Játrové knedlíčky jako od babičky

Moje tchýně dělá ty nejlepší játrové knedlíčky na světě. A v tom je ten problém. I když se zuby, nehty a vařečkami držím jejího receptu, nikdy to není to samé. Hádám, že dobře znáte, jak dokáže ublížit věta: víš miláčku, ale od maminky to chutná jinak…

Zadržte slzy, protože tohle bude nakonec happyend. Hned, jak se k němu dostanu.

Játrové knedlíčky jsou něco, co zásadně dovede pozměnit ráz hovězího vývaru. Zároveň jsou játrové knedlíčky to, čemu se v odborných kruzích říká vložka do polévky.

Kromě vložek do polévky existují totiž ještě zavářky, to je zase jiná kuchařská škatulka. Obojí se liší podle toho, zda tuhle věc necháváte uvařit zvlášť a teprve potom ji přesunete do polévky, nebo zda ji do poživatelného stavu přivedete rovnou v rodící se polévce. Odděluje se to proto, že vložky do polévky by vývar zakalily, kdyby se vařily přímo v něm, případně jiným nežádoucím způsobem pozměnily jeho chuť.
 
játrové knedlíčky do polévky

Játrové knedlíčky jsou však pro domácí kuchařku takový malý hybrid a pohybují se někde mezi vložkami a zavářkami. Je lepší je vařit zvlášť, protože by skutečně vedly k mírnému zakalení polévky, ale přitom dovedou jinak nevýrazné polévce nebo slabému vývaru dát zajímavou chuť, pokud by se vařily přímo v ní.

I Marie B. Svobodová ve své Kuchařské škole z roku 1894 píše, že “jaterní knedlíčky jsou velmi dobré na zlepšení slabé polívky, kterážto, nechají-li se v ní uvařiti, znamenitě na chuti i síle získá.”

Já osobně řeším tohle dilema – zda vařit játrové knedlíčky ve vývaru nebo zvlášť – tím, že je uvařím nejprve zvlášť v osolené vodě nebo v části vývaru, ten pak nechám pár minut ustát, aby měly sražené bílkoviny čas sednout si ke dnu, a následně opatrně část čirého vývaru z těchto knedlíčků přidám do polévky. Snažím se přitom vyhnout všemu, co se zatím usadilo na dně.

Z čeho se dělají játrové knedlíčky do polívky

Na játrové knedlíčky můžete použít játra ledasjaká: hovězí, telecí, vepřová, kuřecí, krůtí, králičí, dokonce i skopová, kozí nebo ze zvěřiny.

Vždycky je nejdřív musíte zbavit žilek, tuku a všech částí, které se vám nelíbí. Někdy stačí žilky vyříznout, jako třeba u jater drůbežích, někdy si pomůžete seškrabáváním, každopádně je to činnost velmi důležitá, která vede k jemnému výsledku.

Další důležitou součástí játrových knedlíčků je vajíčko, které je po uvaření drží pohromadě, a taky ochucení: mezi základní minimum patří hlavně česnek a majoránka. Klidně si k tomu ale přidejte muškátový oříšek a pepř, případně i zelenou petrželku. Někdo ještě do játrových knedlíčků přidává cibulku podušenou na másle a vychladlou.

O zahuštění jaterné hmoty se skvěle postrará strouhanka, ale v některých receptech můžete najít i pečivo předem namočené v mléce a vyždímané. To se hodí, hlavně když jsou játra hodně výrazná, čili především hovězí nebo ze zvěřiny, nebo když potřebujete nastavit knedlíčky na objemu.

Jak uvařit játrové knedlíčky

Jakmile máte nachystané všechny potřebné suroviny, stačí je rozmixovat dohladka. Aby se to povedlo dokonale, je lepší česnek předem nikoli nasekat, ale prolisovat nebo aspoň nakrájet na tenké plátky, jinak se rád vyhýbá čepelím mixéru.

Po rozmixování a zahuštění strouhankou si játrová hmota potřebuje aspoň půl hodiny odpočinout, aby zhoustla.

Výsledkem bývá něco, z čeho se jen těžko dají vytvarovat knedlíčky. Je to řídké, patlá se to, nedrží to tvar. Ale čím je tahle hmota řídší, tím jemnější knedlíčky nakonec dostanete. Naopak čím víc byste přisypali strouhanky, tím tužší bude výsledek. Takže se pokaždé řiďte citem a stávající úrovní trpělivosti. Stále navlhčené ruce značně usnadní rozhodování i práci a strouhanku na zahuštění můžete když tak přisypat vždycky.

A teď to nejdůležitější: játrové knedlíčky vařte hodně zvolna.

Zavářejte je do vody, která jen sotva vře, a nechte je líně povalovat. Žádný prudký var, ten by jim přivodil zbytečné trhliny, přeci jenom je tohle jemná záležitost, i kdyby byla z hovězích jater.

U malých knedlíčků budete mít uvařeno do 10 minut, u větších do 15, ty největší ve stylu rakouské Leberknödelsuppe, kdy na jednu porci připadne jeden megaknedlík a závěj šnytlíku, klidně i půl hodiny.

V posledně jmenovaném případě se nebojte mezi ingredience přimíchat pečivo předem namočené do mléka a vyždímané. Je totiž lepší, když má tenhle obrknedlík na řezu strukturu a není vyloženě jemný a hladký.

Recept na játrové knedlíčky, který následuje, mám skutečně od své tchýně. Děti tyhle knedlíčky milují, ovšem nejvíc přímo od babičky, která je vaří na přání a podává v hovězí polévce s domácími nudličkami. Pokud se do nich pustím i já ve své kuchyni, zásadně je podávám v jiné polévce. Kde není srovnání, nemůže být ani vítěze. A nemůže tedy být ani vyslovena věta: maminka tuhle polívku vaří jinak, miláčku.

 

Játrové knedlíčky

Množství: 4 porce

Játrové knedlíčky

Suroviny

  • 200 g hovězích jater (mohou být i jiná, například vepřová, drůbeží, králičí apod.)
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce strouhanky
  • malá špetka čerstvě mletého pepře

Postup

  1. Opláchněte játra a položte je na prkénko. Ostrým velkým nožem z nich začněte odškrabávat malé kousky, podobně jako byste chtěli ostřím nože vymáčknout tkáň ven. Takto zpracujte celý kus jater, nakonec by vám měly zbýt jen cévy a šlachy – ty zahoďte. U drůbežích jater stačí vyříznout případné velké žilky, nic víc.
  2. Játrovou hmotu přesuňte do mixéru. Přidejte vejce, sůl, majoránku a prolisovaný stroužek česneku. Vše dobře rozmixujte na hladkou kaši a tu vylijte do středně velké misky.
  3. Do játrové hmoty vmíchejte tři vrchovaté lžíce strouhanky. Knedlíčková hmota se vám v této chvíli může zdát příliš řídká, než aby se z ní daly zformovat knedlíčky – není to však tak docela pravda. Kdybyste ji zahustili další strouhankou, byly by knedlíčky po uvaření zbytečně tuhé. Nechte 20-30 minut odpočinout.
  4. Připravte si litr vroucí slané vody, nebo přiveďte k varu část vývaru určeného na polévku. Začněte tvarovat knedlíčky: lžičkou odkrojte kousek připravené játrové hmoty a mokrými dlaněmi ji vyválejte do tvaru kuličky; vůbec nemusí být přehnaně pravidelná. Nechte ji z dlaně sklouznout do vody nebo vývaru a hned stejným způsobem zpracujte další. Záhy zjistíte, že to jde celkem rychle. Průběžně hlídejte, aby voda nezačala vřít příliš zprudka. K uvaření knedlíčků potřebujete jen mírný var. Jakmile zavaříte i poslední knedlíček, udržujte ještě dalších deset minut ve stavu mírného chvění a občasných bublinek.
  5. Knedlíčky vylovte a vložte do připravené polévky. Vývar z vaření knedlíčů nechte chvíli stát, následně jeho čirou část můžete použít k dochucení a posilnění polévky.

 
PS. Pokud byste chtěli knedlíčky servírovat v polévce, která je zahuštěná jíškou, vždy je vařte zvlášť. V zahuštěné polévce by při vaření zbytečně ztvrdly a zatuhly.

PPS. Potřebujete-li k receptu na játrové knedlíčky přidat i návod na vývar, dovolím si vás odkázat na následující články:

 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo!, dělám játrové knedlíčky také tak, „akorát“ jsem nevěděla, že si mají půlhoďku odpočinout!, taková důležitá věc! Díky za radu, a jistě nejsem sama! Příjemné podzimní dny a už se těším na vánoční čas… 🙂

    1. Jiřinka says:

      Přesně stejnou chybu dělám i já. A zbytečně tam cpu strouhanku navíc… A děkuju Florentýně za osvícení 🙂

    2. Pro mě také ponaučení, jsem za to rada. Mám krasne měkké knedlicky ???????????? Dekuji

  2. Dobrý den, maminka mě nutila dělat knedlíčky tak, že jsem nabírala malou lžičkou, při více porcích to trvalo moc dlouho. Takhle je dělám, když nás není více, než pět. Při větším počtu dělám „rýži“… přetlačuju přes síto na halušky. Je to rychle hotové a rychle uvařené – a nehubujte mě za to.
    Vařím je zvlášť a do polévky dávám těsně před podáváním.

  3. Milá Flo, játrové knedlíčku dělám ráda, jím je ráda a rodina si smlsne. Ale …. teď je musím vařit trošku jinak. Prostě je podle tebe vylepším. Díky.

  4. Ahoj Flo, já mám zase recept od svojí babičky, ale možná by ho sama nepoznala, jak se lety změnil. Dávám do nich trošku rozpuštěného másla a zavařuji rovnou do polévky. Přijde mi škoda přijít o ten vývar a ušetřím nádobí, a mírný případný zákal při vylepšení chuti nikdy nevadil.
    PS: Opět jako vždy mlsně polykám naprázdno…
    Díky

  5. Milá Flo, díky za opět skvělé čtvrteční počtení. Já mám s játrovými knedlíčky jeden obrovský problém. Poslední dobou – ať už použiji jakákoliv kupovaná játra – cítíme vždycky nějakou nepatřičnou hořkost. Z domácích králíků nebo prasete tu hořkost necítím, ale zase nemáme takový přísun domácích surovin. Zkoušeli jsme i játra namočit do mléka, ale lepší to nebylo, takže jsme v podstatě přestali játrové knedlíčky dělat. Nemáš nějakou radu, jak játra zbavit té hořkosti?

    1. Jarčaka says:

      Já jsem dříve dávala cibuli teda mlela a to dělalo tu hořkost.Teď je dělám bez a je po hořkosti.Dáváte cibuli?Při mletí ráda hořkne.

      1. Je to přesně tak, cibule by se neměla mlít, pokud ji chcete přidat, tak vmíchat až do připravené knedlíčkové hmoty.

    2. Pepík.
      Cibuli umlít můžete.Ale nesmí se mlít v robotu na velikou rychlost.Pokud ji umelete v ručním mlýnku nebo jenom na pulsování na pomalo,tak nezhořkne.

  6. Milá Florentýnko, knedlíčky dělám také podle své babičky a shodou okolností jsou ingredience stejné jako Tvoje. 🙂 Ingredience ale nemixuju, promíchám je pořádně vidličkou. Máme raději, když jsou tam kousíčky jater. Knedlíčky zavářím přímo v polévce, ta má potom výraznější chuť. 🙂

  7. Játrové knedlíčky nechávám zatím na své tchyni.
    U nás doma se souboj moje/tchynina kuchyně nekoná, protože já vařím prostě jinak. A není lepší pochvaly než: „Já už jsem si tak zvykl na to, jak vaříš ty, že už je mi po víkendu u mámy těžko…“ :o) (Tchyně víc mastí, zahušťuje a solí než já.)
    Ale musím sebekriticky uznat, že tak dobře jako moje maminka zatím nevařím, a i mému muži chutná víc u mojí mámy než u jeho. Uklidňuju se tím, že jsou to léta praxe.

    1. Moj muz mi minule laskyplne povedal, ze uz som ho pokazila, ze by sa uz u rodicov nedokazal stravovat, ako je to vsetko strasne tazke 😉

  8. Ahoj Flo,vyzkouším dle Tvého receptu,určitě budou výborné.Odpočívat jsem je nikdy nenechávala a nevařila jsem je pomalu,Hned v neděli to napravím. Akorát je nebudu vařit zvlášť,vždycky jsem knedlíčky zavářela přímo do polévky a nebylo to s tím zakalením až tak hrozné. Díky za receptík Zdena

  9. PS: Nechat odstát veškeré knedlíčky či kapání mě naučila moje maminka, suché suroviny jako strouhanka a krupička prostě potřebují čas na nasátí vlhkosti. Je to základ úspěchu.

  10. Milá Flo, dělám knedlíčky 26 let dle své staré České kuchařky. A odlišnost je , že se přídává lžička sádla – lehce utřu s vajíčkem a strouhankou a část strouhanky se zvlhčí vývarem. Odpočinout jak kdy. A dělám lžičkami.

  11. Ty najdeš úplně na všech receptech nějaké vylepšení. Opět pár tipů, které ráda vyzkouším. Jeden – vaření zvlášť, druhý – vychladlá cibulka dušená na másle, já dávala šalotku na jemno nakrájenou rovnou. A pak, to půlhodinové odpočívání. Díky. Těším se na experimentování.

  12. Přítelkyně jednou knedlíčky dělala. Chtěla pomoct. Zkusila jsem to, ale játra jsou mi prostě odporná strukturou, pachem, barvou, chutí, vším… Játrové knedlíčky ale ne. Myslím, že se přítelkyni nějakým záhadným způsobem tenhle recept dostane na oči. 😀

  13. Karel Kočí says:

    Milá Florejntýnko, já jehněčí játra nakládám na 24 h. do kefíru, nebo kyšky a je to super.
    Na jaké-koliv použití

  14. Drahuš says:

    Milá Florentinko Janinko,v prvé řadě Ti chci poděkovat za pravidelný přísun Tvých krásných receptů,rad a vychytávek!
    Vždy se těším na čtvrtý den v týdnu a na novou ochutnávku Tvých dobrot 🙂
    Játrové knedlíčky jsou moje srdeční záležitost.Máme je moc rádi a dělávám je různě.Nejvíce nám však chutnají podle receptu mé babičky a já nejen u těchto knedlíčků na svou milou bábinku s láskou vzpomínám.http://www.pazitka.cz/ostatni/jatrove-knedlicky-podle-me-babicky/
    Milá Flo,přeji Ti úspěch ve všem a pevné zdravíčko a těším se opět za týden!Měj hezký den 🙂

  15. Ladislav says:

    Ahoj Flo na polévky to já jsem 🙂 a když se udělá taková krásný vývar z oháňka a jedné hovězí kosti zvané harfa tak to nemá chybu ,jinak díky za skvělou radu.

  16. ahoj Flo,játrové knedlíčky občas udělám a přiznám se,že je povařím v polevce. Je mi líto o tu chut co vyvařím zvlášt přijít. Zakalenou polévku ještě nikdo neřešil.A poravdě mi chutná i třeba zakalená. S tou cibulkou je zkusím,budou o další chut vylepšené.
    Krásný den Tobě i ostatním
    Marie

  17. Knedlíčky miluju, zejména kuřecí, vařím v polévce a lžička másla při zpracování knedlíčků z nich opravdu udělá luxusní záležitost. Takže já rád játra, ty rád játra :-))…

  18. Alžběta Gondášová says:

    Játrové knedlíčky dělám tak jak uvádíš, ale přidávám trochu másla.

  19. Játrové knedlíčky jsem dělávala až do té chvíle kdy mi do mixéru spadlo víčko a vše jsem vyhodila, maminka mě naučila výborné knedlíčky z droždí a manžel řekl, že jsou lepší než játrové a od té doby jiné nedělám.Droždí nemám ráda, jen v těch knedlíčkách :-).

  20. Štěpánka says:

    Ahoj Flo.

    Tak s touhle hláškou jsem se už dávno vyrovnala. Resp. s její obdobou ve znění z úst drahé polovičky: „No ale můj kuchař ….“.
    Dost dlouho mi trvalo, než jsem zaujala naprosto lhostejný postoj k této „výzvě“ a přestala jsem „soutěžit“ s oním kuchařem. Posléze mi došlo, že podobnou hlášku (a možná i tady je původ té, kterou slýchám já) je ve filmu Kamarád do deště – Příběh z Brooklynu, kdy Marek Vašut při odchodu z hotelu pronese směrem k recepčnímu něco ve smyslu: „… bylo to tu fajn, jen můj kuchař dává do zaječí paštiky….“.
    A teď přichází to kouzlo, kdy recepční mu do ztracena odpovídá: „To ti tak žeru!“. Takže pokud mne můj drahý začne takto trénovat, obvykle mu odpovím naprosto stejně a dál už neřeším anebo, to když je extra zarputilý, nasadím „libový“ úsměv se slovy: „Tak víš co? Běž si za svým kuchařem!“ A je klid 100% 😀
    Nikdy nikdo nebude vařit jako moje nebo číkoliv maminka nebo babička. To je prostě unikát a exkluzivita, kterou si člověk má užívat, pokud má to výsadní právo, že může. A nemá cenu se do této úrovně cpát. Jak píšete, nejlepší je najít si něco jiného, něco svého, v čem zase bude člověk unikát pro další generace. Už teď mi moje dcera říká, že takovou rajskou jako já …… A tak to má i být. Přeji krásný den.

  21. Blaník says:

    Ahoj Flo, tvé knedlíčky mě hned nalákaly na vyzkoušení, ale zároveň musím přiznat, že i když prý vařím výborné vývarové polévky, ať již hovězí či drůbeží, ještě nikdy jsem neuvařila tak výbornou polévku jako vařila moje bývalá tchyně. Přestože to byla jinak docela Tchýně s velkým T a babička nic moc, přesto i moje děti vždycky vzpomínají jen na její polévku, jinak na babičku nemají žádné výrazně dobré vzpomínky a ona je vlastně nikdy sama nevyhledávala též, přestože ještě stále žije a děti již jsou dávno dospělé a mají své děti, tedy její pravnoučata, tak se už ani neznají, to je život. Ale uměla vařit nedostižnou polévku, to ji skládám poklonu. 🙂

  22. no jo to se vám to koulí knedlíčky já je ještě nedělal a chci to umět já je miluji a proto to v neděli vyzkouším jako překvapení tak mi tady držte palečky

  23. Ladislav says:

    Flo, je tu ještě jedna možnost jak vyniknout ve vaření jako od babičky a to je tou babičkou se stát????. Všimla jsi si že se nikdy neříká jako od dědečka ????

    1. Hana - Marmota says:

      Neříká, ale u nás v rodině bublanina zásadně jen od dědečka! (A ještě jsem jinou takovou nejedla!)

  24. Játrové knedlíčky, to je odměna pro rodinu.Přidám trochu zelené petrželky a dostanou jiný rozměr chuti.Už se těším na neděli!Jitka

  25. Vždy jsem měl knedlíčky dost tuhé, ale dostal jsem dobrou radu: přidat trochu tuku. Od té doby mám knedlíčky krásně měkké.
    Oříšek másla zároveň knedlíčky trochu zjemní, ale dá se použít jakýkoliv tuk, třeba do nich kápnu olej.

  26. Martina says:

    Knedlíčky se mi naposledy moc nepovedly, tak už jsem je od té doby nedělala. Takže článek se rozhodně hodí!
    S tchyní rozhodně nebojovat, to souhlasím! Prostě některá jídla dělá skvěle babička, tak na ně chodíme k ní. A jiná dělám skvěle já, to zas chodí ona ke mně pro recepty (které mimochodem často pocházejí od Flo:)) Takže vše je ok, každá máme prostě svoje speciality…

  27. Hana - Marmota says:

    Já játra v mnoha podobách nemusím. V téhle zrovna jo, jenže mě na tom vždycky děsí, že tomu předchází játra v podobě syrové… Tudíž děkuji za vysvětlení, „jak na to“ – co se týče těch syrových. Nevím, jak dlouho mi potrvá, než se odhodlám, ale děsí mě to o něco míň. 🙂

  28. Jarčaka says:

    Ahoj Flo,knedlíčky dělám jako ty ,ale nedávám vejce.Jsou měkčí,ale svojí leností je vařím v polévce.

  29. Milá Flo, játrové knedlíčky miluje celá naše rodina. Někdy si to ulehčuji protlačením hmoty přes haluškové síto. Manžel pak ke mně vysílá vyčítavé pohledy (ale polévku sní). Vařím knedlíčky zvlášť, protože se bojím, aby nezkysnul vývar, když je zahustím strouhankou. Teď je vyzkouším podle tebe. 🙂 a jsem zvědavá na reakci. Jinak se už moc těším na vánoce s tebou.

  30. Mirka Škramlíková says:

    Játrové knedlíčky mám moc ráda, ale nevařím je tak často, jak bych chtěla, Střádám je s drožďovými, které máme také rádi. Kdysi jsem dělala morkové, ale asi je už neumím. Děkuji za recept.

  31. Milá Flo, také nesoutěžím, tchýni už bohužel nemám, škoda. Byla to opravdu super žena, slovo tchýně si nezasloužila a dělám podle ní několik receptů.
    Knedlíčky také nevařím zvlášť, vývar nemusíme mít úplně čistý, polévka musí hlavně chutnat 🙂

  32. Iluminát says:

    Díky .. vyzkouším .. a rád ..
    Zatím jsem měl nejlepší v polévce U Mansfelda v Plzni ..
    Il..

  33. Milá Flo!
    Dělám knedlíčky přesně tak, jak uvádíš v receptu. Jen přidám malý zlepšovák, který mě naučila moje matka a který určitě zná více kuchařek, Při tvoření knedlíčků posypu prkýnlo strouhankou, z hmoty vyválím váleček tak 2 až 3cm silný . Rozkrájím ho na stejné kousky a z nich už jen uválím kuličky, které jsou pak pěkně všechny stejně velké.
    A ještě k té tchýni, Naštěstí jsem s ní nikdy nemusela bojovat, protože co se poživatelnosti týká, umí asi tak tři jídla. Takže pokud nás zve na oběd, s poděkováním odmítneme a přijíždíme pouze na odpolední kávu. Není to nijaká zašť vůči ní, má to tak můj muž, naše děti i jejich protějšky. Naopak se musím neskromně pochlubit, že snacha i zeť pozvání na oběd k nám přijímají s nadšením a občas se pozvou i sami.

  34. Libuše says:

    Já přidám jen malou perličku a téma „jako od maminky“..

    Můj manžel si vždycky hlídal váhu a tím i jídelníček. A kdysi dávno,dávno… když jsme se vzali, tak mě tak trochu kontroloval, aby nic nebylo moc mastné… třeba že maminka
    Dělala bramborovou kaši bez másla a byla taky dobrá!
    A jednou, když jsme byli na obědě u manželovy maminky, a byla zrovna kaše, tak si
    Mě vzala stranou a povídá: víš, do kaše musíš dat aspoň půlku másla, ale nesmí to
    Vidět Vítek !!!…

  35. Milá Flo, já dělám pouze kuřecí knedlíčky, ty jsou oblíbené. Do misky nasypu strouhanku, rozetřená játra, 1vejce, máslo-nemusí být rozehřáté, sůl, pepř, majoránku, rozetřený česnek a trochu muškátového květu, vše smíchám a knedlíčky ani nepodsypávám, jdou lehce zakulatit. Vařím je v hotové polévce.

  36. Julianna says:

    Milá Flo játrové knedlíčky mě naučila tchyně a přesně jak popisuješ jen je zavářím přímo do polévky a dávám je přímo malou lžičkou jen na špičku jen jsem neděla že musím vařit pomalu zlepším se .

  37. Tak to určitě vyzkouším :-).

  38. jak tady psala nějaká spolukuchařka, že dává kousek sádla, já do změklého másla rozmíchám vejce a do toho teprve vmíchám strouhanku a játra, okořeněnou směs pasíruju přes hrubé struhadlo přímo do polévky. Ta získá výbornou chuˇt a sílu!
    Pavla

  39. Milá Flo,ani nevíš jakou jsi mi udělala chuť na polívečku s knedlíčky.Také je tak dělám,samozřejmě odkoukané od maminky,ale nenechávám je odpočinout.Hned to napravím.Ještě mně zaujal zlepšovák od kuchařinky Jany,když posype prkénko strouhankou, z hmoty vyválí váleček a nakrájí knedlíčky.Přejí všem kuchařinkám krásný nadcházející víkend.

  40. Flo, výborný nápad s tím, odpočíváním těsta na knedlíčky. V neděli budu dělat polévku tak to hned vyzkouším. Zdena

  41. Jiřina says:

    Jsem zatížená na vývary s jakýmkoliv knedlíčkem. Ty játrové obzvlášť. Dokonce si je dávám i v restauraci. Je to takový test, jak vaří. Někdy je to katastrofa. To mixování je dobrý nápad/ škrábat hovězí játra je trochu namáhavé-je to test na trpělivost/. taky mi nevadí zakalený vývar. Jiřina

  42. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět nádherné počteníčko. Recept mě nadchl a určitě ho vyzkouším! Nevím, proč játra melu, příště je hodím do mixéru a játrovou hmotu nechám odležet. Játrové knedlíčky jsem zvyklá házet lžičkou do prudce vařící polévky v domění, že by se mi jinač rozpadly. Zdraví Vlasta!

  43. Milá Flo, opět výborný recept, děkuji. Zrovna před týdnem, jsem si kupovala kuřecí jatýrka, tak udělám hned zítra knedlíčky podle Tvého receptu, který je podobný mému, akorát, nenechávám odpočívat a knedlíčky tvořím malou lžičkou a házím rovnou do polévky. Eva

  44. Ahoj Flo, knedlíčky vařím podobně ale nevěděla jsem, že se mají nechat odstát na zhoustnutí směsi. Děkuji za radu a hezké povídání….

  45. Ahoj Flo, knedlíčky jsou výborné! Konzistencne jsou krasne nadychane (játrové knedlíčky znám jen jako tuhé koule plne strouhanky). Stoji Za to, dát si tu práci a játra naskrabat. Ještě máme rádi drozdove knedlíčky, již níže zminovane. Děkuju za báječný recept a těším se na adventní prekvapko 🙂
    Děkuju za super blog, Jana 😉

  46. Kateřina says:

    Mě naučila dělat jádrové knedlíčky babička, naučila mě je asi dobře, protože i moje mamka vždycky chtěla abych jí je dělala já.

    Děláme je jinak, strouhanky dáváme víc a vzhledem k tomu, že je většina rodiny miluje i syrové a půlka se jich sežere dřív než se dostanou do polévky je dělám tradičně ve velké zadělávačce. Navíc je to od oka, takže recept by byl asi takový
    – hodně strouhanky, 3-4 vejce, hodné jater, milujeme kuřecí nebo králičí. Máslo, sůl, pepř, česnek a cca 1-2 naběračky vývaru z polévky. Těsto je polotuhé a chce hodně rukama prohnětat, knedlíčky po ukoulení jsou krásně hladké.

    Úplně se mi sbíhají sliny, asi jí budu muset brzo uvařit…..

  47. Další mé obdivné DĚKUJI. Na játrové knedlíčky v polévce mne tak hned nikdo nenachytá, ale po Tvém krásném povídání to asi zkusím.

  48. Díky za připomenutí polévky, kterou jsem nejedla už kdovíjak dlouho. Bydlím v Itálii, v Toskánsku, tady se dělá z kuřecích jatýrek skvělá pomazánka ale vývar s knedlíčky neznají. Zkusím je nalákat, tvůj recept se mi moc líbí (jako ostatně celý blog:-))

  49. Knedlíčky letí – zrovna minulý týden jsem je dělala podle Koko z Menu domů. Byla to moje premiéra (a povedená, řekla bych.) Doteď jsem se jim nějak vyhýbala a nebo si vypomohla směsí od našeho řezníka, která je mimochodem také dobrá a není v ní nic, co bych tam sama nedala).

    Každopádně jsem se ale do nich pustila. U nás doma máme knedlíčky raději s výraznější texturou, takže játra jsem játra prohnala mlýnkem na maso. Skvělý tip, který jsem odkoukala od Koko je přidat do směsi na jemno nakrájený pórek podušený v másle. To nedělá ani moje mamka a fakt to stojí za to. A čerstvá zeleň tam také musí být…

    A vařím rovnou v polévce, na nezkalený vývar nejedu.

    (P.S. o víkendu jsme měli u kamarádky na svatbě také knedlíčkovou. Moc mě potěšilo, když mi manžel řekl, že já jsem měla knedlíčky lepší:)

  50. Milá Flo, játrové knedlíčky máme moc rádi, pokud dělám masový vývar, většinou s játrovými knedlíčky, a to z jater drůbežích. I když jsou to spíš nočky – vykrajuji lžičkou a zavářím ve vývaru. Přiznávám, že někdy podvádím a místo domácích játrových knedlíčků koupím, pokud jsou k mání, Leberknödel – velký játrový knedlík.

  51. Eliška says:

    Také mám recept od své babčky 😀

    Babička knedlíčky ochucovala ještě špetkou sušeného zázvoru a hlavně, knedlíčky se koulí v prstech omaštěných máslem. Knedlíčky jsou tak krásně kulaté. Vždy, když se hmota začne lepit na prsty, odloupnu si z připraveného másla kousek, rozpustím v dlaních a koulím dál. Dneska se akorát na knedlíčkovou polévku chystám, jíst se bude zítra, a asi dnes uvařím knedlíčky zvlášť 😀

  52. Marcela says:

    Milá Flo, děkuji za recept, knedlíčky jsem vyzkoušela hned následující víkend a jsou výborné. Vždy jsem zahustila hodně strouhankou a nenechala odpočívat, proto nebyly tak dobré. Zatím mě žádný z tvých receptů nezklamal a už se těším na další čtvrtek.

  53. Miluju játrové knedlíčky! Schraňujeme recepty a je zajímavé, jak se jednotlivé recepty liší a to dost zásadně. Například někdo do knedlíčků přidává i zázvor a měl jsem i knedlíčky s kousky rozinek.

    1. Martine, závěrečné dochucení je jedna věc, rámcový postup je věc druhá – ten obvykle bývá stejný. Je to jako se ve škole naučit jeden typ rovnice, pak si taky nemusíte nazpaměť pamatovat všechna možná zadání s různými čísly 🙂

  54. Jsem ráda, že jsem našla recept zrovna u Vás 🙂
    Co myslíte, mohu uvařit večer a zítra v polévce nechat jen ohřát?

    1. Uvařila jsem o den dříve a pak ohřála. Byly skvělé 🙂 ani tentokrát mě recept od Vás nenechal na holičkách.

  55. Milá Flo, do jaké fáze knedlíčky připravit, pokud bych si je chtěla připravit předem a zamrazit? Mohu zamrazit ze všech surovin nebo strouhanku přidat po rozmrazení do připravené směsi? Děkuji

    1. Katko, já bych je mrazila až po uvaření.

  56. Já osobně to všechno dělám baj očko, pak jeden uvařím a ochutnám. A když se mi to nezdá, tak přidávám a dochucuju. Zatím se mi tento postup vždy osvědčil.

  57. Mila Jani, knedlicky delam jako ty , ale jen pro pohodli jatra nejdrive rozmixuji a pak prepasiruji pres syto a zilky , ktere zustali v jatrech mam v sitku.Navic jsou knedlicky o mnoho jemnejsi. Pokud je cas varim zvlast knedlivky a nudle taky zvlast a pak teprve dam do vyvaru. Do knedlicku pridavam kousek mekkeho masla. Moje deti vc manzela je maji
    hrozne radi.Kdyz delam knedlickovou polevku a domaci nudle tak tech knedlicku 100-150 a jsou schopni se jeste dohadovat kdo mnel o jeden vice,ale tak to chodi. Dik za recept protoze jsem hmotu nenachala nikdy odpocinout nyni to zkusim podle Tebe.Tesim se na Tve recepty v e-milu.Dik moc a krasny den EvaK

  58. Viera says:

    My zase dávame okrem strúhanky aj trochu krupicovej múky. Myslím, že to tu niekto spomínal, ale bol osamotený.

  59. Eliška says:

    Zdravím. Tak u nás se dělají tzv „totalky“ tzn, že se do směsi na knedlíčky semele vše, co by se jinak z vývaru vyhodilo. Tučný, cibule, kus celeru. Knedlíčky jsou pak krásné nadýchané

  60. Pavel Praha 14 says:

    Co týká cibule, já jí strouhám na struhadle
    Co týká knedlíčků, tak já rovnou do polévky, ale pokud vyrábíte polévku z hovězího srdce,
    což já považuji za nejsilnější vývar, tak nechám uvařené srdce zmrazit (lehce) tak aby se dalo strouhat, a pak nastrouhané už klasika s játry(zásadně hovězími) asi „halb und halb“
    Majoránkou nešetřete, česneku se též nebojte.

    Ještě jedna moje malá rada. Chcete se zbavit problémů se zakaleným vývarem z jakéhokoliv masa na polévku ?
    Rozdělte maso na menší kousky cca 5×5 cm, vložte do horké vody, ,osolte(potom už slanost do masa nedostanete ,nechte přejít varem cca 5min, slijte „špinavou vodu“ maso opláchněte, a začnete znovu podle svých zvyklostí.
    Sice přijdete cca o 5% chuti, ale výsledek je překvapivý, již nikdy otravné finty s plátýnkem, či bílky !!!

  61. Dělávám zhruba stejný recept, jenom bílek ušlehám. Jsou pak nadýchané. Hmotu nabírám malou lžičkou a druhou ji seškrábnu do vroucí vody/ vývaru

  62. René Matlášek says:

    Děkuji! Taky jsem o odpočinutí neměl tušení a dával tím pádem příliš mnoho strouhanky. Knedlíčky dle vašich pokynů jsou excelentní.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close