Vepřové medailonky – spolehlivý recept pro každou panenku

Vepřové medailonky jsou skvělý způsob, jak postupovat po kuchařském žebříčku k vyšším metám, třeba až k dokonalému bifteku. Za vepřovou panenku totiž neutratíte celou výplatu a postupně si zvyknete, jak zprudka opéct maso na pánvi a připravit z něj skvostný steak.

Vepřová panenka má všechny předpoklady k tomu, aby se nechala přeměnit na působivé medailonky: vypadá jako rovnoměrný váleček, což značně usnadňuje práci kuchařovu, má velmi jemné, minutkové maso a sluší jí nepropečená úprava.

Proto se nelekejte, že je můj dnešní recept dorůžova. Není to rozhodně tím, že jsem ho chtěla sladit s vlasy. Takto upravená panenka je šťavnatější, měkčí, a rozhodně není nijak zdravotně závadná, protože syrová taky nezůstane.

Vepřové medailonky na dva základní způsoby

Sama od sebe se nabízí možnost, že medailonky z masa nakrájíte ještě za syrova a pak je necháte mihnout se horkou pánví. Necelé dva centimetry vysoké plátky masa jsou snadno manipulovatelné, rychle opečené a zas tak moc práce vám to nedá se o ně všechny postarat.

Jenže! Jelikož jsem už zmínila, že cíleným stavem je vnitřní propečení dorůžova, tedy nikoli skrz, připravíte se tak o velký podíl šťavnatého vnitřního, ne zcela propečeného masa.

Proto, pokud vám můžu poradit, volte druhý možný způsob. Opékejte panenku nerozkrájenou, což v tomto případě znamená v přibližně 15-20 cm dlouhých válečcích, které bezpodmínečně mají stejnou tloušťku po celé své délce. Teprve po opečení a odpočinutí je nakrájíte a budete tak mít medailonky, které jsou růžové po celé řezné straně a opečené jen po obvodu. Tedy značka bezva perfekt ideál.

Jak kupovat vepřovou panenku na medailonky

S ohledem na to, že by maso mělo být po celé délce stejně silné, vybírejte vepřovou panenku už u řezníka. Placatému konci panenky, tak zvanému palci, se tentokrát vyhněte, je širší a méně rovnoměrný co se tloušťky týká. Sice se také skvěle hodí na rychlou úpravu, ale raději v podobě nudliček.

Pokud už doma – ne zcela vlastní vinou – máte méně pravidelný kousek panenky, můžete si pomoci kuchyňským provázkem. Zahněte jakýkoli tenký konec masa zpět a sešněrujte tak, aby se výsledek ze všech známých a popsaných geometrických těles nejvíce podobal válečku.

Dál při nákupu věnujte velkou pozornost tenkým, světlým, stříbřitě se tvářícím blankám na povrchu vepřové panenky. Budete je muset před přípravou masa všechny ořezat, protože jinak budou po opečení tuhé a budou maso kroutit. Čím čistší a opracovanější maso si koupíte, tím méně získáte ořezu a tím méně vás to bude stát práce.

Staření masa se u vepřového neřeší, takže se prosím řezníka neptejte, zda je odležené či nikoli. Nebylo, nemá být a takovým dotazem pouze přivodíte řezníkovi křeč očních svalů lidově zvanou oči v sloup.

Příprava vepřové panenky

Než položíte maso do pánve, čekají vás dva velmi snadné úkoly: zbavit maso stříbrných blan a svázat ho do válečku, pokud je to potřeba.

Blanky nejsnáz odkrojíte tak, že malým ostrým nožíkem zajedete někde uprostřed masa těsně pod blanku a pak ji postupně směrem k oběma koncům odkrojíte po kouskách těsně u povrchu. Čím méně masa přitom odříznete, tím líp, protože se hodí leda tak hodit po psovi nebo pod nějaké pečené maso na zítřek. Anebo přihodit do vývaru.

Pokud nemá maso tvar pravidelného válečku, svažte ho kuchyňským provázkem a trochu tvar vylepšete. Jestliže se ale od přírody jedná o pěkné válečky, svazovat je nutně nemusíte.

Prudké opečení a omáčka

Tohle minutkové maso se jen zprudka opeče, nechá trochu odpočinout nebo dotáhnout a pak se hned podává, tudíž při jeho přípravě nevznikne žádná pořádná omáčka. No jo, ale suché maso podávat nemůžete, to se nedělá. Takže co s tím?

Buď vymyslíte samostatnou omáčku, třeba studenou majonézu či domácí kečup, nebo holandskou omáčku či bešamel s houbami, anebo vezmete zavděk tím, co zůstalo po mase v pánvi. S malou pomocí několika dalších surovin se dá z přípečků připravit celkem slušný a chutný a barevně vyladěný sos. V dnešním receptu vám jednu takovou názornou ukázku předvedu. Je zahuštěná máslem, protože na provaření jíšky tu není ani prostor, ani čas.

Jakou přílohu zvolit

Tahle rychlá šťáva z pánve je poměrně intenzivní a je jí málo, respektive tak akorát. Nemůžete čekat, že jí bude tolik, aby v ní maso na talíři plavalo. Nevaříme ani svíčkovou, ani rajskou se sedmi, nýbrž noblesní vepřové medailonky, takže se naučte, že je to tak v pořádku. Šťáva pouze pomůže, aby maso líp sklouzlo do krku, a dodá mu chuť. Proto k takovému masu nepodávejte ani rýži, ani knedlíky, ale raději jakoukoli bramborovou přílohu, protože ta nemá vysoké požadavky na množství omáčky.

Další vhodná příloha

Jako druhá, tentokrát zeleninová příloha budou naprosto dokonale s masem ladit zelené fazolky opečené na pánvi se slaninou. Využijte tu svou znalost blanšírování zeleniny, nikdy jindy nenajdete lepší příležitost.

Ani čerstvé, ani mražené fazolky nelze jen tak přihodit do pánve ke slanině, zprudka opéct a čekat příznivé výsledky hlasování u stolu. Čerstvé fazolky nejprve potřebují krátce povařit a šokově zchladit, aby se nerozblemcaly a zůstaly krásně zelené. Mražené fazolky už nejspíš touto procedurou prošly ještě před uvedením do hybernovaného stavu při mínus osmnácti stupních, potřebují ovšem rozmrazit a oživit. Takže ať už máte čerstvé nebo mražené, čekat by je ze všeho nejdřív měl velký hrnec s velkou spoustou vroucí vody. Pánev musí počkat.

Pro 4 osoby:
250 g čerstvých nebo mražených zelených fazolových lusků - pokud mražených, tak celých, nikoli krájených nebo sekaných
100 g slaniny
sůl a čerstvě mletý pepř
  1. Máte-li čerstvé fazolky, odkrojte jim špičky a zároveň jedním tahem sloupněte boční tuhá vlákna. Přiveďte k varu hrnec s 3-4 litry vody, osolte 2 vrchovatými lžičkami soli. Jakmile začne voda silně vřít, vhoďte do ní fazolky a krátce povařte. Čerstvé fazolky tak, aby byly měkké a křupavé na skus, ovšem nikoli rozměklé, tedy 3-5 minut. Mraženým déle trvá, než voda začne znovu vřít, tím jsou ovšem hotové. Uvařené fazolky vylovte a nebo slijte a okamžitě přemístěte do většího množství ledově studené vody, například do velké mísy nebo do čistého dřezu. Nechte 2 minuty zchladit, pak sceďte a odkapejte.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky, nasypte do pánve a podlijte dvěma lžícemi vody. Pozvolna zahřívejte, aby se slanina prohřála a začala pouštět vlastní tuk, pak můžete zvýšit výkon plotýnky a opéct ji dozlatova. Nakonec zapněte plotýnku na maximum, ke slanině přidejte předvařené, vychlazené a zcezené fazolky a zprudka a krátce prohřejte. Osolte, opepřete a ihned podávejte.

 
Takže teď už víte úplně všechno a můžete se směle pustit do vaření.
 
 

Medailonky z vepřové panenky s medovo-hořčičnou omáčkou

Množství: 4 porce

Medailonky z vepřové panenky s medovo-hořčičnou omáčkou

Suroviny

  • 600-800 g vepřové panenky - 2 pěkné, pravidelně silné kousky dlouhé kolem 15 cm
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce sádla
  • 1 vrchovatá lžička anglické hrubozrnné hořčice
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžička medu
  • 50 g másla

Postup

  1. Očistěte maso od stříbrně vypadajících povrchových blan: malým nožíkem zajeďte pod kousek blanky a vyveďte nůž těsně pod jejím povrchem směrem k jednomu konci panenky. Chytněte blanku za uříznutý kousek a odřízněte ho i směrem k druhému konci panenky. Stejným způsobem zbavte maso ostatních blan po celém povrchu.
  2. Maso jemně osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte sádlo, plotýnka by měla být zapnutá asi tak na dvě třetiny svého výkonu. Vložte oba kousky masa a postupně je kolem dokola opečte: vždy nechte minutu až dvě opékat, a jakmile zezlátnou a není problém maso odlepit z pánve, trochu pootočte. Na krátkých koncích maso neopékejte a na výšku ho nestavte, soustřeďte se jen na obvod. Zhruba po deseti minutách by mělo být maso rovnoměrně opečené kolem dokola a na dotyk nikoli měkké, ale pružné. Pokud je stále příliš měkké, dopřejte mu ještě jednu rychlou opékací otočku. Vyjměte z pánve do hlubokého talíře, kastrůlku nebo misky a postavte někam do tepla - do trouby vyhřáté na 80 stupňů nebo na mírně teplou plotýnku.
  3. Z výpeku v pánvi slijte všechen tuk, přípečky ale zachraňte. Přidejte hořčici a chvíli, zhruba půl minuty, míchejte na stále zapnuté plotýnce. Zalijte vínem, ze dna odškrábněte všechny přípečky a nechte je rozpustit. Vařte asi minutu, dokud se tekutina neodpaří a pánev nezačne opět vypadat jako suchá, tím se barvivo z červeného vína promění z nepřitažlivé, zašlé fialové na sytou, živou hnědou. Zalijte 100 ml vody nebo vývaru, přilijte i šťávu, kterou v mezičase pustilo odpočívající maso a přiveďte krátce k varu. Chvíli povařte, dokud omáčka nezačne mít konzistenci sirupu. Odstavte, vmíchejte med a máslo nakrájené na několik kousků. Metličkou míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nevstřebá, tím se šťáva zahustí a zjemní. Dochuťte solí, případně čerstvě mletým pepřem.
  4. Odpočívající maso nakrájejte na plátky silné jako prst a podávejte přelité omáčkou. Skvěle se k nim hodí fazolky se slaninou a jakákoli bramborová příloha.

Poznámky, rady, nápady:

Recept najdete take v mé kuchařce Hovory s řezníkem, která vás naučí nebát se masa.


 
 
A jak máte panenku rádi vy? Děláte si z ní občas vepřové medailonky? Prozradíte mi to v komentáři?

Zapojte se do diskuze

  1. Ladislav says:

    To je taková krása ,že to musím vyzkoušet 🙂

    1. Tak ať se vše zadaří, Láďo!

  2. Vladimíra says:

    mńam

  3. Vláďa says:

    Mňam mňam… Určitě si toot přidám do svého jídelníčku. Takovou úpravu masa mám moc rád. Díky Flo!

  4. JÚÚÚÚÚÚÚ, TO JE NÁDHERA. SBÍHAJÍ SE MI SLINY. V NEDĚLI PŘIJEDE NÁVŠTĚVA A UŽ VÍM, ČÍM JI POHOSTÍM.
    DÍK ZA INSPIRACI A PŘEJI KRÁSNÝ VÍKEND.

    1. Ivo, pevně věřím, že jsi u návštěvy zabodovala. Flo.

  5. Jana z Abertam says:

    Ahoj Flo,
    je to tak 14 dní zpátky co jsem medajlonky dělala podle Tvé kuchařky a byly opravdu vynikající. Ale prosím Vás všechny!!! nechte pánev dostatečně vychladnout než tam přidáte hrubozrnnou hořčici, jinak budete mít doma kuličkovanou 🙂 teď už se tomu směji, ale všude byli kuličky jak jsem to nenechala více vychladnout 🙂

    1. Až tak? Ty máš doma indukci? Takhle rozpálit pánev se mi snad ještě nepodařio 🙂

  6. Lucia G. says:

    Uz sa neviem dockat kedy recept vyskusam! Minutky, steaky a im podobne rychle upravy masa prave objavujem takze clanok prisiel ako na zavolanie :-). Prave vcera som pozerala video Jamieho Olivera o priprave steakov, zaujala ma tam stava na maso, ktoru pripravil z vypeckov a citronovej stavy. Myslis Flo ze by sa taka stava hodila aj k panenke? V kazdom pripade, ako prvy vyskusam tvoj recept, experimenty az potom. Zelam vsetkym pekny den 🙂

    1. Lucia, myslím, že by to mělo zafungovat, každopádně ale s tím kyselým opatrně, přece jen máme trochu jiné chutě než Britové.

  7. Milá Flo, opět super jak fotka, při které se sbíhají sliny i když jsem právě po obědě, tak perfektně popsaný postup přípravy.
    Děkuji za inspiraci na nedělní oběd a přeji hezký víkend všem 🙂

    1. Rádo se stalo a krásné dny i tobě, Jiřino.

  8. Ahoj Fló,
    minulý týden jsme s mužem byli 2x právě na tomto jídle v restauraci. Jednou se moc nepovedly fazolky, podruhé byla vysušená panenka. Kdo by to byl řekl, že dnes budu mít příležitost to vyzkoušet sama a snad lépe.
    Už se mi sbíhají sliny. Díky

    1. To je vtipné, když si člověk doma uvaří jídlo líp, než v restauraci, a ještě ke všemu vidí, že na tom zas tak nic moc těžkého není, že?

  9. Ahoj Flo. Také děkuji za inspiraci k dobrému obědu.

    1. K službám, madam 🙂

  10. Lákavá kombinace těchto pokrmů,milá Flo, mě moc zaujala. Medailonky z vepřové panenky znám,ale většinou je děláváme s bramborovou kaší. Toto se mi zdá zajímavější,hlavně o ty fazolky. Ty jsem doma ještě nezkusila. Budu mít zajímavý recept až se sejdeme celá rodinka na nějaké oslavě. A bude to ještě v tomto měsíci. Díky za tip. Zase boduješ. A jak bylo na Moravě? Moc tě pozdravuji, Alča

    1. Alčo, díky za optání, festival v Brně byl prima, v sobotu mířím do Plzně. Doufám, že fazolkami a medailonky své hosty oslníš.

  11. Ahoj Florentýnko,

    děkuji za recept, Vepřová panenka je můj favorit. Dělám s ní i svíčkovou. Určitě brzy zazářím. hodí se to určitě i ke chřestu.
    Mám dotaz. Nevím narychlo, zda jsi se už zabývala přepuštěným máslem. Já ho nedávno poprvé dělala a ochutnala, a jsem nadšená. Mohu na něm opéci i ty brambůrky podle tvého dnešního mejlu? Poradíš, prosím, na co ho používat přednostně?
    Děkuji a zdravím, Katka

    1. Katko, samozřejmě můžeš, je to skvělé využití. Přepuštěné máslo je fajn tam, kde chceš dát máslo do základu pod zeleninu, brambory, rýži nebo maso a chceš to všechno nejdřív pořádně opéct. Tohle máslo je zbavené tekutiny a odolné vyšším teplotám.

  12. Květa says:

    určitě vyzkouším, díky, v sobotu budou zapečené těstoviny podle tebe, v neděli nejlepší vepřové pečeně – podle tebe a již to bude opakování!! a v jídelníčku už běžne zelenina na plechu, mramorová bábovka, sekaná, podle tebe jsem vylepšila brsalát, udělala pavlovu, zkrátka díky za rady i recepty. Moc tě zdravím
    Květa

    1. Květo, tak to se musím pochválit, kolik jsem toho u tebe už stihla uvařit :-)))

      Ale teď vážně – jsi skvělá. Děkuju ti za tak obrovskou důvěru a neustálé zkoušení mých receptů. Dělá mi to radost.

  13. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    právě dnes jsem pro „bábinu“ ze včerejších brambor udělal ráno opékané /byť nedietně na domácím sádlem pomazané pánvi/ snídaňové vylepšení – k tomu rajčata, jen tak nakrájená na čtvrtky – byl jsem chválen.
    Panenku dělám obdobně, občas mi ji děti přivezou, výhoda je rychlost přípravy – novinkou je pro mne med – holt, stále je se čemu naučit.
    Přeji vše dobré, zdárné přečkání avizovaných chladnějších dní – Jaroslav S.

    1. Och, ta snídaně zní skvěle! Vzhledem k tomu, že jsem zatím dnes měla jen kávu, se mi sbíhají chutě…

  14. JarmilaVodičková says:

    Určitě vyzkouším,takhle brambory jsem ještě nedělala.

    1. Tak ať tě mile potěší, Jarmilo.

  15. Flo, to vypadá skvěle!! V neděli vyzkouším,to bude mňamka-k tomu ty úžasné brambory

    1. Maruško, snad se nedělní oběd vydařil a byla i nejedna pochvala. Flo.

  16. Krásný zbylý kousek čtvrtka Flo a všichni, kteří čtou,
    recept na brambory z pánve jsem si s potěšením přečetla o polední pauze v práci, s předvařením dělám obdobu, a sice americké brambory po česku, tj. v troubě, také jsou moc dobré, jen je vařím mnohem kratší dobu a pak načtvrtím a peču v troubě na papíře jen lehce potřeném olejem 🙂
    Ty ze čtvrtečního receptu jsou plusové v použití již den předem uvařených brambor, které pravidelně míváme doma, neb mi to jako pracující ženě šetří čas.
    Krásná kůrka se na takových bramborách z předešlého dne udělá i poté, co se prohodí v polohrubé mouce a opečou na pánvi.
    Panenku v celku vyzkouším ráda, u nás zatím byla jen porcovaná, spíchnutá se slaninou a opečená jako minutka. Tak se těším a děkuji za novou inspiraci.

    1. Hanko, i já děkuju za novou inspiraci! Flo.

  17. Krásně to vypadá a myslím si, že ji udělám manželovi na přivítanou když se vrátí z lázní. Taky jsem Ti Florentýnko chtěla poděkovat za Tvůj podpis s přáním do „Kuchařky pro dceru“, kterou jsi v Brně podepsala mé dceři Romaně. Na internetu jsem si přečetla Tvůj ročník narození a moje dcera je o rok starší, takže vlastně jste vrstevnice. Měla velkou radost a když jsem k nim přišla, tak první věc co byla, že utíkala mi ukázat knihu s podpisem. Bylo to milé.

    Zdraví Tě Majka z Brna

    1. Majko, to je milé, tvoje dcera mi udělala velkou radost, když za mnou přišla s knížkou. Doufám, že vyřídila srdečné pozdravy.

  18. Julianna says:

    Milá Flo brambory i panenka vypadají s prominutím přímo k sežrání už na obrázku.Panenku jsem ještě nedělala ráda bych se o to pokusila,když se přítel vrátí příští týden z nemocnice na přivítanou.Občas se dívám na prostřeno a ta na panenku říkají,že je bud vysušena nebo tvrdá a tak mám trošku strach,aby moje nedopadla stejně.V minutkách nejsem vůbec zběhlá,Jako mladá jsem dělala minutku z roštěnky a dopadla jako podrážka a to byl můj první a poslední pokus.Přeji pěkný víkend.

    1. Julianno, u té roštěnky za to zcela jistě mohlo maso, nenech se tím odradit. Začni vepřovými nebo kuřecími minutkami a postupně i k té roštěné dojdeš, ale tam je třeba dávat velký pozor při nákupu masa.

  19. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, opět se musím vyjádřit k Tvému novému pokrmu. Je to jistě skvělé jídlo, krásně naservírované se zelenými fazolkami, které mám ráda. Panenka vypadá nádherně, opečené brambory radost pohledět. Takovému pokrmu nelze odolat a já si mohu jen přát, že se mi to povede jako Tobě.
    Přeji Ti hezčí počasí a další skvělé nápady. Vlasta

    1. Vlasto, ty jsi zlatíčko. Díky za tolik krásných slov. Určitě se ti to povede ještě líp než mně. Hezké počasí i tobě, Flo.

  20. Děkuji za další skvělý recept k nedělnímu obědu! Za odměnu mi všechno snědli… :). Hezké a spokojené dny… 🙂

    1. To je pěkné! Snad na tebe taky trochu zbylo 🙂

  21. Vlaďka says:

    To vypadá nádherně! Mňam. Maily mi sice nechodí, ale neva, stejně sem pravidelně nakukuju.:-)

    1. Vlaďko, z mé adresy na tu tvou už odešlo dobrých 14 e-mailů, takže se ti asi někde schovávají. Podívej se taky do složek označených jako hromadné, ostatní, nevyžádané či spam, věřím, že je tam všechny někde najdeš. Flo.

  22. Kristýna says:

    Děkuji za skvělý nápad :)) Vařila jsem tento recept k oslavě narozenin se šťouchanými brambory a zelené fazolky jsem si předvařila,smotala je slaninou a pak osmahla.Výsledek vypadal velmi krásně a byl moc dobrý :))

    1. Super! Vypadá to, že se oslava vydařila 🙂

  23. Eliška says:

    Výborné jídlo, děkuji za recept. Vařila jsem dvakrát, jednou s hrubozrnnou hořčicí (a to už nebudu, kuličky se rozprskaly do všech stran – vařeno na indukci sice na nízký stupeň, přesto byla pánev zřejmě příliš rozpálená) a jednou s dijonskou s kousky pomeranče. Vše do sebe i časově správně zapadá – než se uvaří omáčka, maso si v troubě/v teple tak akorát odpočine. A v neposlední řadě musím pochválit škálu možných variací (bílé víno místo červeného, podušenou zeleninku místo fazolek, batátovou kaši místo bramborové atd. atd.)

    1. Máš pravdu, Eliško, postup je základ a umožňuje velkou míru vlastní kreativity. Tak ať se ti daří nalézat další a další kombinace.

  24. tornado-lou says:

    No, já asi zůstanu spíš u medailonků. udělala jsem ji vcelku dneska a byla podle mě trošku moc rare. pro dospělý to nevadilo, manžel tvrdil, že dobrý, ale děcka by určitě potřebovaly udělanější maso.
    projednou se povedla omáčka a máslo se nesrazilo.
    zas se nepovedly brambory. chtěla jsem pečený v troubě, ale nějak se rozblemcaly a vůbec se pěkně neopekly. ach jo. a takhle já dopadny vždycky.

    1. Že ty jsi ty brambory pekla společně s masem, i když každé chce úplně jinou teplotu? Brambory potřebují péct velmi zprudka, aspoň při 200 stupních, jinak to není ono.

  25. Silvie says:

    Luxusní medailonky!!!

  26. Vendula says:

    To je nádhera! Už se těším, až udělám své první medailonky! :3

  27. Liborek says:

    mám skopovou panenku, tak to vyzkouším s těmi fazolky, vypadá to báječně a poprvé se to musí podařit….

  28. Dobrý den Flo! koupil jsem si panenku ale neměl jsem vůbec ponětí co s ní až jsem našel Vaše stránky tak jsem pro manželku připravil luxusní večeři .Vepřová panenka s holandskou omáčkou a americké brambory. Nechci se chválit ale moc ji to chutnalo a to jenom díky Vám a Vašim podrobným receptům Moc Vám děkuji

    1. To je prima, že vás vepřová panenka dovedla až sem a způsobila takovou milou pochvalu u stolu i tady v komentářích. Moc děkuju a ať se stále daří.

  29. veronika says:

    Úžasný recept. ????dnes uvareno a úplně luxusní. Pěkně popsány a vysvětleny. Budem vařit hodně často.

    1. Veroniko, díky, mám radost, že recept udělal radost. Flo.

  30. Kristýna says:

    Opravdu luxusní!! :3 Před chvílí jsme dojedli, a i přítel si moc pochutnal.. Děkuji za skvělý recept, ráda jsem vyzkoušela něco nového.. 🙂

  31. Petra P. says:

    Dnes byly k obědu. Neměla jsem hrubozrnou horcici, jen dijonskou, ale myslim, ze to nevadilo. Jako příloha byla směs zeleniny a brambor z plechu. Výborné. Díky.

    1. Díky za ohlasy, Petro, mám radost, že se zadařilo.

  32. Tleskam 🙂 Ted jsme dojedli … panenka luxusni a k ni opecena dyne (podzimni varianta) se spenatem, aby to melo veselejsi barvu. Takze diky diky za recept s povidanim.

  33. Milá Florentyno! Každý den tě nosím na rukách (v podobě tvých 2 kucharek) a chválím a chválím. Tvé recepty jsou jedinečné a vymazlene. Dneska se mi vrátil muž že služební cesty a neohlasene. Ještě, že jsem byla připravena a připravila veprovou panenku, podle tvé kucharky večeře u florentyny. No nejdřív jsem měla opravdu strach a moc jsem se Chtela podívat do trouby, ale neudělala. A výsledek byl naprosto jedinečný.za 30 minut hotová hostina. Udělala jsem k ní kremovou kaši. Děkuji.

  34. Uvarene:) Maso je trochu surove, tak skusam este dopiect v rure, aby to aj deti zjedli.

  35. Ahoj Flo,zítra je velikonoční pondělí, v lednici čeká krásná panenka a tak hledám inspiraci. Mužíček by rád se švestkovou, ale asi bude s fazolkami. Ale možná bude obojí, ráda plnim přání všem. Tak krásné Velikonoce!!

  36. Zrovna před chvílí jsem takhle upravenou vepřovou panenku (poprvé v životě) ochutnala. Tedy… Před pár dny se mi snad poprvé v životě povedla skutečně krásně šťavnatá kuřecí prsa, ale vypadá to, že tyhle vepřové medailonky hravě strčí do kapsy i je… 🙂 Akorát si musím odvyknout vždycky si pod tímhle výrazem představit verzi „vepřových medailonků“ ze školní jídelny. 😀

  37. Patrícia says:

    Doteraz som panenku pripravovala vždy len nakrájanú, pretože som sa bála, že pri opekaní v celku bude vo vnútri surová. Vďaka Vášmu receptu, bola úžasná. Zvonku opečená a vo vnútri šťavnatá. Sama seba som ocenila za včerajší obed na jednotku!

  38. Jarmila says:

    Po přečtení tohoto receptu jsem jej ihned vyzkoušela. Musím říct, že se mi ještě nikdy nepodařilo mít panenku tak šťavnatou. Moc děkuji za inspiraci.

  39. Dobrý den děkuji za inspiraci a zárověň za dobrý oběd.Brambory jsem nedělal měl jsem hodně fazolek se slaninou a bylo to moc dobré akorát by to chtělo podtrhnout charakter jídla.Buďto že by se panenka pomazala hrubozrnou hořčicí nebo by se dalo trochu nahoru při servírování s medem..Každopádně já dělám panenku většinou plněnou pražskou směsí s vypichovanými brambory.Ještě jednou díky za skvělý recept určitě to budu vařit už napořád :)..

  40. Ingrid says:

    Díky za skvělý recept! Masíčko bylo měkoučké, omáčka moc dobrá a navíc jsem byla s vařením opravdu rychle hotova. Taková dobrota a za tak málo času. Krása 🙂

  41. Lída says:

    Dneska jsem poprvé pracovala s panenkou a vybrala jsem si tento Váš recept – bála jsem se, s masem moc neumím, ale povedla se naprosto skvěle! Moc děkuju! 🙂

  42. Zdeňka says:

    Dnes jsem zkusila a luxus… zmrazené fazolky jen přivést k varu a bomba!!! Krásně jsem masenko odblanila a bylo luxusní, uvnitř krásně růžové, jen jsem nevyfotila a přelila sosem. V té nervozitě a euforii, aby se mi to povedlo, jsem zapomněla maso osolit a opepřit ???, ale vůbec nevadilo, sos byl luxusní a ochutil i maso. Neměla jsem červené víno, tak jsem použila bílé a jen obyč.hořčici, med, máslo, sůl, pepř a mňamka neskutečná. Příště zkusím i ty domácí hranolky z „C“brambor. Dnes jsem spotřebovala starší z mrazáku v troubě na horkovzduch. Díky za Tebe Flori, už i můj muž začal koukat na Tvé recepty a rady, ptz.vzdy nadával, že recepty mají být napsané polopaticky jak pro blbé ??. Super!!!

    1. Jej, tak to mám velikou radost!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close