Jak ďábelská je tahle ďábelská směs na topinky? To vám povím úplně přesně a podepíšu vlastní klávesnicí. Vůbec není těžká na přípravu a dá se zvládnout bez pomoci pekelné.
Dlouho se mě držela ďábelská představa, že si udělám svou vlastní ďábelskou směs na topinky. Ďábelsky jsem se tou představou bavila. Teď už se ďábelsky usmívám u receptu a zvu vás k ochutnání. Pokud si troufnete.
Ďábelská směs na topinky, která si zahrává s ohněm
Co byste si všechno přáli od ďábelské směsi na topinky?
Já bych od ní například očekávala tohle všechno:
- aby byla patřičně ostrá, ale přitom se s ní pořád ještě dala najít společná řeč,
- aby budila obdiv, možná i úctu, ale zároveň člověka nelekala a nerozplakala,
- aby ji doprovázely dotazy, jak se to dělá,
- aby se hezky natírala na topinky a nedrobila se,
- aby pár dní vydržela v lednici (tuším, že tohle je skoro nesplnitelný požadavek, se kterým i Lucifer může mít docela problém).
Ukázalo se, že na všechna tato přání, aby byla ďábelská směs patřičně ďábelská, mají vyšší mocnosti řešení:
- Příjemná ostrost vzniká použitím pikantní měkké klobásy a případně taky chilli koření.
- Plná chuť pomazánky se rodí z poctivého opečení a z drcených rajčat.
- Dlouhé dušení mletého masa zajistí, aby se kolagen důkladně rozpustil, načež dodá šťavnatost, vláčnost a zamezí, aby se kousky masa na topince rozpadaly.
- Delší trvanlivost v lednici se dá zajistit pouze tím, že odjedete někam daleko; pak pomazánka vydrží třeba týden. Ale jakmile jste blízko, ani přes velké množství surovin v receptu a velkou výtěžnost nelze slíbit vůbec nic.
- Žádosti o recept přijdou samy.
V pohádkách obvykle seznamy přání končí maximálně číslem tři, načež nastává cesta do horoucích pekel. Jak to je v tomto případě, to netuším, ale raději buďte opatrní, s čím si zavdáváte. Zde si zahráváte přímo s ohněm, a já při všech čertech přísahám, že není pravda, že když je něco hodně pálivé, tak v tom shoří všechny kalorie.
PS. Recept na ďábelskou směs bude fungovat i s hovězím masem a bude fungovat i na vařené fazole. Ty samozřejmě nemusíte opékat, přidejte je do kastrolu, až když opečete cibuli s česnekem. Duste je bez pokličky zhruba hodinu a hustotu směsi upravte vyvařením tekutiny. Nakonec je ještě můžete trochu rozšťouchat.
PPS. V mých knihách najdete tento recept v té nejnovější – Čekání na jaro, strana 38.
Suroviny
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 lžíce sádla
- 1 klobása (150–200 g), libovolně pikantní, spíš měkčí
- 400 g drcených rajčat ve vlastní šťávě
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička až 1 lžíce středně pálivých drcených sušených chilli papriček
- 80 g ajvaru
- 6 krajíců chleba
- 2 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- strouhaný sýr
- 1 jarní cibulka – pouze zelená část
Postup
- Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Klobásu oloupejte, jak nejlépe se vám to podaří. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle a zbytky, které upadnou nebo nastrouhat nepůjdou, nasekejte nadrobno nožem.
- V rendlíku nechte na spíše silnějším žáru rozpustit sádlo, a jakmile je horké, vhoďte do něj mleté maso a sůl. Nechte opékat, přičemž příležitostně masem míchejte.
- Jakmile maso začne jevit známky opečení, tedy zezlátnutí na povrchu, přidejte cibuli a další aspoň 2 minuty opékejte, až cibule změkne. Na závěr opékání přidejte česnek, míchejte už jen minutu a zalijte drcenými rajčaty. Konzervu vypláchněte 100 ml studené vody a tuto tekutinu taky přilijte do rendlíku k masu.
- Směs v kastrolu oslaďte, ochuťte chilli kořením, vmíchejte ajvar, klobásu, zakryjte poklicí a nechte co nejpomaleji a nejmírněji 2 hodiny dusit. V průběhu několikrát rázně promíchejte a zároveň zkontrolujte, zda se všechna tekutina nevydusila a zda směs není suchá. Pokud ano, dolijte malou skleničku vody. Pokaždé ochutnejte a směs dosolte, přijde-li vám málo slaná.
- Po dvou hodinách dušení by směs měla mít takovou hustotu, která připomíná pomazánku na natírání. Pokud je příliš řídká, nechte ji ke konci chvíli dusit bez pokličky, aby se přebytečná tekutina odpařila.
- V pánvi rozehřejte lžíci sádla a poměrně zprudka na něm opečte tři krajíce na topinky. Totéž učiňte s druhou polovinou sádla i pečiva. Topinky potřete čerstvě oloupaným česnekem, rozdělte na ně horkou ďábelskou směs, sypte strouhaným sýrem a krájenou jarní cibulkou. Nezaprodejte svou duši. Podělte se.
Milá Florentýno,
To je dobrý nápad. Už se těším na tu směs na topinky. Udělám si ji hned o víkendu.
Milá Flori, Ty nikdy nezklameš. O víkendu přijde pár kamarádů, tak to na nich vyzkouším. Valím k řezníkovi na maso.
Milá Flo, děkuji za připomenutí. Kdysi jsme dělávali něco podobného, jen místo masa jsme umleli lunchmeat (ale ten byl z masa a moc dobrý, ne jako ten dnešní hnus – omlouvám se, ale jinak se to říct nedá).
Toto je příjemné složení směsi – ajvar sice nemám, ale určitě to bude dobré i bez něj. Tak všem dobrou chuť !!!
Ahoj Flo, dobrý nápad, o víkendu vyzkouším.
Dobrý den, lze vynechat nebo něčím nahradit ajvar? Děkuji
Hani, já bych místo něj dala lžící protlaku.
Milá Flo, tak tohle je mňamka přímo pro mého manžela. Díky za recept 🙂
Děkuji za recept,o víkendu udělám, manžel má rád ostrá jidla,
Skvělý recept. Udělám z fazolí, ale opeču je – na mexický způsob. Někdy příště by se hodil recept na domácí ajvar… Díky
Milá Flo, nejen ďábelská směs, ale ďábelsky dobře popsaná – jak mohu odolat? A to jsem stále doufala, že konečně začnu hubnout. Místo toho svůdný recept, nejde odolat, zítra zkouším!
jak ti rozumím… zvažuji část masa nahradit cuketou. bude to lehčí :-p
Mňam, úplně slyším to otevření piva 🙂
?????
Díky Flo,
už se moc těším, jen prosím o vysvětlení, nevím co je ajvar :- ((
Ajvar je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako „srbský salát“ – wikipedie
Google napoví
Ajvar je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako „srbský salát“ nebo „srbský zeleninový kaviár“. Po druhé světové válce se stal v Jugoslávii populární jako salát (příloha) a dnes je oblíbený na Balkáně. Původní domácí ajvar je vyroben z pečených paprik, někteří výrobci ale používají vařené papriky, což vede k nižší kvalitě. Podle množství kapsaicinu v paprikách a množství přidaných chilli paprik může být sladký, pikantní (nejčastější), nebo velmi pálivý.
Ajvar se může konzumovat jako pomazánka na chleba, příloha, nebo salát.
Já ho znám z Bulharska, kde se dělá z paprik a lilků v poměru 50:50 a chutná nám víc, nez čistě paprikový.
Jani, vysvětlení už tu je. Ajvar se dá běžně koupit v obchodech; buď ve všech supermarketech, kde je jeho kvalita uspokojivá, nebo třeba v obchodech s bulharskými potravinami, kde se dá koupit mnohem lepší. Já jsem použila avar z Lidlu a za mě do této ďábelské pomazánky úplně v pohodě. Zbytek se dá použít třeba do kuřete na paprice.
Dobrý den, mohla bych dostat tip na dobrou klobasu? Dekuji
Veroniko, já pro ni chodím k našemu místnímu řezníkovi, ale takových zjevení už se dá naštěstí najít víc.
Pěkně do toho sedne třeba chorizo.
Flo, moc lákavé… Děkuji. M.
Milá Flo, lepší ahůdka. Díky za recept, jen bych byla vděčná za tip na klobásku. Ajvar si dělám domácí, ale nepohrdla bych Tvým receptem. Máš všechny recepty do posledního puntíku úžasně vymazlené. Tak někdy časem ….
Milá Flo,
nejen můj manžel má rád ostrá jídla…o víkendu vyzkouším. Děkuji za recept.
Tak na tohle se moc tesim, diky za recept. A verim, ze tahle dobrota se mozna do lednice ani nepodiva.
Recept jsem vyzkoušel, sotva nová kuchařka ke mě dorazila. Topinková pomazánka ve mě vyvolává vzpomínky na konzervy – které málokdy skončily na topince. Vždycky mi na nich něco chutnalo, taková zvláštní 7. chuť… A tento recept ji v sobě obsahuje také a ve špičkové kvalitě. Moc nám chutnalo. Díky.
Ahoj všichni po malé odmlce opět tady —-vyzkouším a ohodnotím.
a taky skvělý tip na jedlý dárek, dát do skleničky a ještě na 10 minut zavařit 🙂
pro Jarmilu: jak ti rozumím… zvažuji část masa nahrafit cuketou. bude to lehčí :-p
https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-milujete-papriky-a-lilky-pripravte-z-nich-ajvar-9622 recept na AJVAR
Zase krásný, vymazlený recept 🙂 dělám podobně, ale nenapadlo mě tam dát klobásku a ajvar, jdu pro bůček a vařit. Díky za super recepty a krásné doplňujicí čtení.
Hezký den , Flo.
Ahoj Flo, delší dobu jsem nemohla psát. Tak se opět hlásím 🙂
Směs na topinky mi připomíná mého strýce a ráda vyzkouším tvůj recept, protože se mi nedaří udělat vše správně. Ale už asi vím v čem to tkví, tak vyzkouším a podělím i rodinu. Děkuji a měj se hezky Jana
Dobrý den, Flo! Děkuji moc za recept. Toto je oblíbené jídlo mužské části rodiny v hospodě. Dnes či zítra zkusím a uvidíme, které bude lepší. Rozhodně sázím na tento recept:-)
Ahoj Flo,
zase jedna velká a lákavá dobrota.Zvažuji ten ayvar, to jsem snad viděla jen v Turecku a v Rusku. Díky.
Milá Flo děkuji za zajímavý recept, máme rádi bulharskou pomazánku, nicméně tu pravou. Kvalitni už se asi nevyrábí. Ta z masa. Přivítala jsem tuhle masovou pomazánku na topinky. Děkuji.
Milá Florentýno,
moc díky, vrhli se na to jak kobylky, příště budu muset udělat dvojnásobnou dávku!
Bulharskému Ayvaru se žádný nevyrovná, nemajíc ho, použila jsem „Podravka Ajvar pikant, 350 g“ koupený v Bille a taky to šlo.
Ivana
Výborné, syté , v našem případě nepálivé s ohledem na menší strávníky. Děkuji za recept.
Tak, pikantní si to umím taky představit, ale nemám koupený pivo. 🙂