Caesar salát a jiné salátové dresinky aneb sbírka salátových zálivek, které byste rozhodně měli umět

Loni jsem napsala dost zásadní, oči i pusu otvírající článek o základní salátové zálivce. A dnes bych vám chtěla ukázat nejen zálivku na Caesar salát, ale hlavně bych původní článek chtěla trochu rozšířit, protože všichni tu vespolek víme, že něco jako nadbytek salátů a salátových zálivek neexistuje.

Pokud jste článek nečetli, rozhodně se k němu vraťte, protože je o salátové zálivce zvané vinaigrette a jmenuje se Sedmero salátové bohyně.

Píšu v něm, že veškeré kouzlo salátu vůbec nespočívá v receptu na zálivku, ale jen a pouze v tom, jak zálivku dostanete na salátové listy. I úplně obyčejná zálivka z oleje a octa může chutnat neskutečně dobře, když ji pečlivě smícháte se salátovými listy.

A pak taky píšu,

  1. jak umývat salátové listy proč byste to neměli dělat pod tekoucí vodou,
  2. jak je správně osušit pomocí odstředivky a proč je tak strašně důležité, aby listy byly zcela suché,
  3. jak salátové listy smíchat se zálivkou v co největší míse a teprve potom je rozdělit na talíř a proč byste nikdy neměli zálivku nalívat na salátové listy, které už na talíři leží.

Dnes bych tohle téma chtěla ještě víc posunout a ukázat vám ještě další velmi důležitá a stejně tak mocná salátová kouzla.

Jak vybírat a kombinovat salátové listy

Určitě jste si všimli, že salát na talíři není jen o ledovém salátu nebo o baby špenátu. Naopak, různorodé směsi několika druhů salátových listů vévodí jak dobrým restauračním kuchyním, tak se pěkně vyjímají i v chladících regálech supermarketů.

Ty nejlepší saláty, které kdy dostanete na talíř, obvykle využívají kombinace více druhů listů.

Pokud se ptáte, jak dostupné listy dobře zkombinovat, zde je jednoduchý návod:

Dobrý mix obsahuje různé barvy, různé konzistence a různé chutě.

  • Co se týká barev, je to jednoduché. K dispozici máte saláty zelené (většina) a červené (čekanka nebo lollo rosso) a pak taky listy, které jsou z části zelené a z části červené — například baby listy červené řepy nebo některé druhy dubáčků. Takže to zkuste zaonačit tak, aby váš salát využíval vizuální kontrast červené a zelené, případně aspoň kontrast mezi světle a tmavě zeleným.
  • Co se týká konzistence, i zde byste se měli snažit o kontrast, v tomto případě ale měkkého a křupavého. Existují velmi křupavé salátové listy, jako je ledový salát nebo čekanka, a pak taky velmi měkké salátové listy, které fungují jako výplň a používají se pro nastavení objemu. Patří mezi ně třeba polníček, rukola nebo baby špenát. Zkuste tedy do salátu dostat trochu křupavého i měkkého zároveň.
  • Co se týká posledního bodu, kterým je chuť, tady už byste měli zapomenout na hledání kontrastů, ale vyrazit směrem hledání rovnováhy. Jak se to projevuje? Každé jídlo obsahuje v určité míře čtyři základní chuti: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. O sladkou, slanou a kyselou se postará zálivka, takže listy by se měly postarat o hořkou.
     
    Tím neříkám, že byste měli do salátu hodit co nejvíc hořkých listů, jaké znáte, tedy hlavně čekanku nebo rukolu. Jde tu o vyvážení jednotlivých chutí. Každý z nás má svou vlastní chuťovou rovnováhu usazenou někde jinde. Někdo preferuje víc sladké, jiný kyselé, někomu zase vadí hořké. Proto je dobrý salátový mix tolik závislý na tom, kdo ho připravuje. Vlastně odpovídá jeho chuťovému rukopisu.

Zálivka z modrého sýra

Ukážu vám to na příkladu. Všimněte si například, že když se pokusíte o dobrou známou kombinaci:

  • čekanky (hořký a křupavý chuťový profil),
  • zálivky z modrého sýra (hořký, slaný a hebký profil)
  • a vlašských ořechů (nahořklý a křupavý profil),

tak to bude dokonalé, teprve až přidáte hrušky pošírované ve víně (sladký, kyselý a měkký profil) nebo aspoň trochu čerstvého ovoce (sladké a kyselé, ačkoli už přidává příliš mnoho křupavosti do této kombinace).

Vidíte, jak je velká míra hořkosti vyvážená přítomností sladkého ovoce, které jinak v salátu nebývá obvyklé? A jak bude záležet i na tom, aby tohle ovoce bylo zároveň nakyslé a pokud možno i měkké?

Je to opravdu jako kouzlo. Dnes vám tímto vysvětlením dávám do rukou velmi mocnou zbraň:

Podívejte se na salátové listy, které máte k dispozici. Sledujte, jak vypadají barevně, jak křupou a jak chutnají. Podle toho můžete zvolit nejen co nejvhodnější zálivku, ale taky přidat některé doplňky salátu jako jsou další druhy zeleniny, ovoce, sušené ovoce, ořechy, krutony, maso, sýr, opečená rozdrobená slanina, vejce a podobné kousky.

Pokud budete usilovat o kontrast v barvě, kontrast v konzistenci a vyrovnanost v chuti, vždycky to bude skvělé.

cézar salát s kuřecím masem

Caesar salát

Abych vás ještě trochu navedla, ukážu vám, jak se tahle pravidla odrazila v proslulém salátu Caesar. Ten podle tradice obsahuje listy římského salátu, které jsou zároveň křupavé u stonku a měkké a vláčné na koncích. Tedy tu máme kombinaci křupavého i měkkého hned od začátku. Když potkáte dobrý římský salát, je lehce nasládlý a velmi šťavnatý.

Dále do salátu přijde zálivka z majonézy, ančoviček, česneku, parmazánu a někdy i kaparů, tedy něco dost kyselého i slaného, co navíc přináší hebkost díky majonéze. Zní to možná divoce, ale když se podíváte na chuťový profil celku, má šanci to fungovat.

Poslední součástí tohoto salátu jsou opečené krutony z pečiva, které přidají nejen křupavost, ale taky dodají nenápadně sladkou i nenápadně hořkou chuťovou linku, ostatně jako každé opečené pečivo.

Pokud se tomuto salátu rozhodnete zvýšit výživnou hodnotu, aby fungoval jako plnohodnotné jídlo, a přidáte taky trochu rychle opečeného kuřecího masa nebo krevet, už nemusíte řešit, jak tenhle bílkovinový přídavek ochutit, stačí mu jen trocha soli. Neměl by ze salátu nikam chuťově vyčnívat, aby nenarušil rovnováhu.

Pro 2-3 osoby
3 lžíce majonézy
1-2 ančovičkové filety
1 stroužek česneku
1 lžíce strouhaného parmazánu
1 římský salát
1 větší kuřecí prso
1 lžíce oleje
opečené krutony ze 4 plátků toustového chleba

1. Ančovičky rozmačkejte vidličkou, černek rozetřete a společně s parmazánem důkladně promíchejte s majonézou. Římský salát rozeberte na jednotlivé listy, natrhejte na velikost sousta, opláchněte a vysušte, nejlépe v salátové odstředivce.

2. Kuřecí maso podélně rozřízněte na stejně vysoké plátky, osolte, opepřete a zprudka osmahněte po obou stranách na trošce oleje dozlatova. Odstavte a maso nakrájejte na nudličky.
Salát důkladně promíchejte se zálivkou a rozdělte na dva talíře. Ozdobte kuřecím masem, posypte krutony, případně ještě kousky parmazánu, a ihned podávejte.

Další důležité zálivky na salát

To, co nyní následuje, by mělo patřit do vašeho kuchařského slovníku. Kdybych základní salátovou zálivku vinaigrette přirovnala k počítání od jedné do deseti, tak tyhle zálivky jsou malá násobilka. Bez ní se v matematice moc daleko nedostanete.

Zálivka z modrého sýra

Tahle báječná zálivka zcela jistě obohatí váš salátový repertoár o nové zážitky. Ostatně už jsem ji dnes zmiňovala, tak by bylo divné, kdyby se tu neobjevil recept.

Vydrží jeden až dva dny v lednici, je výtečná zejména v kombinaci s nahořklými saláty, jako je čekanka, a s nahořklými ořechy, jako jsou ty vlašské.

Pro 4-6 osob
50 g modrého sýra, například nivy
250 ml majonézy
230 ml zakysané smetany
150 ml podmáslí
pár kapek citronové šťávy
1 stroužek česneku
sůl a pepř

Sýr rozdrobte na co nejmenší kousky. Vymíchejte ho dohladka s majonézou, smetanou, podmáslím, citronovou šťávou a česnekem. Dochuťte solí a pepřem a až do doby použití na salátové listy uchovávejte v chladu a samostatně.

Zálivka tisíců ostrovů

Na kraji jezera Ontario, na hranici mezi USA a Kanadou, v místě, kde teče řeka Svatého Vavřince, se nachází víc než tisíc ostrůvků. A přesně zde vznikla zálivka, kterou jednou ochutnáte, a pak s ní budete chtít pokrýt plochu přibližně odpovídající rozloze tisíce ostrovů.

Možná se budete divit, ale nejde o nic jiného, než dochucovadlo smíchané z jiných dochucovadel, čili o kuchyňského hosta z kategorie nevítaných, které se osvětoví autoři snaží vymýtit z lesů, luhů a kuchyní. Přesto všechno si myslím, že byste zálivce s tak kouzelným jménem měli dát šanci. Tentokrát totiž nebudete vyrábět žádnou šmakuládu z gothaje, sójovky a vegety, ale chuťově velmi milý dresink z majonézy, protlaku a kyselých okurek. Ani jedné surovině nemůžete nic vytknout a pokud se u toho chcete považovat za opravdového labužníka, každou z nich si můžete doma vyrobit po svém.

Na malou misku zálivky:
5 lžic majonézy
1 lžíce rajského protlaku
2 kyselé okurky

Zde jsou všechny instrukce zbytečné. Okurky oloupejte škrabkou (ano, opravdu), nakrájejte na co nejdrobnější kostičky a smíchejte s protlakem a majonézou. Pokud chcete, můžete lehce dochutit nálevem z okurek.

Rychlá smetanová zálivka

Nejlépe chutná v kombinaci se smaženým nebo opékaným kuřecím masem a ledovým salátem. Ale pevně věřím, že po všem, co už bylo uvedeno, si další uplatnění odvodíte sami.

1 kelímek zakysané smetany
špetka čerstvě nastrouhané citronové kůry
špetka soli

Zakysanou smetanu smíchejte se solí a citronovou kůrou. Nechte pět minut odpočinout při pokojové teplotě, vůně a chuť citronu se trochu rozvine.

Otázka na dnešní den: zkuste si vzpomenout, který salát vás v životě nejvíc zaujal. Vraťte se ve vzpomínkách do toho dne a na to místo, kdy jste ho ochutnali poprvé. Tím si líp vybavíte chuť a její důležité složky, o kterých jsem dnes psala. A pak mi napište, co to bylo za salát. 🙂 A třeba si i zkuste odvodit, co v něm vyvolalo kontrast i rovnováhu.

Zapojte se do diskuze

  1. Při vší úctě kterou k tobě mám, co tě to napadlo dát do Caesar salátu kuře?
    Tady je opravdu originál, jak ho dostala Julia Child od Rozy, dcery mistra, který ho vytvořil. http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=84&t=1237
    Trocha historie je tady: https://novarestauracepraha.wordpress.com/2011/03/04/historie-caesar-salatu/

    1. Drobku, tenhle článek fakt není o tom, jestli do cézaru přijde kuřecí maso nebo nepřijde 🙂 Vždyť to tam zmiňuju, že je to jen něco navíc, aby se z toho stal celý hlavní chod. Tenhle salát sám o sobě by vydal na dva články a na bouřlivou diskuzi, ale to nebylo smyslem tohoto textu. Kuřecí maso se stalo běžnou součástí Caesar salátu nejen v českých restauracích, které dokáží změnit a znehodnotit kde co, ale i ve světě. Každopádně díky za odkazy, je to zajímavé čtení! Flo.

  2. už jen při čtení se mi sbíhají sliny 🙂 teď v létě jsou saláty na jídlo nejlepší

  3. ZASÍLÁM POZDRAV DO TÉ DÁLKY.SALÁTŮ NENÍ NIKDY DOST A KDYŽ SE PŘIDÁ POŘÁDNÁ ZÁLIVKA TAK TO NEMÁ CHYBU.UŽ SE TĚŠÍM NA TU DOBROTU A MOJI STRÁVNÍCI TAKY.SUROVIN MÁME DOST A CHUŤ JEŠTĚ VĚTŠÍ.TAK SI UŽÍVEJ ZASLOUŽENÉ DOVOLENÉ A TĚŠÍM SE ZASE ZA TÝDEN JITKA

    1. Díky, Jitko, ať vám všem chutná! Flo.

  4. Můj oblíbený salát jsem poprvé ochutnala u tchýně. Je báječně jednoduchý – rajčata, vejce natvrdo, zakysaná smetana. Případně lehce osolené.
    Ze „zelených“ salátů si vzpomínám na salát ze školní jídelny, který jsem si chodila jako jednu z mála věcí přidávat. Bylo v něm čínské zelí, kompotované mandarinky a sladkokyselá zálivka. Zatím se mi ve vlastní kuchyni ještě nikdy nepodařilo dosáhnout stejné chuti…

    1. Prima tip, díky! Ten salát s čínským zelím a mandarinkama už jsem někde taky natrefila a určitě jsem ho jedla, je to opravdu zajímavá kombinace, zkusím zapátrat. Definitivně se dá použít i zálivka v asijském stylu (sojovka, sezamový olej — ovšem jen opatrně, rýžový ocet), to bude taky dobře ladit.

  5. Jaroslav Schmidt says:

    Díky za nové tipy, stále je co objevovat, tu „rančerskou“ zálivku rozhodně zkusím,na dobré podmáslí si potrpím a celkem dobře je snáším. Přeji hezký pobyt z mého „inlandu“ do Vašeho „auslandu“ – Jaroslav
    Tady je ABNORMÁLNÍ HIC /asi Ivan Mládek/, naštěstí konečně spadlo teď pár kapek – těším se na to, co nám, stran kuchtění, ještě přivezete _ JS

    1. I zde hlásím abnormální hic 🙂 Ale co už, to tak nějak člověk na dovolené očekává a aspoň nebalí do kufru příliš mnoho oblečení. Přeju četné úspěchy s rančerskou zálivkou. Flo.

  6. Saláty mohu v jakékoliv podobě. Teď právě sbíráme naši úrodu okurky, rajčata, Hokkaidó, papriky, cukety, patisony. Takže tvé zálivky na 100 % využiji. Já mám nejraději odlehčené jogurtové verze, vyhovuje mně zrající jogurt Pilos z Lidlu. Do toho citronek, nějaké bylinky, trošku zakysanky a paráááda. Měj se v té dálce hezky.

    1. Evi, jogurtovou zálivku mám taky moc ráda, popisuješ ji tak, že bych si ji hned teď dala. Spíš ji používám jako omáčku k namáčení, hlavně k masu je dokonalá.

  7. Strašně se mi líbí, že na zálivku se dá smíchat pár obyčejných věcí a je z toho ve chvilce taková dobrota. A tyto Tvoje zálivkové recepty to potvrzují, děkuji za ně.

    Já salát dělám pokaždé jinak – podle chuti a toho, co je zrovna po ruce. Ale úplně si pamatuju na dvojí prozření – když byla do salátu přímíchaná slunečnicová semínka (a já o tom předem nevěděla) a když jsem jednou přidala vlašské ořechy, o kterých jsem si dřív myslela, že patří do ovocných salátů. A ještě lepší nechat semínka a oříšky opražit, na což ale často při mých rychlovkách není čas.

    1. Anebo semínka předem také třeba namočit (na 24 hod.)
      Chutnají potom jako úplně čerstvá.

    2. Petro, je to tak, na zálivkách není žádná věda, na přípravě salátu už trochu ano. Díky za tip se semínky, a tobě Marie taky! Flo.

  8. Ahoj Flo,zdravím Tě do té dálavy,kde je vše tak velké.Díky za tipy na vynikající dresinky a saláty.Obzvláště teď v tom parnu přijdou k chuti.Vybavuje se mi vzpomínka na salát který jsem jedla v Chorvatsku. Byl úplně obyčejný,skládal .se jen z mrkve,zelených fazolek a brambor.Ale byl moc dobře ochucen i když jsem si ho hned doma snažila udělat,té vynikající chuti jsem nedosáhla.
    Majka

    1. To zní dobře, ten chorvatský salát. Nevzpomínáš si ještě, zda tam byla sladkokyselá zálivka, nebo nějaká majonézová či smetanová?

  9. Ahoj Flo,
    nejlepší salát, jsem jedla v Bulharsku. Byl to obyčejný šopský salát, ale chutnal prostě výborně. Navrchu byl hustý poprašek najemno nastrouhaného balkánského sýra. Vždy nám ho přinesli před jídlem a asi tak za půl hodiny přinesli teprve hlavní chod. Nejlepší na tom bylo, že byl poměrně levný.

    Jinak v hospodách u nás si saláty moc nedávám. Jednou jsem zkusila Caesar salát v jednom pětihvězdičkovém hotelu v menším městečku (mimochodem, v tom městě je takový hotel jak pěst na oko). Hráli si hogo fogo (cena se pohybovala asi okolo 150 korun). Nejraději bych jim ten salát tenkrát hodila na hlavu.

    Jinak je hezké, že myslíš na své pravidelné čtvrteční e-maily i o prázdninách. Máš můj obdiv. Užij si dovolenou. Já už mám sice po ni, ale snad bude ještě jedna na konci srpna. Dej pak vědět jaká zajímavá jídla si ochutnala.

    Dalila

    1. V Praze ta cena salátu vychází podobně i v normálních restauracích. Obávám se, že to ale odpovídá realitě. Ono když do něj přijdou opravdové suroviny, které tam mají být, a připočte se veškerá lidská práce a další náklady s tím spojené, tak to být už levnější nemůže.

  10. Miluju saláty v jakékoliv podobě a ráda se inspiruji novými zálivkami. Mým nejúspěšnějším je asi má variace na César salát, třetí recept v tomto článku:
    http://kamenurazu.blogspot.cz/2014/03/den-trinacty-vikendovy-obzer.html
    I když podle tvých rad jsem zjistila, že dresink v naprosté většině případů dávám naprosto špatně 😀 zase jsem o něco chytřejší. Děkuji a hezké léto!

    1. A tak to má být 🙂 Díky za odkaz na článek,
      Flo.

  11. Ahoj Flo,také zdravím do velké dálavy a moc děkuji za určitě výborné zálivky
    určitě vyzkouším.Přiznávám se,že nejlepší zálivky jsem jedla od Tebe.Už se
    těším na ty dnešní zdraví Jitka.

    1. Ale tak toho si fakt vážím! Díky a užívej si léta, co to jen jde,
      Flo.

  12. Jasněnka says:

    Ahoj Flo,
    u mně je to salát z uvařené červené řepy(ne sterilované),k tomu přidáš ještě nastrouhané sterilované okurky,sterilovaný hrášek s mrkví,promíchat,osolit,opepřit a přidat dostatečné množství olivového oleje – nechat odležet a když si k tomu nahoru nastrouháš tvrdý sýr nebo tam dáš vařené vajíčko,tak to nemá chybu – tenhle salát prostě miluju.Je z knihy A.Mačingové a od té doby co jsem ho udělala poprvé se k němu často a stále vracím už asi 4 roky.Tvé zálivky určitě vyzkouším.Pěkné léto.zdraví Jana

    1. Díky, to zní výborně, píšu si a vyzkouším! Jen asi vezmu hrášek mražený místo sterilovaného. Flo.

  13. Majka says:

    Tak k tomu salátu z Chorvatska,byla to jen zálivka spíše mírně slano-kyselá s trochou oliv.oleje.

  14. Zaneta says:

    Jak dlouho bydrzi zalivka z cesara v lednici?
    A diky za vase recepty a poznamky.

    1. Dala bych jí tak dva dny.
      Díky za milé ohlasy.

  15. Vyzkoušeno – a přítelův kometář „je vynikající, dokonce lepší než ten, co jsem jedl v Café Louvre“ mluví za vše 🙂 Děkuji, byla jsem ten večer za hvězdu 🙂

    1. Pane jo, to je ovšem docela zásadní pochvala! Teď ovšem budeš muset zdolávat takovou vysokou laťku pokaždé, očekávání sis nastavila pěkně vysoko 🙂

  16. salát všem moc chutnal, díky za recept 🙂

    1. Tak to mě moc těší, díky!

  17. Oleksandra says:

    Dlouho jsem se na zálivku z modrého sýra chystala a dnes v předvečer to přišlo. Malinko jsem se bála, že nebude taková jakou mám v paměti jako chuťový zážitek z restaurace, ale, Flo, zatím jsi mě ještě nikdy nezklamala. Já ti mám takovou radost, že se mi to povedlo, že je to pro mě vlastně takový vánoční dárek s předstihem 🙂 Děkuji. Manžel pochválil se slovy, že chuť projela celým tělem 😉 Krásné Vánoce

    1. Tak to je super! Manžel umí pochválit 🙂 Hezký zbytek svátků. Flo.

  18. Caesar salát v tomto podání mi chutná mnohem lépe, než ten tekutý olejový alá „drobek“. Často s tím v restauracích člověk bojuje, protože nikdy neví, zda dostane ten – pro mě dobrý – majonézový základ a nebo to divné olejovo-nedobré cosi. Díky za sumarizaci a přesně tak ho dělám a návštěvám chutná:-)

    1. Petře, díky za ohlasy. S olejovou zálivkou na caesar jsem se asi ještě nikdy v restauraci nesetkala, ale teď jsem za to ráda 🙂

  19. Kynčlová Ilona says:

    Ahoj Flo, za tento příspěvek Ti děkuji a Caesar salát si co nejdřív udělám. Hlávkový salát dělám s klasickou zálivkou – trošičku vody+citron+cukr+špetku soli+olivový olej+pepř – to mně chutná nejvíc, jinak mám ráda rajčatový salát v různých obměnách a jaký salát mě kdy zaujal? Bylo to před mnoha lety v Bulharsku – šopský – který jsem tenkrát neznala a tam jsem se naučila jíst Balkánský sýr 🙂 .

    1. Šopák je legenda, díky za připomenutí.

  20. Petr Češpiva says:

    Jeden z komentářů se zmiňoval o salátu s kompotovanými mandarinkami.
    Můj nejoblíbenější je špenátový:

    očištěný čerstvý špenát
    kompotované segmenty mandarinek
    piniové oříšky
    malinová vinaigrette (samozřejmě z celých malin včetně semínek)

    stojí za to!

  21. Ahojky
    Dělám zalivku ma salát 150ml jogurtu lžičku majonézy špetku soli a pepře lžičku worcester stroužek česneku trošku kopru a pol.lžíci parmezanu a má vždy velký úspěch ve všech variacích salátu (římský ledový rukola políček či baby špenát).

  22. Na veškeré ořechy a semínka mám alergii ( nepřeji to nikomu) tak musím vždy zkombinovat jiné chutě.

  23. Ahoj Flo, chtela jsem se zeptat jestli neznas salat slozeni rimsky salat, orechy, jablka a cesnekova zalivka. Jedla jsem ho kdysi davno v usa a nikdy se mi nepovedlo tu zalivku verne replikovat. Dekuju 🙂

  24. V Hotelu Slunce v Uherském Hradišti přidávají ještě pár kousků větších kapary. Mně tam chutnají.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close