Kynuté ovocné knedlíky na celý rok

Moc dobře vím, že mi tady na blogu ovocné kynuté knedlíky dlouhé roky chyběly. Ale už nebudou. Trubte na poplach, neboť droždí se možná znovu stane nedostatkovým artiklem. Začala sezóna ovoce, které tomuto receptu náramně svědčí.

Moc bych si přála, abyste po přečtení tohoto postupu ztratili všechny zbývající obavy z kynutého knedlíkového těsta. Žádná věda to není. Ale zase bych nerada, abyste už při čtení úvodu brali míru na knedlíky (rozumějte – zívali), takže půjdu rovnou k věci.

Tedy, nejprve jsem samozřejmě zašla k Lázničkům, kde dělají nejlepší knedlíky, abych se na nejlepší postup vyptala přímo u zdroje.

Kynuté ovocné knedlíky jsou typické tím, že mají poměrně velkou vrstvu nadýchaného těsta a tedy mohou vzbuzovat pocit, že vzdor vaší kuchařské snaze obsahují málo ovoce. Nenechte se tím zaskočit a ovoce klidně přidejte na talíř ještě i v jiné podobě, třeba jako studenou omáčku.

Jak na kynuté ovocné knedlíky

Na kynuté ovocné knedlíky budete v ideálním případě potřebovat několik věcí: kynuté těsto, ovoce, asi hodinu času a pokud možno taky páru na vaření. Jde to i ve vodě, ale o něco hůř.

Celý postup je veskrze jednoduchý, kynutí probíhá jenom jednou, není na tom – skoro – co zkazit. Stačí sebrat odvahu a jít na věc. Dovolila jsem si tedy vytvořit seznam důležitých kuchařských momentů, které, když si pohlídáte, jste na nejlepší cestě za pochvalou nad výsledkem.

Okamžik číslo 1: živé droždí

Do těsta přijde jenom hrubá mouka, droždí, vejce, cukr, sůl a vlažné mléko. Vše najednou, bez jakékoli předchozí přípravy. Těsto je bez tuku a lehké, takže kyne snadno, droždí se nemusí nejprve přeměnit na kvásek, aby se v něm vzbudila kynoucí síla.

Nicméně přesto si na jednu věc dejte pozor. Mléko se do těsta přilévá vlažné právě proto, aby pomohlo v droždí vzbudit život a tedy i kynoucí aktivitu. Jenomže když mléko ohřejete moc, droždí spaříte, zabijete a kynutí už se nikdy konat nebude. Dejte si záležet, aby mléko, které nalijete do těsta, nemělo teplotu větší než 40 stupňů.

Okamžik číslo 2: hebké těsto

Jako u většiny kynutých těst, i tady to zpočátku bude vypadat, že tekutiny je v receptu moc a že se suroviny nemůžou nikdy spojit na hebké, téměř nelepivé těsto.

Jenomže ony můžou a taky to udělají, musíte jim však dopřát pořádnou masáž. Těsto se potřebuje hníst a hníst a hníst, a pak ještě chvíli hníst, až se přemění na hebký, sametový zázrak.

Nejlépe vám to pochopitelně půjde v robotu s hnětacím nástavcem, ten dodá kýžený výsledek zhruba za 10 minut. V míse s vařečkou a s pohyby podobnými podebírání počítejte klidně s 20-30 minutami práce. Probudit lepek dá zabrat.

Okamžik číslo 3: tvarování knedlíků

U těsta na kynuté ovocné knedlíky je hezké, že nepotřebuje nejprve nakynout, než se pustíte do tvarování. Knedlíky z něj můžete vyválet a naplnit ihned po hnětení.

Pracovní plochu si podle potřeby nebojte posypat jakoukoli moukou, z těsta uválejte hada, hada rozkrájejte na stejné kousky a z nich pak rukama vyrobte placičky.

těsto na kynuté ovocné knedlíky

Do placiček přijde ovoce, těsto se kolem ovoce zvedne a utáhne do uzlíčku, a pak se ještě musí pořádně rukama ušoulat a vyválet na co nejdokonalejší pravidelný rotační tvar.

plnění kynutých ovocných knedlíků

Důvody to má dva: je potřeba vyhnat a zaplnit vzduch mezi kousky ovoce, a je žádoucí vytvořit co nejrovnoměrnější vrstvu těsta bez slabých a tenkých míst.

Kdybyste si na tvarování nedali pozor, zejména při vaření ve vodě na to velmi rychle doplatíte.

Vzduch uvnitř knedlíků v mezerách mezi ovocem způsobí, že uvařené knedlíky se vám srazí. Když ne rovnou v hrnci, tak hned po vyndání z vody. Tenká místa ve vrstvě těsta se zase snadno rozvaří, knedlík praskne, šťáva z ovoce vyteče a je po požitku. Pokud nemáte jinou možnost, než vařit knedlíky ve vodě, dejte si na tyto dvě věci opravdu velký pozor.

Při vaření v páře tolik nevadí vzduchové bubliny mezi ovocem, nicméně tenká slupka těsta může k prasknutí dospět taky.

Okamžik číslo 4: kynutí knedlíků

Kynutí vytvarovaných a naplněných knedlíků probíhá rychle. Dle teploty a vlhkosti prostředí máte za 20-40 minut krásně vykynuto na dvojnásobek původní velikosti.

Vytvarované nevykynuté knedlíky pokládejte na tác nebo mělký plech na pečení, který je buď potřený olejem, nebo hezky posypaný moukou. Jinak se vám knedlíky k podkladu přilepí a až je budete chtít zvednout kvůli vaření, roztrhnou se.

Dále je potřeba zajistit, aby knedlíky při kynutí na povrchu neosychaly. Utěrka je základ, ale ještě lepší je postavit kynoucí ovocné knedlíky tam, kde se nehýbe vzduch a není průvan. Já je zavírám do vypnuté trouby, protože to je malý prostor, který si knedlíky hezky zapaří, nikdo je tam neruší a je jim tam dobře. Pan Petr Kosiner, který velí výrobě knedlíků u Lázničků, doporučuje knedlíky ještě před zavřením do trouby postříkat rozprašovačem, aby měly vlhkosti při kynutí opravdu dost.

Okamžik číslo 5: vaření knedlíků

U Lázničků se knedlíky zásadně vaří na páře. Pára je totiž, na rozdíl od vaření ve vodě, neničí na povrchu. Ponechá jim hladký povrch, hezčí strukturu a pevnější tvar.

Pokud tedy můžete, vyrobte si doma parní lázeň. Jestliže máte parní troubu, rozhodně ji použijte, je k tomu potřeba zapnout program se 100% párou a s vypnutým jakýmkoli jiným ohřevem. Taková trouba mívá i speciální příslušenství v podobě děrovaného plechu, na kterém se potraviny paří.

vaření kynutých ovocných knedlíků v páře

Anebo sáhněte po parním hrnci, stojí-li vám na lince nebo leží-li vám ve skříni. Tam můžete vařit hned v několika patrech najednou.

Poslední možnost je vařit na klasickém parním nástavci na hrnec, případně na pařáčku na knedlíky. Bohužel se takto do hrnce nevejde moc knedlíků najednou, ale pro čtyřčlennou rodinu se to plus mínus prostorově nakombinovat a zvládnout dá.

Vykynuté knedlíky nemohou na vaření příliš dlouho čekat, jakmile vykynou, musí jít do páry. Pokud máte potřebu uvařit knedlíků víc, než se vám v jedné dávce vejde do vašich přístrojů a hrnců a nástavců, je lepší zadělat další várku těsta o chvíli později, než nechat vykynuté knedlíky na čekačce, až se uvolní místo. Vaření překynutých knedlíků způsobí, že budou tak kypré, až se téměř ve vodě rozplynou.

Vaříte-li ve vodě, protože to jinak nejde nebo protože v páře není dost místa pro všechny knedlíky, postupujte tak, že vykynuté knedlíky vložíte do mírně vroucí osolené vody. Během následující minuty je vařečkou nebo velkou lžící uvolněte ode dna, aby se nepřilepily, a pak je vařte o 5 minut kratší dobu než v páře. Hlavně dbejte a to, že ve vodě se musí knedlíky vařit co nejmírněji, takřka bez bublin, protože voda způsobuje erozi kynutého těsta – čím víc bublin, tím víc těsta na povrchu jí padne za oběť. Hrnec můžete napůl přikrýt pokličkou, anebo ho nezakrývejte vůbec.

Po uvaření ve vodě nezapomeňte knedlíky trochu propíchnout, aby zevnitř vyšla pára a knedlíky se postupně nesrazily. U knedlíku vařených v páře žádné propíchnutí potřeba není.

Dobrá zpráva nakonec je, že kynuté ovocné knedlíky dávají ze všech ovocných knedlíků nejlepší výsledek při vaření ve vodě, takže zas tak moc se toho bát nemusíte, pokud dodržíte všechny zmíněné zásady.

Ovoce do kynutých ovocných knedlíků

Sice zrovna vrcholí období jahod, ale ty nejsou jediné ovoce, které lze zabalit do kynutého těsta. Báječný výsledek dostanete i s malinami a ostružinami, všemi druhy rybízu, a hlavně a především borůvkami. Lze použít i vypeckované meruňky a na podzim jablka či hrušky nakrájené na kostičky.

Co se týká ovoce mraženého, na jahody zapomeňte, knedlíky z nich uvařené nebudou mít žádnou pořádnou chuť. Ještě tak by se daly použít mražené borůvky, maliny nebo ostružiny. Mimo ovocnou sezónu uděláte líp, když do kynutých knedlíků zabalíte nějakou zavařeninu, třeba povidla.

Výborné budou taky menší neplněné kynuté knedlíky, které na talíři doprovodíte ovocnou omáčkou, nejčastěji zvanou žahour.

Pokud si ani po tomto návodu na knedlíky netroufnete, víc vám pomoct nedokážu. A nezbývá, než si je koupit u Lázničků.

Následující recept je na 12 docela velkých knedlíků. Neváhejte umírnit množství těsta a jejich velikost zmenšit, pokud vyznáváte jiný konzumní styl.

kynuté ovocné knedlíky recept
 

Kynuté ovocné knedlíky

Celkový čas: 1 hour, 15 minutes

Množství: 12 velkých kynutých knedlíků pro 4 osoby

Suroviny

  • 500 g hrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 15 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 300-400 g očištěného ovoce do náplně
  • 50 g másla
  • strouhanka, tvaroh, mletý mák, moučkový cukr apod. na posypání
  • případně studená ovocná omáčka nebo vanilkový pudink k podávání

Postup

  1. Mouku prosijte do mísy, tím se nakypří a provzdušní a bude lépe kynout. Přisypte cukr a sůl a promíchejte, aby se obě suroviny rozptýlily v mouce.
  2. Droždí rozdrobte a přidejte k mouce, do mísy dál vyklepněte vejce a přilijte vlažné mléko o teplotě mezi 30-40 stupni. Studenější mléko by zpomalilo kynutí a teplejší mléko by spařilo kvasnice tak, že už nenakynou.
  3. Všechny suroviny v míse zpracujte vařečkou nebo hnětacím nástavcem v robotu na hrubé, lepkavé těsto. Pokračujte v hnětení tak dlouho, až vznikne těsto hebké, hladké, téměř nelepivé a tvárné. V robotu to bude trvat zhruba 10 minut, ručně k půl hodině.
  4. Zpracované těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou jakoukoli moukou. Vyválejte tenký váleček a rozkrájejte na 12 stejných dílů. Z každého utvořte rukama placičku, na ni vyrovnejte ovoce, zabalte do uzlíčku, zahlaďte všechny spoje a mezery a rukama ještě chvíli válejte jako kuličku, aby těsto pevně dosedlo na ovoce uvnitř.
  5. Vytvarované knedlíky skládejte na plech nebo tác posypaný moukou nebo potřený olejem. Vložte do vypnuté trouby, postříkejte vodou z rozprašovače, troubu zavřete a nechte kynout 20-40 minut na dvojnásobek objemu.
  6. Zatímco knedlíky kynou, připravte si parní nebo vodní lázeň, ve které budete knedlíky vařit. V páře vařte 20 minut, ve vodě jen 15.
  7. Po uvaření knedlíky propíchejte jen v případě, že jste je vařili ve vodě. Uvařené knedlíky potřete rozpuštěným máslem, aby na povrchu neosychaly.
  8. Podávejte posypané opečenou strouhankou, mletým mákem, oříšky nebo strouhaným tvarohem, doplňte závějí moučkového cukru, přelijte zbytkem másla. Dle nálady a možností doprovoďte nejlépe i nějakou ovocnou nebo smetanovou omáčkou, kynuté knedlíky po ní přímo volají.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Velmi aktuální recept. Dělávala jsem tvarohové jahodové či meruňkové knedlíky, letos jsem vařila kynuté. Jsou výborné. S kynutými ovocnými knedlíky jsem zkušenost neměla, poptala jsem se kamarádek. Dopadlo to dobře. Vařila jsem ve vodě 3 minuty z každé strany. Zaráží mne doba vaření ve vodě 15 minut. Zdá se mi to moc dlouho, těsto je tenké, není ho moc.Ale možná je to tím, že se ovoce zabalilo do nevykynutého těsta a kynuly zabalené knedlíky. Opravdu vařit 15 minut? Zkusím. Věřím, že je vyzkoušené. A už teď mám na ně chuť, musím nejdříve jet koupit jahody.
    A ještě jeden dotaz. Těsto míchám v robotu hnětacím hákem. Těsto se mi často nabalí na hák a hněte se nabalené na háku. Nepromíchává se tak, jako vařečkou. Já nakonec těsto po deseti minutách vyndám na desku a ještě rukama propracuji. Je to tak dobře?
    Marie

  2. Hana - Marmota says:

    Blbouny s borůvkovým žahourem jsou báječná věc, ale coby velký milovník borůvek málokdy mám borůvek dost na všechna jídla, která bych z nich chtěla dělat, takže to většinou vyhraje spíš prosté zbaštění s cukrem a koláče a na blbouny ještě nedošlo. 😀 Díky za návod, třeba se někdy konečně dokopu aspoň k jiné variantě.

    Kromě toho by mě na těchhle knedlících zrovna strašně zajímala jejich historie… proč vlastně blbouny?! A odkdy?! 😉 Nemám potuchy, kde by člověk takovou věc měl začít hledat…

  3. Renata says:

    No vida, nechávala jsem těsto vždy nejdříve vykynout a pak jsem plnila ovocem.
    Už dlouho jsem je nedělala v rámci snahy o redukci váhy, ale takto popsaný postup úplně vybízí ke spáchání dietního hříchu. :-))

  4. Za hlubokého minula jsem zkusila uvařit kynuté knedlíky, aby nanžel na ně nechodil k mojí matce. Hmm… dodnes vidím ty malé, sražené – kdybych jedním hodila, bude ve zdi díra..
    Tak já to tedy zkusím, po dlouhých letech znova. Ale předem hlásím : běda! když se mi to nepovede?

  5. Milá Flo, opět úžasné čtení, báječný recept. Zítra se „otočím“ na trhu pro jahody a budou kynuté knedlíky. Už se těším, máme je rádi. Krásný den všem.

  6. Dotaz, prosím. Já nemám čerstvé droždí. Žijeme v Anglii a čerstvé droždí jsem neviděla od února, sušené od března. Založila jsem si doma vlastní kvasek z mouky a vody (a podarovala sousedky a rodinu s návodem na údržbu a základní recept na bílý chleba) a spoustu receptu teď místo čerstvého droždí prevádím na kvaskové recepty (včetně těsta na pizzu a Vaše skořicové šneky, většinou s výbornými vysledky a jen nepatrně jinou chuti. Ovšem minuly týden se mi podařilo v obchodě ukořistil sušené droždí (3 měsíce ani vidu ani slechu). Vzhledem k tomu, ze kynutí u tohoto receptu probíhá až po tvarování, raději bych použila sušené droždí, než ten kvasek, ale nevím, jak na to. Nikdy jsem se susenym drozdim neoracovala, předtim jsem vždy používala čerstvé droždí. Jsem s kvaskem velmi spokojena, chápu jak funguje a není náročný na údržbu, budu se ho držet, ale tyto knedliky bych udělala hned zítra, jen si nejsem jistá jak zaměnit to droždí.

    1. Mila Petro,
      cerstve drozdi se bez problemu dostane v Tescu a v supermarketu called MORRISSONS.
      Pokud chcete, napiste si do Londynskeho obchodu s ceskymi a slovenskymi potravinami „Halusky“ a drozdi Vam bude dovezeno az dop domu i s hrubou moukou 🙂

    2. Mila Jano,

      Dekuju za doporučení, ale tam, kde bydlíme my, proste není. Naše místní Morrisons ho nevede, chodila jsem do Polských obchodu, ale ty mají v době covidove taky prázdno a některé zavřely. Objednávali jsem si čerstvé přes Ocado, ale teď se nedá nákup objednat. Pokud se člověk neizoluje, má si dojít nakoupit sám, aby ti, co se izoluji, měli samci si nakoupit. Bohužel doba je taková. Navíc jsem s kvaskem dost spokojena ??

    3. Janka says:

      Peti, i u nás se čerstvé droždí taky shání ztuha. Do Florčina receptu jsem použila droždí sušené – něco malinko přes 7 g (jedna a půl čajová lžička, mám takovou pidiodměrku). Kupodivu to stačilo. Nasypala jsem do mísy, přidala moučkový cukr a vlažné mléko. Nechala vzejít kvásek a pak šupla do domácí pekárny ke zbytku ingrediencí. Vyšlo to báječně! Jen vaření v páře byl poněkud děs, poněvadž nemám hrnec-napařovák, takže jsem to pytlíkovala všelijak a v jednom sítu se mi ty potvorské knedlíky slepily. Ale což o to, ony se ani nedovařily! Naštvaná jsem je hodila do vařící vody dovařit a hle, dle mého ústnatého syna vypadaly jako bídně vyždímaný hadr na nádobí. Na chuti jim to ovšem vůbec neubralo! Nejspíš budu muset zakoupit napařovák a už se těším, až je ukuchtím i příště. Tímto děkuju Jance Flo za recept a pěkné léto všem!

    4. Wierka says:

      Myslím že to bývá psané na sáčku… Ono záleží jaké máte. Já měla na 7g napsané že je na půl kila mouky.

  7. Máme radí, u nás dnes kynuté s borůvkami.

  8. Hmmm, jestli se letos dostanu k čerstvým jahodám, zkusím nechat kynout takto. To jsem ještě nedělala. Vždy těsto nejdřív vykyne, pak udělám knedlík y a ještě je nechám chvíli kynout. Z mraženého ovoce by to ani jinak nešlo – druhé kynutí už se u nich nekoná. Jen čas vaření se mi zdá příliš dlouhý – ovocné knedlíky vařím vždy 5-7 minut (podle množství těsta). 15 minut si neumím představit. Vařím ve vodě, z páry mi nechutnají právě pro svůj suchý povrch. 🙂
    Tak ať vám to všem dobře vaří a ještě lépe chutná.

  9. Marcela flair says:

    Máš pravdu, Flo. Ještě jsem si netroufla. Možná i proto, že u nás doma se vlastně nikdy moc nevařily, jestli vůbec. Dělala je teta – s meruňkami nebo s borůvkami. A byly výborné. Moje mamka dělala úžasné knedlíky z odpalovaného těsta, do těch jsou nejlepší meruňky nebo švestky. Borůvky u nás (pokud nějaké byly) skončily většinou na kynuté buchtě s drobenkou. No je to výzva, kterou přijímám ;-). Jen si počkám na ty meruňky, jahody máme radši čerstvé. Díky za další bezvadný článek! Marcela

  10. julianna says:

    knedlíky na páře z ovocem milujeme ve vodě jsem nikdy nevařila moc se mi nelíbily ,ale i ty mi ve škole chutnaly jen jsem se vždy bála že se mi zdrcnou jeden takový fígl na kynuté knedlíky je že 1cm knedlíku je jedna minuta vaření v páře zatím funguje a kdyby nebylo droždí mi nevadí mám 1.5 roku kvásek z kterého peču chleba a knedlíky jsou z něj taky dobré jen více času to chce

  11. Milá Flo, hlásím, že aspoň u nás blbouni nevyhynou:-) Minulý týden byly s třešněmi, včera s jahodami a manžel v nemocnici se nemůže dočkat, až ho pustí domů a já mu je udělám na uvítanou.

  12. Podobný recept mám od prababičky své kamarádky a zatím se nikdy nestalo, že by se knedlíky nepovedly. Ona vařila všechny knedlíky v páře a to je záruka, že se nikdy nemohou rozvařit.

  13. Ahoj Flo, kynuté ovocné knedlíky, dělám s jahodami, merunkami , borůvkami, těsto nechám vykynout, potom plním a ještě nechám dokynout. Vaření kolem 5ti minut podle velikosti. Dělávám je i ze špaldové mouky hladké nebo i z celozrnné.
    Letos jsem vyzkoušela i tvůj recept z tvarohového těsta, který zabodoval a stane se
    oblíbeným a častým receptem, zdravím a přeji krásné letní dny.

  14. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    už si ani nevzpomínám, kdy jsem měl sladké knedlíky (jakékoli). Určitě to stojí za úvahu. Děkuji za recept.

  15. Jaroslav S. says:

    Rád jsem si početl o jídle, pro mne již „tabuizovaném“. Jen mám obavu, zda nebudete mít potíže s tím, že jste „blbouna nejapného“, či dronte mauricijského umístila tam kam patří, při čemž náš „nejvyšší a neomylný“ jej přemístil na Madagaskar…
    Přeji hezké letní dny – Jarda

  16. Děkuji za recept, určitě vyzkouším. Kynuté ovocné knedlíky dělám ale s tím rozdílem, že ovoce dávám do těsta až po vykynutí a vařím jen 10 minut. 6 minut pod poklicí a 4 minuty odkryté. S čerstvým ovocem se vždy podaří, s mraženým to je složitější, to se těstu moc nelíbí.-) Zkusím nový postup.

  17. Vlasta says:

    Mňam. Nejraději máme meruňkové se strouhaným perníkem. Mňam.

  18. Já tedy nevím, ale odlepovat kynuté knedlíky ode dna vařečkou nebo něčím podobným je asi zbytečné, mně kynuté knedlíky vložené do vařící vody vždycky plavou na povrchu. Ode dna oslepující knedlíky z bramborového těsta.

  19. Já tedy nevím, ale odlepovat kynuté knedlíky ode dna vařečkou nebo něčím podobným je asi zbytečné, mně kynuté knedlíky vložené do vařící vody vždycky plavou na povrchu. Ode dna odlepuju knedlíky z bramborového těsta.

  20. jitkakytka says:

    U nás doma maminka vařila „blbouny“ = byly to docela velké kynuté a prázdné knedlíky. Na stole pak byla kameninová mísa plná „omáčky“ z jahod a tvarohu. Byla to veliká dobrota. Knedlíky-blbouny se vařily na páře, byly jak peříčko. Já jsem tuto praktiku převzala, ale když je knedlíků více a plněných, tak je vařím ve vodě.
    Jinak u nás je ve velké oblibě recept na tvarohové knedlíky – malé jako pinkpong.míčky, polité jahodovým „maglajzem“ /jahody, zakysanka nebo bílý jogurt/ anebo žahour.
    Milá Flo, pěkná prezentace, díky

  21. Tak už je to tady,čas ovocných knedlíků. Taky milujeme jahodové,ale i ty ostatní jsou dobroučké. Jen si posvítím na hrubou mouku,já si dávám část polohrubé a část hrubé mouky. Flori,to je dobrá poznámka,díky . Jsi šikulka,co i starší kuchařka ocení. Hezké dny přeje Alča

  22. Věrka says:

    U nás jsou tedy blbouny taky prázdné kynuté knedlíky polité jakoukoli ovocnou omáčkou.
    Knedlíky plněné ovocem nechávám též nejprve kynout a pak teprve balím a vařím ve vodě. Mně třeba to přijde jednodušší a kratší. Pro změnu vařím 2x 4 min. No, každá máme nějaké své postupy. A ještě máme rádi navrch polít sněhem z bílků, cukru a ovoce, které je uvnitř knedlíků. Mňam. A přepuštěné máslíčko k tomu….

    1. Tereza says:

      Mohu mit dotaz, zda mate nějaký jiný postup při tvorbě neplnenych kynutych knedlů? ?
      Taky je naplníme doma a políváme ovocem az navrch ?
      Tak jestli by jste mi poradila jak na ně, zkouším a zkouším aby byly lepší a lepší ?? jako obláčky ☁️?

      Děkuji děkuji ??✨

  23. Milá Florentýno, při čtení Tvých článků se vždycky dozvím něco nového a jsem za to moc rád. Obvykle komentáře nepíšu, ale za tenhle článek chci zvlášť poděkovat – dýchlo na mě dětství.
    P. S. Lídinu manželovi rozumím. Také doufám, že mě pustí co nejdřív – jahody na zahrádce jsou a moje milá žena si Tvoje recepty oblíbila také. Ať se Ti dál daří. ?

  24. Lucie says:

    Chci se zeptat na to mražené ovoce. Konkrétně meruňky. Žiji v představě, že balit zmrzlé sice lze, ale u kynutého těsta mám měla obavy, že se nachladí a nevykyne. Proto ze zmrzlých dělám raději těsto bramborovo tvarohové. Rozmražené se paplá a balit nejde. Tak jak je to, nachladíí se, nebo je to opravdu jen iluze?

  25. Milá Flo, super návod na „blbouny“.
    Bohužel u mě „blbouni“ vyhynuli již v dětství bez možnosti rehabilitace.
    Na sladko mám ráda jen tvarohové a bramborové. Ráda bych někdy zkusila ovocné knedlíky z odpalovaného těsta, ale manžel ani syn na sladká jídla nejsou. ? Takže jsou jen v říši snů.

  26. Milá Flo. Děkuji za dobrý nápad. Již jsem měla naplánované na pátek kynuté knedlíky, tak tvoje inovace mi přišla vhod. Těsto mám stejné, rozdíl je jen v nakynutí. Po vymísení jsem těsto rozdělila na dvě půlky. Z jednoho hned udělal knedlíky a dala do trouby kynout, druhé těsto jsem dal na půl hodiny kynout, pak jsem udělal knedlíky, znovu kynout. Výsledek byl rozdílný. První varianta byla hotova o půl hodiny dříve a knedlíky byly pěkně nafouklé, velké, zkrátka blbouni. Druhá varianta byla taky dobrá, ale knedllíky nebyly tak velké.Vařím vždy v páře 8 až 9 minut..Ovoce jsem dala částečně rozmrazené švestky, dopadlo to skvěle. Udělal jsem 20 knedlíků, vytekly jen 2. Díky.

  27. Milá Flo, díky za tento recept , určitě ho vyzkouším . Kynutí dělám pod utěrkou, vařím v páře 10 min. Eva

  28. Milá Florentýno,

    vyzkouším hned zítra, mám na ně velkou chuť. Já mám recept od mé
    maminky na kynuté knedlíky, které jsou dělané pouze z dětské krupičky, taky nejsou špatné, jsou nadýchané, ale myslím, že vařené v
    páře budou vynikající.

  29. Miluše Dvořáková says:

    Ahoj Flo, hurá kynuté knedlíky, dělávala jsem knedlíky z tvarohového těsta, ale letos jsem zkusila kynuté a super. Mám sice trochu jiný recept, ale dětem chutnají. Vařím je jen 8 minut a mouku používám napůl hrubou a napůl polohrubou s těsto kyne hodinu. Příště zkusím těsto podle tvého receptu. MD

  30. Šárka Šichorová says:

    Ženy ty které z nás koukají jak přes léto nenakynout místo těsta na knedlíky budou pohlížet jako na něco přinejmenším hříšného.Ovoce které se v těchto letních dnech na pultech trhovců, ale i v kamenných obchodech dají použít do těchto mňamozních nadýchaných jsou právě pro tento čas nejvhodnější.Tedy pro děti z mého hlediska je ta pravá chvíle,jak jim udělat radost třeba k obědu na vysvědčení…děkuji za recept a to právě v téhle příhodné době..Šárka

  31. Milá Flo, do vaření kynutých knedlíků jsem se pustila jen jednou v životě a nepovedly se, tak mě to odradilo, ale díky tvému receptu jsem se do toho pustila znovu a dobře to dopadlo 🙂
    Ono je to vlastně se všemi tvými recepty, vždy v čem jsem viděla problém, jsem zjistila, že až takový problém to není. Jsi jak trpělivá maminka, která učí své děti vařit, péct atd.
    Opravdu trefný název – Kuchařka pro dceru 🙂

  32. Pavlina says:

    Moc se na knedliky tesim – nemela jsem ovocné uz několik let! Jenom by me zajímalo, jestli jdou i bez vajíčka? Dcera je alergicka, tak me zajíma, jestli bych vajíčko mela nahradit, nebo jenom přeskočit… A ještě jeden dotaz – daji se naplnit zmrzlým ovocem? Dekuji předem za odpověď!

    1. Pavlíno, dovolím si odpovědět. Můj bratr je vegan, čili vejce také nejí. Používá místo něj toto: 1 lžíce solamylu rozmíchaná v 1 deci vlažné vody = 2 vejce. Prý to funguje. Takže půlka lžíce a půl deci a můžete to s knedlíky zkusit.

  33. Milá Flo,
    přestože nejsem kuchařka,byla jsem jedou donucena okolnostmi uvařit na penzionu pro cca 40 lidí kynuté knedlíky s borůvkami.Vařila jsem ve vodě,bylo to dost náročné,povedly se až na ty poslední, nějak se zdrcly,ale naštěstí jich bylo pro všechny dost.Ovšem byly to nervy.Ale od té doby mě už nikdo nedonutí tyto knedlíky vařit.Pokud mám možnost tak si je nechávám uvařit,měj se hezky,zdravím.Irena

  34. Nazdárek Florentýnko,
    zdravím tě.Dnes jsem se vrátila ze14 denní dovolené kterou jsme s manželem trávili v penzionu nedaleko Třeboně. Mimo jiné měli na jídelníčku borůvkové knedlíky z kynutého těsta.Chvíli jsem váhala jestli si je dát,dala jsem si je a něco tak úžasného jsem dlouho nejedla.Knedle byly jak peřinky, plné borůvek, s tvarohem a polité žahourem.Prostě ňam ňam.
    Tak se měj krásně a ať žijí kuchařky které vykouzlí takové dobroty. Jana.?

  35. Krása 🙂 Skvělý recept na skvělý zákusek! Parádní recept, Flo 🙂
    Jako hlavní jídlo já sice raději plněný bramborový knedlíky uzeným masem a hromadu zlatý cibulky k tomu, vše přelito zlehka sádlem, ale to neva.
    Měl jsem vždycky za to, že blbouny jsou knedlíky plněné povidly, zatímco pokud je uvnitř ovoce, jsou to ovocné knedlíky (tedy s jahodama jahodové, s borůvkama borůvkové atd.). Mám v tom teď hokej.

  36. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, blbouny podle tvého receptu dnes dělala moje dvanáctiletá dcera a povedly se jí perfektně. Jen jsem jí pomohla s vařením. Ale ve vodě jsme je vařily jen 7 minut a v páře 10 minut. Moc díky za skvělý recept 🙂

  37. klasika, na kterou nedám dopustit…..u nás se jiné sladké knedlíky nevaří…když už, tak jedině pořádný blboun….díky, žes i tuto lahůdku tady připomněla….

  38. Marcela says:

    Krásný den, Florentýnko, musím se přiznat, že také nepatřím (jako některé další tvoje fanynky) k vyvoleným ohledně kynutých těst a pokrmů z nich. Dopouštím se jich pouze sporadicky. Ale musím přiznat, že tvůj přístup mě velmi často zláká k pokusům to zkusit po tvém. Musím říct, daří se to. Je to sice pro mne téměř proti-úkol, ale stojí to za to. „Blbouni“ splnily vlastně předčily očekávání a tak asi porušíme naše zvyklosti (bramborové těsto – švestkové knedlíky a ostatní ovocné buď krupicové raději tvarohové těsto) a tvůj recept zařadíme do našeho knedlíkovo-ovocného repertoáru. Díky za perfektní recepty a návody na jejich realizaci.
    Marcela

  39. Martina says:

    Krásnou neděli přeji, dnešní oběd byl ve znamení těchto knedlíků. Těsto je opravdu výborné. Vařila jsem je v páře, u toho byl jediný kámen úrazu – knedlíky jsem pak z napařováčku musela dolovat, byly přilepené. Při kunytí jsem plech pomoučila, asi by bylo lepší je pokládat spíše na vymaštěný plech, asi by to pomohlo. Celá rodinka byla spokojená, děkuji za recept. Martina

    1. Ano, vymaštění takovým nehodám určitě trochu zabrání. Prima tip.

  40. Marcela says:

    Ahoj Flo,
    knedlíky dělávám z těsta kynutého před vařením, tyto určitě taky vyzkouším. A co se týká vaření na pařáčku, dávám mezi pařák a knedlíky papír na pečení, knedlíky se nepřilepí a dají se vytáhnout z hrnce právě díky tomu papíru. Přeji hezké léto. Marcela

  41. Kateřina says:

    Dobrý den,

    děkuji za recept, knedlíky se povedly! Já dělám kynuté knedlíky už léta, ale vždy vařím ve vodě. I když dělám velké knedlíky, vždy stačí doba vaření 8min celkem a v půlce otočím. Nedovedu si představit 15min? Poprvé jsem dělala na páře. Prošla jsem řadu receptů na páře, ale vždy se uvádí doba paření cca 10min. Zaráží mě doba 20min? Má to nějaký specifický význam? Já jsem pařila 10 min a knedlíky byly velmi dobré. Děkuji

    1. Těsto je uvařené docela rychle, ale ta doba vaření je delší kvůli tomu, aby se uvařilo i ovoce uvnitř.

  42. Dělala jsou poprvé přesně takhle podle receptu, vaření v páře, kynuti až s náplní a dopadly úplně luxusně! NEJ RECEPT A MOC DĚKUJI ZA ZO!

  43. Děkuji moc, povedly se skvěle. Zavzpomínal jsem na ty knedlíky „blbouny“ ze školní jídelny, jelikož tohle je přesně ten recept… mám doma na starost 2 caparty a skoropuberťáka a mizely před očima potichu a s velkým mlaskáním. 🙂

  44. KarelS says:

    Krásné recepty, pro odlehčení nám prostorově výraznějším užívám zálivku pouze z jogurtu, trošku vylepšenou skořicí a cukrem.

  45. Dobry den, je prosim mozne zamrazit? Pripadne kdy ( pred kynutim, po kynuti nebo po uvareni?)? Moc dekuji. Dana

  46. Hrůza, už nikdy více. Při kynutí jahody vylezaly a těsto se trhalo. Po uvaření nevábné hrbolaté placky a jen oči pro pláč.

  47. Lenka Vebrová says:

    Dobrý den děkuji moc za super recept, musím říct, že na mě byl poprvé moc zdlouhavý většinou se pro něco ráno rozhodnu a musím to uvařit a nemám moc času číst pak celý obsah,tak když jsem poprvé dělala knedlíky dala jsem nejdřív těsto kynout a až potom zjistila že máte jiný postup teď jsem dělala znovu z dvojité várky už správně akorát tedy musím říct že jich bylo moc a hodně nakynuli a spojili se do sebe takže sem se s tím musela trošku poprat aby jsem je dostala od sebe ale musím říct, že měli úspěch u celé rodiny jsou opravdu vynikající lepší jsem ještě nejedla děkuji vám za ně moc. 😉

  48. Simona says:

    Dobrý den,vždycky se mi podle vašeho receptu vše podaří na jedničku..ale tyto knedliky ne :-(( z trouby jsem vytáhla krásné nadychane kulaté knedliky,pak je dala do vařiči vody,kde se mě zplacly a po 15minutach vaření se mě úplně rozvaríy :-(((( druhou varku jsem vařila min,ale i rak byly placate..co jsem udelala špatně?
    Dekuju za odpověď

  49. Ahoj mate nejake zkusenosti s tim si udelat tyto knedliky do zasoby na mrazak? Diky. Zuzka

  50. Míša says:

    Ahoj, zkoušela jsem kynuté knedlíky úplně poprvé, proto jen z poloviční dávky na zkoušku. Kolegyně mi doporučila místo 250 g hrubé mouky dát 300 g polohrubé, jinak vše stejné. Vařila jsem v páře i ve vodě, opět kvůli otestování a dopadlo to tak, že měly vysokou vrstvu těsta a tím málo náplně. To vychytám. Ale jsou cítit droždím 🙁 Použila jsem vážené z místní pekárny. Může to být krátkým kynutím nebo naopak překynutím? Děkuju moc za odpověď, snad se k Vám Jani dotaz dostane i po 2 letech 🙂

  51. HankaH says:

    Vyskytlo se nám doma najednou hodně borůvek, tak vznikl bleskový nápad udělat asi po sto letech knedlíky. Mám Vaše recepty ráda, tak jsem zkusila tento Váš s jedním kynutím a byly famózní, všichni knedlíkožrouti pěli chválu, i moje maminka se po shlédnutí fotky pozvala na příští knedlíkové hody…už jiné dělat nebudu, moc díky! 🙂 Udělala jsem jen změnu v mouce, hrubá nebyla, tak šla polohrubá a ta si vyžádala cca o 50 ml více mléka. Jinak absolutní rychlovka, zabalit knedlíky a šup na děrovaný olejem potřený plech vykynout do trouby na cca 30 minut a pak i s knedlíky zapnout páru. Při zahřívání ještě krásně dokynuly a vařily se cca 15 minut. Boží, musím brzo udělat další 🙂

  52. Kateřina says:

    Ahoj Flo, teď se nebudu vyjadřovat k receptu, na který se teprve chystám. Jen jsem chtěla poděkovat, že máš u receptů možnost tisku. Nenávidím koukat v kuchyni na mobil nebo počítač, takže si vše tisknu. A často u jiných trávím čas úpravou, aby to vůbec vytisknout šlo. U tebe stačí jednou kliknout a mohu jít vařit. Moc za to děkuji!

  53. Moc děkuji za Vaše recepty a popisky. Tady je to vždy sázka na jistotu, když si nejsem v něčem jistá. A tyhle knedlíky jsou vynikající! Dělala jsem včera jahodové a kluci se po nich mohli utlouct :).

  54. Jana B. says:

    Všechna jídla, která jsem podle Vás vařila, byla naprostá bomba. Tyto ovocné knedlíky nejsou vyjímkou a to jsem si myslela, že knedlíky přeci umím 😀 Děkuji!!

  55. Díky díky díky ?????
    Konečně mám své vysněné knedlíky a nesrazily se. Jste úžasná!
    Mám všechny vaše knihy a někdy si všichni čtu jen tak pro radost ?

  56. Helena says:

    A troubu na kolik nechat nahrát?
    Mama obyčejnou Děkuji

  57. Helena says:

    A troubu na kolik nechat nahrát?
    Mama obyčejnou Děkuji

    1. Trouba se nenahřívá vůbec, Heleno. Pouze se v ní zapne parní program. Pokud máte obyčejnou troubu, tak to v ní nelze uskutečnit, budete muset knedlíky uvařit na pařáčku nebo v parním hrnci.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close