Tvarohové knedlíky s ovocem – nadýchané, snadné a půvabné

Tvarohové knedlíky s ovocem byly dlouho můj kuchařský majstrštyk. Občas jsem v tom překonávala i babičku, která nikdy nedělala méně než stovku ovocných knedlíků v jedné dávce. V různých stavech rozpracovanosti jich mívala plnou kuchyň.

Znáte někoho takového? A chcete to ještě trumfnout? Ano, jde to, takové řešení mám. Pro sebe i pro vás.

Když se nedá vítězit množstvím, je třeba docílit triumfu novou úrovní požitku.

Nadchází čas na recept lepší než dobrý, recept opěvovaný a přitom snadný.

Tvarohové knedlíky s ovocem, nadýchané jako letní vánek

A snadné jako malá násobilka.

Tenhle zázrak opět pochází z rakouské kuchyně, takže už jste možná měli to štěstí a někde ho při restauračních toulkách po Rakousku potkali. Jeho snadnost spočívá v tom, že se knedlíčky vaří neplněné, následně se obalují v opražené strouhance a teprve na talíři se doplní teplým sezónním ovocem. Oblíbené je především švestkové nebo třešňové ragú, ale hrát si můžete i s jinými druhy ovoce.
 
tvarohové knedlíky ve strouhance a s ovocnou omáčkou
 

Jemnost nad jemnost

Pokud se občas perete s tvarohovým knedlíkovým těstem a připadá vám po uvaření sem tam příliš tuhé, zde spolehlivě dosáhnete jemnosti a nadýchanosti. Dokonce ani při stání tyhle knedlíčky netvrdnou, takže si na nich můžou skvěle pochutnat i opozdivší se členové vaší domácnosti. Tedy pokud na ně místo knedlíkové večeře už nebude čekat jen věta “Kdo pozdě chodí, já jsem ti to říkala.”

Máte-li být zavřeni s těmito knedlíky v jedné domácnosti, před snězením je uchráníte pouze tak, že pořídíte na lednici zámek, klíč odnesete k sousedům a zaplatíte jim půldenní výlet někam pryč.

A proč že jsou tyhle tvarohové knedlíky tak jemné? Nepřijde do nich ani hrubá mouka, ani krupice, ani dětská krupička. Jediné, co je drží pohromadě, je strouhanka. Aby tohle kouzlo zafungovalo, musíte dát těstu čas odležet se v lednici. Tím strouhanka nasaje vlkhost tvarohu, s těstem se lépe pracuje a nebude se rozvářet.

Tvaroh raději používám nikoli vaničkový, ale balený ve folii. Osvědčil se mi měkký tučný tvaroh z Jaroměřické mlékárny, který používám už roky. Navíc mě k němu váže sentiment z dětství a z místa, odkud pocházím.
 
těsto na tvarohové knedlíky
 

Plněné, nebo s omáčkou?

Samozřejmě, že knedlíčky můžete ovocem rovnou naplnit, tohle těsto to snese.

Dokonce můžete zajít ještě dál a do ovoce předtím vmáčknout kuličku marcipánu. Jestliže sníte o vlastní kavárně, napište si tuhle verzi na seznam, hosté vám za ni utrhají ruce.

(Pokud dokonce sníte o vlastní restauraci, pak si ještě poznamenejte, že marcipán lze vylepšit prohnětením s dobrou ovocnou pálenkou.)

Pro rychlé vaření a pro krásný efekt na talíři však knedlíky plnit nemusíte. Nechte knedlíčky malé, dopřejte jim jen křupavý obal z opečené strouhanky a z ovoce uděleljte teplou omáčku. Asi by to šlo i se studeným žahourem, ale teplé ovoce mi k nim ladí podstatně lépe.
 
ovocné ragú
 

Jak připravit ovocné ragú

Víte co? Proč se omezovat v rozletu. Dám vám hned čtyři nápady, jak připravit teplé ovocné ragú ke knedlíkům.

1. Bleskové povaření v džusu

Do kastrůlku si odměřte 250 ml džusu a zvlášť si připravte 500 g očištěného ovoce, což je porce pro 4 osoby. Pokud chcete, můžete menší část džusu nahradit vínem, vždycky se ale snažte vzít stejnou barvu džusu jako má ovoce. Není nutné, aby se jednalo o stejný druh, ale aspoň barva by měla souhlasit. Džus přiveďte k varu, pokud chcete, můžete ho dokonce chvíli povařit s kořením nebo s bylinkami.

Do vroucího džusu vkládejte očištěné, vypeckované, nakrájené ovoce. Vařte jen kratičce: peckoviny nejvýš 1 minutu, hrozno 30 vteřin, bobulové ovoce pouze nechte přejít varem. Pak ihned ovoce vylovte děrovanou lžící a zbytek džusu svařte na hustý sirup, tedy zhruba na třetinu původního množství. Do sirupu vraťte ovoce a máte hotovo. Přesně tento postup jsem použila v dnešním receptu, který přikládám níže.

2. Podušení ve vlastní šťávě

Jiný rychlý způsob říká, abyste do kastrůlku odměřili 500 g očištěného a nakrájeného ovoce, 2 lžíce vody a 2 lžíce cukru. Promíchejte, zakryjte pokličkou a na mírném žáru přiveďte k varu. Odstavte a máte hotovo. Kdyby vám výsledek připadal příliš vodovatý a řídký, stačí ovoce scedit a šťávu svařit jako v předchozím případě.

3. Na karamelovém základu

Možná si ještě pamatujete, jak vařím jablečný kompot. Stejným způsobem můžete udělat i vynikající a silné ovocné ragú. A klidně můžete vodu vyměnit za víno. Hlavně pamatujte: nemíchat, protřepat – to aby se ovoce příliš nerozvařilo a zůstal mu tvar.

4. Z uskladněného kompotu

Máte zbytky zavařených kompotů z loňského léta? Sceďte je, šťávu trochu svařte a do husté šťávy dejte prohřát ovoce. Nevařte, jen zahřívejte.

PS. Ovocné ragú můžete snadno připravit i z ovoce mraženého. Není to bezvadný nápad, jak si ještě před sezónou vyprázdnit mrazák?

 

Tvarohové knedlíky s ovocem

Množství: 4 porce (20 knedlíčků)

Tvarohové knedlíky s ovocem

Nebojte se vyměnit ovoce za jiné, pokud zrovna probíhá jeho sezóna.

Suroviny

    Na těsto:
  • 350 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 100 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • 2 celá vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • Na obalení:
  • 40 g másla
  • 100 g strouhanky
  • Na jahodové ragú:
  • 500 g jahod, očištěných
  • 50 g hroznového vína bez pecek
  • 250 ml červeného ovocného džusu (rybíz, granátové jablko, červené hrozno apod.)

Postup

  1. Všechny přísady na těsto promíchejte v misce, nejlépe to jde lžící. Misku s těstem překryjte fólií a nechte ji aspoň hodinu odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si připravte ovocné ragú. Jahody přepulte, menší nechte celé. Pokud možno je nečtvrťte, tak by se rychleji rozpadaly při vaření. V kastrůlku přiveďte k varu džus a jakmile vře, vhoďte do něj jahody. Když začne obsah kastrůlku znovu vřít, ihned jahody vyberte malým cedníkem nebo děrovanou lžící. Do džusu nyní vhoďte hroznové víno a vařte pouze 30 vteřin, poté opět vyberte stranou. Džus svařte na třetinu původního množství a vraťte do něj povařené ovoce. Jahody i hrozno by sice měly trochu změknout, ale zároveň by si měly udržet svůj tvar.
  3. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo a pozvolna a za stálého míchání v něm opečte dozlatova strouhanku na obalení knedlíčků. Trvá to asi deset minut a rozhodně se nevyplatí spěchat, strouhanka se rychle připaluje. Odstavte a nechte částečně vychladnout.
  4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi tři litry vody. Z odpočinutého těsta utvořte mírně navlhčenýma rukama knedlíčky velikosti o něco menší, než jsou pingpongové míčky, z této dávky jich budete mít zhruba 20. Opatrně je vhoďte do vody, ztlumte výkon plotýnky a nechte knedlíčky táhnout (nikoli viditelně vařit) deset minut. Ovocné ragú jemně ohřejte, pokud mezitím zchladlo.
  5. Uvařené knedlíčky obalte v opražené strouhance, naaranžujte na talíř a doplňte ještě teplým jahodovým ragú.

 

A jak si užíváte tvarohové knedlíky s ovocem vy? Vyzkoušíte tuhle verzi?

 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Marcela flair says:

    Milá Flo, před chvilkou jsem na zahradě obdivovala první skoro červenou jahodu a domlouvala všem kosům v okolí, ať nám ji nesezobnou… a ty další v řadě. Tvarohové knedlíky sypané čerstvými jahodami, trochou moučkového cukru a zalité rozpuštěným máslem, patří k mým NEJ jídlům vůbec. Zkusím ale ráda i tu Tvoji verzi. Minimálně proto, že se dá použít i k dalšímu (i teplému) ovoci. Mňam, už aby se záhon začervenal 🙂

    1. Marci, souhlas, už aby se to červenalo, nemůžu se dočkat! Jahody jsou pro mě vůně blížících se prázdnin.

  2. Pavča says:

    Díky, těsto určitě vyzkouším.Jahodové knedlíky jsou moc dobré (v naší rodině nejoblíbenější) posypané lehce nasucho opraženým kokosem (jen dorůžova)
    . A samozřejmě polité máslem.Tak vyzkoušejte 🙂 Proti kosům celkem dobře funguje z nějaké pěnovky nebo podobného materiálu vystřihnout dravce, zapíchnout delší hůlku do jahodového záhonu a na provázek přivázat toho ptáka.Nevím, jak je to možné, ale ty potvůrky kosí asi opravdu poznají, že je to dravec a jahody to přežijí 🙂 Bohatou úrodu všem 🙂

    1. To je ovšem naprosto úžasný nápad s tím kokosem, děkuju! A s tím dravcem taky 🙂

  3. Milá Flo, s příchodem sezony jahod (té v našich zeměpisných šířkách) přicházejí do mé kuchyně i tvarohové knedlíky s jahodami – recept mám po mamince, je podobný jako ten Váš, jen místo strouhanky dávám dětskou krupičku s hrubou moukou, a pro jistotu nadýchanosti špetičku prášku do pečiva. Každou jahodu zabalím do těsta a uvařené sypu strouhaným tvarohem s cukrem a rozpuštěným máslem. Vaši verzi vyzkouším – jen musím počkat na ty české jahody z trhu.

    1. Jitko, tvaroh a krupička je jasná klasika, ale tu mi uzmul manžel, jak jsem psala. Tyhle se strouhankou jsou prostě jiné, hebké, vláčné, takové víc dezertní než jako hlavní jídlo. Řekla bych, že je člověk motá s úplně jiným pocitem 🙂 A na jahody se též těším.

  4. Miša Škeříková says:

    Ha ha, náš tatínek umí právě 2 jídla – jedno je prase na rožni a druhé meruňkové knedlíky z tvarohového těsta 😀

    1. Hádám, že obojí dovedl k dokonalosti 🙂

  5. Hmm… a co si máme zapsat, když sníme o vlastní pekárně? 🙂

    1. Ty už o ní nesníš, ale realizuješ, takže si zapisovat nic nemusíš, protože si jdeš odhodlaně za svým 🙂

  6. Nikdy nezapomenu na tvarohové knedlíky své babičky, která je naplnila jahodami a ještě k tomu servírovala vaničkový tvaroh rozmixovaný s dalšími jahodami… Mmm, výborné. Mně se nikdy takové nepovedly.

    1. Och… to zní jako takový malý knedlíkový zázrak.

  7. Ahoj Flo, ovocné knedlíky máme nejraději právě z tvarohového těsta. Mám ale jiný recept, tak určitě ten tvůj vyzkoužím. Už se mi sbíhají sliny.To, že si mohu udělat ovocné ragú z kompotu, mě nikdy nenapadlo. Díky za tvoje skvělé tipy.

    1. Věrko, tak si tuhle verzi užij, jsem ráda, že jsi tu našla něco nového a zajímavého.

  8. Milá Flo, moc díky za tip! Určitě vyzkouším – a trochu vyprázdním mrazák, třešní je v něm pořád ještě spousta, takže první pokus bude s třešňovým ragú.

    1. Lído, s těmi třešněmi to zní opravdu skvěle. Třešňové ragú snese trochu ovocné pálenky, takže neváhej, pokud to budeš podávat jen dospělým.

  9. Milá Flo, zřejmě máš někde poblíž „špiona“, dneska máme knedlíky s borůvkami.
    Sice jen kynuté, neplněné, borůvkami polévám.
    Tvůj tvarohový recept urščitě vyzkouším, můj muž je na stará kolena na sladké.

    1. Marie, to víš, já mám uši všude, s tolika dětmi to myslím ani jinak nejde 🙂

  10. No to je ale úžasný nápad, už se těším na jahodové, pokud nám je nespasou kosi(celou zimu je řádně vykrmujeme , do budky pilně sypeme a oni se nám takhle odvděčuji). Vyzkouším toho výše uvedeného dravce jako strašáka.-)
    Moc zdravím a všem přeju bohatou úrodu jahod, protože s těmi jsou knedlíky z tvarohu luxusní.
    Věrka

    1. Kosi nemají žádný smysl pro solidaritu. Jak spatří červené ovoce, začnou vidět rudě. Trochu ty naše podezřívám, že mezi sebou začali soupeřit, kdo dřív očeše sousedovic strom se zatím nezralými třešněmi.

  11. rosnička says:

    Milá Flo,

    při čtení Tvého článku mi vhrkly slzy do očí, tvarohové jahodové knedlíčky mojí babičky;-) To byl pojem, sice je dělala jednodušeji než Ty (na měkký tvaroh jedno vejce, bílek,sůl a jen tolik hrubé mouky, aby se daly tvořit, byť s obtížemi, koule kolem jahod, čím méně mouky, tím byly nadýchanější), polévala máslem a zásadně rozmíchávala měkký tvaroh s krupicovým cukrem navrch..což dost křupalo mezi zuby, ale cukr moučka a tvrdý strouhaný tvaroh jí celý život nic neříkal. Stejně jsme jich pokaždé pořídili sníst celou mísu!

    Mno, a moje slavné první ovocné knedlíky, do kterých jsem zapomněla dát vejce..takže těsto bylo kupodivu krásně hladké, snadno se balilo, ale povařením v hrnci vznikl – hádáš správně, rozvařený klih;-)

    1. Já myslím, že si fází rozvařených knedlíků musí každý jednou v životě projít, ty už to máš za sebou, takže tě čekají jen samé světlé knedlíkové zítřky. Ta vzpomínka na babičku je úžasná.

    2. Dříve taky s vejcem, teď jen tvaroh a dět. krupicka a je to mnohem lepší. Těsto se musí nechat 15-30 min. odležet, krupicka naboptná a jsou krásně nadýchané.

  12. Ahoj Flo, jsem nadšená, celá naše rodina miluje sladké knedlíky . Včera dcerka vyslovila přání, že by si dala…
    Ovoce se teprve rodí z květů, takže si musíme na čerstvé chvilku počkat, ale varianta se zavařeninou bude určitě perfektní. Strouhanky mám mraky a zavařeniny taky, tak už běžím jen pro tvaroh…
    Přeji krásný den a napíšu, jak chutnalo, s pozdravením Lenka

    1. Lenko, tak to jsem ráda, že jsem se tak trefila! Ať vám holky chutná. Flo.

  13. tornado-lou says:

    To je ten recept, který sem zoufale hedala celé loňské léto. někde jsem ho zahlédla, zabordelařila a už nikdy nenašla. tak hurá, konečně ho mám! teď už jen ty jahody.

    1. Hurá 🙂 I s těmi jahodami to už začíná vypadat nadějně.

  14. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo.
    jako vždy, kápla jste mi do noty /slovní spojení hodné prozkoumání/ – uirčitě využiji při mém „víkendovém“ kuchtění, maso denně opravdu, ale opravdu /V.K./ mít nemusím.
    Pohodové chvíle přeje Jaroslav S.

    1. Jaroslave, to tedy za prozkoumání rozhodně stojí. Kdo ví, kde se to vzalo. Kdybyste na něco přišel, dejte určitě vědět. Pohodové chvíle i vám, Flo.

  15. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, takovou úpravu knedlíků jsem ještě nedělala, ale při pohledu na Tvůj talíř s usměvavými knedlíčky s jahodami ho určitě vyzkouším. Díky za nápad. Vlasta

    1. Vlasto, potěšení je na mé straně. Tak až vyzkoušíš, dej vědět, budu se těšit na zprávu.

  16. Libuše L. says:

    Bravo, Flo! Nádhera.

    1. To já ne, to ty suroviny samy 🙂

  17. NÁDHERA. Určitě vyzkouším uvedený recept. Dnes jsme měli k obědu kynuté knedlíky s jahodami, omásličkované, posypané osmaženou strouhankou, cukrem a skořicí. Bylo to báječné. Už začínají zrát jahody v Pileticích u Hradce Králové a objevují se na trhu i v obchodě HRBEK. Kdo nemá vlastní zdroj ze zahrady a bydlí blízko, může pořídit.

    1. Bezvadný tip, díky, Ivo! Flo.

  18. Lenka K. says:

    Je pár jídel, které nevařím, protože lidi kolem mě je umí dokonale, a já bych si jen vyslechla že dobrý, ale nebylo to ono. Jedním z nich jsou ovocné knedlíky mojí mamky. Dělá kynuté, plněné a vždy dokolalé. Tenhle recept je tak úžasně jiný. Jen nevím, co řekne manžel na ovocnou omáčku. No ale myslím, že když mu k tomu dám dostatecné množství strouhaného tvarohu, šlehacky a moučkového cukru, tak bude spokojen 🙂

    1. A pokud ne, tak si může vzít suchý chleba, nemáš to tak doma zařízeno? 🙂

  19. Věra Dvořáková says:

    Už se moc těším, dnes nebo zítra určitě vyzkouším. Podobné (říkali jsme jim tvarohové kouličky) se u nás doma vařily před mnoha lety, ovšem místo strouhanky se tam dávala dětská krupička (a já ten recept zapomněla). A přesně – s ovocnými omáčkami. Rychlé a neuvěřitelně dobré. A navíc – já už jahody mám 🙂 Vyrostly nám ve fóliáku bez našeho přičinění, tak můžeme vyzkoušet už teď. Už se usmívám, jen si tu lahodu představuji. Flo, Tvé recepty jsou fakt inspirující!

    1. Kdepak, Věro, já jsem jen tohle téma naťukla a zbytek už je jen a pouze na tobě. Jsem ráda, že už vidíš výsledek 🙂

  20. Libuše M. says:

    Se strouhankou určitě udělám.Zrovna jsem koupila první jahody.Dík za zajímavý recept.

    1. Rádo se stalo, Libuše. Tak ať chutnají.

  21. Maruška says:

    Na talíři vypadají báječně, určitě vyzkouším!!!

    1. Dobrou chuť, Maruško!

  22. Určitě vyzkouším. Moje babička i maminka dělaly jedině tvarohové ovocné knedlíky a navrch další tvaroh s cukrem a rozpuštěným máslem. Já dělám celá léta z kynutého těsta, což je také úžasná dobrota. To tvarohové těsto se mi vždy nějak lepilo na prsty a nerada jsem ty knedlíky balila.. Tento recept vypadá jako rychlá a snadnější varianta a už se těším, jak ho vyzkouším.

    1. Báro, je to tak, jsou velmi snadné a poměrně rychlé. Když si navlhčíš ruce, tak se těsto nelepí.

  23. Lenča says:

    Dobrý den,můj tatínek (84 let ) ovocné knedlíky miluje. Dělám mu je často i do mrazáku.Do tvarohového těsta dávám puding.Táta si je pak vytahuje z mrazu jak má chuť a strouhá si na ně tatranku 🙂 ,ale to jen když ho nevidím 🙂 …. Váš recept bude výborná změna.Vyzkouším co nejdříve….A marcipán místo pecky? Budu skoro dokonalá 🙂 🙂 Díky Lenča

    1. Ta strouhaná tatranka tajně nastrouhaná na knedlíky je pecka 🙂

  24. Andrea says:

    Tak to je fantastický recept, nikdy by mě nenapadlo vyměnit mouku či krupici za strouhanku. Díky díky díky, todle určitě vyzkouším.

    1. Vyzkoušej a dej vědět 🙂

  25. Milá Florentýnko, už při čtení se mi sbíhaly sliny. Několik roků si chodím na samosběr krásně vyzrálých jahod a už se moc těším, že vyzkouším knedlíky zahuštěné strouhankou. Zatím jsem tvaroh vždy zahušťovala dětskou krupičkou.Jsem zvědavá jak bude dobrůtka chutnat.
    Zdraví Majka

    1. Majko, s vlastnoručně nasbíranými jahodami to určitě bude ještě větší lahůdka, než s jahodami z obchodu. Tak ať ti chutnají.

  26. Lenka Š. says:

    Ahoj Flo,
    To je nádhera,to musím vyzkoušet.Ta fotka je dokonalá!!V mražáku mám taky od loňska třešně,rybíz(jako jediný vlastní),jahody.
    Lenka

    1. Lenko, to je spousta materiálu k vyzkoušení. Dej vědět, jak to dopadlo 🙂

  27. Milá Flo, na čtvrtky se mimořádně těším. Tvarohové knedlíky dělám, ale s krupičkou. Hned příští týden vyzkouším ty Tvoje, určitě to bude velká mňamka. Strouhanku ráda dávám i do bramboráku, Díky Dája

    1. Dájo, no vidíš, strouhanka do bramboráku je pro mě novinka. Rozhodně vyzkouším, díky.

  28. Knedlíčky, jak se na vás těším. U nás jahody ještě nezrají,ale zelených je dost ,tak je naděje,že bude co mlsat. Tvarohové knedlíčky dělávám plněné. Tento recept mě oslovil,to bude jinší práce. Jahody a možná časem i borůvky,co myslíš Flo,jsou dobré i s borůvkami? Moc zdraví Alča

    1. No jeje! Ale stejně jako v případě jahod, nechala bych borůvky do omáčky.

  29. Ahoj Florentýnko,
    díky za připomenutí. Podobné knedlíčky, se strouhankou v těstě, jsem dělávala dceři, když byla malá, protože nesnášela „teplé švestky“, jak říkala plněným ovocným knedlíkům. Jen jsem je neobalovala ve strouhance, ale rovnou polévala rozmačkaným ovocem.
    Určitě brzy přijdou na řadu a tentokrát je obalím ve strouhance. Už se na ně těším.
    Zdraví Eva

    1. Teplé švestky mě pobavily, pozdravy dceři 🙂

  30. Jana Langrová says:

    Zrovna jsem uvažovala, že bych udělala o víkendu na oběd tvarohové knedlíčky. Jen musím namlít rohlíky na strouhanku. Dělávám je podobně, jen jsem vždycky používala do těsta krupičku. Obaluju ve strouhaném perníku a přelévám švestkovým ragú … mňam 🙂

  31. Ahoj Flo.
    Tuhle alternativu ovocných knedlíků určitě vyzkouším. Vždycky jsem vařila
    jenom kynuté, posypané tvarohem a nebo perníkem. Ovoce je pro mně NEJ…
    tak budu vidět. S pozdravem Iveta.

    1. Iveto, doufám, že jim dáš šanci. Kynuté jsou sice kynuté, ale tyhle taky stojí za hřích. Jsou z úplně jiné kategorie.

  32. Zdravím a děkuji, Flo, za recept, mám doma puberťáka, který sice moc sladké knedlíky nemiluje, ale verzi „dezert“ si určitě dá, místní pěstírna jahod už má venku inzeráty, tak udělám výpravu a samosběrem potěším sebe i syna :-).
    A recepty na ragú z ovoce jsem velice ocenila, je to skvostná vychytávka nejen ke knedlíčkům…. V létě ujíždím na zmrzlinách a co může být lepšího než smíchat studené s horkým :-).
    Krásný zbytek dne, léto se blíží!!!!

    1. Hanko, no jasně, kterékoli ovocné ragú se zmrzlinou je dokonalost sama. Ani k tomu už nemusí být ty knedlíčky 🙂

  33. Kamila says:

    Milá Flo,
    jelikož mám doma tři chlapy, dělat se s dostatečným počtem plněných ovocných knedlíků je „běh na dlouhou trať“, takže většinou dělám kuličky s ovocným přelivem. Jsem ráda, že si to takhle nezjednodušuji sama. Ale určitě zkusím knedlíky ze strouhanky, já používám mouku. Moc děkuji za myšlenku. Už se mi sbíhají sliny 🙂
    Krásný den.
    Kamila

    1. Kamilo, to není můj nápad, takhle to má vypadat podle rakouského originálu. Tak ať se záměna strouhanky úspěšně vydaří a máte doma nové zážitky.

  34. MARIE KLACKOVÁ says:

    Dobrý večer Florentýnko,zaujal mě tvůj recept na tvarohové knedlíky,podobný recept mám a dělávala jsem je před léty hlavně pro děti,měly rádi tyto knedlíky,ted jsem si zavzpomínala jak je Miloš s Lenkou milovali.Já jsem na ně nedávala osmaženou strouhanku,ale rozmixovala jsem na ně jahody se šlehačkou,tvůj recept je excelentní tak ty knedlíky udělám,ale z poloviční dávky.Přeji příjemný večer Marie

    1. Jahody se šlehačkou, Maruško, co mi to děláš? Už jen zmínka samotná mě nutí vstát a podívat se do lednice, zda tam náhodou nemám příslušné suroviny 🙂

  35. Vlasta says:

    Ahoj Flo, protože se mi tvarohové knedlíky moc nedařily – zdály se mně tvrdé, vařím kynuté a to s ovocem i marmeládou. Ty jsou výborné a nadýchané. Tvůj recept určitě vyzkouším, ráda bych se ty tvarohové naučila. Z mládí si pamatuji, že nám vařili jablečné knedlíky v úplně tenoučkém těstě, nevím jakém, ale byly strašně dobré. Děkuji za nový recept, přeji krásný den. Vlasta

    1. Vlasto, pokud to těsto bylo opravdu tenoučké, pak nejspíš bylo odpalované či spařené. Ať se ti tvarohové knedlíčky konečně vydaří k plné spokojenosti.

  36. TO JE NÁDHERA,JAHODOVÉ KNEDLÍKY,UŽ SE TĚŠÍM.SNAD SE ÚRODA ZASE PODAŘÍ.ZELANÝCH JE DOST.DĚKUJI ZA RECEPT.JITKA A DĚDA

    1. Jitko, tak ať se jahodám u vás na záhoně daří, nic jim nebrání v červenání a knedlíkům i dědovi zdar! Flo.

  37. Milá Flo,
    u nás máme oblíbené ovocné knedlíky jedině tvarohové a v jahodové variantě je dělám z dětské krupičky, tvaruji do kuliček, které vařím nejlépe v páře a pak je přeléváme rozmixovanými jahodami a zdobíme šlehačkou. Z té krupičky mě přijdou taky takové nadýchané, ale jak čtu komentáře, tak asi každý má nějaký svůj vyzkoušený recept.

    1. Jani, krupička je skvělá volba, na tvarohové švestkové knedlíky přímo parádní, ale tohle je zase ještě něco jiného. Vyzkoušej a uvidíš.

  38. 26,5,2016
    Maruš

    Milá Florentýnko,
    vaše recepty mě mile zaujaly.Jsem vaše nová obdivovatelka.Vařím už moooc let ale vždy jsem dělala jahodové knedlíky s děts.krupičkou.Váš recept určitě vyzkouším.Minulou neděli jsem podle vás dělala vepřovou pečeni přesně podle vašeho receptu a byla výborná. Člověk se pořád učí i když už je starý.Zdravím vás a těším se na vaše další recepty.

    1. Marie, na učení není člověk nikdy dost starý. Jsem ráda, že se vám v kuchyni tak daří a že stále objevujete nové věci.

  39. Ahoj Flo. Děkuji za připomínku maminčina receptu . Jakmile se v zahrádce objeví jahody, nesmí chybět v našem jídelníčku tvarohové knedlíčky obalované ve strouhance. Jen je podle maminky poléváme pouze rozvařeným ovocem s cukrem. Narodila jsem se v Josefově, což je část Jaroměře a tam se tyto knedlíky dělaly dle sezónního ovoce. Byly a jsou u nás jedničkou v letním jídelníčku.

    1. Naďo, v Josefově a v okolí je krásně, jako malá jsem tam občas jezdila, děkuju za vzpomínku. Flo.

  40. Dáša says:

    Milá Flo, neřeknu zde vůbec nic jiného než většina ostatních, ale přesto mám pocit, že to prostě musím napsat. Jakmile mi dnes spadla do e-mailu Tvá čtvrteční novinka, byla jsem jednak nadšená a druhak strašně zvědavá, jaký je Tvůj recept na tuto dobrotu. Nikdy by mě nenapadlo do nich dát strouhanku místo tvarohu, ale proč ne. „Tvarohové knedlíčky“ s dětskou krupičkou dělám již pár desetiletí, a patří k jednomu z nejchutnějších, a přitom nejjednodušších a nejrychlejších pokrmů, které znám. Už vím, že si recept přepočítám na celá čtvrtkilová balení tvarohu, ale hlavně ho udělám co nejdříve! U nás v Polabí již zrají jahody, ale to bychom nesměli mít na zahradě kosáky. Zároveň tedy vyzkouším tip Pavči na polystyrénové dravce. Palec nahoru za dnešní recept!!! Dáša

    1. Dášo, já bych ten přepočet už dávno udělala, protože mám ráda praktické míry, ale zrovna tady vychází ty poměry kvůli vajíčkům dost nešikovně, takže nezbývá než vzít jeden a půl tvarohu. Anebo rovnou tři 🙂

  41. Julianna says:

    Milá Flo,když jsem si přečetla dnešní téma vzpomněla na tetu,která dělá ty samé knedlíčky jenom je plní ovocem vevnitř a obaluje je také ve smažené strouhance,a když ví že přijedeme tak jich dělá velice mnoho,protože můj vnuk(17 let) se po nich může utlouct nechápeme jak se to množství do něj vejde.U nás doma tomu říkáme gombouce.Já jsem dělávala vesměs kynuté dokud byly holky malé,ale tyto určitě udělám příteli,který se může po sladkým utlouct.Všem přeji dobrou chutˇ!

    1. Gombouce je rozkošný název 🙂

  42. Markéta says:

    Ahoj Flo, tak jsi mě hned po ranním sluníčku ještě více navnadila na léto, no už se nemůžu dočkat. Prozatím než budou jahůdky, zpracuju ještě švestky z mrazáku, snad to bude taky mňamka 🙂 díky za recept.

    1. Určitě bude, jsem o tom přesvědčená. Tak si tyhle knedlíčky užij, Flo.

  43. sarka says:

    MIla Flo,
    jelikoz nemam sanci sehnat stejny tvaroh jak v CR, chci se zeptat na zkusenost s tvarohem ve vanicce. Ten nema tu stejnou konzistenci, ale cim by se dal zahustit. Zachvilku bude kousek od nas probihat samosber jahod a ja se po knedlikach opet utlucu. Diky za recept.
    Diky za radu.
    Vsem kasny den plny slunicka a brze uzrani jahod na knedle.

    1. Šárko, použij tvaroh ve vaničce a případně vezmi cca o lžíci strouhanky víc, když se ti bude těsto zdát opravdu nezvladatelné a netvarovatelné do knedlíčků.

    2. Eliška says:

      Když jsem byla v cizině a potřebovala jsem tužší tvaroh, vyklopila jsem dvě vaničky do látkového kapesníku, šup s tím na cedník, případně jsem tvaroh „v plátýnku“ ještě zatížila malou miskou se závažím. Za dvě až tři hodiny z něj vykapalo dost syrovátky na to, aby se dal použít jako balený.

  44. míla says:

    Milá Flo, zase inspirace. Děkuji moc. Knedlíky dělám často, ale klasika – bez strouhanky. Já na podzim , když za plotem zrají náletové švestky, tak si udělám – teda pokud tam něco je, zásobu do mrazáku tak, že švestku na špičce naříznu do křížku, opatrně vypeckuju a místo pecky tam šoupnu 1-3 rozinky. Ta chuť se prolne a pak už jenom papat. Přeji všem pohodové dny

    1. Mílo, no to je vychytávka s těmi rozinkami! Díky, díky, díky.

  45. Díky Flo, zajímavý recept,
    ukládám a hned vyzkouším s loňskými třešněmi, zavařenými bez cukru a neodpustím si zakysanku, jako třešínku na dortu:O)

    1. Hezké hrátky se slovy, tak ať ti jdou i hrátky s těstem 🙂

  46. Milá Flo, tvarohové knedlíky byl majstrštyk mého tatínka. Měl je vždycky jemňoučké, nadýchané, s cukrem a máslem. Plněné ovocné knedlíky jsme dělali vždycky z bramborového těsta. Tvarohové ovocné knedlíky jsem začala vařit až já, protože jsem se tak nějak naivně uklidňovala, že tvarohové těsto je dietnější. Ale když ony jsou tak strašně dobré. Taky je sypu jemně osmaženýma mletýma oříškama.
    Teď se taky zařazuji do fronty na slaďoučké naše jahody. Taky nám moc chutnají knedlíky kynuté vařené v páře a plněné jahodami a rebarborou. Ale ty tvé se strouhankou si určitě udělám. Děkuji za recept.

    1. Mirko, krásně to máte doma s knedlíky zařízeno. Česká kuchyně je úžasná. Tak ať ti chutnají i tyhle.

  47. Máří says:

    Mila Flo. dnes sme mali tieto knedliky na veceru. Naozaj su vyborne. Su ovela jemnejsie ako si pamatam z detstva (stara mama ich robila z muky). Zajtra mam termin porodu nasej Dvojky, tak ak do rana porodim, bude to posledne jedlo, co si da babatko v brusku. 🙂 Prvy syn mal posledne jedlo, chlieb v kozuchu (chlieb vo vajicku). 🙂 Toto je vyssi level.
    Este mam problem, vzdy ked robim knedliky, ked ich gulam v rukach, tak sa mi nikdy nepodari vyrobit gula, ale ufo…

    1. Máří, jednak ti děkuju za vyzkoušení a jednak doufám, že porod proběhl v nejlepším pořádku!

      Ufa vzniknou, když na těsto moc dlaněmi tlačíš, stačí trochu jemněji. A když to nepomůže, tak ty špičky prostě jen konečky prstů zamáčkneš a je to.

  48. Věra says:

    Tak Flo , já je včera vyzkoušela 🙂 a jsou opravdu úžasné. A to je myslím ještě slabé slovo. Dělávala jsem tvarohové s krupičkou, ale co naplat, vždycky byly tužší. Tyto jsou ještě nadýchanější než ten letní vánek. Skutečná delikatesa. Nacpali jsme se k prasknutí. Udělala jsem k nim třešňovou omáčku. Mám z loňské bohaté urody spoustu třešní ve vlastní šťávě, a jen jak začnou dozrávat jahody, vyzkouším. Moc mě překvapila právě lehkost knedlíčků, přitom se vůbec nerozvařovaly, tady je asi důležité dodržení pravidla, že voda nesmí bublat . Nemám ráda, když je na jakýchkoliv knedlících stopa byť i po malém rozvaření. Tady to vůbec nehrozí.
    Prostě nádhera.
    Věrka

    1. Věrko, mám velkou radost, že máš velkou radost 🙂 Díky a přeju ti spoustu dalších, takhle parádně vydařených jídel.

  49. Dnes jsem koupila jahody a na oběd udělala knedlíky,super,super,super,chodím s nosem nahoru a sklízím chválu.

  50. Flo, rozplývala se nad nimi kolegyně, tak jsem je taky zkusila… Jsou výborný, mám velkou radost 🙂 Děkuju.

    1. Jani, tak to mám taky radost 🙂

  51. Výborné, skvělé, povedly se!!!; děkuji za popostrčení… :). Příště zkusím s nastrouhanými tatrankami, už se moc těším! 🙂

  52. Nepíšu, že vyzkouším, ale že jsme vyzkoušeli. Jsou to ty nejlepší a nejjemnější knedlíčky!!! Jednoduchá a rychlá výroba, žádný nepořádek po kuchyni!!! To vše jsou body k plusu za chuť. Mám do recenze napsat, že jsou super, jen to nebyla večeře pro 4 osoby = 4porce. Byla to večeře pro 2děti – 9 a 12 let ????. Když jsem dovařila 2.várku a rozebrali si ji kluci hned u kastrolu, tak mi řekli, že už pak chtít nebudou, že si pak dám já s tatínkem. Tak jsem je uklidnila, že to bylo vše, a já si s tatínkem dám šunkofleky od oběda. Tak jsem dostala jeden ochutnat ????.

    1. Evi, vzhledem k energetické hodnotě to opravdu je večeře pro 4 normální dospěláky. Ale u dětí ve věku 9 a 12 let tyhle propočty neplatí, to je jasné, zejména pokud jim něco obzvlášť chutná.

  53. Slávka says:

    ovocné knedlíky jsou výborné jak kynuté, tak tvarohové. Tyto ještě neznám, ale ráda vyzkouším při nejbližší příležitosti. Já jinak na talíři knedlíky posypu tou osmaženou strouhankou na másle, ale přidávám do ní i cukr, ono to pak nádherně mírně zkaramelizuje, jen s ní musí člověk poctivě míchat, hned by se, díky cukru, připálila. No a navrch máslíčko…..

    1. Slávko, bezvadný nápad s tím cukrem do strouhanky. Já ho v některých případech míchám až do hotové upražené, nenechávám karamelizovat, ale jako změna se mi to moc líbí.

  54. Martina says:

    Knedlíčky jsem vyzkoušela, je to netradiční, ale opravdu snadné a byly vynikající. Jako peřinka, nadýchané, jemné, prostě skvělé.

    Byly s meruňkami, ještě jsem mohla přidat strouhaný tvaroh navrch. No tak příště.

    1. Martino, na těchto knedlíčkách je krásné, že se dají vylepšovat, jak si kdo umane. To těsto je jen základ. S meruňkami se na ně též těším.

  55. Ahoj Florentýnko,
    vyzkoušela jsem tvoje jahodové knedlčky a byly výborné.Vždy jsem je dělala s dětskou krupičkou.Tyhle jsou jinačí ,ale moc mě chutnaĺy.Místo cukru jsem použila stévii a také to šlo.Díky za výborné recepty.
    Zdravím Maruš

    1. Maruš, díky za vyzkoušení, jsem ráda, že to i se stévií klaplo. Já jí nemůžu moc přijít na chuť, ale chápu, že když jsou dietní omezení, tak se nedá nic dělat. Moc se mi líbí, jak sis s receptem poradila.

  56. Flo, tenhle recept mi byl čert dlužen. Vyzkoušela sem, jenom se po nich zaprášilo a teď mě sestra nutí vařit je pokaždé, když dovezeme od rodičů jahody – což je prakticky pokaždé…

    1. Za to ale nemůžu, zříkám se veškeré odpovědnosti 🙂

  57. Mária says:

    Milá Flo,

    Po samozbere jahôd som od včera snívala o jahodových knedlíkoch , doteraz som robievala cesto s krupicou , nedá sa to porovnať , a aj keď mám od miešania džemu celé ruky popálené knedličky veľmi, veľmi chutili . Ako sa len naši muži majú dobre , prídu a ňam, ňam je po knedlíkoch , asi ho prihlásim na súťaž . Veľká vďaka za recept .

    1. Mária, ty si ty své chlapce opravdu krásně rozmazluješ. Jsem ráda, že jsem k tomu taky trochu aspoň na dálku přispěla 🙂 Flo.

  58. Ahoj Flo,
    vyzkoušela jsem tvarohové knedlíčky s jahodami, byly skvělé, lahodné, nadýchané. Část těsta jsem si nechala v lednici na druhý den a bylo stejně dobré. Jahody jsem povařila v domácí mátové šťávě (místo džusu), měly výraznější chuť. Všichni doma byli z knedlíků nadšeni a už se těší na borůvkové.

  59. Martina says:

    Dovařeno, snědeno – popravdě jsem měla problém už jen dopravit to těsto do hrnce, neustále jsem uždibovala. Mám ráda jahodové knedlíky pana Sapíka, jsou sice nekřesťansky drahé, ale občas zajdu… myslela jsem, že nad ně není. Tyto knedlíčky je ale trumfly. Jsou lahodné, jednoduchost přípravy překvapila, estetický výsledek – na rozdíl od balených – zaručen. Moc děkuji za tento velmi efektní recept.

    1. Pane jo, tak takového srovnání si nesmírně vážím. Pan Sapík je mistr svého oboru a ví, co v kuchyni dělá – navíc se o to rád podělí a to se dnes vidí málokdy. Díky, Marti.

  60. Zdenka says:

    Určitě vyzkouším, zní to skvěle. Jen si nejsem jistá, jestli tvaroh, který je u nás v Adelaidě k mání bude ten nejvodnější. Ovocné ragů varianta dvě dělávám na polévání vanilkové zmrzliny. Teplý. Dovedu si představit jeden kopeček mezi knedlíky na talíři, pokud se budou podávat jako desert. Už se těším.

    1. Tak to si dovedu představit i já. A snad to s tím tvarohem klapne 🙂

  61. Zdenka says:

    Včera jsme je dělala jako desert. K strouhance na posypání jsem přidala trošku kokosu, jak se zmiňovala Pavča. Jako ovoce mi posloužily mražené borůvky. Ovocné ragú jsem dělávala jako doplněk ke zmrzlině, proto mě napadlo, že mezi kuličky knedlíků přidám kuličku vanilkové zmrzliny. Šlo to spolu výborně. Dostala jsem pochvalu od manžela I syna. Děkuji za nápaditý recept.

    1. Krásná obměna, Zdenko. Palec nahoru 🙂

  62. Milá Flo,
    dnes jsem na oběd vařila dětem a manželovi Tvoje tvarohové knedlíčky. Jsou prostě báječné!!! I pro manžela, který se sladkým jídlům k obědu vyhýbá. Jako dezert si dal chleba s máslem a šunkou od kosti, nicméně prohlásil, že je to jídlo naprosto dokonalé:)
    Ostatně jako všechny tvoje recepty.
    P.S. hodinu na to mi kurýr dovezl Tvoji novou kuchařku!!!! Je krásná!
    Děkuji a přeji hodně kulinářských úspěchů!

    1. Jeane, ta záměna dezertu a jídla mě u manžela moc pobavila. A jsem ráda, že knížka udělala radost. Tak ať se ti podle ní dobře vaří.

  63. Vyzkoušeno a je to naprosto výborný. Nikdy jsem nic podobného nejedla. Maximální spokojenost, konečně nějaké lahodné sladké knedlíky. 🙂

    1. Díky, potěšilo. Moc. Flo.

  64. Martina says:

    Milá Flo,
    dětství a léto na rodné moravské hroudě, to byly mamčiny tvarohové knedlíky s jahodama ze zahrady posypané opraženou strouhankou 🙂 a i když ještě zima plně vládne, můžu mým miláčkům pro změnu já udělat knedlíčkovou dobrotu s jahodovým ragů z mrazených zásob…doufám, že nepohrdnou;) hlavně mě oslovuje to, že knedlíčky nemusím plnit;)

    1. Jak se řekne knedlík, každý má hned několik krásných vzpomínek na dětství. Skoro to vypadá, že to je kouzelné slovo 🙂 Tak snad se vydařily a i úsměv na tváři vyvolaly.

  65. Jaroslava says:

    Tvarohové knedlíky mám velice ráda, mám jiný recept, ale tento vypadá velice lákavě, určitě při nejbližší příležitosti vyzkouším. Už se těším na jahodové.

    1. Jaroslavo, hned jsem dostala chuť na jahody. Už za pár měsíců tu snad budou ty opravdové, voňavé, sladké, české…

  66. Jaroslava says:

    Milá Flo,
    vyzkoušela jsem s malinami a navíc jsem maliny zakápla troškou rumu.
    Jsou skvělé a pokud se nesní ihned, vydrží bez problému i déle. Lahůdka.

  67. Julianna says:

    Milá Flo těm gomboucům se říká v Maďarsku odkud moji rodiče pocházejí vlastně všichni moji předci po válce byla nějaká deportace,které dodneška ani tatínek nerozumí a to je mu skoro 89 let nikdo jim to také nikdy nevysvětlil a já po tom nepátrám neboť jsem se narodila tady v Ostravě a celý život prožila tady je mi 62 let a nedovedu si představit,že by teď přišla vláda s tím že nás vrátí zpátky celou mou rodinu děti vnoučata kteří vůbec neumí maďarsky a ani já ji neovládám,protože máme předky Maďarské.

    1. Juliannko, to jsou naprosto šílené myšlenky, co všechno z vládních návrhů může vyplývat, úplně ti rozumím, že se tu cítíš doma a neměla bys kam jít. Drž se, ono to spíš je mediální téma než reálná hrozba vystěhování.

    2. Zdenka Erlachova says:

      Gombouce znam od mych rodicu,kteri uz neziji.Jako mala jsem je nemela rada,aje chute se meni a tak dnes probehnou tyto od Flo.Tesi se cela rodinka.diky za pripomenuti gomboucu.

  68. Jenda says:

    Jupiii, konečně jsem našel recept na tvarohové kuličky, jak jsme jim doma říkali. Dělávala je naše máma, vždy typicky v létě, když už bylo dostatek ovoce. Jen místo teplého ovoce nám na ně dělala pěnu z jahod nebo borůvek. Nevím přesně, jak se pěna dělala, ale hádám, že asi ze žloutků utřených s cukrem, do této směsi ovoce rozdrcené vidličkou a nakonec do toho sníh z bílků. Bylo to vždy velmi nadýchané a naprosto úžasné. Hospodyňky zde a Vy budete určitě vědět. A jelikož já jsem včera koupil na trhu jahody, tak jdu zkusit tyhle kuličky přesně dle Vašeho receptu. Snad si neudělám před mámou ostudu, jistě na mě bude tam z nebe dohlížet 🙂

    1. Jendo, ta pěna z ovoce zní skvěle, nemohlo to být něco na způsob sabayone či šodó?

  69. Markéta says:

    Tak jsem je zkusila uvařit. No opravdu vam NE DĚKUJI !
    Dodržela jsem všechny časy a přesto se těsto rozpadlo a chuť je taky odporna. Nevím proc jsem se nechala zblbnout a neudělala klasicke, co se vždycky povedou.

    1. Markéto, jelikož se dle mnoha jiných ohlasů knedlíky daří podle tohoto receptu připravovat i v jiných kuchyních, jsem přesvědčená o tom, že se někde musela stát chyba. Pravděpodobně se skrývala v příliš vodnatém tvarohu nebo zbytečně moc vroucí vodě, která knedlíky rozvařila. Mrzí mě vaše zkušenost, ale obávám se, že nejsem jejím přímým viníkem.

  70. Nikola says:

    Milá Flo,
    jsou FAN-TAS-TIC-KÉ!
    Napoprvé a krása, ale na to jsem u Tvých receptů zvyklá 🙂
    Knedlíčky jsou nadýchané, i když jsem to neuhlídala a vařila je déle. Není to taková ta utlučená tuhá tvarohová hmota. Ovoce v džusu taky bezva nápad. Těším se, až je uvařím mámě. Teď se jdu odvalit někam do koutku a funět 🙂
    Jo a množství je fakt na pěkné čtyři porce, měla jsem obavu, aby to stačilo, tak jsem přidala a mám i na zítra nebo do mražáku.
    Krásné léto!
    Nikola

  71. Martina says:

    Dobrý den, dnes jsem uvařila tyto knedlíčky. Nechtělo se mi plnit,na tento způsob se mi zdály lehčí. Nejsem žádný kuchařský lumen,ale opravdu se povedly. Nevím v čem byla chystá u Markéty. Napadá mě špatný tvaroh nebo strouhanka. Já si dělám svojí z toustového chleba a vždy čerstvou.V té kupované je namletý i chléb, tak by to nemuselo tak nasáknout a spojit se. Za mě ale recept epesní ????

  72. Monika says:

    Tak jsem je dnes vyzkoušela….neměla jsem moc času, ale zato hodně jahod:-)….tvaroh v alobalu trochu jiné značky:-), strouhanka kupovaná:-(…už opravdu nebyl čas:-)…a výsledek…FAMÓZNÍ!!!! Jahody svařené na sirup (nechala jsem je naplno a samotné asi 10 min…ale skvělé!!!) + smetanový jogurt k podávání…můj 15 měsíční syn je slupl na posezení…manžel je „zachraňoval“ před zkázou, ale stačila jsem je taky ochutnat:-)…už nezbyly:-D….DĚKUJI!!!!

  73. Eliška says:

    Včera jsem je vyzkoušela – verze plněné červenými šťavnatými (ne moučnými – i když v knedlících je to asi fuk) meruňkami. Sypáno tvarohem a cukrem, polito máslem.. Povedly se moc, proto mi byl zbytek odcizen a odvezen, na oběd dnes mi žádné nezůstaly. Skvělý recept! Křehké, měkké, hodně tvarohové, prostě k sežrání! A navíc se nerozvařují a nelepí.

    1. Eliška says:

      Další várka. Tentokrát těsto lepilo, nevím proč. Hůř se s ním zacházelo, ale výsledek byl jen o něco méně dokonalý vzhledově – ale chuť byla skvělá!

      1. Eliško, to vypadá na vodnatější tvaroh.

    2. Eliška says:

      Chyba objevena! Vejce byla příliš veliká.

  74. Skvělé a rychlé!

  75. Eva Molerová says:

    Úžasné! Dnes jsme zkoušeli a knedlíčky jsou jak peříčko. Místo jahod jsme použili borůvky, ale to jen s ohledem na právě aktuální sběr ovoce. Knedlíčky se skvěle vyráběly, snadno vařily a okamžitě snědly. Moooc děkuji za recept na skvělý dezert, který zcela jistě zařadíme do našeho jídelníčku. V podzimní variantě možná vyzkoušíme se švestkou nebo vanilkovou omáčkou.

  76. Daša Jarošová says:

    The best of knedlíčký 🙂 Podobné děláme také, ale místo strouhanky dáváme nakrájené starší rohlíky. Ovšem tohle je tedy úplně jiná liga. Jsou vláčné a jemné a dají se z tohoto těsta dělat opravdu malé kuličky. Moje malé holčičky je jedli i samotné. Zařazuji do svých oblíbených receptů, děkuji za inspiraci:)

  77. Simča S. says:

    Milá Florentýnko
    nevím, jestli se k tobě tento příspěvek do diskuse, která je už více, než půl roku mrtvá, vůbec dostane, ale nedá mi to a musím to tu napsat: Celá diskuse je vedená stylem „se strouhankou je těsto lepší, než s krupicí“. Ale já více, než 35 let dělám knedlíčky z tvarohového těsta zvané „hrstkové“ (to pro způsob odměřování sypké substance) a v tomto receptu je oboje: Na 4 porce jsou třeba 2 tvarohy (buď oba tučné, nebo 1 tučný a 1 netučný, dávám klidně i ty vaničkové), 4 hrsti strouhanky (= cca 80g), 4 hrsti dětské krupičky (= cca 100g) a 3 vejce. Ovoce (meruňky, jahody, reveň….) do těsta balím, protože k „polití ovocným ragů“ mám odpor po nepříjemné zkušenosti z chmelové brigády, kdy nám do ešusů naložili kolečka obyčejného kynutého knedlíku – takového, co se dává normálně k omáčce – a polili to jakousi ovocnou hmotou, do které semleli (jak jsme si se spolutrpiteli dělali legraci) jahody i s loubkovými košíky, tak hnusně to chutnalo… Možná už je načase, abych tento odpor překonala a udělala jednou knedíky méně pracnou metodou…
    No a na servírování používám klasicky tvaroh na strouhání, cukr a rozpuštěné máslo, výborné jsou ale i se skořicí, slazené medem nebo sypané strouhaným perníkem.
    Recept mám uveden tady: http://rodina.cz/scripts/recepty/mujrecept.ASP?id=195&from_fid=282&from_kid=0

  78. Alča Machátová says:

    Dobry den, Flo,
    výborný recept, já přidávám do strouhanky na obalení špetku skořice a vanilkový cukr před koncem restování. a do těsta přidávám na drobno nakrájený rohlík místo části strouhanky , který nechám nasáknout máslem.
    Údajně jde o český recept, který v Rakousku zdomácněl,přinesly ho tam české hospodyně, které chodily sloužit do Rakous. To už asi nezjistíme,ale mňamka to je naramná ;))

  79. Veronika says:

    Tak dnes jsme vyzkoušeli zimní verzi s rozvařenými jablky se skořicí a vanilkou – bylo to vynikající. nejprve se mi zdály knedlíky dost sladké, ale ta strouhanka tu sladkost zase stáhla, byla krásně křupavá, alespoň ze začátku 🙂 Myslím, že strouhaný perník by zimní variantě taky moc slušel, ale až do konce konce roku mi doma sladká jídla zakázali 🙂

    1. Strouhaný perník by byl úžasný, to je nápad na nobelovku ❤️

  80. Miluška says:

    Milá Florentýnko, musím přiznat, že jsem o Vás a Vašich receptech dlouho nevěděla, nicméně od té doby, kdy jsem objevila Vaše stránky (a taky stránky pana Cuketky), mě vaření nesmírně baví a naplňuje, no a taky bývám často pochválena:)… Dnes jsem např. udělala přesně podle Vašeho receptu tvarohové knedlíky, obě babičky si moc pochutnaly, těším se, jakou radost udělají manželovi! Moc děkuji za to, s jakou precizností děláte svou práci!!!

    1. Miluško, děkuju, mám velkou radost ❤️

  81. Milá Florentýnko, vždycky jsem dělala tvarohové knedlíky s dětskou krupičkou, ale dnes jsem poprvé zkusila se strouhankou. Jsou geniální, jsou pohádkové!!! Dělala jsem zkušební vzorek z jednoho tvarohu, dala jsem pak přiměřeně i ostatní ingredience a vajíčko jen jedno. A povedly se!!! Teď už jiné vařit nebudu. Měliy (dcera a já) jsme je se švestkovou klevelou. Díky za skvělé tipy!

  82. Líba says:

    Milá Florentýnko,
    taky jsem vždycky dělala tvarohové knedlíky s krupičkou, ale bohužel až teprve nedávno jsem zkusila tyto a je to tedy opravdu luxus! Dnes na ně jdu znovu. Jsou výtečné i samotné s opraženou strouhankou, když se trochu přisladí, teplé i studené 🙂
    Tyto stránky nikdy nezklamou a moc děkuju za ,možnost ty úžasné recepty zkoušet 🙂

  83. Necítila jsem se na klasické plněné knedlíky. Ale vyzkoušela jsem tyto a jsou naprosto boží! Krásně nadýchané, akorát sladké. Určitě budu dělat častěji

  84. Milá Flo,
    bylo by možné použít místo obyčejné strouhanky bezlepkovou? Neztratil by se ten efekt nadýchanosti? Moji celiaci, dcera a vnuk by to jistě ocenili. Díky.

    1. Majko, nemůžu to vyzkoušet, protože se musím vyhýbat i tvarohu, ale podle mě to fungovat bude, a to nejlíp tak, že usušíš světlé bezlepkové pečivo (třeba toustový chleba) a rozemeleš na strouhanku. Pak se ten efekt nadýchanosti neztratí – on částečně vzniká i jemným varem a může za něj i tvaroh. Použít kupovanou kukuřičnou strouhanku bych se trochu bála, ta má mnohem pevnější konzistenci a nejsem si jistá, zda by pomohlo, kdyby byla rozmixovaná úplně najemno.

  85. Milá Florentinka
    Potešil ma veľmi recept na knedličky, mám ich veľmi rada . Vyskúšam aj Tvoju verziu vyzerá superrrrr. Ďakujem pekne. Zdravím, Edita 😋👏

  86. Milá Florentýnko,
    zrovna včera jsem podle Tvého receptu dělala tvarohové knedlíky s meruňkami a jahodami. A to těsto miluji, krásně se s ním pracuje a výsledkem je ovoce jen tence potažené těstem.
    Ráda vyzkouším i tento nový „rakouský“ recept 😉

    Už od dětství ale mám ráda plátky kynutých knedlíků (bez housky) polité studenou omáčkou z rozmačkaných jahod, cukru, šlehačky a zakysané smetany – to je pro mě znamení, že začíná léto 🙂
    Ať nám všem voní doba jahodová 🙂

  87. Štěpánka says:

    Recept na knedlíčky určitě vyzkouším. Právě mě moc nebaví dávat ovoce do knedlíků, protože se někdy otevřou, ale tohle je super nápad. děkuji a hezký den Š.

  88. Jitka Mészárosová says:

    Moje milá Flo
    děkuju za další super recept, určitě vyzkouším, zatím jsem dělala jenom jahodové knedlíky z máslového tvarohového těsta s krupicí napůl s hrubou moukou, v případě nedostatku času z těsta nočky a ovoce nahoru, nicméně protože v rodině jsou i dietáři bezlepkáři a vy jste nedávno psala , že vás postihly obdobné zdravotní obtíže atd. – chtela jsem vás poprosit, jestli už nemáte vyzkoušenou i variantu na tuhle dobrotu pro bezlepkáře a pro ty, co nesmí mléčné výrobky, moc děkuju za pomoc a radu,
    jitka Mészárosová

  89. Milá Flo,určitě zkusím,na zahradě uzrály plody zimolezu,myslíš Flo,že by se mohly použít a případně,jak,zdravím s heslem,nemožné do tří dnů,zázraky ihned.Oli

  90. Hana Cvičková says:

    Zdravím Flo,
    zrovna dnes se chystám na tvarohové knedlíky s jahodami.
    Všecho mám tak už se těším jak překvapím manžela.
    A určitě dnes vyzkouším tvůj recept, přišel jako na zavolanou.
    zrovna jsem se chystala vyhledat nějaký nový a vylepšený, no a
    už je tady. ještě jednou děkuji za tip. Měj se jahodově a užívej léto.
    Hanka

  91. Milá Flo, vidím, že té humor neopouští, ani když ti život nastrkuje pořád néjaké překážky! To je nad všechny recepty! A za dnešní moc dékuji, konečně se nemusí pracně ovoce balit! 🤗A ty se drž, určité bude zase dobře! Za všechno dékuji a přeji ti jen hezké dny ! Eva

  92. Dííky za recept, ovocné knedlíky máme moc rádi, sypané mákem nebo vlašskými ořechy a polité máslem 🙂

  93. Robert Žofčák says:

    Mám jen malou poznámku.V úvodě je napsáno,že tento recept pochází z rakouské kuchyně.Moje babička byla slovenská Maďarka a tyto knedlíčky dělala.Myslím si,že recept spíš pochází z maďarské,nebo z Rakousko-Uherské kuchyně.Volala je(švestkové knedlíčky) szilvás gombóc.

  94. Jaroslava says:

    Florentýno,
    jahodová sezóna je krátká, ale krásná. Využívám jí plnou pusou. Dnes jsem obědvala tvarohovo-krupicové noky s jahodami, příští knedlíky budou podle Tvého receptu se strouhankou.

    Děkuji Ti za něj
    Jarka

  95. Ahoj Flo,
    tyto knedlíčky znám z rodiny mé manželky. Její rodiče pochází z končin jako Ty, kousek od Znojma, z blízkosti rakouských hranic. V minulosti se odtud chodilo do Rakous na zkušenou a za prací. Takže domů pak přinesli i něco původně rakouského.
    A jen tak k diskusi: Vlastní jahody už jíme druhý týden.
    Tonda

  96. Naděžda says:

    Ty jsou skvělé, já je dělám ještě menší jako jednohubky. Zmražené ovoce prohřeji a zahustím maizenou-solamyl.
    Flo přeji krásné pohodové dny.

  97. Libuše says:

    Ahoj Flo!

    To je ohlasů, je vidět, že recept zabral, splnil svou roli. Ještě jsem jej nevařila, u nás jsou na pořadu dne klasické pukače. Ale vzpomínám na paní bytnou, která mě a Bedřišce uvařila svoji specialitu, malé tvarohové knedlíčky. Ty obalila v klasickém hrubém krystalovém cukru a pokapala máslem. Dodnes vzpomínám, jaká to byla lahodná chuť!
    Tvoje knedlíčky se jí podobají, proto vyzkouším. Libuše

  98. Drahomíra says:

    Díky, milá Flo. Zítra vyzkouším.

  99. Děkuji za recept,jahody mám, určitě udělám,přeji hezké dny

  100. Dobrý den, moc hezký recept.Mám ráda ovocné knedlíky ale moc se mi nechce u nich stát a plnit. Toto mi připadá jednoduché a určitě vyzkouším.Dělala jsem vždy tvarohové s moukou a krupičkou tak tentokrát vyzkouším tento recept.Děkuji Marie

  101. Jarmila says:

    Milá Florentýno, tvarohové knedlíky s jahodami máme moc rádi. Do tvarohu přidávám krupičku a hrubou mouku. Děkuji za recept, určitě jej vyzkouším. Jarka

  102. Pavel Blažek says:

    Milá Florentýnko,
    to vypadá úžasně. Sladká jídla téměř nevařím, ale Tvoje knedlíky vypadají tak lákavě, že se do nich určitě pustím. Ty to umíš tak nádherně popsat, že se mi v puse chuťové buňky začínají plašit. Úplně to vidím, jak se mi v puse rozplývají. Až ke mně přijedou na návštěvu vnuci, tak se po nich jen zapráší.
    Přeji Ti krásné letní dny. Pavel

  103. Milá Florentýnko, právě jsem dočetla tvé úžasné povídání k tomuto receptu. Vrátilo mě to do dětství, pamatuji si na tvarohovou dobrotu s jahodami, kterou dělávala moje maminka celé léto, protože jsem měli stálý přísun z našich stáleplodících jahod. Do tvarohu nasypala vanilkový puding ( prášek nikoli uvařený), přidávala dětskou krupici, žloutky, a sůl. Promíchané těsto se nechalo v misce odpočinout, a pak do něj lehce zamíchala ušlehaný sníh z bílků. Lžící v misce tvarovala menší kuličky a ty vhazovala do vroucí vody. Vařilo se to hen chvíli. Tuto dobrotu nám na talíři máslem a svařenými jahodami s cukrem. Jahody rozmačkala vidličkou s cukrem a nechala přejít varem. Když nám ta jahodová omáčka zbyla, dávali jsme si ji zmrazit na nanuky. Dnes jsem koupila jahody, tak tvůj recept určitě vyzkouším. Děkuji za inspiraci :).

  104. Blanka C. says:

    Plnene ovocne knedliky se mi nikdy nepovedly, ale tenhle recept se mi moc libi a hlavne to ovocne ragu. Zitra koupim tvaroh a ovoce a v sobotu se do nich pustim. Diky za recept a hezky pozdne jarni tyden.

  105. Martina says:

    Teda Flo, já nemám slov…
    Jako pětinásobná babička jsem se už nějakých tvarohových knedlíků a knedlíčků navařila, ale tohle nemá chybu…
    Jsem bez lepku a bez laktózy, takže podle toho použitý tvaroh a strouhanka.
    Tvaroh z vaničky, asi 2/3 kelímku, 1 žloutek a strouhanka podle oka, z toho 8 knedlíčků jen pro mě.
    Manžel mi je záviděl, měl „normální“ od snachy, s krupičkou, taky jsem takový dělala, ale od teď u nás budou jen ty Tvoje.
    Díky moc 🙂

  106. Zdravím Fló, tvůj recept mi naprosto vyhovuje a jsem ráda, že ho čtu až dnes, kdy jsem nevěděla co bude dnes k obědu. Mám právě koupené 2 tvarohy, chtěla jsem dělat pomazánku, ale ta počká. Minulý týden jsem byla na samosběru jahod a bylo jich tolik, že už jsem nedělala jen marmeládu, ale i džem a i jen tak povařené jahody s cukrem a také dané do sklenic, takže prima kousky jahod, které mi pasují ze všeho nejvíc k těmto knedlíčkům. I já znám ten způsob přípravy běžných koleček knedlíků přelité ovocem a spíš naopak jsem to uvítala na rozdíl od jiné pisatelky, protože moje začátky ve vaření nebyly dokonalé a ovoce mi z knedlíků vytékalo. A taky když jsem doma neměla právě čas dělat ovocné knedlíky, děti uvítaly i tu možnost přelitých koleček ohřátým džemem. Podobných rychlovek znám víc, ale někteří by to odsoudili, tak se chlubit nebudu.
    Krásný víkend a děkuji za bezva recept.
    Jana

  107. Veronika says:

    Milá Flo,
    tedy takto delikátní knedlíčky jsem ještě neměla, skutečná mana nebeská. A že jsem tedy byla při zadělávání těsta skeptická. Děkuji za fantastický recept.

    V.

  108. Iveta says:

    Milá Flo, chtěla jsem se zeptat, jakou bezlepkovou strouhankou jsi použila? Mám doma jen z kukuřice 🤔 Předem děkuji za pomoc.

  109. Radka says:

    Ahoj Flo,
    Právě jsme dojeli Tvoje jahodové knedlíky, musím Ti hned napsat.
    Normálně vařím ovocné knedlíky kynuté z tvarohového těsta a máme je moc rádi.
    Když mi došel od Tebe tento recept, netušila jsem, jak má chutnat. Píšeš skvělé postupy na vaření, takže když jsem smíchala těsto, řekla jsem si, Flo ví co dělá, s důvěrou jsem ho dala odpočinout do lednice.
    Výsledek nás mile překvapíl, lehoučké knedlíčky a ovoce si takhle mnohem víc užijeme. Ještě jsem na talíř přidala lžíci kysané smetany a bylo to dokonalé.
    Děkuji Ti, Radka.

  110. Blanka C. says:

    Knedlicky jsou vynikajici, uvarila jsem je v sobotu a presto, ze manzel tvrdil, ze „dnes budou klobasy na grilu, sladke musi pockat“, tak cekaly klobasy. A nejen v sobotu, ale hned 2 dny.
    Jeste jednou diky za takovou dobrotu.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close