Quesadilla se sýrem a dalšími slastmi

Už jste slyšeli slovo quesadilla? Přestože zní až moc cizokrajně, není to nic, čeho by se bylo třeba v naší malé, hezké české kuchyni obávat. Skládá se z pár tortillových placek, hromady nastrouhaného sýra, hřejivého tepla pánve nebo trouby a pár minut času.

Než se pustím do bližšího popisu přípravy, nedá mi to a vytáhnu na vás důležité upozornění. Až se quesadilla mihne vaší kuchyní, hrozí, že se na nějakou dobu stane vaším oblíbeným jídlem a zabydlí se u vás na stole. Je návyková.

A pak jsou tu další tři pádné důvody, proč si základní recept na quesadilly ochočit:

  1. Snadno si odvodíte další a další varianty nápní, takže zjistíte, že quesadilla je asi tak univerzální, jako rohlík nebo krajíc chleba.
  2. Co se zapéká se sýrem, to vždycky chutná dobře, takže pokud potřebujete do jídla vpašovat nenápadnou porci zeleniny a neřešit protesty vybíravých strávníků, tímhle jim nedáte šanci reptat
  3. A co je ze všeho nejlepší: quesadilly se parádně hodí na spotřebování malých zbytků masa a příloh ze včerejška, pro které už nemáte žádné další využití.

Quesadilla krok za krokem

Zavřete oči (vlastně ne, ale představte si, že je máte zavřené) a nechte se unést touto představou:

Něžně rozehřejete pánev a dovolíte malému oříšku másla, aby do ní vklouzl. Máslo zasyčí, zabublá a zavoní a ochotně se ujme tortillové placky, kterou do pánve položíte. Na placku konečky prstů rozdrobíte pořádnou hrst nastrouhaného sýra a pečlivě ho rozložíte do všech stran. Zasypete trochou nakrájeného předem uvařeného masa, kousky masité papriky, klidně i chilli papričkou, přidáte ještě trochu sýra a zakryjete druhou tortillovou plackou. S rozvahou zkušeného kuchaře vše jemně umáčknete obracečkou a počkáte, až se teplo postará o zezlátnutí spodní placky. Obrátíte a to samé opečení dozlatova a dokřupava necháte vzniknout i po druhé straně. Odeženete zástupy hladových, které do kuchyně přilákala vůně a které vám nyní brání ve výhledu do pánve, rozdáte jim důležité úkoly stran přichystání talířů a nablýskání skleniček. Placku zatím nenápadně vyklopíte na prkýnko a rozříznete na šest dílků, jako byste krájeli pizzu.

Zbytek příběhu si už jistě domyslíte – jsem přesvědčená, že v něm bude slastný happy end.

Takže teď už jen quesadillové desatero a bez obav se pusťte do toho.

1. Šetřete tukem

Ať už se rozhodnete opékat quesadilly na másle nebo na oleji, nedávejte ho do pánve příliš. Stačí půl lžičky, jen coby se pánev trochu omastila. Není potřeba, aby tortilla plavala v tuku. Pšeničné placky totiž snadno tukem nasáknou a pak byste měli problém opéct je aspoň trochu dokřupava.

Olivový olej má pro quesadilly příliš výraznou chuť, nechte si ho do salátu.

2. Šetřete teplem

Tortilly není těžké spálit, takže vřele doporučuju nenechat se strhnout radostí z kuchařské tvorby a trochu mírnit vášeň i plotýnku. Střední žár je v tomto případě lepší než vysoký žár.

Krom toho – sýr uvnitř se rozpouští postupně, jak k němu proniká teplo, takže i ten potřebuje čas. Jedině dobře rozpuštěný sýr zaručí, že obě placky budou držet pohromadě i s nápní a že se vám nebude hotová quesadilla rozpadat v ruce.

3. Šetřete náplní

Stejně jako u pizzy, i pro quesadillu platí, že méně náplně znamená více. Na jednu velkou quesadillu stačí dvě vrchovaté lžíce surovin, jako je maso a zelenina.

Na čem ovšem nemůžete šetřit, je sýr. Jak už jsem napsala, ten to celé po rozpuštění a zapečení drží pohromadě. Svou dávku sýra si budete muset odladit sami, pro začátek ale počítejte s tím, že na dvě velké tortillové placky o průměru kolem 26-28 cm (tedy na jednu výslednou quesadillu pro dvě osoby) budete potřebovat kolem 80-100 g nastrouhaného sýra. A věřte mi, že to není horní limit sýrových možností.

Nejlepší na zapékání do quesadilly je cheddar – takový ten sýr s oranžovou barvou – ale vlastně to jde s čímkoli, co vám chutná. Takže klidně s ementálem.

4. Šetřete nervy

Pokud máte pocit, že dvě placky i s náplní nemůžete nikdy důstojně otočit, aniž by se celá soustava nerozpadla, zkuste to nejdřív natrénovat s poloviční velikostí. Dejte do pánve jednu placku, náplň rozprostřete jen na polovinu a pak tortillu přehněte. Tím se dostane na úroveň opravdu snadné manévrovatelnosti.

Pro případ bojácnějších povah a početnějších rodin tu mám ještě jedno řešení: místo na pánvi můžete quesadillu upéct i v troubě. Budete potřebovat teplotu 180 stupňů a budete chtít potřít máslem i horní placku, aby se na ní mělo co opékat. Doba pečení – bez obracení – je kolem 10 minut.

5. Šetřete kukuřicí

Tortillové placky existují ve dvou podobách: pšeničné a kukuřičné. V našich obchodech velmi pravděpodobně seženete jen ty pšeničné, což je zcela v pořádku, protože se na quesadilly hodí líp. Kdyby vám ale do rukou přišly tortilly kukuřičné, vězte, že i s nimi se dá quesadillla připravit, jen je to zase trochu jiný zážitek. Kukuřičné placky jsou křehčí, ne tak snadno manipulovatelné v pánvi a nebudou tak dobře držet při sobě.

6. Šetřete jídlem

Pokud máte po ruce zbytky od včerejška, sem s nimi. Všechny kousky pečeného, vařeného i dušeného masa nakrájejte na kostičky a použijte je do náplně. Lze vzít i zbytky zeleninových příloh, rýže, tofu, fazolek, a pokud se vám nedostává zbytků nebo fantazie, jistě může vypomoci mrazák se svou zásobou mraženého hrášku nebo kukuřice.

Časem se vám může stát – a je to dokonce dost pravděpodobné – že začnete zbytky jídla plánovat dopředu a upečete si o jedno kuřecí stehno víc, abyste pak měli co zítra schovat do quesadilly.

7. Šetřete časem

S jednou pánví u velké společnosti hostů mnoho parády nenaděláte. Je to jako byste chtěli oslnit velký dav bramboráky: strávíte u sporáku mládí, ale strávníci se budou stále tvářit dost neuspokojeně.

Proto šetřete čas svůj i čas jiných. Pokud nemáte velký tál, na kterém by se dalo dělat několik quesadill najednou, nepokoušejte se o žádné hrdinství a nanejvýš servírujte quesadillu jako skromný teplý předkrm, tedy přídělově jednu výseč na osobu.

Částečně se dá větší počet strávníků zvládnout pomocí trouby, ale i ta má svá množstevní omezení. A dobrá zpráva pro ty, kdo mají kompaktní gril: směle ho využijte.

8. Šetřete rybami

Quesadilla ochotně pojme vepřové, kuřecí, kachní i hovězí maso, ale s rybami a mořskými plody tu už tak dobře nepochodíte. V italské kuchyni bylo například dlouho tabu sypat si parmazán na těstoviny s rybami, protože ryby a sýr nejdou moc dobře dohromady. Ale pro nás ne tak zmlsané kuchaře je tu ještě jeden důvod: výrazný sýr a výrazné ochucení snadno přehluší delikátní chuť rybího masa, což si žádná dobrá ryba nezaslouží.

9. Šetřete prací

Jestliže vás napadlo, že si uděláte quesadilly do zásoby, zapomeňte na to. Neříkám, že to nejde, ale čekáním ztrácí každá quesadilla svou křupavost, sýr pozbude pružnost a tažnost (kdo by nedal království za sýr, který se na talíři táhne a roztéká?), vytratí se šťavnatost.

Opět se neubráním přirovnání k bramboráku: i u nich je nebeský rozdíl mezi čerstvým a studeným, přestože jíst se zcela jistě dá obojí.

Pokud chcete dělat dojem, tak jedině čerstvě upečenou, horkou quesadillou.

10. Nešetřete dojmem

Každé jídlo, které je podáváno s omáčkou, vypadá líp než bez omáčky. A taky líp klouže do krku. V případě quesadilly je jednoduchým řešením vyrobit studenou omáčku ze zakysané smetany a trochy bylinek, soli, chilli nebo česneku, anebo se můžete rozšoupnout a udělat si rovnou nějakou mexickou rajčatovou salsu.

Myslím, že po tomto výkladu už ani recept nepotřebujete, ale pro ty, kdo si vše pečlivě tisknou a zakládají, zde je moje oblíbená letní verze s rajčaty a kukuřicí. Další chuťové obměny, věřím, zvládnete i bez nápovědy.

 

Quesadilla se sýrem

Množství: 2 porce

Quesadilla se sýrem

Suroviny

  • 2 pšeničné tortilly (průměr kolem 26-28 cm)
  • 100-120 g strouhaného sýra (nejlépe cheddar, ale může být i ementál nebo madeland)
  • 2 lžíce mražené kukuřice
  • 1 střední rajče
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 100 g zakysané smetany

Postup

  1. Rajče omyjte, nakrájejte na plátky a ty ještě překrojte na čtvrtiny. Měli byste dostat něco jako rajčatové kostičky.
  2. Velkou pánev rozehřejte nasucho na středně horké plotýnce. Jakmile pánev absorbuje teplo, potřete dno částí másla a vložte jednu tortillu. Posypte ji polovinou strouhaného sýra, kukuřicí a kousky rajčat, zasypte zbytkem sýra a přikryjte druhou plackou. Tu na horní straně opět potřete rozpuštěným máslem.
  3. Nechte opékat v pánvi bez obracení asi jednu a půl až dvě minuty, dokud spodní placka ze spodu nezezlátne. Poté velkou a širokou obracečkou (nebo dvěma) opatrně obraťte a opečte stejným způsobem i z druhé strany. Teplem se sýr uvnitř rozteče a všechno spojí dohromady.
  4. Opečenou quesadillu nechte zklouznout na prkýnko a nakrájejte na šest dílů. Pokud máte po ruce krájecí kolečko na pizzu, netrapte se s nožem. Podávejte se zakysanou smetanou k namáčení, případně ještě s mexickou salsou podle vaší volby.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Vidím sýr, a slintám…
    Včera jsem využila zbytek strouhaného sýra, trošku eidamu, trošku nivy, přece to nebudu schovávat, a posypala jsem s tím bramborovou placku.. přeložila jsem v polovině, aby se nesypal všude okolo….pár nudliček naložené kapie…všechno zbytky…a královsky jsem si pochutnala.
    Takže recept dám synovi a nechám se pozvat! Děkuju moc!

  2. Ó, Ty mne rozmazluješ – zase taková skvělá dobrůtka. Díky, díky, díky! Přeji krásný a pohodový konec prázdnin.

  3. Hezký den, kouzlo tohoto jídla jsem již objevila…a na zapeceni používám kontaktní gril.

  4. Ahoj Flo,na neco podobneho se chystam pokazde,kdyz koupim placky. Vetsinou je ale posypu syrem a ostatnimi dobrotami a zamitam.Jinak nechci byt stouralka,ale v clanku pises psenicne a v receptu kukuricne tortilly. Ale i tak mnam,uz mam hlad,tak asineco takoveho spacham k veceri.

    1. Magdo, díky za upozornění, nějak jsem se nechala unést, už je to opraveno 🙂

  5. Ahojky, naprosto souhlasím, že tento pokrm je báječný a připravitelný v mnoha obdobách. Naučila jsem se quesadilly díky spolubydlící na koleji a s radostí je vpašovala i do domácí kuchyně. Děláme doma i samotné placky, jež jsou časově náročnější, ale ten výsledek za to stojí. 🙂 A překvapivě nikomu z nás nevadí ani studené, takže se často dělají ve větším množství, aby zbyly rodičům „do práce“.

  6. wau! Super – rychlý a určitě dobrý, píšu placky na nákupní seznam 😉

  7. Ahojky,zase super nápad.Díky

  8. Flori,doporučuješ pšeničnou tortilu a v receptu je zrovna ta kukuřičná,ale protože jsem četla pozorně,budu kupovat pšeničnou tortilu. Chci recept vyzkoušet tak jak je nejlepší.
    Zeleninka mi chutná,kuřecí maso se u nás dělá často,tak ještě tu tortilu.
    Přeji Ti hezký zbytek prázdnin a báječné recepty pro nás, co milujeme tvoje nápady do kuchyně. Alča

  9. No to je fofr,už je opraveno. Takže moje“ postřehy „už neplatí. Ano pšeničná bude lepší. Alča

  10. Helena says:

    Tak tenhle recept je boží, úplně se mi dělají chutě. Dneska už to nedám, ake zítra stopro vyzkouším. Díky Flo, a užij si hezký zbytek prázdnin!

  11. Děkuji za recept – placky jsme dělali zatím jen tak, že jsme dali zeleninu, příp. trošku masa a smotali – tohle se sýrem se mi líbí víc (i když jsem tak stará, pořád se mám co učit :-)). Moc děkuji za rady a recepty – páteční večeře je jasná 😉

  12. Zdravím.Teda Florentýnko,Ty mě dáváš zabrat.Já to musím udělat.A děkuji mnohokrát za dobrůtky i čas.Dana

  13. Eva Becherova says:

    Ahoj,opět skvělé papání,už se těším až udělám.Super na léto,protože je to rychlé a myslím že i lehké(myslím hlavě na trávení),ale i na přípravu. Díky aužívej léta

  14. Honorka says:

    Ahoj Flo,
    a co takhle udělat si i domácí tortily? Dělám je a jsou nepřekonatelné;)
    Tak teď už jen zapéct. Jde se na to.

    1. Já chci recept:-D

  15. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, díky za prima recept, jsi skvělá, stále přinášíš úžasné nápady na rychlá, lahodná jídla z dostupných surovin a to i s využitím případných zbytků z předešlých vaření. Takto připravené tortilly určitě vyzkouším. Vlasta

  16. Milá Jani,
    tak tímhle receptem potěším i manžela:)

  17. babi Martina says:

    Milé Flo,právě jsme si tortily nakoupili,takže je jasné,co bude k večeři.Díky za další inspiraci.Martina

  18. Monika says:

    Ahoj Flo,
    Děkuji za super nápad. Placky se nám doma povalovaly již delší dobu bez využití, po přečtení tvého mailu bylo jasno. Před chvílí jsme s šestiletou dcerkou křupavé dobrůtky dojedly. Večer děláme další várku s klobáskou pro tatínka :).
    Hezké léto, Monika

  19. Milá Týnmko!
    Super. Tortily jsem objevil ve sníží, sýr ráno nakoupil, zítra plánují čínu a tak v sobotu budu mít hody. Žena již bude u moře, mladí nepřijedou a já si s pejskem pochutnám na Q….
    Díky za to že jsi!
    Lada

  20. Milada says:

    Vyzkoušeno – rychlá a chutná večeře, tak to mám ráda ????

  21. Miluše says:

    Milá Flo.díky za inspiraci ,mám prioblém s počítačem takže už jsme po večeři,ale
    běžím to vyzkoušet jako bonus po večeři.

  22. Daniela says:

    Jeden z velice oblibených receptů v naší rodině, používám troubu, kukuřičné placky, maso, rajčata, chedar a nikdy nesmí chybět nakrájené olivy, koření….. at‘ toho udělám sebe víc, nikdy nejsou žádné zbytky!
    Dobrou chut‘ !!!!!!

  23. Markéta says:

    Nedávno jsem v nějakém časovém presu strčila tortilu zapéct do toustovače. Naplněnou sýrem a přehnutou na polovinu. Fungovalo to bezvadně a navíc se rovnou rozdělila na trojúhelníčky. (Což funguje jen u toustovačů, které na trojúhelníčky rozdělují i plněné toasty, ale myslím, že je to většina)
    Díky Flo, za milé každočtvrteční pozdravení.

  24. Vlasta says:

    Milá Florentýnka,

    ďakujem za ďalší z dlhej rady výborných nápadov na varenie. Quesadilly sú moje obľúbené jedlo. Mám jeden tip na otáčanie – quesadillu pečiem na panvici a keď ju potrebujem otočiť, zoberiem panvicu z platne, prikryjem quesadillu veľkým tanierom, preklopím na tanier a potom len zošuchnem opäť na panvicu, tentokrát už na druhú stranu.
    Prajem Ti pekný zvyšok leta
    Vlasta

  25. květa says:

    tak to bude mňam papáníčko!,Flo,děkuji.Krásný zbytek prázdnin 🙂

  26. Julianna says:

    Flo určitě vyzkouším vypadá to báječně Užij si zbytek prázdnin a zase se těším na něco dobrého .

  27. Ahoj Flo, takhle zapečené jsem je ještě nedělala, už si přestavuji jaká to bude mňamka.
    Díky za tip, hezké léto.

  28. Josef Husár says:

    Ahoj Flo, vypadá to opět skvěle. Co nevidět vyzkouším. Josef

  29. Zdravím Florentýnko quesadilu děláme ,ale plníme ji kuřecím masem ,zeleninou a sýrem a opékáme navgrilovací pánvi. Kluci tyhle jídla milujou.

  30. Díky, Florentino, za další nápad na rychlou, levnou a stoprocentně skvělou večeři. Tortily jsem ještě nedělala a teď mám do toho velkou chuť. Přeju ti krásné letní dny.

  31. Zítra kupuji placky a s dcerou připravíme.Už se těším na dobrotu.

  32. Milá Florentýno, děkuji – úspěšné a prudce jedlé! Potlesk strávníků symbolický, zato žádosti o přídavek zcela vážně míněné!

  33. Ahoj Flo,další úžasná mňamka-vyzkoušeno,jen se zaprášilo,určitě jsem nedělala naposledy.Píšu si do svých oblíbených receptů a děkuji za inspiraci.Krásné počteníčko,jako vždy. Zdena

  34. Blanka says:

    Milá Flo, díky za další super nápad! Nemáš v rukávu taky něco jedlého z cukety nebo patizonu, mimo smažené? Placky na způsob bramboráku jsem dělala, nic moc… Díky za všechny tipy.
    Měj krásný zbytek léta.

    1. Pro Blanku: zkuste zeleninové špagety. Nakrájet na dlouhé nudličky (tloušťky vařených špaget), blanšírovat, omastit máslem (nebo ne) a oomáčkovat podle chuti. Dělal jsem dneska přelité s parmazánem rozpuštěným v mléce a posypané na drobno nakrájeným žampionem osmaženém na kostičkách slaniny.

  35. Milá Flo, opravdu super mňamka a jen se po ní zaprášilo. Můj chlap ji tak vychvaloval před mým synem, tže tento víkend budu dělat znovu 🙂

  36. Tučné, kalorické, žravé a dobré.
    Odzkoušeno

  37. Ahoj Florentýnko, taky toto občas udělám, ale místo masa dávám tuňáka v oleji a samozřejmě cibuli a papriku, je to mňamka.

  38. Taky dělám na sdělání zbytků masa. Navíc tady u nás jsou suroviny na to za poloviční cenu, oproti ČR.
    Placky olíznu kupovanou BBQ omáčkou, zasypu kukuřicí a masem, 4 druhy sýra z pytlíku a večeře nebo chuťovka k vínu je hotová za pár minut. Když jich dělám více, nahřeju troubu na sto a nakrájené přidávám na pečící kámen, na stole vydrží teplé dlouho a nevlhnou.
    Ale nejraději mám stejně studené. Dělám je jako svačinu na pláž, v chladící tašce s vínem vydrží studené až do odpoledne ????.
    Dresing ze zakysané smetany, maso, rajčata, ledový salát a nadrobený aromatický sýr.

  39. Zuzana says:

    Včera jsem tímto úžasným jídlem ohromila kamarádky- absolutní úspěch. Díky.

  40. Ahoj Flo, bezvadný recept.
    Já první pokus spálila i na poloviční výkon plotýnky. Asi jsem dala víc sýra a dlouho se nechtěl rozpustit. Pak jsem trochu změnila postup. Dala jsem jednu tortillu na chvilku ohřát a pak jsem na ni nastrouhala sýr, zatímco druhá tortilla se nahřívala. Pak jsem onu tortillu se sýrem a ostatními dobrotami dala péct,poklopila předehřátou tortillou a za chvilku mohla otáčet krásně slepené k sobě.
    Opekla jsem do toho kousky kuřecího masa s bilinkovym kořením.
    No, všichni byli nadšení i bez omáčky. Na tu jsem zrovna nic neměla po ruce.
    Prostě super!

  41. Milá Flo, vždy když potřebuji inspiraci a nevím co udělat, otevřu si tvé stránky, jsou dokonalé a za to ti skládám poklonu.

  42. Radek says:

    Výborný recept. Jen jsem měl potíž tortily otočit. Nějaká vychytávka?

  43. květa says:

    Díky Flo, zase recept od tebe nezklamal, vyzkoušeno, snězeno, pochváleno.
    Měj se prima
    Květa

  44. Adéla says:

    Co jsem tenhle recept našla v Kuchařce pro dceru, tak se u nás doma quesadilly zabydlely. Jsou vážně vynikající na likvidaci různých zbytků. Jen jsem si upravila způsob plnění – naplním polovinu a přehnu, líp se s nimi manipuluje a po nakrájení mají 4 trojúhelníčky ze 6ti pojistku proti prchající náplni. Zapékám je 10 minut v troubě na 180 °C, je to jednodušší. =) A když není po ruce dresink, tak rozmíchám bílý jogurt s trochou plnotučné hořčice, sůl, pepř a bohatě to stačí.

  45. Ahoj Flo.
    Recept zkusím o víkendu.
    T

  46. Bára says:

    Vynikající! Dělala jsem přesně podle receptu. Mňam!

  47. Skvělé!!! Děkuji za skvělý recept! 🙂

  48. Bezva recept, znám v mnoha podobách, jen mně se víc osvědčilo dělat po jedné placce, naplit víc na jednu stranu a pak přehnout, lépe se s tím manipuluje a lépe se to i porcuje, prostě pak tortillu která je na polovic jen přendám na talíř a nakrájím na tři kousky, upravím na talířek, doprostřed kydnu zakysanku a je to 🙂 takhle mi to dělali i v restauraci a líbilo se mi to 🙂 a na pánev žádný tuk ani nedávám, jen nechám trotillu p rohřát, tuk je obsažená zpravidla v té náplni. A jak někdo psal nápad s grilem to je taky super a dokonce jsem to udělala narychlo i v mw (nebijte mne :-)) jinak díky za připomenutí…jo a tortilly na x způsobů jsou super i na výlety místo chleba a řízku 🙂

  49. Monika says:

    Vyborne! Jen si dovolim podotknout ze nazev recepru:“quesadilla se syrem“ je nesmysl.
    Quesa znamena syr. Takze mate v prekladu syrovou placku se syrem… coz ji ale neubira na chuti…

  50. Martin says:

    To je teda nápad s tím máslem👎🏼

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close