Opravdu snadný dort – i pro nezkušené

Pokud hledáte recept na snadný dort, který se podaří i těm, kdo nemají s pečením dortů mnoho zkušeností a postrádají takové vybavení kuchyně, které důkladně tře, šlehá i hněte, gratuluju. Právě jste ho našli.

Tento snadný dort nevyžaduje samostatně pracujícího kuchyňského robota. Nevyžaduje znalost různých druhů těst. Nevyžaduje žádné neobvyklé suroviny. Nevyžaduje půl dne dovolené. Nevyžaduje chytrou troubu s programem pro dorty. Žádá po vás jen trochu pozornosti, abyste porozuměli tomu, co se vlastně bude dít.

snadný dort k oslavě

Těsto na snadný dort

První nápad, který se každému zrodí v hlavě, když přijde otázka na jednoduché těsto, bude nejspíš obsahovat prášek do pečiva. Takovému těstu totiž stačí mísa, vařečka, pár surovin a pár minut a je v troubě.

Potíž s takovým nápadem je ten, že upečený korpus bude mít daleko do jemného, ale přesto pevného základu, který je na dort žádoucí.

Bude to spíš hrubší buchta kulatého tvaru.

Bude mít spoustu bublinek s různou velikostí, od malých až po hodně velké a výrazné. Bude postrádat jemnost a vláčnost. Bude mít pachuť prášku do pečiva a bude hrubě drhnout na jazyku.

Tohle prostě není dobrá cesta, jak někoho uchvátit dortem a získat cenné body za dojem do celoživotní soutěže.

Bez prášku do pečiva se tento můj snadný dort sice neobejde, ale dá se to zařídit tak, aby nebyl jediným kypřidlem v těstě.

Těsto na tento korpus využívá spojení s jiným druhem těsta, takže k provzdušnění korpusu přispějí oba. Výsledek bude dost pevný, dost jemný, a hlavně s maličkými bublinkami stejné velikosti.

Základ těsta na snadný dort

Toto těsto začíná našleháním celých vajec s cukrem, až vznikne pěna. Jemná, nadýchaná, hustá pěna, která však stále ještě teče.

Jde to udělat ručně metličkou bez jakéhokoli dalšího vybavení s elektrickou šňůrou do zásuvky. Líp to samosebou půjde třeba ponorným mixérem, ke kterému připojíte nástavec se šlehací metlou. Nebo možná máte ruční mixér s dvěma šlehacími metlami. Nebo food processor, který má ve výbavě metličky, kterými vydrží pár minut šlehat, než se přehřeje nebo než všichni přítomní členové domácnosti z toho rámusu ohluchnou – záleží, co z jmenovaného přijde dřív.

Prostě vejce s cukrem se dají našlehat jak ručně, tak s drobnou výpomocí nějakého přístroje, který je vybaven základními šlehacími schopnostmi. Jistě doma nějak připravujete šlehačku, tak tento způsob využijte i zde.

Dokončení těsta na snadný dort

Po našlehání vajec přichází skoro totožný postup, jaký se využívá u těst kypřených práškem do pečiva.

Suché suroviny, tedy mouka, prášek do pečiva, případně další sypké příměsi, se promíchají v míse metličkou. Tekuté suroviny se promíchají v jiné míse.

A pak se to krátce všechno smíchá dohromady, jenom aby vzniklo těsto. Ani o jednu otočku metličkou navíc.

snadný dort příprava těsta

Typickou ukázkou těsta vyhnaného do výšky práškem do pečiva jsou muffiny. Pokud vás zajímají podrobnosti o tom, jak s takovým těstem správně pracovat, jak mu zachovat požadovanou strukturu i nadýchanost a co dělat, aby se na konci pečení nesráželo v troubě, čtěte zde: Muffiny do každé rodiny.

Důležité události před pečením korpusu

Pokud budete postupovat správně, hotové těsto podle mého receptu je sice husté, ale stále teče z metličky.

snadný dort těsto před pečením

Ale jak jsem zmínila, těsto s práškem do pečiva má nerovnoměrné bublinky všech možných velikostí, které v dortovém korpusu nemají co dělat.

V případě tohoto těsta se o jemné bublinky postarají našlehaná vejce i prášek do pečiva, no a těch větších, hrubších, nežádoucích, je lepší se pokud možno zbavit.

Proto nedávejte těsto péct hned. Nalijte ho do připravené formy, uhlaďte, ale počkejte 5-10 minut, než ho vložíte do trouby. Prášek do pečiva začne pracovat a v těstě tak pár bublinek vznikne. Před pečením formou několikrát klepněte o linku, až velké bubliny vyplavou na povrch a prasknou. Tím se tento zbytečný vzduch vyžene, korpus bude pevnější a zachová si především menší bublinky.

Budete z něj mít radost, uvidíte.

Příprava těsta, kterou jsem právě popsala, zabere 5 minut. Nanejvýš deset, pokud občas bloudíte kuchyní nebo si ji nejprve musíte po nějakém nepořádném neřádovi uklidit.

Krém pro snadný dort

Ani zde nebudete potřebovat třít máslo do pěny, namáčet želatinu nebo vařit pudink.

Recept zůstane u šlehání i nadále.

Nejjednodušší našlehanou náplní pro dort bývá šlehačka. Ta ale postupně v lednici povolí, začne vytékat, neudrží svůj objem ani pevnost. Aby fungovala do dortu, musí se zpevnit speciálním přípravkem na ztužení šlehačky. Nebojte, nebudete ho muset kupovat.

Když se smetana ke šlehání ušlehá společně s mascarpone, vznikne krém, který konzistenci udrží úplně sám. Na rozdíl od samotné ušlehané šlehačky nezřídne, takže nepotřebuje nic dalšího na ztužení.

Tuhost krému se dá ještě pojistit přimícháním hrstičky mrazem sušeného ovoce (říká se mu lyofilizované). Podrcené ovoce v krému nabobtná a převezme část tekutiny, takže krém ještě o něco zhoustne.

Takto lze použít maliny, jahody, lesní ovoce, mango, ananas, prostě vše lyofilizované, co vám přijde pod ruku, nebo čeho máte k dispozici asi tak 5 gramů. Klidně už to může být ovoce méně křupavé, které skladováním zvlhlo, tady stejně zvlhne ještě víc.

Aby snadný dort vypadal hezky vcelku i na řezu

Pomazávání dortů krémem si žádá jistou zkušenost a jistou ruku. Aby byl krém rovný, hladký, nedostaly se do něj drobky korpusu, aby i boky byly přímé a neutíkaly do stran, to už chce víc času a víc podobných zážitků.

snadný dort na řezu

Vzhled v celku

Za mě disciplína obmazávání krémem nespadá do kategorie snadných dortů.

Takže jediné, co budete na uskutečnění mého receptu potřebovat, je lžíce nebo nůž, případně roztírací cukrářská špachtlička, pokud ji máte. Úplně stačí, když lžící nandáte krém na rozříznutý korpus a na každém patře ho obrácenou stranou lžíce rozetřete. Boky dortu zůstanou volné a nezatřené, ale nebude to vypadat divně, nebojte.

Téhle kategorii dortů se říká nahatý dort a je velmi oblíbená. Kdysi jsem o jednom takovém nahatém dortu psala, přečíst si to můžete zde: Nahatý dort čili naked cake.

Vzhled na řezu

Jak všichni správně víme, není důležité to, jak objekty našeho zájmu vypadají zvenku, ale především to, co mají uvnitř. Věnuji tomu tedy příslušnou péči i u tohoto snadného dortu.

Mám ráda kontrasty na řezu a jasné vedení jednotlivých vrstev, takže se snažím korpusy pomazat něčím výrazným. Výrazným barevně, ale klidně i chuťově. Například malinová nebo rybízová zavařenina jsou pro to zcela dokonalé.

snadný dort potírání spodní vrstvy

Dále je důležité, aby vnitřní vrstva krému měla svou výšku a nesplácla se na půl centimetru. Protože nad ní leží váha dobré poloviny dortu, klidně by se to mohlo stát.

Při promazávání dortu proto do krému přidávám kousky ovoce, které pak fungují jako podpěrné nosníky a nedovolí horní vrstvě, aby krém utlačila příliš.

snadný dort dokončení první vrstvy

Co se týká závěrečného zdobení, ani zde si to nemusíte dělat zbytečně složité. Stačí třeba jenom trocha ovoce, trocha prachu ze sušeného ovoce, pokud jste ho používali i do krému, trocha sekaných oříšků nebo mandlí, případně trocha sypkého, veselého, barevného cukrového materiálu. Anebo jedlé květy. Nemusíte se držet žádné souměrnosti ani pravidelnosti. Buďte sví a nepředvídatelní.

Celý snadný dort se vejde s přípravou do jednoho dne. Budete potřebovat čas na výrobu a upečení korpusu, čili zhruba hodinu, dále pak dvě hodiny na jeho vychladnutí, pár minut na ušlehání krému a ozdobení a opět aspoň dvě hodiny na zpevnění v lednici.

Vydařené oslavy přeju.

snadný dort recept

PS. Dort, který vidíte na fotkách, jsem pekla ve formě o průměru 20 cm. Je z něj 8 běžných porcí, ale šlo by nakrájet i 12 dětských. Pokud máte formu o průměru 22-24 cm, množství těsta nechte stejné, ale krému udělejte o polovinu víc. Pro případ formy s průměrem 18 cm už přepočtěte těsto na dvě vejce, krému nechte stejně.

U ostatních velikostí forem neváhejte zužitkovat školní znalosti vzorečku pro objem válce. (Pozorní pekaři a pozorné pekařky rychle přijdou na to, že se vzoreček na objem válce snadno zredukuje na vzorec pro obsah kruhu, protože výška korpusu se předpokládá stále stejná.) Porovnáním s objemem základního dvaceticentimetrového korpusu dostanete násobek, kterým je třeba množství surovin i krému vynásobit. Ano, i takhle sladce užitečná dovede být trojčlenka.

 

Snadný dort s malinami

Celkový čas: 4 hours

Množství: 8 běžných nebo 12 menších porcí

Suroviny

    Na korpus o průměru 20 cm:
  • 3 celá velká vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva (6 g)
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 1 kelímek smetany na vaření nebo ke šlehání
  • Na přípravu formy:
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce hrubé mouky nebo strouhaného kokosu
  • Na ozdobení a krém:
  • 1 lžíce malinové zavařeniny
  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 1 kelímek (250 g) mascarpone
  • 30 g cukru moučka
  • 150 g čerstvých malin

Postup

  1. Troubu začněte rozehřívat na 160 stupňů (bez zapnutého horkovzduchu, pouze dolní a horní hřání). Formu na dort vytřete kouskem másla, zejména buďte pečliví v oblasti dolní hrany. Vysypte hrubou moukou a zbytek mouky vytřepte.
  2. Vejce a cukr odměřte do mísy a ručně metličkou šlehejte 5-10 minut, až směs viditelně nabude na objemu, zhoustne a zesvětlá. Vaječná pěna zůstane tekutá, nesnažte se ji šlehat do pevného stavu. Klidně si pomozte kuchyňskou technikou, pokud nějakou vhodnou pro účely šlehání máte, například ručním mixérem.
  3. V jiné misce metličkou důkladně smíchejte mouku, kokos a prášek do pečiva. Třetinu této směsi - stále metličkou, nikoli vařečkou - vmíchejte k vaječné pěně. Přilijte polovinu smetany, pokračujte druhou třetinou sypké směsi, zbytkem smetany a zbytkem mouky. Toto přidávání se snažte učinit co nejrychleji a na co nejmenší možný počet tahů metličkou, čili nenechte těsto zbytečně dlouho míchat. Jakmile se vše spojí, máte hotovo.
  4. Těsto nalijte do dortové formy, zarovnejte a nechte 5 minut odpočinout. Formou klepněte o linku, tím vyženete vzniklé velké bubliny, a teprve potom vložte do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, až bude těsto na dotyk pevné a pružné a povrch viditelně zezlátlý.
  5. Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychládat. Tím se maličko zmenší jeho objem, odlepí se od stěn formy a půjde snadněji vyklopit. Vyklopení proveďte tak, že formu přiklopíte talířem a obojí zároveň obrátíte vzhůru nohama. Pokud jste postupovali správně, korpus vyklouzne sám. Nechte ho chladnout dolní stranou nahoru, čili jak vypadl z formy. Po 5-10 minutách, až dostatečně zpevní, ho přesuňte k vychladnutí na mřížku, aby se zbytečně nezapařil.
  6. Korpus musí být zcela vychladlý, než přistoupíte k prokrojení, dopřejte mu aspoň 2 hodiny odpočinku. Otočte ho opět horní stranou vzhůru a pilkovým nožem mu seřízeněte případné vyboulení. Potom korpus rozřízněte v polovině jeho výšky na dvě stejné části.
  7. Do mísy nalijte šlehačku, přidejte mascarpone a přisypte cukr. Začněte šlehat, aby se suroviny nejprve dobře promíchaly, a potom pokračujte ve šlehání ještě tak dlouho, až vznikne hustý krém. Bude to trvat jen minutu, nanejvýš dvě, krém je vyšlehaný velmi rychle. Je důležité, aby šlehačka i mascarpone měly stejnou teplotu, tedy nejlépe aby byly právě vytažené z lednice. Pokud bude každá surovina jinak teplá, hrozí sražení krému, mascarpone se se šlehačkou nespojí.
  8. Vezměte tu část korpusu, která byla původně nahoře a má tedy seříznutý vršek, a použijte ji jako spodní patro. Potřete ji v místě seříznutí tenkou vrstvou zavařeniny a následně polovinou krému. Do krému rozmístěte a zatlačte polovinu malin.
  9. Tuto vrstvu přiklopte zbývající půlkou korpusu. Otočte ji tak, aby řez ležel dole, a ta část, která se dotýkala dna formy, ležela směrem vzhůru. Tak si zajistíte nejhezčí vzhled dortu. Horní stranu opět potřete papírově tenkou vrstvou zavařeniny a na ni rozetřete zbytek krému.
  10. Dort ozdobte zbytkem ovoce a nechte v lednici aspoň 4 hodiny zaležet, než do něj nedočkavě zakrojíte.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo, moc veeelké díky za dort. Jsem pekařka amatérka co se pečení dortů týká, avšak při čtyřech vnucích peču 4-8 dortů ročně. Snažím se různě obměňovat jak ingredience, tak zdobení a dnešní Tvá nabídka mi „kápla do noty“. Jen se bojím, že tomu Tvému „naháči“ se nevyrovná. A ještě budu muset počítat, běžně peču ve formě průměr 26. Eva

    1. Pssst, přepočet už tu mám, v jednom článku z roku 2019 🙂
      https://www.kucharkaprodceru.cz/cheesecake-recept/

    2. Díky Flo, ušetříš mé mozkové závity. Eva

      1. No a to jsem právě nechtěla 🙂

  2. Florentýnko, mrkni prosím na bod 3 postupu – píšeš tam o šlehačce, ale v surovinách na těsto šlehačka není… 😮

    1. Děkuju, opraveno, omlouvám se za zmatky.

  3. Mám dotaz,v postupu je šlehačka v korpusu, ve výčtu ingrediencí ale ne, patří tam tedy nebo ne? Do náplně patří, to je jasné, ale pokud by patřila i do korpusu,byly by třeba šlehačky dvě, nebo jsem něco špatně pochopila? Děkuji, milá Flo.

    1. Už jsem to opravila, jedna šlehačka chyběla v seznamu surovin, opraveno, pardon.

  4. Zdeňka says:

    Počítat nemusíte, Míša Landová má na svých stránkách přehlednou tabulku 🙂
    https://vikendovepeceni.cz/wp-content/uploads/2022/08/tabulka-pro-prepocet-forem.pdf

    1. Děkuji, Zdeni. Eva

  5. Jenom malý dotaz. Na seznamu surovin ani v popisu práce není uvedeno, že by do těsta patřila šlehačka, ale v postupu práce píšete do těsta zašlehat šlehačku. Jak to tedy je?
    Zdraví Věra.

    1. Opraveno, chyběla v surovinách, díky za postřeh.

  6. Katarína says:

    Milá Zlo, moc děkuji za krásný recept. Zrovna nedávno jsem chtěla upéct nějaký jednoduchý dort, ale nakonec jsem to vzdala. Tenhle určitě vyzkouším. Již jsem podle tvého receptu pekla piskotovou rolyfu a až tehdy jsem vlastně zjistila že jsem roládu pekla špatně. Dle tvého receptu byla vynikající. Katarína

    1. Tak to mám radost, díky a ať se daří i jiné věci.

  7. Gabriela says:

    Ahoj, milá Flo, Tvoj rcept ma zaujal, ale nechápem, šľahačka do korpusu? V surovinách ju nespomínaš. Poradíš mi?
    Ďakujem, Gabi

    1. Pardon, chyběla v seznamu surovin, opraveno 🙂

  8. Děkuji, děkuji, děkuji. Ano, přesně tento recept jsem potřebovala. Je to úžasný recept. Narozeninový oslava se blíží a tak se určitě blýsknu dortem made in Já.
    Jolana

  9. nechybí v receptu ta šlehačka co se dává do korpusu??
    A měla bych ještě otázku: lze nahradit mascarpone tvarohem?
    Díky, Eva.

    1. Viz moje odpověď pro jinou Evu o kousek níž 🙂

  10. Piškotový dort se šlehačkou a jahodama jsem pekla synovi, jen žloutky a bílky šlehám zvlášť. Ràda bych ochutnala ten Tvůj – píšeš, že posíláš kousek na ochutnání – a kde nic, tu nic? asi si pochutnávají pošťáci. Přeju jim to, ale kousínek by nechat mohli.
    Děkuju za nápad s tím klepnutím – v sobotu peču, vyzkouším!

  11. Danča says:

    Milá Flo,díky za recept,vyzkouším dcerce k narozeninám. Do korpusu tedy taky patří šlehačka? Není v seznamu surovin.
    Recepty se inspiruji různě po netu,ale na technologické postupy chodím jedině k tobě ❤️
    Danča

    1. Danča says:

      Haha,už jsem nělolikátá s tou šlehačkou ?

  12. Opět ??

  13. Dort vypadá nádherně. Na dorty si netroufám, ale postup u tohoto vypadá jednoduše. Stejný problém mám i s roládami. Děkuju moc za recept 🙂

  14. Děkuji za recept, dort vypadá úžasné určitě upeču přeji hezký den

  15. Jana Velešíková says:

    Milá Florentýno!
    Velké díky za recept, tento dort si upeču a podle zde uvedených postupů si vylepším i muffiny. Jana Velešíková

  16. Kristina says:

    Vnuk má v červnu narozeniny – a je jasné, jaký dort dostane 🙂
    Flo, díky.
    Kristina

  17. Milá Flo, určitě vyzkouším :))). Chtěla bych se zeptat zda jde mascarpone nahradit tvarohem a jestli se může vynechat strouhaný kokos (nějak ho nemáme rádi).
    Díky moc
    Eva

    1. Mascarpone je tučnější než šlehačka, proto se obě dvě věci dají vyšlehat společně a bude to dostatečně tuhé. Tvaroh tak tučný není a když ho budeš šlehat dohromady se šlehačkou, nikdy z toho nebude tak pevný krém. Šlo by vyšlehat zvlášť šlehačku a potom do ní jemně vmíchat tvaroh, ale asi se bych se trochu bála o pevnost, nemám to vyzkoušené.

    2. Kokos je v těstě proto, aby nebylo tak obyčejné a mělo nějakou chuť. On tam dělá jen jemnou chuťovou linku, je ho maličko. Klidně ho můžeš nahradit 20 g mouky, ale raději místo ní přidej něco jiného. Mleté mandle, mleté ořechy, kakao, něco na ten způsob.

    3. Slámová Helga says:

      Doporučuji použít místo mascarpone pomazánkové máslo. Vyšlehá se se šlehačkou krásně a lze dochutit kakaem nebo jakoukoliv příchutí do pečiva (máme rádi mandle). Hela

    4. Dana M. says:

      Milá Evi, tvaroh použít místo mascarpone lze, ale bude to jiná chuť. Říká se tomu pribiňáčkový krém – je ale potřeba do krému přidat trochu vanilkového pudinku bez šlehání (prodává se jako Creme Ole), právě z toho důvodu, jak píše Flo, že to bude tekutější. A krém osladit podle chuti, bacha ale na to, ten pudink je slazený. Na netu se dá na tento krém najít recept, dává se tam ale celý ten pudink, nicméně já ho nikdy celý nedávám. Oba krémy jsou dobré, ten s mascarpone je jemnější a tučnější, ten tvarohový mi přijde o něco lehčí, je chuťově podobný lakrumáčku.

  18. Marcela says:

    Milá Flo,
    dneska zrovna slavím narozeniny, takže ses trefila úplně přesně. Pečení dortů není zrovna můj koníček, ale ten Tvůj vypadá jednoduše a skvěle. Protože se blíží čarodějnice a s nimi návštěva 6 vnuček, odvážně se do toho pustím. Drž mi palce, ať to stihne aspoň vychladnout

  19. Božena says:

    Moc díky za dort, vypadá moc dobře a jsem ráda že je jednoduchý. Co nejdříve zkusím,manžel má za pár dní svátek. Moc dorty nedělám, tenhle vypadá jednoduše tak zkusím. Dodatečně přeji příjemné bydlení v novém.

  20. Jarda S. says:

    Gratuluji nám k výročí klubu, dia laskominy si již pár let nechávám „dodávat“ svými milými snachami, recepty mimo okruh mého kuchtění a pečení jim tedy , milá Flo, s Tvým laskavým pochopením posílám s tím, že nechci být o realizaci dobrých nápadů ochuzen.
    Občas sám využiji, ale připravovat pro jednoho starého dědka už tak nebaví a mladších návštěvnic není „přehršel“…
    Hezké jarní dny přeje Jarda

  21. Katarína says:

    Milá Flo, moc se omlouvám za to, jak jsem Tě oslovila. Nebyl to úmysl, jen jsem nezkontrolovala, co mi ve výsledku mobil přepsal
    . Rovněž tak mi přepsal roládu na nějaký nesmysl. Takže ještě jednou velká omluva.
    Katarína

  22. Díky Florentýnko,
    tenhle recept opravdu moc potřebuji a těším se na něj :-)))
    A hlavně také děkuji za pracovní pohodu a radost, co mě při pečení čeká !

  23. Ahoj Jani, moc děkuji za bezva recept. Blíží se slunečné dny, ovoce bude dostupnější, dort vypadá skvěle. Dělávám podobný krém, dávám šlehačku společně s jemným tvarohem, na to ovoce, je to také moc dobré. Zdravím a přeji vše dobré. Zuzka

  24. Jiřina says:

    Děkuji za recept na dort .Já jsem z těch co když dělala dort tak se jí moc nepovedl .Proto jsem ráda za tak krásný recept

  25. Děkuji, když máš hodně vnoučat tak se hodí každý nový nápad

  26. Blanka says:

    Diky za recept, Florentynko. Nahate dorty pecu casto, ale moc se mi libi ta kombinace slehacky a mascarpone. A to ovoce jako podpora pro horni vrstvu. Hned v sobotu pecu.
    A hodne stesti do dalsich 9+ roku, at je co slavit.

  27. Petra says:

    Moc se mi líbí tenhle nový recept a zrovna se nám to hodí, protože nás čekají dvě dětské oslavy 🙂 Dorty mi moc nejdou, ale pořád se o to pokouším. Budu moc ráda, když se někdy v budoucnu objeví nějaký recept na Andělský dort, ke kterému by ten krém z mascarpone určitě moc dobře šel!

  28. V neděli slavíme narozeniny rovinou tří vnuček (dvě jsou dvojčátka). Měla jsem naplánovaný jiný, již vyzkoušený recept, ale asi neodolám a zkusím něco nového. Moc děkuji za inspiraci.

  29. Šárka says:

    Nepomatuji si kdy jsem pekla dort. Byl ořechový, byl výborný docela pracný a to odradí. Raději třeba upeču koláčky. Nicméně bych mohla tento zkusit. V létě jsou početné narozeniny a tak si tento recept vyzkouším. Děkuji za recept milá Flo. Přeji hezký prodloužený víkend bez práce. Šárka

  30. Milá Flo, posílám velikááánskou gratulaci k devátým narozeninám E-mailového klubu a jedno veliké díky za to, co pro nás děláš. Ráda zkouším tvoje recepty (bohužel ne všechny…) a konkrétně „snadný dort“ zkusím už tento víkend. Jednak bude prodloužený (víkend) a za druhé – bude důvod (narozeniny). Takže děkuju, E.

  31. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Opravdu výborný recept jako vždy. Děkuji, Vlastik

  32. Slámová Helga says:

    Já ovocné dorty moc nepeču, šlehačka padá a ovoce osychá. Ale dorty peču opravdu často pro širší rodinu. Vejce pouze šlehám do tuhé pěny s přidáním pár lžic oleje bez kypřícího prášku, dno formy vyložím pečícím papírem a korpus peču nadvakrát, světlý a tmavý, vypadá to pak na řezu moc hezky. Krém obvykle čokoládový a oříškový. Jsem zvyklá pomazat i strany (klidně zužitkuji všechny zbytky) a posypu je oříšky, kokosem či pouze drobečky, pokud musím některý korpus seříznout. Výhodou tavéhoto dortu je možnost převozu a vydrží bez problémů i několik dní (pokud tedy vydrží). Hela

  33. Maruška says:

    Milá Flo, protože se kvapem blíží náš svátek 30. dubna, před startem na slet se ke kávě bude recept jistě hodit!?A za 14 dní, pokud let přežijeme, si připomeneme, že jsme taky matky ?, takže za naši společnost bohaté využití ? Děkuji M.

  34. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět poučné počteníčko! V pondělí nás čekají oslavy, tak dort vyzkouším. Krém z mascarpone a smetany na šlehání používám často a všem chutná. V korpusu vyměním kokos za kakao, myslím, že dort bude pěkně sladěn s bílým krémem.
    Veliká gratulace k 9tým narozeninám blogu a ať se daří dále!!!!! Hodně receptů z něho u nás zdomácněla.

  35. Tak na dort jsem se dnes vrhla na nadcházející oslavu. Zatím to rozhodně nejde podle plánu. Dortů jsem už něco napekla, ale jelikož jsme doma s dětmi marod, chtěla jsem něco jednoduchého. Podle uvedeného rozpisu jsem skončila s drobivou hustosměsí, která má od těsta daleko. Zkusila jsem to vylepšit po svém, ale moc šancí tomu nedávám. Takže všem co plánují péct dort naostro radím buď záložní řešení nebo pečící zkoušku :). Možná jsem jen nemehlo, ale ještě se mi toto nestalo.

    1. Aničko, to je ale hodně divný. I kdyby se jenom smíchalo 300 g mouky, 20 g kokosu, 3 vejce a kelímek smetany, tak to nebude drobivá směs. Cukr nezmiňuju, ten sám o sobě přispívá k tekutosti. Někde se tam stala chyba v odměření surovin.

  36. Možný je všechno. Svým odměřováním jsem si celkem jistá neb mám poměrně obsedantně kompulzivní kuchařské chování. Ale asistoval mi potomek, který byl chvíli ponechán bez dozoru, ex post byl konfrontován stran samovolného přidávání mouky, ale všechno popřel a tvařil se jak jezulátko – takže na něj nic nemám. Ale dám tomu tedy ještě jednu večerní šanci.

  37. Martina says:

    Děkuji za recept. Dnes jsem slavila narozeniny a tento dort jsem pekla. Báječný recept a jednoduchý. K malinám jsem přidala borůvky a nasekané pistácie. Dort je tak akorát sladký. Všem moc chutnalo.

  38. Maruška says:

    Zdravím Flo,
    moc se těším, až recept vyzkouším! Chci se jen zeptat – je možné použít mražené maliny? Případně maliny nejprve rozmrazit, ovšem již nebudou mít ten pružný stav? Děkuji Ti!

  39. Taťána says:

    Děkuji za skvělý recept. Krém z mascarpone a šlehačky chuťově naprosto famózní a oceňuji, že je bez ztužovače. Dort slavil úspěch, vyžádáno repete.

  40. Kateřina says:

    Děkuji za vynikající recept, dort se povedl a měl velký úspěch!

  41. Recept vypadá pěkně, jednoduše a hned mě nadchl. Bohužel, když jsem ho vyklopila, byla uprostřed zespodu díra, kde bylo ještě téměř syrové těsto. Snažila jsem se pracovat podle receptu do puntíku, nevíte, co jsem mohla pokazit?

    1. Aleno, to vypadá na nějaký problém s troubou, respektive s nedostatkem tepla odspodu.

  42. Libuše says:

    Tak jsem udělala chybu 🙁 já měla poslechnout intuici, no nic poslouží k snídani okrojky a jdu na nový. Do odpoledne snad nějak dort vykouzlím 😀 Vaše stránky jsou moc bezva. Díky za ně.

  43. Tereza says:

    Milá Flo, děkuji za recepty, už jsem podle nich uvařila/upekla pár dobrot a sklidila úspěch 🙂 Chystám se na tento dort, žiju ale v zahraničí a polohrubou mouku tu jaksi nevedou… Tušíte, zda to vyjde s all purpose moukou? Občas se mi nahrazování polohrubé mouky touto univerzální nevyplatilo 🙁 Děkuji a zdravím z Holandska 🙂

  44. Lucie says:

    Hezky dobry den, Flo, moc dekuji za sikovny recept, jako naprosty dortovy zacatecnik jsem diky Vasemu polopatickemu postupu zvladla dort upect na prvni dobrou a vsem chutnal. Jen byl na nas moc sladky (napln jsem nesladila vubec a byla stale super), ale s nedostatkem praktickych zkusenosti si netroufam zasahnout do testa. Poradite prosim? Moc dekuji a velmi ocenuji Vasi bajecnou praci, kterou pro nas pro vsechny delate! Lucie

  45. Petra says:

    Po opravdu dlouhé době jsem pekla dort a měl obrovský úspěch. Děkuji za recept a hlavně pocit, že zvládnu upéct dort za který jako matka sklidím obdiv. 🙂

  46. Já se omlouvám asi budu slepá, ale neumím najít stupně na kolik dort péct. Děkuji

  47. Tereza says:

    Ahoj Flo,
    tvoje recepty miluji a vždy vyšly skvěle. Tady mám ale stejný problém jako Anna. Těsto je moc tuhé. Ještě jsem přidala 200ml smetany navíc a i tak mělo konzistenci spíš těsta, které dělám na tvarohovou babovku… Víc už jsem experimentovat nechtěla, tak jsem ho dala péct i tak. Chybu v navážení si myslím, že nemám. Formu mám 24cm a těsta bylo do půlky.

  48. Bára says:

    Dobrý den, moc děkuji za podrobně vysvětlený postup. Miluju ty souvislosti! Dort jsem dlouho nepekla a proto jsem ráda, že jsem našla něco snadného, co snad nepokazím. Chystám dort pro malého syna a se vší úctou k vám i vašemu receptu bych z těsta na korpus ráda ubrala trochu cukru. Bude to moc riskantní? 🙂 Děkuju

  49. Gabriela says:

    Dobrý den,

    chystám se udělat dort, ale syn má alergii na mléko – myslíte, že v korpusu bude stejně fungovat např. ovesná smetana? Předpokládám, že je to kelímek 200 g 🙂

    Moc děkuji.

    1. Ano, v tomto případě to fungovat bude.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close