Velikonoční jidáše, u kterých je mazání medu kolem pusy povoleno

Velikonoční jidáše s sebou nesou spoustu příběhů. Ten hlavní z nich, totiž že jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil proradný a zrádný Jidáš, určitě znáte.

Ale protože jsou Velikonoce zároveň svátky jara, symbolizují konec zimy a začátek nového života, prolíná se jimi i pohanská tradice a tak můžou mít taky symboliku ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů, ježků a třeba i želviček. Záleží na tom, k jakému zvěřinci inklinujete.

Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelnený čtvrtek dopoledne, lépe ráno, ještě lépe před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před nebezpečím typu uštknutí hadem a píchnutí vosou. Určitě je vám jasné, že jakmile kouzlo tohoto ranního okamžiku pomine, budete po jidáších přibírat a bude vám stoupat hladina cukru v krvi jako u kteréhokoli jiného sladkého pečiva.

velikonoční jidáše po upečení

Co čekat od kynutého těsta na jidáše

Když o něco jde, snažím se mít co nejkrásnější a nejlepší výsledek. Takže jsem samozřejmě nějakou dobu hledala i dobré těsto na velikonoční jidáše. Protože tady opravdu o něco jde. Velikonoční stůl je jeden z těch nejslavnostnějších.

Aby se kynuté těsto dalo takto krásně tvarovat, potřebuje být hezké, pružné, vláčné, ale zároveň jemné, nikoli hrubé. Nesmí se trhat a musí držet tvar. Nesmí popraskat a musí stále připomínat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš.

Taky jsem chtěla těsto, které by bylo sladké jen lehce, aby sneslo vrstvu medu na povrchu a ještě se nechalo po rozkrojení potřít medem a máslem, aniž by to působilo nepatřičně. 

Jestli si myslíte, že tím požadavky končí, tak to je omyl. Jsou Velikonoce, takže se do těsta na jidáše sluší zakomponovat větší než obvyklé množství vajec, másla a třeba i smetany, protože jde o první příležitost si po dlouhé době odříkání a nedostatku surovin něco u stolu užít.

A konečně jsem chtěla těsto, které by mě nenutilo tři hodiny čekat, až vykyne, protože jde o drobné pečivo, které chci mít hotové třeba na svačinu, pokud si usmyslím.

Vyzkoušela jsem ledacos. Těsto zpracované formou drobenky, těsto zadělávané smetanou, těsto dlouho kynuté. Tohle vcelku rychlé a nenáročné mě stejně chytilo u srdce nejvíc.

jidáše tvary

Jak zpracovat těsto na jidáše

Jako většina tvarovaných kynutých těst, i jidáše mají podobný způsob přípravy.

  1. Vyrobíte kvásek z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy smetany.
  2. Jakmile kvásek vzejde, smícháte ho s ostatními surovinami a uhnětete hladké těsto.
  3. Těsto necháte asi hodinu vykynout na dvojnásobek objemu.
  4. Po vykynutí těsto rozdělíte, vytvarujete jidáše, a ještě krátce je necháte na plechu podruhé vykynout.
  5. Pečete celkem zprudka a celkem rychle. V receptu máte přesný čas i teplotu uvedenou, ale pokud vás zajímají čísla hned, peče se při 190 stupních 15 minut.
  6. Po upečení potřete ještě horké jidáše medem, aby byl efekt dokonalý.

Krom toho by se vám mohlo hodit pár rad, na co si dát pozor tentokrát. Mám jich jen několik málo, ale přesto si myslím, že především začátečníkům pomůžou.

  • Těsto, i když tvárné a vláčné, je poměrně tučné, takže se hodí nejprve nastartovat drždí samotné jen s trochou cukru, mouky a smetany a vytvořit tak kvásek. S ostatními surovinami ho smíchejte, až když se bujaře probudí k životu. Pak si snáz poradí s náloží másla a žloutků.

    O tom, jak droždí funguje a jak ho nezabít, jsem napsala samostatný článek. Pokud se bojíte práce s kynutým těstem a chcete se tohoto zbytečného strachu zbavit, čtete zde: Jak nezabít kynuté těsto.

  • Máslo přijde do těsta nerozpuštěné. Stačí, když bude povolené na pokojovou teplotu, aby se dalo hníst s ostatními surovinami. Díky tomu bude těsto nadýchanější.

    Pokud jste máslo zapomněli vyndat z lednice včas, nevadí, nastrouhejte ho do mouky na hrubém struhadle.

  • Aby bylo těsto jemné a pružné a hladké, budete ho muset nějakou dobu hníst. Nestačí jen smíchat suroviny, aby nějak držely pokupě. Ruční hnětení by mělo trvat aspoň 10 minut, v robotu si pochopitelně čas ušetříte. Opět se uchýlím k mému oblíbenému přirovnání, že s hnětením můžete přestat až ve chvíli, kdy je těsto hladké a jemné jako dětská prdelka.
     
  • Nebojte se při tvarování pečiva vyválet těsto docela dotenka. Zhruba centimetr silné a kolem 25 cm dlouhé prameny jsou ideální. Dobře se s nimi pracuje a zvládnete s nimi vytvořit požadované tvary. Zamotané těsto pak sice vypadá droboučce, ale to se dokynutím a pečením parádně spraví.
  • tvarování jidáše

  • Potírání medem po upečení má neodvratný vedlejší účinek: jidáše jsou na povrchu lepkavé. Ale tak to má být. Co byste taky chtěli od medu? Čím dřív po upečení jidáše medem potřete, tím bude lepkavost menší. Takže si pospěšte a berte to třeba jako malou rychlostní rozcvičku na Velikonoční pondělí, kdy se každá trocha hbitosti počítá u obou pohlaví.

Jidášky podávejte pokud možno na Zelený čtvrtek, kdy ke zradě došlo. Ale protože se mimořádně krásně vyjímají na velikonočním stole, nemusíte se jim bránit ani kterýkoli jiný slavnostní den. Vždyť to zase vyběháte.

 

Velikonoční jidáše

Množství: 24 kousků

Velikonoční jidáše

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
  • Na potření
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Pokud po 10-15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  2. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Tyto činnosti se pochopitelně nejlépe konají kuchyňským robotem s hnětacím vybavením.
  3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
  4. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
  5. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
  6. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporuču péct jen jeden plech, nikoli dva najednou. V opačném případě po 10 minutách otočte plechy, prohoďte dolní s horním a přidejte 1-2 minuty pečení navíc.
  7. Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.

 

[vc_widget_sidebar sidebar_id=“Velikonoční recepty“]
 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Florentýnko, jidášky jsem podle Tvého receptu udělala na Květnou neděli – byly skvělé! Na dnešek samozřejmě nezbyly a ráno jsem nové nezvládla – ale užili jsme si je:-) Díky!

    1. Tak to mám velkou radost, díky, Lído.

  2. rosnička says:

    ahoj Flo,

    Tvůj recept bych brala všemi deseti VČERA, to jsem pekla na dnešní ráno poměrně náhodně vybraný recept z internetu. Oproti tomu tvému tam byla cca poloviční dávka smetany a taky upozornění, že těsto bude tuhé, ale že to tak má být. No, bylo…zase už nejsem takový začátečník, tak jsem si říkala, že budu mít z jidášů „tenisáky“ na házení, ale nakonec překvapivě – ač konzistencí tužší tj. je do čeho kousat a bohatě na snídani stačil jeden či max. dva – chuťově dobré a hlavně i 14h po upečení vláčné.

    A zajímavý tip na potření – smíchat rum s medem a citronovou šťávou, v poměru všeho stejně (já příště uberu citronovou šťávu), poleva tolik nelepí jako samotný med s máslem, což je praktické třeba pro převážení či přenášení (do práce;-).

    Přeji hezké velikonoce a vajíčka budu barvit podle Tvých tipů, jen tedy červené udělám práškovou barvou!

    1. Zuzi, díky za tip na polevu, zní fakt zajímavě a lákavě. Pusu! Flo.

  3. Monika says:

    Milá Flo,
    tvé jidášky jsou úžasné a já se do nich určitě dnes odpoledne pustím… Protože všechno, co jsem kdy dělala podle tvých receptů je vynikající 🙂 Nedá mi to ale, že jsou ty Velikonoce, a napíšu ti něco, co jidášky třeba trošku od té „zlé“ pověsti, co provází Jidáše osvobodí… S tímto příběhem jsem se setkala už dávno a moc se mi zalíbil. Od té doby jsem v literatuře našla mnoho odkazů a tak jsem se rozhodla této teorii věřit… Tak starou historii jak známo, víme jen z ústních interpretací a je vždy uzpůsobená tak, jak se po generace „přibarvovala“… Takže: existuje i teorie, že to mohlo být trošku jinak. Jidáš byl Ježíšův nejvěrnější a Ježíš mu bezvýhradně věřil… A protože Ježíš VĚDĚL, co se s ním stane (byl to přece prorok), chtěl, aby jeho učení šířili apoštolové do světa dál i po jeho smrti. A tak je potřeboval ochránit. Aby je nepozatýkali a nezabili všechny, což by bylo v té době nejpravděpodobnější. Se svým plánem se ale mohl svěřit jen tomu, komu bezvýhradně věřil. A tak vymysleli s Jidášem plán, aby ho udal a zatkli jen jeho, když bude sám. A stalo se. To, že pak Jidášovi (který byl mimochodem z nich nejbohatší a nějakých 30 stříbrných mu mohlo být ukradených) nikdo tuto absurditu neuvěřil a Jidáš se chudák oběsil, protože tu nespravedlnost nemohl snést, je jen smutné vyústění celého příběhu… Takže je klidně možné, že Jidáš se ve skutečnosti obětoval pro lásku Ježíše. Není to hezký příběh? Krásné svátky přeje Monika

    1. To je krásné! To se mi moc libi 🙂 Mas prosim treba i odkaz na nějakou literaturu? 🙂

    2. Míša Škeříková says:

      no ale to je zajímavý pohled na věc!!!! Díky 🙂

    3. Monika says:

      Pro Julii: Myslím, že poprvé jsem o tom četla v první knize z trilogie Kathleen McGowan která se jmenuje Očekávaná. Další je Kniha lásky a poslední Princ Básník. A pak v různých odkazech a nalezených dokumentech, ale to už nedohledám. Ta trilogie je úžasná, bohužel, dnes už u nás není k sehnání, ale mívají ji knihovny. Rozhodně stojí za přečtení.

    4. Moniko, tímhle příběhem jsi mě dostala. Děkuju. Upřímně a z celého srdce.

  4. Moje babička dělala jidášky z vánočkového těsta, ale tyto vypadají luxusně, budu je muset nutně vyzkoušet…

    1. To je taky dobrý nápad, určitě byly výborné, Rézi.

  5. Díky Flo, přesně tohle jsem potřebovala. Budou tedy o den později – no a co?

  6. Drahuška says:

    Jidášky dnes vyzkouším.Podle tvého receptu budou určitě dobré.Přeji krásné a
    sluníčkové velikonoce .Drahuška

  7. ricna.anna says:

    Milá Flo,děkuji za recept. Přišel zrovna akorát, protože odpoledne jdu na ně!

  8. Mila Flo, na Tvoje stranky koukam a varim z nich asi pul roku. Presneji receno, zatim jsem vic precetla (a doslova slintala u toho) nez uvarila;) Co jsem zatim podle receptu delala, vzdy se povedlo. Delala jsem svoji prvni svickovou v zivote a byla luxusni a smlsla si cela rodina. Diky Ti za tak podrobne a navodne recepty;)
    A ted muj dotaz. Jako naschval nemam v lednici smetanu na vareni, ale na slehani a drozdi Fala, o kterem jsi psala, ze je spis na pomale kynuti. A tri male deti mam doma (prazdniny), takze do obchodu nejdu. Muzu udelat testo ze smetany na slehani? Bude to tucnejsi pocitam. Ale bude to fungovat? Vykyne mi to, podari se? Nebo radsi nechat na jindy? Zrovna jsme si precetli knizku o velikonocich, na obed mame spenat, tak jsem chtela tematicky i ty jidasky:)
    Budu vdecna za radu i kohokoli jineho;) diky
    A vsem krasne Velikonoce;)
    Petra

    1. Míša Škeříková says:

      Dobrý den, trochu se sem vmísím s rychloodpovědí. Smetana ke šlehání má 33 % tuku na normální má 12 %. Hrubým odhadem bych vzala 1/3 šlehačky a dolila 2/3 mléka. Asi by šlo udělat i honosnější výpočet s trojčlenkou na mikrolitry, ale asi si to těsto samo poradí 😉

    2. Věrka says:

      naředila jsem smetanu na šlehání plnotučným mlékem od oka, a šlo to dobře 🙂

    3. Petra says:

      Dekuji za rady, me to nenapadlo to takhle naredit, budu si pamatovat i do priste 😉 dopadly paradne, byly moc dobre:)

    4. Petro, psala jsem ti odpověď do e-mailu, aby ti neutekla, ale ještě napíšu totéž sem, pro ostatní čtenáře:

      „S droždím se netrap, klidně použij to, co máš. A šlehačku smíchej půl na půl s mlékem, abys měla dohromady požadované množství tekutiny. Bude to v pohodě, neboj. Pokud se přesto trochu bojíš, aby droždí zafungovalo, tak kvásek udělej jen z mléka, to trochu pomůže ho líp ho nastartovat, a šlehačku pak přilij až do těsta.“

  9. Ahoj Florentýno, prosím Tě, smetana na vaření, kolik je to %? 10 nebo 30? A hned se do nich (jidášů) pustím… Hana

    1. Jo už mi to došlo, je to těch 10, nebo trochu víc procent.

    2. Je to 12% smetana.

    3. Hani, odpověděla sis správně, je to cca 10-12 %.

  10. Milá Flo, díky za „plnou náruč“ jarních – velikonočních receptů. Jidášky už nechám na příští rok, do mazance se pustím zítra. Tak mi drž palce, ať to dopadne…
    Jinak přeji celé Tvé rodině krásné velikonoční svátky a přimlouvám se za alespoň trochu toho sluníčka!!! Dáda.

    1. Palce držím stále a sluníčko vítáme kdykoli 🙂

  11. Ahoj Flo,díky za všechny velikonoční recepty,mazanec se peče,jidášky určitě taky vyzkouším,chystám se na velikonoční nádivku,určitě bude podle Tvého receptu výborná.Přeju krásné prožití velikonočních svátků. zdenab.

    1. Potěšení je na mé straně, krásné jarní dny i tobě, Flo.

  12. Milá Flo, děkuji nejen za dobré recepty, ale také za krásné doprovodné texty k těmto receptům! Přeji pěkné svátky! M.

  13. Dáša says:

    Děkuji, děkuji. Zrovna jsem se na ně chystala. Tak je udělám podle Tvého receptu, protože výsledek je 100% zaručen.
    Dáša

    1. Rádo se stalo, snad se vydařily 🙂

  14. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, jidášky určitě vyzkouším, láká mě vyzkoušet do těsta smetanu na vaření. Velikonoční beránek z mandlového těsta se podařil, ještě upéct 2 mazance a velikonoční nádivku. Příjemné prožití svátků velikonočních přeje Vlasta!

    1. Pane jo, u vás bude nadílka opravdu krásná a vydařená :-*

  15. Milá Flo, letos určitě vyzkouším jidášky. V loni jsem podle Tvých receptů dělala velikonoční nádivku byla vynikající, i beránka jsem zkoušela a poprvé se mu neulomila hlavička. Příjemné prožití svátků velikonočních Tobě i celé Tvé rodině přeje Eva.

  16. Milá Florentýnko!!
    Jidášky peču taky se smetanou, jen podle starého receptu je tam více žloutků, a nepotírám je medem. Ale dnes zkusím….přijdou až pozdě večer, tak na ráno budou.
    A zkusím podle Vašeho receptu. Děkuji a hezké svátky!!

  17. ukládám, letos už to nevyjde, ale jako vždy detailně a bezva popsané, i když jsem kuchařka staršího vydání, ty mě vždy inspiruješ a když dělám sekanou, salát, mazance, vždy se mi hodí rady od tebe a pomáhají, to je hlavní! Bábovka podle tvého receptu nemá chybu, povedla se i Pavlova, které jsem se bála,objevila jsem pečenou zeleninu na plechu a moc nám chutná, vepřová pečeně podle tebe taky zařazená v jídelníčku. Moc ti děkuji a přeji hezé, veselé a pohodové Velikonoce.
    Květa

    1. Květo, děkuju, moc si tvé přízně vážím.

  18. Já potírám rozpuštěným máslem s medem a rumem.Taky výborný!!Přeji pěkné prožití velikonoc všem!!!

    1. Výborný nápad, díky :-*

  19. Zase to nemá chybu. Flo, ty usiluješ o naše kila navíc …. Nezbývá, než se příště vidět na startu maratonu…nebo jiného sportovního klání.

    Krásné a veselé Velikonoce všem, bez ohledu na chladné počasí. Užijme si je!

    1. V těch kilech navíc jsem určitě nevinně 🙂

  20. babi Martina says:

    Milá Flo,také peču dobré jidéše,ale bez smetany a sypu je bílým mákem.Včera jsem vyzkoušela tvůj recept i s potřením a jsou také vynikající.U nás,ale zase jen na jedno použití.Všem přeju krásné velikonoce.Martina

    1. To sypání bílým mákem se mi moc líbí, díky za další nápad do sbírky.

  21. Ahoj Flo, jídáše peču každé Velikonoce podle receptu, který už má hodně dlouho. Potírám je směsí másla, medu a rumu. Ale tvůj recept se smetanou se mi líbí a vzhledem k tomu, že jídáše peču nejenom na Velikonoce, tak ho vyzkouším. Líbí se mi.
    Přeji krásné Velikonoce.

    1. Díky, Lído, krásné jarní dny přeju.

  22. Alena Svobodová says:

    Ahoj Florentýnko – Janičko.
    Nedostala jsem se dříve k počítači,tak ráno jidášky nebyly. Ale už je zadělávám,budou k snídani o den později. Příště si udělám uzel na kapesníku,tedy napíši do kalendáře hned v lednu,že k Velikonocům zadělat na jidášky už ve středu. To jsou príma překvápka,co nám Flo, posíláš. Díky .
    Pěkné a pohodové ve zdraví prožité Velikonoce! Alča

    1. Pak už zbývá jen nezapomenout, proč ten uzel na kapesníku vlastně je 🙂

  23. Helena says:

    Jidášky pekla už moje bábinka a v dospělosti je peču o Velikonocích odjakživa. Můj recept je snad o něco jednodušší, ale výsledek vypadá jako na fotkách – těsto připomíná plastelínu, je tužší, pružné a nelepí se. Vyrábím z něho esíčka, brejle, smyčky a nejoblíbenější jsou malinké pletýnky. Vždycky jsem je pekla v sobotu nebo v neděli a nabízela koledníkům, letos jsem je chtěla upéct na Zelený čtvrtek, a možná, že to ještě stihnu.
    Boží milosti jsem smažila podle rodinného receptu, dokud byly doma žravé děti. Teď jsme s manželem na to sami a tuto kalorickou bombu si odpustíme, ono nejde usmažit jenom pár kousků a vyhodit ta dobrota nejde.
    Přeju krásné a chutné Velikonoce.

    1. Hláška „vyhodit ta dobrota nejde“ je fantastická 🙂

  24. Jidášky jsem vyzkoušela a děkuji za bezva recept. Byly výborné a kdybychom je nepekly až v podvečer, asi by ani nezbyly na druhý den na snídani:)

  25. Julianna says:

    Milá Flo určitě vyzkouším některý víkend teď už to nestihnu,ale myslím že to bude jedno příští rok si dám záležet,aby byly ve správný čas už jsem pár receptů od tebe dělala a chci udělat nádivku ta mi totiž moc chutná přeji veselé Velikonoce všem.

    1. Juliannko, mám radost, že se ti moje recepty daří. Tak věřím, že k nim časem přibudou i jidášky. Krásné jaro, Flo.

  26. Ahoj Flo,

    díky za opět suprové, detailní, precizní, inspirující a poučné čtení ( jako vždy:-) ). Ty jsi prostě úžasná !!! Moc díky. Přeji Tobě, celé Tvé rodině a všem členům „našeho“ klubu krásné a pohodové Velikonoce! Jana

  27. Milá Fló, moc Tě zdravím píši při čekání až jidášky vykynou. Stíhala jsem až teď večer,tak je budeme snídat až zítra. Už teď vypadá těsto úžasně a moc se těším na zítřejší snidani.
    Děkuji ,za jako vždy úžasný komentář a přeji Tobě a celé Tvé rodině a všem krásné Velikonoce. Lidka

    1. Paráda, díky Lidko za takové bleskové vyzkoušení. Krásné jaro vám všem.

  28. Ahoj Florentýnko nad obrázkama jidášků jen slintám, ale ráno se na ně vrhnu. Přeji veselé a pohodové Velikonoce.

    1. Snad se vydařily a snídaně stála za to 🙂

  29. NO A RÁNO SE MŮŽE ZADĚLAT NANOVO.PO VŠEM SE JEN ZAPRÁŠILO.STARŠÍ VNOUČATA SI POZVALA KAMARÁDY A NA DĚDU NIC NEZŮSTALO.PŘÍŠTĚ SE POLEPŠÍME A NAPEČEME ZE DVOU DÁVEK.KRÁSNÉ SVÁTKY JARA PŘEJE JITKA DĚDA A VNOUČATA

    1. Jitko, nemá děda kolem hlavy svatozář už za svého života? Vaše vnoučata jsou v těch nejlepších rukách.

  30. Jaroslav S. says:

    Dobré ráno, Flo,
    jidáše i další dobroty jsou na cestě a dostaví se až zítřejší ráno, doveze je milá snacha, nějak se do vlastního kuchtění a pečení poslední dobou nemohu dostat,zrazuje mne levice/ne tedy politická, nýbrž vlastní/ – ale bude líp-doufám.
    Přeji Vám, celé rodině a spolupisatelkám veselé, radostné etc,etc VELIKONOCE…
    Jarda

    1. No vidíte, Jaroslave, mne zase při tom, co se snažím dělat, zrazuje levice spíše politická. Ale to sem nepatří a už mlčím.
      Hezké jaro vám všem!

  31. Vladimíra says:

    Milá Florentýnko,
    tak se táži: Mám vůbec jinou možnost, zda péci ??? 🙂 Samozřejmě nemáááááám a jdu do toho, zase jsi mě zlákala, a už se na to moc těším !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Přeji Tobě Flo, a celé Tvé rodině, krásné a pohodové dny, a to nejenom tyto sváteční, ale i všechny následující
    Díky za Tvoji péči a Tvůj čas !
    Vladimíra

    1. Vladimíro, jsem ráda, že se netrápíš zbytečným rozhodováním a jdeš rovnou na věc 🙂

  32. Milá Flo, moc moc děkuju, poprvé v životě se mi povedlo kynuté těsto, a jidase jsou hotové. Sice jsem v té nervozitě zapomněla na ten muškátový oříšek, ale vzhledem k nadšení děti je budu muset dělat znovu, a tentokrát i s tím oříškem ???? Eva

    1. Tak to mám obrovskou radost, Evi, a gratuluju ke zvládnutí kynutého těsta! Flo.

  33. Patricie says:

    Tak avizuji, že jidášky jsou vynikající, zvládla jsem je upéct i já jako začátečník s prací s kynutým těstem. 🙂
    Mockrát děkuji za recept!!!
    Přeji krásné Velikonoce.

    1. Paráda, mám radost. Flo.

  34. Aneta M. says:

    Ahojky, Jidášky se povedly a jsou mooooooc dobré, děkuji za super tipy a recept.

    1. Díky za tak rychlé vyzkoušení, udělala jsi mi radost (a sobě evidentně taky) 🙂

  35. Věrka says:

    dnes jsem je upekla! s asistencí dvou malých pomocnic 6 a 4 roky….
    Taky jsem neměla smetanu na vaření, ale na šlehání a tak jsem ji naředila plnotučným mlékem – od oka….no možná to bylo tučnější, ale vykynulo dobře a upeklo se taktéž chutnalo, zvláště těm dvěma, zítra budou na snídani…. díky Flo
    V.

    1. Jsi skvělá, Věrko, věřím, že máte krásné společné zážitky a zároveň dobrou snídani.

  36. Milá Florentýnko, velikonoční jidáše jsem už chtěla vyzkoušet dávno, ale až tvůj recept mě oslovil a jidáše jsem upekla. Jsou vynikající a hlavně ta sladká poleva :-).
    Přeji krásné Velikonoce. Jana

    1. Jani, tak to mám radost, děkuju.

  37. Milá Flo, tak tenhle recept je opravdu výborný. Jidáše jsem na Velikonoce upekla s dětmi a jenom se po nich zaprášilo. Jako většina jsem také neměla smetanu na vaření a použila tedy smetanu ke šlehání. Navíc jsem jí ničím nezředila a i tak těsto nakynulo. Holčičky se při tvarování opravdu vyřádily – motivy byly vskutku velikonoční: kobra, velryba, kapr….určitě je budeme péci častěji. Majka

    1. Ten zvěřinec mě rozesmál, Majko, úžasné. Pozdravy holčičkám za jejich kreativitu.

  38. Lucie says:

    Dobrý den Flo,děkuji moc za recept na jidášky, fakt se povedly, moc jsme si pochutnali. Moje babička dělávala výborné sladké houstičky, ale bohužel jsem se nestačila je od ní naučit, ale tento recept je hoooodně podobný :-).Určitě je zas zanedlouho upeču.
    Přeji krásný den Lucka

    1. Lucie, tak to je krásný objev, mám radost, že jsem se trefila do chutě dětství.

  39. Klára says:

    Chtěla jsem tento recept pochválit hned o velikonočních svátcích, ale úplně jsem zapomněla, tak aspoň dodatečně: jidášky jsem dělala letos poprvé a povedly se krásně. A hlavně skvěle chutnaly. Hodně se v troubě zvětšily, ale naštěstí jsem je dala dost daleko od sebe. Díky za výborný recept!

    1. Já děkuju za vyzkoušení, u velikonočního receptu mě to obzvlášť těší, neboť není velký prostor pro chyby 🙂

  40. Kristýna says:

    Chci se zeptat, jak jidáše (a třeba i loupáky) nejlépe skladovat, aby byly fajn ještě další den na snídani? Děkuju

  41. Lucie Holíková Návratová says:

    Díky moc, jsou opravdu vynikající:)))Hezký velikonoční čas 2018:)))L.

  42. Zuzana says:

    Poprvé jsem pekla a jsou úžasné a lehké.Jine jsem nikdy nejedla!!!

  43. Na Velikonoce to tedy u nás na Valašsku zatím vůbec nevypadá, ale rozhodla jsem se, že to nenechám jen tak a připomenu si je aspoň těmi jidášky. Pekla jsem dnes poprvé a povedly se, jsou výborné!
    V sobotu se chystám na tvarohový mazanec a maminka už si „stěžuje“, že nebude mít tyto Velikonoce co péct, když se do všeho pouštím já. 🙂
    Tak asi uděláme kompromis a přenechám jí aspoň pečení beránka.
    A moc děkuji za recept 🙂

  44. Milá Flo,
    dnes jsem dělala Jidáše dle vašeho receptu, jen přidala trochu cukru navíc a smetanu použila tučnější. Vše jsem zadělávala ručně a Jidáše nemají chybu. Jsou luxusní, všem moc chutnaly. S těstem se pracovalo úžasně, brzo nakynulo i rychle upečeno, tvary byly i po upečený úhledné. Budu dělat určitě častěji, medu mám zásoby a s medovou polevou nemají chybu. Děkuji za recept a Veselé velikonoce 🙂

  45. Kateřina says:

    Jidášky jsou výborné, polovina mouky byla špaldová, takže vyšly tmavší. Opravdu je dobré počkat, až vychladnou – jsou pak mnohem lepší. Chystám se na mazanec, ale asi až v sobotu, na Velký pátek by se péct nemělo, ani prát, kopat do země, jíst maso, zametat….. Takže nožky nahoru a užívat klidu. Krásné Velikonoce.

  46. Michal says:

    Druhý rok po sobě jsem je doma pekl podle tohoto receptu a druhý rok po sobě 100% úspěch. Užívejte Velikonoce.

    1. Díky a taky krásné svátky. Flo.

  47. Serraniega says:

    Jidášky jsme pekli se synem – prvňáček.Plnil úkol o škaredé středě, kdy se pekly .Tak jsme úkol pojali zodpovědně a pustili se do pečení.Byly výborné, jen to čekání než vychladnou bylo náročné a nekonečné, pár jich padlo i teplých. Dokonce jsme potěšili i sousedy. Děkuji moc za recept, ukladám mezi ověřené.

    1. Mám radost, díky za vyzkoušení receptu, užijte si svátky. Flo.

  48. Veronika says:

    Moc děkuji za recept. Včera odpoledne jsem upekla. Hnětla jsem rukama, takže je v tom kus mého srdce. S těstem se krásně pracovalo, byla to radost. A ta medová poleva, no úžasné. Měla jsem strach že to bude moc lepit, ale přes noc krásně nasákla do jidášků. Výborná snídaně. Přeji krásné Velikonoce.

    1. ❤️ Taky přeju krásné Velikonoce!

  49. Dokonale, uzasna praca s cestom a ta chut, uzasne. Odporucam. Len nenechavat na plechu dlho podkysnut, potom sa zvacsia o dost, aj ked som ich robila tenulinke. Ale to si uz kazdy musi vyskusat. Do cesta som nepridala citr. koru a muskt. oriesok, nikto u nas to nesmie, tqk som dala jrmunlinko skorice a ma to smrnc. Ta mefova poleva je k tomu uplne fantasticka.

    1. Děkuju za vyzkoušení a krásné Velikonoce přeju. Flo.

  50. Dcera prisla a ochtnala ich a hovori, ze ich mozem robit kazdy den, take su dobre 🙂

  51. Janicka, od dnes peciem len Vase recepty 🙂 Krasnu Velku noc prajem a velka vdaka za skvely recept.

  52. Eliška says:

    Milá Flo,

    Tvoje jidášky jsem letos pekla již podruhé. A stejně jako loni jsou famózní. Kolegové se po nich na zelený čtvrtek mohli doslova utlouct a přítel se o ně odmítl s kýmkoliv dělit ????

    Děkuji za skvělý recept, podle kterého kynute těsto zvládne každý, kdo umí číst. Takže i já ???? řadím recept mezi vyzkoušené a osvědčené a moc se na ně těšíme za rok????

    Krásné Velikonoce

    Eliška

  53. Jidášky jsem pekla letos úplně poprvé a podle Vašeho receptu byli naprosto úchvatné. Do druhého dne zmizli. Takže do Velikonoc ještě jednou 😀 Budu péct i beránka, tak snad se mi také tak povede. Super receptík 😀
    Lenka

  54. Včera jsem zkusil jidáše, mazanec i velikonoční hlavičku a vše je naprosto úžasné. Děkuji moc za skvělé recepty, vždy jsem hledal na webu, ale výsledky byly dle mého názoru spíše rozporuplné ????.

    Krásné velikonoce

  55. Milá Flo,
    jidáše jsem dělala poprvé na zkoušku a jsou naprosto famózní! Díky vám přicházím na chuť kynutému těstu, které jsem nikdy moc nedělala a ani nemusela. Jidášů jsem okamžitě snědla 5;)

    Děkuju za úžasné recepty!
    Iva

  56. Růžena says:

    Dobrý den, děkuju za recept, dnes vyzkouším. Chtěla bych se zeptat, zda jdou ještě nevykynuté jidáše také zmrazit, jako rohlíky. Děkuju.

  57. Aneta M. says:

    Ahojky, už se zase pečou, již 3.rok podle tohoto úžasného receptu, letos jsem přidala šafrán.

  58. Andreyka says:

    Ahoj Flo, dalo by se na tyto Jidáše aplikovat pomalé kynutí v lednici přes noc?

  59. Lenka says:

    Lepší recept jsem opravdu ještě neměla. Měkké po upečení, příjemne sladké. Famózní

  60. Ráďa says:

    Milá Flo, dneska jsme s dětmi pekli Tvoje jidášky. Jsou úžasné; vláčné, jemné, hravé :). Chutnaly všem, děkuji za recept :).

  61. Stanislava B. says:

    Dobrý den,
    jidášky jsem vytvořila navečer na Škaredou středu, jelikož jak jsem se dočetla, by se měly jíst na snídani na Zelený čtvrtek.. (samozřejmě byly už i na večeři;o)
    Váš recept jsem si trošku upravila, mouky jsem použila 300g špaldové hladké, 100g špaldové celozrnné, 100 g pohankové hladké, smetany 200 ml a 100ml mléka..
    Těsto bylo hodně lepivé, musela jsem přidat trochu špaldové mouky, nicméně krásně vykynulo, po upečení nadýchané, měkoučké, opravdu veliká spokojenost:-)
    Uvidíme, jak budou chutnat zítra:-)
    Veselé Velikonoce a mnoho radosti z příchodu jara všem!!

  62. Helena says:

    Wow, dnes jsem ty jidášky podle receptu upekla, jsou fantastické a úplně dokonalé, je mi 16 let a moje jídlo donedávna doma moc nemuseli a neměli radost, když jsem se objevila v kuchyni, ale když uviděli tohle tak se jim hned sbíhaly sliny a nemůžou se dočkat až si je ráno dají. Fakt bomba tohle to.

  63. Daniela says:

    Dobrý den, dnes jsem poprvé zkusila jidášky. Neměla jsem smetanu, tak jsem dala více másla a mléko. Jsou výborné! První plech jsme snědli skoro celý ještě teplé ?

  64. Lucie says:

    Děkuji vám za perfektní recept na jidáše. Slavily u nás velké úspěchy :-). Vybrat si váš recept znamená mít jistotu, že se dílo podaří. Dělala jsem podle Vašeho postupu mimo jiné bramborové knedlíky, které pochválila dokonce i moje maminka, kterou považuji za kuchařku číslo jedna. Děkuji za spoustu bezva receptů a chytrých tipů, které jsem tu našla. Krásný den a Veselé Velikonoce?

  65. Michaela says:

    Dobrý den,
    Dnes jsem dělala podle Vašeho receptu Jidáše, bála jsem se jak dopadne těsto ?naštěstí se povedlo krásně a výsledek je bomba ?mám je jako ty Vaše na obrázku.

    Díky!

  66. Edita says:

    Dnes jsem úplně prvně pekla jidášky. Těsto jsem zadělala v pekárně a úžasně vykynulo, krásně se s ním pracovalo. O level výš je ale posunula medovo máslová poleva. Dle jednoho z komentářů jsem přidala i rum a citronovou šťávu a jsou jedinečné. Díky za recept 🙂

  67. Milá Flo,
    já to tu prostě zbožňuju ! Nejen, že mám i tvé kuchařky, ale stále nakukuju a hledám inspiraci i zde. Letos jsem si v rámci domácího vězení a neustále hladových krků dala předsevzetí, že každý den upeču nebo uvařím něco velikonočního.
    Tak jdu na to! A začínám jidášema, snad to klapne. S kynutým těstem máme zvláštní vztah :-).
    Přeji všem pohodové Velikonoce a mnoho sil
    Eva

  68. Vendula says:

    Dobrý den,
    dnes jsem je zkusila péct úplně poprvé a našla jsem Váš recept a musím říct, že už jiný hledat ani nebudu. Syn (22 měsíců) a dcera (3,5 roku) sprášili úplně všechno, co bylo na talíři a pak se dožadovali dalších. Na nás dospělé skoro nezbylo. Rozhodně si u nás najdou své tradiční místo. Děkuji mockrát 🙂

  69. Kateřina says:

    Uzasne hebke, vlacne, Povedly se napoprve. Oba dva plechy vzaly mi tri chlapi utokem a po pul hodce nezbyl ani jeden. Jsou neskutecne zrave;) a zitra pecu zas, radeji udelam dvojitou davku. Dekuji, byl to uspech!

  70. Andrea K says:

    Recept vyšel hned napoprve na jedničku! Vše šlo přesně podle popisu a výsledek byl skvělý – Jidáše krásné a hlavně výtečné! Zaprášilo se po nich a pochutnala si celá rodina. Děkujeme.

  71. Michaela Suchanová says:

    Jidášky ozkoušeny – jsou báječné a navíc krásné. Motání všemožných tvarů byla ideální velikonoční aktivita pro mou dceru (6 let). Moc nás to bavilo. PS: Dala jsem na půl špaldovou bílou a pšeničnou mouku, dále smetanu na šlehání protože jsem jinou neměla.

  72. Mila Flo,
    Jidasky u nás vždycky děla babicka. Letos dodrzujeme odstup, tak jsme si rikala, ze to taky zkusím. Nemám zkušenosti s drozdim, tak to byla výzva, ale štěstí začátečníka nezklamalo. Povedlo se a byly super…aspoň tedy první den. A teď k dotazu. Pečeni s drozdim nemám rada, nevim proč, ale druhy den to droždí je hrozne cítit a mě to proste nechutna (takže babicciny buchty a výtvory proste jen čerstvé). Jsem jen citlivka, je to drozdim, nebo je nějaký fígl v postup, jak tomu předejít? Jidáše se povedly, ale druhy den už to nebylo ono. Poradis mi co s tím? moc díky Jana a přeji hezké Velikonoce

  73. Karel Vavřena says:

    Milá paní Florentynko.
    Peku u nás vánočky i mazance a včera poprvé podle Vás i jidasky a byly vynikající.
    Děkuji Vám za inspiraci a pomoc.
    Přeji nám všem Veselé Velikonoce.
    Karel.

  74. Daniela says:

    Děkuji za úžasný recept?. Včera jsem prvně zkusila upéct Jidáše a velmi mile mě překvapilo vláčné hebké těsto, se kterým se velmi dobře pracovalo. Po upečení jsme se nemohli dočkat ochutnání a výsledek prostě skvělý. Zkušební várka se velmi osvědčila a na Velikonoce si to celé zopakuji. ?

  75. Anka F. says:

    Skvělý recept, skvělé těsto, skvělý výsledek. Děkuji!

    Komentář pro začátečníky, kteří zkouší těsto poprvé: všechno funguje jak má, těsto výborně kyne, velmi dobře se s ním pracuje a snese i dvojí „přemodelovaní“. Také jsme ředili 33 % šlehačku mlíkem a vůbec to nevadí. Tvary se při kynutí zvětší, ale nerozlepují se. Jeden zádrhel tu ale je – pokud upečete jen z 1 dávky (a je vás doma víc než 2), asi vás bude mrzet, že jste nezadělali dvojnásobné množství … 🙂

  76. Růžena says:

    Loni jsem podle Vašeho receptu poprvé zkoušela a byly naprosto luxusní. Letos bude opakování 🙂 Ale měla bych dotaz – dalo by se těsto zadělat v domácí pekárně? Nemáte prosím zkušenosti s tímto způsobem?
    Díky a přeju krásné Velikonoce. R

  77. Zdravím můžu se zeptat jestli se Jidášci můžou dělat v horkovzdušné fritéze? Děkuji

    1. Já těmto přístrojům nefandím, tedy ho nemám a nepoužívám a ani o něm neuvažuju. Ale z logiky věci mi přijde, že pečené v troubě budou chutnat jinak než „smažené“, byť v horkovzdušné fritéze. Horký vzduch tam dosahuje jiné teploty, vyšší, než v troubě. Navíc si nedovedu představit, jak dlouho by trvalo, než se tam všechny jidášky tepelně upraví. Ty kousky, které by zatím čekaly zapletené a vykynuté, by překynuly, čímž by se následně v teple srazily nebo roztekly.

  78. Povedly se nádherně. Chtěla jsem poslat fotku, ale nejde to.

  79. Lucie says:

    Dobrý den Flo, dá se použít také sušené droždí? Díky moc, Lucie

  80. Katka says:

    Dobrý den,
    moje, čerstvě 15-ti letá, dcera se kuchyni vyhýbá jako čert kříži. Dnes jsem šla do práce na odpolední a řekla, ať upeče jidášky o které mě žádala, že já to nestihnu a už by se nám nepovedlo, jíst je na zelený čtvrtek. Otevřela jsem na pc Váš recept a vyndala na linku potřebné suroviny…..Světe div se, když jsem přišla z práce, seděla v kuchyni na zemi a spolu s mladší sestrou motala jidášky. Bylo už asi 21h a tak jsem jim pomohla, přidal se i synek. Umotáno bylo za chvilku. Po upečení prvního plechu jsme byli všichni nadšeni a než se upekl druhý plech, první byl už snědený.
    Druhý plech chránila vlastním tělem, aby prý zbylo na zítra, že se s tím dělala celé odpoledne a nechce aby se to hned snědlo 🙂
    Tak doufám že se jí v kuchyni zalíbilo a bude se tam od teď realizovat častěji.
    Moc Vám děkuji a přeji krásné Velikonoce

  81. Katka says:

    Zdravim,mam takovy zacatecnicky dotaz….je to preklep a tech kousku ma byt 32 a nebo opravdu jen 24?
    Dekuji za odpoved
    Katka

  82. Zuzka says:

    Moje první kynuté těsto, první jídáše. Naprosto dokonalé!!! Nejsou suché, vláčné, rozplývají se na jazyku. Kvásek nádherně vyběhl. A i přes to, že jsem těsto dělala pozdě večer a uvědomila si, že je chci ráno čerstvé.. Musela jsem improvizovat s těstem. Už bylo nádherně vykynuté a přesto jsem ho strčila přes noc do ledničky. Budila jsem se strachem, co se s ním děje.. Ráno jsem ho našla sice úplně spadené a “scvrklé” (to se s hýčkáním, které jsem mu věnovala do té doby nedalo srovnat). Nicméně!!! Řekla jsem si, že víc pokazit už ho asi nemůžu. Těsto jsem lehce rozválela a krájela nudličky, z nich potom lehce kroutila tvary. Naprosto nádherné, zlaté, jak jsem psala na začátku, opravdu dokonalé..
    Moc děkuji za recept i za ostatní rady jak na kvásek.
    Zuzka

  83. Petra says:

    Milá Florentýno,
    díky za recept, jidáše se opravdu podařily a všem moc chutnali.

  84. Ivona says:

    Moc výborné, povedli se.
    Děkuji za recept.
    Ivona

  85. ZdeňkaMula says:

    Milá Florentynko, jidase jsou hotové a moc dobre. Děkuji za super recept.
    Přeji krásné velikonoční svátky Zdeňka 3x

  86. Ahoj Flo,
    chtěla bych je před pečením posypat kmínem. Mám tedy do těsta nedávat tolik cukru a nebo mohu a bude to dobré?
    Děkuji

  87. Alžběta says:

    Dobrý den,
    po vašich kynutých buchtách, které se povedly jako nikdy, jsem se vrhla na pečení jidášů. Byly krásně nadýchané. Akorát jsem neměla med. Nebála jsem se s polevou zaimprovizovat. A tak jsem zkaramelizovala cukr, že tím nahradím med. Když jsem do něj přidala máslo, z karamelu se stala žvýkačka plavající v másle. Pomohlo přilití trochy smetany na vaření. k dochucení jsem přidala trochu rumu a na závěr to celé přecedila, abych se zbavila trochy karamelových hrudek, které se odmítly ve smetaně rozpustit. Takže jsem upatlala spoustu nádobí, ale nakonec jsme si pochutnali.
    Děkuji za výborný recept.

  88. Milá Florentýnko,
    vyzkoušela jsem Tvůj recept na jidášky a musím říct, že takhle dobré jsem je ještě nikdy neměla a to je peču x let. Recept jsem zařadila do seznamu těch co dělám pořád a ten původní jsem vymazala. Těsto bylo skvělé, dobře se s ním pracovalo. Možná příště dám o trošku víc muškátového květu, dala jsem opravdu malinko. Jako polevu jsem si vzala nápad z jednoho komentáře med, rum, citron – opravdu skvělý nápad, lepení na minimum, takže jsou dobré i druhý den, malé děti nekňourají, že to lepí a dají se i někam vzít.

  89. Zuzana says:

    Naprosto luxusní! ? Děkuji Vám Florentynko za recept! Vše se skvěle podařilo, s těstem se krásně pracuje a chuť božská! Krásné Velikonoce!

  90. Anežka says:

    Děkuji za bombastický recept! Neskutečné těsto, skvělé na tvarování. A navíc taková lahoda! Veselé Velikonoce 🙂

  91. Monika says:

    Milá Flo, sice pár let po zveřejnění a dle zvyků se zpožděním, nicméně pro mě dnes premiéra a musím říct, že ač si s kynutým těstem vůbec nerozumím a měla jsem strach, že se mi to bude lepit a celkově to bude katastrofa, tak jsem se synem tvořila tvary z úžasné hmoty, která byla vláčná, hedvábné a ani trochu jo nenapadlo lepit nebo nám jakkoli ztěžovat práci a jsou z toho krásné, zlatavé, nakynuté uhlíky a zamotance… díky za inspiraci Vám a také rosničce, od které jsem převzala úpravu medu, k postupu v receptu ksem přidala lžíci rumu ?

  92. Monika says:

    uzlíky ne uhlíky ???

  93. Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat na tip na uchování kynutého těsta do dalšího dne. Mám v plánu péct s dětmi v MŠ druhý den 🙂 Děkuji za odpověď Lenka

    1. Lenko, je potřeba těsto zadělat studenými tekutinami, nenechat vůbec rozkynout a rovnou po prohnětení strčit do lednice, kde vykyne pomalu přes noc. Na druhý den se z něj splácne vzduch, umotají se tvary, a pak už je to podle receptu. Jen kynutí hotových jidášů může trvat o něco déle, než je uvedeno, protože se těsto bude nejprve zahřívat na pokojovou teplotu.

  94. Markéta says:

    Zdravím, jidášky jsme letos zkusili a dopadly přesně podle fotek, děkujeme za obohacení Velikonočního stolu!
    Chtěla bych se zeptat, do druhého dne se medová poleva vsákla a jidášky jsou sice vláčné a dobré, ale na povrchu ztratily lesk a vypadají “pomačkaně”. Měla byste radu jak tomu předejít? Dá se to vůbec? Díky moc.

    1. Možná je trochu nahřát v mikrovlnce, aby se maličko vzpamatovaly, ale vsakování tekutiny do těsta se jinak zabránit nedá.

  95. Vendula says:

    Milá Flo,
    těsto jsem zkoušela, jenže jsem neměla smetanu, tak jsem použila mléko. Těsto mi vyšlo hodně řídké a lepivé. Používám na míchání robota. Obecně se mi stává, že mi kynutá těsta podle receptu vycházejí řidší, že se z nich nedá udělat hezká koule. V čem by mohl být problém? Tentokrát to asi bude tou náhražkou smetany za mléko, ale i když používám všechny ingredience dle receptu a pečlivě vážím, stejně si ta těsta vycházejí řidší 🙁
    Děkuji.
    vendula

    1. Pokud se ti tenhle problém děje soustavně, tak bych si ověřila spolehlivost odměrky na tekutiny – třeba tím, že si je převážíš na váze, 100 ml vody by mělo mít 100 g. Nebo druhá možnost je, že ti špatně váží váha a udává větší hmotnost mouky a jiných surovin, než odpovídá skutečnosti. Případně ještě může být důvod v tom, pokud používáš mouku koupenou přímo ve mlýně, mohla by mít vyšší vlhkost než se prodává v obchodech.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close