Jednoduchý bylinkový olej

Napadlo vás někdy udělat si bylinkový olej? Takový, který by zachoval chuť bylinek ještě dlouho po sklizni a zimním jídlům přidal letní lehkost?

Protože právě teď se na záhoncích a v truchlících krčí poslední zbytky bylinek, které se musí rychle zpracovat, často ve velkém objemu, spěchám s receptem, který s tím rád pomůže.

Co je potřeba na bylinkový olej?

Na bylinkový olej stačí jen dvě suroviny: hromada bylinek a obyčejný rostlinný olej.

Ovšem oč je postup méně náročný na suroviny, o to víc špinavého nádobí se během přípravy vyprodukuje.

To máte: mixér, cedník, plátýnko, mísu, trychtýř a sklenici. Tohle všechno bude mastné od oleje kvůli jedné malé skleničce bylinkového voňavého zázraku.

Nepropadejte panice, trocha saponátu si s tím vším hravě poradí. Ano, včetně plátýnka, které sice oleje nacucá dost, ale i z něj se dá všechen snadno vyprat pomocí zmíněného saponátu. Stačit na to kupodivu bude pár kapek.

Postup pracný není. Jen zabere dost času, protože olej bude zhruba půl dne vykapávat z rozdrcené bylinkovo-olejové směsi.

V jaké kvalitě mají být suroviny na bylinkový olej?

Vzhledem k tomu, že výsledkem je doslova luxusní surovina, lze očekávat, že by se mělo použít jen to nejlepší. Nebo ne?

Taková očekávání klidně opusťte. Jestliže máte zdroj voňavých bylinek, které už trochu poznamenal chlad nebo nedostatek slunečního svitu, rozhodně je použijte. Je v nich stále dost vůně i chuti, aby to víc než bohatě stačilo na bylinkový olej.

Bylinky

Vtip tohoto receptu spočívá především v tom, že se dají použít i bylinky nepěkné, které by jako ozdoba talíře žádnou radost neudělaly. Jasně, nelze použít uschlé nebo nahnilé listy, ale můžou to být listy zavadlé, uvadlé, méně svěží. Nelze použít zdřevnatělé stonky, ale zato měkké stonky se zužitkují naprosto beze zbytku.

Jinými slovy: na záhonu nebo v truhlíku odstřihněte plnou náruč bylinek, doma ji oberte od nepoužitelných částí a zbylé stonky s lístky natrhejte nebo nastříhejte do mixéru, aby se jich tam vešlo co nejvíc. Nebojte se je dokonce trochu upěchovat.

příprava bylinek na bylinkový olej

Bylinky, které se dají zpracovat na bylinkový olej, jsou především tyto:

  • bazalka
  • petrželka hladkolistá
  • kudrnka
  • máta
  • rozmarýn (ze zdřevnatělých větviček lístky před mixováním strhněte a větvičky odstraňte)
  • pažitka
  • tymián (totéž, co platí pro rozmarýn)
  • koriandr

bylinky v mixéru před rozmixováním

Olej

Není potřeba používat olivový olej, který bývá považován za jeden z nejkvalitnějších. Já osobně ráda sáhnu po oleji slunečnicovém, protože nemá nijak výraznou chuť a nebude tak překážet tomu, aby se aroma bylinek plně projevilo.

Určitě to půjde i s olejem řepkovým, kterému já jsem se rozhodla spíše vyhýbat, nebo s obyčejným olivovým olejem, který nebyl lisovaný za studena (a tedy nemá označení panenský).

Klidně vezměte lepší oleje, pokud chcete, klidně sáhněte po olejích lisovaných za studena, protože jsou nutričně i kvalitou úplně někde jinde od olejů rafinovaných. U těch se do olejového oleje přenese i jejich specifická chuť.

Měli byste však vědět, že při použití 0,75 litrů oleje získáte jen asi půl litru oleje bylinkového, takže ztráty oleje jsou tu poměrně značné. Nechávám proto na vás, pro jaký olej se nakonec rozhodnete.

Jak vypadá příprava bylinkového oleje

Celé se to odehrává ve dvou krocích:

1. Rozmixování

V prvním kroku se rozmixují bylinky s olejem. Na dva napěchované hrnky očištěných bylinek se použije jeden hrnek oleje.

Pokud si to chcete nějak stručně poznamenat, objemový poměr je 2:1 ve prospěch bylinek.

Při mixování se určitě nezastavte v této fázi, kdy se lísky pouze rozsekají nahrubo:

částečně rozmixované bylinky na bylinkový olej

Ještě malou chvíli vydržte mixovat, klidně o něco zvyšte rychlost, až se začne tvořit kaše. V této chvíli se do oleje přenesla spousta aromatických látek. Dál už ale nepokračujte:

rozmixované bylinky na bylinkový olej

Tato směs připomíná kaši khaki barvy. Do tohoto stavu se bylinky dostanou za pouhé 1-2 minut a trochu se přitom zahřejí, proto nastane částečná změna barvy. Nenechte se tím zastrašit.

2. Překapání

Tato kaše se nyní musí zbavit pevné složky, čili se nechá vykapat na plátýnku.

Možností je několik. Můžete ji například zavázat do plátýnka nebo do sáčku pro přípravu ořechového mléka a zavěsit třeba do hrnce. Nebo vystlat cedník plátýnkem, plátýnko zavázat a zatěžkat talířkem a malým závažím, za které poslouží klidně i plechovka drcených rajčat.

Podstatné je, že bylinkový olej potřebuje gravitaci a čas, aby se v klidu zrodil. Dále mu bude vyhovovat temno a chlad. Pokud můžete olej nechat vykapávat přes noc v nějaké chladnější místnosti, anebo se vám tato sestava vejde do lednice, udělejte to.

Olej, který po kapkách vytéká, bude mít zázračně svěží, zelenkavou barvu. Bude na to už teď pěkný pohled.

překapávání bylinkového oleje

Pokud se stane, že ve vykapaném oleji najdete u dna hodně šlemu, neváhejte ještě všechno nechat podruhé překapat přes trychtýř vyložený papírovým filtrem na kávu. Anebo olej opatrně slijte, abyste se šlemu pokud možno vyhnuli.

Sedlinu vylévat nemusíte, dá se obratem použít do jídla, ve kterém se chuť bylinek uplatní.

bylinkový olej postup

A to je vše. Olej rozhodně uchovávejte v chladu a temnu, vydrží několik měsíců. Bohužel bude postupně ztrácet chuť i vůni a může mu i ztmavnout barva. Myslím, že sami nejlépe poznáte okamžik, od kdy už ho nebudete chtít používat.

Snadné, užitečné a uspokojující, viďte? Jaký bylinkový olej si uděláte jako první?

bylinkový olej recept

 

Bylinkový olej

Celkový čas: 12 hours

Množství: 1 lahvička (250 ml)

Suroviny

  • 750 ml čerstvých bylinek, očistěných, zbavených zaschlých listů a tuhých stonku, natrhaných na kousky
  • 375 ml rostlinného oleje

Postup

  1. Bylinky by měly být čisté, zbavené špíny a prachu. Pokud nejsou, vyplavte je ve dřezu napuštěném studenou vodou, vyjměte a důkladně osušte v salátové odstředivce. Je důležité, aby se zbavily co nejvíce vody z namáčení. Klidně je pak ještě rozložte na utěrku a nechte půl hodiny proschnout.
  2. Bylinky nasypte do mixéru, zalijte olejem a rozmixujte na kaši. Začněte při malých otáčkách a postupně je zvyšujte, jak se bude podíl rozmixované části zvětšovat.
  3. Cedník vyložte plátýnkem, například takovým, přes které byste nechali vykapávat jogurt na čerstvý sýr. Pod cedník postavte hlubší nádobu - klidně středně velký hrnec nebo dostatečně vysokou mísu. Bylinkovou kaši nalijte do plátýnka, plátýnko zavažte a nahoru ještě položte podšálek. Na něj postavte nějaké závaží, třeba konzervu fazolí. Takto nechte přes noc vykapat.
  4. Druhý den olej slijte do lahvičky tak, abyste se pokud možno vyhnuli usazeninám u dna, a uložte do lednice. Anebo, pokud se vám olej zdá zakalený příliš, ho klidně ještě nechte podruhé překapat přes trychtýř vyložený papírovým kávovým filtrem. Tentokrát už to bude trvat jen asi hodinu, než překape.
  5. Olej uchovávejte v lednici a použijte na zakápnutí jídla před podáváním. Bylo by škoda přidávat ho do vaření, na to je příliš éterický.

 
 

Join the Conversation

  1. Florentýnko, proč se vyhýbáš řepkovému oleji? Já ho naopak preferuji před slunečnicovým. Vlasta

    1. Přesně tak. Řepkový olej je v našich podmínkách tradiční a ač tomu málokdo věří, tak je nejlepší. Dá se použít za studena i za tepla a i složení je super. Oliváč se dá použít možná za studena, kde řepkáč možná předhoní v kvalitě mastných kyselin (ne o moc a pouze kvalitní oliváč), ale za tepla oliváč degraduje a řepkáč s převahou vítězí. Prostě je v mnohém lepší než zprofanovaný oliváč dotažený přes celou Evropu a ještě notně zfalšovaný na kvalitě.

    2. Vlasto, nelíbí se mi, jak se zachází s polnostmi, na kterých se pěstuje řepka. V mnoha případech nedochází k meziročnímu střídání plodin, protože pěstování řepky je ekonomicky výhodné a tak se někdy upřednostňuje za každou cenu. Je to vykompenzováno velkým množstvím chemie, které se musí půdě dodat. A nelíbí se mi ani to, jak je řepka ošetřována během růstu a před sklizní. Prostě se tím ničí kvalitní půda, nechci to podporovat. Netvrdím, že je to tak úplně všude, ale bohužel to vidím čím dál častěji.

    3. Evi, s tím vším souhlasím, jen i u toho řepkového oleje bych – já osobně – použila pouze takový, který má tento tradiční původ, pěstování i zpracování.

  2. Tak to je dobrý nápad! Bylo mi líto spousty petržele na záhoně, tak už vím, co s tím. Díky!

  3. Díky za krásný, jednoduchý a jasný postup.
    Na překapání jsem použila netkanou zdravotnickou textilii, čímž jsem se zbavila povinnosti prát plátýnko 🙂
    Letošní léto jsem ovšem zkoušela stvořit bylinkové soli a úplně jsem jim propadla…. konkrétně ta bazalková na rajčátka boží a libečková do polévek taky měla úspěch.

    1. Bylinkové soli jsou taky skvělé! A díky za tip s netkanou textilií. ?

  4. Ahoj Florentýnko, také by mě zajímalo proč ne řepkový olej. Já ho taky upřednosťuji před slunečnicovým. Alena

  5. Taky mám spoustu petrželky ,tak jdu vyrábět olej.Díky za skvělý typ

  6. Víceméně jsi mne zastihla při činu – dělávám podobné každoročně.
    Jen to nedrtím na kaši, preferuji bylinky nahrubo, voní a chutnají taky ať jednodruhové, či směsi ( třeba provensálské koření ).
    A krom toho mám vždy v truhlících po ruce i čerstvé – na zasklené lodžii vydrží dlouho.
    Evžen

  7. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    zajímavý recept, jen nemám tolik bylinek, dělám si svojí podravku a do té sušené bylinky upotřebím.

    1. Dobrý den Vlastimile, můžete se podělit o recept na Podravku? Hlavně kolik čeho, aby to mělo tu správnou chuť? Děkuji.

  8. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,
    nemám vlastní bylinky, nebudu mít bylinkový olej. Řepkový olej nepoužívám ze stejného důvodu jako Ty a taky se snažím vyhnout výrobkům obsahujícím palmový olej.
    Jarka

  9. U nás se truhlík s bazalkou tradičně zpracovává do bazalkového cheesecaku, který je strašně divný a náš nejoblíbenější 🙂 Ale ještě je na záhoně rozmarýn. Jenom teď nevím, co vlastně s tím olejem potom dělat? Co je to zakápnutí jídla? Jakého?

  10. Vlaďka says:

    Řepkový olej možná fajn, ale řepka je zlo, také nechci žluté Česko. Tak proto nekupuji a tudíž nepoužívám.

  11. Ahojky, většinou komentáře nikde nepíšu, ale když jsem si přečetla dnešní recept – zrovna včera jsem dostala ten samý nápad!! 🙂 🙂 Mrazík přišel za dveře a tak se bazalka musela schovat – do oleje, protože pesto mám ještě v lednici z minula. 🙂
    Ale – je mi moc líto toho, jaké jsou dezinformace kolem řepkového oleje. Nevím, jestli informace, které lidé nepracující v zemědělství mají, jsou vždy celistvé a pravdivé. Do té doby, než jsem začala pracovat v zemědělství, tak jsem patřila též k „morálním“ odpůrcům řepky, ale věřte mi, je mnoho nepravdivého na osvětě, kterou veřejnost má. Řepkový olej má skutečně kvality převyšující slunečnicový. A kdyby se řepka pěstovala jen pro potravinářské účely, nebylo by jí tolik. Navíc řepka přináší velmi mnoho užitečného dusíku do půdy pro další plodiny, ona zúrodňuje půdu. Opravdu, až spolupráce s farmáři a agronomy mi otevřela oči. Proto ten komentář. Odkaz na https://www.mytyoolejich.cz/. Pozn. nepracuji v SPZO. 🙂 Mějte se krásně.

  12. Dobrý nápad na dochucení hotového jídla. Olivový olej – kvalitní panenský používané denně do zeleninových salátů. Vylepší jejich chuť. Jinak používám řepkový. Slunečnicový, zvláště i při mírném zahřátí, nám podivné zavání. Řepkový je neutrální. Pěstování řepky nebo slunečnic, ono je to asi jedno, ale slunečnicová pole zde nemáme. Řepku bohužel všude a problém to je

  13. Milá Florentýnko, máš zkušenosti s kombinací bylinek? Já si dělala jednodruhové, bazalkový a rozmarýnový olej. Děkuji za radu. Ivča

  14. Zdravím,přeju hezké podzimní dny Bezva recept?Oleje používám všechny.Tu řepku by h toliik neřešila.?Karla?

  15. Ahoj Florentýno, vřelý dík za tento nápad. Už léta mně zůstávalo na podzim mraky bylinek na zahradě. S tím je konec. Co se týká oleje, používám na lepší věci olej rýžový, který nemá žádnou příchuť a kvalitou si nezadá s olivovým.
    Dík, Jirka.

  16. Moc děkuji za tip, hned jdu otrhat rozmarýn, mátu a libeček. Bazalku, já bloud, včera vyhodila při likvidaci rajčatového truhlíku. S tím olejem je to těžké. Slunečnicový má bohužel nevhodný obsah Omega 6 vs. Omega 3 kyselin. Preferuji olivový/řecký a pak na farmářských trzích lze koupit extra virgin řepkový. Bohužel už nemá neutrální chuť 😉
    Vše nej ve vašem počínání, Florentýno!

  17. Moc děkuji za tip. Běžím otrhat rozmarýn, mátu a libeček. Bazalku, já bloud, včera vyhodila při likvidaci rajčatového truhlíku. S tím olejem je to složité. Řepkový má nevhodné složení Omega 6 vs. Omega 3 kyselin. Preferuji olivový/řecký. Na farmářských trzích se dá koupit extra virgine řepkový olej. Bohužel už není chuťově neutrální 😉
    Vše nej ve vašem počínaní 🙂 Florentýno!

    1. Možná je to jenom přepsání, ale špatný poměr omega 3 a 6 má spíš slunečnicový olej, řepkový je naopak v tomhle ohledu jeden z nejlepších olejů.

  18. Ahojte příznivci florentýny. Já to samé dělám s jakýmkoli octem a ještě tam přidám i sůl a je to potom skvělé ochucovadlo nejen salátů.

    1. jo a klidně hodím svazek bylinek do plastové flašky ve které se ocet prodává a do víčka udělá dírky hřebýkem a filtruje to zároveň a není žádne nádobí. ale musí být bylinky pořád v octu jinak na vzduchu začnou plesnivět.

  19. Mam taky dotaz na kombinaci bylinek. Aby to nebylo preplacane. A druhy dotaz se tyka cesneku. Byl by tam dobry?

    1. Libuško, v případě bylinkového oleje jsem spíš zastánce jednodruhových olejů, případně jen takových směsí, které už někde existují jako ověřená sušená kombinace (například provensálské bylinky). Pak je i účel použití jasný. Česnek bych se přidat nebála, stejně tak citronovou kůru, ale jen maličko, na ovonění. Podobně jako u mé bylinkové soli: bylinková sůl.

  20. Bylinkový olej znám, ale z bazalky jsem jej ještě nedělal. Jedna mi zbyla těsně před tím, než pomrzla, tak ji použiji.
    Co se týče olejů, tak souhlas s Flo. Na smažení používám raději Ghí a sádlo. Je pravda, že řepkový olej je v něčm lepší, než slunečnicový, ale zdevastovaná půda, plná chemie, se mi také nelíbí.

  21. Marjánka says:

    Ahoj Florentýnko, recept vypadá moc dobře, určitě ho vyzkouším. Podle tvé rady jsem zkoušela cervenou řepu péct a ne vařit…a opravdu, chuť je mnohem jemnější, sladší, lahodnější. Díky Marjánka

  22. Děkuji, podle kamarádky jsem si naložila třezalku. Olej je úžasný

  23. Blanka says:

    Diky za napad Florentynko, hned zitra to vyzkousim s petrzelkou. A repkovy olej taky nepouzivam ze stejneho duvodu.

  24. Juuuu dobromysli těš se, bude lázeň ??

  25. Libuše says:

    Ahoj Flo dá se udělá bylinkovy olej z celerové natě. Mám plno natě z bulvového celeru i vyseté celerové natě.

    1. Toho bych se nebála, bude to určitě velmi intenzivní olej na dochucení zejména polévek.

  26. Vladimíra says:

    Díky. Jdu na to

  27. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, šel by tenhle olej udělat i z nati cibule sečka? A kam nejlépe použít?

    Díky za odpověď. S.

  28. Kristýna says:

    Ahoj všem, myslíte, že by podobně šla zpracovat rukuola? Mám jí požehnaně, ale už jí také začíná být zima… nebo nějaký jiný nápad?
    Děkuji a vaření zdar!

  29. Eva Hrubanová says:

    Díky za skvělý nápad, jak využít podzimem poznamenaný poklad bylinkového, balkónového truhlíku. Hned jsem včera použila odcházející bazalku, trošku rozmarýnu a letos kupodivu v truhlíku bujně rostoucího řapíkatého celeru (zato petržel v truhlíku letos ani ťuk) a tak na trhu zakoupeného pugétu zelené petrželky. Všechno podle doporučení: vykoupané, odstředěné, na utěrce usušené a pokrájené do mixéru, zalité slunečnicovým olejem a pořádně rozmixované, přes pláténko přefiltrované. Výsledkem je sklenička krásně zeleného, voňavého oleje.
    Protože jsem bába „šetrnice“, tak mi ale bylo líto vyhodit tu vykapáním vzniklou pastu. Samozřejmě bylinky rozmixováním většinu vůně, barvy i vitamínů předaly do oleje, ale to, co zůstalo, je v konzistenci i barvou hodně podobné voňavému špenátovému protlaku a určitě tam je i část vitamínů a dalších prospěšných látek, hlavně vlákniny (a té není nikdy dost). Takže jsem to lžící přendala do zipového sáčku a šup s tím do mrazničky. Představuju si, že v zimě lžička téhle pasty dobře poslouží do leckteré polévky a určitě ji přidám, do u nás oblíbeného kašperského knedlíku (jinak Kaspressknödlu) případně do některých salátových zálivek spolu se získaným olejem.
    Jinak moc děkuju za výborné, zejména nápadité a hlavně „ blbovzdorné“ recepty, na které se každý týden těším.

  30. Daniela says:

    Zdravím Flo, bylinkový olej jsem zatím zkoušela dělat jen macerováním, ale tohle vypadá, že to bude opravdu bezva na dodání té opravdové bylinkové chuti, určitě to vyzkouším.
    Mě ale dozrávají chilli papričky a kromě zamražování a sušení se mi zdá, že tohle by mohlo být bezva na uchování chuti. Co si myslíš o tom, že bych bylinky vyměnila za chilli + třeba trochu česneku? Je tam nějaký zakopaný pes?
    Děkuji Daniela

  31. Zdravím Fló, bylinky nepěstuji, ale nápad jak je upotřebit dám kamarádkám, které mě bylinkami zásobují. A kdyby se jim do toho nechtělo, udělám to za ně a podělím se s nimi o bylinkový olej. Hezký podzim.

  32. Ahoj Flo.
    Bylinkový olej, nevyzkouším, protože žádné bylinky nemám
    Tak napřesrok ,vysadím záhon, abych tu bylinkovou vůni mohla vyzkoušet
    Díky za tip Iveta.

  33. Vyzkouším s petrželkou, děkuji za recept

  34. Jaroslava says:

    Děkuji za dobrý nápad, vyzkouším. Do salátů se bude hodit. Jarka

  35. Šárka says:

    Děkuji za recept, škoda že nemám zahrádku.

  36. Zdravím a děkuji za další inspiraci. Letos jsem začala dělat bylinkové máslo a bylinkovou pomazánku a s domácím chlebem se toho můžu s prominutím užrat :o)
    Bazalku už jsem ale letos sklidila …

  37. Ahoj, zdravím a hlásím, že bazalkový olej se překapává. Byla to rychlovka a zároveň jsem naselala i petrželkovo libečkovou sůl. Taková vůně a taková radost! Dostala jsem se k tomu až tento víkend, myslela jsem si, co to bude za práci, ale bylo to hned a mám i vánoční dárky pro kamarádky.
    Děkuji, Flo. Měj se krásně, Věrka

  38. Helča says:

    Ahoj,nejvíc mne u bylinkových receptů zajímá jak bylinky přimět, aby byly čisté a daly se použít. Mohu prosit radu? Přijde mi, že voda je v receptech (ať už na olej nebo zmíněnou sůl) nežádoucí. Ale zase o vyšší křupavost díky hlíně a podobně úplně nestojím… Děkuji 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close