Krtkův dort snadno a rychle

Hodnocení: 0.00
(0)

Krtkův dort je geniální krabicové řešení, kterému jsem kdysi dávno i s dětmi propadla. Pak jsem se naučila péct moučníky z běžných surovin a dort zmizel v propadlišti vzpomínek pod vrstvami jiných láskyplných dezertů.

Nezmizel však úplně. Už několik let ho mám na seznamu receptů, které chci zveřejnit. Letos to konečně vyšlo. Při příležitosti desetiletého výročí tohoto blogu a E-mailového klubu mi to přijde příhodné. Je to dort, který se mnou byl celou tu dobu – přinejmenším v myšlenkách.

Krtkův dort bez krabice

Mým úmyslem samozřejmě bylo vytvořit dort co nejpodobnější originálu. Kopeček hlíny, pod kterým se směje smetanová náplň a pár banánů.

Podmínky to mělo dvě: dort se obejde bez jakékoli zbytečné chemie a bude snadný na přípravu. Skoro tak snadný, jako vysypat obsah několika sáčků do mísy.

Těsto bez prášku do pečiva

Dortová těsta, která se mají obejít bez prášku do pečiva, musí být buď šlehaná, nebo třená.

Prášek do pečiva kazí nejen chuť, ale i strukturu – způsobuje nerovnoměrné a velké bubliny v těstě. A to se k dortovým korpusům vůbec nehodí. Ty mají být ladné, pevné a přesto šťavnaté, s drobnými stejnými bublinkami.

Dort je přece vrcholem cukrářského řemesla. Řemesla, které neobhajuje zkratky, pokud by měly být na úkor chuti i vzhledu.

Na krtkův dort můžete vzít jakékoli dortové kakaové nebo čokoládové těsto, které máte mezi svými oblíbenými recepty, se kterými si rozumíte a rádi se k nim vracíte.

Pokud takové zatím nemáte, internetový průzkum napoví, že korpus na krtkův dort se nejčastěji připravuje ze šlehaného těsta. Vyšlehají se zvlášť žloutky s cukrem do pěny, zvlášť bílky s cukrem na pevný sníh, a spojí se to dohromady s moukou, kakaem, olejem a mlékem. Často se to ještě posichruje menší nebo větší trochou prášku do pečiva, od poloviny sáčku až po celý.

Pro všechny, kdo si to neradi komplikují, tu mám o trochu jednodušší postup: vyšlehají se celá vejce s cukrem do světlé pěny, která stále zůstává poměrně tekutá, byť je velmi hustá.

šlehání vajec do pěny

Potom se k ní krátce vmíchají ostatní suroviny, tedy mouka, kakao, olej a mléko. Celé je to hotové za pět, nanejvýš za deset minut – záleží, jak máte ochotného robota.

Prášek do pečiva se klidně může vynechat. Když se postupuje s citem a pečlivě, vzniklé těsto bude mít dost vzduchu, aby se na vás po upečení usmál krásný pevný, vláčný korpus s velkým množstvím droboučkých bublinek.

snadný krtkův dort
Náplň bez ztužovače šlehačky

Kdo se někdy pokusil ozdobit dezert šlehačkou předčasně, přišel na to, že si šlehačka neudrží tvar a rozteče se, i když se uchovává v lednici. Ušlehaná šlehačka není dost stabilní a postupně se mění zpět v neušlehanou. Proto se používá něco na ztužení šlehačky, aby si svůj tvar udržela dlouhodobě. Nejčastěji to bývá práškový ztužovač.

Zakládat náplň do dortu na dvou ušlehaných, avšak neztužených šlehačkách a doufat, že to udrží celý krtinec, je smělý záměr. Ono to samozřejmě trochu držet bude, protože uvolněná tekutina se vsákne do korpusu, čímž ho zároveň zvlhčí, ale dort bude díky tomu nenápadně ztrácet objem a krtinec se bude zmenšovat a stávat placatějším.

Takže co je podobné šlehačce, avšak neztrácí to po našlehání objem? Mascarpone! Výměnou jednoho kelímku šlehačky za kelímek mascarpone je po starostech, že si dort neudrží tvar.

Mascarpone je však vrtkavé a musí se k němu přistupovat obezřetně. Pokud byste se ho pokusili smíchat se surovinami jiné teploty, nespojí se s nimi a ještě se srazí, tedy se z něj oddělí tuk od tekuté složky.

Nejde to moc dobře vrátit zpět, jednou z možných záchran je pokus s opatrným šleháním nad párou.

Všechno, co se používá do náplně, by tedy buď mělo mít pokojovou teplotu, anebo teplotu z lednice. Já v receptu do náplně přidávám rozmixovaný banán, abych nasimulovala banánovou příchuť krabicového originálu. Banán tedy rozmixuji včas a uložím ho do lednice ke šlehačce a k mascarpone, aby se s nimi sladil na stejnou teplotu.

Barva krtince

Podle toho, jaké použijete kakao, takový dostanete výsledný odstín krtince. Já jsem použila přírodní bio kakaový prášek, takže jsem z něj upekla hnědozem. Ovšem při použití tmavého kakaa se klidně dostanete na odstín černozemě z Hané. Je to na vás.

Jak na krtkův dort udělat pěkný krtinec

Dále pro vás mám pár rad, jak dort vytvarovat pěkně do výšky, nikoli do šířky.

Nejprve si nechte dostatečně široký okraj po obvodu korpusu, než vydlabete vnitřek. Měl by mít aspoň 1,5 centimetru. Já jsem si pomohla malou miskou, kterou jsem si umístila na korpus.

jak vydlabat korpus dortu

Nožíkem jsem kolem ní objela základní obrys vydlabání a pak už to šlo samo.

korpus na krtkův dort při vydlabávání

Do vydlabaného prostoru přijdou dva rozkrojené banány. Zde je výhoda, když jeden z nich je hodně zahnutý a druhý spíš rovnější.

naplnění korpusu banány

Ušlehaný krém z mascarpone, šlehačky, banánu, cukru a nastrouhané čokolády nejprve důkladně vetřete do zbylého prostoru mezi banány, a potom navršte co nejvíc do výšky. Netrapte se tím, že krém nesahá až k okrajům, to by ani neměl.

krtkův dort plnění krémem

Rozdrobený vyříznutý korpus nasypte ze všech stran na hromadu krému. Až to uděláte, zjistíte, že vám pořád polovina drobků zbyla. Nepanikařte, ještě není hotovo.

Rukama přimáčkněte drobky do krému, prostě je tam hezky uplácejte. Až to uděláte, zjistíte, že máte možnost krtinec tvarovat. Můžete vyvinout jemný tlak potřebným směrem a buď krtinec splácnout, nebo posunout, nebo zvýšit. Krásně spolupracuje.

Opakujte posypávání a uplácávání tak dlouho, až vám drobky nezbudou a krtkův dort bude mít takový tvar, jaký se vám líbí. Věřte mi, tohle je báječná část postupu, kterou si s chutí užijete.

krtkův dort po posypání drobky

Poslední vrstvu drobečků už nechte nepřimáčknutou, aby dort vypadal nadýchaně a strukturovaně jako čerstvá hromádka hlíny.

Kolik těsta do formy

Nejprve si odpovězte na otázku: budete s dortem hodně hýbat? Jste bez dortové podložky? Bude s vámi cestovat, zažije náročnější chvilky?

Pokud ano, je lepší upéct korpus vyšší, aby i po vydlabání měl pořád dostatečnou vrstvu těsta vespod. Pak to vypadá, jak vidíte na fotkách.

Ale pokud vše zůstane jen u vás doma od začátku do konce, a zejména pokud máte rádi menší množství korpusu ve srovnání s náplní, pak je možné upéct korpus nižší a tedy i křehčí.

Recept je psaný pro vyšší korpus ze 3 vajec, ale všechny suroviny se snadno dají přepočítat na nižší korpus ze 2 vajec. Náplň zůstává beze změny, tu pochopitelně nepřepočítáváte. Doba pečení se zkrátí o 5-10 minut.

Pokud si nejste jistí, že vejce váš robot našlehá dostatečně, anebo máte obavy, že těsto v závěrečné fázi přepracujete, přemícháte a přijde zbytečně o vzduch, raději se držte většího množství ze 3 vajec, to vám zaručí dostatečnou výšku korpusu, i pokud by se mu nepodařilo v troubě správně naběhnout.

Velikost formy

Tento recept vyžaduje menší formu o vnitřním průměru 20 cm. Malá je ovšem jen zdánlivě, hotový dort vydá na 8 pořádných porcí nebo 12 menších.

U větších forem se musí počítat s větším množstvím surovin. Pro formy o průměru 24 cm je potřeba vzít 1,5 násobek všeho. Týká se to surovin na korpus i na krém.

U velkých forem s průměrem 28 cm vychází přepočet dokonce na dvojnásobek.

krtkův dort recept

Tímto jsem vyčerpala vše, co se na téma krtkův dort dá napsat. Přiložte postavičku krtka, pokud se vám ji podaří koupit, a nechte sebe i své dílo obdivovat až do posledního drobečku.

Krtkův dort recept

Krtkův dort

Krtkův dort podle tohoto receptu se obejde bez zbytečné chemie a je snadný na přípravu. Skoro tak snadný, jako vysypat obsah několika sáčků z krabice do mísy. Tento kopeček hlíny, pod kterým se směje smetanová náplň a pár banánů, vždycky potěší.
Počet porcí 8
Příprava 1 hour
Vaření či pečení 1 hour
Odležení 4 hours
Celkový čas 6 hours

Vybavení

  • dortová forma o průměru 20-22 cm
  • robot nebo šlehač

Suroviny
  

Na korpus

  • 3 vejce – velká
  • 180 g cukr krupice
  • 1 špetka sůl
  • 180 g hladká mouka
  • 60 g polohrubá mouka
  • 180 ml mléko
  • 150 ml rostlinný olej
  • 25 g kakaový prášek
  • 10 g hořká čokoláda – nastrouhaná nahrubo

Na přípravu formy

  • 1 lžička máslo
  • 1 lžíce hrubá mouka

Na náplň

  • 3 banány – menší
  • 1 kelímek smetana ke šlehání (á 200 g)
  • 1 kelímek mascarpone (á 250 g)
  • 60 g cukr moučka
  • 1 lžička citronová šťáva
  • 2-4 kapky vanilkový extrakt
  • 20 g hořká čokoláda – nastrouhaná nahrubo

Postup
 

Příprava těsta

  • Troubu začněte předehřívat na 170 stupňů bez horkovzduchu, formu na dort vytřete máslem a vysypte hrubou moukou.
  • V robotu šlehejte celá vejce s cukrem tak dlouho, až vznikne hustá, světlá a přesto tekoucí pěna, které bude velký objem – bude to trvat zhruba 5 minut. Mezitím v misce metličkou smíchejte oba druhy mouky, kakao a nastrouhanou čokoládu a v odměrce nebo jiné nádobce s hubičkou si připravte směs mléka a oleje.
  • Jakmile se vejce ušlehají, snižte rychlost robota na tu nejnižší možnou, která připomíná ruční promíchávání, anebo dál pokračujte ručně s metličkou v ruce. Po částech k vaječné pěně přilévejte mléko s olejem a prokládejte to směsí mouky a kakaa. Takto zhruba po čtvrtinách vmíchejte všechny připravené suroviny. Nešlehteje a nemíchejte déle, než je třeba. Každým otočením metličkou vyháníte z těsta vzduch, který jste předtím vešlehali do vajec. Čím méně vzduchu zbude, tím nižší a hutnější korpus vyndáte z trouby.

Pečení

  • Hotové těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte 45-50 minut, korpus by měl vystoupat zhruba na dvojnásobek objemu a neměl by mít na povrchu žádné velké praskliny – ty jsou známkou zbytečně vysoké teploty v troubě. Upečený korpus je pevný a pružný na dotyk prstem – vždy testujte přesně uprostřed, kde se těsto propéká nejpomaleji.
  • Po upečení nechte korpus 5 minut odpočívat ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Zhruba po hodně chladnutí ho můžete přetočit na druhou stranu, aby obtisk mřížky nebyl tak výrazný.

Náplň a sestavení

  • Na náplň v malém příručním sekáčku nebo smoothie makeru dohladka rozmixujte banán, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Uložte aspoň na hodinu do lednice, aby teplota banánového pyré byla stejná jako teplota šlehačky a mascarpone.
  • Do šlehače vložte mascarpone a krátce promíchejte, aby povolilo. Přilijte šlehačku, přisypte polovinu cukru a míchejte při malé rychlosti, až se obojí spojí na stejnoměrnou směs. Zvyšte rychlost a ještě 1-2 minuty šlehejte, až krém nabude na objemu a zhoustne. Nakonec postupně po lžících zašlehejte banánové pyré, zbylý cukr podle chuti a nastrouhanou čokoládu.
  • Korpus uprostřed vydlabejte do poloviny výšky, okraje po obvodu nechte široké 1,5 až 2 centimetry. Do vzniklého důlku rozložte dva banány rozkrojené podél.
  • To, co jste vyřízli z korpusu, pečlivě rukama rozdrobte na drobky. Větší kusy jdou snadno rozdrobit jemným poválením mezi dlaněmi, jako když si umýváte ruce mýdlem, a menší kousky následně zpracujte konečky prstů, jako když vyrábíte drobenku.
  • Krém nejprve vetřete do zbylého prostoru mezi banány, a pak z něj navršte vysokou hromádku nad nimi. Neměla by zatím zasahovat do pevných okrajů korpusu.
  • Drobky z korpusu nasypte ze všech stran na hromadu krému. Bude na to potřeba zhruba polovina drobků.
  • Rukama přimáčkněte drobky do krému, jako byste je chtěli uplácat. Tím získáte možnost krtinec snadno tvarovat. Můžete vyvinout jemný tlak potřebným směrem a buď krtinec splácnout, nebo posunout, nebo zvýšit. Krásně spolupracuje.
  • Opakujte posypávání a uplácávání tak dlouho, až vám žádné drobky nezbudou a krtkův dort bude mít takový tvar, jaký se vám líbí. Je přitom potřeba lžící odebírat drobky, které z korpusu spadnou až dolů na talíř, a sypáním je vracet zpět nahoru. Věřte mi, tohle je báječná část postupu, kterou si s chutí užijete.
  • Poslední vrstvu drobečků už nechte nepřimáčknutou, aby dort vypadal nadýchaně a strukturovaně jako čerstvá hromádka hlíny.

Odležení

  • Hotový dort nechte v lednici zpevnit aspoň 4 hodiny, ale lépe přes noc. Korpus navlhne, drobečky ke krému lépe přilnou, při krájení se krtkův dort nebude rozpadat. Žádný krtek na světě nikdy nebude tak hrdý na své dílo, jako vy na tento dort.
Druh jídla: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: dort, sladké pečení

Zapojte se do diskuze

  1. Flo , blahopřeji ke všem výročím a přeji další inspirativni roky, nápady a recepty. S úctou Maruška Č.

  2. Martina says:

    Ahoj Flo,
    moc gratuluji k výročí.?
    A také za bezva recept bez krabice.??

  3. Marcela flair says:

    Gratuluji, milá Flo!!! A dort určitě dětem udělám – ještě ho totiž neměly (nechtěla jsem kupovat krabici). Takže díky za recept! Marcela

  4. Velkáááá gratulace… a díky… 🙂

  5. Martina says:

    Ahoj Flo, krtek převtělený do mimoňovského šmouly prostě opravdu pobavil ? Jinak Krtkův dort stejně jako vanilková zmrzlina s horkými malinami jsou nesmrtelné držáky navzdory tomu, že skoro všechny naše děti už jsou dávno dospělé. Nejspíš nazrál čas upéct tvoji nekrabicovou variantu ?
    Martina

  6. Milá Flo, díky, to jsi mi kápla do noty! V květnu máme v rodině tři oslavy, tak na jednu určitě upeču tento dort, už se těším 🙂

  7. Michal Nosál says:

    Krtkův dort podle tebe určitě vyzkouším. Taktéž jsem jako puberťák začínal na krabicové verzi. Pamatuji si, že jsem jednou udělal místo šlehačky máslo 🙂 .
    Gratulace k výročí a díky za všechny tvé recepty a rady. Top je pro mě článek o jíšce…

  8. Milá Florentýnko.
    Jsem už určitě minimálně stá, která Vám píše a neskrývá k Vám obdiv. Přeji do dalších let ještě další nápady , zdraví, radost z rodiny.
    Nepřestanete obdivovat Vaším přístupem k nám, díky kterému se neustále Vaše rady obdivuji,jak srozumitelně je umíte popsat.
    Smekám ?
    Jitka

  9. Karolína says:

    Krtkův dort „domácí“ dělám na přání oslavenců ráda, je dobrý a efektní, výroba mě vyloženě baví. Do krému dávám kousíčky čokolády podle původního receptu, pod banány natírám slabou vrstvu krému, aby neležel suchý banán na suchém těstě. Na povrch zapichuju sedmikrásky. Jednou jsem k němu naaranžovala zmrzlého krtka (na fólii, bez dotyku s těstem atd.) a byla jsem označena za prase.

    1. Adriana says:

      Cože? Jakého zmrzlého krtka? :-))))

  10. Marcela Ad. says:

    Přeji krásný den. Krtečkův dort rodině určitě upeču, ale asi nebudu trvat na malém hlídači dortu, ale to je věc chuti. Florentýnko, 10 krásných let uteklo jako voda, myslím si, že nejsem až tak dlouho vaším fanouškem, ale určitě mi přinášíte radost a pohodu. Nevyvářím ani nepeču úplně vše, co nám nabízíte. Ale to nevadí, dost často si něco vyberu a připravím. Mám vaše knížky ráda, jednak jako inspiraci ale i pohlazení po duši. Dýchají pohodou, laskavostí a dobrým srdcem. Přeji vám hodně moc podobných milých počinů a nápadů do dalších let. Děkuji Marcela

  11. Milá Florentýnko, gratuluji a děkuji za skvělé recepty.Dort vyzkouším,vypadá úžasně.MC

  12. Ahoj Flo,
    taky se připojuji ke gratulantům a moc děkuji za úžasné recepty!!! Ještě se mi nestalo, že by nějaký podle Tvého návodu nevyšel. Navíc jsem vždy byla za jídlo od našich strávníků doma pochválena:)

  13. Milá Flo, velká gratulace k výročí, Přeji Vám hodně spokojených čtenářů. Já se těším na každý čtvrtek, kdy najdu e-mail od Vás.

  14. Šárka says:

    Zdravím milá Flo a gratuluji k výročí. Ráda nejen kutim podle těch receptů ale ráda je i čtu, někdy i když tohle čtení není časopis dikobrazu zedy humoristický časopis, někdy se opravdu při čtení receptu i zasměju či pobavím. Ráda se bavím tak jen tak dál a recepty jsou nápadité prostě cool. S pozdravem přání a přeji hezkou oslavu a nám přeji prima počteníčko a prima recepty. Šárka

  15. Stáňa Malcová says:

    Milá Flo, gratuluji k výročí ? Krtkův dort dělám, poslední dobou jako minidezerty do skleničky: na dno kolečko korpusu, pak kolečka banánu, krém a navrch nadrobím korpus ?. Jednou chtěla kamarádka pro dceru k narozeninám „trs“ trávy s kytičkami, takže jsem jí pekla krtkův dort ze špenátového těsta, které mám na mechový dort. A měl veliký úspěch ?

  16. Simča S. says:

    Krtkův „dort“ dělám do plechu a krájím z něho úhledné čtverečky, ale tahle hrmádka krtince má něco do sebe… Škoda, že je bez šmouly – oh, chtěla jsem napsat bez krtka… 🙂

  17. Gratuluji k 10 letému výročí, těsto na dort také ušlehám z celých vajec a dort se vždy povede

  18. Obrovská gratulace !!!

    Milá Flo,
    10 let je nádherný věk a já Ti přeji šťastné vykročení do té puberty plné inspirace
    a nejméně dalších padesát let úspěšného a nápaditého blogu.
    Ps : Ten Kyklop – šmoula pobavil 🙂
    Eva

  19. Všechno nejlepší ke kulatým narozeninám!!!
    Krtkův dort pekla dcera z krabice, tak teď už bude mít podrobný návod 😉
    Ten modrý krtek se fakt povedl 😀

  20. Milá Flo,

    velká gratulace k výročí a jen tak dál. Každý týden se těším, co dobrého na mě vykoukne z Tvého emailu.

    Mirka

  21. Milá Flo, gratuluji k výročí a děkuji za tvé recepty a inspirace.
    Jana

  22. Zdeňka says:

    Přidávám se s gratulací k výročí a moc děkuji za krásné počtení každý týden a spoustu inspirace.
    Krtkův dort jsem vlastně taky ještě nikdy nedělala…

  23. Helena says:

    Dnes má můj milý svátek, ale nepekla jsem mu dort, ale upekla jsem mu riccotové koblížky, dle Tvého receptu!

  24. Božena says:

    Krásné výročí, moc ráda zkusím dort bez krabice.

  25. Velká gratulace, přeji spoustu nápadů a inspirace. Dort vypadá a jistě chutná skvěle 🙂

  26. Markéta says:

    Moc gratuluji k výročí a děkuju za všechnu tu práci a lásku k vaření, která se z receptů a milého povídání line. Normálně tu nepíšu, jen čtu, ale výročí mě přimělo se ozvat. Historka v mailu pobavila, díky za všechny ty čvtrteční úsměvy :-).

  27. Florentýnko,jsem moc ráda,že existuješ. Takových pozitivních,šikovných,milých lidí jako jsi ty není zas tak moc.Přeju nám všem,abys tu s námi byla ještě hodně dlouho.??❤

  28. Jarmila says:

    Krtkův dort peču často, můj syn ho má moc rád a to je mu už 40 let rády ho mají i jeho 2 holčičky.Flo díky za recepty,moc ráda je používám a těším se na další.Jarmila

  29. Kocourek Bodík says:

    Děkuji za vaši práci, paní Florentýno, i za cestu, kterou jsme s vámi během těch deseti let společně prožili. ❤️
    Děláte to dobře! ??

  30. Ahoj Flotýnko.
    Mam z tebe velkou radost, ze i po 10 letech mas stale stejny pristup ke vsemu co delas. 14.4. jsme oslavili 10 let vnucky Terezky. Mela prani udelat mini krtkove dortiky pro sve spoluzaky. A ty jsi mela ten samy napad, s velkym dortem. Moc dekuji za recept na velky krtkuv dort. Priste ho udelam vnucce Lucince, ktera bude slavit 5 let.
    Preji ti do dalsich let pevne zdravi, stesti, radost, napady a hodne sil v tvem tvoreni ?❤???‍♀️
    Iva

  31. Nádhera nádhera. Děkuji.

  32. Gratuluji Florentýno,

    …a děkuji za obohacení mého života Vašemi recepty a povídáním okolo nich!
    Byl to úspěšný nápad!

    Dana

  33. Jaroslav says:

    Dobrý den, milá Flo, kromě gratulace ke „kulatinám“ i poděkování za rady a podněty v letech, kdy jsem je sbíral na Tvých stránkách. Teď je to spíše o příjemném čtvrtečním počtení, po svých osmaosmdesáti a době, kdy jsem na to delší dobu sám, se do nějakého většího kuchtění pouštím zřídka – i když- dnešní zelňačka- se mi povedla…Krtka jsem dostával od milé snachy, teď mám s některými oblíbenými pochoutkami „utrum“, nu což, užil jsem jich dost. Do další desítky hodně úspěšných nápadů a spokojených čtenářů-jsem mezi nimi- Jarda

  34. Gratuluji!!! Nechutnají nám ty banány, tak jsem dala rebarboru a to byla šmakuláda.!!

  35. Renata says:

    Milá Flo,
    blahopřeji k výročí a přeji Vám (a tím i nám čtenářům) hodně nápadů a sil do dalších let. Děkuji za první desítku!
    Renata

  36. To nám to uteklo, vnoučata odrostla a kolikrát si vzpomenou jak je děda vozil v kárce a jak se na dvoře jedlo z ešusu Posíláme všem pozdrav a do další 10 hodně sil.JITKA a děda

  37. Monika says:

    Gratuluji k výročí a děkuji za zajímavé recepty.

  38. Blanka says:

    Blahopřeji k výročí, je za Tebou obrovský kus práce. Dnes se snaží s recepty a vařením na internetu presentovat kde kdo. Na Tebe ale opravdu nikdo nemá. Přeji hodně zdraví a inspirace do další desítky. Blanka

  39. Zuzana says:

    Zdravíme z Beskyd, článek přistál do schránky zrovna ve chvíli, kdy synové vytahovali kakao, že by si chtěli něco upéct. Většinu ingrediencí jsme doma neměli, ale to nás nezastavilo. Starší syn (6 let) poslední dny peče pořád, bez receptů, vždy impro. Takže jsme se do toho pustili, místo pšeničné mouky kukuřičnou a ovesnou, místo kravského mléka kokosové, místo oleje máslo, místo banánů mango a maliny, z původního receptu zůstalo jen vejce, kakao, šlehačka a část cukru, každopádně z toho vznikly čtyři mňamózní krtčí kopečky 🙂 Přejeme vše nej!

  40. Moc tě zdravím milá Fló, ani nevíš jak jsi mi kápla do noty tímto receptem 🙂
    Zrovna nedávno moje již dospělá dcera vzpomínala na dětství a v obchodě uviděla krabici s tímto dortem a žadonila jestli jí ho z nostalgie upeču. Ale já ho stále zapomínám koupit.
    Takže upeču podle tvého receptu a jsem zvědavá co na to řekne 🙂
    Hezký víkend Jana

  41. Moc gratuluji k výročí a hodně skvělých nápadů do dalších let
    Jana

  42. Milá Flo,
    gratuluji k výročí, děkuji za rady, recepty, knížky, za radost z nových objevů a krásný vztah, který k lidem máš. Tak ať se ti daří po další léta nejen v práci, ale i v osobním životě. Jana

  43. Blahopřeji Vám k výročí ?, ať jste spokojená a ať se daří!

  44. Hana - Marmota says:

    Já, co si pamatuju ještě doby před blogem, se malinko divím, a velmi gratuluju. 🙂 Krtkův dort nekrabicový jsem před časem pokoušela sama z vlastních zdrojů. Vyšel tak nějak všelijak, jedlý byl, ale hnědozem byla dost světlá (kakao bylo taky bio a ne zrovna tmavé) a těsto se mi malinko zdrclo a nedostatečně drolilo. 😀 Už si nepamatuju, jak přesně jsem řešila náplň, ale vím, že jsem taky šlehačku něčím nastavovala, neb záludnosti šlehačky jsou mi známy. Budu to někdy muset zkusit ještě jednou a pořádně. 🙂

  45. Ahoj Flo.
    Přidávám gratulaci a děkuji za další zajímavý recept.
    Už teď se těším až ho upeču po domácku.
    Iveta

  46. Miloslava says:

    Moc gratuluji k výročí a přeji hodně dobrých receptů a úspěchů v životě.Mila

  47. Blanka C says:

    Florentynko, moc blahopreji k 10 letemu vyroci a preju hodne energie do dalsi desitky. Tvuj blog je muj nejoblibenejsi a casto podle tvych receptu varim a pecu. A to vypraveni okolo, to je tresnicka na dort. Krtkuv dort jsem jeste nezkousela, ale v sobotu se do toho pustim.
    P.S. Tvoje odkazy na „muj mily“ mi pripominaji Franu Sramka 🙂

  48. Mirka says:

    Moc gratuluji, děkují za skvělé recepty, krásné čtení, ať se vám daří

  49. Míša says:

    Florentýno, velká gratulace! Ať se daří v světě reálném i tom virtuálním 🙂 A škodolibě děkuji za šmoulu, ta zrůdička mně tedy po ránu zvedla náladu :-D, hned to ve mě vyvolalo vzpomínky na dovolenkové prodejce suvenýrů, u kterých si člověk vybere nějaký epes rádes výrobek a doma pak ze sáčku vytáhne nějaký nenápadně podstrčený vypelichaný nepodarek 🙂

  50. Draha says:

    Florentýnko, krásné narozeniny přeji a díky za skvělé recepty, za to jsi mě naučila, ať Ti stále tak daří. Draha

  51. Gratulujem a prajem všetko dobré nech sa Ti darí aj naďalej, recept superrrrr ako aj všetky doteraz. Veľké ďakujem!

  52. Ladislav says:

    Ahoj všichni dorty ani jiné sladkostí nepeču, ale recept předám ženě a ta bude mít radost.

  53. Florentýnko velká gratulace.

  54. Božena says:

    Milá Florentýnko, také se připojuji ke gratulantům a přeji k 10. výročí hodně nových nápadů a děkuji za skvělé recepty. ???

  55. Zdenka says:

    Gratulujem k výročiu, recept perfektný, pri čítaní sa mi riadne zbierali slinky.

  56. Milá Flo, gratuluji a děkuji za skvělé recepty, do kterých dáváš své srdce.

  57. Lenka Gabriela says:

    Šmoula v emailu pobavil.:-D

  58. Bronislava Veselá says:

    Milá Flo, jste statečná žena a skvělá kuchařka. Děkuji za recepty, které jste pro nás s láskou sepsala a odzkoušela. Přeji Vám lásku, zdraví a optimismus na další cestě životem.

  59. ivana says:

    Prave se pece korpus, vsechno dodrzeno do puntiku a na gram! Tak jsem zvedava!

  60. Irena says:

    Děkuji za recepty, inspiraci, příběhy a přeji zdraví, lásku, odvahu, optimismus a těším se na další „setkávání“ s Vámi.

  61. Naděžda says:

    Gratuluji moc Naďa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close