Vegetariánské chilli z fazolí z konzervy

Vegetariánské chilli a masové chilli se – kromě použité hlavní suroviny – neliší vůbec ničím. Zdá se to zvláštní, ale je to tak.

Pokud se jako základ pro dušené pikantní chilli vezme maso, následuje aspoň dvouhodinové pomalé dušení. Jedině tak se maso doslova rozplyne a chutě se zvýrazní a semknou.

Dlouhé, několikahodinové dušení, u kterého se zdánlivě nic neděje – což je vždycky zásadní omyl, když věci bublají pod pokličkou –, vede totiž k podobně důležité přeměně, jako se odehrává v kukle motýla. Vylíhne se z ní skvost.

Totéž platí, když se použijí konzervované fazole. Ano, moc dobře vím, že už jsou předem měkké a uvařené a že se nabízí otázka, zda by tedy jídlo nemohlo být hotové už za pět minut.

Hotové by to být mohlo, ale pokud chcete, aby se ze surovin vhozených do hrnce vylouplo něco nečekaně chutného, tak těch několik hodin dušení dopřejte při přípravě vegetariánského chilli i fazolím. Byť byly předem uvařené.

Nemusíte se bát, že se rozvaří. Jsou dost odolné, stejně jako maso.

Jak vegetariánské chilli ochutit

Už samotné chilli v názvu jídla zažehne pocit, že půjde o jídlo chuťově výrazné, téměř až nezapomenutelné.

Papriky, papričky a chilli koření v něm hrají důležitou roli. Moje verze se vyznačuje značnou umírněností, neočekávejte od ní vražednou pálivost. Ale klidně si naložte pálivosti víc, pokud to unesete a pokud vám nevadí na dnešní chilli vzpomínat i zítra. Za tímto účelem použijte chilli v jakékoli podobě. Sušené i čerstvé, drcené i celé, krájené na menší i větší kusy. Čerstvými pálivými papričkami klidně nahraďte kapii v receptu. Kombinujte se a bavte se. Plačte radostí z jídla i z jeho pálivosti.

Další důležitou složkou v receptu jsou rajčata v několika podobách. Rajčata obsahují přírodní glutamát, tedy výraznou chuť. Čím koncentrovanější podoba rajčat, tím líp. V receptu najdete protlak, sušená rajčata i drcená rajčata z konzervy. Doporučuju ani jedno nevynechávat, v kombinaci s fazolemi to výslednému jídlu dodá chuť blízkou masu.

Sladkého ochucení se vůbec nebojte, budete mile překvapeni, jak ho tohle vegetariánské chilli z konzervovaných fazolí uvítá a vlastně i potřebuje.

Limetku a zakysanou smetanu, kterými se vegetariánské chilli ozdobí na závěr, já osobně považuju za nezbytnost. Teprve pak je vše kompletní.

vegetariánské chilli recept

 

Vegetariánské chilli

Celkový čas: 3 hours

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • ½ lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušených drcených chilli papriček (nebo víc či míň, podle pálivosti)
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky koriandru
  • špetka skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 kousky sušených rajčat v oleji
  • 1 kapie (libovolné barvy)
  • 400 g drcených rajčat v konzervě
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 300 g vařených a scezených fazolí (u konzervy tedy sledujte hmotnost pevného podílu)
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • K podávání
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • limetka nakrájená na osminky

Postup

  1. Oproti seznamu surovin bude příprava krátká. Cibuli a česnek oloupejte, celé kousky koření rozdrťte v hmoždíři se solí. Sušená rajčata pokrájejte nadrobno, papriku oloupejte škrabkou všude, kde to půjde, potom vykrojte jádřinec a dužinu rozkrájejte na centimetrové kostičky.
  2. Ve středním kastrolu rozehřejte olej, není potřeba příliš zprudka. Vhoďte do něj cibuli a nechte 5-10 minut zvolna pobublávat, vonět, měknout a nakonec i zlátnout. Aspoň částečné zabarvení je žádoucí kvůli chuti. Poté přidejte česnek, kapii, koření se solí, zázvor, skořici, sušené chilli a sušená rajčata. Ještě aspoň minutu vydržte míchat. Na samotný závěr doplňte základ protlakem a opékejte poslední minutu.
  3. Do kastrolu nyní mohou přijít drcená rajčata, fazole a med či sirup. Vše promíchejte a podle potřeby ještě dosolte (anebo i doslaďte). Přiveďte k varu, zakryjte poklicí, zmírněte plotýnku tak, aby vše pobublávalo jen hodně líně a pomalu, a nechte 2-3 hodiny být. Sem tam promíchejte, ale víc dělat nemusíte.
  4. Na posledních 10 minut odklopte poklici, zapněte plotýnku na trochu větší výkon a nechte tekutinu odpařit, aby chilli zhoustlo natolik, jak se vám bude líbit. Znovu dosolte a doslaďte, je-li to potřeba. Podávejte se zakysanou smetanou, která chutě parádně doplní, a limetkou, která je osvěží.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Děkuji Flo. Vyzkouším ??.

  2. Alice Magdalena says:

    Přiznám se, že jsem trochu zmatená – v úvodním textu píšeš o fazolích z konzervy, v receptu ale o uvařených a zcezených. Takže konzerva nebo uvařené doma?

    1. Když budeš mít uvařené doma, tím líp, ale pod těmi vařenými a scezenými se skrývají i fazole z konzervy. Jen je třeba na plechovce sledovat hmotnostní údaj o tom, kolik obsahuje pevného podílu (to je těch 300 g), nikoli kolik váží celá konzerva i s nálevem. Doplním to do receptu, díky.

    2. Gábina says:

      Asi lze obojí, a s uvařenými doma počítá čas, který vychází na tři hodiny, což s fazolema z konzervy potřeba určitě nebude. Na tenhle recept se moc těším, jen toho medu se bojím, pro mne má příchuť, vidím to na kostku cukru :-).

  3. Lubo54 says:

    VYMAKANÁ PARÁDIČKA ???

  4. Florentýnko – super recept. Nějak teď v těch vedrech nemám chuť na maso a tenhle recept je v podstatě jednoduchý a lákavý. Určitě vyzkouším a moc děkuji. Určitě to bude dobrota. Hezký zbytek léta přeji.

  5. Danuta says:

    Já jsem taky trochu na rozpacích, ráda recept vyzkouším, protože mám ráda takové eintopfy z luštěnin, ale opravdu to je třeba dusit 2 – 3 hodiny, když tam je prakticky vše uvařené? Děkuji

  6. Jolana says:

    Moc děkuji za výborný recept. Mám podobný, ale tenhle mi přijde chuťově bohatější. Určitě vyzkouším. A v mém receptu je ještě jako vychytávka na závěr v chilli rozpuštěna kostička hořké čokolády pro plnější chuť. Doporučuji.

    1. jaroslav says:

      Domnívám se, že ta čokoláda je lepší než vařit med . . zdr. ad

  7. Miroslava says:

    Díky, recept vítám. Vyrůstala jsem na klasické kuchyni a chybí mi zkušenost s dochucováním a kombinací netradičních jídel. Právě jsme v Řecku a jídla mají úžasně chuťově vyladěná. Zakoupili jsme tu tedy nějaké koření a budu experimentovat. Jakékoli rady vítám.
    Krásné letní dny všem ?

  8. Samé lákavé ingredience! Na chalupě je nemám, ale po návratu domů se na tuhle dobrotu moc téším ! Díky a přeji klidný začátek roku tobě i détem !

  9. Veronika says:

    Ahoj Flo, no zrovna přemýšlím, co zítra uvařit pro mé dva chlapy. Trefa! V lednici mám schované poslední dva kousky sušených rajčat v oleji a otevřené balení tortil! Hurá. Díky a hezký zbytek prázdnin. ?

  10. Milá Flo, díky za zase jiný recept určitě vyzkouším a s tím čtverečkem čokolády souhlasím, také ho dávám. Eva

  11. Krásný recept, děkuji. Bezmasých receptů není nikdy dost, zvláště v létě 🙂

  12. Prosim, kdy tam pridam ten vyvar z ingredienci? Predpokladam, ze v bode 3 spolecne s fazolema a rajcatama? Dekuji ?

  13. Super nápad Fló, děkuji za recept, po grilování masa a opékání špekáčků konečně něco bez masa 🙂
    Samozřejmě jsme měli i něco jiného, ale tohle mě tedy nadchlo, o víkendu se do toho pustím.
    Hezký zbytek prázdnin Jana

  14. Věrka says:

    Ideálka pro můj pomalý hrnec. Dělám v něm i masové Chilli con Carne. Jen mám tuto dobrotu spojenou spíš se zimním obdobím, třeba v listopadových a prosincových pliskanicích je horké a pálivé chilli super.

  15. Jiří says:

    Flo, držím Ti palce!
    Vím o čem hovořím. Drž se !!!

  16. Děkuji za recept určitě vyzkouším.

  17. Šárka says:

    Opět i humorné povídání k tomuto zajímavému receptu. Je to na jedničku, fazole máme rádi a tento recept musím zkusit. Děkuji milá Flo a přeji krásný poslední prázdninový víkend. Šárka

  18. Eva Babočka says:

    Tedy já jsem zatím řešila na chalupě nedostatek možnosti na chalu častěji nakupovat zásobami fazolí konzervě v rajčatovém protlaku. Přidávala jsem pak česnek a čili koření s předem narychlo osmahnutými kousky vepřového na cibuli a říkala jsem tomu taky čili. To je ale tak, když se člověk chce najíst v deseti minutách. Čili tohle čili bude určitě úplně jiná liga a určitě to vyzkouším, třeba to tomu mému masožravci bude chutnat i bez masa.

  19. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    opět zajímavý recept, fazole já rád a Chilli já mám také moc rád. Přeji hezký zbytek prázdnin.

  20. Zdravím,
    já se tedy konzervovaným luštěninám vyhýbám hlavně kvůli jejich vyšší nadýmavosti. Podezírám výrobce, že zjednodušili proces a vaří luštěniny v uzavřené plechovce. Zůstane tam tedy víc nadýmavých oligosacharidů.
    Takže já časovou úsporu řeším předchozím namočením a papiňákem (fazolím stačí 15 minut).

    Jinak další tip na chilli: zkuste přidat i trochu bulguru, bude to pak mít strukturu podobnou chilli con carne.

  21. Zdravím,
    chilli vařím velmi ráda a jí ho celá rodina – jen je bez chilli 😀 Snad mne omlouvá, že mám malé děti a bude mi tento hřích odpuštěn. Ale přiznám se, že je vařím vždy z fazolí, které si uvařím předem sama. Zaprvé jsem ráda, že vyhodím o nějakou tu plechovku méně (stačí ty konzervy rajčat v zimě, neb vlastní zavařené nemám), zadruhé vařím svoje oblíbené červené bez jakýchkoliv konzervantů. A v neposlední řadě si jich uvařím víc a část použiju do polévky, pomazánky, karbanátků nebo salátu.
    Mňam, už aby mi můj synek trochu odrostl z kojeneckých kolik a já opět podlehla své luštěninové obsesi.
    Krásný den!
    Lenka

  22. Vývar se přidá v bodě 3 s rajčaty a fazolemi? Díky.

  23. Ve čtvrtek jsem vařila, manžel se moc netvářil….. No a v pátek jsme chilli jedli na chatě a manžel byl překvapený, jak mu to chutnalo a několikrát mi to pochválil, takže opravdu bezva recept 🙂

  24. Super recept, díky za tip.

  25. Vládka says:

    Milá Flo, tvoje recepty jsou úžasný, fazole vyzkouším určitě i když můj recept je ověřený, kdysi jsem dostala jednu radu od člověka který žil v Mexiku, do fazolí kostičku hořké čokolády, úžasně to zvýrazní chutě. Přeji krásný den. Vládka

  26. Jarmila says:

    Milá Florentýno super inspirace. Děkuji za recept, určitě bude chutnat a vyzkouším i vychytávku s hořkou čokoládou. Jarka

  27. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, recept vyzkoušen, moc jsme si pochutnali. Fazole jsem si uvařila sama, více mi chutnají a zrovna dozráli červené pálivé papričky, super!!!!

  28. Ahoj Flo. Hlasím velice úspěšnou reprodukci receptu. Jsem vděčná za všechna nová bezmasá jídla a tohle se ti velice povedlo 🙂

  29. Vyzkouseno a je to vynikajici. Jiny uz ani nevarim. Moc jsme si pochutnali. Dekuji! Najdu tu nekde i tu masitou variantu, prosim?

  30. Barbora says:

    K čemu je těch 200 ml zeleninového vývaru? Je v surovinách, ale v postupu už ne.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close