Karamelová omáčka kolem sebe šíří auru pokročilého cukrářského tajemna, přitom obsahuje jen pár obyčejných surovin a její výroba čítá jeden kastrůlek a deset až patnáct minut času. A když to dobře dopadne, obejde se to i bez spálenin.

O domácím karamelu už jsem tu jednou psala, a to v článku na téma svařák. Do svařeného vína totiž zásadně přidávám karamelový sirup ochucený a ovoněný kořením.

V případě karamelové omáčky je cílem vyrobit něco poněkud hustší konzistence než sirup. Něco, co může královsky ozdobit zmrzlinový pohár, kousek domácího zákusku nebo klidně i snídaňovou kaši. Něco, co okamžitě zvýší úvoveň přitažlivosti už tak dobré dobroty. Něco, co v lednici půvabně ztuhne a dá se následně loupežit lžičkou.

Měla bych vás předem varovat, že množství, které podle mého receptu vyrobíte, se dá nenápadnými kontrolními přepadovkami v lednici sníst během jednoho jediného dne, takže si prosím nejprve ujasněte, nakolik máte silnou vůli a kdo vám případně pomůže udržet karamelovou omáčku dostatečně daleko od těla (pak už ji ovšem nikdy neuvidíte, ale to je asi jasné).

Co je to karamel a jak se z něj dělá karamelová omáčka

Karamel je teplem rozpuštěný a přeměněný cukr. Vstupní surovina vypadá jako bílé krystalky cukru, výstupní surovina se tváří jako velmi horká hustá tekutina průhledné zlatavé barvy. Když ji necháte vychladnout, ztvrdne jako bonbon nebo lízátko.

Ovšem pokud se ke karamelu v průběhu přípravy přilije i trocha smetany (případně smetany a másla), vznikne karamelová omáčka. O její hříšnosti opravdu nemusíte pochybovat, ono z uvedených surovin nemůže vzejít nic míň, než slast.

A tahle slast se přivádí na svět takto jednoduše:

  1. Cukr se zahřeje v hrnci, až se rozpustí na karamel
  2. Přilije se smetana (nebo se přidá máslo a smetana) a mícháním se v ní rozpustí zkaramelizovaný cukr
  3. Po rozpuštění cukru je omáčka hotová; lze ji přes cedník slít do skleničky a nechat vychladnout

Ta nejkritičtější část toho všeho je příprava karamelu a jeho následné zalití smetanou, poněvadž rozpuštěný cukr dosahuje hodně vysokých teplot. Případné popálení je horší než opaření vodou a olizovat vařečku se těžce nevyplácí. Dál hrozí riziko opaření párou při zalévání karamelu studenou tekutinou. Pokud ale budete postupovat opatrně a podle všech pokynů, nemusíte mít z karamelu obavy. Respekt postačí.

Dva způsoby, jak z cukru připravit karamel

Cukr můžete rozpustit na karamel dvěma způsoby: buď nasucho, nebo mokrou cestou s přidáním vody.

Pro začátečníky je vhodnější způsob s vodou, takže tento recept na karamelovou omáčku z něj bude taky vycházet. Kdybyste si chtěli troufnout na karamel připravovaný bez vody, stačí otevřít moji knížku Snídaně u Florentýny na straně 33 a postupovat podle návodu na karamelovou omáčku tam uvedeného.

Další změnu oproti knížce udělám v tom, že zde nepoužiju máslo, ale vezmu místo něj víc smetany. Ve větším množství tekutiny se totiž karamel líp rozpouští, což je pro první pokusy taky víc fajn. Výměnou za méně stresu však budete muset omáčku ještě chvíli povařit, aby odpařením zhoustla. Když to neuděláte, bude příliš řídká a nezhoustne jako na fotce.

Takže popořadě.

Karamel mokrou cestou

Na začátku výroby karamelu se cukr smíchá s vodou a zahřeje. Ve vodě se vlivem tepla a občasného promíchání cukr rozpustí, takže vznikne jakýsi teplý bezbarvý cukrový sirup.

Dalším zahříváním začne voda postupně vřít a odpařovat se, až nakonec v hrnci opět zůstane jen samotný cukr, tentokrát už ale rozpuštěný, žádné sypké krystalky.

Vlastně je úplně jedno, kolik vody zpočátku k cukru přilijete. Čím víc jí ale bude, tím déle tahle odpařovací část bude trvat. Ideálně použijete jen tak málo vody, aby se v ní cukr dokázal rozpustit, ale ani o kapku víc. Ušetříte tím svůj čas i poplatky za energii.

Rozpuštěný cukr bude dalším zahříváním zlátnout, rezavět až hnědnout, záleží na tom, kolik tepla mu ještě dopřejte. To je přesně ta karamelizace, o kterou tu jde. Cukr se přeměňuje, mění se mu nejen barva, ale i chuť, získává aromatické tóny másla a oříšků. Světlý cukrový karamel má nevýraznou chuť, tmavě hnědý karamel už je příliš hořký a nedobrý, takže jak to tak bývá, vyhrává zlatá střední cesta – v tomto případě zlatá do slova a do písmene.

Ideální barva rozpuštěného zkaramelizovaného cukru připomíná liščí srst. V tu chvíli je třeba hrnec odstavit a karamel ihned zalít připravenou smetanou, aby karamelizace už dál nepokračovala.

Míchat, či nemíchat?

Dokud vaříte cukr s vodou, tak s ním můžete míchat, jak chcete a čím chcete. Lžící, vidličkou, vařečkou, metličkou, je to jedno, vlastně jen usnadňuejte rozpouštění cukru ve vodě.

Jakmile se ale voda odpaří a sirup začne houstnout a karamelizovat, nemá už moc smysl bublajícím cukrem míchat. Akorát se vám bude lepit na vařečku. Nanejvýš tak protřepte hrncem, ale opatrně, ať to na vás nevyžbluňkne a nepropálí vám to díru do kotníku.

Až pak karamel zalijete smetanou, opět přijde fáze míchání. Nejdřív si budete myslet, že se zkaramelizovaný cukr se smetanou nemůže nikdy spojit, cukr se bude tahat a lepit, shlukovat do chuchvalců, bude protivný a neposlušný, ale pokud ho vydržíte míchat a smetanu zahřívat, postupně se karamel rozpustí, smetana zhoustne a vznikne krásná hebká omáčka.

karamelová omáčka recept

Karamelová omáčka se vám podaří, když se vyhnete…

…několika rizikovým faktorům. Tady jsem vám je popsala.

Děti v kuchyni

Malé a menší děti nekompromisně vykažte z kuchyně ven, dokud omáčka nedostane závěrečnou podobu. Tentokrát musíte věnovat stoprocentní pozornost vaření, ne se o ni dělit s potomky.

Třtinový nebo přírodní cukr

Hnědou barvu je potřeba dostat do karamelu jinak, než použitím hnědého cukru. Třtinový cukr nebo nerafinovaný řepný cukr obsahují melasu, která se při zahřívání cukru spálí a znehodnotí dřív, než se cukr rozpustí.

Poučení: Nevěřte receptům, které chtějí brát na karamel jakýkoli cukr hnědé barvy.

Jiné druhy cukrů nebo sladkých sirupů

Řepný cukr je po chemické stránce sacharóza, kouzlo karamelu stojí právě na jejích fyzikálně-chemických vlastnostech.

Pokud použijete místo cukru jiné sladidlo, třeba momentálně populární agávový sirup nebo med, už zaměňujete chemickou podstatu cukru. Agávový sirup i med jsou například velmi bohaté na fruktózu, která se při zahřívání bude chovat úplně jinak a podlehne teplu dřív, než sacharóza vůbec začne karamelizovat.

Malý hrnec nebo nízká pánev

Pokud vás a vaši kůži může něco udržet v bezpečí, pak je to vysoká stěna použitého hrnce. Ochrání před případným prskáním a hlavně udrží pěnící a syčící a soptící karamel uvnitř hrnce, až ho zalijete smetanou. Nebojte se větších hrnců, i když děláte jen trochu karamelové omáčky.

Jak se dá karamelová omáčka dochutit

Velmi populární je slaný karamel, což znamená malý přídavek soli buď hned na začátku, nebo až na konci vaření omáčky. Záleží na tom, jakou chcete použít sůl: Obyčejná krystalická kuchyňská sůl by se měla rozpustit, takže ji přidejte do hrnce hned na začátku s vodou a cukrem. Zato dražší a jemnější lupínková sůl by měla zůstat částečně nerozpuštěná, rozpoznatelná a občas křupnout mezi zuby, proto se vmíchává až do hotové husté karamelové omáčky. (Víc na téma sůl a její druhy v tomto článku: Jak solit.)

Nebo můžete přidat pár kapek vanilkového extraktu, tím též nic nezkazíte.

Anebo nechte karamelovou omáčku tak, jak je. I sama o sobě je skvělá.

 

Karamelová omáčka

Množství: na zhruba 250 ml karamelové omáčky

Suroviny

  • 200 g cukru krupice
  • velká špetka soli (lze vynechat)
  • 90 ml vody
  • 200 ml smetany na šlehání

Postup

  1. Cukr nasypte do středně velkého hrnce. Bude vám to připadat nepoměrné, ale bublající karamel vyžaduje respekt a prostor, proto se nepokoušejte celou věc přivést na svět v malém kastrůlku, i když se zdá, že cukr by se do něj s přehledem vešel. Přidejte sůl a přilijte odměřenou vodu.
  2. Cukr s vodou začněte zahřívat na téměř plný výkon plotýnky. Nebojte se občas promíchat, aby se cukr lépe rozpustil.
  3. Jakmile voda přijde k varu, můžete přestat míchat. Nechte vodu odpařovat, až obsah hrnce zhoustne zhruba na konzistenci medu, jen s průhlednou barvou.
  4. Pokračujte dál v zahřívání, až se dostanete do fáze, kdy cukr začne hnědnout. Nyní je třeba vystihnout ten krátký několikasekundový okamžik, kdy cukr ještě není příliš tmavý, aby chutnal hořce, ale už ani příliš světlý, aby chutnal jako pouhý cukr bez náznaku karamelu. Poznáte to snadno, karamel bude mít barvu liščí srsti a lehce se z něj začne kouřit. Může se stát, že cukr nezhnědne rovnoměrně všude, to však neřešte a řiďte se vizuálním průměrem toho, co vidíte v hrnci.
  5. Zrzavý karamel obezřetně a z přiměřené vzdálenosti zalijte smetanou a opět začněte míchat. Dál zahřívejte, nyní už můžete jen na střední výkon, nechte vše bublat, rozpouštět a houstnout.
  6. Zhruba po 3-5 minutách dostanete něco, co barevně odpovídá karamelkám a co je husté zhruba jako salko. V tu chvíli máte hotovo, odstavte karamelovou omáčku a přes cedník ji nalijte do vhodné skleničky, kterou po vychladnutí můžete uzavřít a uložit do lednice. Dávkujte dle chuti a pevnosti vůle.

Poznámky, rady, nápady:

Pokud použitý hrnec potřebujete zbavit nerozpuštěných zaschlých kousků cukru a karamelu a vztekáte se, že je to tvrdé jako kámen, že to nejde dolů a že jste si zničili nádobí, nepanikařte. Vzpomeňte si, že i karamel je jen cukr a že se snadno rozpustí ve vodě. Nalijte do hrnce teplou vodu a přiveďte k varu. Promíchejte, nechte deset minut odstát a vylijte. To by mělo všechny cukernaté problémy vyřešit, respektive rozpustit.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Lidka says:

    Milá Flo, děkuji za recept. Ráda jej vyzkouším – ale teď bych Ti chtěla za všechny ženy kuchařinky i za muže, kterých je tu celá řádka (myslím v tomhle debatním klubu) popřát krásný MDŽ 🙂 – bez karafiátu, bez bonboniéry – ale od srdce :-).

  2. Míla says:

    Dobrý den Florentýnko,
    k našemu dnešnímu svátku Ti přeji pohodu, úspěchy a trpělivost.
    Trpělivost protože máme takové muže činu… ,ať se nám to líbí nebo ne.
    Přeji krásný sváteční den. Míla.

  3. Lída says:

    Krásný den milá Florentýno a moc děkuji za výborný recept, karamel miluju, jako vůbec všechno, co je sladké. Takže až koupím smetanu, určitě si ho udělám nejen pro sebe ale i pro vnoučata. Doufám, že ho budou jíst a když ne, tak aspoň bude pro mě více.

  4. Milá Florentýnko,včera mi oznámil manžel,že jedou na velikonoce na ryby do Dánska jak je zvykem,tak to platí a mě jediné co napadlo,že 10letý vnuk bude smutný,že s ním ještě nemůže.Pamatuji jak mi sestra vždy 8.března záviděla,že můj muž není bavičem oslav chtivých ,napíšu,žen.Je cosi shnilého ve státě,to na jen reakce na asparágus.Škoda,že nemáš recept na ten maglaiz,používám toto slovo snad poprvé.Hodně radostí s dětmi přeje co měla taky to štěstí to poznat.Oli se omlouvá že trochu nesouvisle píšu.

  5. Kristina says:

    Dobrý den, Flo.
    Děkuju za recept. To si teda doma šplhnu – pokud se tedy zadaří 🙂
    Přeju Vám opravdu vydařený den.
    Kristina

  6. Vladimíra says:

    Milá moje Florentýnko,
    nebudeš mi věřit, ale na něco takového, co se dnes jako překvapení objevilo ve Tvém e-mailu, jsem čekala, abych třeba povýšila nakrájené ovoce nebo domácí buchtu, a aby to vypadalo i chutnalo noblesně :-), takže velké a velké díky!
    Flo, měj krásný nejenom tento den, ale i všechny následující …………………… 🙂
    Mimochodem, máš skvělé děti – gratuluji :-):-):-)
    Vladimíra

  7. Martina says:

    Ach Flo! To je od tebe pekne zakerny recept, nejspis mam doma i vsechny suroviny a sliny se mi sbihaji… jenze je postni obdobi a ja se zarekla, ze nebudu jist sladke. A spetka soli ten karamel nezachrani. Takze si budu muset pockat az po Velikonocich, ale uz ted se tesim, zni to paradne.
    Jinak tady v Nemecku nikdo MDZ zvlast neproziva, zadne karafiaty od sefa, muze uvidim az zitra… proste den jako kazdy jiny.

  8. Petra Vrábliková says:

    Jupí, slaný karamel… S ohledem na to, že moje mužská část rodiny (což jsou všichni kromě mě a naší feny) ani na okamžik nepodlehnout kouzlu MDŽ, přestože ten starší si ještě pamatuje, jak kradl karafiáty pro maminku v parku Slovenského národního povstání, musím si vystačit sama.
    A tohle je tak snadné a tak lákavé…
    Že to asi dám. i kdybych to měla začít vařit o půlnoci.

  9. Lenka says:

    Dobrý den Flo,
    úžasný návod , mám chuť se do toho hned vrhnout. Zmiňovala jsi svařák, já ho dělám tak, že si udělám karamel v kastrolu, pak zaleju litrem vody, přidám koření, až vře, přidám rum tuzemák (přiměřeně) a sedmičku vína. Říkáme mu námořnický svařák. S klesajícími teplotami u nás stoupá jeho spotřeba 🙂

    1. Moc pěkně si děláš ten námořnický svařák 🙂

      Moje verze je zde: svařák.

  10. maměnka says:

    Milá Flo,
    jdu na to. Shodou okolností slavím v neděli narozeniny, takže se mi karamelová omáčka bude hodit k vylepšení nějaké mňamky.

  11. Saša says:

    Děkuji moc, budu mít čím vylepšit zákusek, až mi přijde prcek naplácat????
    Sama pro sebe neudělám, karamel mám moc ráda, ale chodila bych pořád se lžičkou.

  12. Radka says:

    Milá Flo, přidávám se k Lidce, Vladimíře a ostatním a přeji Ti příjemně prožitý sváteční den. Děkuji Ti v tento den za vše, co pro nás děláš.
    Jako mnoho jiných jsem i já na sladké, takže karamel to je takové sametové pohlazení na jazyk, pro oko i nos.

  13. Jarka says:

    Florentýnko ty jsi takový sluníčko, děkuji – až mne zalechtalo v nose při čtení toho tvého milého psaní. Moc ti děkuji a určitě vyzkouším.
    A přeji Ti a všem krásné prožití tohoto svátku! Ty už ho díky tomu krásnému rannímu překvapení ani lepší mít nemůžeš 🙂

  14. Kocourek Bodík says:

    Karamel!!! To je lahůdka! Karamelová omáčka je skvělá věc. Nebo když karamel (třeba bez smetany, jen tak) naštelujeme nejdřív trochou vody, tu necháme odpařit, až vznikne velmi hustý sirup, který doladíme trochou alkoholu, nejlépe nějaké kvalitní Vodky, je to chuťově omračující záležitost! Tentokrát, Florentýnko, použiji místo vody tu smetanu. Dnes už se mnou nebude řeč do té doby, než tu smetanovou lahůdku vykouzlím …

  15. Zdena says:

    Ahoj Flo,u nás tento svátek nijak zvlášť neprožíváme,spíše slavíme až Den matek,ale díky za recept,určitě se bude hodit.Důvod k oslavám se najde vždycky.Pěkný den Zdena

  16. Zdravím všechny ženy a popřejeme si navzájem k MDŽ hodně moooooc zdravíčka a radosti z nového vaření ,pečení atd. Díky za karamel , dneska nakoupím , zítra jdu na to.

  17. Milá a pracovitá FloTýnko.

    Děkuji za krásný dárek k MDŽ. Měla jsem totiž na karamel recept od mé maminky, ale nějaký skřítek si ho vzal a nevrátil. A ty jsi místo něho poslala báječné povídání o karamelu s úžasným receptem. Takže dodržím přesný postup abych udělala již dlouho nedělané námi oblíbené čokoládové bonbony plněné karamelem. Díky a hezký den přeje Iva

  18. irena says:

    Milá Flo,taky Ti přeji krásný den MDŽ,hodně štěstí v podnikání,recept je fajn,ale není čas,zkusím až na velikonoce něco vyrobit,děkuji,měj se fajn

  19. Marie says:

    Milá Flo, díky za recept na Karamel… nikdy jsem jej doma nepřipravovala, ale určitě vyzkouším.
    měj se hezky
    marie

  20. Zdena says:

    Ty jsi strašně chytrá, Flo, a řídíš se především zdravým selským rozumem. Zítra se vracím po jedenácti dnech z nemocnice a tohle bude první, co si uvařím ( neboj, všechny ingredience mohu).

  21. Milá Flo,
    vše nejlepší k svátku žen. Podobný recept už praktikuji velice dlouho, ale zaujala mě ta špetka soli :), tu nedávám a tak vyzkouším. Děkuji a krásný den ti přeji.

    1. Musím říct, že ta špetka soli se mi zdá zásadní 🙂 . Mám hotovo, ať se dnes s holkama pomějeme. Omáčka je skvělá.

  22. Mirek says:

    Přeju všechno nejlepší k dnešnímu Mezinárodnímu dni žen všem zdejším děvčatům od 5 do 99 let ! :o)

    Hodně se mi v dnešním receptu líbilo slovo „loupežit “ :o) Občas to totiž dělávám a zatím jsem pro to neměl pojmenování .

    Ten karamel určitě ještě dnes vyzkouším no a jestli to bude tak dobré jako jsem kdysi vyzkoušel udělat doma salko … tak nemá cenu ho dělat pouze v základní dávce . :o)

  23. Milá Flo, děkuji moc za recept.
    Karamelový (svařákový) sirup dělám ráda a má uplatnění i jako mňam vánoční dárek:)

    Se smetanou jsem jestě nezkoušela, takže určitě vyzkouším. Ale chtěla jsem se zeptat, jestli se nestane to samé, jako když přileju vodu? – Karamel mi pak okamžitě ztvrdne na kámen a musím tomu dát čas, aby se na mírném ohni zase pěkně rozpustil. Trochu se bojím, aby se to s tou smetanou nechovalo stejně – je na to nějaký fígl?:)

    1. Může ztvrdnout, ale to je přece normální chování všech věcí, které jsou roztavené a následně šokově zchlazené, takže fígl na to není. I když ztvrdne, tak se zase docela rychle rozpustí. U tohoto množství cukru a smetany by se ti to ale stát nemuselo.

  24. Libuše says:

    Milá Florentýnko,

    přeji krásný slunečný sváteční den MDŽ! Děkuji za recept, určitě vyzkouším.

  25. Zdravím, to vypadá vážně lákavě. Myslela jsem, že karamel moc nemusím, ale tohle asi vyzkouším 🙂

  26. Naděžda Macková says:

    Děkuji, Florentýnko! Karamel je výborná, až mňamózní věc!
    Líbí se mi, že popisuješ opravdu všechny záludnosti, které mohou nastat, opravdu pěkně napsané. To nemůže nikdo zkazit. Karamel mám i já velmi ráda! Výborný je na zmrzlině. Uff, to jsou chutě!
    Přeji nádherný svátkový den! Žena by se měla oslavovat každý den, důvodů je dost!
    🙂

  27. Pavča says:

    Milá Flo, moc děkuji za tvé skvělé recepty a povídání kolem. Spoustu jsem toho vyzkoušela, hodně mě toho ještě čeká a učit se je stále co. Přeji ti k dnešnímu svátku žen ať se opravdu cítíš jako skvělá žena, kterou zajisté jsi a užij si krásný den 🙂

  28. Pavla says:

    Milá Flo, dnes se měla za mnou v polední přestávce zastavit kamarádka. Vyndala jsem z mražáku dva kousky lososa a salát, abych ji neodrovnala obědem a recept na karamel jako když spadne z nebe. Nakrájela jsem na plátky banán a už jsem ho viděla krásně zlatavě politý karamelem, ke kávičce a svátku. Vzala jsem vysoký hrnec, ten černý litinový s temně modrým vnitřkem. Že se chybička vloudila jsem pochopila rychle, ale jsem přeci zdatná kuchařka, tak zlatavou barvu poznám i na tmavé litině. Nepoznala, ale ucítila. Nevadí. Šoupla jsem tam smetanu, potom ještě kousek másla, povařila a ochutnala. Můj krásně umytý dřez je nyní celý černý a mastný. Losos byl výborný a plátky banánu ke kávě také ušly. Utěšuji se, že MDŽ bude i napřesrok. Díky za tvé inspirace. Miluji je.

    1. Pavlo! To je hodně adrenalinu na jeden nevinný oběd k MDŽ 🙂

  29. Hezký den všem! I mužům zde se vyskytujícím… :).
    Milá Flo, ačkoliv mám/e od Tebe všechny Tvoje kuchařky, každý čtvrtek s velkým těšením otevírám tyto stránky! Držíš mě pěkně v tempu a jsem za to opravdu moc ráda… :). Děkuji za vše, co pro nás děláš, všichni sem chodíme rádi, stále máme co objevovat.
    I dnešní recept je pro mě velká výzva! I na něj se brzy dostane! Jen mě ale napadlo, jak dlouho vydrží ta karamelová omáčka v ledničce, obsahuje-li smetanu? Tuším, že moc dlouho ne, že budeme chodit uždibovat… ale přece…
    🙂

  30. Irena says:

    Milá Flo, jakmile jsem přečetla recept na karamelovou omáčku, odebrala jsem se do kuchyně a začala vážit cukr, odměřila vodu a vytáhla šlehačku z ledničky. Nejtěžší na celé proceduře je opravdu okamžik, kdy přilít šlehačku… Naštěstí se povedlo, o čemž svědčí i vylízaný hrnec mým manželem..
    Doufám, že omáčka vydrží do doby, než ji dám ochutnat kamarádkám…..
    Moc díky za skvělý recept

  31. Milá Flo, děkuji za krásný recept na karamelovou omáčku, podle Tvých pokynů ji určitě vyzkouším. Přeji Ti k dnešnímu svátku MDŽ všechno nejlepší. Eva

  32. Krásný sváteční den všem. Tobě, milá Flo, děkuji za úžasný recept na mlsání. Suroviny mám doma, jdu na to….

  33. zdenapar says:

    Milá Florentýnko,svátek MDŽ už dávno nedržím,ale Tobě přeji krásný den a užij si to.
    Protože jsem minulý týden pekla větrníky,tak jsem karamel dělala na „pokličky“,je to úžasná záležitost,doporučuji každému si ho vyzkoušet,při troše opatrnosti je to celkem lehké a pokud se budete držet rad naší Florentýnky,tak to určitě tvládnete…

  34. Réza says:

    Milá Flo, přeji vše nejlepší k dnešnímu ženskému svátku!
    Tenhle recept snad ani nesmím vyzkoušet :o), protože miluju karamel. A bojím se, že by nevydržel dýl, jak pár minut…
    A k úklidu – zbytky karamelu se odmočí i ve studené vodě, mám osobně vyzkoušeno z příprav karamelu v kavárně. To samé, pokud zůstane trocha na sporáku – stačí položit mokrý hadr a nechat odmočit.

  35. Odporúčam smotanu neliať studenú, ale naliať ju horúcu až vriacu, dosť to pení a bublá, ale nehrozia žiadne zvyšky nerozpusteného karamelu. Tiež mám skúsenosť s miešaním roztápajúceho sa cukru s vodou, čím aktívnejšie miešanie a menej vody, tým väčšia hrozba, že cukor znovu skryštalizuje, za mňa radím nemiešať, iba ak trochu na začiatku.

  36. Dnes jsem ten karamel poprvé zkusila. Podle popisu se výborně povedl. Díky. U nás v Hradci Kálové dnes měly všechny městské autobusy za předním sklem upoutávku na MDŽ. Bylo to velmi milé.

  37. Jiřina says:

    Flo, jsi úžasná. Díky za recept a přání.Budu na tebe myslet u karamelového mlsání. Dělám něco podobného na vánoční cukroví, jen přidávám ořechy a natírám mezi dortové oplatky Ty zatížím a po vychladnutí krájím na malé kousky a pak rozdávám.

  38. Věra says:

    Milá Florentýno,
    přeji také nám všem ženám vše nejlepší ke svátku žen. Já jsem z generace, která už dnes MDŽ neslaví, tedy muži to neuznávají, a na druhé straně si děti nezvykly na svátek matek. Čili, musíme si oslavovat samy.
    Děkuji za Tvé čtvrteční emaily. Já jen lituji, že jsi tu nebyla před 50 lety, kdy bych Tě nejvíc potřebovala a možná se naučila vařit.
    Měj se moc hezky. Věra.

  39. Zdena says:

    Milá Florentýnko, moc děkuji za recept. Už se těším na tu dobrotu. Přeji krásný dnešní den.

  40. Mirka says:

    Ahoj Florentýno.
    Děkuji za recept. Hned jak jsem uviděla slovo karamel, vzpomněla jsem si na své mládí, kdy jsme potajmu dělali karamelová lízátka.
    Omáčku určitě vyzkouším.
    Hezký sváteční den všem (nejen ženám)
    Mirka

  41. Marie H. says:

    Milá Florentýnko,
    velký dík za pěkné čtení a recept na karamelovou omáčku.
    Karamel totiž miluji, určitě tento recept vyzkouším a to hned
    zítra.
    Zdraví Marie

  42. Tereza says:

    Dobrý den, Flo, také Vám přeji vše nejlepší k dnešnímu svátku 🙂 a měla bych jeden dotaz; chystala jsem se na něco, co se jmenuje „dulce de leche“, odradila mě pak ale zdlouhavost přípravy. Máte s tím zkušenosti, dělala jste to někdy? Je Vaše karamelová omáčka ve výsledku něco podobného? Vypadá daleko sympatičtěji, tak že bych výsledné produkty zaměnila 🙂 Děkuji a mějte se krásně!

  43. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Děkuji za pěkný článek. I já ti přeji pěkné prožití tohoto dne, vlastně už večera.
    Na sladké nejsem, ale dobrotu zkusím pro děti.
    Měj se hezky. Iveta.

  44. Stáňa says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za dnešní překvapení. Zrovna jsem koupila nový „božský“ jogurt se slaným karamelem a tak se raduji, s karamelovou omáčkou bude jistě každý dobrý bílý jogurt taky dokonalý… Děkuji a krásný večer Stáňa

  45. Marie says:

    KRÁSNÝ VEČER A DĚKUJÍ ZA KRÁSNÉ PŘANÍČKO FROLENTÝNKO A RECEPTÍMK VYZKOUŠÍM
    VŠEM ŽENÁM VŠE NEJ HODNĚ LÁSKY A POROZUMNĚNÍ MAJKA

  46. Helena says:

    Milá Flo,
    právě jsem dovařila tvou omáčku a hlásím, že je skvělá a potvrzuji, že je silně návyková.
    Těším se na další čtvrtek.
    Helena

  47. Martina says:

    Flo! Tak To pěkně děkuji, právě jsem dovařila :)! Moc děkuji, ráda jsem zkusila zas něco nového a tak snadného! A bohužel zakázaného, ale zakázané ovoce nejvíce chutná a jedna malinká kávová lžička tohohle božstva přece nemůže nikomu vadit ;).. Krásný MDŽ a nadcházející jaro!

  48. Míla Florentýno, karamelovou omáčku jsem vyráběla už na vánoce a byl to skvělý dárek pro kamarádku a neteř a teď jsi mi to hezky připomněla, budou velikonoce, tak si to zopakuji. Hezký den

  49. Jitka says:

    Milá Flo, karamelovou omáčku dělám pro neteř, když jako dezert máme panacottu (já osobně mám raději malinové coulis), s výsledkem trošku nejistým, protože někdy se mi stalo, že se smetana po nalití do horkého karamelu srazila. Nejsem si jistá, čim to bylo (kvalita smetany nebo velký teplotní šok – příliš studená smetana).

  50. Milá Florentýno, karamel mi připomíná dětství.Vařili jsme cukr rozpuštěný ve vodě dokud z něj nevznikl karamel. Byly to pak tvrdé cucavé kousky. Vyzkouším tvůj recept se smetanou.

  51. Ahoj Florentýnko,
    momentálně ležím v posteli a můj milovaný muž mi právě přinesl talířek s ovocem, abych měla nějaké vitamíny a rychleji se uzdravila. Recept na karamel mi evokuje dětství, to nám maminka dělala karamelová lízátka. A mimochodem, já mám karafiátky ráda, hezky voní. Jana

  52. Michaela says:

    Ahoj!

    Karamel hotov!

    Měla jsem doma jen cukr krupice, a tedy nedoporučuji – voda se odpařila, cukr zůstal nezměněn, vůbec se nerozpouštěl… V jedné z fází jsem si říkala, že už vím, jak se dělá griliáš 🙂
    Ale nakonec to vyšlo.

    Hezké jaro!

  53. Tohle je přesně recept který jsem potřebovala! Občas dělám čokoládové pralinky a tam se mi bude moc hodit! Výklad je opravdu podrobný, doufám že se bude dařit, dík za něj!????

  54. Mila Flo, tak jsem dnes karamelovou bombu zkousela udelat taky. Trosku jsem to prepiskla a varila asi dele. Po vychladnuti mi vysla hnmota, kterou muzu vyvalet i na dort. Ale chutove je vyborny ????

  55. Milá Fló, děkuji za recept a krásné povídání. Karamel vyzkouším, přeji Ti pěkný den.

  56. Eva Madalena says:

    Ahoj Flo, karamel se chladí ve skleničce. Z první ochutnávky jsem nadšená. Trochu jsem se bála do toho pustit, ovšem Tvůj návod nemá chybu. Moc děkuji a přeji hezký zbytek dne!!!

  57. Milá Flo, píšu Ti vlastně poprvé, protože dostat se na konec komentářů je náročné.Moc ráda čtu tvé fejetonky, jak tomu říkám. Recepty jsou všechny milé a skvělé. A ted ke karamelu. I když mě to zrovna překvapuje, musím uznat, že jsem asi starší ročník. V padesátých a šedesátých letech jsme moc sladkostí my děti neměly, Skolu jsme mívaly odpolední a velká zábava pro nás bylo pořádání oslav, jen co rodiče odešli do práce. Karamel, ne úplně, protože byl bez smetany, jsme vařily.Chudší byl z cukru a vody a bohatší z cukru a másla. Lízaly jsme to jako lízátka, nikdy se nikdo neopařil a moc nám to chutnalo. Tak jdu na ten pravý se smetanou. Měj se krásně.Ecce

  58. Povedlo se mi na víkend „zbavit“ nejen deti (dva predskolacci se k vareni popalenim hrozici dobroty fakt nehodi) a dokonce s nimi odeslat i tatinka (tam zas hrozi, ze by z dobroty na me nic nezbylo) a myslim, ze do rana tu z omacky nic nezbude 😉

    Diky za jednoduchou a skvelou dobrutku!

  59. Milá Flo,
    tohle jsi nám tedy k svátku dělat neměla. To je tak straaaasne dobrý.
    Zkusila jsem karamelovou omáčku včera večer, přišla jsem pozdě na večírek, protože jsem se nemohla odlepit od hrnce, jak jsem vyjidala, co v nem zbylo. Dnes mám připraveno na poháry s ovocem a tvarohem, tak jen doufám, ze do poháru zbyde i karamel ????.
    Dík za recept.
    Petra

  60. marsilinek@seznam.cz says:

    Milá Flo,
    karamel mám hodně ráda, párkrát jsem ho už vyráběla. Příště ho zkusím se solí.
    Líbí se mi Tvůj název ,, zrzavý karamel “, zase jsi mě rozesmála.
    Měj se hezky.
    Marcela

  61. šárka says:

    Milá Flo děkuji za receptík,při jedné z příležitostí tento vyzkouším.Děkuji

  62. Super. Zkusil jsem ji udělat a opravdu je to sladkost. Sklenička už druhý den byla poloprázdná :-)))

  63. Děkuju moc, povedlo se – jupí. Zkoušela jsem již několikrát před tím a vždy neúspěšně. Ale podle tohoto receptu to klaplo hned napoprvé.
    Díky, díky. Je to super. Je to hned další tip na jedlý dárek.

  64. Zdravím, recept ozkoušen,opět ňamňózní :)! Doporučuji ale ostatním bedlivě zvolit odstín srsti lišky obecné. Má varianta, řekněme letního kožíšku, byla zřejmě příliš tmavá. Při dalším míchání se smetanou karamel tmavl dále, až má ve výsledku barvu spíše lesního medu :)).

  65. eva vosecka says:

    Díky Flo za skvělý recept a nápad. Povedl se báječně a jsem za hvězdu.

  66. Milá Flo,
    dnes jsem po třech měsících, kdy jsem bojovala s depresemi, poprvé v práci. Měla jsem v plánu se odměnit mraženým pálivým karí z Icelandu, ale odměním se i karamelovou omáčkou. Já si to zasloužím. (Doufám, že nebudu to samé říkat až budu mýt nádobí.)
    Mimochodem, tvé buchty, které jsem nedávno pekla, měly u ženy takový úspěch, že po těch pátečních jsem pekla ještě v neděli. Sbohem, postavo do plavek, koule je taky príma tvar! (od zítra samozřejmě cvičím…)
    Tvá Máňa

  67. Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně možnosti udělat omáčku bez laktózy. Zkoušela jste nebo nevíte náhodou, jestli to jde i se smetanou lactose free? Děkuji předem za odpověď!

    1. Niko, já bych to riskla a zkusila s nějakou rostlinnou smetanou.

  68. Flo, to prostě vypadá hříšně jako vždy, brzo se do toho pustím, jen se uhlídat
    😀

  69. Veronika says:

    Ahoj Flo,

    můj manžel slaný karamel miluje, vždycky si ho kupuje originál ve skleničce. Letos napsal Ježíškovi, že by chtěl slaný karamel pod stromeček. Našla jsem tento tvůj recept a zdá se, jako všechny tvé skvosty, naprosto blbuvzdorný tak snad se povede.
    Chci se zeptat, jak dlouho karamel vydrží než se zkazí, když je v něm smetana?
    Potřebuji jej připravit s předstihem, když nebude manžel doma tak aby mi do vánoc vydržel a nezkazil se mi.
    Děkuji, Verča

    1. Je v něm smetana a máslo, takže vydrží zhruba týden a bude muset být celou dobu v lednici.

  70. Florentinko,moc díky za tuto dobrůdku.Karamelová omáčka je vynikající.Vyráběla jsem domácí karamelové pití(tři dávky karamelové omáčky,dvě trvanlivé šlehačky,půl litr rumu)Vyšlo z toho dobré pití.Dělala jsem to dřív z plechovek salko.Z tvé omačky bylo pitíčko levnější a chutnější.

  71. Dobry den,
    Cukr mi zacal hnednout uz ve fazi kdy to bylo jeste hodne vodove, je mozne ze jsem zahrivala prilis prudce? Jine vysvetleni me nenapada.. Zalila jsem to tedy smetanou a nejak to zafungovalo, ale nejsem si uple jista ze je to ono.. Dekuji

    1. Luci, to bude ono. Nejspíš za to může hodně tepla, on cukr může vypadat, že je ve vodové fázi, přestože ve skutečnosti není a jen dosáhl teploty, kdy se krystalky rozpustí.

  72. Dobrý den,
    jsem tady nová – zdravím všechny přítomné – a ke karamelu bych měla pár bodů. Za prvé -je vynikající,za druhé – rychle se vypařuje, za třetí – totéž činí u všech obdarovaných. Díky za výborný recept,jenom se chci zeptat,jestli máte v receptech i nějaký zákusek s karamelovým krémem. Jo a co se týká loupežení, zatajila jste jednu zásadní skutečnost, a to že se tak dá činit i s teplou omáčkou. Takové vylizování zbytků z hrnce nemá chybu…..
    Přeji hezké dny,hodně dobrých a povedených receptů. Hanka

  73. Připravila jsem ho poprvé takto až teď a k lívancům se zakyskou byl skvělý. Na zítra budeme opakovat, sehnala jsem droždí Fala, měli poslední dva kousky, dost zdražilo, ale když mi ulehčí ráno… S kypřicím práškem nebyly tak… Luxusní. Děkuji moc.
    P.S. Zvažuji koupi další kuchařky, ale vím, že bych se k ní těžko dostávala. Jedno za týden taky je to pro mne nej. Zajímalo by mne máslo místo smetany v tomto karamelu. Tak uvidím 🙂

  74. Michaela says:

    Dobrý den karamel jsem nikdy nedělala až dnes díky vašemu receptu povedl se mi na výbornou mám jen dotaz dá se karamel obarvit potravinářským barvivem třeba na zeleno ať je změna děkuji za odpověď

    1. Míšo, karamel má hnědou barvu, takže barvit ho mi moc nedává smysl.

  75. Dominika says:

    Krásný den,
    děkuji za recept, jen se chci ještě zeptat,jaká je trvanlivost při uskladnění v lednici?
    Moc děkuji!!

    1. Je v tom mléčný výrobek, takže zhruba týden.

  76. Dagmara says:

    Ahoj Flo,

    objevila jsem u tebe tento recept a hned jsem se pustila do práce… Vše dopadlo dobře, akorát když se začala barvit ta cukrová hmota a měla barvu, jakou jsem si představovala (rezavá jako liška), tak jsem do ní vlila nahřátou smetanu, míchala jsem – a začalo to dále tmavnout. Myslela jsem, že nalitím smetany se ten proces „barvení“ zastaví… Stáhla jsem to rychle z plotny, ale tu krásnou barvu jsem už nezachránila. Hořký karamel ještě nebyl, chuť bezva, ale ta barva se mi moc nelíbí. Není to tím, že jsem do toho vlila teplou smetanu? A nemusí se to při lití té smetany odstavit z plotny? Díky moc.

    1. Dášo, pokud to není hořké, tak bych to neřešila. Příště třeba zkus plotýnku víc utlumit, až se začne cukr rozpouštět a následně karamelizovat, aby to nepostupovalo tak rychle.

  77. Eliška says:

    Dobrý den,
    na Váš recept jsem narazila náhodou, když jsem si chtěla udělat nakrájené jablka v karamelu. Na to, že jsem karamel dělala poprvé se povedl na výbornou. Moc Vám děkuji za tento recept je skvělý a určitě ho nedělám naposledy 🙂 PS: je vynikající!

  78. Dobry den Florentynko! Zitra chci zkusit upect vetrniky, takze dneska jsem si nachystala zaklady pro kremy. Ale myslim si, ze karamel jsem udelala hodne husty, zitra asi budu mit problem ho spojit se slehackou. Ale nevim, nemam s tim zadne zkusenosti. Potrebuji od vas radu, jak karamel naredit? Pujde to? Dekuji moc za odpoved! Mirka

    1. Myslím, že to půjde, ono toho karamelu nebude potřeba na ochucení šlehačky zas tak moc. Já osobně bych zkusila do zatím ještě řidší, nedošlehané šlehačky postupně po kouscích vešlehat lžíci téhle husté omáčky, nanejvýš dvě.

  79. Dobrý den.
    Smím se zeptat, proč mi karamel ztuhnul do konzistence onoho karamelového bonbónu?
    A není z něj ona omáčka, ikdyž jsem pracoval přesně dle receptu.
    Chutná skvěle, ale použít na potření dezertů nepůjde.

  80. Milá Flo!
    Zase jsi mě zachránila. Pekla jsem cheesecake podle kvalitní stránky, jíž věřím, a navrch měl přijít karamel. Cukr se měl rozpouštět pomalu s vodou, ale místo aby začal karamelizovat, pokaždé se začal srážet zpátky do krystalků. Tvůj návod mě zachránil! Děkuju Ti za něj a za všechny recepty a návody, kterými děláš lidem radost takto na dálku

  81. Dobry den, Achjo. Nevím, co jsem udelala spatne, ale postupovala jsem presne dle návodu, cukr se rozpustil, ale než stihl zhnednout, tak se vyparila všechna voda a mne zbyl v hrnci nažloutlý cukr s velkými krystaly do vetsi míry prichyceny k hrnci. Nevite, kde se stala chyba? Dekuju moc, Petra

  82. Asi budu jediná, komu se úplně nepovedla ?je strašně cukernaty jako ty karamelové bonbóny,kde jsem udělala chybu? Zahřívala jsem málo či krátko? Barvu má pěknou, ale krásná hladká hmota to opravdu není, chjoo

  83. Tereza says:

    Dobrý den,
    přísahala bych, že jsem postupovala přesně podle receptu. Ale někde jsem přece musela udělat chybu, když se mi hmota místo rozplývání na jazyku lepí na zuby ?
    Ale kde? Poradíte prosím ??

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close