Vepřenky vyhrály moje dlouhé rozhodování o tom, jakým jídlem z vepřového masa vám v období masopustu zlepším a zpříjemním čekání na půst. Masopust je čas zabíjaček, tak to samozřejmě musí být něco vepřového.

Na rozdíl od všech kuchařských mistrů bych byla ráda, kdybyste svou cestu k masu nezačínali na zabíjačce ani při spařování a škubání drůbeže, natož při pečení celé kachny, ale pěkně s nenápadnou miskou mletého masa a velkolepým záměrem před sebou.

Nemusíme chodit daleko pro inspiraci, i v české kuchyni se dá najít mnoho skvostů: především sekaná a karbanátky. Nyní vlastně také hamburger, boloňská omáčka, čevapčiči a chilli con carne. A při těch všech moderních možnostech se neprávem zapomíná na vynikající české vepřenky. Ráda bych vám ukázala, že takové zapomínání je dost velká chyba.

Ale nejdřív malé povídání o mletém mase, protože samotný recept pak už bude proklatě krátký a rychlý.

O mletém mase nejen na vepřenky

Z úplně stejného konce a podle stejné logiky jsem napsala i knížku Hovory s řezníkem, kterou jsem věnovala všem, kdo se – zatím – obávají masa.

Knížku jsem překvapivě nerozdělila na tradiční kapitoly o vepřovém, drůběžím nebo hovězím mase stokrát jinak, ale začala jsem u snadno zpracovatelného mletého masa a postupovala jsem přes nudličky, kostičky, plátky, velké kusy masa až po celá zvířata na pekáči. Tak, jak se zvětšuje sebevědomí kuchaře, se můžou zvětšit i kusy masa.

Proč začínat mletým masem?

Miniaturní rozemleté kousíčky masa mají sice několik úžasných výhod, ale především jsou rychle měkké. Nebudou zkoušet vaši trpělivost a nebudou povzbuzovat vaši nejistotu. Také se ochotně nechají spojit do větších celků, od miniaturních kuliček až po obrovský bochník sekané.

Ať už z nich uděláte jakékoli kompaktní geometrické těleso přibližně rotačního tvaru, můžete počítat také s tím, že je ochucené i uvnitř, nejen na povrchu, jako tomu bývá u masa v ostatních podobách. Jenomže jak už to tak v pohádkách i v reálném životě chodí, jednoduše geniálních věcí je na světě poskrovnu a tak i na mleté maso musíte s trochou fištrónu.

Kus namletého masa, spojený v jeden velký slepenec, nemůžete jen tak vhodit do pánve, promíchat, počkat, až zhnědne, rozpadne se a následně podávat k večeři. Vlastně můžete, ale nečiňte si pak pražádné nároky na případnou pochvalu.

I mleté maso má svůj půvab, který odhalí jen tomu, kdo o to stojí. Můžete se tak například dozvědět, že sekaná není jen tak obyčejná směs vepřového a hovězího masa, vajíčka a namočené housky, ale že se jedná o směs láskyplně a důkladně propracovanou – čím více, tím jemnější pak sekaná bude.

Nebo můžete postupně odhalit tajemství boloňské omáčky, které netkví v použitých surovinách, ale v dlouhém dušení, trvajícím ještě několik, pouze na první pohled nevýznamných, hodin, přestože je maso již dávno měkké. Anebo taky zjistíte, že holandský řízek je bez dostatečného množství tuku a vstřebané tekutiny jen sbírka rozpadajících se a vysušených masových pilin.

Než si koupíte mleté maso

Do začátku si pamatujte, že čím víc činitelů v procesu mletí masa znáte – a zde mám na mysli vstupní surovinu, masový mlýnek i osobu, která ho ovládá – tím lépe.

Zcela pochopitelně si nejlepší mleté maso připravíte doma, s malým ústupkem si ho pak přinesete od řezníka, ale až poté, co si z chladící vitríny vyberete kousek masa, který přijde do jeho výkonného elektrizovaného masového mlýnku, a vůbec největší sázkou do loterie pro vás vždy bude hotový výrobek, usmívající se z bílého plastového tácku skrz fólii z útrob chladícího prodejního pultu v nejbližším supermarketu.

Zkuste si alespoň zapamatovat, že pokud nemáte absolutně jinou možnost a musíte v supermarketu koupit maso předem namleté a předem zabalené, je třeba důkladně prozkoumat obal. Je obrovský rozdíl, když na obalu bude napsáno POLOTOVAR Z MLETÉHO MASA nebo VÝROBEK Z MLETÉHO MASA, než když tam bude uvedeno jen a pouze MLETÉ MASO.

Proč? S ohledem na stávající hygienické předpisy se musí mleté maso prodat během několika málo hodin. To se obvykle nedá stihnout, a tak je mleté maso často obohaceno nejen o sůl, ale i další látky, které mu mohou prodloužit trvanlivost. Tyhle látky mu zajistí nejen delší životnost na pultech a hezčí, růžovější barvu, ale taky děsivou chuť.

Všechny tyhle příměsi musí být uvedeny na obalu, takže když se jich pak sejde víc najednou, musí se změnit název výrobku z mletého masa na něco jiného. Takže prosím, velký pozor už v obchodě.

Nemám nic proti kupovanému mletému masu, protože si myslím, že v rámci rychlých všednodenních večeří má své místo, ale obezřetnost na nákupu neberte na lehkou váhu.

Než si semelete maso

Chystáte-li se maso mlít poprvé sami doma, pak ho nejdřív umyjte, osušte a nakrájejte na kostky velké asi dva centimetry, aby se bez problému vtěstnaly do šnekového podavače mlýnku. Všechny extra tuhé šlachy odstraňte, tuk však ponechte. Patří k masu a při tepelné úpravě ho dělá jemnějším, šťavnatějším a chutnějším. Pokud před mletím maso na chvíli umístíte do mrazáku, ale jen do doby, než těsně začne zamrzat, půjde vám mletí o to snadněji. Díky všem těmto opatřením svůj mlýnek ochráníte před zahlcením a neochotnou spoluprací.

O vepřenkách

Mleté vepřové maso se vyznačuje samo o sobě dost velkou šťavnatostí, protože je – tak jak se od něj očekává – poměrně tučné. Kromě namočeného pečiva se pro tento recept maso s ničím dalším nemíchá, takže vepřenky jsou zároveň velmi jemné, bez výrazné vnitřní struktury.

Semlít do nich můžete bůček, krkovici i plec čili ramínko. Záleží na tom, kolik tuku si pustíte na talíř. Já zůstávám nejraději u ramínka, které je nejméně tučné ze všech tří jmenovaných, ale přitom ještě není suché a příliš libové.

Dobré gastronomické mravy zároveň velí, abyste české vepřenky podávali s hořčicí a cibulí: Vepřenky jsou měkké a tučné, takže přímo vyžadují hořčici jako kontrapukt k tučnosti. Syrová, tence krájená cibule se zase hodí jako protipól k měkkosti a vláčnosti. Znáte to, protiklady se přitahují (jsou-li vhodně zvoleny). Tak schválně, kolik žen – toho času na dietě – vám přitáhnou tyhle vepřenky.

Vepřenky

Množství: 4 porce

Vepřenky

Suroviny

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 2 rohlíky
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce plnotučná hořčice
  • 1 cibule

Postup

  1. Rohlíkům odřízněte tuhé rožky, příčně je přepulte a namočte do misky s vodou, aby nasákly. Něčím zajistěte rohlíky pod hladinou vody, aby nevyplavaly, například talířkem, a nechte 15 minut odpočívat. Poté rohlíky vyjměte, vyždímejte a nasekejte co možná nejvíc nadrobno.
  2. Maso smíchejte s paprikou, nasekanými rohlíky a solí (pokud už byla sůl uvedená ve složení masa, použijte jí méně). Ověřte si ochucení masa na malém vzorku, případně ho upravte. Navlhčenýma rukama utvořte 12 kulatých placiček, silných nejvýš centimetr a velkých jako dlaň.
  3. V pánvi rozehřejte olej a na středně silném žáru opečte placičky po obou stranách, na každé straně 4 minuty. Protože nejde o prudké opečení, bez obav použijte nepřilnavou pánev, vlastníte-li nějakou. Bude se vám tak s vepřenkami lépe manipulovat a obracet. Hotové vepřenky udržujte v teple.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka, pak je ještě rozeberte na jednotlivé kroužky. Vepřenky na horní straně potřete hořčicí, zasypte cibulí a podávejte buď s chlebem, nebo s bramborovou kaší na nějaký méně běžný způsob.

 

Vepřenky můžete podávat nejen s bramborami v rozličných podobách včetně nastavované kaše, ale klidně taky jen s chlebem. Tak hezký masopust a dejte mi vědět, jak se u vás vepřenkám daří.

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo, mám velkou radost, že dnešní mailík přišel. Vepřenky určitě vyrobím – došlo mi, že dřív jsem je běžně dělala a teď nějak vypadly z jídelníčku. Dneska se mi konečně podařilo koupit plnotučnou hořčici (takže dneska konečně den nezapomínací), po které manžel už několik dní pláče, takže s chutí do toho! Díky za tip!

    1. Tak tak, s chutí do toho a půl vepřenek je snězeno 🙂

  2. Kateřina says:

    Milá Flo,

    za vepřenky děkuji. Našla jsem je v Tvé kuchařce a naservírovala jsem je své babičce, mamince a drahé polovičce k nedělnímu obědu. Drahá polovička jídlo spořádala beze slůvka (ale všechno), kdežto mé babičce, která pro kritiku nikdy nejde daleko, se až zaleskla slza v oku a začala vzpomínat, jak na vepřenky chodívala s tatínkem kamsi u Václaváku do jídelny. Myslím, že to bylo jediné jídlo, které mi kdy bez výhrad pochválila… takže děkuju :*

    1. Jóóóó jasně automat Koruna dole na Václaváku! To bylo něco!A k tomu hned u vchodu jahodový koktejl pořádně studený!

    2. Ale to je krásné. Díky. :-*

    3. Jiří says:

      Po pravé straně, dolů od koně, mezi Opletalkou a Jindřišskou bylo výborné, malé řeznictví a uzenářství. Úzký krámek měl na konci schody do maličké jídelničky. A tam byly skvosty: držkovka opravdu z hovězího, gulášovka, prejt obojího druhu, výpečky i zmiňované vepřenky. A za dvacku se jedinec nadlabal a cestou na venclůvplatz si u pultu koupil pár plátků šunkového kolene na doma. To byly devadesátky, časy lásky a malin nezralých.
      JUP

  3. Milá Flo,
    Díky za skvělý nádad…vepřenky jsem nedělala snad dvacet let. V sobotu je máme na stole..????.

    1. To je zvláštní, jak tohle jídlo vymizelo, že? Přitom bezdůvodně. Tak ať chutná.

  4. Vepřenky dělám od té doby, co mám Flo kuchařku. Jsou u nás moc oblíbené. Kupuji na ně nelidsky drahou Francouzkou sladkou cibuli a peču domácí chleba, ale stojí mi to zato. Jo a maso si melu sama 🙂 😉
    Děkuji Flo!

    1. To je bezva upgrade! 🙂

    2. Stálo by zato vyzkoušet i francouzskou cibuli…

  5. Petrus says:

    S nostalgií vzpomínám na vepřenky v pražské Koruně – s hořčicí nebo majonézou, tehdejší cena 2,40 Kč. Připravovali je tam ale jen na tepelné desce. Nevím jak byly kvalitní, ale nám rozhodně chutnaly. Při první příležitosti si udělám !

    1. Tak teď mě mrzí, že jsem vepřenky v Koruně nikdy neochutnala.

    2. Tenkrát byly ještě za Kčs…

  6. Ano, s nostalgií vzpomínáme. V brněnském „mlíčňáku“ na nám. Svobody nebo u nádraží – byly skvělé! Dávno tomu a těch dobrůtek tam bylo víc, na které vzpomínáme. Ale co není, může být. Dík za skvělý nápad.

    1. Tolik sentimentu s kouskem masa 🙂 Díky Věro za milou vzpomínku.

  7. Milá Flo,ani nepamatuji,kdy jsem je dělala naposledy a tak díky za inspiraci,určitě nepotěším jen sebe,ale i ostatní mé členy rodiny.

    1. Majko, tak ať se vše zadaří a všichni jsou potěšeni.

  8. Lenka K. says:

    Vepřenky milujeme.
    Mamka je dělávala vždy, když mlela maso.
    Kousek dala stranou na večeři. Podávala je s notnou dávkou hořčice a cibule.
    Po zakoupení hovorů z řezníkem to byl jeden z prvních receptů, které jsem podle knihy dělala.
    Některé recepty jsem předčítala manželovi, abych mu dokázala, že to není jen další kuchařka, ale dobře investované peníze – investice pro budoucí blaho našich pupíků. ???? Po přečtení jen názvu receptu zajásal a vzpomínal, jak mu je babička dělávala.
    Začala jsem dělat to samé, co před lety mamka. Když melu maso, kousek jde stranou na večeři.

    1. Lenko, to je bezvadný nápad. Když už má člověk vytažený mlýnek, proč ho takhle nevyužít. Díky.

  9. Milena Longová says:

    Milá Flo, minulý mailík byl opravdu ve spamu, moc potěšil, díky.
    Vepřenky jsou nejen naše mládí a velká dobrota, ale já preferuji holandský řízek, ten opravdu nemá chybu.
    Díky Ti za přízeň a krásné dny!
    Milena

    1. Máš pravdu, Mileno, holandský řízek taky umí pěkně zamávat emocemi. Mmmmm!

  10. Milá Flo, ani nevíš, s jakou radostí jsem přivítala dnešní mail. Minulý týden jsem nic nedostala a už jsem se obávala, aby to nebyl setrvalý stav. Chyběly by mi nejen tvé recepty, ale hlavně ten laskavý humor, který je provází. Dnešní recept mě připomněl mládí (bohužel dávné) a tak budou vepřenky k večeři. Matně si vzpomínám, že jsem dřív rohlíky máčela do mléka. Šlo by to?

    1. Odpovím si po vyzkoušení sama: nešlo. Děsně se to připaluje na přilnavé i nepřilnavé pánvi. Nebo jsem něco zvorala.

      1. Zdeno, omlouvám se, už jsem tu. Nemyslím si, že by to připalování bylo mlékem, ale spíš masem. Mlela sis ho sama, nebo bylo kupované? Tipovala bych, že už bylo namleté z obchodu a obsahovalo nějakou látku pro udržení dodatečně přidané vody. Něco na způsob mouky. To se pak připaluje jedna báseň.

  11. Ahoj Flo, jsem moc ráda za mailík i za recept. Vepřenky jsem milovala, ale řadu let nebyly na mém jídelníčku. Takže – velký dík za připomenutí.
    Mirka

    1. Mirko, rádo se stalo, užij si zapomenuté jídlo.

  12. VLASTA ŠILHÁNOVÁ says:

    Děkuji za připomenutí tohoto starého receptu.V neděli slavíme narozeniny mé dcery,tak je hned udělám.

    1. Vlasto, snad se narozeniny vydařily, opožděně přeju dceři vše nejlepší!

  13. Milá Flo,i já jsem minulý mailík nedostala ani nebyl va spamech.O to větší jsem měla radost když tentokrát mail přišel.Už jsem si zvykla těšit se na tvé perfektní recepty obohacené špetkou humoru,na které se moc vždy těšíma jsou obohacením mých všedních dnů.Vepřenky asi nevyzkouším,spíš zůstanu u sekané,karbanátků a holanďanů,ale i tak jsem si ráda přečetla tvé povídání.Tvé řádky tedˇčtu často,protože mi dorazil hodně opožděný dárek tvá kuchařka pro dceru atak ji hltám a zkouším tvé recepty a návody.Je to nejen kuchařka ale i nádherná knížka-moc se povedla..

    1. Ivano, moc ti děkuju za krásná slova, pohladila mě u srdce. Užij si knížku, čtení i vaření, Flo.

  14. Elvíra Kovařčíková says:

    Milá Flo ,pěkný den zdravím po delší době.Dnes jsem strašně přemýšlela co mám vařit,protože vařím každý den takže je někdy problém aby se jídlo neopakovalo často.Vepřenky mě úplně vypadly z paměti ještě,že tě máme.Moc děkuji a zítra jdu na ně.Knížku co jsem koupila od Tebe jsem darovala snaše.Těším se na další dopis Elvíra.

    1. Elvíro, tak to jsem ráda, že jsem pomohla s inspirací. Pozdravy snaše! Flo.

  15. Milá Flo,
    právě jsem dočetla dnešní mail – jsem ráda že přišel a vše je tak, jak má být. Mám v plánu na víkend sekanou – určitě obnovím VEPŘENKY!!! Je úžasné, jakým způsobem nám všem dokážeš připomenout dobu někdy i dááávno minulou a jak se rychle zapojíme do oprášení zapomenutých receptů. Díky. I.

  16. Jindřiška says:

    Milá Florentýnko,
    dnes jsi mi udělla radost s vepřenkamy, je to jídlo, které mi připomělo časy, kdy jsem pracovala v závodní jídelně. Na tomto jídle jsem si vždy pochutnala a tak zítra si vepřenky udělám také k obědu a budu vzpomínat na časy, kdy jsem ještě chodila do práce.Děkuji Ti za bezva nápady.

    1. To je hezké, Jindřiško, tak pěkné vzpomínání přeju.

  17. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, díky za obnovení vzpomínek. Nejen na vepřenky v „automatech“, k výše vzpomínané Koruně na Václaváku a těm brněnských, přidávám ještě ostravskovítkovické Tempo, ale také na „holanský řízek“ z bůčku po 20Káčées za kilo, který se kupoval „povinně“k lepšímu masu – vidíte, to si pamatuju, ale neptejte se, co jsem měl k obědu předevčírem. Denní hledání čehokoliv je již běžný rituál a ranní úvaha, jaký je den, jakbysmet /taky dobré slovo, žeáno?/ Takže neposlání dětí pro vysvědčení je úplná „prkotina“ – původ i tohoto slova je mi utajen.
    Hlavně zdraví, a ty vepřenky si nechám asi na sobotní podvečer, mám nějaké plecko na mražáku, už se je jdu vyndat – k tomu hodně cibule jako přílohu a ostřejší hořčici.
    Hezký podvečer – Jaroslav S.

    1. Jaroslave, jako vždy, díky za milá slova a milé vzpomínky. Flo.

  18. Věra Gongolová says:

    Flo děkuj za super recept už jsem nedělala pomalu 30let zcela zapomněla.Bude v sobotu-hezký večer a tzěším se na příští čtvrtek.PS.Tvoje recepty jsou báječé a vždy velmi chutné.

  19. Anička says:

    Milá Florentynko, díky za nápad, v sobotu uvařím. Manžel se po mletém mase může utlouct.
    Anička

    1. Aničko, tak pozdravy manželovi, doufám, že moc netloukl…

  20. Ivana Veltruská says:

    Mám radost,že vepřenky jsou opět objevené.Když jsem byla malá,měla jsem je raději než řízek.Takže -milé vepřenky vítejte!!!!

    1. Ivano, díky za podporu v uvítacím výboru pro návrat vepřenek. Ať ti chutnají, pokud se do nich pustíš.

  21. Vzhledem k tomu, že shodou okolností byl kousek plecka v lednici, vepřenky už proběhly k večeři. Skvělé připomenutí, děkuji! Jak jednoduché a přitom dokonalé…
    Jen mi v ingrediencích chyběl pepř (já ho k masu přidal), to je schválně? Teď jsem trochu gůglil a třeba Kluci v akci ho tam mají.

    1. Petře, já se snažím vyhýbat obligátní položce sůl & pepř v receptech. Vždycky mě to jen rozčílí, když autor není schopen uvést, kolik čeho použít, jak moc mám jídlo pepřit a jak to vlastně myslel.

      Proti použití pepře v tomto receptu nemůžu říct ani slovo, pokud ti to vyhovuje, určitě ho přidej. Já osobně bych lehce poprášila až hotové vepřenky (chtělo se mi napsat pepřenky) na talíři, a to čerstvě mletým pepřem. Důvod je jednoduchý, stále vařím pro děti a těm pepř v jídle zatím vadí.

  22. TO JSEM RÁDA ŽE DOŠLO NA VEPŘENKY.DĚLÁME JE DOMA DOST ČASTO.PEPŘ TAKY PŘIDÁVÁM.DĚLÁM JE KDYŽ NEVÍM CO PODAT K VEČEŘI A NEBO KDYŽ SE ZASTAVÍ NÁVŠTĚVA.NO A KDYŽ JE JEŠTĚ DOMÁCÍ PEČIVO TAK TO NEMÁ CHYBU. NO A JEŠTĚ SALÁTEK A PIVEČKO.NEBO VÍNEČKO.ZDRAVÍM JITKA

    1. Och, úplně to všechno vidím na stole a chtěla bych být tou nečekanou návštěvou 🙂

  23. Dáša says:

    Milá Florentýnko, tak ráda jsem si dnes přečetla Tvůj mail, věz, že je to pro mě vždycky svátek. Mohla bych zopakovat vše, co napsali všichni přede mnou, a vyjadřovalo by to vše, co si ve vztahu k Tobě myslím.
    K vepřenkám – kdybych nečetla Tvůj recept, po paměti bych namočila rohlíky v mléce a okořenila pepřem. Zítra si koupím čerstvé maso, o víkendu sama umelu a udělám vepřenky. Rohlíky namočím ve vodě a nepřidám pepř, abych ochutnala vepřenky po Tvém způsobu. Ať je Ti vše, co dáváš ostatním, stejně dobrým oplaceno! Dáša

    1. Dášo, ono v tom takový rozdíl nebude. Mléko lze taky použít, jen se může stát, že zbylé vepřenky nebudou na druhý den tolik vláčné.

      A co se týká pepře, jak už jsem psala Petrovi, pokud jsi na něj zvyklá, není důvod se mu v tomto receptu vyhýbat.

  24. Pamatuji když se vepřenky prodávaly jako syrové kuličky posypané paprikou a ozdobené kroužkem cibule.Nikdy jsem je nekoupila protože jsem nevěděla co s nimi tak si je teď udělám podle vašeho receptu.A určitě budou chutnat mám mleté maso moc ráda Marie

    1. Marie, takhle se prodávaly někde v řeznictví? Vůbec si nic takového nepamatuju. Díky za vzpomínku.

  25. Libuše says:

    Zdravím všechny zúčastněné a hlavně Tebe milá Flo.
    Pár dnů jsem byla mimo dosah internetu a následky „závislosti“ vypěstované z vánoční výzvy se dostavovaly každým dnem s větší razancí. Jsem tak ráda, že jsem doma.. První co jsem v záplavě různých emailů hledala – byl článek od Tebe. Moc děkuji. Ulevilo se mi. Byl tam… tenhle i z minulého týdne.
    Uvařila jsem si konvici bylinkového čaje a usadila se na chvíli a nadšeně četla a četla. Ani jsem si nestačila všimnout, že už je venku opravdu temná noc. Tak jsem se ponořila do čtení tvých článků a komentářů na ně, že jsem úplně ztratila pojem o čase.
    Chyběli jste mi… moc. Naprosto při smyslech prohlašuji, že tuhle závislost si velmi ráda ponechám.
    No a teď k vepřenkám. Jsou skvělé. Dělala jsem je mnohokrát a opravdu ve velkém.(školní stravování na oběd např. 300 porcí po 3 kusech, V závodce to bylo ještě mnohem víc…Jenom té cibule, co jsme na to musely naloupat! ( ženy -neboť mužům se tato práce opravdu nelíbí a raději se jí vyhnou. Taková je má letitá zkušenost, ale nechci pánům křivdit. Třeba je někde takový, kterému nedělá problém oloupat svižně a poctivě pár bedniček po 13 kilech )
    Velký úspěch měly i v restauraci- jako pohoštění při sledování hokejových utkání.
    Rohlíky jsem na radu svého strýce ( řezníka, hostinského a hlavně výborného a do široka a daleka vyhlášeného kuchaře ) máčela i se špičkami do mléka a málo vymačkávala. To v případě tučnějšího masa. U libového či jen málo prorostlého radil také vodu či vývar.
    Jen jak to píšu, se mi sbíhají v hlavě vzpomínky a vyvolávají neuvěřitelné chutě. Už na ně těším. Víkendová oslava se blíží a to je jasná výzva. Takže tentokrát budou dvě varianty. Jedny naše s mlékem a pepřem, s jemně nakrájenou červenou cibulí , hořčicí s trochou medu a zeleninovým salátkem z polníčku.. A druhá varianta přesně podle Tebe. Neprozradím které jsou které a nechám přátele a rodinu, ať rozhodnou.
    Už se na to moc těším. Děkuji za nápad, za recept a za to, že prostě jsi. Díky, díky, díky. Libuše

    1. Och, Libuško… To jsou bezvadné vzpomínky a rady. Díky.

  26. Milá Flo!
    Děkuji za mail a na znovuobjevení jídla na které si vzpomínám z brněnského mléčňáku na náměstí Svobody, kde jsem si dávala výborný chlebík s obloženou vaječnou omeletou nebo právě vepřenkou a k tomu studený jahodový koktejl! Jednou jsem tuto kombinaci doporučila kamarádce, které z toho bylo celý den zle… Dnes by mi bylo asi podobně, ale dřív jsem měla „kačení žaludek“, jak říkala maminka.
    Udělat si vepřenku doma mně nikdy nenapadlo, takže děkuji za inspiraci.
    Přeji Ti a všem ostatním krásný týden!
    Katka

    1. Katko, pobavila jsi mě, díky za vzpomínku. Ať se vepřenky i doma povedou a chutnají a bacha na zapíjení jahodovým koktejlem.

  27. Dělám vepřenky úspěšně mnoho let ,ale teprve rok mám pořádný mlýnek na maso. Nevím jak jsem bez něj mohla být. A tak když melu, dělám i vepřenky. A těším se na každý čtvrtek ,čekám co se dozvím nového. Zdravím všechny .

    1. Zdravím Olgu! Máš to dobře zařízené.

  28. Milá Florentýno, taky mě překvapilo, že minulý týden do mé schránky nic nepřišlo. To by mě mrzelo. Vepřenky můžu jen doporučit, udělala jsem je jako první, když jsem si přinesla Flo kuchařku, jak ji tady někdo přede mnou vtipně nazval. Dělala jsem je i s bramborovou kaší, a super. Teď, neděle dopoledne, peču už druhou hodinu rostbíf pěkně omotaný provázkem a natřený hořčicí a jsem trochu napnutá z výsledku, i když ho podle tebe nepeču poprvé a vždycky to vyšlo. Zdravím! Jarka.

    1. Jarko, děkuju za důvěru v mé recepty, užij si všechno, co máš ještě v plánu vyzkoušet. Doufám, že roastbeef chutnal. Flo.

  29. reny.b says:

    Milá Flo, vepřenky prima :-). a bábovka minulý týden také nedorazila, ale vzhledem k tomu, že díky bezva bábovce u kamarádky jsem se předloni v létě dozvěděla o kuchařce pro dceru, tipovala jsem, že blog se rozhodl, že tenhle recept už pro mě udělal dost a netřeba ho opakovat :-). jinak mě zlobí verze pro mobil – ukazuje jen začátek článků, nedá se listovat… ale to je tak vše. prima neděli!

    1. Ty máš asi telefon s windows, že? Stránky jsou sice optimalizované pro zobrazení na mobilu, ale některé prohlížeče (naštěstí jich je málo) to stejně nedávají. Třeba až budeš aktualizovat operační systém, tak se to spraví. Pevně v to věřím.

  30. Milá Flo robím ich často len som nevedela že sa tak volajú 🙁
    zakaždým ked niečo robím z mletého masa odložím kúsok a upečiem, to je taká moja pochútka a predkrm …tentoraz si ale odložím maso dopredu a vyskúšam aj podla tvojho receptu …
    naši chlapci nemajú vysvedčenia a to ani nezaspali, len ich učitelia štrajkujú …..
    Krásny týžden prajem

    1. A to si učitelé dobře vymysleli, stávkovat na vysvědčení. Krásný týden i tobě. Flo.

  31. Iveta says:

    Milá Flo. Děkuji za tvůj čtvrteční recept. Vepřenky jsem ještě nezkoušela, ale brzy to napravím a pak dám vědět. Přeju hezký den. Iveta.

    1. Budu se těšit, Iveto.

  32. Katka says:

    Ahoj Flo,teď jsem akorát vyndala z trouby mramorovou babovku a uz se těším az si na ni celá rodina zitra pochutname k snidani. Veprenky urcite vyzkousim partner sice mlete maso moc nemusi, ale zatim neodolal ničemu co jsem uvařila podle tvého receptu. Uvidíme jestli si i tentokrát přidá. ????

    1. Uzavíráš sázky, jestli si přidá? 🙂

  33. Martina says:

    Dobrý den, Florentýno, v ledničce čekalo mleté krůtí, a tak to napoprvé byly krůtěnky. Myslím ale, že jim to neubralo – byly vynikající, se zeleninovou pikantní hořčicí a cibulkou. Řadím si recept pro nejbližší pohoštění kamarádů.
    Nejvíce si u Vás samozřejmě cením všech těch rad, tipů a postupů, které dostanou ze surovin opravdu maximum. A za to moc děkuji. Hrozně ráda dělám někomu radost dobrým jídlem!

    1. Krůtěnky zní fantasticky! Děkuju já, za vyzkoušení i za milá slova. Tu radost způsobenou jídlem naprosto chápu.

  34. Tak dnes jsem si přečetla tvé vepřenky,a děda vzpomínal na vepřenky v Praze v Koruně,prý se nikde takovým nevyrovnaly,prý to asi tím prostředím a i cenou.Jo to prý byly časy,prý na václaváku bylo asi 5-6 takových jidelen,prý vždy v řeznictvých,No a tak se prý musí dnes koupit masinko,a zítra se musí vepřenky stvořit.HAHAHA

  35. anna kesnerova says:

    Milá Flo.vepřenky občas dělám,je to velká dobrota.Ráda si přečtu vaše recepty a dobré rady.pa Anuš

    1. Anuš, naprostý souhlas, vepřenky jsou skvost.

  36. Ladislav says:

    Dobrý den Flo
    Z Vašich receptů jsem nadšený a doufám,že stejné nadšení bude sdílet i moje rodina až je na nich začnu zkoušet. 🙂 🙂 :)moc děkuji za inspirace a rady.

    1. Ladislave, díky za milá slova, jsem z nich též nadšená 🙂

  37. Jarda says:

    To teda dámy koukám. To je snad jediný veb co znám, kde je reakce blogera (nebo zakladatele webu) pod každým příspěvkem. Klobou dolu. Jinde si chlapi tak nějak vystačí sami a bloger jenom maže nevhodné příspěvky (alespoň se o tom občas snaží). No a vepřenky budu dělat dnes k obědu. Tak uvidíme.

    1. Jardo, díky za kompliment. Konečně jsem se dostala i k Vašemu komentáři 🙂
      Snad se vepřenky zadařily.

  38. Vepřenky se povedly a pochvalovala si je i moje vybíravá odrostlá puberťačka.

  39. Katka says:

    Ahoj, včera jsem se opět po delší době rozhodla připravit k večeři Veprenky. Musím napsat, ze opět nezklamal úžasný, rychlý a jednoduchý recept. Spokojená celá rodina ???? děkujeme

    1. A spokojená je tedy i Florentýna 🙂 Díky za ohlasy.

  40. Julianna says:

    Pořád jsem dnes uvažovala co uvařit na pozdní oběd nebo brzkou večeři a to mi přišlo velmi vhod tak zajdu k řezníkovi -máme výborného a koupím si mleté maso (mele sám a je vynikající) a udělám už mám chuť.Počasí na nic zima a zamračeno tak trochu teplého se bude hodit.Mějte se všichni fajn.

    1. Snad se vše povedlo, Julianno, a řezník ti šel na ruku.

  41. Ahoj Flo. Ve svych 30 letech zvladnu hodne jidel ktere jsem se svepomoci naucila. Jen mi celou dobu chybely zaklady z domova, takze recepty typu-pecte do zmeknuti-koncily v kosi. Jednou jsem narazila na tyto stranky a zacetla se. Musim rict ze jde videt s jakou laskou, peci a znalostmi je pisete. Kazdy recept se mi povedl a ja davam reference dal. Tesim se na kucharku a vam preji hodne uspechu a budte porad tak skvela. Hanka

    1. Hanko, to je krásné, děkuju a ať se daří! Flo.

  42. Jarmila says:

    Florentyno,

    dnes jsem se přihlásila a již mám několik výborných receptů. Dnes udělám
    mramorovanou bábovku, v týdnu lečo a dlouho jsem nedělala vepřenky. Úplně jsem zapomněla, že existují. Přitom je máme rádi, a tak hned další týden je udělám.
    S chlebem, hořčicí a cibulí, třeba na večeři.

    Moc děkuji za přínosné recepty. Je jaro, a v tomto období, trávím hodně času na chalupě. Jakmile budu v Brně, tak si hned objednám některou z Vašich knih, neboť recepty jsou nejen skvělé, skvěle vybrané, ale také krásně popsané.

    Hodně zdraví Jarmila

    1. Jarmilo, děkuju, tak ať se vše daří! Flo.

  43. Vepřenky pouze a jedině na chleba s tatarkou na navrh cibule – Koruna 70 léta.

  44. Denisa says:

    Milá Flo, díky za recept! Vepřenky jsem jedla i dělala poprvé a už teď je z nich oblíbené jídlo <3

    1. Tak to mě moc těší! Flo.

  45. To jste mě potěšila já dělám čevabčiči to je to samé akorát přidávám česnek,děkuji Irena.

  46. KateřinaHá says:

    Zrovna jsem zjistila, že z pěti otevřených karet v internetovém prohlížeči tři připadají na kucharkaprodceru.cz, plus jedna, která mě sem hodila.
    Moc ráda si tu jen tak čtu a plánuji, kdy se do receptu pustím.

  47. Tereza says:

    Veprenky nam coby detem delaval tatinek. Vzdy tomu rikal veprenky, i kdyz v tom treba bylo kouska hoveziho. Co si vybavuji, nedaval do masa zadnou housku, ani zemli, ani strouhanku. Jen vejce. Na cerstvy chlebik, jedno s tatarkou, dalsi s plnotucnou horcici a cibuli. Prepadla me nostalgie 🙂

  48. Jana Tichy says:

    Ahoj Jani,

    zdravíme z Austrálie.

    Vyrábéli jsme vepŕenky podle tvého receptu a dopadly na jedničku s hvězdičkou.
    Pravidelně jsou v našem jídelníčku.

    Moc vzpomínáme na naše setkání Labužníků v roce 2006.

    Hodně úspěchů v dalším podnikání přejí

    Esmeralda a Mick

    1. Esme, velké a srdečné pozdravy k protinožcům, ať vám to tam stále tak skvěle vaří! Flo.

  49. Veronika says:

    Ahoj Flo,
    prolitla jsem recept i komentare, ale nikde nevidim (mozna jsem jen nepozorna) co je to na obrazku vpravo od veprenky (a jak se to pripravuje)? 🙂

  50. Dobrý den Jani, dnes jsem se rozhodl udělat k obědu Váš recept na vepřenky .Já je jedl naposled před 30 léty. Měl jsem je v naší oblíbené restauraci ,takže byly ještě normované a skvěle chutnaly. Dělal jsem je poprvé a rodina mě pochválila ,že jsou výborné .Váš recept není náročný na přípravu a mají skvělou chut‘. Za tento recept vám má rodina a já dáváme 10 hvězdiček a shodli jsme se ,že jej přidáme do našeho jídelníčku .Děkujeme .

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close