Jarní úklid v kuchyni – krok za krokem, šuplík za šuplíkem

Jarní úklid v kuchyni si nemusíte naordinovat zrovna teď, když začíná jaro. Klidně tuto metodu použijte kdykoli během roku, když budete mít pocit, že čistota, uspořádání a množství věcí a potravin ve vaší kuchyni přestalo odpovídat standardům, které od sebe a své kuchyně vyžadujete.

A proč o tom píšu právě teď, když začalo jaro? Tak například proto, že přibývající doba slunečního svitu vlévá sílu do žil, takže se temnější stránky kuchařského života mohou prosvětlit tak nějak samy od sebe, vlivem přirozeného běhu věcí.

Anebo taky proto, že v této době, kdy je naordinovaný povinný pobyt doma, dostává kuchyně jako klíčová místnost docela zabrat. Je stále v provozu a vyskytuje se v ní víc kuchařského, pomocného a strávnického osazenstva, takže uspořádání a uložení věcí se z organizovaného systému může nenápadně den za dnem, lžičku za lžičkou, měnit v plíživý chaos.

Cíl jarního úklidu v kuchyni

Sama vidím, že udržet kuchyň na té úrovni uspořádání a zásobení, jak bych si představovala, je v našich současných šesti lidech možné jen tak, že jednou za čas skříňky a skladovací prostory vyklidím, vyvětrám, vycídím a přeuspořádám.

Nejen proto, abych měla přehled, kolik čeho doma mám a zda zbytečně neskladuju nepotřebné věci. Dělám to hlavně proto, že znovu dám věcem jasné a pevné a snadno dosažitelné místo, aby bylo jednoduché je vytáhnout a stejně tak i vrátit.

Ten nejdůležitější ze všech důvodů však pro mě je, aby všichni moji milí měli možnost v kuchyni kdykoli s radostí a volností tvořit, když na to dostanou chuť. Aby si na to nemuseli nejprve udělat místo a prostor a čisto, protože tím se začátek vaření odkládá a samotná příprava jídla přestává být tak přitažlivá.

Chci, aby nikdo, kdo přijde do kuchyně, nemusel přeskládat kus linky, odklidit nádobí ze dřezu nebo se nořit kamsi do útrob skříňky, než se pustí do díla. Aby se všichni mohli ihned nadechnout, rozpřáhnout a rozlétnout po kuchyni. To je pro mě smysl této místnosti.

jak uklidit kuchyň

Úklid v kuchyni podle KonMari

Nemám žádnou zázračnou metodu nebo návod, jak definitivně uspořádat kuchyň a už to tak na věky věků udržet. Ale pokusím se vám dát pár nápadů, jak uklidit a uspořádat kuchyň s plným vědomím, že to tak může vydržet docela dlouho a že nejen vy coby tvůrci pořádku, ale i ostatní členové domácnosti budou toto uspořádání poměrně snadno respektovat a dodržovat.

Na většinu kuchyňských úložných prostorů včetně lednice se dá použít metoda KonMari, kterou bezvadně popsala Marie Kondo v knize Zázračný úklid (The Life-Changing Magic of Tidying Up).

Její postup vypadá asi takto: všechno, co se zrovna třídí, vyskládat a vynosit na jednu velkou hromadu, zhrozit se, zasmát se, vyhrnout si rukávy a následně věci přebrat podle toho, zda si je chce člověk skutečně nechat, nebo zda je ochoten se s nimi rozloučit. Do skříní se vrátí jen to, co opravdu přináší užitek a radost. Tedy to, co se opakovaně používá. Tím, že tyto věci prošly třídícím procesem, je jich méně, snadno se vejdou zpět a lépe se organizují.

Tento přístup vlastně perfektně vyjadřuje hláška, že nepořádek se nedá uspořádat, ani kdybyste měli ty nejlepší a nejpromyšlenější organizéry do skříněk a zásuvek. Nepořádku se dá pouze zbavit, to znamená poslat pryč věci, které tento nepořádek vytvářejí.

Do jaké míry budete považovat nahromaděné věci nebo potraviny za zbytečnosti a do jaké míry za nezbytné, to je samozřejmě na vás. Každý má tuto hranici jinde a navíc se hranice posunuje i podle rozpoložení, nálady nebo počasí.

Zpočátku jde každé třídění těžko, člověk má pocit, že se nemůže s ničím jen tak snadno rozloučit.

Vždyť ta okrasná mísa byla dárek od tetičky k svatbě. To nevadí, že se k ničemu nehodí a že ji nepoužíváme. Byl to prostě dárek od blízké osoby, i když je od té doby schovaný vespod té špatně přístupné rohové skříňky a vzpomenu si na něj jenom tehdy, když tam jdu pro něco jiného. A tahle metla z kuchyňského robotu, který už dosloužil, by se taky ještě mohla hodit na nějaké šlehání. I to plastové nádobí po dětech, ze kterého už odrostly, by mohlo posloužit v létě na zahradě, kdyby přišel někdo s menšími dětmi na návštěvu. Teda až tu zahradu doděláme a pořídíme gril. Hm, ta jehněčí kýta bude v mrazáku ležet už asi dva roky. Nebo tři? Ne, tři snad ne, přece to neuteklo tak rychle? Vím, že se říká, že maso se může skladovat zmražené maximálně rok, ale téhle kýtě přece ještě nemůže nic být. Navíc stála dost peněz. Příští týden z ní už určitě něco uvařím.

A tak dále a tak podobně.

Nezávislému pozorovateli se všechny tyto situace mohou zdát absurdně samozřejmé. Mísu darovat, metlu recyklovat v kontejneru na kov, plastové talířky nabídnout tam, kde jsou ještě malé děti a zmražené maso… jejej, nejhorší jsou otravy z masa, to přece všichni ví. Stojí to za to? Ty peníze, které za maso byly utraceny, už stejně nikdy nepřijdou zpět. Jsou pryč tak jako tak, takže otázka zní: riskovat vážné zdravotní potíže, nebo ne? Samosebou, že ne.

Jenže vy nejste nezávislý pozorovatel. Vy jste zaujatý pozorovatel. Spoustu těch věcí jste sami koupili, dostali nebo přinesli domů. Oddělit se od tohoto aktu je někdy těžké, ale pro účely zásadnějšího pořádku bohužel nezbytné.

Pomůže, když začnete nejprve dávat stranou zcela zjevné a nepotřebné nesmysly, u kterých je snadnější se rozhodnout, že se jich zbavíte. Tím se trochu naladíte na redukční vlnu, nastartujete se a ty zapeklitější položky v kuchyňském vybavení si díky tomu ujasníte rychleji.

Nepouštějte se do takového rázného úklidu, pokud na to nemáte aspoň dvě hodiny času, pokud zároveň musíte vařit jídlo nebo pokud nejste vnitřně přesvědčeni a naladěni, že na to opravdu chcete vlítnout. Tohle odhodlání musí být podobně silné, jako kdybyste se chystali balit věci před stěhováním.

uklizená kuchyň

Úkid v kuchyni po částech

Vyplatí se uklízet jednotlivé části kuchyně postupně. Zvlášť lednici, mrazák i spíž, zvlášť šuplíky, zvlášť skříňky, zvlášť knihovnu a poličky, zvlášť linku, myčku a dřez. Každá část totiž má při reorganizaci pár vlastních vychytávek a navíc si pod sebou nepodřežete celou větev – kuchyň vám zůstane pořád plus mínus použitelná a funkční.

Vezmu je tedy v následujícím popisu samostatně. Na pořadí, jak se do nich pustíte, víceméně nezáleží.

Příprava na úklid

V rámci příprav na úklid si:

  • nalaďte příslušnou hudbu
  • vezměte k ruce úklidové prostředky
  • co nemusí skutečně nutně stát na kuchyňské lince, ukliďte na své místo nebo dejte stranou (klidně to zatím vložte neroztříděné do krabice), ať máte místo na třídění a vyskládání věcí
  • vyprázdněte myčku i dřez, ať máte kam odkládat věci, které budou vyžadovat umytí
  • nachystejte krabice na věci, které pošlete dál do světa (víc se o tom ještě rozepíšu)
  • nachystejte pytle na směsný i tříděný odpad
1. Spíž

Trvanlivé potraviny budete mít přebrané a vytříděné celkem rychle a obvykle tu ani nehrozí žádné výraznější citové vazby nebo lítost nad většími finančními výdaji v minulosti, proto zde začínám.

  1. Vykliďte celou spíž na linku. Nezapomeňte potraviny vyndat ze všech skříněk, kde se nacházejí, i kdyby měla ta čokoláda být schovaná za skleničkami na víno nebo ve skříňce s návody ke spotřebičům.
  2. Vytřete prázdnou potravinou skříň nebo police ve spíži.
  3. Vyhoďte potraviny, které už jsou delší dobu prošlé.
  4. Vyhoďte potraviny, které jeví známky nedobré kondice nebo potraviny napadené plísní či škůdci.
  5. Věnujte pozornost načatým balením. Nemáte některé věci otevřené několikrát? Nedaly by se sesypat do společné nádoby?
  6. Sypkým potravinám (mouky, cukry, strouhanka) svědčí uložení v zavíracích nádobách. Co můžete, takto uložte, tedy přesypte z původních papírových obalů. Pokud v budoucnu plánujete nádoby teprve koupit, zapište si jejich počet a vhodné rozměry.
  7. Načaté potraviny v sáčcích zajistěte svorkami nebo gumičkami, aby se nemohly volně vysypávat.
  8. Pokud máte pocit, že vám zásoba něčeho přebývá a že to všechno nevyužijete, založte si krabici s názvem Odnést do potravinové banky. Z trvanlivých potravin tam můžete dát vše, co je ještě neotevřené. Dokonce i potraviny, které už mají krátce po době minimální trvanlivosti.
  9. Potraviny, které si chcete nechat, vraťte zpět. Je vhodné dávat věci s kratší trvanlivostí dopředu a s delší trvanlivostí dozadu a při každém doplňovacím nákupu zakládat nové věci vzad, aby se ty starší postupně dostávaly dopředu a spotřebovávaly. To ale vyžaduje vzdušnější a nepřeplněnou spíž, abyste se dozadu vůbec dostali. Doby, kdy bylo třeba se preventivně zásobit na tři měsíce dopředu, jsou (až na nějaké krátkodobé novodobé excesy) pryč, takže mít narvanou spíž už nikdo nepotřebuje. Nedržte potraviny zbytečně v zajetí spíže.
  10. Snažte se ve spíži udržovat samostatné sekce pro sypké věci, luštěniny, těstoviny, obiloviny a přílohy, pečivo, konzervy a zavařeniny, oleje a octy, pochutiny.
  11. Tekutiny, tedy oleje a octy, otřete vespod lahve, než je dáte zpět do spíže.
2. Lednice

Do lednice se dává vše, co by se při pokojové teplotě rychle zkazilo. V lednici tedy jsou ty nejcitlivější potraviny, o to je tu pořádek důležitější. Pokud nebudete mít dobrý přehled, co se v lednici nachází a co potřebuje urychleně spotřebovat, bude se vám v ní stále něco kazit.

Nepřeplněnost a dobrý přehled nad načatými potravinami i nad zbytky ze včerejška jsou tu tedy velmi zásadní. Fintu na to mám a dá se toho docílit takto:

  1. Vykliďte celou lednici na linku, včetně věcí ve dvířkách a v šuplíkách na zeleninu a ovoce.
  2. Vytřete prázdnou lednici octovou vodou nebo umyjte čističem, který na tyto účely používáte.
  3. Nekompromisně vyhoďte potraviny, které jeví známky plísně nebo zkažení. Je jedno, zda jsou načaté nebo prošlé.
  4. U neotevřených položek, které máte v lednici od nepaměti, zkontrolujte trvanlivost. Malé překročení obvykle nevadí, delší už sami zvažte, jak je rizikové.
  5. Nejdůležitější finta pro dobrý koloběh potravin v lednici je krabice na načatá balení. Často se stane, že například nedopotřebujete kelímek zakysané smetany. Pak ale koupíte další a ten postavíte před kelímek načatý, takže o něm přestanete vědět a zapomente, že máte načatou smetanu. Dostane se vám znovu do ruky až za dva týdny, kdy budete cosi hledat u zadní stěny lednice, a pak už bude pozdě. Krabice na načatá balení je nejvhodnější z průhledného plastu, aby se dala snadno umývat. Stačí jen tak velká, že zabere polovinu šířky jedné police v lednici. Přijde do ní vše načaté a nespotřebované – napoprvé toho můžete mít hodně, ale nebojte se, to se snadno dostane pod kontrolu. Kdokoli jde do lednice hledat něco menšího k jídlu, má povinnost se nejprve podívat do krabice na načaté potraviny, zda v ní najde něco, co by mohl upotřebit, aby nemusel načínat nové balení. A vy, pokud určujete, co se kdy bude vařit, tuhle krabici jednou nebo dvakrát týdně projdete důkladněji a co můžete, to použijete do vaření následujícího oběda nebo večeře. Někdy se dokonce volba jídla dá přizpůsobit tomu, co se zrovna v téhle krabici nachází. Tahle věc vám prostě zachrání velké množství potravin před vyhozením, protože nedovolí, aby sešly z očí a tedy i z mysli.
  6. Do police vedle krabice na načatá balení uložte vše, co se musí spotřebovat co nejrychleji, zejména zbytky jídel, masa a příloh ze včerejška.
  7. Lednice má různé teplotní zóny, nejtepleji je ve dveřích, nejchladněji u zadní stěny.
    • Zelenině svědčí uzavíratelné šuplíky, aby tak rychle nevysychala.
    • Do dveří patří vejce, nápoje, a taky načatá balení ochucovadel jako hořčice, kečup, sójová omáčka, zavařeniny, džemy a podobně.
    • Syrové maso patří spíše dolů, aby šťáva, pokud by vytékala, neprotekla skrz celou lednici. I z toho důvodu podkládejte maso další nádobou, která případné šťávy zachytí.
    • Potraviny v lednici by měly být vesměs zakryté a zavřené, protože lednice odebírá vlhkost podobně jako klimatizace a tedy vše velmi rychle vysušuje. Co nebudete mít zakryté, to se bude odpařovat a na povrchu okorá.
  8. Chlazené potraviny, které jste nejspíš koupili omylem, ale ještě jste je nenačali a nestihla jim projít trvanlivost, můžete věnovat potravinové bance, která je přerozdělí potřebným.
  9. Magnety a papíry na dvířkách lednice sundejte, lednici zvenčí otřete, a zpátky vraťte jen to, co tam bezpodmínečně chcete nebo potřebujete mít.

Nápad s krabicí na načaté potraviny nepochází z mé hlavy, poprvé jsem ho zahlédla u Lucie Grigové, která píše slovenský blog Do poslednej omrvinky a věnuje se neplýtvání jídlem. O tom, jak Lucia skladuje věci v lednici, píše tady: Uprataná chladnička.

3. Mrazák

Pokud máte mrazák, který se nemusí sem tam odmrazit, asi dobře víte, proč jste si ho pořídili a o jakou lahůdku při odmrazování přicházíte. Zbavování mrazáku jeho námrazy je bojovka, která se často neobejde bez rukavic a vhodné plastové škrabky. Cítíte-li se na to, jdeme třídit.

  1. Vykliďte všechny zmražené potraviny z mrazáku a postarejte se, aby zbytečně nerozmrzaly. Například je nechte všechny společně ve velké plastové přepravce a zakryjte dekami kvůli izolaci.
  2. Odmrazte mrazák a vytřete ho dosucha.
  3. Přeberte všechny potraviny a zvažte, jak naložit s těmi, které jsou v mrazáku déle, než by měly. Maso se dá skladovat zhruba rok, avšak mleté nebo tepelně upravené maso jen tři měsíce, abyste si mohli být jisti, že z toho nebudou zažívací obtíže. Teplota mínus 18 stupňů nezaručí, že se všechny rozkladné procesy v potravinách zastaví, ony probíhají dál, byť mnohem pomaleji než v lednici. Relikvií dávné a ještě dávnější minulosti se raději nemilosrdně zbavte.
  4. Potraviny, které během skladování vypadly ze svých balení, nemusí být nutně zkažené, ale nejspíš budou důkladně vymražené – mrazák jim sebral vodu, takže i po rozmražení z nich zůstane tuhá a suchá smutná věc. Nemusí být nutně nejedlá, ale požitek z jídla jí už nevrátíte.
  5. Snažte se potraviny roztřídit a organizovat podle druhů. Máte-li šuplíkový mrazák, nahoru přijde nejčastěji zmrzlina, ledové kostky, pečivo, hotovky, ovoce, doprostřed zelenina, polévky a další hotovky a konečně dospodu syrové maso, ryby a drůbež. U pultového mrazáku je dobré vnitřek rozčlenit třeba pomocí papírových krabic nebo plastových košů, které snesou mráz a nepopraskají, abyste udrželi obsah uspořádaný podle druhů potravin (podobně jako v šuplíkovém mrazáku) a měli rychlejší přehled, kolik čeho máte. Vše pečlivě uzavírejte, aby nedocházelo k vymražování.
  6. Jestliže máte pocit, že se ve vašem mrazáku nachází příliš mnoho načatých potravin, možná by se vám i sem mohla hodit krabice na načatá balení, která vás přiměje spotřebovat je co nejdříve a která zabrání tomu, aby tato balení neskončila na dně nebo vzadu.
  7. Říká se, že plný mrazák funguje lépe než prázdný. Má to svou logiku a má to i své meze. Když budete mít v mrazáku víc věcí, je v něm díky nim nashromážděno víc chladu a je proto snadnější udržet nízkou teplotu, když do mrazáku přidáte něco dalšího nebo když v něm vyvětráte, až půjdete něco vyprostit z ledu. Ale přeplněný mrazák už dobře nefunguje, kompresor má své limity i svou komfortní zónu, tak na to myslete. U mrazáku stejně jako u spíže platí, že až na nějaké výjimky jako je skolená srna nebo domácí zabíjačka není potřeba ho soustavně držet přeplněný až k prasknutí, neboť doba, kdy prodejní síť nebyla dostatečně zásobena, už minula.
  8. Nenačatá balení, která nechcete a kterým ještě neprošla trvanlivost, můžete opět věnovat Potravinové bance.

Ve všech třech předchozích případech, čili u spíže, lednice i mrazáku, jsem zmínila Potravinovou banku. Ta má v současnosti kvůli pandemii mnohonásobně více klientů, tedy zájemců o potravinovou pomoc. Včera jsem telefonicky mluvila s paní Věrou Doušovou, vedoucí Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj, a mám od ní potvrzeno, že zájem o potraviny u nich přetrvává. Všechno, co byste případně chtěli Potravinové bance věnovat, musí být nenačaté; čerstvé potraviny (tedy věci z lednice nebo z mrazáku) navíc musí být před datem spotřeby. Pokud se pustíte do úklidu kuchyně a najdete suroviny, které nechcete nebo nepotřebujete, tohle je velmi etická možnost, jak jim dát druhou šanci, aniž by skončily v popelnici.

4. Kuchyňské skříňky a šuplíky

Ne, nebudu vás nabádat, abyste všechny skříňky a všechny šuplíky uklidili najednou. I v malých kuchyních se do nich vejde neuvěřitelné množství věcí a je lepší, když se to rozdělí na etapy, například spodní skříňky zvlášť, horní skříňky zvlášť, šuplíky na drobné věci zvlášť.

Nicméně průběh je u všech jmenovaných stejný.

Abych vám usnadnila rozhodování, co vlastně v kuchyni nezbytně potřebujete, a co je jen příjemný bonus navíc, připomínám můj starší článek o 10 věcech, která by každá kuchyně měla mít, aby se v ní dalo uvařit úplně všechno:

Vychytávky do kuchyně

Jestliže žijete v provizorních podmínkách s pronajatou pidi kuchyňkou nebo se teprve v kuchyni rozkoukáváte, další užitečné tipy pro malou, úspornou kuchyň můžete najít v mém článku o prázdninovém vaření. Co jiného totiž je vaření o prázdninách ve vypůjčené kuchyni, než velmi zjednodušené a úsporné vaření?

Jak na snadné vaření o prázdninách

A dále pak vytahuji z minulosti článek o uspořádání kuchyně. Píšu v něm, jak si ujasnit, ve které části kuchyně probíhají jaké činnosti a co je dobré mít při jejich vykonávání po ruce, abyste pro to nemuseli odbíhat na druhý konec. Pomůže vám tedy lépe rozhodnout, co do které skříňky nebo do kterého šuplíku uložit:

Uspořádání kuchyně

Jste-li teoreticky vybaveni, můžeme jít na věc.

  1. Vyndejte všechny věci z té části kuchyně, kterou jste se rozhodli uspořádat a uklidit, a sneste je na jednu hromadu.
  2. Vytřete prázdné skříňky.
  3. Rozbité věci a přístroje, které schováváte pro strýčka Příhodu, dejte do krabice s nápisem Sběrný dvůr, protože i když jsou návštěvy blízkých příbuzných momentálně úplně zakázány, strýček Příhoda nedorazí nikdy, ani po uvolnění lockdownu.
  4. Plastové krabičky spárujte s víčky. Zbylá víčka, ke kterým neexistuje krabička, zrecyklujte do plastů, zbylé krabičky, ke kterým neexistuje víčko, použijte třeba jako nádobku na uložení drobných věcí do šuplíku nebo do skříňky. Krabičky se dobře skladují, když jsou uložené do hnízd, víčka se lépe skladují nastojato, takže máte kdykoli přístup k jakémukoli z nich.
  5. Vytřídění změti skleniček, hrnečků a plastových kelímků vám tak nějak nezávidím, ale jednou za pár let, když už přepadávají ze skříňky a začínají obsazovat i ty vedlejší, se to udělat musí.
  6. Zkuste zvážit, zda byste nedokázali darovat nebo věnovat charitě věci funkční, avšak téměř nikdy nepoužívané či duplicitní, případně věci trojnásobně až čtyřnásobně umístěné na různých místech kuchyně, aby tento prohřešek nebyl tak zřejmý na první pohled. Někdy je těžké si to přiznat a poslat tyto věci dál, zejména u větších nebo dražších koupí. Také kuchařské sny se nelehko boří – třeba máte kompletní výbavu na pečení a dekoraci dortů, protože se sice v představách vidíte, jak pečete jeden nádherný narozeninový dort za druhým, ale v duchu tušíte, že ve skutečnosti nejste ten typ. Že to je vše jen pěkná myšlenka, na kterou jste vybaveni, ale která se nikdy nezhmotní. I takové věci nyní můžete poslat do světa, kde se dočkají svého naplnění a udělají radost. Kuchařské náčiní a kuchyňské přístroje mají sloužit a pomáhat, nikoli ležet v šuplíku nebo zabírat místo na dně skříně. Potravinová banka vám od nich taky dokáže pomoci.
  7. Vytříděné věci vraťte po tématických skupinách zpět. Velký pozor dávejte u hlubokých spodních skříněk, kde nemáte vysouvací police nebo velkokapacitní šuplíky. Je třeba tyto skříňky nepřeplnit, abyste na první pohled viděli, co se nachází vzadu, a dokázali to kdykoli snadno vyndat. Jinak se stane, že dozadu odložené a zaskládané věci přestanou opět plnit svůj účel. Když už nejde jinak a potřebujete věci odložit v několika řadách, zkuste si pomoci krabicemi nebo menšími přepravkami, které můžete vyndat ze skříňky i s jejich obsahem a snadno se podívat, co v nich je.
  8. Do šuplíků se snažte dát jakékoli organizéry nebo rozdělovače obsahu, i kdyby to měly provizorně být jen krabičky od bonboniéry. Šuplíky, kde jsou věci na jedné hromadě, která se setrvačností přelévá dopředu a dozadu, jak šuplík otevíráte a zavíráte, se dřív nebo později stanou líhněmi zmatku a neuspořádanosti a budou vám kazit morálku.
5. Kuchyňská linka

Tohle místo v kuchyni je častá bolístka. Linka mnohde musí pojmout tolik věcí, že už na ní nezbývá moc prostoru pro samotné vaření a přípravu jídla. Jenomže když v kuchyni nemůžete pořádně krájet, míchat a vařit, tak k čemu ji vlastně máte? Je vám dobrá jen k k pocitu, že je vám příliš malá.

Linka musí být co nejprázdnější, aby se vám v kuchyni dobře vařilo. Pak i v malinkaté kuchyni uvaříte cokoli, aniž by vám nějak zvlášť připadlo, že je malá. Takže: Co na lince bezpodmínečně nutně nemusí stát, dejte nekompromisně jinam.

  • Veškerá došlá a odchozí korespondence, noviny, časopisy, dokumenty, úkoly do školy, úkoly do práce, klíče od bytu, klíče od auta, peněženky, doklady, tužky, propisky, fixy, nepoužité kapesníky, roušky, respirátory – to vše musí jít pryč jako první. Pokud to u vás doma nemá své stálé místo, nějaké tomu rychle najděte, protože v kuchyni na lince to správné stálé místo opravdu není.
  • Některé přístroje do zásuvky se nepoužívají každý den a mohou tedy mít své místo někde, kde se na ně nebude tolik prášit. Toustovač, sendvičovač, mlýnek na kávu, ponorný mixér, stolní mixér – ty mohou jít v tomto směru příkladem. Jsou lehké a skladné a snadno přenosné a dají se tedy zavřít někam, aby nezavazely při vaření.
  • Špinavé nádobí patří do myčky nebo na místo určené k odkládání špinavého nádobí. Nikoli kamkoli na linku a nikoli do dřezu, ten musí zůstat volný pro vaření – konkrétně pro oplachování potravin, napouštění vody do nádob, cezení a slévání.
  • Čisté nádobí patří na své místo v nějaké skříňce, šuplíku nebo v polici. Anebo v odkapávači, než uschne.
  • Vyskládané skleničky s kořením – pokud můžete, dejte je z linky pryč, protože toto místo se taky snadno zvrhne v chaos, který v jedné z konečných fází obsahuje všechno možné, jen ne to původní koření. Postavte kořenky aspoň na nějakou malou poličku, ale lépe do skříňky, nebo ještě lépe do šuplíku, kde se snadno dostanete ke všem druhům koření, které máte, a kde koření nebude vystaveno světlu.
  • Nádoby s kuchyňským náčiním – jsou bezvadné, protože obvykle stojí blízko sporáku a vařečky a obracečky jsou tak vždy po ruce. Jedním očkem na ně přesto mrkněte, zda tam těch nádob, případně věcí přece jenom nemáte zbytečně moc. I na velké vaření stačí několik málo kusů.

Vše, co po tomto zásahu zůstalo stát na lince, pěkně otřete, omyjte a opečujte, včetně bloku na kuchyňské nože, mísy na ovoce a vodního kamene v kávovaru.

Asi se ptáte, jak tento stav udržet co nejdéle. Podrobněji jsem o tom, jak být při vaření lépe organizovaný a jak si zachovat pořádek na lince i v průběhu kuchařské akce, psala tady:

Jak udržet pořádek při vaření

6. Dřez a myčka

Dřez potřebuje být stále čistý a prázdný, je to jeden ze základních prvků kuchyně a musí sloužit svému účelu. Nikdo u vás doma by neměl opouštět kuchyni ve stavu, kdy se ve dřezu válí použité nádobí nebo zbytky jídla – a to s ohledem na ostatní, kteří do kuchyně přijdou konat po něm. Cesta k tomu může být dlouhá, někdy i zacyklená nebo nekončící, ale věřím, že se fungujícího řešení dá dobrat v každé domácnosti.

Čisticí prostředky na kraji dřezu, hadříky a houbičky jsou sice nezbytné, ale taky nevzhledné. Puntičkářům kazí dojem při pohledu na jinak uklizenou kuchyň. Řešení existuje mnoho, stačí chvíli hledat na internetu obrázky kuchyňských dřezů. Přinejmenším může pomoci jednoduchý plastový odkapávací organizér, který sice stojí na kraji dřezu a je sám o sobě vidět, ale věci na čištění docela pěkně schová. Méně používané čisticí pochopitelně dejte do skříňky pod dřez nebo do koupelny.

Myčka potřebuje pravidelně mechanicky vyčistit nejen odtokové sítko, ale taky otvory v ostřikovacích ramenech. Uvítá i prostředek na mytí myček a otření těsnění ve dvířkách.

Víte, jak se po tomto kompletním přerovnání kuchyně budete cítit? Jako kdybyste se nastěhovali do nového bytu.

Pokud vám to k dobrému pocitu stále nestačí a máte pocit, že tento jarní úklid v kuchyni něco opomenul, tak ano, opomenul. Zbývá vyčistit troubu a vycídit sporák. A samozřejmě by se ještě daly umýt okna a vyprat záclony.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Martin says:

    No jo, já vím… Tak o víkendu, no…

  2. Monika says:

    Milá Flo, veľmi ma potešilo, že skoro na 100 % robíme veci rovnako, a to som nevedela, ako to robíš Ty:)
    Ale som šikovná:))
    Nech sa Ti darí.

  3. Lenča says:

    Naštěstí nás čeká přestěhování do nového hnízdečka, tak to bude naráz. Staré se vyklidí a do nového přesuneme jen potřebné věci a rovnou na své místo. Doufám, že to tak bude.

  4. Monika says:

    Metodu KonMari jsem zkoušela, ale vždy se mi podařilo vytřídit max 5 kousků. O zbytku jsem byla skálopevně přesvědčená, že stále potřebuji. Pak jsem na internetu narazila na trochu zdlouhavější, ale efektivnější metodu. Začnete např. u šuplíků, vše vyskládáte do krabice, ze které věci vytáhnete, když je potřebujete. Po použití uložíte zpět do šuplíku. Po měsíci (pokud vaříte méně často raději delší době) zjistíte, že vše co zůstalo v krabici opravdu nepotřebujete. Kdyby jste věc potřebovali, přece už v krabici dávno není. Metoda i pro největší milovníky věcí 😉

  5. A já se tak těšila na receptík!! Mrazák mám vyčištěný – rychle odmrazím tak, že námrazu potřu hodně slanou vodou – normálně hadrem – vytřu octovou vodou, pak dosucha a hotovo. Jsem ráda, že to mám za sebou..Špajz jsem u toho vzala jedním vrzem..teď mě čeká jen všude pověsit nové záclony ?

  6. Flo, přesně podle mého gusta. Marie Kondo jsem použila už před časem a hodně toho z kuchyně zmizelo. Co je ale důležité – už další pičičárny nekupovat. Žádná vykrajovátka a jiné blbosti. Pár dobrých stále ostrých nožů, základní nerezové kvalitní nádobí a pak to, co se používá denně. U mě kupodivu klasická gumová stěrka – mám dvě a denně v použití. To jen jako zajímavost. Navíc generální úklid v kuchyni je velmi terapeutický. Taky se pak ještě jednou či dvakrát jdete podívat, jak to všechno krásně „bydlí“ a kolik se vytvořilo místa?

    1. Stáňa says:

      Někdy se jdu podívat i třikrát :)))))

    2. Kocourek Bodík says:

      Teď už si pořádek průběžně hlídám sám, ale bývávaly doby, kdy mi s úklidem chodívaly pomáhat ženské z rodiny. Nejvíc se vyřádily na špajzce.
      Což mnohdy končilo tak výrazným výsledkem a tak velkým množstvím znovunabytého místa, že jsem se nemohl zbavit dojmu, že mi byl špajz vykraden!
      Ženskou část rodiny tento můj dojem těšil tak, že na úklid u mne si začaly vytvářet pořadník, tak jako kdysi býval na auta v Mototechně. Nevím – možná to bylo i proto, že ze špajzu vždy zmizel nějaký ten šnaps (a odtud pramenil i můj pocit vykradeného špajzu) …
      😀

  7. Tak tak, tak je to spravne, tak to ma byt, soudruzi. Pořadek – to je to hlavni!
    Debordelizuju a likviduju cca dvakrát ročně. Uklidím, vyházím blbosti, srovnám, vyladím, zpřehledním…a to je poslední chvíle, kdy to tak je. Pak začne zase žít kuchyně vlastním životem…
    Marie Kondo? Ne. Sisyfos :-))

  8. Vlastimil says:

    Milá Florentýnko,
    Jako vždy dokonale a podrobně popsané. Přiznám se, že jsem to četl jedním dechem jako detektivku. Je tam spousta dobrých rad a nápadů, které využiji. Dám se do toho hned.

  9. Michal says:

    Mam rad poradek, ale nemam rad uklid ?! I kdyz hledani cehokoliv, pane to je napinave dobrodruzstvi!

  10. Milá Flo, máš pravdu , když je v kuchyni uklizeno , lépe se vaří. Naučila jsem se v šuplicích i v poličkách dávat nové věci dozadu a starší dopředu tím nemusím hlídat trvanlivost. Eva

  11. Jaroslav S. says:

    Pěkné povídání, leč i po několikerém, co pár let opakovaném úklidu např.“špajzky“, nalézám věci o kterých ani, nevím, že je mám. Ano, máte pravdu, je to SEMAFOR – při úklidu doporučuji si pozpěvovat s Jiřím Suchým:“ Koupil jsem si knot… přes …člověk neví, co se může přihodit a tak je mi líto věci vyhodit…až k závěrečnému smutnému konci“. Jarní úklid pak berete s potřebným nadhledem, nebo , jako v mém případě, požádám své milé mladší ženské příbuzenstvo o drobnou …výpomoc, po které pak už ani nevím, kde co mám…
    Úklidu zdar, jarnímu zvlášt! Jarda

  12. Markéta says:

    U nás zatím bohužel neproveditelné, vzhledem k rozestavěnému domu je v kuchyni zároveň pracovna i jídelna 🙁 Ale do léta mě to čeká taky a jak se těším 🙂
    Jinak s organizací věcí je u nás zábava, když je manžel doma, dělá myčku většinou on (a já jsem mu velmi vděčná!) ale kam se co dává se za ty 3 roky ještě nenaučil. I když se snažím místa upravit podle toho, kam je dává on, aby to pro něj bylo jednodušší, stejně je příště dá jinam 😀 Ale aspoň nemáme doma nudu a vždycky jsem překvapená co najdu když jdu pro něco jiného 🙂

  13. Ahoj Florentýnko,
    moc tě zdravím a děkuji ti za pozitivní informace směřující ke kvalitnímu úklidu. Zítra jdu na to.
    Přeji ti krásné a sluníčkové dny.Jana.?

  14. Šárka says:

    Krásný jarní návod jak si zpříjemnit sluníčkový den? Já začínám šetřit na novou kuchyňku, takže tentokrát budu dělat mrtvého brouka! Uklidím a přehodnotím až při zařizování té nové?

  15. Evžen says:

    Ta Kon Máří ať si uklízí a přerovnává, rozdává a vyhazuje dle libosti. Já si v kuchyni držím pořádek průběžně a běda tomu, kdo by mně tam s něčím hnul. Vše najdu i poslepu, tak proč to měnit? Přeju prima jaro, těm, kdo na něj mají čas! Evžen

    1. Kocourek Bodík says:

      Jaká to kouzelná slova! Doslova jsem pookřál, neboť v pečlivém průběžném udržování pořádku nejsem sám! Palec nahoru, Evžene!!!

  16. Kocourek Bodík says:

    Výborné povídání, Florentýnko. Dovolím si je doplnit třemi body.
    Mrazák – mám sedmišuplíkový, jednou za měsíc jde do parády jeden šuplík. Co v kterém šuplíku mám vím bezpečně, protože si vedu karty, do nichž zapisuji potravinové přírůstky i úbytky. Přesto má šuplíková inventura jednou za půl roku v každém šuplíku při jeho úklidu smysl – zpřesním skladové karty a přednost dostanou potraviny, které tam jsou nejdéle.
    Chladnička – nápad s krabicí na nespotřebované zbytky je geniální. Dovolím si k tomu navíc dle vlastní praxe doporučit po umytí a vysušení polic jejich potažení potravinovou fólií. Police sice nebudou jako kouzelné zrcadlo, ale když se mi v chladničce něco „vytřísní“ na poličky, stačí sundat fólii a nahradit novou bez mytí a další spotřeby detergentů, které příroda nemá ráda.
    Myčka – umyté nádobí hned vytahuji a dávám na své místo. A pokud myčka domyje před mým odchodem z bytu, alespoň pootevřu dvířka, aby mělo šanci oschnout a myčka si vydechnou. Dvířka ostatně nechávám pootevřená po každém mytí, ať se myčka nadechne. Kromě toho jednou za týden po mytí poliju vnitřní stranu dveří a prostor vany pod dvřmi varoucí vodou z konvice, naliju do ní sklenici octa a vnitřek myčky vystříkám taky octem pomocí rozprašovače (rozprašovač s octem je ostatně pořád k dispozici pro mycí úkony i na jiných kuchaňských agregátech). Po deseti minutách zapnu tlačítko pro ukončení programu (u mé myčky to spustí odčerpávání tekuniny z myčky a myčky opět na dvě hodiny nechám dýchat.
    Krásné jaro přeji všem kuchařinkám akuchtíkům, Florentýně zvláště!

    1. Kocourek Bodík says:

      P.S.: omlouvám se za překlepy. Děkuji. 🙂

    2. Petra says:

      Děkuji za radu s myčkou. Sice ji ještě nemám, ale je v plánu. Jen jsem nevěděla jak na její čištění.

  17. Nejdříve se omlouvám že jsem se tak dlouho neozvala,nějak se to nakupiol,ale už je zase všechno jak má být.Jsem šikovná a už mám skoro hotovo.
    Ještě trochu upeču a můžou začít VELIKONOCE
    Posíláme pozdrav JITKA a děda

  18. Ladislav says:

    Ahoj všichni úklid je dobrá věc a protože já vařím a žena uklízí tak se podělíme.

  19. Tak jo Flo, přemluvila jsi mě, tak o víkendu se do toho pustím 🙂
    Jana

  20. Zdravím. Uklízet jsem začala v lednu a už mám hotovo. Na jaře se otevře práce venku, pak není tolik času na domácí práce. Přeji všem, kteří se do toho pustí, ať se dílo povede,

  21. Asi mi čtěte myšlenky. Mám 5 dětí a fakt pidi kuchyň. Žádná obr rekonstrukce nehrozí, takže si musím vystačit s tím, že dostanu kus pracovní desky pod okno, ale budu muset oželet dvě skříňky. Tudíž řeším otázku, kolik hrnců a misek je nezbytně nutných. Je to otázka banální, ale já se s ní nemůžu vypořádat. Máte li někdo odpověď, sem s ní.

    1. Ing. Vítězslav says:

      Na vojně nám stačil jeden ešus. Pro ty kdo chtěli umývat méně, tak jenom ten jeden největší. Ráno nápoj, v poledne polévka, po ní hlavní chod, následně vypláchnou čajem a večer totéž. Jednou za týden pořádně umýt. K tomu všemu jedna lžíce se zahnutou rukojetí, aby se dala zavěsit do kapsy, říkalo se jí bagr. Takže pět misek a pět lžic to řeší 🙂 Hezké dny a děcka ať rostou, taky jsme jich povili pět. Víťa

  22. Věrka says:

    Teda, Flo, ty mi dáváš!
    Nenávidím úklidy, ale víc nesnáším nepořádek, tak to udržuju tak nějak průběžně. Jen jsem se před Vánoci vyprdla na sporák a digestoř, protože to je pro mě nejhorší opruz. Tak ty mě čekají teď. A ještě okna, to zas vyhlížím přijatelné počasí.
    Dobrá, když jinak nedáš, pustím se do toho. Ale nerada.

  23. Květa says:

    Milá Flo, máš pravdu, něco z toho už mám hotové, ale spíž ne. A navíc bych chtěla spíž vymalovat, už se těším, až to budu mít hotové … mělo by se udělat škaredě, aby mě to netáhlo do zahrady 🙂

  24. Mám všeho moc, ale jen do té doby, než se sejde celá rodina. Pak jsou každý taliřek i sklenička dobré. To vyhazování mi opravdu nejde! Tak jsem začala okny a do Velikonoc třeba i na néjakký ten šuplík dojde… Milá Flo, moc jsem si početla , díky za super rady ! Tobě i celé rodiné přeji krásné Velikonoce a ať jste všichni zdraví! Díky za vše! Eva

  25. Milá Florentýno,
    já jsem se do toho pustila, protože mi stejně nic jiného nezbylo. Po 2 měsících v nemocnici – operace kyčle, v nemocnici jsem byla nakažena coronou, což je pro mě dodnes záhadou, pak následovala měsíční rehabilitace, jsem po příchodu domů zjistila,
    že v kuchyni došlo k určité změně, kterou jsem uvítala, nicméně jsem musela něco pozměnit.
    Takže na tom stále pracuju. A doufám, že se mi to podaří zdárně ukončit.

    „Lída

  26. Miloslava says:

    Milá Flo, byla jsem překvapena, že uklízím přesně tak, jak jsi to popsala. A dělám to ráda, ale musí se mi chtít. A pak to frčí. Pustím si písničky a jedu. Právě se na to chystám, včera jsem odvezla něco do Charity a zítra začínám v kuchyni. Tak se měj hezky a těším se na nějaký velikonoční recept.Mila.

  27. anička says:

    Ahoj Flo, nejlepší pro úklid kuchyně je, vyměňovat podlahu, to není jiného východiska 🙂
    Letos věnuju této činnosti velikonoční víkend. 4 dny volna, návštěvy zakázané, tak se na to vrhnu. Díky za inspiraci.

  28. Paráda. Děkuji.

  29. Dobrý den
    Super návod předám svojí následnici-dceři
    Krabice na načaté potraviny-mám už dlouho a jsem ráda , že je nás více občas když jsem se o tom někomu zmínila si klepal na čelo a to samé , že než dám věci do lednice je otřu hadříkem namočeným v octové vodě 🙂
    Děkuji za recepty a přeji krásné a zdravé dny všem

  30. Ahoj Flo,
    ja som včera zriadila krabicu na načaté potraviny, v živote som o tom nepočula nikoho hovoriť, hoci mnohí ľudia, ako som čítala vyššie, to využívajú. No a hneď som mala pocit, akoby som upratala celú kuchyňu, wow, to bol super pocit. Dnes príde dcéra, tak sa jej s tým chystám pochváliť. Ďakujem za inšpiráciu a pekné Veľkonočné sviatky želám.

  31. Ahoj Flo, jarní úklid a nejen kuchyně jsem udělala již v lednu, jelikož jsem byla v karanténě a poté prodělala bezpříznakový covid a dlouhé a mrazivé dny k tomu
    byly úplně ideální. Nyní již podobný úklid začal na zahrádce a tak jsem ráda, že doma je
    vše OK. Zdravím všechny přispěvatele a přeji krásné a slunečné dny.

  32. Štěpánka says:

    Ahoj Flo, ahoj vsichni!
    Uklizena kuchyn musi byt, ale korenky nedam. Ty musim mit vzdy na ocich, protoze s nimi proste rada experimentuju. U me spis tedy plati, co nevidim, to nepouzivam. ? Krasne jarni dny!

  33. Táňa says:

    Milá Flo, hrozně se mi do toho nechce, ale očividně mi nezbývá nic jiného? jdu na to

  34. Ing. Vítězslav says:

    Milá Flo. Toho čtení bylo nějak moc, tak jsem to celé předal manželce. Pro jistotu jsem odešel, protože jsem předpokládal reakci, jenž by se mě nemusela líbit. Tak jsem šel raději vyházet hnůj králíkům. Jinak Tobě i Tvé rodině přeji požehnané velikonoce a sílu do dalších dní. Víťa

  35. Hezký den, okna jsem stačila, horní police s hrníčky, talíři a skleničkami také. Šuplíky jsou také hotové. Musím se pochválit 😉 Ostatní až po Velikonocích. Děkuji za rady. Opatrujte se, přeji hezký den, Hela

  36. Milá Flo,tak to teda nedávám,to je práce na celý rok,ha,ha,ha….nerada uklízím kuchyň a potraviny, to raději vygruntuji ostatní prostory v domě a ta kuchyn až když je nouzový stav a to jen vždy to nejnutnější,jsem už taková a těžko to změním…

  37. Mně s osvědčilo načatý jogurt či tvaroh označit červeným kolíčkem na prádlo.

  38. Stella says:

    Já mám moc ráda takové organizéry, ale už se v nich ztrácím… Chtěla jsem si vytisknout vlastní pěkné samolepky na ne abych věděla co kde mám, ale nenašla jsem na to tiskárnu. Našla jsem jen ty profesionální https://liftec.cz/kategoria-produktu/termotransfer/tiskarny/

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close