Perníkové řezy neboli litý perník

Dotaz na recept na perníkové řezy čili na litý perník na plech dostávám překvapivě často. Navzdory skutečnosti, že je napsán na každém druhém sáčku s práškem do perníku.

Nebo možná navzdory tomu a s nadějí, že budu mít návod na perníkové řezy ještě voňavější, šťavnatější, vláčnější a slavnostnější? Tak jo, máte je mít. Neplačte, sami jste si to zavinili.

Perníkové řezy se srdcem z perníku

Ptáte-li se, kde jsem se tímto receptem inspirovala, nemohu odpovědět jinak, než že jsem si ho kdysi vymyslela a poskládala sama, přičemž jsem se pokusila do těsta vpravit co nejvíce tradiční kořeněné perníkové chuti, do kuchyňského ovzduší vypustit co nejvíc perníkové vůně a ústa zalít pocitem vláčného perníkového vděku v čokoládě.

Staročeský perník byl plný medu, žitné mouky a rozličných druhů koření. Každé správné regionální muzeum se pyšní dřevěnými ručně vyřezávanými perníkovými formami, do kterých se kdysi dávno, pradávno vtlačovalo těsto, aby byly perníky tvarované a zdobené. Koně, srdce, miminka, zvířata, písmena, dvojice — cokoli si zamanete, to se dalo u perníkářů koupit.

Později se začaly perníky z těsta vykrajovat. Už se nevytlačovaly z forem, takže aby nechybělo bohaté zdobení, po upečení se na ně kreslilo cukrovými polevami. Ještě později se z perníku stalo hlavně poutní a slavnostní pečivo. Přestal být běžnou součástí života, až zůstalo jen kýčovité srdce z pouti, vánoční perníčky a sem tam i nějaká mikulášská perníková nemovitost.

Přesto si myslím, že v nás někde hluboko láska k perníkovým chutím a tvarům potichu dříme i nadále, takže kdykoli se ocitneme v blízkosti Pardubic nebo voňavého perníku, neodoláme.

Dost možná je tahle naše dávná historie důvodem, proč se my, ženy, s příchodem adventu bezhlavě pouštíme do pečení a zdobení perníčků, proč si nedáme pokoj v honbě za dalším, ještě lepším perníčkovým receptem než loni, proč se vztekáme s bílkovou polevou a proč pokoušíme prostorovou představivost skládáním prefabrikátů perníkové chaloupky k sobě.

Vůně a chuť perníčků totiž za tohle všechno stojí.

Až vás perníkové chutě přepadnou v naprosto nevhodnou dobu, například když do Vánoc ještě zbývají dva měsíce, vzpomeňte si, že existuje i mnohem jednodušší varianta perníku. Totiž tyto perníkové řezy, nebo – chcete-li – perník na plech z litého těsta.

perníkové řezy recept

Lité těsto na perník

Litá těsta staví svůj úspěch na použití prášku do pečiva, neboť jsou díky němu připravená za dvě minuty. Pochopitelně za cenu, že chuť i struktura těsta poněkud pokulhávají za pracnějšími a náročnějšími těsty.

Prášek do perníku to pak ještě posunuje do další roviny. Kypří a zároveň těsto ochutí typickou perníkovou chutí.

Obvykle s práškem do pečiva nepeču a snažím se mu vyhýbat. Kdo mě už nějakou dobu čtete, tak to velmi dobře víte. Je to jako používat bujónovou kostku do polévky – sice to ušetří čas i práci, ale na chuti to každý pozná a u stolu se z toho nevykecáte. A navíc pokud do těsta použijete suroviny nestejné teploty, například mouku z kredence a vejce z lednice, může se vám moučník ke konci pečení srazit.

Perníkové řezy patří k těm několika málo výjimkám, kde kypřicí prášek beru na milost, ale zároveň dělám všechno proto, aby výsledek měl co nejlepší chuť i strukturu. Tedy nepoužívám prášek do perníku, ale namíchám si svou vlastní, rozmanitou a přitom sladěnou směs perníkového koření. Těsto vylepším žitnou moukou a povidly, aby zůstalo vláčnější, ale přitom mělo jistou perníkovou pevnost. A samozřejmě pokud možno mám vejce a mléko ohřáté na pokojovou teplotu, než je naliju do těsta.

Čokoládová poleva

Navrch perníku si nalijte libovolnou čokoládovou polevu, jakou máte rádi, nemusíte se držet té, kterou mám v receptu.

Úmyslně jsem použila podobnou polevu, jako se dává na Sacher dort: je totiž výrazně čokoládová a přitom slibně křupavá. Připravuje se z cukru svařeného s vodou na sirup, ve kterém se po částečném zchladnutí rozpustí nalámaná čokoláda. Díky tomu je i z jedné tabulky čokolády dost polevy na celé řezy a křupavá čokoláda krásně vyvažuje měkký perníkový vnitřek.

Tak tedy si vezměte trochu mouky pšeničné, trochu žitné, trochu nejrůznějšího koření a povidel a pojďte si se mnou vyrobit tenhle zázrak. Slibuju, že ve vás vyvolá líbeznější city, než perníkové srdce z pouti.

O perníkářích se někdy říkalo, že mají srdce z medu. Pokud se podělíte o kousek perníkových řezů, zejména v této smutné době, riskujete, že o vás budou říkat, že máte srdce ze zlata.

PS. A něco navíc: K online nákupu surovin na tento recept můžete použít připravený nákupní seznam na Rohlíku.
Rohlík nákup
 
 

Perníkové řezy

Celkový čas: 50 minutes

Množství: 24 kousků

Suroviny

    Na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžičky domácího perníkového koření (viz níže)
  • špetka soli
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • 200 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • Na perníkové koření
  • 6 hřebíčků
  • 3 zrnka nového koření
  • 1/2 lžičky semínek anýzu nebo fenyklu
  • 1-2 zrnka černého pepře
  • semínka z 2 tobolek zeleného kardamonu
  • semínka z 1 hvězdice badyánu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • K dokončení
  • pikantní marmeláda na potření (rybízová nebo meruňková, případně mohou být i povidla), zhruba 100 g
  • 140 g cukru krupice
  • 80 ml vody
  • 100 g čokolády s obsahem kakaa 60-70 %

Postup

  1. Pekáček o velikosti 25 x 30 cm vyložte papírem na pečení a začněte předehřívat troubu na 160 stupňů.
  2. V hmoždíři důkladně rozdrťte hřebíček, nové koření, anýz či fenykl, pepř, vnitřek tobolek kardamomu a semínka badyánu (tedy vnitřky hvězdiček). Podrcené koření ještě prosejte sítkem a hrubé, nerozdrtitelné kousky vyhoďte. Směs smíchejte s mletou skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
  3. V míse metličkou promíchejte obě mouky, perníkové koření, špetku soli, kakao, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr.
  4. Do jiné misky odměřte povidla, postupně k nim přilévejte mléko a rozšlehejte. Přidejte obě vejce a olej, opět rozšlehejte a nakonec přilijte k suchým přísadám. Společně smíchejte na těsto, ovšem jen velmi krátce, aby se vše spojilo dohromady, ale ne víc.
  5. Těsto nalijte do připraveného pekáčku, vložte do teplé trouby a pečte 40-45 minut, až bude i střed těsta na dotyk pevný, pružný a nebude se pod tlakem prstu bortit.
  6. Upečený perník nechte 10 minut vychládat v pekáčku, pak ho i s papírem vyjměte na mřížku a počkejte, až zcela zchladne.
  7. Korpus vodorovně rozkrojte zhruba v polovině, potřete dvěma třetinami zavařeniny a opět spojte. Zbytkem zavařeniny lehce přetřete perník i po povrchu. Zavařeninu můžete opatrně nahřát, lépe se bude roztírat.
  8. Na čokoládovou polevu odměřte do kastrůlku cukr s vodou, přiveďte k varu a 5 minut vařte bez míchání, pomaličku a zvolna, nikoli překotně a zprudka. Odstavte a nechte 10 minut vychládat. Do teplého, avšak nikoli horkého cukrového sirupu vhoďte drobně nalámanou čokoládu a usilovně míchejte, dokud se nerozpustí a vše se nespojí na hladkou, hustou polevu. Touto polevou přelijte perník a nechte ztuhnout.
  9. Po zatuhnutí krájejte na řezy – nejlépe to jde nahřátým, čistým nožem: po každém zakrojení ponořte nůž do horké vody, omyjte ho, otřete dosucha a teprve potom krájejte dál.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Gábina says:

    Ahoj, využívám výzvy z mailu – dneškem se pro mě nemění nic, protože jsem až do včerejška měla jedno dítě v karanténě a druhé s ním doma, do toho home office, kluci jsou na počátku toho nejujedenějšího věku, takže vařím dvouchodové obědy i večeře a pořád je hlad, takže co bych já uvítala za radu, jsou rychlé recepty, které jsou pro děti jedlé :-), dochází mi inspirace a to to vlastně všechno teprve začíná :-)).
    Děkuju :-). A opatruj se, Ty i všichni, co se tu objeví.

  2. Flo, děkuju, tvoje řezy jsou u nás populární. A i když je v nich prášek do pečiva, za tu rychlost a kořeněnou sladkost jim odpouštím.

    A co bych hodně ocenila v dalších receptech? Tofu a fazole, prosím. V tofu a jeho vysoušení už jsem hodně know-how nabrala, ale pořád nejsem úplně spokojená s jeho ochucením. A z luštěnin umím ledasco, ale ty fazole do dětí pořád neumím uspokojivě nacpat.
    Pokud je pandemie příležitost něco změnit, tak udržitelnost a hospodárnost jídelníčků by pro mne byla dobrá volba.

    Moc děkuju a drž se.

    Jana

  3. Vypadají fantasticky. Jenže za 1. já nepeču a za 2. nejím perník. Buchta, ať je jakákoli, mě dusí, takže, pokud jí nemám čím zapíjet, radši to nejím. Promiň. Pomohlo by mi, kdyby jste se chvíli věnovala rychlé a snadné kuchyni z pár surovin, tak do 30 min. hotovo i přípravou. Kdo chodí do práce, nemá čas na dlouhé vyvařování. Použití různých zkratek a fíglů by mohlo pomoci.

    1. Andreo, já to mám úplně stejně, dusivé buchty mi nechutnají. Tohle je proto přesný opak dusivky.

      Co se týká rychlých všednodenních večeří do 30 minut, z dostupných surovin, odlehčených, vyváženě sestavených, napsala jsem o nich celou jednu knihu – Večeře u Florentýny. Polovina receptů je dokonce bez masa a využívá jiné zdroje bílkovin.

  4. Já taky kladu otázku poňouknutou e-mailem…
    Jak vařit do zásoby bez mrazáku? 🙂 Po stěhování jsme bez něj, byl součástí bytu a teď není, takže obvyklý tip navařit do krabiček neplatí…
    Chystám se na masový koláč (nebo možná ještě spíš menší masové koláčky?), tím snad něco na čas sfouknu, protože to je takové jídlo v jedlé krabičce. 😀
    Inspiraci na rychlá jídla vlastně taky uvítám. 🙂

    Perník je velice lákavý, leč asi v téhle chvíli na něj nedojde, protože ty ingredience půjdou do něčeho jiného, více čistě výživného… Ale krása receptů je v tom, že je člověk může i po čase oprášit – někdy i po dlouhém čase, jak tady sama dokazuješ s různými prvorepublikovými i staršími recepty. 😉

    1. Dobroslava says:

      Vařím pro manžela do práce – o víkendech kantýna nefunguje. Hotová jídla bez příloh zavařuji po jedné nebo 2 porcích do malých zavařovaček, 2x 1 hod. co 24 hodin. Osvědčené jsou guláše, masové nudličky na zelenině, kuře na víně, španělské ptáčky, vepřový vrabec, dušená játra a pod. Bez přílohy, ta se dovaří rychle dle výběru hlavního jídla a okamžité chuti. Postupně využíváme pro rychlé jídlo, při nečekané návštěvě, návratu na poslední chvíli domů nebo když se prostě nechce vařit nebo není čas. Když mají u řezníka slevu, koupím 2 kg masa a při jedné práci uvařím a zavařím.

  5. Nádhera, díky. Už tu vůni cítím. 🙂

    Já bych uvítala pro kompenzaci hříchů 🙂 také recepty ze zdravého ranku – luštěniny, tempeh, tofu…podle tebe.
    Díky i za to průvodní slovo,vždy se pobavím. :-))

  6. Ahoj Flo, děkujeme! Já bych ocenila rychlé recepty ze spíže a suchých zásob. Jo a možná nápady na jídla, co zvládnou nachystat i malé děti (ty moje se chtějí v kuchyni zapojit, chci jim to umožnit, ale chybí mi nápady a možná třeba grafický návod pro ně:)

  7. P.S. Sestra objevila Bio prášek do pečiva od Amylonu a teď ho kupujeme, jak můžeme. Ne pro to Bio, ale proto, že je aspoň desetkrát lepší než jiné, zdaleka tak nezanechává tu práškovou pachuť.

    1. „ne protoze je bio“ hahaha ale on je desetkrat lepsi PRAVE PROTO ze je bio! 🙂

    2. Martina says:

      Není lepší, protože je bio, je lepší, protože neobsahuje fosfáty, ale pravděpodobně vinný kámen. Bio v něm bude nejspíš nějaký škrob, ten by chutnal stejně i nebio. 😉

  8. Flo, i já bych uvítala podzimní inspiraci pro rychlá, zdravá jídla , díky moc.
    PS: dostala jsem žlutou čočku, nikdy jsem z ní nevařila, poradíš?

    1. Svatava says:

      Ze žluté čočky jsou výborné saláty.

  9. Recept na pernikove koreni se dost hodi, ted jen najit v obchode povidla. Tady prodavaji jen jablecna anebo smes vseho mozneho, ale asi ho vyzkousim s temi jablecnymi.

    Me se omezeni moc nedotknou, hlavne se musím za par dni dostat na letiste a odletet z CR domu.

    Co bych uvitala? Ani nevim, mozna neco s fazolemi jak psala vyse Jana 🙂

  10. Milá Flo,
    děkuji za všechny Tvoje rady, recepty, inspiraci. Včera jsem si udělala radost a koupila jsem si knížku Hovory s řezníkem, těším se, až podle ní budu vařit. Ptáš se, čím bys mi mohla pomoci v této nelehké době. Starám se o svou více než 86letou maminku, která už nemůže být doma sama. Při přípravě jídel musím omezovat sůl, maso musím připravovat hodně měkké, nebo používat mleté. Vím, že mnoho rodin řeší problémy s vařením pro děti, kterým zavřeli školní jídelny. Ale jsou tu i staří lidé, o které se teď musíme starat víc než dřív a není to vůbec jednoduché – to mi věř. Proto s radostí využívám všechny Tvoje rady a budu vděčná za všechny další.
    Naďa.

    1. Martina says:

      Nemáte to lehké, přeju hodně sil. Ale s tím vařením to máme podobné, jen já vařím pro roční dítě. Solí šetřím a maso musí být měkké. 🙂

  11. Milá Fló, jelikož od března denně vařím (home office), trápí mne to, co ostatní. Rychlá příprava zdravých jídel do 30 minut. Snažím se plánovat alespoň tři jídla dopředu, ale občas mám pocit, že jsem uvázla v „bludném kruhu“ 🙂 Opatruj se!

  12. Zdravím všechny na webu. Dnešní recept je mému srdci blízký. Když byly děti malé, pekla jsem někdy i třikrát týdně. Vypozorovala jsem, že v klasické elektrické troubě (na chalupě) se upekl a byl vláčný, snědl se jen tak. Doma v troubě, která byla součástí sporáku byl ze stejných ingrediencí suchý a tehdy jsem ho vylepšovala marmeládou a polevou. Je rodinná, nekřupavá, ale sklízím s ní úspěchy, tak se o ni podělím i s vámi, jestli dovolíte.
    8 deka tuku (máslo, hera), 8 deka cukru krupice, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kakaa. Míchám na sporáku až se spojí do hladka. Pak ještě chvíli míchám, aby trochu zchladla a zahustím lžící solamylu (dle potřeby).
    Anna

    1. Mám stejný recept na polevu od mojí maminky 🙂

  13. Jitka Bourilova says:

    Dobry den,taky odpovidam na vyzvu z mailu:)Uvitala bych recepty z hoveziho masa vhodne i pro deti.Myslim,ze toho maji nedostatek a stridam jen chilli con carne a hovezi rostenky (pro usporu casu varene v papinaku…).Dekuji moc.

    1. Jarmila says:

      Jitko, a co vařené hovězí a různé omáčky? Rajská, koprová..
      Jinak hovězího dělám masové koule s rajskou omáčkou adomácí těstoviny, těch se dá udělat více najednou, usušit a použít na jiné jídlo.
      A také boloňská omáčka se dělá z hovězího, ne? A to děti mívají rády?

    2. A masitý hovězí vývar moje děti milujou.

    3. Martina says:

      Dá se udělat i guláš (koření upravíte dle potřeby) a hlavně doporučuju hovězí dušené s kořenovou zeleninou. Flo má někde recept na hovězí po burgundsku, víno se může vynechat a je to fajn pro dospělé i pro děti. Zvlášt v tuhle roční dobu. (Jinak, jak už tu zaznělo, z mletého hovězího různé masové koule, kuličky a omáčky k těstovinám.)

  14. Ahoj, díky za recept, našeho malého moc baví vysypávat koření a ňuchat k němu, tak ho nechám pomáhat 🙂
    A taky využiju výzvu z emajlu: jídla, která jsou vhodná na další den a ještě i den potom. Manžel nemůže mít home office, tak vařím do krabiček předem, ale přijde mi, že příliš velká část tvých receptů končí zvoláním „servírujeme co nejrychleji“. A hodil by se mi nějaký přehledový článek tvých receptů (z webu i z kuchařek) s rozdělením na „rychlé“ (když lidi vaří večeři po práci), „na zítřek“, „suché suroviny ze špajzu“ atd. Sice mám všechny tvoje kuchařky a používám web, ale receptů je to už hodně a prohlížet všechno, když potřebuju jen pár receptů na kompletaci týdenního nákupu, je pořád dokola protivné.

  15. Děkuji za všechny recepty, které jsi tu dala i za ty, které jsou v knihách. Mám je od Tebe podepsané a jsem s nimi ráda. Pro mě se toho moc nemění, jenom mám zavřenou galerii a to je nemilé, leč nezbytné. Znovu budu péct chleby, rohlíky, zkouším dnes sekanou ozvláštěnou nastrouhanou syrovou červenou řepou a s bylinkami ze zahrady. Mějte se tu všichni pěkně a dávejte i trochu nezvyklé recepty na cokoliv.

  16. ahoj Flo, děkuji za recept, dělám velmi podobný jen místo prášku do pečiva dávám sodu. Povidla občas nahradím domácí marmeládou, protože je po ruce a na chuti to ani není znát – píšu to kvůli dotazu, kde sehnat povidla 🙂
    Kvůli omezení musím víc vařit – mám doma dvě děti 13 a 15 let. Nejvíc mi asi vyčerpává pořád něco vymýšlet a samozřejmě trávím víc času v kuchyni. Ocením rychlé a jednoduché recepty na jídla co ocení puberťáci a taky doufám, že by je zvádly děti uvařit i samy.

    1. Dobrý den,váš příspěvek mi nahrál,nemám moc ráda recepty s práškem i když je samozřejmě dělám ale někdy je cítit chtěla jsem se optat jestli jde používat samotnou sodu.Kolik sody dáváte v poměru k prášku?Děkuji za odpověď.

    2. Delam to vzdy take tak, zasadne pouze jedlou sodu ktera nezanechava zadnou chemickou pachut v hotove buchte, a tu pachut tam teda ja definitivne citim a skutecne nesnasim. Koneckoncu, prasek do peciva = jedla soda (ktera to zvedne) a chemicke prisady, takze s tou sodou pouze to mate bez tech chemickych prisad.

    3. Marie – ja davam te sody asi tak stejne jak kdybych davala prasek do peciva. Tedy pokud nemate supercitlivou digitalni vahu (ja ne, ja delam perfektni veci s normalni privazovaci ktera neni tak citliva na gramy), tak si vemte prasek do peciva tolik kolik byste ho normalne do buchty/cehokoli dala, vysypte ho na lzicku at vidite kolik ho je, a misto neho dejte stejne mnozstvi jedle sody, je to jednoduche, nahrazujte v pomeru 1:1, tak to delam ja a vysledek vzdy vyborny.

    4. Martina says:

      Lenko, nemáte pravdu. V kypřicím prášku je kromě zásadité sody ještě kysele reagující složka, obvykle nějaký fosfát nebo vinan. Kypření těsta je způsobeno oxidem uhličitým, který vzniká acidobazickou reakcí. Když pečete pouze s jedlou sodou, musí být v těstě přítomna aspoň slabě kyselá složka, aby k této reakci mohlo dojít.

  17. Tenhle perník je u nás TOP, už jiné recepty ani nezkouším a letos se urodilo tolik švestek, že i povidla jsou domácí. Moje babička upečený perník rozkrájela na kostky, obalila je v čokoládové polevě a pak v kokosu nebo v nasekaných vlašských oříškách. To byla dobrota z „obyčejného“ perníku.

    1. Těmto obalovaným kostkám jsme říkali doma „čertíci“.

  18. Milá Florentýno, děkuji za starost a milé mejlíky. Jsem jedna z mála šťastných důchodkyň, které sedí na chalupě, chodí s pejsky do lesa (už zase rostou) a denně komunikuje mobilem nebo mailem s rodinou a přáteli. Když mám pocit, že se hroutí obloha, stoupnu si ke sporáku a vařím, peču, smažím a vůbec… Dokud to v kuchyni voní, ještě se neumřelo 🙂 Uvítala bych nějaké neobvyklé houbové recepty, máš tam něco? Ale pozor – kulajda, francouzská houbová polévka, italské houbové rizoto, houbový pekáček se smetanou, houbové škvarky, bramboráky a zapečené těstoviny už v repertoáru mám 🙂

    1. Markéta says:

      Co se houbových jídel týče, můj tatínek, vždycky když našel lišky, dělal lišky na kari. Tuším že je jen opekl na másle s kari ale moc nám to chutnalo 🙂 A potom řízky, klasické obalované ale z růžovek, bedel a úplně čerstvých hnojníků, ale s těmi je hrozná práce, málokdy je lze najít ve vhodném stavu a musí se hned udělat…

  19. Milá Flo,
    perník na plech jsem dělala zrovna minulý týden, pěkně jsme se tedy sešly 😀
    Jak píšeš ve svém emailu- s adventem snad přijde naděje, klid a pohoda.
    Já se po uplatnění všech opatření budu v kuchyni vyskytovat ještě více. Co taky jiného podnikat když člověk skoro nikam nesmí. Tatínek bude docházet mezi prací na oběd, bráška bude doma pořád a mamka každý druhý den. Vklouznout zase na chvíli do role hospodyňky mi ani moc nevadí. Zase se ponořím do studia indické a italské kuchyně a budu zkoušet věci na které by se jinak nedostalo- třeba hotdogy, výroba sýra, nebo dlouho dělané a připravované pochoutky.
    Projdu si recepty které jsem ještě nezkusila, a nakonec toho nuceného volna ještě bude málo 😀

    Chci ti popřát- hodně síly, trpělivosti, zdraví tobě i tvým blízkým.
    Díky za tvé recepty a tvůj zájem!

  20. Zdravím a děkuju za námět i povzbuzení.
    Jak bylo uvedeno výše, přivítala bych jednoduché recepty, které nezaberou moc času a lze tak vaření skloubit s distanční výukou dcery, mým home office a potřebou mít doma i něco, pro manžela, který pracuje fyzicky a nemohu jej odbýt chlebem s máslem ?. – Jinak díky za super rady i podrobné popisy. Když už si nevím rady, jak se do něčeho pustit, tak jdu hledat právě sem. Né vše si pamatuju od maminky a Levi’s nevařila ani ona, tak mám aspoň možnost se naučit nové věci. ❤️ Pěkný den a především hodně zdraví a pevné nervy. Lenka

  21. Markéta says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za další recept. Perník na plech občas peču, perníčky nikdy, nemám je ráda. Aby byl perník vláčný, vždycky do něj nastrouhám jablko, ostatně dělám to tak i s těstem na dort. A aby byl perník ještě lepší, dávám do těsta bohatě rozinek, brusinek a krájených ořechů a mandlí. Potírám domácí meruňkovou marmeládou. Místo čokolády navrch často volím citrónovou polevu.
    Těším se na další recepty a přeji hodně zdraví všem ?.

  22. Milá Flo já jsem na rodičovské prý dovolené, takže pro mě se nic nemění. Bydlíme na malém městě, kde máme přístup k snad všem surovinám, ale upřímně nezávidím to lidem na vesnici kde nemají žádný krám.

  23. Milá Flo, variaci na Tvé perníkové řezy jsem dělala minulý víkend ( se žitnou moukou a jablečnými povidly) a zmizely rychlosti blesku. Teď v úterý jsem pekla kynutou bábovku s mákem a už je tam jen malý kousek- junior na distanční výuce a k tomu já s manželem střídavě home office. Rychlé recepty na obědy, které při home office stejně někdo musí připravit by se mi moc hodily. Inspirace dochází….. Přeju stálé zdraví všem a dobrou náladu k tomu

  24. Ahoj Flo, nás s manželem to taky postihlo, sedíme v karanténě. Naštěstí jsme v pořádku a já listuju tvojí kuchařkou a vrhám se na pečení. Bábovky už proběhly, tak perník přijde vhod. Taky bych uvítala rychlé a nízkokalorické recepty, přeci jen při gruntování domu člověk moc energie nevydá. Díky a hezké dny.

  25. Ahoj Flo,
    já bych moc uvítala naprosto jednoduché recepty s malým množstvím surovin pro začátečníky.
    A to nechci pro sebe, ale pro mého syna. Ten je kuchyní naprosto nepolíbený. Ale teď je na Campusu na univerzitě za oceánem. Školní jídelna svoje jídla osekala na naprosté minimum. On má k dispozici kuchyňku, vybavenou sporákem, mikrovlnkou, toastovačem a lednicí s malým mrazákem. Tak se moc přimlouvám za studentíky… Hezký den 🙂

  26. Martina says:

    Mila Flo,
    Zrovna vcera jsme pekli pernik. Dost podobny recept, ktery nikdy nezklame.
    Ale hlavne prosim o rozpis jidelnicku na cely tyden rychlych receptu + i o recepty z ruznych zbytku (masa, brambor, testoviny).
    Diky a pekny den preji Martina

  27. Marcela says:

    Milá Flo, děkuji za všechny Tvé recepty. Jsou mi inspirací, potěšením…
    Připojím se k ostatním tady, ohledně výzvy. Rychlé, jednoduché tipy na lehčí oběd, nebo večeři, vařím každý den.
    Čtvrteční maily jsou super ?
    Perník výpad moc lákavě.vyzkouším.
    Děkuji M.

  28. Milá Flo, nechci ani takové, ani makové recepty :-). Chci poděkovat, za to co tu pro nás děláš a popřát Tobě i všem klidný čas – ať už s perníkem, masem, či nějakou omáčkou :-)…. Mimochodem, perník je super (jediný kdo ho nemusí je moje váha -resp. ty čísla, která pak ukazuje, protože jsem schopná na posezení sníst nejenom jeden kousek :-D).
    No a když teď budeme doma, můžeme si v klidu plánovat vánoční recepty – aspoň budou vymazlené :-)…..

  29. Milá Florentýno,
    jsem v této „kuchařské komunitě“ už nějaký čas, ale to je poprvé, co posílám vzkaz: každý čtvrtek mě totiž Tvůj mail velmi potěší, inspiruje a trochu odvede pozornost od toho, co teď všichni musíme nějak řešit: obě děti online výuka a já taky – vysílám svým žáčkům z domova, je to mazec 🙂 Tak snad to všechno dobře dopadne, na perník jsem hned dostala chuť, jdu shánět suroviny!
    dnes slunečný pozdrav a hodně zdraví všem,
    Klára

  30. Milá Flo,
    každý čtvrtek se těším na mail s Tvými recepty, které jsou ještě povzneseny o dost výše právě Tvými komentáři …
    Určitě bych i já uvítala recepty na rychlou, zdravou a dobrou stravu – věřím, že to vše se dá spojit. Mám doma i Tvou knihu Hovory s řezníkem, je uložena na mém nočním stolku, ráda v ní listuji, hledám inspiraci … už i pár jídel podle ní vzniklo.
    Nám všem, a myslím tím i ty, kteří nesledují Tvé stránky, bych popřála hodně zdraví, trpělivosti a aby se to světlo na konci tunelu rychle přiblížilo. Ale to také dost závisí i na nás všech.
    Všem přeji krásný konec října a snad i lepší konec roku.

  31. Milá Flo,

    za mě – nic extra nepiš. Svět se nám v zadní část obrací, nechť aspoň blog zůstane tak, jak je. 🙂

    Těším se na vyzkoušení perníkových řezů.

    L.

  32. Martina says:

    Mila Flo, jak mi ma jare bodnul Tvuj rozpis a nakup na cely tyden, tak ted by mi urcite usetrilo praci a energii nejake podobne cviceni ale ve smyslu za 60-120 minut v kuchyni navarite 3-4 jidla. Na jare jsem to tak delala a asi se k tomu modelu vratim, varit uplne kazdy den me pak nebavilo a bylo fajn druhy den proste jen vytahnout hotove a maximalne k tomu treba udelat jen rychle testoviny/ryzi. Tak kdyby slo pomoci nam co nechceme varit kazdy den, bylo by to moc prima. Diky moc, Martina

  33. Milá Flo,
    přidala jsem se nedávno na Tvůj web a musím říci, pizza už byla několikrat, dýňová polévka 2x, tu mi ale děti nejedí a teď jsem vyndala 2 vajíčka z lednice a odpoledne bude perník. Navrch dám domácí čokoládu jak tu někdo psal výše. Dělá jí maminka a moc nám chutná. Jablko také dávám ráda do těsta, jen mě nesmí vidět děti, pořád mi nadávají že jim dělám bio což není pravda, jen míchám vždy trochu např. špaldové mouky do těsta nebo to jablko. Ovoce a zeleninu mi jedí, ale v těstě dělají ofuky. Já pracuji na home office už od února a starám se sama o 2 děti 8 a 12 let. Určitě bych byla ráda za perníčky a linecké, to jediné u nás frčí, ale perníčky mám stále tvrdé. Pokud by byl i tip na těstoviny a rýži co by děti jedly a bylo rychlé nebo i na domácí houstičky, budu ráda. Do obchodu se mi moc nechce a tak jako ostatní ráda použiju co je doma.
    Tvůj blog je super, recepty úžasné. Moc děkuji za Tvojí práci a krásné stránky, které lahodí nejen chutím, ale i očím.
    Věřím, že brzo bude lépe a všem nám přeji zdraví a hlavně pozitivní mysl a radost z každého dne. Vím, že se někdy hledá těžko. Krásné dny, Jitka

  34. Perníková nemovitost. 😀 Tvoje články vždycky rozesmějí. Děkuji za ně. Já bych ocenila svačiny dle tvého návodu, který má naše pediatra v nadživotní velikosti v ordinaci. Jestli teda už někde nejsou. Pak se stydím a propadám hanbou, že jsem před tímto příspěvkem nezagooglila. 🙂

    1. Není to tento „svačinový tahák“?
      https://www.kucharkaprodceru.cz/svacina-do-skoly/

  35. ANTONÍN says:

    Zdravím Tě Florentinko s úsměvem a s dobrou náladou……….. .

    Změnil jsem tradiční vaření. ……… , koupil jsem si THERMO MIX ,

    je to vynikající věc , ale taky tvařím tradičně…….. ,proto budu nadále rád dostávat Tvé recepty .
    Stále zdraví , skvělý podzim………. .
    Tonda

  36. Ahoj, docela bych uvítala nápady na jídla z jednoho hrnce, ať už s masem nebo bez něj. Taková ta, co zasytí a zahřejí.

  37. Sylvie Nikolicová says:

    Milá Florentýnko, i já moc děkuji za všechny inspirace a recepty, které nám předáváš. Perníkové řezy peču ráda, ale určitě vyzkouším tvoje. Asi o víkendu. A pokud bych mohla přijít s prosbou, čím bys nás mohla obohatit, jsme tu téměř všechny pisatelky v podobné situaci, denně vařit svým dětem, já již vysokoškolským studentům. Ale stále se snažím jít jim příkladem a vařit zdravě, chutně a s chutí. Nic méně inspirace došla, a zjistila jsem, že točím dokola možná 10 jídel. Teď je však úžasné období zrání různorodé zeleniny, a já bych uvítala několik možností, příkladů jak připravit jídlo z dýně, pečená, dušená, možná různé varianty polévky z dýně, podobně z červené řepy, něco šmrncovního z brambor, kdyby mi mohl po té 20-ti leý syn třeba říct, „mami, ty mně stále překvapuješ, těším se na další překvápko :-)“…. Přivítám též i nápady na jinou zeleninu, kterou jsem nezmínila, ale máš s ní dobrou zkušenost. Knížku o večeřích si koupím, doufám, že je ještě k mání. Moc děkuji za vše a opatruj se. 🙂

  38. Ty jo, Flo, jak nikdy nekomentuju (ale čtu!), tak dneska budu… Zaprvé s perníkem ses mi přesně trefila do dnešní chuti, nálady i surovin, zadruhé taky prosím o tipy na vaření z toho, co je doma, ve spíži a hlavně aby to jedly děti… I když uznávám, že je to asi sci-fi… moc se mi líbil ten jarní krizový plán, asi zase zalistuji zpátky. Mám doma desetiletého frfňu, který by nejradši jedl jen těstoviny s kečupem a sýrem a dvouleťačku, která sice jí, ale zase mě nenechá v klidu víc než deset minut. Asi si budu přát pro inspiraci tvoje další kuchařky k Vánocům, už mám tři :))) přeju nám všem zdraví a pevné nervy!

  39. Milá Florentýnka, ďakujem za recept, už je v pláne na víkend:-). A uvítala by som tipy na jedlá, čo sa večer uvaria, dajú do krabičky a na druhý deň sú ešte chutné-). Homeoffice v nemocnici nehrozí a v našom mestečku donášajú iba pizzu.
    A prajem veľa zdravia:-)

  40. Florentýno,
    každý týden se těším na Tvůj blog, vždy mě potěší. Námět na vaření nemám, připravuji pouze kašovitou stravu pro stařičkou maminku. Perník miluju, v dětství (před dávnými časy) jsem si kupovala perník slepovaný povidly. Pro toho, kdo má rád chuť perníku a povidel doporučuji úžasný závin SAKRAJDA. Jarka

    1. Kateřina says:

      Jarko, Sakrajda je úplně skvělá, ale jen si ji občas koupím, díky za inspiraci, koukla jsem na recept… (ve starých kuchařkách jsem ho nenašla, ale na netu je!), tak jedno po druhém :-), díky,

      Kateřina

  41. Ahoj Flo a všichni tady…,

    naučila jsem se hlavně díky floonline receptům vařit.
    Kuchařky mám taky, ale častěji chodím do onlinetéky.
    Co mě dokolečka dostává do kolen, jsou flotipy.
    Něco, nějaký detail, který kdybych si u Flo nepřečetla, nenapadlo by mě to ani za boha. Např. to, že těsto na palačinky se má dát odpočinout
    Takže, nic konkrétního nepotřebuju, relaxuju si u vaření a děkuju za to, že Flo existuje.
    Abych taky pomohla, posílám odkaz na svoji online nástěnku:
    https://padlet.com/martinaskal/druha_karantena_rijen_dvacetdvacet
    Učím prvňáky. Vše, co je na nástěnce, se dá tisknout nebo pustit, stačí kliknout. Dávám tam i postupy na výtvarku a pracovní činnosti, třeba by se Vám to hodilo.
    Jen prosím kvůli soukromí nesdílet na !!!žádné!!! sociální síti. Zkopírujte si odkaz do PC.
    Díky.

  42. Alena Jelenová says:

    Florentýnko, díky za nápad. Už jsem perník dlouho nedělala a mám dobrý nápad na neděli. Přeji Ti a celé Tvé rodině hodně zdraví, zvláště v této době. Tvoje čtvrteční recepty mě vždy potěší. Alena

  43. Kateřina says:

    Milá Flo, Tvůj dnešní e-mail mi vehnal slzy do očí… děkuji za všechny čtvrteční radosti; vím, že opakuji, ale pokaždé pobaví, rozveselí, zve do kouzelné kuchyně a dnešní srdce ze zlata mě dostalo do kolen.
    Vaření je rodinné hobby (jen za svojí mámou a prababičkou – prvorepublikovou hospodyní a kuchařkou, za svými syny). Miluji Tvé recepty, způsob vysvětlení a jak dokážeš navést loď úskalím peřejí…
    Mám obavy, že do konce života ani nestihnu všechny uvařit (ano, člověk má své oblíbené…), cokoli, co povzbudí a potěší má vždy smysl.
    A perník? Víkend – pro děti – to jistí.
    Všem nám přeji veselou mysl (půl zdraví) a k tomu – „Hlavu vzhůru, rozum so hrsti a strach do pytle…“ (z knížky Puntička),
    Kateřina

  44. Martina says:

    Ahoj Florentýno,
    děkuji za všechny recepty. Perník miluje dcera, takže vyzkoušíme tento recept. Věřím, že bude mít velký úspěch. Uvítala bych nějaké rychlé recepty do krabiček. Home office celé rodině nehrozí, takže něco rychlého a chutného do kanceláře a dceři do nemocnice. Tvůj tahák na svačiny mám a i všechny kuchařky, ale občas už nevím.

  45. Milá Flo,
    perník je u nás dost oblíbený, přidávám jablko, aby byl vláčný. V dnešní době si můžeme dopřát něco sladkého na nervy. Blíží se vánoce, držme si pěsti ať se vydaří vše podle našich představ a hlavně ať si vánoční atmosféru vychutnáme se svými blízkými v klidu a pohodě.

  46. Ahoj Flo, děkuji za recept na perník, až odezní to zklamání ze zdrclé banánové bábovky, jejíž zbytek jsem dneska vyhodila, tak ho zkusím. Můj přítel má perník moc rád. 🙂
    Když se zamyslím nad tím, v čem bys mi mohla kuchařsky poradit, tak mě napadají dvě věci. Jedna věc co trápí v domácnosti pouze mě 😀 , a to je jak připravit celozrnné housky, např. s kaší z opravdu celozrnné mouky (ne té, co se za ni vydává v supermarketu) a nebo se záparou. Druhá věc mě potrápí až tak za měsíc, a to jsou jedlé vánoční dárky. Pokud tento stav bude pokračovat, pak asi těžko budu mít možnost koukat po výlohách a hledat inspiraci. Navíc většina mé rodiny je skálopevně přesvědčená, že žádné dárky nechce…. Byla bych ráda, kdyby to nebylo jen sladké, toho je o Vánocích přehršel, a já bych chtěla obdarovat i starší generaci, která by ho zas tolik jíst neměla. Zároveň by bylo fajn, kdyby dárky vydržely nějakou dobu než nám splasknou bříška po celém tom hodování.
    Měj se krásně a hodně zdraví.
    Míša

  47. Milá Flo, i Tobě a Tvé rodině pevné zdraví, zvládněte to!
    Já bojuju s koronahrozbou prevencí pomocí hodnotné stravy! Momentálně teda přírodními hovězími kostkami s mrkví a hráškem, a taky naprosto boží fazolovou polívkou dle Mistra Nodla – objevem měsíce. Veselejší a svěžejší fazolovku jsem nikdy neokusil. Úplně na ní ujíždím…Sladký si nechám až na Vánoce, beztak jsem tlustej ažaž 🙂 Ale Tvůj recept podstrčím dceři, to je perníková bába, tam nepochybně padne na tu nejúrodnější půdu a holka zaboduje, zejména u tchána 😉
    Drž se
    Codo

  48. Ahoj Jani, dík za recept. Dlouho sháním nějaký opravdu dobrý recept na perník. Zaujala mě žitná mouka, určitě zkusím.Manžel má rád na ráno vždycky něco sladkého, dneska mu zrovna došla třená bábovka (recept od Tebe), tak zítra upeču perník.
    Karanténu snášíme dobře, máme velkého psa, tak s ním chodíme do lesa. Pohybu i zdravého vzduchu máme dostatek. Bydlíme na samotě, do obchodu jedeme opravdu jen tehdy, když nám něco dojde. Včera jsme udělali zásoby, myslím, že 14 dní nepojedeme nikam.
    Ráda bych uvítala nějaký dobrý recept s kroupami. Může být jakýkoliv, chci vyzkoušet podle Tvého postupu cokoliv. Vím, že té máš vychytané.
    Měj se pěkně a přeji zdraví Tobě i celé Tvé rodině.

    Vím, že to máš vychytané.
    Zdravím, přeji pevné zdraví a pohodu.

  49. Magdaléna says:

    Milá, milá Flo. Recept na perník využiju, dnes jsem ráno dělala banánové lívance s perníkovým kořením, podzim už se pomalu láme. A k výzvě v mailu – občas na Tebe myslím při krájení zeleniny, že máš o jedno dítě více a asi starší, než já, že toho čištění a krájení musí být kopce a hromady. I já tu mám co dělat a trochu bojové podmínky, včera jsem se s prkénkem a vařícím robotem odstěhovala do koupelny, došly místnosti, kde neprobíhala výuka.
    .Ale přesto, že jsem z toho vaření občas úplně vyřízená (já a jedno z dětí vegetariáni, manžel miluje maso, babička má ledvinovou dietu), chtěla bych nápad na slavnostní menu. Dnes jsem s jednou studentkou dlouze mluvila o Paříži a jejích restauracích. Venku jíme opravdu jen několikrát za rok, dvacet let vařím obědy i večeře a občas je to únavné, ale teď mne posedla náhlá touha po krásném efektním menu, bílém ubrusu a vyleštěných sklenicích. Máš tam něco?

  50. Libuše says:

    Má milá Flo, děkuji za krásná a povzbudivá slova. Tenhle perník ráda vyzkouším.
    Předpokládám, že se asi na přání většiny pisatelek budeš zabývat recepty na rychlá a výživná jídla právě ze zeleniny, brambor, luštěnin a pod. Sama za sebe bych Tě ráda požádala o vzkříšení starých receptů z dob našich babiček a prababiček. Dokázaly uvařit z mála surovin (lokálních i sezonních) skvosty, co zasytí a zanechají natrvalo vzpomínku… Vím, není to lehký úkol, ale Ty se přece nikdy nevzdáváš a výzvy miluješ. Ráda bych se připojila k Lidce a požádala Tě o recepty s ohledem na blížící se Vánoce. Třeba drobné perníčky, které jsou hned měkké a krásně hladké, aby se daly zdobit tenoučkými nitkami bílkovocukrové polevy. Ať si zvolíš jakékoliv téma, slibuji, že budu dál číst ráda a pozorně Tvé příspěvky a těšit se na všechna překvapení i moudra v komentářích.
    Krásné dny nám všem. Líba

  51. Mě by asi pomohla nějaká akce na sadu tvých kuchařek ? přece jen papírové kuchařky mají pro mě větší kouzlo než internet a ty tvé jsou první, u kterých jsem četla i úvod ?? zatím jsem měla půjčené jen dvě z knihovny a marně všem vykládám, jak bych si je přála ??

    1. Libuše says:

      Také miluji „papírové“ recepty. Nevětší radost mi dělají ty rukou předků psané papírky, osahané za dlouhá léta používání. Přepsané do sešitů či složky v počítači plní účel, ale ztrácejí to své kouzlo.
      V případě kuchařek od Florentýny naprosto chápu Vaší touhu nechat se obdarovat. To že okolí zatím nereaguje, znamená jediné. Změnit taktiku. Na rovno říct, co chci. Případně napsat na lísteček nebo ještě lépe (i když dost předčasně) napsat dopis Ježíškovi.

    2. Souhlasím, mám tu receptář po babičce, ručně psaný zřejmě v rámci školní výuky v sešitě… Nádhera… Krom toho, že je to moje vzpomínka na dětství, je to i kousek oku lahodící ?

  52. Milá Florentino,mne zatím netrápí nic – mimo „netopýra“,- protože nevařím,nepeču,nesmažím – jsem totiž v lázních.Ale až se vrátím,ráda budu probírat tvoje recepty, inspirovat se jimi a přitom si přát,aby tahle divná doba už skončila a všichni jsme z ní vyšli v pořádku. Přeji Ti a Tvým blízkým zdraví – což je nejdůležitější – a nám všem ,abys měla hodně dobrých nápadů na vaření.

  53. Kocourek Bodík says:

    Přeji všem lidem, kteří se tu scházejí anebo jen čtou recepisy od paní Florentýny, jakož i paní Florentýně samotné, pevné zdraví a přidám jednu radu jako od paní Květy Fialové: s virem asi budeme muset žít tak jako tak, proto až vás potká a bude se chystat promořit i vás, pozdravte jej, ulehněte třeba na lůžko, bude-li to nutné, pak si prožijte svůj díl utrpení, ale především neztrácejte při vší té mizérii dobrou náladu.
    A dobrou náladu vám pomohou udržet jak jídla podle recepisů paní Flo, tak i vaše vlídné slovo k vašim blízkým, i když vám nebude zrovna nejlíp. Ono se vám vrátí jinak a s vyšší intenzitou dobra a pokud slunce bude ve vaší duši pohasínat, opět je rozzáří …
    🙂

  54. Moje milá Florentýno,
    já Tě miluju!!!
    Vděčná Jarka

  55. Milá Flo,děkujeme i s manželem za skvělé recepty a inspiraci co uvařit.V této době jsme doma,jelikož už jsme 65+ ,tak by nám vyhovovaly nějaké tipy,recepty na lehká,rychlá jídla.
    Měj se krásně a opatrujte se celá rodina .Eva

  56. Milá Flo,
    na perníkové řezy se těším, vypadají úžasně. Plánuji je na víkend. Na tvou výzvu, nápad nemám žádný, ale ráda bych ti poděkovala za báječné čtvrteční e-maily, které každý týden očekávám se zvědavostí a potěšením. Zpřísněná opatření v současné době pro mne nic nemění, od ledna jsem zůstala doma a pečuji o 97letého tatínka, který miluje sladké a tak mi tvé recepty moc pomáhají. Koupila jsem si celou sadu tvých knih a jsou báječné!!!. Moc děkuji za inspirace a drž se ve zdraví a dobré náladě.

  57. Zdravím,já asi nepotřebuju žádnou změnu,jsem65+,tak v této době mám dost času a zkouším tvé recepty,dnes zrovna poprvé špagety carborana a povedly!!
    Perník zkusím,i když já moc ty „suché“ buchty nemusím.
    Buď opatrná a těší se na další recepty.

  58. Daniela says:

    Milá Flo,
    zdravím a moc děkuji za tvá vždy vtipná a optimistická průvodní slova, vždycky se na čtvrtek moc těším.
    Ocenila bych nějaké recepty z jablek, letos se urodila,ale už nevím, jak je využít.
    Ať se ti i tvým nemoce vyhýbají!!

  59. Šárka says:

    Děkuji Florentýnko za krásný recept na perník, určitě vyzkoušim, stejně jako tvoje ostatní recepty. Všechny knížky od tebe už mám, ale stejně pořád vymýšlím recepty, jak rychle uvařit, co nejpestřeji , na každý den, zvláště když jeden ze strávníků nechce maso každý den a další dva by ho chtěly každý den, nejlépe 3x denně. Pokud bys mohla poradit, bylo by to nejlepší. Krásný zbytek dne a hlavně hodně zdraví.

  60. Michala says:

    Krásný večer, také reagují na e-mail a uvítala bych jídla z jednoho pekáče pro velké jedlíky. Aby bylo zdravé chutné i pro puberťáky a školkové dítě a zároveň nezabralo půl dne.

  61. Barbora says:

    Já jsem doma na RD, takže co se vaření týká, tak se nic nemění. Ale protože se teď špatně cestuje do zahraničí, tak by se mi líbil seriál nějakých cizokrajných jídel.

  62. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za skvělý recept, já domácí perník rád, dělám z cukety. jinak jsem zdráv a vesel a tak to také zůstane. Těším se na tvoje další recepty.

  63. Ahoj Flo, moc děkuji za milé čtvrteční emaily. Přestěhovali jsme se k rodičům na venkov a tak jako na jaře vařím denně pro 4 dospělé, chlupaté mlsné jazýčky. Jedině recepty z tvých kuchařek mi doma projdou tvrdou cenzurou 🙂 výborně mi na jaře pomohl rozpis na nákup a týdenní jídelníček, těším se na další inspirace a přeji Tobě i Tvé rodině hodně zdraví, Lenka

  64. Ahoj, už jsem si dělala starosti, že recept dlouho nepřichází. Přeji pevné zdraví. Perník udělám, dám do něj jablíčko – škoda, že minulý týden, když mi došlo perníkové koření, mě nenapadlo si ho utlouct, všechno je doma. Byl jen skořicový.
    Děkuji za všechny nápady, využívám je opravdu hodně. Neskromně bych si přála recepty bez pšeničné mouky, kterou se kvůli kloubům snažím nejíst vůbec (perníky a další dobroty putují k vnoučátkům, když je nenajde manžel dřív).
    Jana

  65. Milá Florentýno, děkuji za recept, ale tenhle (resp. skoro stejný) peču již léta, sice mimo povidel je tam jakákoliv marmeláda a navrch zásadně citronovou polevu a na snídani nezůstane ? Už ho pečou i moje dcery ( 8 a 10 let ).
    Také bych uvítala ty fazole, teď jsem sice stvořila zahuštěnou zeleninovou polévku s fazolemi z papiňáku, sice to i s mužem snědli, ale žádné štěstí to nevyvolalo.
    Já jsem doma trvale, napřed na mateřské, pak sice chvíli v práci, ale následně práce z domova, tedy vařím pořád. Vlastně už si nedělám vrásky s tím, co uvařím, většinou střídám nějakou klasiku s lehce ošizeným jídlem a zbytky na různé způsoby. Ale kolikrát se mi fakt nechce vařit nic a nejraději bych zašla do restaurace, ale bohužel…
    Jinak vařím většinou podle tebe, případně Vaňka, taky podle toho ty kuchařky vypadají!
    Přeji nám všem hodně zdraví a rychlou promořenost bez následků na nás i našich blízkých!

  66. Martina Fliegerova says:

    Dobrý večer ?? Florentinko, jelikož jsem teď pracovně vytížena.Tak není moc času na vaření.Ale čas si najdu a vyskousim tvůj recept, který jsi mi poslala.Hlavne přeju hodně štěstí a zdraví.Zdravi Martina Fliegerova

  67. Vaření ZDAR Jano,
    kdysi jsem tě rád podpořil koupí Kuchařky pro dceru a teď se mi podařilo objednat i Hovory s řezníkem. Když nevíme doma co bude k jídlu tak se kouknu na obsah jedné, nebo druhé knížky, porovnám to s obsahem lednice a spižírny a je jasno co bude k jídlu. A kdyby ne ještě mám tvůj tahák na 20k variant svačin. Myslím že to každému musí stačit. Tenhle víkend budou výpečky s knedlíkem a zelím a jako bonus udělám teda ten perník když jsi to tak hezky napsala 😉 . Díky za inspiraci, zdraví a děkuje Martin, Nika, Albert, Robin a Benedikt

  68. Ahoj Flo,
    je až neskutečné jak všechno dokážeš stihnout. Díky za tipy na pečení. Se zeleninou si moc nerozumím, ale všechno „nezdravé“ a sladké zkouším. Zítra to bude perník. Přeji Tobě i všem z emailového klubu pevné zdraví. L

  69. Milá Flo, děkuji za recept na perník, určitě o víkendu vyzkouším. Děkuji za vtipné maily (ten dnešní byl jako živá voda) i kuchařské knihy, které jsem si moc oblíbila. Žádné speciální kuchařské přání nemám, to nekuchařské je hodně zdraví, naději a světlo na konci tunelu v této ponuré době všem??

  70. Taťjana says:

    Děkuji za další recept, který pečlivě ukládám do sbírky a rozhodně brzy vyzkouším.

    Sama jsem teď poslední dny bojovala s jablkovým koláčem, kde se ingredience na těsto nesmíchají dohromady, ale nejprve se na plech vysype polovina sypkých surovin, pak se položí nastrouhaná jablíčka, nasype se druhá polovina, zalije se mlékem s rozšlehanými vejci a navrch se nastrouhá máslo. Ať jsem se snažila jakkoli (zkoušela jsem 2x), máslo mi pokaždé nahoře udělalo bazének, takže těsto odmítalo vyběhnout, mléko se nevsakovalo dovnitř, pokud jsem do všeho nepíchala vidličkou… namísto půl hodiny jsem pekla déle, odebírala po lžících máslo, a i když výsledek nechutná tak zle, dole těsto zůstalo sypké a koláč je hodně hutný a tvrdý. (Recept je z pořadu Všechno, co mám ráda.) Takže mne by potěšil nějaký chuťově podobný, ale lehký (přípravou i konzistencí) jablečný koláč. S ohledem na to, že „netradiční“ postup se nevyplatil, uvítám jakýkoli jiný, tradiční, kde se pracuje s těstem. (Ale nikoli tím křehkým. ;-))

    Už dlouho také sháním nějakou tabulku, kde by byl přepočet, jak nahradit v receptech cukr např. za med, javorový či jiný sirup :-).

    Přeji pohodové podzimní dny a ať jsme všichni zdraví! 😉

  71. Taťjana says:

    P.S.: Stále platí, že u nás vaří manžel. (Hovory s řezníkem jsou u nás roky stálicí – tuhle knihu mi ukradl a ještě má tu drzost tvrdit, že je jeho.) Nicméně poslední dny jsem se pustila do experimentování a překvapivě mě to začalo bavit. Tak snad se u třetího dítěte splní můj plán, který jsem převzala od své maminky, naučit se na mateřské vařit :-).

  72. Milá Florentýnko!
    Tento recept, jako i ty předešlé, si neschovám – zase se podělím. Malinko bych si dovolila – doufám, že za to nebudu vyobcovàna – mám domácí švestková povidla, ředím je rumem, děti mají smůlu, těm troškou horké vody.
    A děkuju paní Janě – Marmota, za ten Bio prášek…budu po něm koukat.
    Obě snachy i neteř by uvítaly rychlá jídla – co se mne týče, dej sem, co chceš – fšechno bude fajn!

  73. Perníčky určitě zaberou… můj puberťák má perníkové variace velmi rád, jen je vždy problém s trvanlivostí… nejednou se mi stalo, že jsem si šel ukrojit ke kávě… a ono nebylo z čeho,,,
    Jarní Covid mě z nouze naučil péct chléb a bagety, jenže z droždí, dokud bylo. Nedostatek droždí očekávám i teď, ale i kdyby bylo, jezdit pro něj z vesnice do města je otrava. Začal jsem zkoušet pečení chleba a pečiva z kvásku, ale nějak se mi nedaří. Výrobek pořád není to pravé. Je těžký, málo nadýchaný a druhý den už tuhý.
    Mohla byste do těchto dnů přispět postupy a recepty na chléb a pečivo z kvásku?

  74. Mila Flo dik za recept, tim jsi mne potesila nebot sehnat pernikove koreni je problem. Ja bych uvitala i nejake recepty z pomaleho hrnce.Zatim jen experimentuji, ale napr. svickova z nej , omacky a vyvary nikdy na sporaku nejsou tak dobre. Nyni delam rajsky protlak a je to parada.Cetla jsem tu otazku jak varit do zasoby kdyz neni mrazak. Ja osobne mam mrazaky dva , ale jelikoz synove s nami nebydli a pratele chteji ode mne tez ceskou kuchyni ,zavarim jidlo do sklenic a tam vydrzi dlouho ( pokud se rzchle nesni) da se savaret temer vsechno jen ne se smetanou; Omacky polevky, maso ve vlastni stave,omacky.Zavaruji 1 den 1 hodinu od doby varu a 2 den 45 minut a jidlo je jak kdyz ho zrovna uvarim a veprove maso nebo i jine ve vlastni stave delam z masa syroveho sklenici vymazu sadlem nebo olejem na dno male sklenice malou lzicku soli a na velkou 1 a 1/2 lzicky a kam se hrabe konzerva .V dnesni dobe se to naucili i nekteri mi pratele nebot tady v cizine se neda takova dobrota koupit. Snad tento clanek i nekomu pomuze. Tobe moc dekuji za Tve recepty jsou fantasticke a tesim se na pristi ctvrtek.Preji cele Tve rodine at i v teto dobe jste stale zdravi a at Tve napady nam pomahaji jako dosud. Bohuzel i v mem veku se stale ucim. Jeste jednou moc diky .Posilam pozdrav z daleke USA Eva

  75. Vláďa says:

    Ahoj Flo,

    já teď pořád ujíždím na Hovorech s řezníkem. Mám to štěstí, že takové ideální malé řeznictví mám a tvoji knížku jsem jim dnes na pár dní půjčil. Jejich reakce Ti sdělím!
    S koronavirem se pro mne kuchařsky nemění prakticky nic. Dcera kojí (jsem třítýdenní dědeček) a já jí obden lifruji hrnec poctivého vývaru. Malý Jáchym se narodil maličký (2.20), ale je čiperný a po „vývarovém mléce“ přibývá dvakrát rychleji, než se paní doktorce líbí.
    Tvoji výzvu na sebesdělení přijímám: jsem vášnivý houbař a už dvakrát jsem se houbami otrávil. Občas dám pár hub na knedlíkový pařák a pár chvil je nechám dusit v páře – co z hub vyteče dolů do vody vytvoří bezvadnou houbovou šťávu. Vedle si udělám cibulovou jíšku, rozmixuji se zakysanou smetanou, přidám šťávu z pařáku a lehce povařím s bobkovým listem. Vložím do toho houby z pařáku a mám bezvadnou houbovou omáčku. K tomu dávám brambory pečené dle Tvého receptu (potřít před pečením olivovým olejem a s bylinkou). Dnes jsem tak dělal čirůvky fialové, které vyžadují důkladnou tepelnou úpravu,protože čirůvka fialová obsahuje látku, která při nedostaečném tepelném zpracování napadá krevní barvivo či co. Žena tvrdí, že můj způsob úpravy tuto látku neeliminuje, Nevím, do žil jsme se neřezali, co si o tom myslíš?
    Also jako prevenci před dalšími otravami bych od Tebe přivítal houbové recepty jednak na houby, kterých vždy nasbíráme koš (bedly) a pak nevíme co s nimi, jednak na jiné houby než ty profláknuté jako hříbky či váslavky.
    Jinak přeji trpělivost při zápase s koronavirem a vším, co sním souvisí, a hlavně zdraví pro Tebe a Tvoji rodinu (jakož i veškeré čtenářstvo tohoto webu).
    Vláďa H.

  76. Jitka Hradecká says:

    Ahoj. Děkuji za super nápady. Mám doma dva respektive tři věčně hladové krky. A myslím že recepty na rychlovky by docela pomohly. Držím palce všem
    Jitka

  77. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, určitě vyzkouším perníkové řezy, recept vypadá lákavě. U nás se pečou podle podobného receptu s jedlou sodou a přidávají se rozinky a ořechy. Líbil by se mi nějaký recept na zavařený masný výrobek, když dorazí nečekaná návštěva a není co na „chleba“.

  78. DášaV. says:

    Ahoj Flo, předně Ti moc děkuju za povzbudivá slova. K perníku – dovedu si představit, že chutná náramně, ale v posledním roce už peču méně toho, kam je potřeba dávat víc cukru. Jestli to nevadí, napíšu zde stručně recept na sladkou dobrotu bez cukru, kterou jsem zrovna dneska dělala, a sice kamut s jablky: Kamut (prapředek pšenice, prodává Country Life), namočím přes noc, druhý den uvařím podle návodu. Rozdusím jablka se švestkami, přidám rozinky, skořici a smíchám s uvařeným kamutem. Na závěr vmíchám jemný tvaroh nebo ricotu, případně ještě máslo. Kdo musí ještě přisladit, použije med. Navrch nahrubo nastrouhané ořechy. Je to opravdu dobrota!
    Tak, teď k Tvé výzvě: Mám všechny Tvé kuchařky, sleduju blog a přijde mi, že co potřebuju najít, vždycky najdu. Tím před Tebou také smekám a ne, opravdu nechci, abys přestala psát, ale přijde mi, že už jsi toho napsala opravdu strašně moc. Doufám, že mi rozumíš.
    Takže problém nás všech, které (kteří) denně vaříme a ještě dnes večer nevíme, co rychlého a dobrého zítra uvařit, vidím právě v tom, že je toho všude tolik a valí se to na nás páté přes deváté, což nám spíš přináší chaos. Ještě si neodpustím malé podobenství a snad nevadí, že to tak natahuju. Někde na netu se na mě vykulila výzva k řízenému předvánočnímu úklidu, provedenému ještě do začátku adventu. Za určitý poplatek autorka slibuje denně zaslat mail s pokyny, co ten den bude předmětem úklidu. Ne, vůbec to neodsuzuju, a věřím, že to funguje. A je to právě o tom, že člověk dostane jasný a konkrétní pokyn a nemá moc prostoru k uhnutí. Tím nechci říct, že bys měla napsat konkrétní jídelníček na celý týden a všichni bychom vařili podle toho :-). Možná by se to dalo řešit určitou kategorizací receptů, jak už někde výše zaznělo. Mně v této době k rozhodování, co budu vařit, pomáhá to, že mám na stolku vytaženo více kuchařek a když mám chvilku, otevřu některou z nich víceméně namátkou a ona ta inspirace přijde. Pravda, situaci mi ulehčuje množství sklizené zeleniny vlastnoručně vypěstované, což každý nemá, a hlavně to, že nemám malé ani školou povinné děti, kterým bych stála za zády při online výuce a jsem pánem svého času.
    Díky, pokud jsi dočetla až sem a také já Tobě a všem ostatním přeju, aby následující dny a týdny přežili (a prožili!) pokud možno ve zdraví a bez stresu. DášaV.

  79. Milá Flory, nelíbí se mi tenhle čas, ale co s ním. Jsem šestý den v karanténě a po všech těch nepříjemných dnech, jsem s láskou a myšlenkami na mé nejbližší, upekla francouzský koláč se spoustou hvězdiček a kytiček. No a teď, když s dobrým pocitem odpočívám, si pročítám tvoje recepty, jsou to pro mě romány s duší a vůní. Už se těším, až si domů pustím vůní tvého perníku.

  80. Mdlenka says:

    Milá Florentýnko a všichni ostatní,
    díky za toto virtuální čtvrteční společenství, ráda čtu maily, recepty i komentáře. Nejsem sladkomil, takže dnešní téma se mě zas tak moc netýká, ale je fajn si jen tak počíst…
    K Tvé výzvě: o jednoduchá a rychlá jídla se tady hlásí spousta lidí, já bych kromě toho posílila hlas paní Libuše za „starožitná“ jídla a hlas paní Zuzky za kroupy.
    Díky za vše a držte se – všichni!
    Mdl.

  81. Flo, díky za recept. Já beru všechno a jím všechno, takže žádné nápady ohledně dalších tvých receptů nemám. Tofu už zmínily jiné dámy, mně by se něco nového z něj hodilo též. Zatím ho jen smažím obalené v mouce a bílku a máčím v sójovce. Nepříliš originální 🙂 Tvůj perník zkusím… Můžu potvrdit, že koření, namíchané doma, je úplně jiné než z obchodu. To beru jen jako první pomoc. Loni jsme míchali se synem vlastní do vykrajovaného perníku na vánoční cukroví, a bylo to božské! Lepší perníčky jsem zatím nejedla. Přeji hodně zdraví i optimismu, konec pandemie bude – chce to jen vydržet (ale často je to „na nervy“, co…).

    1. P.S. Teď mě napadlo, nebyl by nějaký recept na zelená rajčata? Letos zrála naprosto šíleně a pomalu, mám jich plnou mísu. Znám smažená nebo čatní. Čatní z nich jsem dělala zatím pouze jednou, a nic moc, ale zatím mi je pořád líto je zkompostovat.

  82. Michaela says:

    Milá Flo, využívám výzvy z mailingu. Já stále pracuji plnou pracovní dobu. Mám doma tři děti a manžela na home office. Když tedy dorazím domů, tak nastupuji na „druhou směnu“ tzn. uvařit večeři a uvařit oběd na druhý den. A jsem už vážně hodně unavená. Takže by mi moc pomohly rychlé recepty na večeře a obědy, které se dají zvládnout za rozumnou dobu po 9 hod. pracovní době. Moc díky

  83. Karla Máchová says:

    Ahoj Flo, ty jsi prostě famózní.
    Jak ten recept krásně a vtipně podáš, je fakt bomba.
    U nás se ještě dojídá ,,Koláč lenivé ženy´´, ale jakmile se dojí, perník určitě upeču.
    Můj manžel je z Pardubic a vždy, když tam jede přiveze perníky, přímo z podnikové prodejny.

    Napíšu ti ještě, co mě štve nejvíc, protože by toho moc, tak jenom si dovolím jeden komentář k dnešnímu článku, vztahující se na zákazy.
    Jde o pana Prymulu a jeho noční výlet, bez roušky, do restaurace.
    Káže vodu a pije víno.
    Pak tu nemá být BORDEL.
    Buďte všichni zdraví a neberte si jako vzor ty, co nám něco nařizují a sami to nedodržují.
    Kája

  84. Veronika says:

    Ahoj Flo,

    Já se taky připojím k tvé vyzve, i když budu asi jediná co tady vybočuje trochu z řady. Já by ráda tady viděla recept na Kulajdu, přítel ji má strašně rád. Rada bych se naučila těsto na domácí těstoviny, jablečný štrúdl, španělské ptáčky, třeba nějaké putování po regionálních receptech. 🙂 já jsem doma na mateřské a přítel má full home office. Kdo by taky každý den lital do Švýcarska. 🙂 vařím každý den, někdy si na vařím na víc dnů jedno jidlo, ne vždy mne mala nechá vařit. Inspirace na vaření mám spoustu díky časopisům a kucharkam. Někdy nevím co bych vařila dřív. 🙂 a vařila bych klidně i celou noc ale to jsem asi světla výjimka. Přeju všem spoustu zdraví ať vše společně zvládneme a bude brzy zase dobře.

    Verca

  85. Ahoj Flo.
    Děkuji za recept.Moc se těším až perník udělám. Ted´ to zatím nebude.Jsme v karanténě a musím vařit z toho co mám doma a tady mi pár věcí chybí…Říkal manžel že aspoň nenakynem. 🙂 Přeju všem tady i tobě a celé tvé rodině zdraví a at´se všechno vrátí brzy do normálu.
    Jana

  86. Milá Florentýna, vďaka že na nás myslíš a chceš pomôcť aj v tejto dobe, keď aj sama určite musíš riešiť nové problémy. Prešla som si predchádzajúce komenty a zhruba by som napísala to isté. Včera bol môj syn na nákup pre všetky tri generácie našej rodiny a tak som sa hanba-nehanba trocha zásobila trvanlivými potravinami – môj manžel je po preťažkej operácii a ja som tiež po operácii na barlách a tak chcem na minimum obmedziť potrebu styku s okolitým svetom a teda aj nakupovanie. V skutočnosti mi varenie za týchto obmedzených podmienok nebude robiť problémy, lebo posledné roky sme kvôli zdravotným problémom väčšinou doma a fungujeme v podobnom režime, aký prišiel teraz, takže žiadna zmena. Teším sa, s akými receptami prídeš, už len ich čítanie mi robí radosť.

  87. Takže jsem zjistila, po letech, jak by perník měl vypadat a chutnat. Moje vlastní verze byla dobrá přesně do přečtení Florentyniny receptury… ? Rozhodně tento víkend upeču. Díky za recept, vychytávky a rady!!

  88. Ahoj Flo, reaguji na výzvu v mailu. Já bych uvítala nějaký článek na téma smetana ve všech jejích podobách. Na co se která hodí? Proč se někdy zdrcne a někdy ne? A nějaké rady ohledně šlehačky? I po mnoha povedených se vždy znova bojím, aby neskončila jako máslo ?
    Děkuji ?

  89. Čím nahradit hladkou pšeničnou mouku?

  90. Božena says:

    Ahoj Flo! Nestíhám pročíst všechny komentáře, je ještě práce na zahradě a mám zde permanentně 2 vnuky. Právě pro ně bych potřebovala nějaké rychlé recepty na obědy jak bylo už řečeno. Problém je že syn a jeho rodina nejí maso a manžel je na mase závislý. Potřebuji jídlo nějak skloubit aby bylo pro obě strany a abych nemusela vařit nadvakrát.
    Perník vypadá na obrázku krásně a děti i vnuci jsou vděční strávníci, co nejdříve upeču.

    f

  91. Šárka says:

    V nejbližší době asi tak za měsíc upeču tento lákavý perník, rozhodně tuto variantu vyzkouším. Pokud se budeme moci trochu více scházet s rodinou je to výborný tip jak zasytit a překvapit.Děkuji za recepét

  92. Libuška says:

    Drahá Flo,

    děkuji moc za inspiraci. Co by mě třeba potěšilo, je článek o sušení ovoce. Loni jsem to před Vánoci zkoušela, hezky to provonělo byt, ale tak nějak nevím, co se má sušit na jakou teplotu a jak dlouho.

    Děkuji moc, měj se krásně a přeji spoustu zdraví ❤

  93. Ahojky, já bych uvítala nějaké vitamínové bomby. V této blbé době ať už jako prevence, nebo při nemoci. Teď jsem začala víc dělat vývary a žel salaty. Vždy se hodí mít víc možností. Jinak děkuji všem v první linii a všem přeji.mnoho zdraví. ?

  94. Honza F. says:

    Milá Flo,
    moc rád vařím podle Vašich receptů a rád se nechám inspirovat. Vyzkoušel jsem již řadu z nich a téměř pokaždé, když vařím něco nového, podívám se, jak daný pokrm připravujete Vy. Vařím opravdu rád a v poslední době je pro mne vaření o to více zábavné, protože se mnou vaří i moje skoro destiletá dcera. Dnes dcera peče jsme perník podle návodu. Jedině se nám zdálo těsto příliš hutné a neteklo nám podle našich představ, takže jsme přidali více mléka. Jaká má být konzistence?
    Děkujeme za všechny recepty a inspiraci a přejemě pěkné podzimní dny
    Honza a Ivanka

    P.S. v lednici se mi chladí paštika podle vašeho receptu, která je u nás hitem 🙂

    1. Honzo, je to opravdu trochu hustší těsto, ale zase ne příliš, hníst by se kupříkladu nedalo.

  95. Kateřina says:

    I přes doporučené postupy mi perník vůbec nevyskočil …. tak nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu 🙂

    1. Katko, pokud se ani nepokusil o nafouknutí, tak byl prošlý nebo špatný nebo navlhlý prášek do pečiva.
      Pokud v troubě vyskočil a pak zase spadnul, tak byly do těsta použity suroviny o nestejné teplotě.

  96. Dobrý den či snad ahoj,
    přidám také svůj komentář po mém prvním čtvrtečním obdrženém mailu (a teď už by do reklamních sdělení padat neměly…).
    Pro mě se v kuchyni změní to, že v ní teď budu mnohem víc. Jsem student VŠ a dlouhé roky v kuchyni rád provádím experimenty na sobě samém. Jelikož teď už něco málo umím a nově bydlím s přítelkyní, vařím navíc pro někoho mnohem radši.
    Myslím, že teď nás takových dcerek i synků zavřených na koleji odkázaných na své kuchařské (ne)umění bude mnohem více, takže je perfektní, že existuje místo, kde najdu k receptu opravdový postup.

    Děkuju hrozně moc

  97. Dobroslava says:

    Milá Florentýno,
    ráda čtu každý čtvrtek blog a nové recepty. Trochu si zaslintám a aspoň ty sladké málokdy využiju. Za necelý rok se mi povedlo zhubnout asi o 8 kilo, ještě tak 2-3 potřebuju. A potom si to udržet. Mám pocit, že trochu přiberu i po přečtení takového receptu.
    V této době jsme přestali kupovat nebalené rohlíky, na které kdekdo prská a šmatá, peču houstičky skvělé chuti doma. Pekla jsem je zrovna včera s vnučkou, ta mě donutila ještě upéct kokosové pusinky ( dostala jsem asi půl litru bílků). Už jsem zkazila pusinky 100x jinak, tak jsem pro jistotu pekla z polovičního množství. A byla to chyba, protože se mi poprvé v životě skvěle povedly. S jiným pečením problémy nemám. Tak teď možná zkusím i tu pavlovu, ze které jsem měla strach.

  98. Dobrý den.Tak jsem dočetla všechny komentáře a mám potřebu se také vyjádřit.Flo, pokud je to možné, zveřejni nějaké recepty, podle kterých by si mohly uvařit i děti v případě, že rodiče v této době fakt nestíhají.Mám dvě vnučky, 11 a 9 let, obě vaření zajímá a mají radost, když to „jejich jídlo“ dospělí ocení .Radost je pak na obou stranách(vlastně na třech, protože to jejich vaření na dálku sleduji a jistím) a tu radost všichni potřebujeme.
    Všechny Vás zdravím, držte se, radujte z maličkostí .a

  99. Martina says:

    Víte, jak se říká: „Když někdo skočí z okna, tak ty musíš taky?“ No, tak pokud Flo pošle recept na tenhle nejúžasnější perník, tak já musím péct taky. Mimochodem, s domácími povidly od babičky (86 let). Děkuju, Flo, za tenhle recept. Už dlouho ho mám v repertoáru a chutná úplně všem. Přeju pevné zdraví a veselou mysl v těchto časech ❤

  100. Marcela says:

    Milá Flo, perník nepatřil mezi naše rodinné vyvolené recepty Dnes je to již jinak. Včera upečeno a dnes „téměř“ snědeno. Samozřejmě přeháním, ale opravdu perník slavil úspěch. Takže opět velký dík.
    Marcela

  101. Milá Flo,Děkuji Ti za posílání receptů.Prosila bych takové jednoduší recepty.Jsem sama
    a už mne to vaření tolik nebaví. Oblíbila jsem si porkovou polévku, kterou si vařím často.
    Ten perník zkusím také, ale já moc sladkého nesmím.
    Přeji hodně zdraví a ať ta pandemie je pryč.

  102. Anička says:

    Milá Flo, pripojím sa k ostatným… Ako variť do zásoby. Aby bolo možné navariť pri jednej práci v kuchyni na tri dni a potom len doupraviť a hotovo presto. Alebo pesto ? to som pripravila do zásoby dnes… Na nete je teraz veľa videí o „meal prep“ ale z toho, čo už o varení od teba viem, sa to buď celkom iste nedá jesť, alebo je to bluf a ofajč. Takže skrátka meal prep podľa Florentíny, taký čo má hlavu a pätu, chuť i nápad. A hlavne funguje. Ďakujem vopred ❤️

  103. Milá Flo,
    děkuji za každou inspiraci.Perník super patří mezi oblíbené. Co se vaření týče v této době -vařím víc a mám na to více času pro spoustu omezení. Těšíme se na vánoce určitě si je užijeme.My si je uděláme hezké i když asi budou dost omezené.Ale co by bylo faj.Tvá adventní výzva.Takové odreagováni …
    Děkuji 🙂 Nora

    1. Libuše says:

      Noro, díky za tip na Vánoční výzvu. Moc ráda se připojím.
      Stále vzpomínám na svou první před léty. Bylo to nádherné a těšila jsem se každý den / noc na zadání. Pekla jsem mnohokrát ještě v noci. Malovala kartičky s úkoly, uklízela a hlavně četla spoustu nádherných komentářů a podnětů tady ve skupině. Díky vám všem.
      Výzva přinášela radost nejen mě a mému okolí. Tehdy na přímo a dnes v krásně nostalgických vzpomínkách. Moc se za ní přimlouvám.
      Co Ty na to , milá Flo ? Propojíš nás zase společným snažením ?
      Přeji všem dny plné pokoje, klidné myšlenky a hlavně zdraví. S láskou Líba

  104. Florentýnko, pro mě se mění jen to, že se těším na tvůj pozitivní přístup ke všemu. „Kde je nás víc nebojíme se ničeho, nic.“ Mám děti už dospělé, přesto si ráda uvařím a i přesto, že žiji sama. Doporučuji tě dále svým dcerám, neboť můžeš a jsi mámou v kuchyni pro mnohé jiné Za to velký dík. Měj krásné, zdravé dny.

  105. Zdravím. Perník jsem upekla. Přidala jsem do těsta navíc sekané vlašské ořechy a bylo to moc dobré. Zaujala mě poleva, takovou jsem předtím nikdy nedělala. Zase jsem o něco bohatší. Díky moc a hlavně zdraví.

  106. Karolina says:

    Dobry den, citim tu vuni jen z receptu. Opet krasne napsano…! Chtela jsem se zeptat zda Vy nebo nekdo jiny zkousel bezlepkovou verzi..? Pripadne dekuji za komentare..!

  107. Milá Florentýno,
    já bych uvítala přehledový článek o těstech (třené, křehké, kynuté, lístkové…ještě nějaké?), asi takový, jaký máš u způsobů zpracování masa (vaření, dušení…). Co v jakém kroku se může pokazit + odkaz na nějaký recept. Moc se mi také líbí, když píšeš variantu zpracování „v ruce“ a „v robotu“ vč. času, kolik co zabere.
    Osobně mám největší problém s křehkým těstem. Jaký je e rozdíl v postupu zpracování např. máslových sušenek, křehkého koláče, tartaletek nebo lineckého? děkuji.

    1. Martina says:

      Nějaký takový článek Flo už napsala, jmenuje se myslím „sražené těsto a jiné pekařské katastrofy“. Není v něm možná úplně všechno, ale přehled typických chyb ano. 😉

  108. Markéta says:

    Bohužel teď moc nepeču, ale až na to někdy dojde, perník určitě vyzkouším. Co se týče receptů, které bych uvítala, hrozně by ma zajímaly nějaké úpravy kapusty. Dělám kapustové karbanátky a polívku, zkoušela jsem „gratinovanou kapustu“ někde z internetu, ale co dál? Máme ji rádi a chtěla bych zase zkusit něco jiného…

  109. Flo, ocenovala bych kdybyste misto terminu „lzicka“, „lzice“ atd byla presnejsi a rekla co ma byt „polevkova lzice“, co „cajova lzicka“ atd. Diky, Lenka

  110. Tak ten je naprosto boží. Povidla do těsta jsou výborná vychytávka, fakt nedusí. Nemazala jsem marmeládou na přání dcery, jen polila polevou a do těsta i do polevy přidala kapku rumu. Trochu se bojím, že ráno už ho na plechu moc nezbyde…

    Pokud se náhodou pustím do vaření, sahám čím dál častěji po Vašich receptech a zatím to vždycky vyšlo. Vaše kuchařky čtu s oblibou jako beletrii, moc se mi líbí Vás styl psaní. Díky za inspiraci a srdečně pozdravuji!

  111. Zdravím!
    Až dnes jsem se dostala k řezům a mailu. A ráda bych využila oné výzvy na konci. V nejbližších měsících mě totiž čeká soukromá kuchařská výzva – vaření pro vlastní mimčo. Je mi jasné, že svoje tvoje oblíbená jídla hnedka nechutná. Ale i tak bych chtěla jí alespoň občas něco víc než mrkev ve skleničce. Nemáš tedy nějaké recepty přímo pro ty úplně nejvíc nejmenší? Nebo takové recepty, kde když včas kus vezmu a rozmixuji, tak budeme mít jídlo obě?
    Děkuji =)

  112. Ahooj! Sleduju tě už dlouho a miluju tvoje recepty a návody. Ale tenhle recept se mi teda nepovedl. Nevím, jestli jsem se někde překoukla, ale těsto bylo tuhé, nešlo s tím pracovat, musela jsem přidat mléko a olej. No snad se zadaří i s touto „obměnou“. Hezký den! Alena

  113. Míša says:

    Perník je úžasný, jen ta poleva je strašně sladká.. Že by to bylo tím, že jsem měla jen 52% čokoládu?

    1. Ahoj, neměla ta čokoláda už v sobě cukr? U nás dělal polevu manžel a dál rovnou 100g do 60% čokolády (140g se mu zdálo moc). A bylo to moc dobré. Příště ještě musím zkusit udělat si vlastní perníkové koření. Tentokrat jsem použila perníkový prášek do pečiva.

  114. Markéta says:

    Ahoj Florentýno,
    teď jsme zrovna s dětmi dojedli perníčky. Ale určitě perník zkusím. Využívám nabídku z e-mailu. S manželem jsem sehnala strojek na těstoviny a zkouším různé recepty na nudle do polévky, špagety na lasagne a atd. Nejsem s tím, ale stále spokojená. Furt jsem čekala, že to bude WAU… Ale musím se přiznat, že mi stále více chutnají těstoviny kupované. Takže k mé prosbě. Nemáte nějaké zkušenosti či ideálně recepty, postupy jak na to? Mooooc děkuji. 🙂

  115. Michaela says:

    Milá Flo,

    již asi druhý týden vařím podle Tvých receptů a jsem z výsledku mého snažení o nápodobu Tvých receptů často i nadšená. Křenová omáčka, bramboračka, lasagne…. Perník jsem také pekla. Žitnou mouku jsem doma našla jen celozrnnou, což zřejmě mělo za následek, že mi to nasálo celou mokrou část tak dokonale, že těsto nešlo lít. Tak jsem to nastavila mlékem a šlo to. Ale nevypadal tak úžasně nadýchaně jako ten Tvůj. A teď ještě jeden možná hloupý dotaz – jak se Ti daří rozříznout perník na ty dvě poloviny? Já jsem to tedy rozřezala na 4 díly a pak teprve prořízla, abych mohla namazat. Ale pak mi zase ta čokoládová poleva natekla i tam, kde jsem jí mít nechtěla a celkově to nešlo jíst tak, aby se člověk nezaprasil:). Ale chuťově jsem moc spokojená, jen ta estetika u mě pokulhává.

  116. Martina says:

    Ani ne měsíc od zveřejnění receptu jsem perník pekla už třikrát, je úžasný. Povidla kupovaná, cukru jen 100 g, naopak mléka víc, koření od mámy a bez polevy. Děkuju za skvělý recept.
    Na přání je možná už pozdě, ale přidám se k volání po výzvě, ta by byla fajn, letos to asi bude nezvyklý advent.

  117. Ahoj,
    Mě by moc pomohlo vice receptu, které se daji jist jako hlavní jídlo a jsou vegetariánské. Děkuju moc

  118. Sandra says:

    Mila Flo,
    chystam se na tento pernik a chtela bych se zeptat, jaky bude mit efekt, kdyz pouziju zitnou mouku celozrnnou (jemne mletou). Takovou mam totiz momentalne doma, tak me napadlo, zda by nesla pouzit. A dekuji moc za vsechny rady pro nas kucharske analfabety.

  119. Vážená paní Florentýno,
    děkuji zvlášť za tenhle recept. perník jsem upekl a byl to skutečně první sladký moučník v mém životě. Když jsem se kdysi začínal učit vařit, měl jsem špatnou troubu, která nestejnoměrně pekla, což mě odradilo. Navíc od jakživa nejím téměř vůbec sladké. Tenhle perník je přiměřeně jednoduchý i dobrodružný a zlákala mě ta možnost nadrtit vlastní směs koření (něco, do čeho by se leckterá kuchařka asi nepustila). Úspěch byl fenomenální. Díky.

  120. Barbora says:

    Dobrý den,
    perník jsem včera upekla a je vynikající. Nadýchaný, jemný, krásně voní a vůbec božský. Máme trochu problém s polevou, která je na náš vkus hodně přeslazená. Podotýkám, že doma nedržíme žádnou dietu, kdyby ano, neupeču perník, ale uvařím brokolici 😀 Zkrátka nám nechutná, je to „jenom cukr“.
    Ale protože se mi moc líbí její konzistence, trochu se bojím experimentovat, takže se ptám: když uberu cukr, mám ubrat i vodu? Nebo se mám pokusit sehnat čokoládu bez cukru? Nebo nahradit čokoládu kakaem? V čokoládě, kterou jsem použila je ve 100 gramech 34 gramů cukru.
    Ale jak říkám, za recept na perník moc a moc děkuju, zdlábneme ho i se sladkou čokoládou asi ještě dneska.
    Bára.

    1. Báro, zkus příště vzít dobrou hořkou čokoládu své volby a opatrně, pomaličku ji rozpusť s jednou lžící oleje. Poleva, až zatuhne, se bude pohybovat na pomezí mezi tvrdou a měkkou, mohlo by to být ono.

      Asi toho získáš z jedné tabulky čokolády málo, nejspíš budeš muset zdvojnásobit množství čokolády, ale tohle by mohla být cesta.

  121. Věrka says:

    Můj nejoblíbenější recept….akorat ubiram/nahrazuji cukr různými alternativami(panela,datlovy sirup,med…),polevu delam dost výjimečně,pro hosty,aby působil perník slavnostně…..
    …. zbytky z přípravy pernikoveho koření využívám ještě do svěřeného vína či moštu 🙂
    Každopádně litý perník si vždy vysloužil pochvalu za svou vlacnost,jemnost a perníkovou chuť. děkuji za inspiraci ?❤

  122. Petr Chutný says:

    Ty jsi jednoduše úžasná! Díky za tebe ?

  123. Simona says:

    Dobrý den Florentýno,
    perník som pekla už víckrat a vždy bol výborný.
    Nemáte prosím skušenost i s náhradou špaldove mouky za klasicku pšeničnú? Se špaldou pracuju krátko a už som stihla dva moučniky skazit nejspiš nahradenim špaldy za pšenicu ? ale par jich aj vyšlo uplne bez problému ?
    Děkuji za odpoveď, Simona

    PS: ešte jeden dotaz, plánujete zařadit do blogu více receptu ze špaldy? ?

    1. Marketa Middeldorp says:

      Dobry den, ja sice nejsem Florentyna, ale na tento recept jsem pouzila pouze spaldovou mouku a vysel velmi dobre. Jen je treba pocitat s tim, ze neni az tak nadychany, jako cokoliv, co se dela z psenicne mouky, ale spadly nebo placaty ci bez vzduchu rozhodne neni. Ja uz ani jinou mouku nepouzivam, a to at do omacek ci do vanocniho peciva.

  124. Lenka says:

    Jiný perník už nezkouším! Vynikající, vláčný, nemám ráda když se mi suchý “řeže” v krku. Toto je naprostý TOP! Minulý týden jsem ho musela dětem péct 3x! Zkrátka, je to u nás stálice. Díky!

  125. Marketa Middeldorp says:

    Dobrý den,
    upekla jsem dle receptu, pouze s tou změnou, že jsem kompletně použila pouze špaldovou mouku a dala o dost méně cukru, protože jsme tak zvyklí. Perník vyšel krásně a velmi chutnal celé rodině. Ještě musím najít recept po babičce a pak oba perníky porovnáme. Ale již teď tuším, že to bude velmi vyrovnaný souboj. Děkuji za recept, udělal radost.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close