Proč tu mám další článek na téma tortilla wrap, když jsem o závitku z tortillových placek psala v podstatě přesně před rokem? Tehdy jsem dokonce troufale naznačila, že se jedná o vítězství kuchyně nad karanténou.
To ještě nebyla karanténa dost chytrá a teprve se nacházela v plenkách, takže se tortillový wrap dočkal mnoha opakování v mnoha uzavřených domácnostech.
Proč? Protože je rozmanitý a dovede být pokaždé jiný. Protože se do něj dá upotřebit, co je zrovna po ruce. Protože je lehký, snadný, dalo by se říct, že i zdravý, neboť se do něj vejde spousta zeleniny.
Stejně jako se za rok změnily podmínky domácího i venkovního pobytu, i tento tortilla wrap je jiný než ten loňský.
Je jinak poskládaný. A navíc zapečený, protože to jeho tvar umožňuje. Vlastně je to takový velmi vydařený kříženec mezi wrapem a quesadillou a díky tomu se stal obrovským hitem sociálních sítí v posledních týdnech. Kdo ho viděl, musel ho hned jít vyzkoušet, protože dobrých nápadů není nikdy dost a protože doma se nová zábava hledá už docela těžko.
Pokud jste tenhle tortillový wrap ještě nepotkali, budu moc ráda tou, která vás s ním seznámí. A pak ho prosím nezapomeňte zase poslat dál.
Ještě než přejdu k samotnému postupu, zde jsou odkazy na mé starší články, které s tímto tématem souvisí:
Jak se tortilla wrap skládá a plní
Nelekejte se mexických názvů, rozhodně nemusíte utíkat do exotické kuchyně pro suroviny. Ukážu vám, jak tenhle wrap naplnit čímkoli, co máte zrovna po ruce. Dám vám obecný návod, jak to udělat, aby to pokaždé fungovalo.
Co je jednoduché, nese často náznak geniality, ale tady se jedná o čirou esenci génia.
Génius řekl, že kruh se skládá ze čtyř čtvrtin. A že tedy logicky musí jít na čtvrtiny složit. Respektive přeložit.
Na každou čtvrtku může přijít jedna ze složek náplně. Ještě se o nich za chvíli rozepíšu.
Když se tortillová placka nařízne od kraje ke středu, může se začít snadno skládat. Takto:
Pak ještě jednou:
A naposledy:
Až se takto poskládaná zapeče, bude to chutnat velice dobře a uspokojivě, přičemž příprava nezabere víc než pět minut.
Ty nejúspěšnější verze tortilla wrapu z TikToku a Instagramu staví na stále stejné rovnici. Obsahují díl šťavnaté zeleniny, díl doprovodné omáčky, díl rozteklého sýra a díl něčeho na zasycení. To je zcela univerzální popis dostačující k tomu, abyste si udělali přesně takový tortilla wrap, na jaký máte chuť. Stačí dodržet toto jednoduché rozložení.
1. přísada: mazací, tedy studená omáčka
První čtvrtina přijde natřít něčím, co způsobí šťavnatost.
Může to být cokoli počínaje majonézou, neboť ta se vzdor tomu, že se jedná o studenou omáčku ze syrových žloutků, velmi ráda nechá zapékat. Použít se dále dá zakysaná smetana ochucená i neochucená, grilovací omáčka pálivá i nepálivá, všechny rajčatové omáčky, ajvar, pesto a konečně i rozmačkané avokádo, jak vidíte na fotce. Ve sladké verzi by se dal použít třeba banán, nutella nebo arašídové máslo.
Nezaměňujte pořadí přísad a nedávejte na první čtvrtku nic sypkého, protože čtvrtka se bude zvedat, přehýbat přes druhou čtvrtku a suroviny by se vám přitom sesunuly.
2. přísada: sytící, tedy bílkovina
Aby jídlo bylo kompletní a zasytilo, mělo by obsahovat nějakou bílkovinu. Bílkoviny se nachází především v masu velkých zvířat, drůbeži, rybách, vejcích, mléčných výrobcích a luštěninách. Tento seznam vám dává do ruky obrovskou nápovědu, co všechno můžete použít, od zbytků pečeného masa ze včerejška, posledního plátku krůtí šunky, jedné opomenuté nesnědené rybí frikadely až po míchaná vajíčka nebo vařené luštěniny.
Já jsem použila rozmačkané vařené červené fazole, ať se tematicky držím mexického vlivu, když už jsem začala avokádem. Sluší jim maličká špetka soli a klidně i maličká špetka chilli.
3. přísada: plnící a zároveň odlehčující, tedy zelenina
Říkám to pořád a řeknu to znovu: bez zeleniny neexistuje zdravé, rychlé a snadné jídlo. Dokonce jsem na této myšlence založila celou jednu svou kuchařku věnovanou rychlým večeřím do 30 minut. Zelenina tedy patří i do tohoto wrapu a je opět jenom na vás, jak tuto položku pojmete.
Zapéct se dá totiž v podstatě cokoli, včetně salátových listů, kterým krátká tepelná úprava nevadí, pouze při ní ztratí syrovou křupavost. Tvrdé druhy zeleniny nakrájejte zcela tence nebo nastrouhejte, anebo je raději použijte již tepelně upravené a tedy změklé. Měkčí druhy zeleniny žádnou extra péči nepotřebují.
Zelenina se při zapékání pouze prohřeje, ale s výjimkou listových druhů nestačí změknout, takže na to myslete.
4. přísada: roztékací a blaho způsobující, tedy sýr
Jakýkoli sýr, který se teplem roztéká, se zde může použít. Nejlépe a nejrychleji se samozřejmě roztéká toustový sýr.
Zapečení
Až budete mít tortillu naplněnou a poskládanou, tak ji prostě zapečte.
Nejlepší je pro tyto účely kontaktní gril nebo sendvičovač s výměnnými plotýnkami, do kterého vložíte grilovací plotýnku vhodnou na panini a na sýrové sendviče, ale poslouží i obyčejná pánev nebo grilovací pánev.
Pánev potřebuje potřít olejem a zahřát zhruba na dvě třetiny výkonu plotýnky, wrap se musí opékat poměrně zprudka, aby získal barvu, ale zase ne moc zprudka, aby se na povrchu spálil, zatímco sýr zůstane ještě studený a nerozteče se. Wrap na pánvi občas přitlačte obracečkou, aby se lépe prohříval. Jakmile budete mít jednu stranu zezlátlou, wrap otočte a opečte i po druhé straně.
A to je vše. Opečený wrap ještě rozkrojte na dva kousky a pak hned podávejte s úsměvem, který říká, že i nadále v kuchyni vítězíte nad karanténou.
To vypadá fakt super. Hnedka dneska vyzkouším k večeři.
Úžasný nápad Flo, ďakujeme za zdieľanie:)) Konečne nebudem mať stresy, ako prinútiť tortillu, aby ostala pekne zabalená. Jupí:))
Děkuju!!! Myslím, že se bude hodit – mezi mými přáteli jsou „singl“ a pro ty je to jak dělané…?
No to je sranda! Ráno jsem byla nakoupit, v plánu jsem měla na dnešek tortilly. Když jsem přišla domů, vzala jsem do ruky mobil, že se někde inspiruji a tu náhle píp a přistál mi do schránky Tvůj mailík! Tak poklona milostivá, bylas první! Alespoň u mne. ? Tento způsob přípravy wrapů neznám (má dcera jo- má Tik-Tok ?) a musím říct, že je to naprosto geniální! Nejspíš u nás budou tortilly minimálně třikrát do týdne. Byl skvělý, kdybych ho možná nechala trochu vychladnout… Děkuji mockrát za tento skvělý tip i ostatní maily. Čtvrtek je můj oblíbený den a ne proto, že je zítra pátek. ?
No to je prima nápad Flo,
nápady už dochází, vždy hledám mezi těmi nejrychlejšími, nejchutnějšími a mám ráda jídla, kde je více chutí díky složení, než koření. Takže moc díky za inspiraci, naštěstí vše doma mám a co nemám, nahradím něčím jiným. Hlavně ten typ nás nadchnul.
Krásné sluníčkové dny plné energie přeji všem. Jana
Dobrý den, Flo, opět rada za „milion“, předvedl jsem obrázek s komentářem své „bábině“, sledující-bohužel jen z postele-dosti nepříznivě se opakující TV zprávy – nápad přivítala s potěšením, asi se ji už přejídají mé-byť s fantazií-připravované bramborové placky či omelety.
Takže, jako vždy, srdečný dík za inspiraci -Jarda S.
Ahoj Flo, dnes jsem si udělala na oběd směs z rajčat, fazolí a cizrny a plnila s ní tortillu. Ten tvůj recept je bezva, při přenosu do práce hrozí menší riziko zničení baťůžku. Díky za recept, přeji všem krásný zbytek týdne. Marcela
Ideální načasování, dnes jsem si donesla tortily na večeři. Děkuji za tip!
Milá Florentýno,
Quesadilly dělám docela často, moc jsem si je oblíbila. K delšímu vaření se prakticky nikdy nepřemluvím, takže cokoliv rychlého ocením, dnešní recept určitě do pár dnů zkusím. Nedávno jsem objevila zeleninovou omeletu v dopolední kuchařce, tak na tu jdu teď na pozdní oběd. V kuchyni ti vděčím skoro za vše. Díky ?
Vypadá to náramně. Moc ráda bych to vyzkoušela, jen nemohu nikde najít bezlepkovou tortillu. Nemáte, prosím, nějaký tip?
Mívají v tescu, ale jsou děsně drahé. Mají taky kukuřičné v Globusu ale jsou malé a trhají se, tak se na toto nehodí
Ahoj Flo!
Děkuji za inspiraci, ale ještě víc chválím ten Tvůj úvod!!!!! 🙂 Jana
Milá Flo,
Tak to je pro nás super tip, určitě vyzkouším ?? Děkuji, Marcela
Milá Flo, moc díky za skvělou inspiraci nejen na dnešní večeři!!
Ahoj Florentýnko, dobrý tip, určitě vyzkouším
Florentýno,
jako každý čtvrtek mě potěšil Tvůj blog, děkuji Ti za něj. S tortillou nemám valnou zkušenost a protože mám ráda zapečený sýr, určitě Tvůj recept vyzkouším brzy vyzkouším.
Jarka
Díky, díky, díky!
Celé odpoledne přemýšlím, co bude dnes k večeři. Chtěla jsem něco nového a rychlého a tohle bude přesně ono.
Vrap nepapám a vždycky jsem na něj pohlížel s podezřením. Teď si nejsem jistý, jestli by se to mělo změnit.
Jsem si ale jist svým přáním Florentýně i všem čtenářkám a čtenářům: pevné zdraví, pevné nervy a stálý důvod k úsměvu na tváři!
🙂
Zdravím Florentýnko, dobrý nápad, v brzké době vyzkouším dle tvého dokonalého postupu. Díky a přeji hezký víkend. Vlasta
Děkuji za výborný tip… taky jsem neměla ten nápad jak znovu oživit barevnost a rozmanitost, takže víkend bude s rortilou.. Hezký víkend přeji.
🙂 díky, ale o víkendu už dělám český wrap! Upeču bůčiček pěkně dozlatova (přísada sytící a přísada roztékající-blaho působící), zelíčko (přísada odlehčující), omáčka šťávička (přísada mazací) a pět čišest placiček-knedlíků (přísada plnící). Čtyři čtvrtiny a o genialitě netřeba vůbec pochybovat! :-)) Samozřejmě to celé s pivečkem. A co se nesní začerstva, přijde jemně nasekat postudenu s cibulkou a nakládanou okurkou do pomazánky 🙂
Wrap tortilu si nechám, až nebude zbytí. Jednou ale ten čas určitě přijde! Díky C.
V jednoduchosti je genialita. Dík za nápad.
Ahoj Flo, děkuji za super rychlý recept. Měj se fajn.
Milá Florentýnko,
moc děkuji za recept. Jsem tady nová, s tortillami zkušenost nemám, ale mám v plánu vyzkoušet. Začnu doma dělanými plackami.:-)
Zapečené tortilly občas dělám a mám je ráda. Nikdy jsem je ale takhle neskládala, teď už budu.
Výborná večeře,samá chvála od stravniků!děkuji za nápad!
Krásný úvod, hezky jsem se zasmála.
Wrap zkusím, mám tu slepici z polévky, tak ji do té placky vrazím s něčím zajímavým. Třeba tvoje chimichuri, ajvar a ještě vidím v lednici jemnou fetu. A salát, samozřejmě.
To je fakt geniální jednoduchost, moc se mi líbí.
Ahoj Flo.
Skvělý recept. Děkuji.
A jak píše paní přede mnou, úžasný úvod.
Ahoj Flo a všichni ostatní, toto jídlo jsme poprvé ochutnali asi před dvěma měsíci, má 15letá dcera to viděla na social.sítích, jak píšeš, asi to byl tiktok nebo tak něco a hned, že to musíme vyzkoušet a že uvaří oběd. Nejprve jsem v to vůbec neměla důvěru a říkala jsem si s jakou ptákovinou to zas přijde a že musí zkusit každou blbost, co vidí na internetu, ale dost mě to překvapilo, jak je to jednoduché, dobré a fakt chytrá myšlenka těch překládaných čtvrtek tortilly. Náplně jsme zvolili stejné jako na tvůj wrap, ten jsem se naučila od tebe a taky ho milujeme. Děkuji za připomenutí receptu, brzy bude k obědu. Mějte krásné dny. Šárka
Děkuji za dobrý nápad, to určitě vyzkouším
Ahojky Flo
Přiznám se že tortillu jsem ještě nikdy nedělala, ale po přečtení tvého receptu ráda vyzkouším. Viděla jsem ji vždycky stočenou jako palačinku, ale tohle skládání je mnohem lepší. Máš i recept na domácí tortillu? Asi to nebude moc složité, že?
Hezký večer Drahomíra
Mimochodem, co jest zelená pomazánka na obrázku?
Rozmackane avokado 🙂
Milá Florentýnko,
moc tě zdravím a děkuji za super nápad.Hned zítra na to jdu.
Když jsme loni v březnu slyšeli o coronaviru, tak jsme netušili ,že se v tom budeme “ plácat “ tak dlouho.Takže přeji pevné nervy a zdraví tobě,všem tvým čtenářkám a čtenářům a všemu našemu obyvatelstvu.
Bůh nás opatruj. Jana ❤
Milá Florentýno,
opět zajímavý a podrobně popsaný recept, musím vyzkoušet
Ahoj Flo , prima nápad určitě vyzkouším. Recept Coda na český wrap mě fakt pobavil :)))
humor je teď hodně důležitý nebo se z toho všichni zblázníme .Pokud možno hezký víkend všem a pevné nervy .
Dík za super nápad, vypadá to jednodušeji , než motat tortilu. Určitě vyzkouším ?
Milá Florentýnko
určitě vyzkouším o víkendu, potřebuji dokoupit suroviny a hurá na to. Hezký víkend?
Milá Florentýno, díky za nápady. Ale ráda bych se ještě zeptala, zda jsi někdy nezkoušela vyrobit i ty placky – tortilly či wrapy?
Skvělý tip. mám vše pohromadě a o dnešní večeři syna zkusím překvapit.
Kuchařka pro dceru je skvělý zdroj pochoutek pro syna.
Milá Florentýno, díky za skvělý nápad. Zrovna jsem přemýšlel, co budu vařit vnučkám. Každá z nich má jiné chutě, tudíž si každá sestaví tortillu dle svých preferencí. Osobně placky kupuji v lidlu. Asi by se také daly udělat doma, ale na to jsem líný.
Tak to je genialni, tortilu delam skoro kazdy tyden, cela rodina ji miluje a tohle teda taky co nejdriv zkusim!
Ahoj Flo,
tento recept jsem už na netu viděla. Ale zapomněla. Včera jsem jej tedy otestovala na muži, dala jsem – zbytek zakys. smetana, slaninu, sýr a nakrájené papriky. Do slaniny ještě jalapenos a prý dobrý.
Tortilly u nás musí být neustále, neb děti ve školním věku jsou trvale hladové. A když zbyde jedna chudinka tortila, tak ji nakrájím na kousky opeču na másle a pocukruji a dezert je na stole.
Jako Franta je kupují také v Lidlu, jsem líná je dělat ?.
Přeji všem hodně zdraví, pevné nervy, zvlášť teď, když už nemůžeme vůbec nikam a hlavně radost z vaření a objevování!
Zdravím a děkuji za email, s tím uprdnutím a kašlem máte 100% pravdu ,už je to tak .A tyto vrapy určitě udělám ,naposledy jsem měla s kuřecím masem, kečupem a zeleninkou ,byl moc dobrý .
Pěkný víkend a hodně zdraví.
Recept vyzkoušen na vnoučatech, dala jsem asi hodně náplně, takže to bylo na „prasáka“, ale prý vynikající, ještě pro sebe vytuním s tortilou kukuřičnou, až ji někde v našem okrese uvidím.
Jana
Jsem rád, že se tady objevil zrovna teď recept na super tor. wrap, mám na něj chuť, takže určitě zkusím:)
Dobrý den, Flo.
Ihned jsem nakoupila ingredience a pustila se do díla. Vše se povedlo, a jak to chutnalo.
Vařím podle tebe každý den.
Děkuji a těším se na další,
Jaroslava
Krásné čtení i recept, děkuji
Ahoj Flo, tortilly máme u nás radi – najčastejšie robím na studeno na raňajky – plnenú napr. údeným lososom a kôprovou nátierkou alebo šunkou, syrom a chrenovou nátierkou + vždy nejaká čerstvá zelenina typu šalát či baby špenát -ale NAJ je pre nás quesadilla – naplnená šunkou, syrom a zeleninou a opečená na grilovacej panvici – tú si mimoriadne obľúbila aj svokra 😉
Skvělý recept, určitě brzy vyzkouším a děkuji za inspiraci
Zdravím Flo. Zbyly mi od oběda dvě kotletky pečené na smetaně a hořčici, v lednici je zakysanka a ve spíži tortilly. Říkám si, že teda k večeři udělám tortilly. Většinou je dělám podle sebe, ale řekla jsem si, že se kouknu sem, jestli nemáš nějakou vychytávku, nedávno jsem totiž na FB zaregistrovala recept na tortilly. A taky, že jo! Úplně totiž nesnáším tortilly balit, takže tenhle způsob balení je ideální. Díky 🙂
Super, Flo! Tortilly doma milujeme, ale obzvlášť malá dcerka má vždycky problém, že jí všechna náplň vypadne ven – tohle je naprosto úžasné řešení a s křupavou tortillou k tomu! Udělala jsem hodně naplněné a byla to pecka. Díky moc!!!
Také jsem vyzkoušela – jeden díl směs zakysané smetany, majonézy a trochu kečupu, další opečené okořeněné krůtí maso, zelenina – červené zelí a mrkev, vše nastrouhané a ochucené a poslední díl plátek sýra. Jednu placku jsem potřela také pestem z medvědího česneku. Opékala jsem na grilovací pánvi. Povedlo se, všichni především mládež, byli příjemně překvapeni obohacením jídelníčku pro ně atraktivním jídlem, pro které jinak chodí do fast foodu.