Salát s celerem a krůtími stripsy

Už jsem tu jednou psala, že si na salát s celerem zrovna dvakrát nepotrpím. Že syrový celer a já k sobě nepatříme a že tenhle náš vztah není ten případ, kdy dlouhodobé přehlížení náhle přeroste v zalíbení.

Zkoušela jsem ledacos, ale celeru k účasti v mém salátu nepomůže ani nakrájení na papírově tenké plátky, ani nastrouhání najemno, ani zaříkávání za úplňku. Jediné, jak může tahle zelenina uspět, je nechat se mi do salátu předem uvařit.

Jak vařím celer nejen pro salát s celerem

Ať už chystám celer do bramborového salátu nebo jakéhokoli jiného, vařím ho v okyselené vodě.

S vařenou zeleninou a kyselým ochucením pro účely salátu se to totiž má asi takhle. Jakmile je zelenina uvařená, nejprve na ni má přijít ocet a teprve potom olej (nebo cokoli jiného s tukem).

Kyselá chuť se do horké, scezené zeleniny báječně vstřebá. Kdyby se nejprve zelenina promíchala s olejem, ten na ní vytvoří voděodpudivou vrstvu, přes kterou se ocet těžko dostane dovnitř.

Tohle přesně je ten stejný důvod, proč brambory do bramborového salátu loupu a krájím co nejvíc horké a ještě pěkně zatepla je prolévám a promíchávám s lákem z naložených okurek. Až se lák vsákne, teprve potom k nim přidám majonézu.

Tenhle úskok je ten nejjednodušší způsob, jak snadno posunout bramborový salát o několik úrovní výš. Kdybych to udělala naopak, majonéza brambory uzavře, protože ji tvoří především olej. Lák se sice zdánlivě smíchá s ostatními surovinami, ale stáním se opět částečně oddělí, takže v odleženém salátu vzniknou loužičky.

Pokud si chcete přečíst podrobnější vyprávění, zde je odkaz na zmiňovaný recept: Bramborový salát

bramborový salát recept

Zmínka o tom, že na pořadí octa a oleje záleží, se dá najít taky v Kuchařské škole Marie B. Svobodové z roku 1894.

Salát celerový Marie B. Svobodová

Ale když jde konkrétně o celerový salát, ještě víc se mi zamlouvá, když ho v kyselé vodě rovnou uvařím. Přijde mi, že si zachová světlejší barvu a nehnědne tolik, a dále pak je jím kyselá chuť prostoupená docela.

U celeru se nemusíte bát, že v kyselém prostředí nezměkne, to se spíš děje třeba u brambor.

A pak už je to jednoduché. Vařený scezený celer se smíchá s ochucenou krémovou zálivkou. V tomto případě nikoli s majonézou, ale s ochucenou zakysanou smetanou.

Co dalšího potřebuje salát s celerem

Sám o sobě bohužel k jídlu nestačí. Je tu spíš od toho, aby poskytoval doprovod k masu.

V následujícím receptu jsem ho proto nakombinovala s čerstvými salátovými listy, krůtími řízečky v křupavém obalu z cornflakes a s vařeným bulgurem.

Kombinace je to velmi jarní, tenhle salát s celerem spojuje staré zásoby celeru s novou sklizní salátu a libovým, lehkým krůtím masem.

Nachází se v ní vše – křupavé i měkké, teplé i studené, slané i sladké, kyselé i nahořklé, bílkoviny, sacharidy i vláknina. Přesně tak to má v salátech, které chtějí vystupovat jako plnohodnotné jídlo, být.

Výhodou je, že když už se maso a celer nechává marinovat přes noc, můžete i ostatní části salátu připravit předem, též uložit do lednice, a salát s celerem dohotovit třeba za dva dny a během pár minut. Když si to šikovně nachystáte, dokončení bude obnášet pouze obalení a usmažení masa a naservírování na talíře.

salát s celerem příprava v lednici

Avšak není to kombinace jediná. Ochucený celerový salát můžete povolat jako doprovod i k jiným smaženým nebo pečeným masům či rybám.

Ani na bulguru není nutné trvat, nahradit se dá jinou sytící složkou: například krutony z pečiva, pečenými batáty, pečenými kousky brambor, čerstvou bagetou, kuskusem, kroupami, pohankou.

Ať vám celer na talíři i celer v salátu dělá jen samou radost.

salát s celerem a krůtími stripsy recept
 

Salát s celerem a krůtími stripsy

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 2 srdíčka hlávkového salátu nebo 1 římský salát
  • ½ bulvy většího celeru nebo 1 menší
  • 15 ml bílého vinného octa
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g krůtích prsou
  • 1 kelímek (200 g) zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 150 g bulguru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Na smažení:
  • 150 g kukuřičných lupínků
  • 50 g strouhanky
  • 200 ml oleje

Postup

  1. Maso nakrájejte kolmo na svalová vlákna na menší, zhruba centimetr silné plátky, bude jich 10-12. Rozložte je na prkénku a klouby na ruce je jemně naklepte. V menší misce promíchejte polovinu zakysané smetany, vejce, snítku rozmarýnu nasekanou nadrobno, ½ lžičky soli a prolisovaný česnek. V této marinádě namáčejte jednotlivé plátky masa a ukládejte je do uzavíratelné krabičky. Zbytek marinády nalijte přes maso, krabičku uzavřete a uložte do lednice do druhého dne.
  2. Celer nožem okrájejte, opláchněte ho a rozčtvrťte. Z každé čtvrtky nejprve nakrájejte půlcentimetrové plátky, a ty pak ještě na tenké nudličky. Vložte je do malého kastrůlku, zalijte vodou tak, aby byl jen těsně ponořený, přidejte k němu ocet, ½ lžičky soli a cukr. Přiveďte k varu a zakryté vařte 20 minut, než změkne. Uvařený celer sceďte a po vychladnutí smíchejte se zbytkem zakysané smetany, medem a hořčicí. Také uložte do lednice, stejně jako maso.
  3. Druhý den propláchněte bulgur na cedníku pod studenou vodou. V malém hrnci přiveďte k varu 350 ml vody s ½ lžičkou soli. Jakmile voda začne vřít, přisypte propláchnutý bulgur a znovu přiveďte k varu. Zakryjte poklicí, vypněte plotýnku a nechte 20 minut dojít, než bulgur změkne a vstřebá všechnu vodu. Uvařený bulgur promíchejte s olivovým olejem. Stejně jako předchozí části salátu, i bulgur si můžete nachystat a zavřít do krabičky a do lednice den předem, jen pak bude na talíři studený, nikoli teplý.
  4. Připravte si směs na obalování krůtích stripsů. Do misky nasypte kukuřičné lupínky a dnem skleničky nebo menšího hrnku je rozdrťte na velikost nejvýš půl centimetru. Smíchejte se strouhankou. Ve větší pánvi zahřejte na středním žáru plotýnky olej. Jakmile drobeček, který do něj vhodíte, bude ihned pěnit, je olej dost rozehřátý a můžete přistoupit ke smažení.
  5. Kousky masa jednotlivě vyjměte z marinády a obalte je ve směsi kukuřičných lupínků. Hned po obalení vkládejte do horkého oleje a smažte po obou stranách dozlatova. Při správné teplotě oleje by řízečky měly jen zvolna bublat, nikoli překotně pěnit a prskat, a zezlátnutí by jim po každé straně mělo trvat 2-3 minuty. Usmažené kousky odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje zbylý tuk. Dobře usmažené řízky jsou uvnitř velmi šťavnaté díky naložení v kysané smetaně, avšak nevykazují na řezu růžovou barvu. Pokud by oleje v pánvi bylo málo, přilijte další tak, aby jeho hladina dosahovala zhruba do poloviny výšky masa.
  6. Opláchnuté a osušené salátové listy roztrhejte nebo nakrájejte na velikost sousta a rozdělte na talíře. Na salát navrstvěte naložený celer, posypte vařeným bulgurem a na závěr ozdobte usmaženým teplým masem, nakrájeným na široké proužky.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Zdravím a píšu, že celer fakt nedávám v žádné podobě krom povaření ve vývaru a pak pryč s ním. Prý smažený na hranolky chutná jako oříšky – vyzkoušela jsem a celer chutnal jako celer a jako ořechy chutnají jen ořechy. Jídlo vypadá báječně takže zkusím jen s jiným salátem. Hezký jarní víkend přeji všem. Adri

  2. Ladislav says:

    Ahoj všichni celer mám rád akorát v polévce jinak upravený jsem už vyzkoušel ,ale není to ono nevím co dát místo něho ,možná kedluben nebo něco podobného.Jinák děkují za recept.

  3. Renata says:

    Flo, to jsi mi vyrazila dech. Stěhuješ se z té skoro měsíc budované (loni nebo už předloni) kuchyně?
    Jestli ano, přeji šťastný nový začátek úplně jinde. A ať ti to vaří tak luxusně i tam. ?
    Hodně pohody a lásky! ?

    1. Simča says:

      Napadlo mne přesně to samé – kuchyň snů a…

      Flo, ať budeš kde budeš, ať se ti tam daří a jsi spokojená…

  4. Mdlenka says:

    Milá Flo,
    smekám před Tebou, že zvládáš stěhování a ještě i blog! Ať se Ti dobře bydlí v novém 🙂
    A potěšilas mě, před pár lety mě napadlo vařit zeleninu do brsalátu v okyselené vodě (v mém případě citronovou šťávou – koukám, že jsem objevila Ameriku :-D).
    Mdl.

  5. Míša says:

    Tak koukám, že asi budu bílá vrána, celer můžu, nejen nějaké kousky v polévce, ale přímo krémovou celerovou s blaťáckým zlatem rozmixovanou 😛 a to nemluvím o pomazánce, kam přidávám sterilované celerové nudličky ze skleničky! Díky za dnešní recept a ať se spojeně bydlí 🙂

  6. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,
    také mě čeká stěhování, ale určitě bez vaření.
    Celer mám ráda v jakékoliv úpravě, schroupnu i syrový plátek. Tvůj luxusní salát mě oslovil.
    Jarka

  7. Ahoj, já miluju celerové saláty a na tento určitě vyzkouším. Díky za recept ??

  8. Gražyna says:

    Milá Flo, recept vypadá úžasně, určitě vyzkouším, celer moc nemusím ale v této formě je asi moc dobrý, zdravím a přeji hezký den ?

  9. Milá Flo, rozšířím řadu milovníků celeru na všechny způsoby;) Cpu jej do kdečeho… Děkuji za tip a přeji mnoho radosti a štěstí v novém životě ❤️ Dana

  10. Evžen says:

    Nebyl by k té krůtě vhodný třeba Waldorf? Já do něj dávám i jablko, hroznové víno, vlašáky, víceméně co zrovna doma mám. Ono je to pak o zálivce a době rozležení – prostě nesežrat to hned. Přeju Ti pohodovou kuchyň! Evžen

  11. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Já mám rád celer nastrouhaný s mrkví a majonézou a česnekem. Výborné na chlebíčky a jednohubky.

  12. Florentýnko, jsi skvělá, jak vše zvládáš, vůbec nechápu, kde bereš energii. Když jsem začala číst recept, kde figuruje celer, myslela jsem, že si udělám akorát stripsy a k tomu klasický salát, ale tak jak připravuješ celer Ty, mňam, určitě vyzkouším. Přeji Ti ať vše zvládneš v pohodě a s úsměvěm 🙂

    41

  13. Jarča says:

    Milá Flo, děkuji za recept. S celerem pracuji a moc ráda vyzkouším tvůj recept.
    Měj se moc hezky těším se za týden na další skvělé recepty.
    Jarča

  14. Monika says:

    Celer miluju, díky za tip, co nejdříve udělám.

  15. Drahomira says:

    Děkuji za recept. Ráda vyzkouším, celer mi už nějaký ten pátek nevadí, ale v té okyselené vodě bude určtě lepší. Pro všechny:)

  16. Celer miluju – osmažený v trojobalu chutná jako smažená houba, ale plátek musí být max. 0,5 cm. Vzhledem k tomu, že já drůbež nikdy! tak salát ano, jen k jinému masu, nebo jen samotný.
    Nová kuchyň = nová jídla, tak ať se Ti tam hezky vymýšlí a vaří?

  17. Děkuji za recept, určitě to naučím jíst celou rodinu JITKA a děda

  18. Miroslava says:

    Určitě to vyzkouším, vypadá to lákavě ?
    Přeji radostné zabydlování, stěhovali jsme se též loni v červnu.

  19. Vlaďka says:

    Celer miluju na všechny způsoby, tenhle brzo vyzkouším.

  20. Ahoj Flo. Vypadá to moc dobře. Asi zkusím. Děkuji moc.

  21. Celer je můj oblíbenec a všechno mám doma, jen na kuře použiju bezlepek suroviny. Hodně štěstí v nové kuchyni. J.

  22. Ladislav says:

    Dobrý den, celer bulvový i řapíkatý pěstuji, zpracovávám, ale tento recept je pro dnešní drahotu hodně náročný. Kdo z nás, to má vše nakoupit, tak to jistě moc neocení. Láďa

  23. V dětství a mládí jsem celer doslov nesnášel, teď „na stará kolena“ celer miluju a dělám jídla s celerem různá a často. Kromě bulvového jsem se teď zamiloval i do řapíkatého.

  24. Flori, vypadá to skvele, dúfam, že to tak bude aj chutiť.Tiež Ti prajem v novom bývaní všetko dobré. Eva

  25. To nebude dlouho trvat a budeme to mít na talíři ! Díky za nápad ! A do stěhování hodně sil ! Díky, že i při tom všem na nás nezapomináš . Ať to odsejpá přeje Eva. ?

  26. Helena says:

    Celer mám ráda na všechny způsoby, dokonce i syrový. Děkuji za recept, takhle jsem ho ještě nedělala. Přeji pevné nervy a hodně štěstí.

  27. Blanka says:

    Milá Flo‘,určitě to vyzkouším ,vypadá to zajímavě. A tobě přeji, ať se daří v novém bydlení.
    Krásné pohodové dny. Blanka

  28. Mirka says:

    Děkuji za recept,celer používám do pomazánky na chlebíčky,salát vyzkouším

  29. Hodně štěstí v novém bydlení!

  30. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, díky za pěkné a poučné počteníčko. Celer mám ráda, když je pěkná úroda, suším ho do zeleninových směsí, oblíbená je u nás celerová pomazánka. Recept co nejdříve vyzkouším.

  31. Blanka says:

    Ahoj Flo,
    Diky za tip jak varit celer. Je to moje oblibena zelenina a tenhle zpusob upravy hned zitra zkusim.
    Hodne stesti v novem domove a hezky vikend vsem!

  32. Zuzana says:

    Ahoj Flo. Členem klubu jsem teprve chvíli, ale už jsem pár receptů vyzkoušela. Tohle je naprostá bomba. Ten celer. Je úplně boží. A kombinace toho všeho. Naprosto skvělá. Díky moc za recepty.

  33. . Milá paní Flo, receptík vypadá moc dobře, miluju všechny suroviny, které do něj patří. Brzy jej vyzkouším. Vám že srdce přeji dobré zabydlení podle Vašich představ a těším se na Vaše úžasné recepty. Jana z Valtic.

  34. Jarmila says:

    Milá Flo, děkuji za recept, celer mám ráda, určitě vyzkouším. Přeji pěkný víkend.

  35. Daniel says:

    Ahoj Flo, tak jsem v neděli vyzkoušel tento recept a asi ho zahrnu do stálého repertoáru.
    Maso jsem obaloval v kukuřičné strouhance, tu jsem měl doma. Přítelkyně celer nemusí, ale takto upravený snědla bez problémů. Já měl zase premiéru s bulgurem, ale jo dá se to, jen si ho příště podusím trochu déle. Teď jen najít nějaké recepty, abych dojel načatý pytlík.

  36. Zdeňka says:

    Díky za tip, salát jsem vyzkoušela k nedělnímu obědu, jen maso bylo kuřecí a místo bulguru kousky opečených brambor. Měl velký úspěch, určitě udělám znovu.
    Stejně si neumím představit, že smažím řízečky při stěhování.

  37. zdenka says:

    Milá Flo, celer mám jako zeleninu ráda, dělám z něho v různých kombinacích i salát na domácí chlebíčky.Tvůj recept mě přímo nadchl, jen to maso nemám doma.
    Přeji Ti v novém bytě mnoho radosti a dalšího podnikání. Jsi prostě úžasná žena!

  38. Milá Florentýnko,tvoje články jsou mi inspirací,ale i poslilou.Díky Oli

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close