Gruzínská sladká rýže jako překvapení z cest

Dušená rýže se dá udělat na mnoho způsobů a v podstatě celý svět to dokazuje. I když si ji každý národ nakonec vaří po svém, hlavní principy zůstávají stejné. Mění se chuť, barva i přidané suroviny, ale načechranost a nadýchanost překračují hranice.

A tak ochucený rýžový pilaf figuruje mimo jiné i v gruzínské národní kuchyni. Přijde mi skoro nepatřičné říct, že jsem ho potkala na poznávací cestě kolem Baltu, protože zas tak špatná jsem v zeměpisu nebyla, přísahám. Nicméně stalo se.

Gruzínská sladká rýže – seznámení

Někde uprostřed Estonska jsme se vydali za jídelními zážitky do restaurace a nějak jsme neměli štěstí na dostatečně věrohodné restaurační podniky.

Nakonec ze všech možností vypadala nejlíp provozovna s gruzínskou kuchyní a opravdu nezklamala. Šašlik a chačapuri už jsem měla tu čest ochutnat předtím, sladkou zářivě zelenou limonádu už naopak asi v budoucnu ochutnávat nechci, ale sladký rýžový pilaf podávaný jako dezert byl pro mě dost velká a zajímavá novinka.

Tak velká a zajímavá, že jsem o pár dní později začala zjišťovat, jak se tahle gruzínská sladká rýže vlastně dělá.

Po prvním ujištění, že nebudu muset shánět žádné exotické suroviny a že je to jen o maličko složitější než udusit obyčejnou rýži, jsem se do ní pustila, dokud si pamatuju chuť.

Po druhém ujištění, že si ji pamatuju dobře a že na tom opravdu nic není, se s vámi ráda o tenhle nečekaný objev podělím.

Do třetice by ale mělo ještě přijít ujištění, že bych nečekala, že mi něco takového bude chutnat. Ani bych si nesázela, že takové jídlo vůbec může fungovat – a ono jo.

K čemu je to dobré 🙂

Rozhodně můžu tuhle sladkou gruzínskou rýži doporučit kdykoli, když těžké čokoládové a krémové moučníky nedávají úplně smysl, tedy pro většinu horkých letních dní. Taky stojí za zmínku, že se do ní skvěle upotřebí zbytky dušené rýže ze včerejška, které by jinak marně hledaly své uplatnění.

A hlavní finta receptu? Ať už budete mít rýži ještě horkou, čerstvě podušenou, anebo schovanou z předchozího dne a vytaženou z lednice, tak jako tak ji propláchněte na cedníku studenou vodou. Tím se jednotlivá zrnka od sebe ještě víc oddělí, na pánvi se pak k sobě nic neslepí a výsledek bude přesně tak nadýchaný, jak by měl být.

PS. V receptu se používá běžný postup na dušenou rýži. Pokud se v něm cítíte nejistí, přečtěte si nejdřív můj podrobný návod, jak na ni: dušená rýže.

 

Gruzínská sladká rýže

Množství: 6 dezertních porcí (nebo 4 svačinové)

Gruzínská sladká rýže

Suroviny

  • 1 hrnek (250 ml) basmati rýže (suché, neudušené)
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 1 jablko
  • 2/3 hrnku (asi 200 g) sušených rozinek
  • hrst vlašských ořechů

Postup

  1. Rýži opláchněte na cedníku pod vlažnou tekoucí vodou, až z ní poteče téměř čirá voda. Poté v kastrolu zprudka rozehřejte olej, přisypte rýži a asi minutu ji opékejte, až se rozvoní. Následně co nejvíc zmírněte plamen, rýži zalijte jedním a půl hrnkem horké vody, jemně osolte, přiklopte poklicí a na co nejmenším plameni nechte 15 minut rýži vstřebat vodu a změknout.
  2. Zatímco se rýže dusí, oloupejte jablko, rozčtvrťte ho, zbavte ho jádřince a nakrájejte na drobné kostičky.
  3. V pánvi celkem zprudka rozehřejte máslo a med. Jakmile zpění a budou dost horké, přidejte jablko a 2 minuty ho za občasného míchání nechte trochu změknout. Poté přidejte propláchnuté rozinky a ještě další 2-3 minuty společně opékejte.
  4. Měkkou rýži propláchněte studenou vodou, nechte důkladně okapat a přisypte k jablku s rozinkami. Promíchejte, nechte rýži opět prohřát a podávejte sypané vlašskými ořechy.

Poznámky, rady, nápady:

Jak se to dá ještě vylepšit? Mnoha způsoby, především rozšířením sušeného ovoce o další druhy. Dále pak vanilkou nebo pár strouhnutími pomerančové či citronové kůry.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo,
    toto je dobre, chutne sladke jedlo, v roznych obmenach, napr. s ananasom alebo inym ovocim, s pridanim nakrajanych kuskov dusenych kuracich prs alebo zvyskov z peceneho kurata ziska zas inu chut, vzdy dobru – teple i vlazne.
    Prajem Ti pekne zvysne dni dovolenky a mnoho inspiracie do kuchyne,
    s pozdravom, korka

  2. Daniela says:

    Děkuji, to mi bude určitě chutnat. Výborný pokrm do parného léta

  3. Václav Kopáček says:

    Ahoj Flo, hodně pozdravů do Tvých cest. Gruzínská rýže bude fajn, máš pěkné zážitky. Bohužel já si z bývalých zemí velkého bratra vybavuji jen jeden otřesný zážitek spojený s konzumací místních specialit. V roce 1974 jsem s hudebním souborem přejížděl z Gomelu, kde jsme tři týdny tábořili, do sousedního Běloruska – Minsku na živé vysílání státní televize. Na neskutečně dlouhou cestu jsme dostali již v Gomelu bramborovou kaši a něco jako svíčkovou a rozbředlá zelená rajčata. Byl to mazec, a to po všech stránkách.kopy

  4. Milá Flo, mám velkou radost, že jsem zpátky v E-MAILOVÉM KLUBU. Přeji krásnou dovolenou, hodně zážitků a kulinářských požitků, ať se s námi všemi máš o co podělit. Sladká rýže je báječný nápad i recept, určitě ho vyzkouším, až nás bude honit mlsná. I.

  5. Ahoj Flo, tak toto je moje oblíbené jídlo už z dětství, když zbyla rýže (většinou se jí ale schválně vařilo víc :-D. Mám ho ale raději z jasmínové, chuťově je pro mě lepší. A obměny děláme různé, jablko, skořici, rozinky, kompotované mandarinky nebo švestky… když chci mazlavější konzistenci, přidám domácí žloutek a trochu teplého mléka, vřele doporučuji vyzkoušet i tuto „mokrou“ variantu 🙂 ať se daří, H.

    1. To jsou super nápady, Hani, díky za ně. Flo.

    2. Hanasuch says:

      Moje maminka vařila rýži nasladko v mléce, muselo se to víc hlídat, ale bylo to dobré.

  6. Zuzana says:

    Já jsem něco podobného ochutnala již před lety ve švýcarské rodině s kuřecím masem, kompotovaným ananasem, broskvemi a dalším ovocem, ale navíc tam byla zrnka kukuřice, hrášek a dušená mrkev na malé kostičky, ale bylo to jako hlavní jídlo připomínající naše rizoto( které jsem mimochodem do té doby neměla ráda a teď to vařím hlavně v létě s tím, co dům, resp.zahradka dá, takže i rybíz, višně, josta, kuličky hroznového vína, ale vždy rozinky ).

  7. Aj keď nie sme „ryžový“ vyskúšam …
    prajem veľa cestovateľských zážitkov a objavovanie nových chutí
    zdravím Irena

  8. Jitka Kloudová says:

    Milá a neustále mne šokující Flo.
    Sladkou rýži z dob družinových přímo nesnáším, ale po přečtení tvého receptu mám nutkáni , že ji udělám svým milovaným vnoučátkům během letních hlídacích dní.
    Přeji krásné a hlavně bezpečné dny na další cestě celé tvojí grupě. Jitka

  9. Kocourek Bodík says:

    Tahle kouzla s rýží mám moc rád, stejně jako mám rád rýži ve všech jejích podobách. A to nemám vůbec šikmé oči! 🙂

  10. Vypadá to lákavě, ale do sklizně letních jablek bych potřebovala pracovat s jiným ovocem. Do jablek kdo ví odkud se mi nechce. Co třeba meruňky?

    1. Meruňky klidně, ale dala bych je spíš sušené, čerstvé se určitě rozvaří 🙂

  11. Ďakujem za správy z pobaltia, určite sa tam raz vyberiem. Tiež mám rada kúpanie v akejkolvek studenej vode, hlavne ze je präzdna krásna pláž.Napíšeš niekedy aj viac o svojej ceste?
    Prajem ti krásne chvíle na cestách.
    K tej sladkej ryži iba malú poznámku. Med by sa nemal smažiť. Buď tam pridať cukor, alebo med až do hotového jedla. To je z ajurvedy.
    V Gruzínsku v restauräcii som jedla chačapuri. Bola božská. Mala som doma aj nävštevu z Gruzínska,kde sme si s priatelmi spravili chačapuri párty, ale nevyšla tak ako od profesionála. Ja som tam v Tbilisi vosla do kuchyne, ako zvyknem, ked som z jedla úplne paf a spýtala som sa na recept. Vizeralo to jednoducho, Ale tie drobné detaily som po príchode domov zabudla. Tiež z internetu sa mi to nepodarilo. Nezabudnem na ten zážitok z chuti .

  12. Lenča says:

    Milá Flo těším se každý čtvrtek na Tvé báječné emaily…opět výborný tip…Děkuji
    Leňulka

  13. julianna says:

    tak toto určitě vyzkouším vypadá to dobře a rýži miluji

  14. Karolina says:

    Hezkej clanek, zajimavy recept, zkusim… Dekuji

  15. Milá Flo, přeji Ti krásnou dovolenou. Tuto rýži si já dělám když mi zbyde trocha rýže, nakrájím do ní jablko a přidám trochu skořice a cukr. Je to bašta. Eva

  16. Skvělý nápad, těším se na další a přeji krásnou dovolenou.

  17. Naděžda says:

    Milá Flo,
    těším se každý čtvrtek na Tvé báječné emaily…opět lahodný dezert.
    Svůj zbytek dovolené si nádherně užívej a těším se na recept z dáli.

  18. Trochu se bojím toho medu na pánev nepřipeče se.

    1. Petře, jelikož do medu s máslem hned přijdou jablka, která pustí trochu tekutiny, tak se to opravdu nepřipálí. Jen je potřeba rozumně pracovat s žárem plotýnky a nepřehnat to.

  19. Ahoj Flo,cestovatelko, Díky za recept. Rýži ve sladkém podání můžeme. Jen jsem nikdy nepřidávala med,ale to hravě změním. Už se těším jak dezert brzo udělám. Nevím jestli to bude oběd nebo svačina,ale určitě bude rýže nasladko. Alča

  20. Blazena says:

    Mila Florentynko, dekuji za recept, ktery rada vyzkouším. Ryzí mame radi a tento recept vypadá skvele! Preji krásnou dovolenou plnou novych kulinarskych a přírodních zážitku. Čtvrtek a Tvoje nove recepty patři k mým oblíbeným e-mailu. Preji vse dobre na cestách!

  21. Zdena says:

    Flo,díky za recept,určitě stojí za vyzkoušení.

  22. Milena says:

    Milá Fló,
    preji kraaaassnou dovolenou na severu, uzivejte si to moc moc moc, relaxujte a objevujte nova mista a kulinarska umeni, na ktera se uz ted moc tesim.
    Milena

  23. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Nekonečný den,také jsem ho zažil,ale v sosedním Norsku na rybách. Je to nádhera,kdy v nocí je světlo skoro jako vedne.Ale k tvému receptu.Milují rýži ,ale sladkou nemusim,takže na tento racept se jen podívám a počkám si na další.

  24. Super recept, mám ráda rýži tak to na 100% vyzkouším, Zdena

  25. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, rýži na sladko občas dělávám s různými obměnami. Je to výborné jídlo, akorát rozinek dávám jen trochu.

  26. Ahoj Flo tvůj Recep se mě moc líbí- určitě vyzkouším.Mila

  27. Marie Džujíková says:

    Ahoj,tak hned to jdu vyzkoušet,maá docela hlad a honí mně mlsná. Přejí hezké zážitky z dovolené.Maruš

  28. Ahoj Florentýno.
    Občas dělám sladkou rýží s jablky nebo švestkami a zapékám jí v troubě.
    Určitě vyzkouším tvoji variantu.
    Hezký víkend.
    Mirka

  29. Rýže? Na sladko? Hmmm…
    Ale tenhle recept vypadá fakt dobře?!
    Předevčírem jsem jedl nejúžasnější zákusek všech dob – na jižní Moravě. Takový na pohled nepříliš vzhledný placky pospojovaný tvarohem a povidlím a trocha máku k tomu a tak…jak jsem si byl jist, že vím, jak to chutná… ale BOŽE!!! Prostě neskutečný, uchvátilo mě to, neuvěřitelná lahoda, všechno bylo jinak! Dolní Věstonice, soukromá kavárnička u silnice, uvnitř gramec a deska s Queeny… to není placená reklama, to je obdiv k neznámý pekařce-cukrářce a jejímu soukromýmu receptu od jednoho dobrožrouta na kole.
    Proč to píšu: už žádný despekt a´priori k sladký rýži, milá Flo, žádný předsudky, prostě ozkouším a uvidím! 😉
    Tak díky a pozdravuj tam v té dálce. Jet lag už znáš, teď novinka v podobě dlouhých dnů a krátkých nocí. Žij blaze a ve zdraví, i tví blízcí.
    Zdraví C.

  30. Šárka says:

    Milá Florentýnko, užij si krásnou dovču a těšímese na další chuťové zážitky, za které děkujeme..
    Tak takovou rýži si už dělám dlouho,ale jablíčko strouhám, přidávám oříšky,když nemám hrozinky, tak brusinky,skořici,kardamon. a kokos. Většinou teplé na snídani v zimě, a v létě obměňuji ovoce.a mám to jako salát.Pokud dělám dětem rýžovou kaši (rýži vařím v mléce),tak nahoru dávám horké malinky nebo jahody

  31. Hanka k says:

    Ahoj Florentýnko,
    díky za další prima recept. Je mi sympatické, že se při něm dají zpracovat zbytky vařené rýže z minulého dne :)… určitě ho vyzkouším… celá naše rodinka rýži ráda a tak zbytky rýže „řeším“ často…. a protože zatím nemám slepičky, které by mohly zbytky z kuchyně zpracovat na vajíčka, musím si často lámat hlavu, jak to vymyslet, abych je nemusela vyhodit…
    Přeji Tobě i celé rodince prima cestování….

  32. Hana B. says:

    Určitě chutný recept.Máme rádi sladkou rýži tak zkusím podle Tebe. Přeji krásnou dovolenou Hana B.

  33. Ahoj Flo.
    Rýži vyzkouším, mám ji ráda na několik způsobů.Akorát vyřadím rozinky a zkusím je nahradit sušenými merunkami. Děkuji za další nápad,a přeji vydařenou dovolenou.I.

  34. Jiřina says:

    Nóóóó zase dobrý nápad. Krásnou cestu a šťastný návrat.

  35. Jiřina says:

    Dobrý den, zajímavý recept.
    Vařím kulatozrnnou rýži na sladko dost často, ale v mléce s vanilk.cukrem, trochou másla a pokladu čerstvě uvařeným jablkovým kompotem s hřebíčkem a skořicí. Manžel ji má rád studenou. V době jahod je delikatesa uvařenou rýži dost posypat skořicí a navrstvit rozmačkanými čerstvými jahodami s cukrem. Je to kalorická bomba, ale jednou za čas…
    Určitě vyzkouším rýži na gruzínský způsob. Už se těším.

  36. Dnes vyzkoušeno. Výborný recept, určitě budu dělat častěji. Rozinky došly, tak jsem dala sušené švestky a nakonec trochu skořice a citronové kůry. Ořechy jsem si předem opražila nasucho na pánvi. Děkuji za inspiraci a těším se na další 🙂
    Eva

  37. Vojtěch Bernovský says:

    Srdečně zdravím! Rýži jsme vyzkoušeli s přítelem jako vydatnější dezert po jednoduchém obědě a bylo to dokonalé! Příprava je velmi rychlá a snadná – ocenil jsem to zejména nyní, v době koronavirové epidemie, kdy musím vařit každý den, což jsem nikdy předtím nedělal! 🙂

  38. Dobré ráno z Gruzie. Žiju tu už 10 let, ale tuto pochoutku jsem nikdy nevařila. Povedlo se a chutnalo i manželovi, Gruzínci. ;). Dělala jsem i vaše rohlíky a lahoda. Díky za inspiraci.

  39. Výborná. Vyzkoušel jsem.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close