Lemon curd alias citronový krém: dezert, který byste rozhodně měli mít mezi svými recepty

Lemon curd ve vás nevyvolá pouze pocit světáctví, že umíte něco, co zná všechen vyspělý kuchařský svět, ale taky pocit neuvěřitelné blaženosti, až ho ochutnáte.

Budete vzdychat, jakým zázrakem může být něco tak hebkého, citronově svíravého, půvabně sladkého a zároveň tak jednoduchého.

Práznidny jsou pro tahle jídla jako dělaná. Stvoříte je v poklusu, ani se v kuchyni nezdržíte a přesto si udržíte svůj božský status. Co udržíte, možná ho dokonce zas o kus vylepšíte.

A přiznávám, píšu vám ho dnes hlavně proto, že po návratu z poloviny prázdnin, s přivezeným časovým posunem asi tak devět hodin, pro vás už nic jednoduššího moje zmatená a přetočená hlava nevymyslí 🙂

Lemon curd a jeho podstata

Tenhle citronový krém není zahuštěný ani škrobem, ani moukou, ale v hebké konzistenci ho drží pouze vaječné žloutky, trochu zahřáté, aby zhoustly, ale zase ne moc, jinak by se srazily.

To, co zná svět pod názvem curd, je postavené na přesně téhle vlastnosti žloutků. Při pozvolném zahřívání na sebe žloutky dokáží navázat další tekutiny a pěkně je zahustit.

Nesmí se to ovšem s teplem přehnat, protože pak už žloutky čeká stejný osud, jako na pánvi. Srazí se, zatuhnou a oddělí se od ostatních přísad. Proto i při přípravě tohoto krému musíte vědět, kdy s teplem přestat.

Jak už jsem se zmínila: složitější recept by ze mě dnes nedostal ani silný americký tahač. Takže tu ho máte, citronový krém alias lemon curd, v celé jeho nádherné jednoduchosti.

Všimněte si ještě, že v receptu ani nemusíte oddělovat žloutky od bílků. Žloutky se postarají o konzistenci a bílky zase o nadýchaný objem, a to díky té trošce šlehání, kterou v postupu taky najdete.

[Pozn. na okraj: Pokud nemáte po ruce mikrovlnku, část kouzla sice zmizí, ale totéž zvládnete umíchat v mírné, sotva bublající vodní lázni za pár minut taky.]

Lemon curd neboli citronový krém

Množství: pro 2 osoby (nanejvýš)

Lemon curd neboli citronový krém

Suroviny

  • 2 vejce

  • 60 g curku moučka
  • šťáva z 1 citronu (nebo, až se vám tato verze omrzí, zkuste namísto něj 1 limetku)
  • 
60 g rozpuštěného, ale nepříliš horkého másla

Postup

  1. Vejce našlehejte s cukrem do řídké pěny, ručním šlehačem to trvá asi minutu. Pokračujte ve šlehání a pozvolna přilijte nejprve přecezenou šťávu z citronu, pak ještě rozpuštěné máslo. Pěna se sice trochu otřese a zřídne, ale to je v pořádku.
  2. Našlehanou směs přelijte do misky vhodné pro pobyt v mikrovlnné troubě. Vlňte nejprve při středním výkonu kolem 500W dvě až dvě a půl minuty. Každých 30 vteřin ale nekompromisně směs vyjměte ven, krátce prošlehejte šlehačem nebo alespoň metličkou a znovu vraťte do mikrovlnky. Jde vám o to, aby se směs v žádném místě nezahřála víc, než zbytek objemu, protože pak by se vajíčka přehřála a srazila. Čili se soustřeďte a nikam neodbíhejte, ono to stejně hned bude hotové.
  3. Tímto způsobem pokračujte stále po půl minutě dál. Najednou se stane, že dojde ke změně konzistence z řídké na hustou. Taky se v tom okamžiku vstřebá skoro všechna pěna, která se při úvodním šlehání vytvořila. To je známka, že máte hotovo, a že byste dál už krém vůbec neměli zahřívat, jinak se srazí.
  4. S krémem naložte, jak uznáte za vhodné, namočte si do něj třeba cukrářské piškoty nebo ho stejně tak dobře rozlijte do misek a nechte ještě víc ztuhnout v lednici. Pokud ho vlijete do skleniček, necháte vychladnout, uzavřete a uložíte do lednice, vydrží tam asi týden. V mezičase si ho třeba můžete mazat na tousty, pěkně po anglicku.

Takže vesele pokračujte v dosavadní prázdninové činnosti a časem mi třeba napište, jak proběhlo vaše seznámení s citronovým krémem a jak nerozlučná dvojka se z vás stala.

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo,

    vítej zpět, snad ti tví „zamotávači hlavy“ udělají prostor pro vymotání se z mezikontinentálního posunu času.

    A díky za tip pro dnešní výzvu – budu šlehat dvojnásob tak poctivě 🙂

  2. Ahoj Flo,v duchu se usmívám,protože mi snad čteš myšlenky,hned ráno po přečtení dnešního úkolu,mě napadlo ,že udělám citronový krém.No a teď jsem právě dočetla od Tebe čtvrteční rady a triky a hned při otevření mi to bylo jasné,co to bude. Nevlastním mikrovlnku ,tak to bude poctivé šlehání nad párou.tak snad se mi povede.
    Krásný den!

    1. Majko, též se usmívám. Ono to s tou párou není o tolik složitější. Curd je velmi rychlý.

  3. Ahoj Flo,
    lemon curd jsem už jednou zkoušela a dopadl výborně. Musím říci, že mě tvůj recept na lemon curd dělaný v mikrovlnce překvapil. Já ho šlehala nad vodní lázní a ani mě nenapadlo, že by to mohlo jít i v mikrovlnce.

    Máš z dovolené nějaké inspirace ohledně jídla. Já jich mám tolik, že z nich budu čerpat hodně dlouho. Třeba kyselé okurky polité medem, vodka s medem, vepřové sádlo (syrové) nakrájené na tenké proužky s chlebem (to ale doma rozhodně dělat nebudu) nebo blinčiky s tvarohem …. Prostě Ukrajina. Hodně brambor a masa s koprem.
    Brzy snad o tom napíšu článek na svůj blog.

    Měj se hezky a dobře vstřebej ten časový posun.

    1. Máš pravdu, dovolená je vždycky svělý zdroj inspirace nejen co se jídla týká, ale pro mě i do běžného života. Ráda sleduju přístup jiných kultur k životu a k sobě navzájem a když se mi něco líbí, ochotně to převezmu.

  4. Jiřka says:

    Pořad rozvazuji co dnes vysleham krom kaše pro malého a tohle je super tip.na lemon curd se chystam už dlouho a tenhle recept vypadá fakt skvěle
    Čekáme návštěvu košicky mám v mrazaku tak aspoň vim čím naplnit a ještě splnim dnešní úkol…
    Mate super recepty i soutěž nesoutěž je super…díky moc

  5. VÍTEJTE DOMA,CITRONOVÝ KRÉM JSEM JEŠTĚ NIKDY NEDĚLALA A TAK HO VYZKOUŠÍM,NO A AŽ SE VRÁTÍ Z CHORVATSKA TAK JE PŘEKVAPÍM NĚČÍN JINÝM.UŽ SE TĚŠÍM.TAK SI UŽÍVEJTE NÁVRATU DOMŮ A TĚŠÍM SE NA PŘÍŠTÍ TÝDEN ZASE TADY JITKA

    1. Jitko, tak ať se zadaří a mladým chutná, až se jednou rozhodnou vrátit z dovolené 🙂

  6. Broňa says:

    Ahoj Flo,
    děkuji za recept, o víkendu přijede domů ten největší strávník a ještě větší komentátor…….tak bude ochutnávat……..

  7. Lucia G. says:

    aaaaaach Flo, ten krem vyzera bozsky! myslis ze by sa dal pouzit aj ako plnka na kolac? mam doma od minuleho tyzdna zmrazene linecke cesto tak mi napadlo ze by to spolu mohlo ist celkom dokopy. akurat si nie som ista co by krem pocas pecenia v rure urobil …mozno by som mohla najskor upiect korpus a krem nan natriet po upeceni…zelam prijemnu ponavratovu aklimatizaciu 🙂

    1. Lucia, péct ten krém nemůžeš, srazil by se. Ale můžeš teplým krémem naplnit vlažný nebo studený korpus a nechat zatuhnout.

  8. Ahoj Flo,
    díky, je to dokonalé. Jak jen jsem mohla bez toho žít ? 🙂

    1. Ahoj Zuzko, taky to nechápu! SpozdrMirka

    2. No vidíte, a už nemusíte! :-)))

  9. Ahoj, mě zase nenapadlo, že to jde i ve vodní lázni… Samozřejmě jsem na recept narazila už v knize KPD a za všechny ty roky ho ani jednou nevyzkoušela, poněvadž nemám (a nechci mít) mikrovlnku. Tak tedy budu šlehat ručně.

    1. Funguje to nejen na curd, ale i na všechny ostatní teplé omáčky, které drží pohromadě a zahušťuje žloutek 🙂

  10. Ahoj Florentýnko,
    lemon curd jsem jedla jednou v životě před rokem v restauraci. Byl to desert hodně drahý, ale já jej tehdy neplatila.Ten, který jsem vyrobila dle Tvého návodu před hodinou a jejž právě ujídám, je několikanásobně chutnější. V Kuchařce pro dceru jsem jej sice četla, ale netroufala jsem si na něj. Teprve po Tvém včerejším ujišťování, jak je to snadné, jsem se do něj dnes pustila a kupodivu, nejen, že se mně povedl, ale je ho čtyřikrát tolik než porce v restauraci a má cenu dvou vajíček atd… Citron byl hodně velký a šťavnatý. Jednu chvíli jsem litovala, že jsem trochu sťávy neodlila. Ale žloutky nakonec pojmuly tekutinu všechnu a proto je krém tak pikantní. Práce s mikrovlnkou neměla chybu. V té restauraci měli na povrchu krustu z páleného cukru. Já si potřebnou pistoli ve svém věku 75 let už pořizovat nebudu. Prosím Tě o radu, jak snadno, rychle a s použitím dostupných surovin misku tohoto krému ozdobit, aby se chutě „netloukly“. Je to dezert rychlý, chutný a potřebné suroviny jsou obvykle vždy doma, tak myslím, že se stane u nás častým doplňkem. A na závěr Ti musím říci, že mně fakt stouplo sebevědomí, neřekla bych do sebe, že tenhle dezert zvládnu.
    S mnoha pozdravy Mirka

    1. Mirko, a ten krém s krustou, nebyl to spíš creme brulee? Tam bych karamel na povrchu, opálený pistolí, čekala spíš. Každopádně ten je pak opravdu náročnější na suroviny i na přípravu (peče se ve vodní lázni a obsahuje smetanu) a proto je i dražší.

  11. Ahoj.
    Včera som skúsila pripraviť citrónový krém nad parou. Vcelku to šlo, aj nám chutil… Ale potom ma v mysli začala hrýzť pochybnosť či bolo vajíčko dostatočne tepelne upravené. Nemala som predsa len šľahať o čosi dlhšie? Ako zistím, že „už“ – aby som bezpečne zničila baktérie, ale prestala krém zohrievať skôr ako sa zrazí?
    Vďaka.

    1. Juraj says:

      Salmonely a iné nebezpečné potvorky sa dajú nájsť iba ak na povrchu vajíčka, teda na jeho škrupine, dnu už určite nie…
      Preto bohato postačuje, ak ho v prípade obáv pred použitím na pár minút ponoríme do vody s dostatkom octa, popr. s troškou Sava alebo iného dezinficiens, ktoré škrupinu vydezinfikujú a zabránia tak možnému preneseniu škodlivých baktérií pri rozbíjaní vajíčka z povrchu do jeho vnútra.
      Zároveň si ale dovolím podotknúť, že pri príprave v mikrovlnke prípadné patogény mikrovlnné žiarenie obvykle neprežijú…
      Inak tie obavy sú podľa mňa riadne zveličené – pri viacerých domácich chovoch som sa za viac ako 3O rokov s takýmto niečím vôbec nestretol, a to sa mixovali pre deti surové žĺtky s cukrom a s citrónom úplne bežne… Pri obchodoch a hypermarketoch nám síce takúto istotu nik nedá, no i tí sú si vedomí, že v prípade pozitíneho nálezu ich spolu s dodávateľom postih neminie, a tak tomu predsa len určitú pozornosť vo forme námatkových kontrol obvykle venujú…

    2. Aha, to som nevedela. Vďaka za informácie.

    3. Evi, naprosto souhlasím s Jurajem. Salmonela v oficiálních chovech je v dnešní době víc mýtus než skutečnost.

  12. ERIKA says:

    Ahoj Flo, díky moc za úžasný recept na citrónové máslíčko. Vždy mě odradilo šlehání vajec nad parou apod., ale tady stačily hodinky a mikrovlnka. Povedl se skvěle a hlavně chutná božsky. Už se chladí v lednici.
    Erika

    1. Eriko, tak to mám radost, díky za zprávu. Flo.

  13. Martina says:

    Teď teprve dočítám maily…a lemon curd je můj oblíbenec v náplni do makronek…udělám vždycky celkou sklenici a pak chodím ujídat… 🙂

    1. To se nedá neujídat, a spojení s makronkami je snad už úplně vražedná kombinace! 🙂

  14. tornado-lou says:

    Chm chm. Myslela bych ze ma byt pevnejsi. Vsimla sem si okamziku, kdy se konzistence zmeni, to jo, ale i potom to bylo jeste dost tekute. Ted se krem chladi v lednici a tuhne, ale furt nevypada jako na fotce v KDP. Podle te fotky mi pripada ze je tak tuhy ze drzi hranu. Ten muj porad tak trochu ujizdi.

    1. Možná chybělo skutečně jen pár vteřin, úplně to vidím a rozumím. Krém zhoustne, ale pak dokáže zhoustnout ještě trochu (a pak se srazí). Třeba příště?

  15. Přiznám se, že jak lákavě tohle zní a po získání Kuchařky pro dceru to byla jedna z vůbec prvních věcí, které jsem zkoušela (a taky úspěšně provedla), nějak se to se mnou nepohodlo a nebylo to to pravé ořechové a už jsem se do toho znova nepouštěla. Myslím, že ta kombinace tuku a vajec s citronem je na mě nějak moc.

    1. Hani, je to hrozně syté a citlivější lidi to samozřejmě cítí někde kolem žaludku a žlučníku 🙂 Chce to jíst po lžičkách 🙂

  16. Hanka says:

    Už jsem to vyzkoušela….je to božské 🙂
    Nikdy předtím jsem o ničem takovém neslyšela a ani to nikde neochutnala – Díky Ti, Flo, za opětovné rozšíření mých obzorů…Moc mě baví objevovat tenhle jiný svět vaření – kde se jídla vždy povedou a chutnají naprosto famózně

    1. V tom případě je to v nejlepším pořádku a já jsem šťastná, že tu jsi se mnou 🙂

  17. Helena says:

    Flo, jsem začátečník a mlsná huba-) a musím říct, je to božsky dobrý!!!

    1. Tak aspoň vidíš, že tu nekecám 🙂 Díky za vyzkoušení a přijď zas 🙂

  18. špatně jsem si přečetla recept a umýchala nejprve máslo z cukrem, tak ve mě zatrnulo… ale zkusila jsem pokračovat a krém se stejně krásně povedl, jen příště možná nebudu tolik šetřit s citrónem. Výborné!

    1. No vida, tak to je taky užitečné vědět, díky za průkopnicky-průzkumnou a osvětovou činnost 😉

  19. kakajda says:

    Nechápu, jak mi právě dnes přišlo na mysl, že potřebuji něco citrónového. Už od léta postupuju tak, že když chci poradit nebo něco nového vyzkoušet, tak si zadám do google název a přidám „podle Florentýny“ a ono mi to většinou něco najde. Z vánoční mísy jsem ukradla poslední citrón a moc jsem si experiment užila. Pustila jsem si k tomu televizi a tam zrovna kuchař s kuchařkou ochutnávali nejrůznější citrónové výrobky, sorbet, zmrzlinu, měli i lemon curd! To je téměř neuvěřitelné. Nemám ruční šlehač, ale po absolvování letní výzvy jsem si věřila, že metličkou ušlehám cokoliv. Povedlo se. Horké je to moc dobré, teplé je to moc dobré, vlažné je to moc dobré. Doufám, že to budu moct ochutnat i vychlazené. A pěkně husté jsem to měla už po vytažení z mikrovlnky, při přelévání do misky krém utvořil ten malebný „nakydaný“ kopeček skoro až do špičky. Jdu si napsat na nákupní seznam citróny:-)

    1. Mám pocit, že jsem někde varovala, že je to návykové :-)))

  20. Zkušenější kuchařky, které používají indukci, nemusí šlehat nad párou, ale přímo na plotýnce na nízký stupeň a pečlivě míchat metlou.. Vyzkoušeno osobně xkrát nejen na lemon curd.

    1. Bezva rada, díky Jani. Flo.

  21. Ivka.Iva says:

    Můžu se zeptat, čím je to na obrázku nazdobené? Kůrou z limetky? A čím by se to dalo případně dozdobit, aby to spolu šlo? Děkuji 🙂

    1. Ano, je to kůra z limetky. Nejdřív jsem ji opatrně odškrábla škrabkou, abych neměla moc bílého hořkého podkoří, a pak jsem ji sekala na prkýnku nožem společně s krupicovým cukrem, dokud to nevypadalo přesně takhle. Chtěla jsem se v chuti letmo dotknout kandované kůry, proto tento postup.

  22. Magdaléna says:

    Chci se zeptat jestli lze přidat lemon curd do vyšlehaného tvarohu se šlehačkou? nesrazí se?

    1. Studený curd do vyšlehaného tvarohu se šlehačkou určitě přidat půjde. Nevím, co se má v dotazu srážet, zda šlehačka, nebo curd, ale tohle by mělo být v pohodě.

  23. Mila Florentýnko, Lemon curd podle Tebe jsem dělala už několikrát, je božský, ale mám výhradu ???? k jeho trvanlivosti. Zkusila jsem dnes Pavlovu a z nedostatku ovoce mě napadlo skamarádit ji s l.c. Chtěla jsem ji bílou, tak suším pomalu, a ta druhá dobrota nevydržela. Pro nezasvěcené – nezkazila se!
    V lednici mám uz několik týdnů Lemon curd koupený, pro srovnání, a ten drží. Skoro neubývá…

    1. Vando, omlouvám se, takovou reklamaci uznat nemohu. 🙂

  24. Lemon curd jsem zaznamenala už loni, ale odrazovala mě konzistence, barva i ingredience. Když jsem ho viděla tady, tak jsem si řekla, že to nebude tak těžké, a bude to snad i dobré. V každém případě do domácích nanuků se šlehačkou nebo tvarohem to půjde dát určitě.

    Po oslavě mi tu zůstalo větší množství citronů, takže jsem se do toho pustila. Mikrovlnce nedůvěřuji, a loni jsem dělala žloutky nad párou do domácí zmrzliny, přišlo mi to podobné.

    Tak tu teď stojím nad miskou lemon curd a přemýšlím, jestli mi to chutná, nebo ne. Jemnost másla je v tom výborná, ale v kombinaci s citronem je zvláštní.

    1. Někdy je lepší počkat, až vychladne, naprosto chápu, že teplý může v jistých ohledech působit zvláštně.

  25. Maruska says:

    Kdysi jsem zkousela ve vodni lazni pomerancovou variantu a byla bozska. Zkusim ji vyrobit v mikrovlnce, dekuju za tip!

  26. Jan Huk says:

    Jsme moc rád Jano že v Čechách propagujete lemon curd, děkuji za to! Jinak s trochou šikovnosti se curd dá udělat i v obyčejném hrnci přímo na plotně, bez parní lázně – když se člověk nebojí. Chce to mírný stupeň a pečlivě míchat, nejlépe drátěnou metličkou, a nespěchat na to – aby z toho nebyla smažená vajíčka 🙂 Rozhodně Jano souhlasím s důkladným ušleháním s cukrem a máslem PŘED přidáním citrónové šťávy a zahříváním, pak je riziko hrudek úplně minimální. Jednou jsem myslím někde četl že cukr a tuk nějak obalí molekuly bílkovin z vajíčka a tím je chrání (jestli jsem to nepopletl – nejsem chemik a paměť mám bídnou, tak kdoví jak to vlastně je). Ještě jednou moc díky za ten recept!

    1. Honzo, díky za bezva vysvětlení a doplnění. Flo.

  27. Poprvé jsem ho vyzkoušela,hledala jsem ve spoustě receptů jenom ve většině byly pouze žloutky,tak jsem vyzkoušela tento Váš , protože maminka má snad všechny kuchařky od Vás. Musím říct že mi moc chutná a s mikrovlnnou troubou nemusim, ale zkusila jsem a dopadlo to moc dobře ???? děkuji.

  28. Dominika says:

    Tento lemon curd jsem si moc oblíbila,miluje ho celá naše rodina,z ledničky ho chodí ujídat místo Nutelly…:).Děkuju za recept!!!

  29. Tak tahle „věcička“ nemá chybu, mňam.. Děkuju Flo.

  30. Ahoj Flo, mohla bych se zeptat na trvanlivost tohoto krému? Nevím jestli ho dělat už tento víkend, aby kolem Vánoc vydržel co nejdéle. Asi bude lepší to nechat na další víkend? Budu ho mazat na linecké. Děkuji 🙂

    1. Romano, trvanlivost tohoto krému je jen ve dnech, a navíc musí být v chladu, ideálně v lednici. Jsou v něm vejce a spousta tekutiny.

  31. Zdravím Flo, díky za recept, dělám ho pravidelně a je opravdu luxusní 🙂 mám dotaz, slo by stejným postupem udělat i orange curd? Nezkousela jsi to někdy? Díky 🙂

    1. Určitě ano, ale je možné, že ho budeš muset trochu dokyselit citronem a že bude chtít o něco méně cukru.

  32. Lemon curd jsem dělala už dříve, klasicky nad párou. Teď mi zbyly nějaké linecké košíčky, tak mě napadla citronová náplň. A pochopitelně vyhledávač vyhledal tebe, jak jinak. Takže jsem šoupla do mikrovlnky, říkala jsme si, že v případě sražení krému ( kdybych přepískla doporučený čas) mě to finančně nepoloží, že jo. A krém je teda.. ach…. díky moc !!!!!

  33. SOS, Flo! Zkoušela jsem dnes prvne lemon curd, michala jsem si ho pěkně kovovou metlickou v nerezovém hrnci…výsledku jsem se divila, Tobě je asi jasný. No musím si ty recepty číst pořádně. Ale teď můj dotaz: mám to rovnou vyhodit, nebo myslíš, že tu kovovou příchuť nějaká vhodná kombinace vyrusi/prekreje. Chtěla jsem ho použít do pavlovy společně se šlehačkou, čokoládou a borůvkami, mam to riskovat? Moc dekuju za rady!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close