Vaječná tlačenka budiž zmíněna jako plnohodnotný příslušník rodiny zvané velikonoční recepty. Má rovnou dvě důležitá poslání: zapózovat jako studené pohoštění koledníkům, případně se postarat o zbytky vařených vajec následující dny po pomlázce.

Záleží pochopitelně na tom, zda u vás v rámci velikonočních svátků převládá vaječný příliv nebo odliv.

Recepty, které jsem doposud potkala, se tvářily, že kromě vajec budu na veječnou tlačenku potřebovat ještě další dvě zásadní věci: kupovanou sterilovanou zeleninovou směs a želatinu určenou přímo na vaječnou tlačenku. Tak přesně takový recept tu nenajdete.

Vaječná tlačenka bez sterilované zeleniny

Mám takový podivný tik. Jak se v receptu objevují kunovjanky, moravanky a jiné lahvičky s kupovanou sterilovanou zeleninou, beru nohy na ramena a utíkám pryč. Při útěku přemýšlím, zda by se to nedalo udělat jinak, abych do jídla zbytečně nepřidávala věci, o které nestojím.

(Co přesně? Tak třeba chlorid vápenatý přidávaný pro zpevnění zeleniny, ale ten je ještě to menší zlo a v podstatě neškodí. V lahvičkách se často skrývá sacharin, považovaný za nebezpečné umělé sladidlo, střídavě zakazované pro rakovinotvorné účinky nebo aspoň regulované. Nebo oxid siřičitý, konzervant, který sice brání zhnědnutí zeleniny, ale který je též považován za nebezpečnou látku, zcela nevhodný pro děti, nositel bolestí hlavy a nevolnosti, alergen.)

velikonoční recepty tlačenka

Asi chápete, že kupovaná sterilovaná zelenina není pro domácnost se čtyřmi dětmi žádné terno. A abych se nevymlouvala jen na děti, ani já se tím zbytečně krmit nechci.

Sterilovaná zelenina figuruje ve vaječné tlačence proto, aby:

  • dodala výrazný pikantní sladkokyselý nálev do aspiku,
  • aby to vypadalo hezky na řezu,
  • a aby to tochu křupalo, neboť měkká vajíčka potřebují nějakou protiváhu.

To všechno se dá vyřešit domácí cestou. Má to jedinou nevýhodu, nevyhnete se krájení zeleniny. Vysypat ji ze sklenice a mít ji rovnou nakrájenou na kostičky je mnohem jednodušší.

Domácí nálev

Pokud byste se chystali zavařovat okurky nebo něco na ten způsob, budete si muset nejdřív uvařit nálev. A tenhle nálev si můžete uvařit, i když se nechystáte zavařovat, ale jen schovávat vajíčka do tlačenky.

Horký nálev má ještě jednu výhodu: poskytne parádní základ pro rozpuštění želatiny.

Do nálevu stačí vzít trochu octa, cukru, soli, vody a koření. Správný poměr surovin zaručí výraznou chuť nálevu a několikaminutové povaření se postará o částečné odpaření čpavých látek z octa a vyluhování koření. Jinými slovy, prostě to všechno chvíli vařte dohromady, to je celé.

Postačí i ten nejlevnější kvasný lihový ocet, nemusíte pošilhávat po jemnějších vinných alternativách. Naopak, možná by s nimi byla vaječná tlačenka příliš nevýrazná.

Jemně krájená zelenina

Zeleninová mozaika na řezu udělá vaječnou tlačenku hezkou pro oko.

Čím víc druhů barevné zeleniny a čím drobněji nakrájené, tím líp.

vaječná tlačenka suroviny nakrájená zelenina

Tohle všechno můžete použít:

  • vařený celer
  • vařená petržel
  • vařená kukuřice
  • syrová žlutá kapie
  • vařená žlutá mrkev
  • syrová oranžová kapie
  • vařená oranžová mrkev
  • syrová červená kapie
  • sterilovaná červená kapie
  • vařená červená mrkev
  • syrový mladý hrášek (mražený pouze rozmrazit při pokojové teplotě)
  • sterilované okurky
  • syrová zelená kapie

Celkem budete na jednu dávku vaječné tlačenky potřebovat 250-300 g zeleniny.

Kromě kukuřice a hrášku je vaším cílem vše nakrájet na co nejmenší kostičky, protože jen tak vám zelenina nebude vypadávat z řezu. Čím větší kousek zeleniny, tím víc s ním budete bojovat při porcování a při jídle.

Co se týká vařené zeleniny, prozradím vám jednu bezva fintu. Když ji budete vařit, vařte ji předem nakrájenou, vařte ji všechnu dohromady v jednom hrnci a vařte ji jen v nezbytně malém množství jemně osolené vody. Jednak to budete mít hotové rychleji, a jednak vám vznikne slabý vývar.

No a hádejte co? Tenhle vývar nevylijete, ale použijete ho místo vody při výrobě sladkokyselého nálevu. Zesílí se jeho chuť a vaječná tlačenka vám bude chutnat ještě o fous víc. Pak se budete moct hlasitě zasmát i všem těm zbytečným masoxovým kostkám a vegetám v podobných receptech.

Vajíčka

Jaká by to byla vaječná tlačenka bez vajíček, že. Používám jich na jednu dávku šest, předem vařených a vychladlých.

Po oloupání je rozpůlím, oddělím žloutky zvlášť a bílky zvlášť a taky obojí samostatně nakrájím. Dělám to proto, abych mohla žloutky vmíchat do tlačenkové směsi až úplně nakonec a ušetřit je tak případného rozmělnění a rozpadnutí.

Další součásti mozaiky

Kromě zeleniny se někdy ve vaječné tlačence dá očekávat ještě měkký salám. Vzhledem k jeho kvalitě a složení ho vypouštím, případně bych ho ještě byla ochotná nahradit dobrou šunkou od kosti nebo jemně nakrájeným uzeným masem. Jiný ústupek ale neudělám.

Pokud bych uzeninu přidávala, ubrala bych stejné množství zeleniny. Jinak bude výsledek už příliš sypký a přestane fungovat poměr želatinové směsi a náplně.

Totéž případně platí pro tvrdý sýr.

Vaječná tlačenka bez speciální želatiny

Úkolem želatiny je dostatečně zpevnit tekutou složku, aby se třásla jako sulc a dala se krájet.

Je dost jedno, jakou značku želatiny k tomu použiejte a zda bude mít na obalu napsáno, že se jedná o želatinu určenou na vaječnou tlačenku.

Pro jistotu jsem kotrolovala složení a gramáž různých druhů želatin a můžu vás ubezpečit, že kromě rozdílného obalu a rozdílného receptu na zadní straně v nich žádné zásadní odlišnosti nejsou.

želatina na vaječnou tlačenku

Želatina existuje ve dvou základních podobách, práškové a plátkové. Pro tenhle recept volte práškovou, u které se líp kontroluje množství tekutin.

Pokud se želatiny bojíte a už se vám stalo, že vám nezatuhla nebo vás pořádně neposlouchala, odkážu vás na svůj dřívější článek, kde popisuju zrcadlový dort. Ne pro dort samotný, ale právě pro tu pasáž, kde se bere do ruky prášková želatina a kde je řečeno vše potřebné, aby to vždycky klaplo.

Pak už nebudete potřebovat ani návod na zadní straně obalu a uděláte si to po svém, abyste měli věci pod kontrolou.

Krásné Velikonoce!

 

Vaječná tlačenka

Množství: 5 větších nebo 10 menších porcí

Vaječná tlačenka

Suroviny

  • 270 g zeleniny nakrájené na drobné kostičky (vařená mrkev, celer a petržel, kapie, sterilovaná okurka, hrášek, vařená kukuřice)
  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 1 sáček práškové želatiny (20 g)
  • 150 g majonézy
  • Na nálev:
  • 75 ml octa
  • 20 g cukru
  • 7 g soli
  • 200 ml vody nebo vývaru z vaření zeleniny
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 10 kuliček hořčice

Postup

  1. Ujistěte se, že máte všechnu zeleninu předem uvařenou, pokrájenou, prostě komplet připravenou. Vajíčka oloupejte, rozkrojte napůl, žloutky vyjměte stranou. Bílky nakrájejte na drobné kostičky, žloutky o něco větší kostičky, a obojí nadále mějte oddělené.
  2. Odměřte 150 ml vlažné vody (nebo vývaru ze zeleniny), nalijte do mísy a hladinu jemně poprašte želatinou. Nemíchejte, nechte 10 minut nasáknout a nabobtnat.
  3. V mezičase uvařte nálev. Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte cukr a sůl a přiveďte k varu. Zapněte digestoř naplno, otevřete okna, zabarikádujte se v kuchyni, nedýchejte a minutu vařte. Tím zbavíte ocet části čpavých látek. Potom přilijte vodu nebo vývar, koření a teď už jen zvolna a s mírným pobubláváním nechte vařit dalších 5 minut. Zvolna proto, aby se vám všechna tekutina nevyvařila, to nechcete.
  4. Horký nálev slijte přes cedník na nabobtnanou želatinu, zachycené koření vyhoďte. Metličkou míchejte, až se želatina zcela rozpustí. Kdyby se vám to nedařilo a stále jste v tekutině viděli krystalky želatiny, můžete směs jemně ohřát, ale opatrně, neměla by vůbec přijít k varu.
  5. Do tekutiny s želatinou přidejte majonézu a opět metličkou rozmíchejte. Od tohoto okamžiku budete muset pracovat rychle, protože želatina začne tuhnout. Vmíchejte všechnu připravenou zeleninu a bílky, promíchejte, přisypte žloutky a znovu lehce promíchejte. Směs nalijte do formiček, do srnčího hřbetu nebo do formy na biskupský chlebíček.
  6. Formu či formičky uložte na dvě až tři hodiny do chladu, případný noční pobyt tamtéž jim jedině prospěje. Na druhý den je bleskově ponořte na pět vteřin do horké vody (skleněné a keramické formy o maličko déle) a hned vyklopte. Podávejte sypané pažitkou a v doprovodu čerstvého pečiva.

Poznámky, rady, nápady:

Formu můžete zbaběle vyložit fólií, ale pak přijdete o zábavu s vyklápěním a nezvrásněný povrch 🙂


 
[vc_widget_sidebar sidebar_id=“Velikonoční recepty“]
 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo, děkuji za vynikající recept na vaječnou tlačenku a ostatní recepty a přeji krásné svátky jara s hezkým počasím. Zdena

  2. Drahuška says:

    Děkuji za recept,určitě vyzkouším.Přeji pohodové velikonoční svátky

  3. Milá Flo, miluju aspik – nejradši čirý bez majonezy.
    Ale mám vychytávku – v Tuppervare mají jakoby bábovkovou formu na studený tvarohový dort a na aspik je přímo skvostná (y). Stačí jen trochu vytřít dobrým olejem a aspik vyjede jak namydlený blesk a ještě dobře vypadá.
    Díky za inspiraci !

  4. Počítám správně, že tekutin potřebuju 350 ml? 150 ml na nabobtnání želatiny v kroku 2 a pak 200 ml do nálevu? S vaječnou tlačenkou nemám zkušenosti, tak se raději ptám. Vypadá to toiž prudce jedle:o)

    1. Rézi, já bych k těm tekutinám ještě přidala:

      majonézu 150 g (ta sama o sobě totiž taky potřebuje ztužit),
      ocet, který přijde do nálevu (nikoli celých 70 ml, protože část se vypaří, ale 50 ml ho určitě zbude)

      Takže to celkem dává nějakých 550-600 ml, což je na jeden balíček želatiny tak přesně akorát.

    2. Ta majonéza a ocet jsou jasné, šlo mi o vodu / vývar. Díky za bleskovou odpověď, ta tlačenka s nesterilovanou zeleninou vypadá skvěle.

  5. Milá Florentýnko, než dělat takovou zdlouhavou přípravu a kupovat zeleninu, která vyjde dráž než samotná vejce a ještě mi jí spousta zbude, to raději těch 6 vajec nakrájím na chleba s máslem a posypu ředkvičkou nebo jarní cibulkou. Ale přeji všem dobrou chuť a děkuji ti za práci s receptem. Hezké svátky všem ????

    1. Tondo, já tě chápu, v kuchyni je to vždycky žonglování mezi tím, co se z hlediska práce a času a peněz vyplatí a co už ne. A je mi jasné, že to závisí na mnoha okolnostech a každý to má jinak.

      Jenomže s takovým přístupem bych tu neměla o čem psát, chleba s ředkvičkou – byť skvělý – zůstane pořád jen chleba s ředkvičkou. Já píšu o tom, jak z několika surovin udělat trochou péče a pozornosti víc, než je souhrn jejich částí. Píšu, jak je přetvořit a jak vyrobit nové chutě. Možná to není vhodné pro tebe, ale věřím, že jiným kuchařům a kuchařkám tento recept radost udělá. Vydařené svátky! Flo.

    2. Připomínáte mi mého táty. Ten to viděl taky tak. Zdravím.

  6. Milá Flo,
    přeji Ti veselé Velikonoce,krásné jarní dny naplněné sluncem a svěžím vánkem.A tu užásnou vaječnou tlačenku vyzkouším,už teď se těším jak s ní určitě potěším mé nejmilejší.
    Majka

  7. Marcela flair says:

    Milá Flo, recept vypadá zajímavě, uvidíme, kolik vajec kluci vykoledují :-). Přeji Tobě i celé rodině krásné svátky! Marcela

  8. Hanasuch says:

    Tuhle tlačenku miluju a nikdy mě nenapadlo, že ji lze připravit bez té ster. zeleniny. Tak děkuju za výborný nápad, želatinu mám už koupenou, tak jen se dokopat k tomu krájení. Moc zdravím a obdivuji Vaši vytrvalost! Hana

  9. Martina says:

    Paradni recept, vajecnou tlacenku neznam, ale hned me laka ji zkusit. Jen jsem trochu zmatena, co se teda vlastne dela s temi vejci. Bilek se kraji stejne nadrobno jako zelenina? A zloutek? Asi by to melo byt jasne, ale ja to z toho textu nejak nedokazu vycist.
    Krasne Velikonoce vsem!

    1. No jo, chybka, má to být v bodu 1 v receptu, díky, doplním.

  10. Ahoj Flo,vaječnou tlačenku dělám,ale z již zmíněné ,,Moravanky,, a to až po velikonocích z vykoledovaných vajíček.Ta Tvoje z čerstvé zeleninky vypadá úžasně a je určitě i zdravější.Díky za receptík a taky přeji Tobě i celé Tvé rodině krásné prožití velikonočních svátků.

  11. Díky za prima recept, Miluji aspik, zejména zeleninový a rybí a tak se ptám, když budu chtít udělat jenom zeleninový mám vejce nahradit váhovým podílem nebo objemem?
    Jinak přeji pohodové Velikonoce s rodinou.

  12. Ahoj Florentýnko,pěkné svátky ti přeji a děkuji za úžasný recept na vaječnou tlačenku. Doposud jsem vždy od někoho získala recept právě na tu zeleninu z kupovaných nakládaných surovin. Tohle bude jiná mňamka. Už se těším na tlačenku podle tebe. Alča

  13. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět nádherný recept. Vaječnou tlačenku dělám občas, ale ze sterilizované zeleniny, tentokrát ji zkusím z vařené zeleniny. Pohodové velikonoční svátky všem!

  14. rosnička says:

    ahoooj Flo,

    tečou mi sliny..miluji Velikonoce se vším všudy, i s těma jelitama na pozadí!
    Těším se na „vajíčkožraní“, jen začínám mít více a více problém s jezením vykoledovaných vajec – když jsou převařená až do modrozelena.
    Ale kdybych si tu před rokem dvěma nepřečetla Tvoji radu jak nemučit velikonoční vejce, tak bych nemohla dělat chytrou, že!?
    Přeji všem, ať se nadechnou jara (alespoň v těch chvilkách, kdy počasí jako jaro bude vypadat;-)!Jinak zalézt k teplému drinku a nějaké velikonoční dobrotě, ať slané či sladké..a zahřát prokřehlé prsty a nohy z jarních prací na rodinných latifundiích;-)

  15. Děkuju za recept, ale jelikož pes všechno, co vykoleduje, si taky sež.papá, tak budu muset uvařit i ta vejce.
    Nemusím se bát, že bych dostala, když byli ještě všichni chlapi doma, řekla jsem, že pokud mě zbijou, nevařím! A mám klid….
    Přeju hezké velikonoční svátky????????????

  16. Díky za perfektní inspiraci . Už jsem vaječnou tlačenku dlouho nedělal a když , tak jen vždy s tou pikantní zeleninovou směsí .

    Recept určitě vyzkouším a už teď se těším :o)

    Hezké sváteční dny Tobě i všem čtenářkám a čtenářům !

  17. Miluji vaj.tlačenku,ale bohužel z celé rodiny ji jím jenom já ,tak ji moc nedělám.Přeji všem krásné velikonoce.Věra

  18. Milá Flo, dlouho jsme se neozval a nic nekomentoval. Nějak se nedařilo a nebyla inspirace. Ovšem tenhle receptík stojí za poděkování, neboť vajíčka u nás končila vždycky jen v salátu. Tohle je skvělá pobídka, jak se rozhýbat. Dát vajíčka na chleba s ředkvičkami, to bych asi napsal o škaredé středě. Zelený čtvrtek si žádá jinou náladu.
    Tobě i Tvé rodině přeji veselé Velikonoce a výborný start do jara (i při rekonstrukci !)

  19. Milá Flo,

    díky moc za připomenutí, podobnou tlačenku jsem kdysi dávno dělávala, tak si trochu zavzpomínám.

    Přeji rovněž pohodové prožití svátečních dnů a hodně jarního sluníčka!

  20. Mirka Škramlíková says:

    Milá Flo, děkuji Ti za recept a přeji Tobě a celé Tvojí rodině krásné Velikonoce, hodně zdraví a jarního sluníčka a hlavně – dobrou pohodu nejen o svátcích. Mirka

  21. Milá Flo, přeji příjemné prožití velikonočních svátků 🙂
    Jana

  22. Milá Flo. To je báječný recept na vaječnou tlačenku. Znám ji, připravuji ze ster. zeleniny, ale letos to napravím. Přeji krásné svátky jara všem, hodně pohody, spokojenosti a radosti z toho být spolu. Iva

  23. Ahoj Flo.
    Děkuji za další čtvrteční recept, ale pro svou dietu
    vaječnou tlačenku nevyzkouším.
    Přeji hezké prožití jarních svátků, bohatou pomlázku Tobě a Vám všem.
    Přeje Iveta.

  24. Helena says:

    Milá Flo,
    předem Ti přeji krásné Velikonoce, na to neodpovídej….jak píšeš. Pak Ti chci poděkovat za recept na mrkvový koláč, je opravdu výborný, už jsem ho pekla 3x a všem chutnal i několik známých ho již peklo. Vajíčkovou tlačenku jistě vyzkouším a porovnám s tou , kterou jsem již několikrát dělala já. Měj se hezky Helena

  25. Milá Florentýno, děkuji Ti za recept na vaj. tlačenku, kterou se také chystáme udělat, už je želat. sáček doma, no a zeleninu používáne sterilovanou, ale z vlastní domácí výroby již z podzimu, takže žádné zbytečné přísady v ní nejsou. To děláme min. každé velikonoce, příp. i časteji, myslím tu vaj. tlačenku. Jinak Ti přeju krásné a vese lé velikonoční svátky a také celé tvé rodině to samé.
    S pozdravem zůstává Jiří.

    29.3. 2018

  26. babi Martina says:

    Milá Florentýnko,děkuji za všechny inspirace a hlavně celé rodině přeju krásné velikonoce s dobrým jídlem,pohodou a sluníčkem.Martima

  27. Martina says:

    Florentinko, přeji pohodové prožití jarních svátku, trocha pomlázky je třeba, to prý abysme neuschly ????. …..Buona Pasqua z okolí Florence, Martina

  28. Milá Flo, díky za další bezva recept ,určitě ho vyzkouším. Přeji krásné prožití svátků Velikonočních. Eva

  29. Zdalipak lze něčím nahradit majonézu :)? Děkuji za odpověď

  30. Milá Flo,
    Děkuji za další zajímavou inspiraci , určitě se budu snažit Tvého receptu použít a tyto svátky ještě lépe vylepšit. A přeji krásné, veselé a bohaté na pomlázku svátky velikonoční. Irena

  31. JarmilaVodičková says:

    Milá Flo,
    dělám ze steril. zeleniny.Určitě tahle verze je lepší.
    Určitě vyzkouším.
    Krásné svátky všem. Jarmila

  32. Ladislav says:

    V době kdy čtu tento recept jsem nezávislé na něm uvařil vejce na váječnou tlačenku.Dělám jí už po několikáte,ale rád si přečtu některé vychytávky a rady.Dnes jdu nato.

  33. Díky, Flo, za všechny tvé recepty a přeji tobě i tvé rodině krásné a pohodové svátky. Míla

  34. Mária says:

    Milá Flo,

    robila som podobnú tlačenku na Jozefa z mrazenej zeleniny, chvíľku som ju nechala povoliť a ostatné podobné ako píšeš. Ďakujem za receptíky.
    Krásne a veselé Veľkonočné sviatky
    Mária

  35. Ahoj Flo,vaječná tlačenka u nás moc nejede,ale našla jsem si tvůj recept na velikonoční mazanec s tvarohem a už ted mám plnou pusu slin. Do toho se pustím. Uplně mě dostal ten tvůj s prasklinama. Ani se nebudu snažit o klasický hladký mazanec,ten tvůj je origoš a doufám,že můj bude podobný,
    Přeji ti a celé rodině hezké velikonoční svátky,pohodu,klídek a samé dobroty.
    Marie

  36. Milá Flo,, děkuji za recept.Jeste jsem vaječnou tlačenku nedělala, a!e protože naše slepičky se velice snaží, vyzkouším. Také přeji hezké Velikonoce.Iva

  37. Pavlína says:

    Milá Flo, krásné Velikonoce, díky za to, že jsem se konečně dočkala receptu na tlačenku bez „mrtvých“ surovin, hned se pustim do přípravy, nebudu čekat na vykoledovaná vejce. Měj se moc hezky, Pavlína

  38. Milá Flo a ostatní přátelé, přeji vám všem krásné a pohodové
    jarni svátky prožité ve zdraví mezi svými nejbližšími.
    Vaječnou tlačenku dělám už dlouho, moc nám chutná.Ahojky Jiřina

  39. Naděžda says:

    Krásné svátky JARA přeji.

  40. Ahoj Flo, díky za recept. Bude se určitě hodit. Též využiji tvůj recept na vánočku podle kterého dělám velikonoční věnec a nemá chybu. Přeji krásné a veselé Velikonoce Eva

  41. JIrina says:

    Milá Florentýnko ,děkuji za krasné a chutné recepty přeji krásné prožití svátků jara Jiřka

  42. Flory přeji krásné svátky a dík za recept vypadá to velmi lákavě

  43. Vlaďa says:

    Milá Flo i ostatní,
    přeji Vám příjemně prožité svátky jara.
    Recept ráda vyzkouším. Děkuji za chutné a inspirativní recepty

  44. Standa says:

    Ahoj Flo.
    Děkuji za krásný recept a přeji Ti hezké, pohodové velikonoce bez modřin. Standa

  45. Milá Florentýno, děkuji za přání. I já tobě přeju, ať si hezky užiješ velikonoce i jaro.
    Vaječná tlačenka vypadá hodně jedlá, nejspíš se pustím do výroby. Dávám přednost čerstvé zelenině, je to úplně něco jiného.
    Moc se mi líbí, jak dáváš v receptech odkazy na své dřívější recepty a rady, krásně se v tom orientuje.
    Ten tvarohový bochánek mě taky moc láká. Že byl popraskaný, se mi líbí, chtěla bych upéct taky takový.
    Tak vzhůru do práce. Hanka

  46. Milena says:

    Milá Florentyno Dobromilo Zatloukalová, vedle upřímného přání co nejpříjemnějšího trávení svátků velikonočních, bych ti chtěla moc a moc poděkovat. Nejradši bych tě nominovala za tvou obdivuhodnou činnost na nějaký významný kuchařský řád. Taky si moc ráda čtu komentáře. Jednak se i tady člověk lecčemu přiučí, ale také je jednoznačně zřejmé, že združuješ příjemnou sortu lidí.

  47. Květa says:

    Ahoj Flo, přeji krásné Velikonoce a konečně i sluníčko. Děkuji za tento recept, protože vaječnou tlačenku dělám na manželovo přání k různým příležitostem. Určitě vyzkouším tuto zdravější verzi.

  48. Ahoj Florentýno.
    Děkuji za inspiraci. Vyzkouším ji po Velikonocích.
    A jsem zvědavá jak to dopadne. Ještě jsem to nikdy nezkoušel a a tak to bude premiéra.
    Jinak ti přeji hodně jarní pohody a sluníčka.
    Mirka

  49. Marta Chvátalová says:

    Děkuji za výborný receptík.Přeji z celého srdce hezké a požehnané svátky velikonoční.Marta.

  50. Milá Florentýnko prajem tebe a celej tvojej rodine pohodové Veľkonočné sviatky
    To isté prajem všetkým kuchárkam a kuchárom
    Irena

  51. Milá Flo, děkuji za báječné recepty a rady. Tlačenici tohoto typu ráda vyzkouším. Jsem zvědavá, vypadá lákavě s tou spoustou dobré zeleniny.
    Přeji Ti taktéž vesele a šťastně prožité svátky jara a těším se na nové inspirace.
    Iva

  52. Objevil se zde v komentářích další Tonda a od jeho názoru se distancuji.Zřejmě se budu muset nějak odlišit, aby jeho názor nebyl spojován s mou osobou.
    Děkuji za nápady, recepty a hlavně praktické rady. Tonda

  53. Děkuji za recept. Jen jsem se chtěla zeptat na zkušenosti s agar agarem místo želatiny. Je sice dražší, ale prý vyrazně zdravější.
    Přeji radostné a veselé Velikonoce všem Eva

  54. Milá Flo, aspik nejím, ale recept vypadá tak báječně, že ho vyzkouším.
    Přeji Tobě i všem krásné velikonoční svátky.

  55. Ahoj Fló, recept jako vždy vypadá báječně. Přeji Ti krásné velikonoční svátky a pohodu v rodinném kruhu. Olga

  56. Julianna says:

    Milá Flo vaječnou tlačenku dělávám,ale dávám do ní Hradišťanku chutná mi to více máme totiž rádi pikantní a ta potom je jinak přeji veselé Velikonoce a odpočinek (možná)

  57. Srdečně zdravím a žasnu, jak to stále zvládáš být mi vždy včas ku pomoci, tentokrát i ze starších materiálů – jehněčího, které budu potřebovat již zítra. Vaječnou tlačenku neznám, ale určitě ji vyzkouším – třeba až na Jiřího. Díky a příjemné velikonoce Tobě i celé Tvé rodině.

  58. Alena Š says:

    Krásné svátky jara, hodně pomlázky tobě a všem čtenářkám tvých receptů Alča. Tlačenku určitě vyzkouším ale až ze zbývajících vajíček, protože mi je nemá kdo přinést .

  59. Krásné svátky. Vaječnou tlačenku mám moc ráda. Zase trochu jiný recept a vypadá moc dobře. J.

  60. šárka says:

    Milá Flo,protože jsem tady s opravdu velkým zpožděním a velikonoční tlačenku už nestihnu a popřát k velikonocím je už taky pozdě,chtěla bych poděkovat za tento recept.
    Vaječnou tlačenku ráda,z duše ráda.Zkusím dle tvého receptu,protože z daleka nedávám toliko různé druhy zelenin. hezký den Šárka

  61. Jana lesakova says:

    Ozkoušeno – paráda! Chutná dokonce i tátovi, který ji dělá s masoxem, moravankou a juniorem. Mám tři syny, takže příliv vajec se mi podařilo letos úspěšně zpracovat. Díky!

  62. Jarča says:

    Ahoj Flo, píši svůj první komentář k tvým receptům. Zatím jsem jen dostávala emaily od tebe a čas od času s kolegyní něco uvaříme dle tebe a jelikož recept na vaječnou tlačenku mně zase dostal, musím už napsat, že jsi úžasná kuchařka a blogerka. Tlačenku sice doma jím jen já, ale zato jsem si už dlouho na ničem tak nepochutnala, prostě musím všem sdělit a konstatovat – JSI FAKT DOBRÁ. Tak ti přeji krásné jaro a budu se těšit na další emaily od tebe…

    1. Jarčo, jsi moc milá, děkuju ti!

  63. Honzik says:

    No, pokud bych nemel tri dny po Velikonocich nic na praci, tak by to asi slo zrealizovat, nez se vajicka zkazi, ale jisty si tim nejsem. To radsi fakt ta sterilovana zelenina a mit to raz dva. Nebo se na to rovnou vyprdnout. Za me takto urcite ne.

    1. No, o tom vaření je, každý si může věci dělat po svém. Já třeba nemám problém nakrájet 300 g zeleniny na kostičky a svařit trochu nálevu, ale sterilovaná zelenina to s malým posunem ve výsledné chuti taky vyřeší.

  64. Lenka Kon says:

    Děkuju za skvělý recept, běžnou překyselenou a překořeněnou vaječnou tlačenku ze sterilované zeleniny moc nemusím….dávám také přednost receptům, kde nejsou polotovary.
    Zkusila jsem včera večer udělat tuto přesně podle receptu a výsledek byl vynikající. Já i přítel jsme se dnes při večeři olizovali až za ušima 🙂 Ochucená tak akorát, zeleninka na drobné kousíčky krásně křupala a vývar ze zeleniny skutečně doladil výslednou chuť. Je pracnějši, ale určitě to za to stojí. Ještě jednou díky za podrobný popis. Dělala jsem ji po letech, tak jsem to ocenila. Lenka

  65. Jitka Maršálková says:

    Milá Flo, nejsem fanoušek sterilované zeleniny ani vaječné tlačenky, ale manžel ji moc chtěl, takže tvoje verze byla jasná volba. A jsem nadšená. Ostatně jako že všech receptů, které jsem kdy od tebe zkusila. Takže moc děkuji a už se těším, co nového zase vyzkouším ?

  66. Ahoj Florentýnko,
    vaječnou tlačenku dělám již přes 20 let, dosud ze sterilované zeleniny, letos to díky Tobě bude jinak, už se nemůžu dočkat, až vyzkouším Tvůj recept! Pokud si vzpomenu, pošlu foto 🙂 Měj se krásně, Eva

  67. Filip says:

    Včera jsme zkoušeli poprvé vyrobit vaječnou tlačenku přesně podle tohoto receptu a je naprosto vynikající.
    Děkuji za úžasný recept, dnes budeme zkoušet mazanec a nádivku opět podle tvých rad, děkujeme z Plzně, Flo.

  68. Toho octu je tam příliš, skoda použitých surovin,nedá se to jíst.az pak jsem porovnáváme s jinými recepty a ocet tam v žádném receptu není. Asi vam.to tak chutná.?

  69. Jitka says:

    Moc děkuji za recept, hledala jsem právě alternativu k Moravankám a Kunovjankám a podobným dobrotám. Tlačenku jsem dělala poprvé a je úžasná, úplně přesná, aniž bych v průběhu nějak ochutnávala. Dělala jsem z mražené zeleniny na polévku, vykoledovaných vajec, domácí majolky, vysoko % šunky a přidala 2 malé nakladačky. Pecka! Díky moc!!!

  70. Lenka says:

    Óó, děkuji za tenhle recept! Vaječná tlačenka mě vždycky lákala, ale nikdy mi moc nechutnala. A teď vím proč – kupovaná sterilovaná zelenina mi fakt nejede 😀 A co jsem viděla recepty, tak všechny s Moravankou.. Tak teď tam mám jen suroviny, které mám ráda a už nám tuhne v lednici. Věřím, že bude výborná 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close