Pestrá pesta – recept na pesto téměř z čehokoliv

Pesto coby terminus technicus patří do letního vaření, neboť nezapře svůj jižanský původ ve slunné Itálii. Ač ze všech pest zcela jednoznačně vyniká a vede pesto bazalkové, pro prázdninovou kuchyni mají smysl i mnohá další pesta. Hned vysvětlím proč.

Když se doma nebo v dočasné letní kuchyni nachází hotové pesto, jeho použití přináší tyto klady a výhody:

  • Pesto zrychlí přípravu jídla, protože funguje jako studená doprovodná omáčka. Nejen na noky a na těstoviny, ale taky třeba na grilovaná masa nebo na jiné grilované či pečené suroviny
  • Pesto dovede ochutit základní salátovou zálivku z oleje a octa, takže letní salát může chutnat zase trochu jinak
  • Pesto krásně dochutí kdejaký letní dip (čili namáčecí omáčku)
  • Pesto poskytne letním sendvičům zajímavou chuť
  • Pesto se dá použít i na pizzu
  • Pesto může být vtipná náplň trhacího chleba nebo trhacího závinu
  • Pesto se skvěle hodí i do bramborového salátu
  • Pesto taky funguje v rizotu

A když se doma ještě hotové pesto nenachází, jeho výroba přinese následující pozitiva a kuchařské jistoty:

  • Do pesta se dají zpracovat všechny přebytky letních bylinek i letních natí, včetně natě z mladé řepy, mrkve nebo ředkviček
  • Do pesta se dají zpracovat i zbytky listové zeleniny jako jsou mladý špenát, polníček nebo rukola
  • Pesto poskytne konejšivou náruč pro zbytky sýra, které by už neměly u vás doma využití
  • Do pesta můžete zpracovat i zbytky nejrůznějších ořechů

rajčatové pesto

Jak pesto připravit v cuku letu

Nejznámější bazalkové pesto se skládá z pěti základních surovin: bazalky, pecorina, piniových oříšků, olivového oleje a česneku. Z toho lze odvodit obecný recept na pesto. Budete potřebovat:

  • nějaké aromatické listy nebo klidně i zeleninu zbavenou vody (za chvíli vysvětlím jak)
  • aromatický, spíš sušší sýr: nejvhodnější je parmazán, pecorino nebo feta. Pro pesta určená k okamžité nebo téměř okamžité spotřebě se nemusíte bát použít i měkčí sýry, vždyky je ale musíte předem nastrouhat nebo rozdrobit
  • ořechy a semínka
  • libovolný za studena lisovaný olej
  • a něco pikantního na dochucení: česnek, čerstvé feferonky, koření, sušené bylinky, sardelky, určitě by šla použít i sójová omáčka v malém množství nebo miso pasta

Stačí dodržet základní poměry surovin a taky základní postup a vždycky z toho dostanete zajímavé pesto.

Základní poměry surovin na pesto

Aby pesto dobře chutnalo a zároveň mělo správnou hustotu, je potřeba dát suroviny dohromady zhruba v tomto poměru:

  • 40-50 g hlavní suroviny, podle které se pesto jmenuje (tedy buď bylinky, nebo zeleninu)
  • 40-50 g ořechů nebo semínek
  • 40-50 g nastrouhaného vyzrálého a výrazného sýra, jako je parmazán, pecorino nebo i pravá feta
  • 100 ml oleje lisovaného za studena, aby měl výraznou chuť (nejen panenský olivový olej je na pesto skvělý, dobrý je i panenský slunečnicový, panenský řepkový – což vůbec není totéž jako běžný řepkový olej vhodný na smažení, případně je zajímavý i dýňový olej)
  • Vlastně stačí kombinovat suroviny, u kterých máte pocit, že by měly pasovat k sobě, anebo které jste už společně potkali v nějakém jiném jídle, kde vám dohromady chutnaly.

    Základní postup na pesto

    Pesto lze připravit několika způsoby, přičemž každý je jinak pracný a vede k trochu jinému výsledku.

    Pokud budete suroviny sekat ručně nožem na prkénku, dokud nevznikne hrubá pasta, sice se trochu zapotíte a bude vám to poněkud trvat – počítejte s alespoň deseti minutami poctivé práce s nožem – ale po závěrečném smíchání s olejem dostanete skutečně vynikající pesto, které se na vás bude smát z talíře, zejména pokud ho použijete na těstoviny, na noky nebo na brambory. Bude patrná jeho struktura a budou se na vás usmívat veselé rozmanité kousky jednotlivých surovin. Podmínkou je opravdu ostrý nůž, jinak budete suroviny spíš drtit a mačkat.

    Pokud máte dostatečně velký hmoždíř, můžete suroviny rozmačkat a rozetřít v něm. Když pak nakonec budete postupně přilévat olej a stále pesto promíchávat, výsledkem vám bude velmi hebké, krémové, opravdu jedinečné pesto. Rozetřením surovin a následným vmícháváním oleje totiž stačí vzniknout krásná sametová emulze, kterou jiným způsobem nejde připravit. Zde je podmínkou úspěchu dost široký tlouček hmoždíře, kterým se dá zároveň drtit i roztírat.

    No a konečně pokud máte robot se sekacím nástavcem, nebo ponorný mixér s nasazovací sekací nádobkou, případně malý samostatný elektrizovaný sekáček, anebo i smoothie maker, není nic jednoduššího než suroviny rozmixovat v něm. Trvá to pár vteřin a můžete takto připravit i větší množství pesta. Podle druhu mixéru se klidně může stát, že budete přístroj několikrát zastavovat a stírat suroviny ze stěn nádoby, ale jiné pracovní komplikace tu nehrozí. Ovšem riziko tohoto postupu spočívá hlavně v tom, že si uděláte pesto příliš jemné, příliš homogenní, prostě pesto, ve kterém se všechny suroviny slévají v jedno, protože je ostré nože nadrtí příliš nadrobno. Taky tahle cesta spotřebuje víc oleje než obě dvě předchozí. Je dost možné, že proti původnímu rozpisu budete muset dalších 20-50 ml oleje přilít, aby robot vytvořil nikoli suchou drť, ale pastu.

    Co se všechno může použít do pesta

    Všechny jedlé zelené listy s nějakou zajímavou chutí dovedou posloužit jako základ pesta. Máta, bazalka, petrželka, koriandr, mrkvová nať, mladá nať řepy i ředkviček, mandold, dokonce i kadeřávek.

    Jediný problém, který se s nimi nese, je nepříjemná skutečnost, že po pár hodinách začnou rozsekané listy šednout a ztrácet svou čerstvě zelenou barvu.

    Dá se tomu zabránit jediným způsobem: zelenou nať rychle spařit v horké vodě, rychle vylovit a stejně rychle zchladit v ledové vodě. Tím se zakonzervuje barva, ovšem s malou ujmou na chuti. Chuť natě se zmírní a nebude tak výrazná jako čerstvá. Víc o spařování jsem psala v samostatném článku na téma bazalkové pesto.

    spařené listy na koriandrové pesto

    Ať už zelenou nať budete jen umývat nebo se rozhodnete ji spařit, vždycky pamatujte na to, že ji musíte zbavit vody z namáčení. Voda dělá neplechu při uskladnění a umožňuje růst něčeho, co v pestu určitě nechcete. Nejlepší na vysušení je samozřejmě salátová odstředivka.

    A jelikož voda opravdu dělá neplechu, je potřeba se jí zbavit i v případě jiné zeleniny, kterou byste chtěli proměnit na pesto. Klidně si můžete vyrobit pesto houbové, mrkvové, cuketové, rajčatové, paprikové – co vás napadne. Jen nechte zeleninu nejprve projít takovou tepelnou úpravou, která vysušuje. Ideální je na to pečení při vysokých teplotách, přesně podle receptu na pečenou zeleninu. Příslušný článek na toto téma je zde: pečená zelenina.

    Další možností je nechat zeleninu aspoň zpoloviny vysušit v mírné a pootevřené troubě, anebo v sušičce na ovoce a zeleninu. Rozhodně nemusíte sušit dokřupava, stačí do takového stupně, který by vám byl milý naložený do oleje.

    A jako perličku k výběru surovin ještě uvedu, že existuje taky pesto škvarkové, které sice nemá se zeleninou vůbec nic společného, ale zároveň nemá chybu zejména v kombinaci s vařenými nebo pečenými bramborami nebo s opečeným pečivem.

    Jak pesto uchovat?

    I když zeleninu odvodníte a bylinky spaříte, nemáte vůbec žádnou záruku, že pesto ve skleničce nezkvasí. Naopak, zkvasí, a rádo.

    Jediné, co drží pesto nezkažené, je olej, ten brání přístupu vzduchu a tedy zpomaluje rozkladné procesy. Přesto se uvnitř pesta budou nacházet drobné uvězněné vzduchové bublinky, které mohou spustit nežádoucí reakci. Můžete klepat skleničkou, jak chcete, stejně tam nějaké zůstanou.

    jak připravit pesto

    Kupovaná pesta mají ve složení konzervat, který brání kažení. Doma něco takového asi chtít používat nebudete. Jedinou další možností, jak prodloužit trvanlivost pesta, je uložení v chladu.

    V lednici mají pesta bezpečnou trvanlivost zhruba týden, chovejte se k nim tedy jako k surovinám, které jsou čerstvě křehké. Vrstvička oleje na povrchu rozhodně nemůže uškodit, ale zároveň není všemocná. Je dost možné, že se z týdne klidně stane měsíc a pesto stále bude v pohodě, ale zaručit se to dá jen těžko.

    Já nejraději pesta na zimu ukládám do mrazáku, protože se dobře mrazí a protože jim mráz neublíží. Mám na ně silikonovou formu, která má poměrně velké a objemné prohlubně, takže jeden kousek pak stačí na těstoviny pro šest lidí.

    Zavařování pestům nepomůže, naopak jim spíš ublíží. Pesto obsahuje ve složení sýr, což je surovina, kterou rozhodně nechcete podrobovat teplotám kolem 80 stupňů. Zahřátím se v pestu hodně změní, nechte si ho proto až na okamžik smíchání s horkými surovinami.

    Pár variant pesta na vyzkoušení

    Ano, jsou to přesně ty skleničky, které můžete vidět na fotkách.

    Houbové pesto: houby opečené na olivovém oleji (tím se z nich vydusí voda a zvýrazní chuť), parmazán, slunečnicová semínka, olivový olej, kmín, kapka lanýžového oleje a stroužek česneku na dochucení.

    opečené houby na houbové pesto

    Petrželovo-koriandrové pesto: spařené petrželkové a koriandrové listy včetně stonků, parmazán, pražené nesolené arašídy, olivový olej, drcená koriandrová semínka na dochucení

    Cuketové pesto: cuketa nakrájená a upečená s olivovým olejem a domácím grilovacím kořením, parmazán, loupané mandle, olivový olej, jedna čerstvá mírně pálivá feferonka na dochucení

    Hráškové pesto: spařený mladý hrášek, parmazán, dýňová semínka, dýňový olej, sůl na dochucení (upozornění: hrášek má hodně vody, které se nedá zbavit, aniž by hrášek zešednul nebo ztvrdnul. Pesto proto potřebuje buď hned zamrazit, nebo spotřebovat nanejvýš do 3 dnů)

    Pesto ze sušených rajčat: sušená rajčata, parmazán, loupané mandle, olivový olej, jedna čerstvá mírně pálivá feferonka na dochucení

    Hezké léto s pestem!

     

    Zapojte se do diskuze

    1. rosnicka says:

      Flo,

      miluju Tě!!!!!

      Díky za inspiraci, až teplota klesne pod 30°C, no spíše v noci alespoň pod 25°C, tak jdu na TO!

    2. Skvělé návody i rady k pestu, přidávám další chutě do svého repertoáru!

    3. Skvělé nápady na pesto, zaujalo mě cuketové. Díky a krásný den.

    4. Věrka says:

      Jéje, zrovna včera jsem dělala pesto z lichořeřišnice. Z listů. Květy jím zvlášť. Kombinace je: lichořeřišnicové lístky, vlašské ořechy, parmazán, česnek a olej z osrtopestřece mariánského (cpu ho teď do všeho, zachraňuji žlučník);-) Pesto je senzační. Poctivě jsem ho třela v hmoždíři a pak jsem ho přimíchala do bulguru. Podle mé zkušenosti je skvělé pesto i z máty, kromě jiných, samozřejmě.
      Děkuji za chuťový příspěk, ze kterého léto přímo stříká.

      1. ❤️ bezva nápad, díky!

    5. Hmmm, mě zaujala ta zmínka o domácím grilovacím koření, byl by receptík? Nebo tady už někde je? Děkuji 🙂

      1. Petro, zajímavou směs mám například tady v tomto článku: grilovaná kuřecí stehna.

    6. Jiřina says:

      Ahoj,mě zaujalo pesto ze sušených rajčat.Můžou být ty,co jsou naložené v oleji,nebo jenom sušené?Nebo si nasušit domácí ze zahrádky?To bych musela čekat,až uzrajou 🙂

      1. Ty naložené v oleji jsou nejlepší.

    7. Ahoj Flo, dělám pesto z bazalky a medvědího česneku. Díky za inspiraci pro další druhy.
      Super.

    8. Ahoj Flo,
      slysela jsem, ze je skvele redkvickove (z listu), tak ho alespon muzu hned vyzkouset, listy jsou totiz jedine, co mi z redkvicek po letosnim mravencim utoku zbylo.
      Diky 🙂

    9. Marta Skorušová says:

      Ahojte, doma robíme pesto z listov medvedieho cesnaku, mandlí a olivového oleja, v chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov, syr pridáme až do jedla.

    10. Ahoj Florentýnko,
      pesto znám tak akorát z bazalky a medvědího česneku,ale to česnekové jsem jednou dostala. Zatím se mi medvědího česneku moc neurodilo,tak se těším ,že příště už to bude větší zásoba a stačí i na pesto. Bazalku jsem letos vysela a má se k světu,mám ji v několika květináčcích.
      Přeji krásné cestování a pohodové vaření v cestovní kuchyni. Alča

    11. Pěkný článek, bazalkové pesto a pesto z medvědího česneku je u nás běžné ( i pubertáci si ho bez remcání nachystají čerstvé), onehdá jsme zkoušeli ze sušených rajčat – šoupli jsme tam i sardelky a bylo boží! Ovšem zaujalo mě to houbové – dík za tip, a až mého muže přejde hubnutí (vidím to tak do podzimku), půjdu do těch škvarků!!!
      Přeji pěkné léto

    12. Ahoj, díky za recept na cuketové pesto. V létě je jich tolik, že už nevím, jak je zpracovat. Mám ráda pesto z rukoly – taky si někdy koupíte balení do salátu a nevíte, co se zbytkem? PS: funguje i jako dárek, třeba zítra pančitelkám, na květiny je moc horko.
      Jana

    13. Vlasta Krestová says:

      Zdravím Florentýnko. Opět skvělé recepty, ráda některý vyzkouším.
      Přeji hezký víkend a začínající prázdniny.

    14. Ahoj Florentýno, chtěla bych se zeptat, zda nevíš, proč když dělám pesto z medvědího česneku, tak je takový hořký? Nikdo to pak nechce jíst, ale vůbec netuším, v čem by mohla být chyba… 🙁

      1. Radko, to klidně může být intenzivním rozmixováním, a pokud přidáváš i normální česnek, tak i ten může způsobit hořkost. Trochu se to dá napravit vmícháním další dávky pecorina.

    15. Díky za inspiraci.Odjíždím na chatu a vaření zde je dost nepohodlné,asi lepší než máš Ty ale některé nástroje mi tam chybí.
      Tak jdu ještě udělat pesto.To se může ke grilování hodit.Díky a hezkou dovolenou a krásné léto.Marie

    16. U nás je oblíbené pesto z oliv 🙂

    17. a co to škvarkové pesto, recept by nebyl?

    18. Ano, pesto je mňamka. Vyrábím bazalkové, rukolové, z medvědího česneku, petrželkové i lichořeřišnicové. Škvarkové neznám a ráda bych vyzkoušela. Prosím, prozradíš recept, Flo? Děkuji…..a krásné letní vaření na čtyřech kolech.

    19. Bezvadný nápad! Pesto určitě pojede letos na dovču s námi. Díky za tip a přeji krásné prázdniny!

      Hana

      1. I tobě krásné prázdniny! Flo.

    20. adamos says:

      Ahoj – taky se těším na to „zdravé“ – škvarkové díky ad

    21. Kauerová Zdenka says:

      Ahoj Flo, děkuji za různé návody na pesto. Dělám jen z bazalky, kterou přímo miluji na různá jídla. Děkuji za inspirace, které se mi budou postupně hodit.
      Přeji krásné léto 🙂 Zdena

    22. Ahoj Flo, děkuji za zajímavé tipy na pesto. Zaujalo mě pesto z petrželky a libečku, jen nevím, kam bych ho použila. Mohu poprosit o nějaké tipy?

      1. Jitko, v zásadě kdekoliv tam, kam bys použila jednotlivé bylinky. Petrželkové a libečkové pesto bude skvělé na ozdobení letní zeleninové polévky ve stylu minestrone.

    23. Milá Flo já taky chci to skvarkové???? děkuji

    24. Ahoj Flo, pesto dělám bazalkové, většinou s noky nebo těstovinami ale vyzkouším to cuketové, hned jak cukety trošku povyrostou, ahoj a příjemné letní dny.

    25. Ahoj Flo.
      Chtěla bych vyzkoušet hráškové a rajčatové pesto.
      Děkuji za informaci použít při mražení silikonovou formu, nic takového neznám.
      Přeji hezký večer.
      Iveta.

    26. Vlasta says:

      Ahoj Flo,
      díky za inspiraci,určitě vyzkouším.Přeji ti pohodové léto. Vlasta

    27. Vlasta 3 says:

      Milá Flo, opět pěkné počteníčko se spoustou nápadů. Já dělám pesto z medvědího česneku, bazalky a rajčat. Určitě vyzkouším i jiné druhy. Přeji pohodové prázdniny.

    28. Zdravím Flo..
      Zatím jsem dělala bazalkové a mátové pesto. Ale určitě vyzkouším i jiná-cuketové a houbové. Díky za návody. Určitě si je i zamrazím. Přeji krásné prázdniny a dovolenou.
      Marika

    29. Jiřka says:

      Milá Florentýnko,
      děkuji za inspirativní škvarkové pesto.
      Prosím paní Mariku, zda by nenapsala recept na mátové pesto…
      Máta a meduňka je letos opravdu úrodná :)))
      Přeji všem krásné a ještě hezčí léto.
      Jiřka

    30. Martina says:

      Milá Flo,
      loni jsem podle tebe udělala bazalkové pesto a celá rodina byla nadšena.
      Skladování v mražáku na kostky se taky osvědčilo 🙂
      Letos vyzkouším i nějaké jiné z tvé inspirace.
      Díky a přeji krásné léto
      Martina

    31. Vlastimil says:

      Ahoj Florentýno,
      já dělám také pesto z různých natí a bylinek, ale netušil jsem, že se může dělat i z jiných surovin. Děkuji za skvělé nápady. Určitě vyzkouším. Vl

    32. Šárka says:

      Milá Flo odpovídám docela pozdě,někdy se dostanu pozdě na meiliky.I za tento recept
      děkuji pesto jsem ještě nekutila taky zkusím ..No vaření v malém prostoru, držím palečky..
      s pozdraven Šárka

    33. Soňa says:

      Ahoj Florentýnko, vyzkouším nové druhy. Děkuji

    34. Kačka says:

      Ahojík Flo, dělala jsem zatím jenom pesto z medvědiho česneku, takže děkuji za inspiraci. Ráda vyzkouším. Kačka

    35. Petra says:

      Ahoj, díky za nápad, každý rok řeším nadúrodu něčeho (něco se zas neurodí) a je mi to kolikrát líto, že se to prostě nedá spotřebovat byť i zamražené. Loni to byla bazalka, letos to vypadá na petržel a rukolu. Takže výzva.

    36. Ahoj, děkuji za skvělé nápady. Už se těším, až něco (všechno) z toho vyzkouším :). My děláme pesto z červených paprik. Nikdy nedostane šanci, aby se zkazilo 😉

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Close
    Veškerý obsah podléhá autorským právům.
    © Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
    Close