Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Přebývají vám švestky a dali byste si švestkový koláč? Podle mého skromného názoru, na kterém vlastně vůbec nezáleží, má švestkový koláč chuť zvacího dopisu, kterým podzim ohlašuje, že se hodlá zakrátko nastěhovat do našich kuchyní. A je tedy, dalo by se říct, takovou nezbytnou sezónní kuchařskou záležitostí, protože mít podzim v kuchyni – to je čirá radost.

Na švestkový koláč můžete použít klidně recept na kynutý ovocný koláč na plech čili táč, který už tu na blogu mám. Vysvětlila jsem v něm dopodrobna, jak se chovat ke kynutému těstu, aby opravdu nakynulo a poslouchalo, takže pokud vám to takto stačí k podzimnímu štěstí, zde je návod na obojí – na droždí i na ovocný táč:

Jak nezabít kynuté těsto

Pro všechny ostatní, kdo milují švestky tak moc, až si říkají, že by to chtělo recept švestkám na míru, tu mám následující postup.

Těsto na kynutý švestkový koláč

Těsto, na které jsem odkazovala, se na švestky samozřejmě použít dá. Skvěle se s ním pracuje, protože je řídké až tekuté, tedy snadno kyne, taky se nemusí nijak hníst a nalít ho nakonec na plech zvládnete za pět vteřin.

Ale pro švestky je lepší poměry tohoto těsta maličko upravit ve prospěch těsta tužšího. A to proto, aby uneslo mnohem více ovoce. Když píšu mnohem, myslím tím několikanásobně víc. Teprve pak totiž vznikne něco, co se právem může chlubit názvem švestkový koláč.

Zapomeňte tedy, že vám vystačí pět švestek, zde jich bude potřeba rovných pětačtyřicet, tedy kolem 1,5 kilogramu. Na nadúrodu a přebytky se musí rázně a nemilosrdně!

švestky na koláč

Tohle tužší těsto připravíte úplně stejným postupem, jako odkazované řídké těsto, jenom místo 500 ml mléka použijete pouhých 200 ml.

Ve zkratce:

Rozmícháte droždí s lžící cukru na kaši, byť to vypadá jako logický nesmysl.

kaše z droždí a cukru

Přidáte lžíci mouky a polovinu vlažného mléka, které nesmí mít víc než 40 stupňů, aby nezabilo kvasinky, a necháte pár minut droždí přijít k sobě, ožít a vytvořit kvásek.

vykynutý kvásek na švestkový koláč

Potom všechny suroviny nasypete a nalijete do velké mísy a zpracujete podivně vypadající, ani husté, ani řídké těsto. Aspoň 5 minut ho budete poctivě hníst, aby se lepek probudil a těsto vydrželo lépe nadýchané.

Rukama se hníst nedá, je to úkol buď pro jednu mísu s vařečkou, anebo raději kuchyňského robota s hákem. Vypracované těsto je po hnětení podstatně hladší, než před ním, a taky se lépe táhne.

těsto na švestkový koláč

Těsto přesunete do olejem vymazané mísy, zakryjete a necháte nakynout na dvojnásobek, což bude trvat zhruba 60-90 minut, podle teploty v místnosti.

Po vykynutí ho vyklopíte na plech o rozměrech cca 30 x 40 cm a rozetřete na stejnoměrnou vrstvu. Líp než stěrkou to jde rukama, které jste si předem lehce naolejovali. Díky tuku se těsto k rukám vůbec nebude lepit, zato bez tuku to ani nezkoušejte.

Tuhé neznamená suché

Nebojte se, že tužší těsto rovná se sušší těsto. Tak to vůbec být nemusí. Zde se o vláčnost a šťavnatost postarají švestky, které při pečení pustí šťávu, kterážto se vsákne kam? Do těsta, neboť jinou možnost nemá.

Předpokládám, že vás ještě trápí otázka, jak na plech dostat to obrovské množství švestek, které jsem slibovala na začátku, a přitom zachovat jistou míru estetična. Tady vřele doporučuj hledat nápady na německé straně naší západní hranice. Švestkový koláč z plechu tam koupíte skoro v každé pekárně a ihned vás na něm zaujme jedna věc: způsob, jak jsou švestky nakrájené a poskládané.

Nestačí švestky jen rozpůlit a vypeckovat. Ještě každou půlku překrojte napůl, takže švestka bude dělená na čtvrtky.

krájení švestek na koláč

A tyto kousky pak skládejte v řadách na plech. Z 45 švestek nakrájíte 180 kousků, a ty pak vyrovnáte na plech v 15 řadách po 12 čtvrtkách. Jsou to jenom hrátky s násobilkou, ale vychází to.

skládání švestek na těsto

Švestky rovnejte tak, aby špičky směřovaly šikmo vzhůru a švestky se přitom překrývaly. Šťáva pak bude stékat přímo do těsta.

švestkový koláč před pečením

O skořicové drobence se nebudu šířeji rozepisovat, protože mi je jasné, že už poposedáváte na samém kraji židle a nejraději byste rovnou běželi do kuchyně. Tak pečení zdar!
 
 

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Celkový čas: 2 hours, 30 minutes

Množství: 12 kusů

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Suroviny

    Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 200 g jemného pískového cukru
  • 2 vajíčka
  • 30 g droždí (nevažte, odhadem odkrojte tři čtvrtiny ze dvaačtyřicetigramové kostky)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 45 švestek (1,5 kg)
  • Na drobenku:
  • 80 g másla
  • 100 g hladké, polohrubé nebo hrubé mouky (záleží, jakou máte drobenku rádi)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup

  1. Droždí rozdrobte do malé misky, zasypte lžící cukru a vidličkou rozšťouchejte a rozmíchejte na kaši. Jakmile skutečně droždí zřídne, zasypte lžící mouky, zalijte 100 ml vlažného (pozor, ne horkého) mléka, promíchejte vidličkou a nechte chvíli při pokojové teplotě probouzet. Pokud bylo droždí v pořádku, během deseti minut vytvoří z té trochy surovin obrovskou, hustou, napěněnou čepici. Pokud ne, dejte mu ještě dalších deset minut šanci, a když ani to nepomůže, začněte znovu s novým droždím. Tohle už se k životu neprobudí.
  2. Mezitím ve větší míse smíchejte prosátou mouku, cukr a špetku soli. Ve zbytku mléka rozkvedlejte vajíčka a rozpuštěné máslo, i u něj dbejte, aby nebylo příliš horké. Kvasinky z droždí spolehlivě zabijete teplotou nad 40 stupňů, takže byste pak marně čekali na jakoukoli jejich aktivitu, která se navenek tváří jako kynutí.
  3. Jakmile budete mít napěněný kvásek, přestěhujte ho do mísy k mouce. Zalijte mléčnou směsí a začněte promíchávat buď vařečkou, nebo robotem s hnětacím hákem. Když se suroviny spojí na podivnou ulepenou směs, nepřestávejte hníst nebo míchat a vydržte aspoň 5 minut, aby vzniklo podstatně hladší těsto téměř bez hrudek. Přesuňte ho do mísy vymazané olejem, zakryjte pokličkou víkem a nechte kynout na lince 60-90 minut, až získá dvojnásobný objem.
  4. Než těsto vykyne, velký plech na pečení o rozměrech 30 x 40 cm vyložte pečícím papírem. Taky rozpulte švestky, vypeckujte je a každou půlku ještě podélně rozkrojte na dva kousky.
  5. Těsto po vykynutí promíchejte a vyžeňte z něj vzniklé vzduchové bubliny. Vyklopte ho na plech a rukama potřenýma olejem ho rozežeňte a rozmačkejte po celém plechu ve stejnoměrně vysoké vrstvě. Na těsto vyskládejte čtvrtky švestek špičkami šikmo nahoru, navíc hodně nahusto a natěsno. Toto množství vychází na 15 řad po 12 kouscích. Takto nechte ještě 30 minut kynout.
  6. V tomto druhém mezičase si do menší misky odměřte všechny suroviny na drobenku a konečky prstů vše společně mněte tak dlouho, až vznikne sypká hrudkovitá směs připomínající drobky. Tuto drobenku pak nasypte na švestky a nechte ji zapadnout do mezer.Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  7. Koláč pečte 35-40 minut, až těsto po okrajích zezlátne, švestky pustí šťávu, drobenka taky získá barvu a hlavně až těsto při dotyku pruží, a to i uprostřed plechu. Nesmíte mít pocit, že se prstem boříte dovnitř, ale že je těsto pevné a klade odpor.
  8. Upečený koláč nechte nejméně půl hodiny zchladnout, než ho rozkrájíte, je potřeba, aby se šťáva ze švestek stačila v klidu vsáknout do těsta.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo, koláč vypadá fantasticky, zkusím ho jako variantu toho mého z jogurtového těsta a s mákem.

  2. Zdeňka Fraňová says:

    Zdravím Flo , manžel miluje kynuté táče , tak mu udělám radost , tímto úžasným koláčem .

  3. Milá Flo, letos je švestek dost, tak si je užíváme ve všech podobách. Byly knedlíky – už několikrát, máme je rádi, buchty, koláč. Já dávám na koláč ještě pod švestky tvaroh ochucený vanilkou. Po všech mlskách se jen zapráší. Tak si pochutnávejme!

  4. Milá Flo, podeziram tě z „KOUZLENÍ“…. Od rána hledám na netu recepty na švestkový koláč ?… A ty mi ho tu tak krásně „naservíruješ“. Moc děkuji, v sobotu peču ❤️❤️?.

  5. Romana says:

    Ahoj Florentýnko, se švestkovým koláčem jsi mi přišla zrovna v pravý čas. Sebrali jsme švestky(je jich dost) naložili jsme kvas na slivovici a ještě zbyly, tak jdu do koláče, snad se mi povede a bude dobrý jako vše od tebe. Zdravím tě a ještě jednou dík. Ať se ti daří.

  6. U nás už letos taky bylo ze švestek ledacos-knedlíky několikrát, koláč taky, buchty se švestkami a mákem, švestkami a tvarohem, pudink se švestkovým kompotem, švestky s mandlí obalené slaninkou a opečené, už jsem upekla povidla. Letos si jich užíváme. Tvůj koláč vypadá luxusně, určitě vyzkouším. Přeju hezký podzim. ♥

  7. Ahoj Flo,
    recept vypadá úžasně. ?
    Škoda, že mí chlapi sladké nejí. A pro mě je škoda rozehřívat troubu a péct ze 1/4 či ještě menší dávky. ?

    1. Kynutý švestkový koláč se dá úplně v pohodě zmrazit, tak se toho nebojte. Až vychladne, naporcujte ho, zmrazte ho tak ať se vám nelepí (třeba proložte pečícím papírem). Pak si můžete vytáhnout jeden dva kousky ke snídani a kávě ?

    2. Vera E. says:

      Gabi, upecte a podelte se…. se sousedy, s kamaradkami, vsak oni budou radi

  8. Musí to počkat do neděle?
    A pak hned první kousek je můj, ptž by na mne asi nezbylo.
    Možná přijde i řada na ten tvaroh pod švestkama (díky, paní Ivo!) Dělám to tak s meruňkami, nevím, proč mw to nenapadlo u švestek…

  9. Šárka says:

    Ahoj Flo! Díky za inspiraci! Švestky miluji a ještě si do koláče přidám mák ?). Jeden krátký dotaz mám na Tebe: v jakem poměru, resp kolik kvasku potřebuji na stejné těsto? Raději než droždí používám svůj kvásek…Díky předem!

  10. Dík za recept, s kynutým těstem mi to moc nejde,ale zkusím dostala jsem na koláč chuť.Hezký den Marie

  11. Tereza says:

    Koláč je k nakousnutí, škoda, že jsme vytáhla z trouby linecký jablečný a část lesní směs. Takže tvůj udělám příště 🙂

  12. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, koláč vypadá nádherně a jistě je dobrý. Švestkové koláče z kynutého těsta dělám malé, kulaté, protože všichni mají rádi roháčky, tak aby se nehádali. Přeji hezký víkend. Vlasta

  13. Zdenka says:

    Milá Flo, vždy si ráda přečtu Tvé „čtvrtečníky“ a ujistím se, co vařím podle Tebe a co ještě mohu díky Tvým podrobným receptům vylepšit. Kynutý švestkový koláč se asi peče od Šumavy k Tatrám (k Valašsku) stejně, jen má různé krajové názvy. U nás se mu říká bublanina nebo táč. Peču jen s tím rozdílem, že do těsta přijdou jen žloutky. Kamarádka mě naučila připravovat drobenku z pískového cukru, udělá křupavější krustičku.
    Děkuji za Tvoji usilovnou práci nás kuchařsky obohacovat. Zdenka

  14. Johanka says:

    Takový děláme každý podzim, ale sypeme mákem.

  15. Milá Flo! Děkuji za recept. Já dávám pod švestky ochucený mák uvařený v mléce, je to velká dobrota! Srdečně zdraví Jana

  16. Marcela says:

    Příjemný den, Florentýnko, tak si začínám myslet, že jsi asi pěkná čarodějka. Právě dnes ráno jsme se doma bavili o tom, že bych mohla upéct švestkový koláč. A tu máš čerte kropáč, ty vzápětí hned posíláš recept a to ne ledajaký. Určitě jej upeču a dám vědět, jak se mi podařil, chutnat bude určitě báječně.
    Zdravím Marcela

  17. Kamila says:

    Dech vyrážející recept i fotografie. Škoda, že nepřišel před týdnem, kdy jsem zoufale seděla nad kýblem švestek.

  18. Ahoj Flo, tak půlka úrody ve sklenkách a půlka v mražáku. Ale až mi dojdou jabko-padančata ze zahrady, tak určitě upeču. Kynuté těsto mne neděsí, můj Thermomix sice jede silou vůle (měl by dostat medaili za statečnost – kupovala jsem ho v roce 1998), ale abych mu ulevila, pořídila jsem si pekárnu.
    Vypadá to báječně 🙂

  19. Jaruna says:

    Smarjajozef to je mana nebeská!

  20. Hana Vlčková says:

    Dnes jsem dostala knihu Hovory s řezníkem, Kniha opravdu předčila mé očekávání! Jsem nadšená. Ještě k receptu na švestkový koláč, Přesně takový dělám.

  21. Ahoj Flo, švestkový koláč jsem dělala zrovna minulý týden i s tvarohem, který dávám
    pod veškeré ovoce, což mne naučil můj tatínek cukrář, ale takhle poskládané švestky
    na koláč vidím poprvé, určitě vyzkouším, musí to být božská mana v puse.
    mějte se všichni moc dobře, odolávejte koroně a vaření a pečení zdar!

    1. Vera E. says:

      Evi, takhle jsem to videla a obdivovala tu trpelivost pri skladani uz pred 20 lety v Nemecku, takhle to delaji pry bezne?

  22. Hm kolac vypada dobre ale uz to tady bylo ten tac
    Uprednostnuji klasicky kynuty kolac se zmolenkou anebo makem.

  23. Co takhle kouzelny recept na svestkove knedliky?

  24. Ladislav says:

    Ahoj všichni-zrovna jsme se včera domluvili že na chatu si upečeme švestkový koláč no a je tu recept Florentino dík.

  25. adamos says:

    Ze švestek dělat koláč – to je “ škody naděláno “ – vždyť je z nich slivovice ! zdr ad

  26. Švestkový koláč je vždy pochutnání,Florentýnko,děkuji za skvělé nápady. Ne, že bych koláč na plech nedělala,ale tak čtvrcené švestky ?, vypadá to tak nádherně ,to musím vyzkoušet. A jinak díky za Hovory s řezníkem. V úterý kniha došla. Je krásná. Mám skvělý dárek pro vnučku. Alča

  27. Jiřina says:

    Milá Flo,
    děkuji za recept :-). Koláč už je upečený a čeká na vychladnutí. Manžel už se těší až
    bude k ochutnání… atd. Děkuji i za všechny předešlé a budoucí recepty s podrobným návodem jak jídlo připravit bez zbytečných chyb a potíží. Paráda. Zdravím a přeji hodně nápadů při tvorbě dalších čtvrtečních podnětů. Jiřina P.

  28. Milá Flo, nadbytek švestek jsem měla před týdnem a čerstvou už nemám ani jednu 🙁
    Budu muset koupit, protože ten recept vypadá fantasticky a mám už hned teď na něho chuť. Zdravím Jana

  29. Josef Klenovský says:

    Peču ho skoro stejně , je to super !!! Díky za potvrzení správného postupu a všem dobrou chuť ! 🙂

  30. Marcela says:

    Ahoj Flo,
    jí se i očima, o víkendu zkusím tvoji variantu pokládání trnek na těsto :-).
    Pěkné zářijové dny! Marcela

  31. Janča says:

    Flo, myslíš, že můžu dát místo švestek hrušky? Mám jich taky kolem 2 kg. Díky za fajn recept, až budu mít švestky zkusim.

    1. Martina says:

      Přesně nad tím také uvažuji. Bude to chtít vymyslet to krájení.

    2. Martina says:

      Našla jsem německý recept na koláč z kila jablek a kila hrušek, jestli neumíte německy, koukněte aspoň na obrázky. Mám v plánu to zkusit, těsto od Flo a na něj hrušky podle tohoto receptu. https://www.kochbar.de/rezept/344262/Apfel-und-Birnenkuchen-mit-Streusel-vom-Blech.html

  32. Vera E. says:

    Mila Flo,
    v nedeli jsme s detmi natrhali po ceste k babicce do batohu spoooustu svestek, ale protoze ujidame, asi stacit nebudou a pujdeme v sobotu znovu?

  33. Martina says:

    Tak tohle mě opravdu potěšilo, kynutý táč jsem jednu dobu pekla hodně (nemýlím-li se, byl to TEN recept, co mě k tobě přivedl), ale spoustu ovoce to těsto neunese. Navíc to skládání švestek… Děkuji, musím vyzkoušet.
    P.s. Tvoje čtvrteční e-maily mi chodí stále později, tenhle dorazil po 21 h. Máš nějaké tušení proč?

  34. Zdenka Řádková says:

    Milá Florentýnko, na podobný švestkový koláč mám recept, ale ten tvůj určitě vyzkouším, švestek se nám urodilo dost, takže zdar švestkové sezoně.
    P.s. úžasný nápad s pokládáním švestek

  35. Paráda, vše ze švestek je skvělý: koláče, buchty, knedlíky… a samozřejmě slivovička 🙂

    Jinak Flo díky moc za Tvoji epesní kuchařku, krásná práce! Dorazila v pořádku
    C.

  36. Andrea says:

    Dobry den, recept vypada krasne – navic vim ze recepty od Vas se vzdycky povedou, takze bych to rada vyzkousela. Potrebovala bych tam ale dostat (idealne ne malou) davku maku – muzu povareny v mlece proste namazat pod svestky, neudela to neco s konzistenci? Dekuju, Andrea

  37. Katerina says:

    Dobrý den Flo, mohu se zeptat na nějaký tip, jak zvládnout v bezlepkové variantě? Jsem celiak. Většina buchet “na plech” snese jen výměnu za bezlepkovou mouku. S kynutým těstem je to ovšem těžké. Do vanočky přidávám xantan a guarovou gumu. Tak jako tak, to zkusím! Jdu koupit švestky ? Děkuji!

  38. Tak můj první pokus se snad podařil, mělo to pár slabin. Droždí mám kvůli trvanlivosti jen sypké, takže s cukrem reakce nevyšla. Statečně jsme pokračovali dál a nevím jestli jsme nepřehnali rychlost robotu na stupeň číslo tři. Mám tady zkušenost jen s třenými těsty. Bůhvíjak tedy nenakynulo, nicméně vypadalo pěkně. V zápalu pečení jsem si uvědomila, že skořice do žmolenky nedošla, ale to už byl plech v troubě. Výsledný kousek má jemnější strukturu těsta, nicméně na chuť je vynikající, není tuhý, jak jsem se bála.Díky, píši si recept do receptáře.

  39. Markéta says:

    Naoprosto geniální recept, koláč se povedl na výbornou a ode dneška už nechci žádný jiný 🙂 Děkuju!!!

  40. Květoslava says:

    Nejprve chci poděkovat za knihu Hovory s řezníkem, již mi došla.
    Z kynutého těsta peču hodně, postup je stejný jako používám já, jen se mi zdá hodně cukru. Já dávám jen 100 g, a někdy podle ovoce i méně.
    Jinak díky za skvělé recepty.

  41. Kocourek Bodík says:

    Ano, ano, dát švestky pěkně do řady a do zástupů, jak vojáky, ano, ale co ta fotografie, Florentýnko?
    Nechci být šťoura, ale to není koláč se švestkovou rotou, to je nějaký koláč, kde je místo švestek jen namáznuto nějakým džemem …
    No – nevadí, důležité je, zda se mi dnes povede na menší plech.
    😉

  42. Šárka says:

    Jednoznačně mňam. Bude se vyjímat na neďelní tabuli. Peču koláče ale každá byť jen menší lepší změnu k lepšímu jen vítám. Děkuji za recept

  43. Adéla says:

    Upečeno 🙂 Těsto je úžasně hebké a vůbec ne suché. Měla jsem pouze 1 kg švestek, ale bohatě to stačilo. Těším se, že vyzkouším pod švestky přidat tvaroh, jak tu čtu v komentářích. Zase se mi to s Vámi povedlo, děkuji 🙂

  44. Veronika says:

    Úžasné! Ovocné buchty už budu péct pouze s kynutým základem ♡

  45. Drahomíra says:

    Hodně přeslazené těsto, jinak ten fígl se švestkama je parádní. Dnes dělám opět koláč, ale do těsta dám určitě méně cukru.

  46. já miluju švestkový koláč,akorát nikdy nepracuji s kynutým těstem,mám výborný recept na švestkový koláč z jogurtu bez kvasnic a je vláčný a těsto není suché a velmi rychlý postup,asi 5 až 10 minut příprava.

  47. Lidka says:

    Tak jsem tu znovu, ve čtvrtek jsem slibovala, že koláč zkusím upéct – musím všem doporučit – není dobrý, je vynikající….Doma zmizel téměř okamžitě. Těsto se dobře roztáhlo na plech rukama a množství švestek + skořicová drobenka zavoněly celý byt tak, že sliny se sbíhaly už při pečení….
    Kdo váháte, neváhejte – I když možná jen poznámka – dala jsem to na největší plech co doma mám a i tak, to možná chtělo ještě třeba kousek těsta odebrat na nějaký malinký. Nebo by to bylo na dva klasické takové ty vyšší plechy (omlouvám se, nejsem doma, nemůžu je změřit na cm) – prostě těsta je dost, opravdu se krásně zpracuje, nakyne a tím pádem, kdyby byl o malinko nižší (myslím co do výšky „buchty“ ) možná by byl o hvězdičku lepší 🙂 (tím myslím 11tá z deseti hvězdiček :-D).

  48. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za skvělý recept, švestkový koláč nemá chybu.

  49. Marcela says:

    ..v pátek upečen – o víkendu sněden, koláč nejen že vypadal elegantně, ale též jeho chuť byla famózní – jak vidíte, píši v minulém čase, protože báječný švestkový koláč už není

    vřele doporučuji
    Marcela

  50. Ahoj Flo,

    prosím tě, můžu použít i sypké droždí, když teď doma kostkové nemám? A v jakém poměru?

    Děkuji 🙂

    Janina

  51. Milá Florentýnko,
    konečně jsem se dočkal a jsem šťastným majitelem Hovorů s řezníkem. Je to úžasné. Už se těším, jak nějaký recept vyzkouším. Z koláčů, dortů a jiných sladkých dobrot mám velký respekt. Když slyším o kynutí, tak se orosím, ale Ty to popisuješ tak přesně, že i začátečníkovi, jako jsem já, to připadá snadné. TenTvůj švestkový koláč vypadá tak lákavě, že už teď cítím jak se rozplývá na jazyku. Takže své obavy překonám a pustím se do něj. Švestek mám plný strom. Když to nevyjde poprvé, mám z čeho opakovat.
    Přeji krásný, slunečný podzim.
    Pavel

    1. Jiřina says:

      Zdravím Pavle, zajímá mě, jestli jste koláč pekl a jak jste si pochutnali?

  52. Ahoj děvčata,já jsem procházela Vaše komentáře tak vlastně nikdo tento koláč nepekl.Ja ano .Jak jsem stará,tak jsem ….Mohlo mi dojít,že 180 čtvrtek švestek na plech je moc. Šťáva se nevplila do těsta ale přetekla a veselé se začala připalovat.To co je teď u nás v bytě nikomu nepřejí zacouzino,zápach z trouby a připecena

    šťáva v troubě.Jestli je koláč upečený mi je v tuto chvíli úplně jedno Tak pamatujte méně je někdy více.Pekac jsem měla stejně velký jako v návodu a výška podle obrázku asi taky stejná.

  53. Drahomíra says:

    Upekla jsem, je vynikající. Podělila jsem se s kamarády, je toho totiž hodně. Do kvásku jsem zkusila dát lžičku Sladěnky. Těsto je ještě lehčí.

  54. Omlouvám se všem kteří koláč pekli,já v tom zápalu četla jen pár komentářů a ty všichni uvažovaly o upečení . Teď už je to lepší.Dum vyvětran,koláč vystydl a je pokrajen sice je trochu cítit kouřem,ale třeba se taky vyvětra.Jenom ta trouba,ta dá ještě zabrat.

    1. Maruško, nemohlo se stát, že byl plech příliš nízký? To by odpovídalo těm následkům. Je mi jasné, že odkapávající šťáva musela udělat na dně trouby pěknou paseku.

  55. Shrnu to – famózní. Nejlepší kynutý koláč s drobenkou, který jsem kdy jedla. To těsto je geniální. Švestek přesně 4 :-), a všem doporučuju čtvrtit, těsto to naprosto bez problémů uneslo, není náznak brousku. Moc děkuju za tento a vlastně i všechny ostatní recepty, vždy se povedou.

  56. Dobrý den, vynikající koláč a jedno z nej těst na kynutý koláč. Já ještě půlku podmazala mákem a druhou tvarohem (pro manžela a syna) a ještě večer snědli skoro půlku velkého plechu za tepla…snad je nebudou bolet v noci břicha 😀 Děkuji za super recept. Petra

  57. Švestky zkusím zaměnit za borůvky, těsto už kyne, tak snad se dílo podaří.

  58. Pavla says:

    Ahoj Flo, milujeme tento koláč na tisíc způsobů. Děkuji za recept ?

  59. Andrea says:

    Dobrý den, lze použít i mražené ovoce? Případně jak ho lze použít? Děkuji

  60. Děkuji za recept, zrovna se peče a vypadá skvěle!
    Pro příště otázka – jak se zkouší upečenost těsta uprostřed plechu? Vždyť tam jsou švestky a drobenka a není nic vidět?
    Děkuji za všechny recepty, s pozdravy Pavla

  61. Martina says:

    Koláč moc dobrý, ale na nás příliš sladký. Příště méně cukru.

  62. Můj první kynuty koláč po 40 letech vaření. Je perfektní. Přidala jsem par malin a ostružin, aby byl nakyslý, ale obalila jsem je v cukru. Podtrhlo to chuť švestek.
    Zmizel než vychladl.

  63. Andrea says:

    Nejlepší koláč, který jsem kdy jedla a navíc jsem ho upekla úplně sama ? samozřejmě přesně dle receptu výše ? LUXUSNÍ! Díky, Flo ?
    PS: měla jsem asi příliš zralé švestky a plech sice hluboký, ale maličko vytekla šťáva ven, takže si trochu máknu při čištění trouby. Těsto i přesto vlahé a nádherně nadýchané.

  64. Jolana says:

    Milá Flo, tento koláč je naprosto geniální a i přes mé obavy z přípravy kynutého těsta se povedl skvěle. A ještě lépe chutnal. Sáhla jsem po tomto receptu právě při řešení odvěkého problému – kam s nimi. Tedy se švestkami. Moc děkuji za inspirace, na které se každý čtvrtek těším. A přeji mnoho zdraví a ještě víc koláčů, s čímkoliv. Jolana

  65. Jaroslava says:

    Milá Flo, děkuji za recept, rodina se už těší na švestkový koláč. Jarka

  66. Milá Florentýnko,recept je pro mne poučný,dovolím si přídat moji vychytávku,těsto nedávám vykynout,ale rovnou na silně promaštěný plech pod nímž je umístěná zapnutá elektrická dečka a plech mám přikrytý rouškou podepřenou přiměřeně dlouhými tyčkami, kynutí trvá cca 15minut…peckovité ovoce meruňky,ryngle…půlím,ale prý je špatně toto dávat slupkou navrch.Jsem samouk ve vaření, ono mi jiné východisko nezbylo.Děkuji za zasílané maily.
    Přeji Vám hezké dny a stálé zdraví

  67. Ahoj všem a paní Florentýně standing ovation

    za její přístup k vaření. Mnoho lidí umí vařit, ale jen nemnozí vědí co se v hrnci nebo na pekáči doopravdy se surovinami děje. A jen někteří z těch co vědí to také srozumitelně a s šarmem umí předat dál.
    Když přijde do kuchyně technik a ještě k tomu technolog je takřka jeho povinností něco vymyslet. Pro ty, kteří nemají v oblibě ruční „patlání“ drobenky mám drobné vylepšení. Suroviny, tak jak jsou výše popsány, nasypejte do vysoké, ne příliš široké mísy a vše ušlehejte ručním šlehačem se dvěmi metlami. Nejnižší rychlost je dostatečná k tomu, aby to bylo rychleji než obvyklým postupem a hlavně ruce zůstanou čisté. Dvě metly se vejdou i do plné myčky.
    Švestky už dozrály tak vesele do díla, aby je snad někdo nedal do kvasu.

  68. Veronika says:

    Dnes jsem koláč upekla a je dokonalý. Opravdu jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Vláčný, chutný těsto. Udělám někdy zas.

  69. Tak suroviny nakoupené, zítra se bude péct. Švestkové koláče ve všech podobách miluji, tak se těším na výsledek.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close