Cuketa není strašidlo aneb recepty, jak jí zdárně čelit

Recepty, ve kterých kraluje cuketa, dělím na dva druhy. Na takové, kde jde autorovi o kamufláž nejvyššího stupně, a na ty, které se nebojí cuketu veřejně přiznat.

Co se týká propašování cukety do jídel, kde by ji nikdo nečekal, tedy do buchet, bábovek, knedlíků a bramboráků, nemohu příliš sloužit. Mám ráda, když je strávníkům jasné, jak se věci mají a co je na talíři čeká. Stejně jako by mě nepotěšilo, kdyby můj muž svou krásnou a chytrou kolegyni přede mnou vydával za nemohoucího neškodného staříka, ani já se ve vztahu k němu nesnažím o žádné podlosti na talíři.

V tomto článku tedy najdete cuketu v podobě, která je zřejmá na první pohled a na první ochutnání. Ale přísahám, velmi jsem se snažila, aby cuketa vynikla, splnila své poslání a dala strávníkům poznat nepoznané. To vše s tajným cílem zajistit pro vás veřejnou chválu a následnou debatu, že cuketa vlastně není zas tak špatná.

Ale nejdřív něco o tom, jak se to má s cuketovými obry.

Čím mladší cuketa, tím lepší recept

V létě, kdy zahrada poskytuje víc zeleniny, než se dá za den sníst, si příroda vymyslela bezvadný šprým, který nazvala cuketou. Jak známo, pokud cuketu nesklidíte včas, naroste do obludných rozměrů.

A větší v jejím případě rozhodně neznamená lepší: přerostlé cukety mají tuhá semínka, tužší a sušší dužinu a hlavně podstatně ztrácejí chuť, které už za mlada mají poskrovnu.

Pravidlo, že cuketa je tím lepší, čím je mladší, jde v tomto případě až do krajních mezí. Největší lahůdkou na talířích labužníků jsou cuketové květy, které se nejčastěji plní směsí čerstvých krémových sýrů, obalují v řídkém těstíčku a smaží. Samčí květy jsou větší a po vytržení vnitřku s tyčinkami se lépe hodí na plnění, samičí květy zase mají na svém konci maličkou, delikátní cuketku. Je tedy jen na vás, kterým z nich dáte přednost.

Ač jsou recepty na zpracování gigantických cuket vyhledávaným výměnným artiklem, protože nápadů, kam s přerostlou dužinou, není nikdy dost a vždycky ještě nejmíň jedna cuketa tiše dorůstá někde v koutku záhonu, pokusím se vás mými recepty naladit na nižší váhovou kategorii. Mám na mysli cuketky o váze mezi 250-400 g, dlouhé do 25 cm, s průměrem kolem 5 cm (to pro nabuzení vaší obrazotvornosti, než přejdu k receptovému kalibru).

Svůdné výživové hodnoty

Chápu, že představa cukety je stále tak trochu kuchařský strašák, ale zkuste se na tuto zeleninu podívat očima odborníka na výživu. Cuketa má pouze kolem 17 kalorií na 100 g a obsahuje hodně vlákniny, takže pro hubnoucí diety je vlastně dokonalou položkou.

Pokud chcete plně využít i její obsah antioxidantů, které fungují jako prevence onemocnění a stárnutí, měli byste cuketu jíst i se slupkou, protože ta jich obsahuje nejvíc. To je další dobrý důvod, proč se vrhnout na cukety ještě zamlada: čím mladší cuketa, tím lepší má poměr slupky vůči dužině.

Pak si k tomu přidejte ještě docela zajímavý obsah draslíku, zinku, hořčíku a vitamínů skupiny B, což je koktejl přispívající k regulaci množství cukru v krvi, a hned víte, z čeho vařit pro diabetiky.

Mých 7 nejoblíbenějších receptů na cukety

Všichni víme, že tajemství šťavnatosti a vláčnosti nejedné lité buchty na plech by bez cuket neexistovalo. Ale to už je dnes tak trochu hit minulosti.

Největším šlágrem posledních let jsou cuketové špagety. Sice na ně budete potřebovat speciální struhadlo, ale jakmile si nakrouháte mísu cuketových špaget a kratičce je povaříte nebo podusíte na másle, zjistíte, že v létě jsou na talíři s rajčatovou omáčkou a zasypané sýrem mnohem chutnější a stravitelnější než klasické těstoviny.

Až se vyřádíte se špagetami, zde je mých slíbených sedm oblíbených receptů s cuketou. Věřím, že vám v sezóně cuket nedojdou nápady na jejich využití.

1. Desetiminutové kuře s cuketou

Tohle jídlo ponesete na stůl se vším sebevědomím, že jste vařili jen z opravdových, čistých surovin. Desetkrát se přitom oblíznete a pánev dobře schováte, aby vám z ní zatím nikdo nevyškrábal zbytky.

Pro 2 osoby:
2 malá kuřecí prsa
1/2 citronu
1 lžíce olivového nebo rostlinného oleje
1 velmi mladá cuketa (maximálně 250 g)
1 jarní cibulka
120 ml smetany ke šlehání
čerstvé bramborové noky nebo těstoviny pro 2 osoby
sůl

  1. Včas dejte vařit těstoviny nebo noky, abyste je nejpozději za 10 minut od chvíle, kdy vhodíte maso do pánve, měli hotové.
  2. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. Citron dobře opláchněte a škrabkou na zeleninu z něj odřízněte tenké plátky kůry. Naskládejte je na sebe a ostrým nožem nasekejte na co nejtenčí nudličky. Zbytek citronu vymačkejte, pecky ze šťávy odstraňte. Maso smíchejte s půl lžičkou soli, citronovou šťávou a kůrou a nechte chvíli marinovat na lince.
  3. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka, jarní cibulku též. V pánvi rozehřejte zprudka olej a přidejte maso. Na plném plameni opékejte bez míchání dozlatova, pak maso otočte a ještě chvíli opékejte, celkem asi 3-4 minuty od začátku.
  4. Do pánve přidejte nakrájenou cuketu a bílou část jarní cibulky. Sporadicky míchejte a opékejte další minutu, až zelenina trochu změkne, ale stále zůstane křupavá na skus. Podlijte smetanou a nechte poslední minutu zprudka povařit. Smetana tím zhoustne, pojme všechny chutě z pánve a spojí suroviny v jeden logický celek. Odstavte a prohlašte tepelnou úpravu masa za dokončenou. Podávejte s vařenými noky nebo těstovinami, sypte zelenou natí z jarní cibulky.

desetiminutové kuře s cuketou

2. Krémová cuketová polévka

Abyste si o mně nemysleli, že jsem zcela nemilosrdná vůči starším a přerostlejším cuketám, kousek jedné takové můžete směle spotřebovat do této polévky.

Na 3-4 porce:
Očištěná cuketa o váze celkem 350 g – přerostlejší cuketu zbavte semínek, mladé můžete použít celé
1 malá cibule
40 g másla
200 ml smetany ke šlehání
500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru (pozor na agresivní bujony z kostky, přehlušily by chuť)
sůl
1 lžička citronové šťávy
2 lžičky olivového oleje
50 g pravé fety

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, cuketu na centimetrové kostičky. Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cibuli a poduste ji krátce do změknutí (ale ne zhnědnutí). Přidejte cuketu, zesilte příkon tepla a ještě chvíli míchejte, až i cuketa trochu zprůsvitní a změkne.
  2. Zalijte teplým vývarem, studenou šlehačkou z kelímku, přiveďte k mírnému varu a pozvolna vařte 10-15 minut, dokud se cuketa neuvaří doměkka. Poté polévku rozmixujte dohladka a do pěny.
  3. Z citronové šťávy a olivového oleje v malé misce malou metličkou ušlehejte krémovou zálivku, případně obě suroviny společně protřepte v malé zavírací skleničce, až zhoustnou jako krém. Fetu rozdrobte. Napěněnou polévku rozlijte do talířů. Zakápněte kolem dokola citronovou zálivkou, posypte fetou a ihned podávejte.

krémová cuketová polévka

3. Cuketová raita

Raita je studená omáčka indického původu, která obnáší zeleninu a hustý bílý jogurt a která je skvělým doplňkem ke grilovaným masům nebo k jídlu zvanému samosy.

Na 4 porce:
150 g z mladé cukety, která ještě nemá patrná semínka (celá by měla vážit maximálně 300-350 g)
150 g bílého, neochuceného řeckého jogurtu
špetka soli
10 lístků máty

Cuketu důkladně umyjte, ale neloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Lístky máty stočte do ruličky a rozkrájejte na co nejtenčí proužky. Cuketu smíchejte s jogurtem, mátou a malou špetkou soli. Před podáváním na vás raita může bez řečí počkat půl hodiny až hodinu v lednici.

cuketová raita

4. Cuketový koláč na plech

Tento koláč je snadný a rychlý za dvou předpokladů. Jednak vyžaduje křehké těsto, tedy něco, co si buď musíte koupit, nebo co zvládnete během chvilky vytvořit (třeba podle mého receptu tady: křehké těsto), a pak potřebujete cuketu nastrouhanou na dlouhá vlákna.

Buď použijte hrubé struhadlo, nebo využijte cuketové nudle. Koláč je skvělý horký, vlažný i studený, a můžete se spolehnout, že pokud si ho při svých letních toulkách vybalíte ke svačině, žádosti spoluturistů o recept se jen pohrnou.

Na 4-6 porcí:
1 křehké slané těsto na koláč, rozválené na kruh o průměru zhruba 35 cm
200 g (1 kelímek) kysané smetany
2 žloutky
Velká špetka soli
lžička čerstvých nebo sušených bylinek
1 lžíce olivového oleje
500 g cukety
125 g tvrdého sýra

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a položte na něj rozválené těsto. Bude se péct jen tak, na plechu, bez formy.
  2. Do misky odměřte zakysanou smetanu, žloutky a sůl a krátce promíchejte. Tuto smetanovou směs rozetřete na těsto, nechte přitom 5 centimetrů od kraje volných.
  3. Cuketu nastrouhejte nahrubo na dlouhé nudle, sýr též nastrouhejte nahrubo. Obojí smíchejte s olejem, další špetkou soli, bylinkami a rozložte na smetanovou náplň.
  4. Okraje těsta postupně a po malých kouscích přehněte kolem dokola přes náplň tak, aby koláč dostal půvabný skládaný rantlík a náplň nemohla vytéct.
  5. Pečte 25-30 minut, až okraje těsta zezlátnou, smetanová náplň zpevní a cuketa změkne.

PS. Velmi podobný princip používám taky třeba tady: cibulový koláč nebo tady: řepný koláč.

cuketový koláč na plech

5. Zadělávaná cuketa jako příloha

Je nezvyklá, ale výborně se hodí ke smaženému masu včetně rybích hranolků.

Pro 4 osoby:
800 g cukety (2 středně velké cukety)
2 lžíce másla
1 lžíce mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička octa
2 lžíce kopru
100 g kysané smetany

  1. Cuketu očistěte a pokud je to starší kousek, zbavte ji jádřince a oloupejte. Nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Kopr usekejte na drobno a zatím nechte být.
  2. Rozpusťte máslo na středním žáru ve větším kastrolu, vsypte mouku a chvíli usilovně míchejte. Přidejte nastrouhanou cuketu a razantně promíchejte. Osolte, přidejte lžíci octa a míchejte ještě tři až čtyři minuty. Cuketa pustí právě tolik vody, aby z ní byla vláčná příloha, ale úplně se neroztelka po talíři. Zároveň po uvedené době pořád zůstane příjemně křupavá. Pokud ale máte starší a tužší výpěstek, pobyt v pánvi přinejmenším zdvojnásobte.
  3. Vypněte plotýnku, vmíchejte drobně usekaný kopr a kysanou smetanu. Promíchejte, ochutnejte a pokud je to potřeba, přidejte i druhou lžíci octa. Přiklopte pokličkou a nechte pár minut odpočinout.

Rada: Tahle cuketa je stejně dobrá, když jíšku umícháte na vyškvařené slanině, přidáte vývar, celé dílo prohlásíte za polévku a přidáte k ní kousek pečiva, klidně i v podobě opečených kostiček. Ale to jen tak na okraj.

6. Nakládaná cuketa

Na české zavařené kyselé okurky nic nemá a jen tak mít nebude. V létě však můžete svůj prostřený stůl zpestřit rychle naloženou cuketou. Recept snadno doladíte kořením podle toho, co máte rádi.

V lednici vám vydrží od několika hodin do několika týdnů, záleží na tom, jak často ji budete chodit kontrolovat nebo kolika lidem se s ní budete chtít pochlubit.

500 g očištěné mladé cukety
250 ml bílého vinného octa
20 g soli
50 g cukru krupice
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky koriandrových semínek
1/2 lžičky barevného pepře

  1. Cuketky očistěte a nakrájejte nožem na co nejtenčí plátky dokážete, zhruba 2-3 mm silné. Rozdělte do dvou zavařovacích sklenic o objemu půl litru nebo do tří třetinkových skleniček.
  2. V kastrůlku přiveďte k varu 300 ml vody, sůl, cukr a koření a zvolna vařte 5 minut, aby se koření trochu vyluhovalo. Pak přilijte ocet, znovu přiveďte k varu a nyní vařte už jen půl minuty až minutu, jen co se z octa odpaří trochu čpavých látek. Větrejte, co to jde. Pokud byste uvítali nálev sladší, kyselejší nebo slanější, nyní máte možnost si ho ještě doladit podle svých chutí.
  3. Vroucí octový nálev nalijte do připravených skleniček, a to včetně koření. Cuketa by měla být těsně ponořená. Zavíčkujte, nechte chvíli chladnout na kuchyňské lince a nakonec uložte aspoň na hodinu do lednice. Užívejte si křupavosti a příjemné nakyslosti, jak je libo.
7. Pečené cuketové chipsy

Jestliže se potřebujete vyhýbat smaženému, tahle pečená obalovaná cuketa vám to tak trochu dokáže vynahradit.

2 menší cukety (každá nejvýš 300 g)
2 vajíčka
4 lžíce strouhaného parmazánu
4 lžíce strouhanky
špetka soli
1/2 lžičky sušených bylinek (například tymián a oregano)

  1. Troubu začněte předehřívat na 220 stupňů a plech vyložte papírem na pečení. Cukety omyjte a nakrájejte na šikmé plátky silné půl centimetru. Je bezpodmínečně potřeba, aby cukety byly mladé.
  2. Vajíčka rozkvedlejte vidličkou v hlubokém talíři společně s jednou lžící vody a špetkou soli. Ve druhém talíři smíchejte parmazán, strouhanku a bylinky.
  3. Cuketové plátky namočte ve vajíčku, obalte v ochucené strouhance a klaďte na připravený plech vedle sebe, nikoli přes sebe, a jen v jedné vrstvě. Vložte do trouby a pečte do zezlátnutí horní strany, 10-15 minut. Poté každý kousek otočte a dopečte ještě 5-10 minut i po druhé straně. Podávejte pokud možno hned.
Další recepty s cuketou z blogu Kuchařka pro dceru

Pokud vám ani tahle inspirace ještě nestačí, v knižní Kuchařce pro dceru si můžete nalistovat ratatouille nebo zeleninu z plechu, ve Večeři u Florentýny zase třeba omeletu z trouby, pastu cuketáru, garden pastu, pestré kuřecí špízy nebo vyletněné kuře v alobalu.

A zde na mém blogu ještě najdete recept na grilovanou zeleninu bez tuku, zeleninové špalíčky a taky se nemusíte bát cuketu propašovat do zapečených těstovin s omáčkou Mornay (v tom případě cuketu nejprve nakrájejte na plátky jemně opečte na másle nebo olivovém oleji).

zapečené těstoviny s cuketou

Cuketám třikrát zdar, zdar, zdar!

 

Zapojte se do diskuze

  1. Jarmila Ročáková says:

    Tak trochu zanedbávané cukety a přitom taková lahůdka. Florentýnko dík za inspirativní recepty

  2. Lenča says:

    Florentýnko bezva recepty, jsem moc ráda že mohu zase něco vyzkoušet….

  3. Výborné recepty – taky miluju cuketu všude a všlijak – milá Flo, úplně jsi mi kápla do noty, dnes večer máme zapékanou cuketu :-)….
    Jestli můžu přihodit jeden z nejrychlejších cuketových receptů (příp. příspěvek smaž) :
    cuketu a mrkev očistíme a pak škrabkou na brambory „nakrájíme“ na plátky, dáme na kousek másla na pánev – osolíme, chvilku podusíme a máme výbornou přílohu k čemukoliv – příp. přidáme Cottage a máme samostatné jídlo…. :-).

    Hezký den, všem.

  4. Vašek Jezárky says:

    Zdravím celou partu a prohlašuji, že tohle je přímo „zlatý čtvrtek“ pro mne jako dělaný!
    Už se nebudu zdržovat komentářem a jdu na přípravu oběda !!!
    Č T V R T E K – C U K E Ť Á K
    Díky Florentýnko šikovná!!
    Vašek Jezárky

  5. Renča says:

    Florentýnko díky, díky, díky! To se fakt hodí. Každý týden přijíždím na chatu a zase narostly nové a co s nimi. Tak rozdávám a hledám dalšíinspirace jak na ně….

  6. Snadné a rychlé recepty na jídla, po kterých se jen zapráší. Jdu do nich!

  7. Zdeňka says:

    Milá Flo, již 3 neděle se nemůžeme „dojíst“ luxusního leča dle tvého receptu. A po přečtení receptů z cuket udělám malou vyjímku a připravím něco parádního z cuket .-).
    Nejen cuketám, ale i leču 3 x zdar !!!!!!

  8. Výborně. Rozšířili jsme si sbírku receptů a užijeme si cuket. Hezké léto všem.

  9. Miluju malé cuketky, ale všichni mě, nevím proč, obdarovávají cuketami většími (i když ne přerostlými). Skvělá je vydlabaná cuketa naplněná kuřecím masem s brynzou, přítel si šel dvakrát přidat.
    A taky cuketový nákyp s rýží a citronem od francouzských přátel.
    A mladá syrová cuketka v salátu.
    Příště musím tchyni ukrást cuketového trpaslíka.

    1. Dobrý den,
      prosím, poslala byste mi recept na ten nákyp od francouzských přátel?
      Předem děkuji, Míla

    2. Cuketový nákyp od mých francouzských přátel z Bonnevalu (nedaleko Chartres):
      1 kg cukety bez semen povařit v osolené vodě doměkka, scedit, rozšťouchat a pokapat citronem (dle chuti). Smíchat se 100 g uvařené rýže (100 g za sucha), 2 vejci, 50 g strouhaného sýra, smetanou a petrželkou, dát do vymazaného pekáčku, posypat sýrem a péct 30 minut na 180 stupňů. Snad vám bude chutnat :o)

  10. Super- něco nového. Své cuketové recepty jsem odvařila a cukety rostou a rostou. Díky

  11. Díky za inspiraci, Flo. Pamatuji si, jak dcera vloni vymýšlela, co se všemi cuketami, co jim vyrostly na zahradě.

  12. Jsem smutná, nejsem na cukety moc zvyklá,dělala jsem je párkrát,kupuju je.Takže mám mladé. Ale tentokrát jsem cukety dostala a jsou veliké,přerostlé.A hned tři. Doufala jsem,že se některý recept bude hodit. Ženy, nemáte nějaký úspěšný jednoduchý recept na jejich zpracování? Tedy mimo cukeťáků a dušené přílohy.

    1. Paní Jindřiško,
      z přerostlých cuket děláme výbornou omáčku na těstoviny, pizzu, apod. Protože jí vždy děláme z celé té velké cukety, nespotřebované zbytky zavaříme (je pak snad ještě lepší). Recept je jednoduchý – na oleji/másle orestovat 6 cibulí, pak přidat 1,5 kg nahrubo nastrouhané cukety, osolit, opepřit, přidat 1/2 lžičky pálové papriky, 1/2 lžičky zázvoru 5 lžiček dobré sojové omáčky (Shoyu, apod.). Cuketa pustí vodu, počkat až se voda dostatečně odpoaří a směs zhoustne. Pak přidat 2 malé rajské protlaky (nebo 1 rajčatovou passatu) a nechat chvilku provařit. Po odstavení z plotýnky přidat prolisovaný česnek dle chuti (my dáváme 5-7 velkých stroužků, ale každýmá jiné chuťové preference).
      Sousedka nakládá přerostlé cukety na způsob zelného salátu (zelí vymění za cukety) a je to také moc dobré.

    2. Alena Z. says:

      Jindřiško,

      já velké cukety zapékám s mletým masem a rajčaty a je to též výborné. Vydlabu cuketu, osolím, opepřím, dám česnek, do vydlabaných půlek dám orestované mleté maso ochucené jako na karbanátky, na to položím nakrájená rajčata, dám bylinky podle chuti a zapeču. Někdy přidám strouhaný sýr. Dávám hodně česneku – je to vždycky ňamka.

  13. Vlaďka says:

    Ahoj Flo,určitě vyzkouším kuře s cuketou a koláč. Už se těším. Cuket je zatím dost,sklízím jak malé,tak i velké na zelí.To máme taky moc rádi. Měj se hezky a hodně zajímavých receptů. Vlaďka

  14. Danka 2 says:

    Zdravím naši krásnou a milou Florentýnku.Patří Vám velký dík a obdiv.Dana

  15. Cukety miluju, díky za nové nápady na jejich zpracování.
    na kuře už se moc těším.

  16. Ľubica says:

    Jéj. tieto recepty nemajú chybu Ja tiež milujem cuketu a robím z nej aj horčicu alebo cuketovú pizzu.

  17. Věra Řehounková says:

    Milá Flo, moc děkuji za nové recepty na cukety. Máme je rádi, nejčastěji je dělám na kolečka obalené jako řízek, do vajíčka ještě přidám lisovaný česnek. Jsou výborné. Teˇurčitě vyzkouším něco z tvých nových receptů.Měj se hezky a užívej zbytek prázdnin. Věra

  18. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Jen krátce,udělal jsem cuketovou polévku(krém) a musím říct,že to byla mňamka.

  19. Cukety mám moc ráda a tak děkuji za další recepty, určitě vyzkouším.

  20. Ahoj Flo,
    skvělé inspirace – ostatně jako vždy. Cukety miluju, jen s rybama mám trošku potíž.
    Ale kdysi dávno mě můj dobrý kamarád nutil slanečky – a zapřísahal se že v tom opravdu nenajdu kost … No, nenašla, byla to cuketa ala slaneček 🙂
    Tenkkrát nám to neuvěřitelně chutnalo a já si na to vzpomněla až teď. No, půjdu asi vyhledat recept abych zjistila jestli to bude zase fungovat a chutnat!
    A Tobě ještě jednou díky a přeju krásné dny!
    Taita

  21. Zuzana says:

    Jeden recept lepší než druhý, cuketa bude každý druhý den :-)) .Dnes k večeři polévka. Místo Fety bude, doufám, kozí sýr – jedu si ro něj v rámci velké výzvy 🙂

  22. Nemate receptik na cuketove knedliky. Jiz jsem delala, ale byly tvrde????

  23. Hamatová Eva says:

    Dobrý den Florentýnko,děkuji za Vaše stránky,jsou pro mě inspirací i v mém věku(72:-))),recepty na cuketu to je krásný dárek!Mám dotaz ,používáte Remosku?Vaření v ní je „paráda“,ale uvítala bych nějaké recepty.Děkuji za odpověď a přeji hodně elánu,zdraví Eva z Kraslic

  24. Milá Flo, když nastane sezona cuket (zelené i žluté), mé kuchařské srdce zaplesá. Cuketa je nedílnou součástí mnoha jídel – „destiminutového“ kuřete (krůtích prsou), polévky (místo smetany ke šlehání přidávám sýr typu gorgonzola – niva z madety je ale také dobrá), cuketa grilovaná, nějaký cuketový koláč nebo perník, no ale hlavně ratatouille. A velikost cuket – musí být ty menší, pevné ještě bez uvnitř narostlých semínek.

  25. Monika says:

    Diky za recepty, prisli presne v pravy cas. Rano som premyslala co s cuketou a na obed som uz citala tvoj email ????. Citas moje myslienky…..

  26. Ahoj Flo,zatím jsem využila všechny recepty a jsem ráda,že cuketu uvádíš v době,kdy je jí dost-.a určitě se do toho pustím.Dobrou chuť a hezké dny všem Věra

  27. Skvělé recepty Flo určitě udělám polévku a desetiminutové kuře. Vnučka má ráda grilovanou cuketu. přeji krásný den Hana

  28. Jaroslav Schmidt says:

    Dobrý den, Flo,
    díky za radu, přichází pravý čas, cukety rostou jako vzteklé nejen u mé milé paní sousedky, ale i u snachy, která již se zmíněnou „přerostlou okurkou“ vyhrožuje…
    Rozhodně nápadů / i milých spoluúčastnic těchto stránek“ využiji – navíc jde vesměs o recepty „rychlé“…
    Přeji hezký, pohodový čtvrtek – u nás slunečno, uschly mi už dvě náplně pračky, mám tam teď třetí.
    Jarda S.

  29. Ahoj Flo,cuketových receptů není nikdy dost.Díky za další recepty,koláč vypadá úžasně,přijde brzy na řadu.Krémovou polévku jsem ještě nevařila,ale vyzkouším.Opět jsi nezklamala a receptíky si ukládám.Cuketky máme moc rádi,nejlépe naložené v oleji s kořením a česnekem a pak nezdravě smažené v trojobalu,ale vynikající.

  30. Díky Florentínko. Opět výborná inspirace co zdravého a dietního uvařit. Cuketu nemám až tak často v mé kuchyni. Ale díky tvým receptům se do toho brzo pustím.Nejvíc mne oslovil recept z kuřecím masem.Tak a už vím co bude zítra k obědu. Přeji ti hodně pohodových dnů a mněj se fajn Eva

  31. vlasta says:

    Ahoj Flo
    Cukety dělám dost často,posílám recept na cuketovou polévku,recept mám z Rakouska a každý kdo ochutná chce recept.
    Orestuj cibuli přidej neoloupanou krájenou cuketu,brambory na kostky,sůl,pepř. Zalej kuřecím nebo zeleninovým vývarem a vař na středním plameni. Pak přilej smetanu 2-3 str česneku a kopr a polévku rozmixuj ponorným mixerem a je hotovo,pak dochut dle své chuti. Tato polévka je bez MOUKY. Já dávám při servírování krutony orestované na másle.

  32. Milá Florentýnko, děkuji za krásnou porci receptů, které si uložím na příští slkizeň. Moje cukety již skoro odplodily a protože mám v bedničce asi deset velkých cuket, zabývám se teď jejich zpracováním. Kromě směsi pod maso a na těstoviny jsem zkusila kandované, ale na jejich dosušení je potřeba dost dlouhá doba a zbytečná spotřeba elektřiny. Krájím je tedy na malé kostičky, povařím v různých příchutích sirupu a zavařuji v malých skleničkách. Po ocezení se dají použít při pečení místo kandovamého ovoce.
    Přeji Ti krásný zbytek léta, Míla

  33. Cuketový koláč je vynikající!!! S tím sýrem to má dobrou příchuť, těsto křehoučké…

  34. Zdenka says:

    lákavé recepty, zítra ten první s kuřecím. Už se těším.

  35. Milá Florentýno,
    v článku se zmiňuješ o speciálním struhadle na cuketové špagety. Hledal jsem nějaké tipy na internetu, ale těžko říct, co z toho je skutečně použitelné.
    Proto bych se chtěl zeptat, zda máš nějakou konkrétní zkušenost a mohla bys nějaké struhadlo doporučit.

    Díky
    Pěkný den
    Honza

  36. Markéta says:

    Milá Flo, ještěže máte tak zvídavou kadeřnici (ta moje je taky skvělá! 🙂 – cuketových receptů není nikdy dost! Na zahrádce se jim u nás letos moc nedařilo (slimáci byli rychlejší než růst sazenic), tak mě zásobují kamarádky. Budu se jim moci za chvíli revanšovat, neboť máme pro změnu nadúrodu dýní. Takže prosba na podzim – co dýňové recepty? Děkuji a zdravím s přáním pěkného závěru léta.

  37. Díky za inspiraci a skvělé recepty. Cuketu máme moc rádi, i jako grilovanou přílohu k masu 🙂

  38. Ahoj Flo, tak pro mě je to dneska „s křížkem po funuse“. U nás je už prostě asi 14 dní po cuketách, dokonce už i ty suché rostliny jsem vytrhala. Jinak z cuket dělám čalamádu, matjesy a hořčici. také ji plním a zapékám s mletým masem a zeleninou nebo kuskusem a zeleninou. Také cuketové zelí je moc dobré.

  39. Vlasta Krestova says:

    Skvělé recepty, díky. Vlasta

  40. Marketa Rabensteiner says:

    Ahojte v tom parnem lete!
    Ja napisu recept, ktery vlastne znate. Pripravu okurkoveho salatu zna snad kazdy, takze u nas v Rakousku pripravujeme okurkovy salat stejne jakov Cesku, ale nekdy s vyjimkou, kdyz mame obdobi cuket, nastrouhame okurku pul na pul s cuketou a normalne pripravime okurkovo -cuketovy salat, i se smetanou,nekdy preci muzeme zhresit, nebo jen nastrouhame cuketu, podotykam nejlepsi je mlada, a pripravime cuketovy salat stejne jako okurkovy, i troku kopru a zbytek asi znate,chutna vyborne, muzeme i par cherry rajcatek nakrajet,zamichat, chutna vyborne a vypada i opticky skvele.K dusenemu masu jen kratce pred dokoncenim trochu podusit a chutna vyborne. Tak zkuste, ja sama si na tomto moc pochutnavam a jsem zvedava, zda-li salatek chutnal!.Marketa

  41. Jiřina says:

    Děkuji za skvělé recepty, určitě zkusím cuketovou polévku a i nějaký další recept. Já z cuket dělám hlavně bramboráky, a to tak, že místo brambor dám 2/3 nastrouhané cukety, kterou jsem před tím v cedníku mírně prosolila a nechala z ní vytéct vodu, dál už postupuji, jak s klasickými bramboráky a většinou je smažím na sucho v teflonové pánvi , jako mini bramboráky. Je to výborná příloha k masu, nebo i samostatně, děti už jiné bramboráky ani nechtějí, takže kupuji cuketu během celého roku. Ještě u nás frčí plátky cuket v česnekovém těstíčku. Jiřina

  42. Marketa Rabensteiner says:

    Pani Jirinko, ty platky v cesnekovem testicku by mne zajimaly.Muzete mi napsat o receptu vice?Dekuji.

    1. Jiřina says:

      Ráda napíšu:-). Cuketu zbavím šlupky a nakrájím kolečka silná 3-5 mm, ty pak posolím a nechám vypotit, otřu ubrouskem a mírně potřu česnekem. Mezitím co se cukety potí, tak si nachystám těstíčko z vajíčka, hladké mouky a mléka do kterého přidám ještě trochu rozmělněného česneku a posolím. Plátky cukety namáčím do těstíčka a na oleji smažím do zlatova, smažit je lepší na mírnějším plameni, aby cuketa byla měkká. Dělám to jako rychlý oběd s bramborem a nebo bramb. kaší, ale je to fajn i s pečivem a nebo jen tak třeba k pivu nebo vínu. Jiřina

  43. Kate.t says:

    Cuketka je super jako minutka k rýži. Na dozlatova opeč. cibulku kostičky mladé cukety, rychle opéct a nakonec kousík česneku. S rýží dobrota a manželovi ještě kousek kuřete. Taky spokojený 🙂
    Jinak polévka je taky dobrá a zkoušela jsme chipsy ale zhořkly. Nevím proč…
    Zkusím ten koláč, vypadá lákavě.
    Díky za tip .
    Krásný den Tereza

  44. Andrea T says:

    WOW, super ! Tieto recepty sú krásnym osviežením v mojich cuketových receptoch. Ďakujem za tipy. Krásne leto prajem!

  45. Milá Flo, velice zajímavé recepty na cuketu, nejčastěji smažím a dělám bramboráky.
    Tvé recepty jsou velice zajímavé, určitě vyzkoušíme, zrovna na zítra mám jednu nachystanou, tak bude asi změna.
    Zdraví Jarka

  46. Vlasta says:

    Ahoj Flo, cukety mám ráda, ale kupuji je. Pro jednoho se hůře vaří, ale loni jsem si koupila velkou pánev od Teskomy tak ji využívám právě na cuketová jídla. Většinou si udělám cuket’ák na celou pánev, nebo si ji smažím v pikantním těstíčku a nebo si ji udělám jako svěží salát.. Možná zkusím i nějaký recept od tebe, ale jen malé množství. Díky !!!

  47. Ahoj FLo,
    cuket mám plnou zahrádku a receptů fakt není nikdy dost. Mám ráda polévku, často dělám dětem perník, kam místo jablek přidám cuketu a je pak krásně vláčný, omáčku k těstovinám mám zavařenou ve skleničkách. V zimě jako když člověk najde. Já osobně miluju grilovanou cuketu. Jinak mladá cuketka je výborná i jen tak syrová:-)

  48. Marcela says:

    Teda Flo, díky moc za skvělééé recepty z cukety, určitě nějaký vyzkouším, super, super, jsem nadšená!!!

  49. Ahoj Florentýnko,to je dneska skvělé téma. Cuket máme habaděj,tak můžu mít každý den jiný recept,díky tvé nabídce. Zítra bude smažená cuketka v těstíčku a v sobotu buchta na plech co se tváří jako perník,ale je vláčnější.
    Užívej si poslední dny prázdnin,zdraví Alča

  50. Vlasta 3 says:

    Milá Flo,
    jídla z cuket miluji, ráda je dělám pro jejich rychlost. Trhám je do velikosti 25 cm, takže mi nestačí narůst velké kvantum, za což mě rodina velice kárá,…. všichni mají velké a ty je rveš nedorostlé…. a právě těmi dorostlými mě pak zásobuje příbuzenstvo! Nejraději z cuket mám cukeťáky, smíchané s trochou brambor. Od švagrové mám recept na nakládané cuketové karbanátky, které se těší velké oblibě, hlavně u chlapů, když do některých sklenic dám po pálivé feferonce. Zaujal mě recept na cuketový koláč na plechu, křehké koláče dělám, ale pak je problém je dostat z formy, dokonce jsem si zakoupila formu na koláč s odděleným dnem, ale ten u mě nezabodoval, dvakrát jsem při jeho vytahování šáhla na kraj a koláč skončil na podlaze. Koláč vyzkouším hned v sobotu! Zdraví Vlasta!

  51. Martina says:

    díky Flo, všechno super recepty! Cuket se urodilo, jen my je teda necháme k jejich škodě přerůst (manžel má pocit, že čím větší, tím lepší). Shodou okolností jsem vařila cuketový krém včera v noci na dnešní oběd, a přidala jsem tam i půl konzervy cizrny, co mě zbyla z Řeckého salátu pro výzvu, a nebylo to vůbec špatné. S Fetou si to udělám příště jen pro nás rodiče, u holek by mi neprošla, ale víš, že mě to včera u toho vaření napadlo, aniž bych Tvůj recept znala;)

  52. Marcela says:

    Milá Flo, díky, díky, díky! Zrovna včera jsem hledala inspiraci na cuketu, která mi nějak přerostla. a protože v té spoustě receptů na internetu mě nic moc nového neoslovilo, tak nakonec dle mé vůle skončila orestovaná na olivovém oleji, společně s paprikou pokrájenou na proužky, slaninkou, rajčaty a oloupanými uvařenými bramborami na kolečka, pro chuť přidaná chilli paprička, česnek, to vše ochucené grilovacím kořením, které jsem jen tak chytla, to co jsem měla zrovna doma po ruce. Po orestování jsem vše vysypala na plech, rozložila (byl úplně plný) a zalila rozkvedlanými vajíčky, do kterých jsem jen tak pro naředění přidala trošičku mléka. a pak svěřila troubě. Vonělo to tak, že mi postupně ti mí chlapi chodili do kuchyně a slídili, co že to tak voní. A pak se jen olizovali. Ten vrchovatý plech úplně padl.
    Díky za novou inspiraci. Určitě z toho něco vyzkouším.

  53. Milá Flo,dnes jsem zajásala když jsem si přečetla jaké posíláš recepty.U nás je teď vaření z cuket v plném proudu.Mám několik osvědčených receptů na sladko i na slano. Dnes jsem dělala ratatouille (kde je i další zelenina) ale včera jsem poprvé vařila halušky z cukety a jsou výborné a jednoduché: nastrouhat malou cuketu (nebo kousek velké) najemno + 1 vejce + sůl + polohrubou mouku-tolik aby vzniklo těsto jako na halušky a pak klasicky vaříme.Místo strouhání cuketových špaget je jednodušší použít špagetovou dýni, je to taky moc dobré.
    Ráda vyzkouším recepty od tebe Flo, ta ještě neznám. Ať se daří!

  54. Milá Flo, díky za báječné cuketové recepty. Přišly jako na zavolanou, cukety rostou doslova před očima v až děsivém množství. Myslím, že u nás nastane cuketový týden. Naštěstí můj manžel miluje cukety i veškerou zeleninu, takže nemusím propašovávat, ale směle tvořit ! Díky.

  55. Alžběta says:

    Krásne recepty,všechny vyzkouším.

  56. Vlaďka says:

    Ahoj Flo.Tak dneska k večeři byl cuketový koláč na plech a musím říct,že je moc dobrý.Jako bylinky jsem dala provensálské.Moc jsme si pochutnali.

  57. Recepty si čtu v práci a pojídám při tom zapečené brambory s cuketou, zeleninou, smetanou a sýrem. Přidávám jí i do leča a to i když ho zavařuji. Na zahradě mám spoustu cuket. Nechávám je už i přerůst na uskladnění – vydrží až do vánoc. Cuketám zdar.

  58. Mám zrovna nějaké cukety v lednici, tak něco vyzkouším.
    Díky za recepty a přeji hezký den.

  59. Šárka says:

    Díky za inspiraci. Já znám cuketu již 30 let,kdy ji pěstoval už můj taťka a nebyla u nás skoro vůbec známá.Každý se divil a chodil obhlížet, co to je?
    U nás jsou momentálně cukety v kurzu už 2 měsíce a jsou ve všem a na různé způsoby. Třeba nastrouhanou na jemno (jako sýr)používám i na zahušťování – ona se rozvaří.Jinak i syrovou si strouhám do salátu z červ.řepou,rajčetem, mrkví a na různé způsoby.buď se zálivkou(olej,balsamico fíkový,koření), nebo zakys.smetanou, majonezou s jogurtem apod. přidám i ořechy nebo dýň semínka. Velká výhoda cuket je,že chytí chuť toho, k čemu ji dáme. Vlastně máme cukety skoro 3/4 roku. Nechávám přerůst a ty vydrží i do jara ve sklepě.Taky nechávám semínka a pěstujeme čím dál více.
    Přeji krásný den

  60. Karolína says:

    Milá Flo,

    recepty na cuketu mi udělali velikou radost, u nás v kanceláři jsou už o minulého týdne Tématem č.1.
    Pro inspiraci bych ráda přidala ještě recept na cuketové lívance, kterými nás v pátek kolegyně překvapila k snídani:

    Ve větší misce smícháme asi 0,5 kg cukety nastrouhané na hrubo se dvěma vejci, špetkou soli, cukrem podle chuti, kypřícím práškem a cca 200 g hladké mouky. Vzniklou směs naředíme mlékem tak, aby vzniklo polotekuté těsto a pak už jen pomalu pečeme…

    Osobně jsem si tento recept o víkendu maličko upravila po svém. Místo obyčejné pšeničné jsem použila mouku celozrnnou a do vzniklého těsta zamíchala ještě lžíci chia semínek. Spolu s domácí rebarborovou marmeládou a rozšlehaným tvarohem to byla dokonalá víkendová snídaně 🙂

  61. Tisíceré díky! Nevynechám jedinou cuketu, ale vždy po mně chtějí „cukeťák“, což je pro mne tak trochu zvrhlost. Tak teď se s Tvými
    radami náležitě vyřádím.

  62. Vlaďka says:

    Dobrý den, díky za recepty. Z cukety jsem dělala guláš a neměl chybu (bez masa).

  63. Díky za fajnové recepty.Už nebudu odříkat nabízené cuketky a pochutnám si.

  64. Klára says:

    Tvůj recept na kuře s cuketou a citronem jsem si oblíbila, už jsem ho objevila dříve v Zahrádkáři. Od té doby, co i u nás na zahrádce cukety vesele plodí a plodí, jsem ho dělala už několikrát, je to výborné rychlé jídlo. A někdy to dělám k těstovinám takto i bez masa, jen přidávám jako koření římský kmín a je to také moc dobré (aby nebylo, když je tam šlehačka 🙂 ). Také se už dlouho chystám na cuketovou polévku, jen u nás doma feta nepřichází v úvahu (manžel odmítá cokoli kozího a 100% ovčí fetu neseženu), tak ji budu muset nahradit něčím jiným… (Nemáš tip? Není na to balkánský sýr moc slaný?)

  65. Milá Florentýnko.
    Díky za recepty z cuket. Také se nám na zahrádce každý rok urodí a já vařím podle receptů z knížky Jany Štěpánkové, která byla vydaná už v r. 1994. Jsem ráda, že mám z Tvých receptů další inspiraci.

  66. Milá Flo, 🙂 moc zdravím děkuji za recepty z cukety. Cuketa, super potravina a společnice k ostatním potravinám.
    Míla

  67. Právě jsem dovařila desetiminutové kuře a oblizuju se až za ušima. Děkuji za inspiraci, cuketu můžu na všechny způsoby.

  68. Katarina says:

    Kdyz se vam (jako mne) rozbije spiralizer na pripravu cuketovych a jinych zeleninovych spaget, muzete porad udelat Fettucciny z cukety klasickou skrabkou 😉 a nemusi se ani varit, staci posolit a nechat pustit trochu stavu, tak zmeknou…mam to z jednoho raw receptu 🙂

  69. Zdenka V. says:

    Tak letos už podruhé u nás byla k obědu cuketová polévka 🙂 Můj přítel nad zeleninovým polévkami většinou ohrnuje nos, ale tuhle si opět přidal. To je pro mě důkaz toho, že cuketová je zkrátka výborná!… a bude mít v našem letním jídelníčku své místo.:)
    Flo, díky moc za všechny ty cuketové inspirace;)
    PS: do té dnešní jsem k cuketě přidala ještě patizon 🙂

  70. Milá Flo, včera jsem dělala krémovou cuketovou polévku a byla super! V neděli se chystám na kuřecí prsa s cuketou a fetou podle Večeří u Florentýny

  71. Andrea says:

    Milá Flo,
    tvoje recepty miluju a dycky dopadnou skvěle, ale ten cuketový koláč se mi vůbec nepovedl 🙁 Vůbec se to nechtělo upéct, bylo to v troubě hodinu (i na horkovzduch) a pořád to nebylo ono, pak se to shora začalo připalovat, tak jsem to radši vyndala… chuťově taky nic moc. Tak nevím, kde je problém, možná stará cuketa? Přitom byla ten den sklizená ze záhonu.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close