Kedlubnová polévka, vhodná nejen pro vítání jara
Kedlubnová polévka, kedlubnové zelí nebo pečená kedlubna? Ještě před několika lety to pro mě byly nemyslitelné kuchařské kousky.
Proč by se kedlubna měla jíst jinak než čerstvá? Co tak mimořádného se musí člověku odehrávat v hlavě, aby vložil kedlubnu do hrnce nebo do pekáče?
Teď už vím, že takový člověk třeba myslí na to, že v teple vynikne nasládlá chuť kedlubny, maličko se potlačí její pikantní štiplavost a docela hezky se ztratí případná dřevnatost. Tahle kráska z jarního a letního záhonu (a gigant ze záhonu zimního) prostě občas sklony k tvrdohlavosti má, tak proč si to nepřiznat a nevypořádat se s tím důstojně.
Kedlubnová polévka ve vší jednoduchosti
Nemá smysl dělat z prostého jídla vědu.
Pokud chcete kedlubnu přidat do jakékoli své oblíbené zeleninové polévky, tak prostě kedlubnu oloupejte, nakrájejte na kousky velikosti sousta a uvařte s ostatní zeleninou, jak jste zvyklí. Bude to zeleninová polévka s kedlubnou a nebude na ní nic špatného.
Jde-li vám o výrazný kedlubnový zážitek, tedy o to, aby kedlubna mohla figurovat na seznamu surovin jako primabalerína a takto se představit strávníkům na talíři, nejen že budete muset zvýšit množství kedlubny, ale taky ještě sáhnout po hrubém struhadlu.
Proč? Protože tak do polévky přejde víc kedlubnové chuti. Kedlubnová polévka bude parádně chutnat po kedlubně. Přesně takový recept vám tu teď předkládám.
Aby byla polévka příjemně zhoustlá a dělala na mě patřičný dojem vypiplanosti, zahušťuji ji malou trochou jíšky a krémovost jí ještě dodávám částečným rozmixováním. Ale ani jedno, ani druhé není vyloženě nezbytné. Polévku lze připravit jak bez jíšky, tak bez rozmixování.
Pokud budete kedlubnu shánět nikoli na záhonu, ale v obchodě, doporučuju vybírat ty kousky, které ještě mají listy. Buď je můžete hned na místě utrhnout, protože se určitě někde poblíž nachází koš na nať, nebo je přinést domácím mazlíčkům. Mladičké vnitřní kedlubnové listy se dají použít i na vaření, ale o tom třeba zase někdy jindy.
Ale nejdůležitější je, že na listech poznáte, jak je na tom kedlubna s čerstvostí. Pokud jsou svěží, neuvadlé, pevné a zelené, ještě neuplynulo příliš mnoho času od vytažení ze záhonu. Jakmile si takovou kedlubnu koupíte, co nejdřív listy odtrhněte, jinak budou šťavnaté bulvě odebírat vodu a za pár dní ji změní k nepoznání ve svrasklou, scvrklou, měkkou chudinku.
U kedluben, které už o listy a kořen přišly, se podívejte, zda není slupka popraskaná nebo v místech, kde byl uříznut kořen, plesnivá. Takové jsou už starší a déle skladované a nepomůže jim už ani úprava na dušené zelí.
Suroviny
- 2 větší nebo 3 menší kedlubny (celková váha po očištění 500-600 g)
- 1 menší cibule
- 3 brambory (500 g)
- 2 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky kmínu
- 100 g mladého mraženého hrášku (nemusí být)
- několik snítek zelené petrželky na posypání
Postup
- Kedlubny oloupejte, zbavte tuhých částí a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, brambory omyjte, oškrábejte a nožem z nich vytvořte kostičky velké 1 cm.
- V hrnci rozpusťte máslo, vhoďte do něj cibuli, polovinu nastrouhané kedlubny a půl lžičky soli. Poměrně zprudka nechte opékat a přitom pozorně míchejte vařečkou. Jakmile se šťavnatost kedlubny vydusí a odpaří zpátky na tuk a získáte pocit, že se suroviny mohou brzy začít připalovat, ztlumte dost podstatně žár plotýnky, suroviny poprašte moukou, promíchejte a ještě nejméně minutu vydržte opékat a míchat, aniž by se cokoli nehezky připálilo. To, co se nyní nachází v kastrůlku, může vypadat poněkud zvláštně, ale nebojte se.
- Kedlubnovou jíšku zalijte 1,2 litry studené vody, nejlépe tak, že ji přilijete po třetinách a vždy pečlivě rozmícháte metličkou, tím se vyhnete případným žmolkům. K tomuto základu přidejte zbytek nastrouhané kedlubny, nakrájené brambory, zbytek soli a kmín. Přiveďte k varu a nezakryté zlehka vařte 20 minut, až se jíška provaří a brambory změknou. Občas promíchejte, ať se zahuštění nepřipaluje ke dnu.
- Z uvařené polévky naběračkou odeberte asi polovinu pevného obsahu, tedy především brambor, a zbytek rozmixujte ponorným mixérem. Odebrané suroviny vraťte zpět do hrnce a pokud je to potřeba, ještě polévku dosolte.
- Do hotové polévky vsypte mražený hrášek, pokud ho chcete použít, a nechte ho v horké tekutině kratičce povolit a prohřát. Sypte nasekanou zelenou petrželkou a užijte si jaro, léto nebo podzim na talíři.
Štítky:kedlubna, kedlubnová polévka, polévka, rychlá polévka, zeleninová polévka
Dobrý nápad na polévku. O víkendu hned vyzkouším.
Určitě vyzkouším 😋
Skoda, ze jsou ted kedlubny tak drahe, ale na jare vyzkousime! U nas zeleninova polevka bez kedlubny neexistuje a kedlubnove zeli- lahudka!!!! Jeste bych potrebovala recept na dobrou brokolicovou polevku, nikdy nevim, jake koreni pridat…
Brokolicovou polevku delam podle postupu na kremove polevky co tu ma Florentynka na webu. Nakonec dochucuji trochou muskatoveho kvetu a podavam s opecenymi krutonky. Vzdy ma uspech 😉
Opět skvěle rozepsaný recept.
Na radu starších hospodyň dávám vždycky do každé polévky na začátku trochu jemně nastrouhané mrkve. Opravdu jen trochu, aby nezměnila chuť, ale mrkev udělá krásnou žlutou barvu.
Listy i slupky použiji na vývar. Co nejdříve dám vařit do trochy vody a potom použiji do té polévky. Anebo schovám do mrazáku s dalšími odřezky (košťál květáku, brokolice, zelí..) a později použiji na zeleninový vývar..
Krásný den Marie.
Přesně tak. V mražáku mám krabičku a do ní skládám košťály, stonky, listy, slupky a jiné odřezky. Samozřejmě vždy čisté, oprané, bez hniloby a plísní. Až se nasbírá plná krabička (mrkev, petržel, celer, kedlubna, ředkev, kapusta, brokolice, květák …) udělám kvalitní silný zeleninový vývar a z něj pak nějakou polévku. Stojí to zato.
Milá Florentýno,
děkuji za recept, dělávám kedlubnové zelí a polévku musím vyzkoušet. Opatruj se.
Děkuji za recept, mám ještě ve sklepě giganta.
Milá Florentýno,
čtvrtek, to je pro mě zkrátka den, kdy otevřu povídání od tebe. V pondělí jsme měli polévku květákovou, kedlubnová nebude zapomenuta:) Díky.
Též se opatruj
Lenka
Ahoj, kedlubnovou polévku miluji a dělám v sezoně velmi často, ale bez jíšky, jen rozmixovanou a do hotové ještě přidávám na hrubo strouhanou kedlubnu, jako ozdobu.
Dobrý den, Flo,
zatím přežívám a jak mi přeješ, opatruji se. Více „opatery“ vyžaduje moje „bábina“, u které není dosud jisté, zda ji navštíví nějaké pojízdné očkovací vozidlo, zatímco já mám za sebou-doufám bez následků- již druhé a poslední očkování Pfizerem /či jak se to jmenuje/. Vařím jen o víkendech, jinak se stará sociálka a zeleninové polévky, včetně kedlubnové, brokolicové, celerové, mrkvové a petrželové, , jsou na týdenním jídelníčku dosti často. Takže na mne zbývají masové vývary, houbovky, gulášovky atp, k využití zbylého či odřezaného masa při mých experimentech. Posledně to byla králičí _ ,králík darovaný hodnou snachou.
Nicméně, recept zařazuji do pořadače, můj budoucí odkaz nejstarší pravnučce, ve kterém jsou Tvé nápady hojně zastoupeny. Přeji pevné nervy v této značně“nervní“ době – Jarda
To je polévka přesně pro mě. Čistě kedlubnovou jsem ještě nevařila, ale určitě ji zkusím, teď v tom předvelikonočním půstu se to hodí. Těším se na ni.
Skvělý nápad, ještě jsem ji nevařila, ale vyzkouším. Díky za recept. Vlasta
Dobrý den Florentýno, dobrý nápad, dneska jsem podobným způsobem udělala květákovou polévku, tak po víkendu bude kedlubnová. Nějak se mi nechce v této podivné době vyvářet, ale docela peču a pak to rozdávám.
Měj se moc hezky a taky se opatruj s celou tvojí rodinou
Nina
Ahoj Flo, díky za skvělý recept. Kedlubnovou polévku jsem nikdy moc nemusela, ale tu tvoji urcitě vyzkouším. Hana
Ahoj Flo, z kedlubny dělávám zelí… mňam a polévku také, ale bez brambor a hrášku, obojí výborné. Tvoji bych mohla zkusit, díky pa👩🍳
Polévku dělám, nedávám mouku, ale kedlubnu i brambory nastrouhám,stejně vařím pórkovou, pak rozmixuji trochu kedlubny dám navrch. A nesmí chybět opražená houstička. Přeji všem pěkný zbytek dne!!!Eva
Také jsem doposud dělala jen zelí, a máme ho moc rádi! Tak je načase vyzkoušet i tu polévku – určitě bude dobrá a nahoru osmažená houska – hmm, už se těším. Děkuju!
Děláváme kedlubnové zelí, do některých polévek i kus kedlubny přidáme, ale čistě kedlubnovou jsem ještě nedělal. Zkusím to, ale až na podzim, až bude spousta levných kedluben z vlastní sklizně.
Milá Flo, opět pěkné počteníčko. Kedlubnovou polévku jsem ještě nevařila, zase nová inspirace, vyzkouším až mi kedlubny narostou na zahradě. Kedlubnové zelí máme moc rádi, na polévku jsu zvědavá.
Ahoj Flo.
Děkuji za další recept, který mi udělal radost.
Mám ráda jarní polévky, a dělám jej na několik způsobů.
Měj se hezky. Iveta.
Milá Florentýno,
to je tedy náhodička. Právě dnes jsem si přinesla krásné čersvé kedlubny a přemýšlela do s nimi. A ejhle – recept na polévku. Hned zítra se do ní pustím. Mockrát děkuji.
Ahoj Flo,
teď mám dilema, zda z té kedlubny v lednici mám udělat kedlubnové placičky nebo polévku. Postupně určitě zkusím oboje.
Zdravím a děkuji za dobrý nápad. Maminka dělávala zeleninovou polévku a vždy dala kedlubnu pokrájenou na kostičky. Zlobí mě už roky štítná žláza a mamka říkala,že kedlubna je jedna z jídel co mi ten neduh zmírní. Ani nevím jak toto maminka věděla. Flori,tu tvojí polévku určitě uvařím a při tom vzpomenu na maminku. Měj se dobře a buď zdráva. Alča
Mila Flo píší mílokdy ale vždy se těším na čtvrtek a na tvé recepty je mi už77 ale stále se učím něco nového a tvé recepty milují děkujé za ně pa Věra
Mám ráda různé zeleninové polévky, jako porkovou, cibulovou, česnečku, hráškovou, brokolicovou a je pravda, že kedlubnové zelí také zbožňuji, polévku jsem ještě nezkoušela, takže to musím napravit. Děkuji za tip.
Nádherná polívka! Výbornej tip, nedávno jsem zrovna přemejšlel o nějaký obměně – no, a tady je! :-) díky Flo!
Ahoj Flo,
polévka vypadá krásně, hned bych si ji dala.
Naše rodina je polévková, tak ji určitě brzo vyzkouším.
Mirka
Zdravím milá Flo, polévky vařím z různé zeleniny, jen kedlubny sníme čerstvé dřív, než by se ohřály v hrnci :-)
Až nějaké zase budu kupovat, určitě vezmu víc a polévku vyzkouším. Květáková a brokolicová či pórková je super, určitě bude chutnat i kedlubnová.
Mějte se všichni fajn, Jana
Kedlubna, nesedí-li na něčí hlavě jako náhrada mozkovny, je epesní zeleninová surovina. Přes všechnu chválu polévky výhradně kedlubnové, ovšem krása chuti kedlubny vynikne v jak slovo Boží čiré polévce zeleninové, v níž je právo podtrhnout chuť veškerých zeleninových plodin jedinečným způsobem výhrazeno především kedlubně.
Což neznamená, že polévka výhradně kedlubnová nemá své kouzlo, naopak.
:-)
Ahoj všichni protože jsme jedli zeleninovou polévku 3 dny kedlubnovou si nechám na příští týden.Dík za recept.
Ahoj Jani,
právě jsem přemýšlel, čím obměnit můj převážně masový progam. Otevřu mail a tam se na mě usměje, ba přímo zavoní kedlubnová polévka. Ty mi snad čteš myšlenky. už se těším, jak se na ni vrhnu.
Přeji krásné nadcházející jarní dny.
Pavel
Tak jsem si koupila kedlubny, nešlo odolat, byli krásné, čerstvé a i veliké, ale v ledničce se někam zakutáleli a teď už nejsou ani krásné, ani čerstvé. Protože jsou ale velké ráda z nich udělám polévku a to pořádný hrnec. Moc děkuji za recept,pozdravuji ze Slovenska a opatrujte se. Hodně zdraví všem. Jirka
Děkuji za recept, vyzkouším.
Krásný víkend.Stáňa
Kedlubnová polévka – nevím proč, ale ještě jsem ji nikdy nedělala.
Teď to napravím. Taky se opatruj.
Mňamka
Ták to je pro mne novinka kedlubnová polévka nenapadlo by mně uvařit čistě kedlubnovou s bramborem a tak zkusím, když natrefím na nějaké podařené kedlubny. Zelí máme rádi a tak se uvidí jak bude chutnat. Děkuji za nenadálý recept. Šárka
Pokud v lednici mám kedlubnu dávám jí do každé polévky-hovězí, slepičí-vždy tak půlku vcelku-do bramboračky nebo jiné zeleninové kedlubnu nastrouhám. Kedlubnové zelí mám také moc ráda. Jenom kedlubnovou jsem ještě nevařila, ale zkusím. Flo, díky za recept. Srdečně zdravím a přeji hodně dalších kuchařských nápadů.
Milá Florentýnko, kedlubnovou polévku jsem ještě nedělala. Naše malá miluje polévky, jsem zvědavá, jak jí bude chutnat. Dík za inspiraci
Dobrý den Flo,
polévku jsem dělala zrovna včera ale trochu jinak ,myslím že to výjde chuťově nastejno.Nejraději dělám zadělávanou kedlubnu ovšem jenom sezóně,děkuji za jiný recept.
Milá Florentýno,
polévka je výborná, i když člověk zrovna nemá doma kedlubnu a použije její příbuznou, bílou ředkev :). Děkuju za recept!
Polévka nám chutnala, i dětem.
Teď jsem ji dodělala a je vynikající, božská !!!! Miluju zeleninové polévky, kedlubnovou jsem ještě nedělala tak móóoc děkuji za recept. Vařím už skoro jen podle tebe protože je všechno nejen míč dobré ale hlavně to nejde pokazit. Ještě jednou obrovské díky!!!
Vyborna,doporucuji a recept posilam dal.