Tofu má pověst špatně použitelné suroviny. Obvykle se všechny pomluvy dají shrnout do kategorie bílé, gumové cosi bez pořádné chuti. Často je západní civilizací automaticky bráno jako vegetariánská náhrada masa a je v tomto smyslu dost zneužíváno, možná dokonce znásilňováno.
Ráda bych to dnes napravila a ukázala vám, jak se s tofu opatrně seznámit a třeba si ho dokonce oblíbit pro budoucí použití.
Jak koupit tofu
Supermarketové tofu obvykle nestojí za pozornost. Trvanlivé, trvanlivě zabalené výrobky ze sojového mléka rozhodně ochudí vaše chuťové smysly v několika dimenzích. Obvykle je dost tuhé a dost gumové, mnohdy je prodávano i v uzené či dochucené verzi, aby se mu aspoň trochu vylepšil chuťový profil. Pokud můžete, tak se mu vyhněte, ani já se o něm dnes rozepisovat nebudu.
Nejlepší tofu, které v našich zeměpisných šířkách koupíte, je čerstvé vietnamské. V Praze si pro něj zajděte do vietnamských tržnic, které prodávají potraviny, ideální je samozřejmě Sapa. Najdete ho tam ve velkých plastových přepravkách, kde je uchovávané ve vodě, aby vydrželo čerstvé a neosychalo. Je krémově jemné, skoro jako měkký tvaroh, a nemá nijak dlouhou trvanlivost. Nejlépe, když si ho připravíte ještě ten den, případně hned vzápětí.
Tohle tofu má typický tvar, prodává se v podobě velké kostky s rýhou uprostřed. Jeden kousek obvykle vystačí na 2 porce a stojí asi 30 korun.
A protože se jedná o vietnamský produkt, nejlíp si na něm pochutnáte, když ho připravíte podle pravidel vietnamské kuchyně. Tedy se zeleninou, se spoustou čerstvých bylinek a především s rybí omáčkou. Chuťové spojení tofu a rybí omáčky totiž nemá chybu a je to přesně to, co udělá z jemné, téměř neochucené hmoty ten správný chuťový zážitek.
Seznamte se s Duong
Kam jinam se obrátit pro radu na přípravu tofu, než na člověka, který s ním vyrostl a používá ho? Mezi mé přátele patří Duong Nguyen, které nikdo neřekne jinak než Slunečnice a která se narodila ve Vietnamu, část dětství strávila v České republice a studovala ve Francii. Mezinárodní duše, která miluje výzvy a pohybuje se na křižovatce kultur.
Možná Duong znáte z jednoho z nejlepších blogů na aktuálně.cz – v roce 2014 se dostala mezi tamních Top 10. Rozhodně se do jejích článků začtěte, pokud máte čas, poskytnou vám mnohem víc, než zajímavý pohled na vietnamskou komunitu žijící v Česku. A kdyby vám nestačily, pak navštivte i její web Doimoi.
Základní tofu recepty
Duong mi dala důležité rady do života: nejčastěji se tofu vaří ve vodě nebo smaží v oleji. Následně se podává s omáčkou, která mu dodá potřebnou chuť. K servírování dál patří bylinky, zelenina a rýže nebo rýžové nudle. To je celá věda.
Vařené tofu
Přiveďte k varu asi 1 litr vody, jemně osolte necelou lžičkou soli a celé tofu vhoďte do vroucí vody. Jemně vařte asi 3 minuty, pak tofu vylovte děrovanou lžící.
Uvařené tofu překrojte podélně tam, kde vidíte rýhu. Obě poloviny pak nakrájejte na větší kostky. To je celé, takto ho můžete rovnou podávat.
Vařené tofu je trochu pevnější než syrové a má lepší chuť. I samotné syrové tofu je však jedlé, nemusíte se proto bát, že byste ho třeba dostatečně neuvařili a způsobili si zažívací obtíže. Podle Duong ale není ve Vietnamu zvykem syrové tofu jíst.
Smažené tofu
Případně můžete tofu osmažit v horkém oleji, opět to bude trvat asi 3 minuty. Budete potřebovat poměrně horký olej, jinak se tofu na povrchu nezatáhne a nebude křupavé. A je tu ještě jedna důležitá věc: smažené tofu se na kostky krájí předem, nikoli až po smažení.
Je ideální, když máte dost oleje a tofu v něm plave, jako byste smažili hranolky. Někdo doporučuje tofu před smažením ještě povařit jako v předchozím případě, je pak o něco křupavější na povrchu. Jiné rady navrhují letmé obalení ve škrobu. Já nemůžu doporučit ani jedno, víc mi chutná tofu vařené.
Pokud chcete frajeřit, otáčejte kousky tofu v horkém tuku pomocí hůlek. Tak jak je to zvykem v místě původu. Jednak tofu nešikovně nerozmáčknete vařečkou nebo podběračkou a jednak vám hůlky udrží ruce v bezpečné vzdálenosti od prskajícího oleje.
Omáčka k ochucení tofu
Už jsem naznačila, že neochucené tofu je mdlé a potřebuje chuťové povzbuzení a že mu v tomto směru nejlépe prospěje rybí omáčka. Nepoužívá se rovnou z lahvičky, ale dělá se z ní zálivka, do které se tofu namáčí nebo kterou se tofu přelévá.
A zde je třeba udělat malou pauzu před dalším vařením.
Asi tušíte, že budete potřebovat jednu z těch tajemných asijských lahviček. Naučte se hned v obchodě rozlišovat mezi dvěma druhy: rybí omáčku pro teplou kuchyni nuoc mam, a rybí omáčku pro studenou kuchyni nuoc cham, která není tak slaná, ale obsahuje i sladké tóny a má své hlavní poslání jako zálivka. Nemusíte si tyhle tajemné názvy pamatovat, prostě jen běžte do první asijské večerky a řekněte si o rybí omáčku, případně dodejte, že chcete tu, která není na vaření, ale používá se za studena.
Duong mi doporučila značku, kterou vidíte na fotce. Prý je tahle omáčka nejlepší a nejoblíbenější. Já sama za sebe musím dodat, že jsem nikdy neměla tak dobrou zálivku jako s tímto výrobkem, takže na jejím doporučení zřejmě něco bude.
Pokud chcete silnou a slanou omáčku k namáčení, která opravdu výrazně ochutí tofu, smíchejte:
- 3 lžíce (45 ml) rybí omáčky
- 1 lžíci vody
- podle chuti citronové šťávy – každému vyhovuje jiná kyselost. Mně stačí zhruba 1 lžička.
- 1-2 drobně nasekané chilli papričky, se semínky nebo bez, podle toho, jak máte rádi pálivé
- drobně nasekanou nať z pažitky
Tohle množství vám bude stačit na dvě porce. Omáčka je silná a tak v ní nemusí nic plavat, namáčejte si do ní tofu, bylinky i rýži nebo nudle jen zlehka, tak aby vám to chuťově vyhovovalo. Vařené tofu je zvykem do omáčky namáčet až u stolu, smažené tofu se naopak hned po usmažení omáčkou přelévá.
Pokud máte raději jemnější, sladší a řidší omáčky, postupujte takto:
V hmoždíři rozdrťte 1 stroužek česneku, 1 očištěnou chilli papričku a 3 zarovnané lžíce cukru, až vznikne téměř pasta s drobnými kousky surovin. Vyškrábněte vše do hrnku, zalijte 200 ml vlažné vody a 4 lžícemi (60 ml) rybí omáčky. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, dochuťte šťávou ze zhruba poloviny limetky nebo citronu. Nechte před podáváním aspoň malou chvíli rozležet.
Tato omáčka nebo spíš zálivka se podává ve větším množství a můžete si s ní přelít všechno, co máte na talíři, tedy nudle, tofu i bylinky se zeleninou. Anebo tuhle omáčku použijte klasicky k namáčení, zde se už nemusíte bát do ní cokoli pořádně ponořit.
U rybí omáčky si kažodpádně zapamatujte, že se člověk nesmí zaleknout, jak voní (nebo spíš nevoní) tekutina v lahvičce. Jakmile z ní vytvoříte zálivku, všechno se najednou zase dostane do normálu a tohle nevydařené aromatické ántré jí snadno odpustíte. To, co z ní vznikne, je totiž geniální a návykové.
Bylinky a zelenina k tofu
Ve Vietnamské kuchyni platí, že bylinky na talíři fungují jako salátové listy a vlastně se jim říká salát. Používají se v mnoha druzích a ve velkém množství. Z nákupu s Duong jsem si odnášela dva druhy kopřiv, zelenou a červenou. Vůbec nechutnají jako kopřiva, ale voní po medu a citronu, skoro jako česká meduňka. Pokud si je chcete pěstovat, semínka koupíte pod názvem perila. K tofu se dál hodí koriandr a samozřejmě křupavý salát, ledový nebo římský.
Pokud se rozhodnete, že na takové množství bylinek nemáte dost materiálu nebo odvahy, prostě jen nakrájejte kousek ledového salátu na velikost sousta, okurku na tenké plátky, mrkev na kousky tvaru zápalek a červenou papriku na tenké proužky. Přimlouvala bych se však aspoň za trochu koriandru nebo thajské bazalky. Všechno to vyskládejte na talíř, ze kterého budete jíst.
Příloha k tofu
Jako doplněk první volby připadá v úvahu dušená rýže, případně vařené vlasové rýžové nudle. Zde se často dělají chyby, proto se u nich maličko zastavím.
Rýžové nudle se vaří klasicky v osolené vodě jako běžné evropské těstoviny, jen je doba varu o něco kratší a taky vyžadují víc pozornosti. Chtějí sem tam promíchat, aby se neslepily, a chtějí ochutnávat a hlídat, aby byly dost měkké, ale nestihly se rozvařit. Počítejte s tím, že potřebují vařit zhruba 5 minut.
Po uvaření rýžové nudle slijte, propláchněte studenou vodou, krátce nechte okapat a hned rozdělte na talíře nebo do misek. Brzy se totiž začnou lepit.
Nikdy nepodávejte rýžové nudle jen tak samotné jako přílohu nebo v podobě těstovinového salátu. To jde s běžnými těstovinami, ale zde nikoli. Rýžové nudle se za sucha značně lepí a proto potřebují zvláštní zacházení. Buď musí plavat přímo v polévce, nebo se musí namáčet do vodové zálivky, jako jsem uvedla výše. Jinak tvoří neforemný slepenec, se kterým nic neuděláte. Rozlepí se vždy jen ve vodovaté tekutině, ale rozlepí se snadno a bez velké námahy. (Poslední možností, jak podávat rýžové nudle, je osmahnout je ve woku s dalšími surovinami, tak jak to znáte z čínských bister. To už ale nepatří do tohoto článku.)
To je celá věda. Víc nepotřebujete, abyste si tohle snadné tofu v klidu domova vyzkoušeli a rozhodli se, zda jsou vám tyto chutě příjemné a zda si je zase někdy zopakujete.
Tofu s rajčatovou omáčkou
Než se s vámi pro dnešek rozloučím, mám tu poslední, třetí základní tofu recept od Duong. Na lžíci oleje chvíli orestujete nadrobno nakrájenou cibuli – tak, aby změkla, ale zezlátnout nemusí. Přidejte 3 rajčata nakrájená na měsíčky a nechte je chvíli teplem povolit. Ochuťte rybí omáčkou, solí a pepřem, a dál duste, až se rajčata zcela rozpadnou, asi 10 minut. Nakonec vmíchejte smažené kousky tofu a nechte je prohřát a nasát chuť omáčky. Sypte pažitkou, podávejte s rýží.
Pokud vám tohle tofu zachutná, snadno zapomenete na tvrzenou gumu ze supermarketu a lehce se vydáte na další poznávací cestu. Tohle byla pouhá úvodní ochutnávka.
Budu ráda, když mi v komentářích dáte vědět, jaký je váš vztah k tofu a jaké tofu recepty máte v oblibě.
Dobré je tofu také v korejské kimchi polévce, není sice hlavní hvězdou, ale další nápad na využití to je 🙂
Ano, ano, díky za připomenutí.
Dobrý den Flo,
ráda se přiučím, pár jídel s TOFU jsem jedla a chutnala mi, faktem zůstává, že u dětí to bývá jinak. Ráda se přiučím.
Zrovna tak jako si nevím rady se sojou na x způsobů, buď s ní neumím zacházet a nebo nemám správné recepty. Zatím mám jen nepodařené pokusy.
I zde uvítám rady.
Jinak mám otázku ohledně Vašich kuchařek, snažím se změnit styl stravování a vypadá to, že by mi Ty Vaše kuchařky pomohly, leč jsou vyprodány.
Bude další vydání?
Moc děkuji a jsem ráda, že jsem při svém chabém lítání po NETu narazila na Váš web.
S pozdravem a přáním pohodového dne.
Simona
Simono, momentálně jsou k dispozici v dostatečném množství všechny mé kuchařky s výjimkou Vánoční, ta čeká na reedici na podzim. Snad pomůžou. Též jsem ráda, že jste sem zalítla, tak vítejte a ať se daří vařit.
Milá Flo, moc děkuji za dnešní článek! Díky změně jídelníčku se snažím zařazovat i tofu – ale po zkušenosti s jedním pokusem ze supermarketu si raději občas dopřeji výborně upravené z jedné alternativní jídelny. Díky Tvým radám se pustím do dalšího pokusu:-) Díky! Lída
Lído, tak ať to konečně dopadne k tvé spokojenosti 🙂
Dobrý den, Flo
Rád jsem si přečetl zase něco nového, asi rady tentokrát nevyužiji, nemám moc důvěry k tomu, co se tváří jako něco…mléko má být mléko, maso má být maso a sýr prostě sýr.
A to pravím jako pamětník, konzumující za protektorátu umělý med, řepnou marmeládu z mnohalitrových kbelíků, margarín, kdoví z čeho, myjící se mýdlem, drsným jako písek a donášejícím tatínkovi „pivolín“, místo piva – o kvalitě cigaret ani nemluvě…
Zůstanu raději u Vašich krajových rad, o víkendu to byla okurková „máčka“.
Jiínak jsem stále na dovážené stravě, jsou to náramné porce, kombinuji to porůznu i k večeřím. Dnes je na jídelním lístku segedínský guláš, ten já rád, přebývající dva plátky knedlíku, tedy za rodinu čtyři kusy budou asi s vajíčkem a okurkem /znojemským/.
V sobotu nevařím, nejstarší syn má „šedesátku“, jsme zváni…
Přeji vše dobré, pohodu – Jaroslav S.
Jaroslave, naprosto souhlasím. Když má být někde mléko, tak mléko. Ale tofu není náhražka, je to tradiční asijská surovina, která nemá něco zastupovat. Má svůj smysl ve stravě místních obyvatel. To jen západní civilizace tuhle surovinu špatně pochopila a používá ji namísto masa klidně i tam, kde tofu nemá co dělat.
Líbí se mi, jak hospodaříte s dováženým jídlem, zníte velmi spokojeně.
Dakujem za super clanok. Uz len najst kde v Brne je vietnamsky obchod. Inak my kupujeme často aj tofu zo supermarketu. Nam chuti.
V Brně je vietnamská tržnice na Olomoucké ulici, když vyjedete kopec na Slatinu. Nevím, co tam mají, ještě jsem tam nebyla, i když to mám kousek. Ale chystám se.
Aleno, díky za doplnění. Věděla jsem, že v Brně tržnice je, ale už jsem ji nedovedla líp lokalizovat.
Milá Florentýnko,
tofu jsem jedla v jídelně zdravé výživy, měli ho dobře upravené, protože mi chutnalo. Doma jsem ho ještě nikdy nedělala, nevím jestli bych u manžela uspěla. Podle toho, jak píšeš, že je nejlepší ho koupit ve vietnamské prodejně nebo tržnici, tak nemám mnoho možností nákupu a po Tvých zkušenostech s nákupem tofu v supermarketu se toho neodvážím. Pokud se někdy k tomu lepšímu a čerstvějšímu tofu dostanu a vyzkouším ho, napíšu Ti.
Zdravím. Vlasta
Vlasto, myslím, že děláš dobře, na některé věci je lepší si počkat.
Ahoj Flo, nikdy neříkej nikdy, takže i když jsem tofu nikdy nejedla,mám chuť to zkusit. Vietnamskou Večerku s potravinama tady máme, tak se dotáži, jestli tofu ano a jestli rybí omáčku ano.. Jinak jsem tofu viděla v zelenině v oddělení zdravé výživy, teda spíš v lednici.
Zase posun někam, kde jsem ještě nebyla 🙂
Díky za to a zdravím
Květa
Květo, občas není špatné vyjít ze své komfortní zóny a zjistit, jestli se tím něco zlepší. Tak držím palce, ať se ti experiment povede, pokud se do něj někdy pustíš.
Milá Flo, tofu jsem poprvé vyzkoušela před týdnem. Nevařila jsem, nesmažila, jen nakrájela na nudličky a přidala do salátu. Neurazilo, ale nenadchlo. Resp. jsem neviděla chuťovou přidanou hodnotu. Asi oprávněně. Vietnamských obchodů máme na našem malém městě několik (těch s potravinami a s velkým podílem ovozel asi dva, podle odhadu i dobře zásobených), takže se nebudu bát vlka nic, a zkusím se poptat po rybí omáčce i tofu. Láká mě obohatit jídelníček o další surovinu, i když někde uvnitř mám se sójou problém. No dám tomu šanci. Děkuji za další zajímavý článek a odkazy, už jsem se začetla :-).
Jestli jsi to nakrájela jen tak do salátu, tak chápu, že to nemohlo moc oslnit. Tak třeba seženeš to pravé vietnamské a budeš oslněna.
Díky. Znovu zkusím koupit rybí omáčku. Již jednou jsem jí koupila (na základě rady v knize Hovory s řezníkem) a po přičichnutí jsem neměla odvahu jí ochutnat. Myslela jsem, že je zkažená, byla to taková nevůně jako z levné konzervy pro kočky. Díky za vysvětlení, koupím znovu, nejlépe tu na fotce a dám rybí omáčce ještě šanci 🙂
K rybí omáčce se zblízka nečichá, zejména se nestrká nos do lahvičky 🙂 Pod tou vůní si jinak člověk představí ledacos. Základem jsou fermentované ryby, proto takový odér.
Milá Flo,
bezva typ na tofu, ale doma s ním neuspěju. Občas zajdu u nás do zdravé jídelny Bazalka, tam si jídlo s tofu objednám a ještě si pochutnám.
I tak dík za nové informace.
Ivo, to je jasné, tofu zůstane především dámské jídlo. Není proč si s tím lámat hlavu.
A ještě děkuji za vysvětlení jak neslepit rýžové nudle. Moc mi chutnají, jedla jsem je tedy i slepené. Nejlepší chuť mají vařené ve vývaru, krásně ho do sebe nasají.
Ano ano ano 🙂
Ahoj, FLO,
ráda bych zavítala do vietnamské prodejny pro kvalitnější tofu, ale mám jisté obavy. Vidím kolem sebe velmi často, jak vietnamští obchodníci nakupují ve velkém množství hlavně zlevněné zboží v supermarketech. To pak jen přesouvají do svých obchůdků. Trochu pochybuji, že tam nenakoupí i zmiňované tofu a omáčky.
Lenko, v tomhle případě mít obavy vůbec nemusíš. Tohle tofu ani rybí omáčku nemají kde v českých supermarketech koupit, ty tohle zboží nenabízí. Tofu si vyrábí vietnamská komunita vlastní, proto je čerstvé a tak dobré. A rybí omáčku si dovážejí z Vietnamu svou oblíbenou.
Ahoj Flo,
dnes opat perfektny clanok 🙂 Ja sa co do pouzivania tofu povazujem za stredne pokrocileho kuchara, pouzivam ho hlavne naslano. Skusala som vsak experimentovat s tofu aj na sladko a minule som z neho pripravila kakaovy kremovy dezert (zmiesala tofu, banan, 2lyzice kakaa a prisladila lyzickou ryzoveho sirupu). Nebolo to zle, ale urcite to skusim aj z praveho vietnamskeho tofu 🙂
A velka vdaka za instrukcie ohladom rybacej omacky, presne to som potrebovala 🙂
Zelam krasny tyzden, Lucia
Lucia, máš pravdu, tofu lze připravit i jako dezert. Proč ne, je měkké, s jemnou chutí, nic tomu nebrání. Jsi dobrá, že už jsi to vyzkoušela.
Ahoj Flo, oceňuji, že tvoje recepty koketují se zdravou stravou. Vždycky jsem si myslela, že jím relativně zdravě, nicméně po tom, co jsem si na medicíně pořídila volitelný předmět Výživa, jsem zjistila, že sic mám daleko od typu „mrkev jím jen když prošla přes kachnu“, tak to asi úplně ideální nebude. Tofu nám tam zmiňovali také, překvapilo mě, že ač se jedná o rostlinný zdroj bílkovin, je průmyslově upravený tak, že má složení aminokyselin obdobného složení jako lidské tělo, k čemuž se za přírodních okolností blíží tak leda ta kráva a tou bychom se zas tolik ládovat neměli. Takže dva podněty v jednom týdnu, které hrají pro tofu :). Děkuji
Velice mě zaujal volitelný předmět Výživa, můžete mi prosím napsat kdo ho přednáší, případně nějaké tipy na literaturu – děkuju.
Ten je bohužel jen v rámci studia vysoké školy a literaturou nám jsou víceméně zatím pouze recentní vědecké studie :). Kdyby ale přednášející nějakou zajímavou literaturu doporučovali, určitě se podělím o informace 😉
Zdravá strava – jak se to vezme. Já považuju za zdravou stravu všechno, co vzniklo z přirozených surovin takovým kuchařským postupem, který se k nim chová uctivě, šetrně, s respektem, a s cílem získat co nejvíc chuti bez použití průmyslových dochucovadel. Takže pro někoho může být zdravou stravou sójové maso s rýží parboiled, posypané vitamíny, ale pro mě je to pravý opak. Nechtěla bych to jíst.
Díky za doplnění informací o bílkovinách v tofu, to je velmi zajímavé a v mých očích tím tofu ještě víc stouplo na ceně.
To je naprosto správně 🙂 Ale doktor musí být trochu větší pedant, takže i když kdyby nakrásno ten bůček byl z domácího prasátka a babička ho uvařila s láskou a něhou, tak dědečkovi s vysokým cholesterolem a bypassem ho bohužel budu jednou muset nemilosrdně zakázat.To ne že bych byla vyznavač zelené stravy a osypala se při pohledu na slaninu 🙂
A., to je tak krásně řečeno! Tesat do kamene. Děkuju.
Milá Flo, protože mám intoleranci na mléko, tak s tofu experimentuju. Do Sapy to mám trošku z ruky tak kupuji v supermarketu nebo ve zdravé výživě. Někdy se mi jídlo povede víc někdy míň. Tak například pohankové karbanátky s uzeným tofu jsou celkem jedlé. Z bílého jsem dělala i (tvarohovou) náplň do koláčů a nikdo doma s tím neměl problém. Bazalkové tofu používám třeba na pizzu. A u kamárdky jsem ochutnala velmi dobrou směs. Bílé tofu naložené v sójové omáčce, kurkumě, sůl, pepř, oliv. olej. Orestovat s pórkem, červenou paprikou a zamíchat do toho nudle. V každém případě bych dala přednost klasickému tvarohu a kvalitnímu sýru. Krásný víkend Marcela
Marcelo, těch ochucených tofu bych se asi bála, ale smekám klobouk před tvými experimenty. Moc se mi líbí ten nápad s pórkem a paprikou, dostala jsem na to chuť 🙂
Ahoj Flo.
Dnešní článek o vaření mně moc potěšil. Mám ráda dietní kuchyni.
Tofu jsem si připravovala jen za studena a chodila jsem jej kupovat
do zdravé výživy. I skleněné nudle jsou moc dobré jiné si nevařím.
Moc děkuji za tyto recepty, ale rodina tyto chutě moc neschvaluje.
Převážně tuto zdravou stravu jím jen sama.
Zkusím připravit tofu jeden z tvých receptů a pak dám vědět
s čím jsem se setkala u svých strávníků.
Jenom mám obavu jestli seženu to správnou rybí omáčku.
Děkuji za fotku. Iveta.
Iveto, jak dojde na ultrazdravou stravu a podivné suroviny, stávkuje 99 procent domácností, tak si s tím netrap hlavu. Třeba to zachutná aspoň tobě.
Vyrábím z tofu „makrobiotické UHO“, neděste se ani jednoho z těch slov, je to velmi dobré cosi k rýži jakož i k čemukoli dalšímu. Takže do mixéru rozlámu 200 g tofu, kupuji Veto, je vyrobené pomocí řasy nikoli sádry. Další přísady: 120 g vody, 3 kuličky pepře, 2 lžíce sojovky (tamari), 2 lžíce sušené (čerstvé klidně taky) smažené cibule, 2 lžičky polévkových kvasnic, 2 lžičky sirupu na slazení, špetka kari. Dávám tomu 2 cykly, tedy poměrně dost a rychle to mixuji, musí vyjít hladká hmota. Pokud by to nechtělo zjemnět, asi by to spravilo ještě trošku vody. K diskuzi o vietnamském tofu: neberte si to tak, že máte do Prahy daleko a zkuste to, co seženete, ideálně čtěte popisky. Zdravím všechny
Líbo, díky za další recept na tofu, zní zajímavě, nedovedu si to moc představit. Používáš to tedy jako omáčku na rýži?
Vietnamské tofu je vysrážené nikoli sádrou, nikoli řasou, ale syrovátkou z předchozí dávky, která se nechá pár dní stát a zkysnout. Takže v tomhle tofu není nic jiného než sója a špetka soli. I proto se nedá srovnávat se supermarketovým.
Tofu neznám, nemám kde nějaké dobré koupit.
Velmi ale miluji tempeh, naučila jsem se ho na jednom asijském kurzu vaření.
Někde jsem i četla cosi o tom, že fermentované sojové boby jsou zdravější, narozdíl od sojové bílkoviny jako takové. No moc o tom nevím, ale tempeh mi moc chutná.
Tempeh je též výborná surovina, tak třeba bude jako téma zase někdy příště 🙂
Ahoj milá Florentýnko a další zúčastnění.
Právě jsem dojedla naložené tofu, otevřela počítač a od srdce se zasmála. Že by „karma“? Tak se podělím, možná že zachutná i jiným.
Tofu nakrájím na kostky nebo hranolky – asi tak 1,5 x 1,5 cm. Ale to není až tak důležité. Používám obyčejné a uzené. Shrnu do misky a přidávám:
– pár sušených rajčat nakrájených na proužky;
– trochu sušených pomletých nebo jednu čerstvou na atomy rozkrájenou feferonku;
– sušenou bazalku – té dávám víc (čerstvá ráda kvasí);
– česnek nasekaný na jemné plátky;
– cibuli nakrájenou na slabá čtvrtkolečka (šalotku klidně jen na kolečka);
– trochu čerstvě namletého pepře;
– kdo má rád, může přidat olivy nakrájené na kolečka, já upřednostňuju černé.
Opatrně promíchat, nandat do skleničky, zalít kvalitním olivovým nebo rýžovým olejem, chvíli poklepat a dolít, aby tam nebyly vzduchové bubliny, zavíčkovat a dát na týden až dva do ledničky. Občas mi tam vydrží s bídou tři dny a chutná i totálně masožravému manželovi.
Solím až při podávání a navrch sypu čerstvou bazalkou.
Tak přeju dobrou chuť 🙂
Ha! To zní zajímavě 🙂
Osmažím cibulku, na které prohřeju 1/4 lžičky kurkumy a zamíchám rozdrobené bílé tofu. Osolím, sypu momentálně sušenou bazalkou, v průběhu roku i dalšími čerstvými bylinkami. Podávám podle ročního období s nakládanou či čerstvou zeleninou a pečivem.
Super, díky!
Moje dcera tofu smaží na cibulce se zeleninou ( např. mrkev, hrášek, kukuřice, fazolky) a míchá s kuskusem. Taky moc dobré.
Vladi, ale to je asi nějaké tužší tofu, že? Tohle měkké by se zcela jistě rozpadlo.
Ahoj Florentýnko!
Děkuji za zajímavý článek a dobré rady. Chtěla bych jen dodat, že tofu není žádná novota, jak někteří myslí. Používá se již přes 2 tisíce let. Jako mladá jsem hrozně ráda četla čínské detektivky o soudci Ti a tam jsem se dozvěděla o tomto sojovém tvarohu, který se podával v buddhistických klášterech. Je chuťově zcela neutrální, ale přisvojí si chuť skoro všeho, masa, zeleniny i třeba pudinku. Musí se jenom naložit do odpovídající marinády, aby přijal chuť.
Já ho dělám často a ráda. Většinou ho používám do čínské nebo thajské kuchyně namísto masa, naložené do vývaru a sójové omáčky. Ale i do polévky, aby byla výživnější, syrové kostky do horkého bujónu. Zkusím určitě tvojí studenou variantu, ta omáčka vypadá lákavě. Přeji krásný večer, Katka
Katko, to je krásné historické doplnění, děkuju ti moc.
Tofu ze Sapy jsem neměla, ale z běžně dostupných mi zatím nejvíce chutná tofu řada z Lidlu – výborná chuť, vůbec není nahořklé, jak obdélníčky odjinud často bývají a je krásně šťavnaté. Nejlepší je bazalkové.
Veron, já se těchto ochucených věcí bojím, raději si je dochutím sama, abych věděla, co přidávám. Nicméně děkuju za tip, kam pro slušné supermarketové tofu, jsi statečná průzkumnice.
Flo, veľká vďaka za článok i za recepty. Veľmi by som však ocenil i pár podrobností o úprave perilly na šalát. U nás ju totiž pestujeme už roky, a to tak zelenú, ako i fialovú, no používame ju skôr na čaj, nakoľko jej listy majú skôr taký tvrdší a húževnatejší charakter (perilla je nesmierne unikátna a super bylinka pre alergikov)…
A iba tak pre zaujímavosť – v záhrade perillu obvykle pestujeme na záhonoch spolu s rajčinami, paprikami, uhorkami, fazuľou, cuketami a tekvicami. Keď kvitne, svojimi voňavými kvetmi priťahuje opeľovačov (napr. čmeliaky, divé včely, včely samotárky a včely piesočné), a navyše si spolu s ostatnými rastlinkami cez korene vymieňajú množstvo látok, osožných pre obe strany…
Semienka máva v sortimente tak SEMO, ako i mnohí ďalší internetoví dodávatelia…
Juraji, díky za tip, porozhlídnu se, co by se s ní dalo dalšího spáchat. Já ji zatím používám jen na recepty z vietnamské kuchyně, tam je dokonalá.
Milá Florentýnko,
udělala jsi mi velkou radost, z této řady zatím v kuchyni často pracuji pouze se šmakounem, na tofu chodím do bazalky, neboť jsem zatím žádný, mé chuti lahodící, recept neobjevila.
Tyto tři jsou přinejmenším hooodně lákavé 🙂 děkuji !!!!!!!!
Měj se prima
Vladimíra
Vladimíro, i ty se měj prima a případně vyzkoušej.
Tofu jsem kdysi dávno jedenkrát koupila,ochutnala,vyhodila.Od té doby je pro mne podezřelé.Po poučení od tebe,Flo, se třeba někdy odhodlám ho znovu opatrně zkusit.
Jindřiško, nejsi v tom sama, je to podezřelá surovina, netypická pro naši zeměpisnou polohu. Proto to chce čas a trpělivost.
Tak to mě podržte, já tofu jedla jen asi jako většina národa – vakuované ze supermarketu, v lepším případě ze zdravé výživy… tzv. tofu original mi moc nejelo, dala jsem tedy ještě šanci uzené, marinované a zeleninové variantě. Žádná sláva… Ale svým článkem jsi mě opět poučila, takže hned jak to půjde vyrážím v Brně na vietnamskou tržnici a přikoupím tam rovnou i rybí omáčka a koriandr 🙂 Konec výmluvám a určováním toho, co budu vařit podle slevových letáků 😀
Flo, co takhle udělat článek na sojové maso? 🙂
A děkuji, že jsi mi rozšířila obzory i co se týče bloggerů – paní Slunečnice je více než zajímavá 🙂
Krásný víkend!
O sojovém masu psát nebudu, nezlob se. V mém jídelníčku a v mé kuchyni nemá místo a nemohla bych o něm s čistým svědomím nic poslat do světa.
Flo, muzu se zeptat – proc ne sojove maso? Ja sama ho teda nedelam, ale obcas mi ho udela mamka a mam po nem docela krece. Ale nikdy jsem nepatrala po pricine…
Klárko, bezva dotaz 🙂 Pro mě osobně je sojové maso už příliš velké vzdálení se původně dobře myšlené surovině. Soja je snadná na pěstování, rychle rostoucí, s velkým obsahem bílkovin a potravinářský průmysl toho umí dobře zneužívat. Pocitově a chuťově za mně ne. Sojové maso je náhražka masa a jako všechny náhražky – je to stále jen náhražka. Měkké tofu je oproti tomu něco jako přírodní sýr ze sóji.
Dekuju, Florentynko, za objasneni a souhlasim s Tebou. A navic, jak jsem rekla, neni mi po nem dobre.
Čas od času používám tofu nakrájené na nudličky a orestované. Zamíchám do těstovin třeba s rajčaty a česnekem, nebo se zeleninou do rýže. Když se dobře ochutí, nikdo nepoznám že to není kuřecí maso. Do Sapy mám daleko, kupuji ve zdravé výživě.
Terez má dobrý nápad se článkem o sojovém mase. Nevím o tom vůbec nic.
Milo, ty tvé kombinace zní taky velmi zajímavě.
Co se týká sojového masa, viz předchozí odpověď.
Kdysi jsem taky používala Tofu, teď jsem přešla na Tempeh, který je snad údajně i
zdravější,, pro mne hlavně chutnější.
Dělám ho většinou jako čínu.
Jinak velký dík za všechny rady, je to úžasné!
Květo, já děkuju za milý komentář.
ZDRAVÍM VŠECHNY,TAK JSEM SE KONEČNĚ DOSTALA KE PSANÍ.NEJDŘÍVE JSEM BYLA S VNOUČATY NA CHATĚ NO A TEĎ JSEM SI POLEŽELA SE ZAVÁZANÝM KRKEM A TEPLOTOU.MUSÍM VŠECHNO DOHONIT.TOFU JSEM JEŠTĚ NIKDY NEVYZKOUŠELA.TAK SNAD SE TO U NÁS UJME.JITKA
Jitko, chyběla jsi tu! Snad už je nemoc pryč a zase si budeme všichni moci užívat tvých milých komentářů.
Milá Flóo, tufu sa stalo mojou životne dôležitou surovinou. Dokonca sme zašli tak ďaleko, že bol pokus o postavenie fabriky na sójové mlieko. No nakoniec sme sa spojili a ostal len jeden výrobca. O sóji a tofu by sa dala napísať v našej rodine veľká kniha. No nechcem zaťažovať a tak posielam dva recepty, ktoré vždy presvedčili každého aj toho čo o tom nechcel počuť. Verím, že budú chutiť.
Tofu s pórkom a kukuricou
4 porcie
Ingrediencie:
450 g tofu, 150 ml rastlinného oleja, 1 pór nakrájaný na kolieska, 4 kukuričky nakrájané pozdĺž na prúžky, 60 g cukrového hrášku, 1 červená paprika zbavená semienok a nakrájaná na kocky, 60 g nakladaných bambusových výhonkov, 1 PL ryžového vína, 4 PL ustricovej omáčky, 3 PL svetlej sójovej omáčky, 2 KL cukru, 50 ml zeleninového vývaru, 1 KL kukuričného škrobu, 2 KL vody, soľ, ryža ako príloha
Postup:
1. Tofu osušíme papierovou utierkou. Nakrájame ho na kocky o rozmere 2,5 cm.
2. V predhriatom woku rozohreje olej, pridáme kocky tofu a opečieme ich zo všetkých strán do zlatista. Obraciame ich opatrne, aby nestratili tvar. Hotové tofu prenesieme na vrstvu papierovej utierky a odsajeme z neho nadbytočný tuk.
3. Vo woku necháme asi 2 PL oleja ostatné vylejeme. Pridáme pór, kukuričky, struky cukrového hrachu, červenú papriku a bambusové výhonky. Všetko opekáme 2 – 3 minúty.
4. K zmesi vo woku pridáme ryžové víno, ustricovú omáčku, cukor a zeleninový vývar. Kukuričný škrob rozpustíme vo vode a vmiešame do woku. Omáčku prípadne dosolíme. Všetko ešte povaríme aby zmes zhustla.
5. Do woku opatrne vmiešame tofu a dôkladne ho prehrejeme. Hotové jedlo rozdelíme do misiek a ihneď podávame. Ako príloha je ryža alebo ryžové rezance.
Tofu na sladko
Tofu je neutrálna surovina a dajú sa z neho robiť fantastické jedlá. Je viacej ochladzujúci ale po tepelnej úprave mení svoju termitu. Toto je recept, ktorý urobíte do 5 minút ak máte suroviny po ruke. Je lahodný a prekvapí svojou originalitou.
4 osoby
Ingrediencie:
1 celé biele tofu, 1 – 3 PL bieleho jogurtu (môžete pridať aj vanilkový), hrsť hrozienok namočených vopred v teplej vode alebo Mirine, 4 – 6 PL kokosovej múčky, 2 PL medu.
Postup:
1. Tofu rozdrvíme v rukách a vložíme do väčšej misky. Pridáme vopred namočené hrozienka, biely jogurt a kokosovú múčku. Všetko premiešame a dosladíme podľa chuti medom.
TIP: Ak potrebujete viacej zahriať a dezert používate cez zimu tak pridajte zahrievajúce suroviny ako je škorica, vanilka, klinček, perníkové korenie.
Verím, že budú chutiť. Chcem poďakovať za informácie a skvelé nápady. Tvoju vytrvalosť a lásku s akou robíš svoju prácu – koníček. Soňa
Soňo, to je nálož, díky za milou inspiraci a doplnění k článku.
Zdravím,
u nás frčí tofu uzené (kupuji v Lidlu a naprosta spokojenost – ale po přečtení tohoto článku mne láká ochutnat „to pravé“ jestli je tam fakt takový chuťový rozdíl )
– buď přidávám do zeleninové směsi podušené na pánvi – např. cibule, pórek, mrkev, cuketa, celer (obojí) petržel, paprika, žampióny …. zkrátka co je doma, někdy je to ze tří surovin, někdy třeba z osmi 🙂 v každém případě na závěr přidávám nakostičkované uzené tofu a směs spojím pár lžícemi thajské sladkokyselé omáčky na kuře, jíme s rýží
– druhá varianta je méně zdravá, ale moc dobrá – nakostičkuji n. nahrubo nastrouhám uzené tofu, přidám zelenou cibulku a majonézu mixnutou se zakysankou, někdy přidám goudu, vejce nebo šunku záleží na náladě, v létě obložím rajčaty a přikusujem bagetky
Ahoj Moniko, to jsou prima nápady, kam tofu propašovat, díky za ně. S tím měkkým vietnamským buď opatrná, pokud ho budeš přidávat do směsi v pánvi, tak až úplně nakonec a opatrně, je měkké a křehké a nesnese intenzivní míchání.
K tomu tofu z tržnice Sapa: http://ekonomika.idnes.cz/inspektori-uzavreli-nelegalni-vyrobnu-tofu-fm6-/ekonomika.aspx?c=A160408_104739_ekonomika_chrs
Martine, je to velmi nemilé, už jsem se k tomu vyjádřila o kousek níž. Flo.
Díky za recepty v článku i v diskuzi, tofu mám ráda, ale tempeh raději, článek o něm by byl taky fajn. Ale po dnešní zprávě o výrobně tofu v Sapě (například tady: http://www.denik.cz/ekonomika/inspekce-zavrela-nelegalni-vyrobnu-tofu-prodavaneho-v-prazske-trznici-sapa-20160408.html) zůstanu bohužel raději u Veta nebo Sunfoodu ze zdravé výživy
Dominiko, k tomu se nedá nic dodat, snad jen viz odpověď pro Helenu níže.
Aby nedošlo k mýlce, tofu mam v lednici téměř vždy, ale právě to trvanlivé, zde zbytečně haněné. Při vši úctě k asijské kuchyni, mám ráda jistý hygienický standard.
Heleno, o hygienickém standardu nemůže být diskuze. Ten snad požadujeme všichni. To, co se stalo v Sapě, je otřesné, nějakou dobu si určitě tamní tofu nekoupím. Přesto pevně věřím, že měkké vietnamské tofu je hvězdná surovina, která to trvanlivé strčí tisíckrát do kapsy a ještě se mu vysměje. Totéž se může stát i s jinými surovinami, všichni snad známe příběhy kuřecího masa chlazeného po porážce ve vodě nebo jahod přepravovaných ze sousedních zemí za doprovodu protiplísňových postřiků ještě pár okamžiků před naskladněním do obchodů.
Dobrý den,
hledala jsem nápady na přípravu tofu a první místo, kam nejraději chodím pro inspiraci, je Vaše webová stránka. Už jsem se o pár receptů s tofu pokoušela ale nebylo to nic moc. Podle toho, co tu píšete, pravděpodobně byla chyba ve výběru tofu. Z Prahy nejsem a jediné místo, kde je tofu k sehnání tady u nás je supermarket pokud vím. Kdyby někdo věděl o nějakém místě v Jihlavě nebo v Brně, kde prodávají čerstvé tofu, byla bych moc ráda, kdyby mi to dal vědět.
Jinak ty rýžové nudle jsou skvělý, nikdy se mi nestalo, že by se mi lepily, ale rozhodně jsou nejlepší když se podávají hned po uvaření.
Děkuji za inspiraci!
Reni, v Brně zcela jistě je velká vietnamská tržnice.
Milá Flo nemohu toho k tofu moc říct ještě jsem nezkoušela a prostě asi nepřišel ten správný čas snad někdy jestli trefím na ten správný jak píšeš.Rybí omáčku jsem si koupila ve Spencru a teď nemohu najít na česká ani anglické jaké je teď nebudu vědět jak ho upotřebit když je omáčka na studenou a teplou kuchyni.
Julianno, pokud jsi koupila omáčku v M&S, tak zřejmě bude použitelná na oba dva typy kuchyně, nemusíš mít obavy ji použít kamkoli, kde je v receptu vyžadována.
Dobrý den,
tofu dělám pravidelně. Začala jsem receptem od dědečka – tofu naplátkovat na centimetrové plátky, potřít prolisovaným česnekem a posypat mletým kmínem a solí. Po chvíli obalit ve vajíčku a strouhance jako řízek a smažit.
Můj manžel a ostatní známí, kteří jsou hlavně masožraví ale mají raději recept ze socialistické čínské kuchařky – osmažíme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené tofu, osmažíme, přidáme mražený hrášek, chvíli dusíme a zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě. Je to výborné s rýží.
Pro dietářky je dobrá i tofu pomazánka – tofu nastrouháme na jemno, přidáme žervé a česnek, trochu vody a podle chuti sůl…
Nedávno měli v Lidlu akci a vega jídla – měla jsem boloňské špagety a chilli con carne – vše bylo s mletým tofu a bylo to skvělé, manžel ani nepoznal, že je v jídle tofu.
Jana
Bezva nápady a postřehy, Jani, díky.
Milá Flo,
moc děkuji za recepty na tofu a omáčku k němu. Vyzkoušela jsem a bylo to výborné, i spolubydlícím moc chutnalo.
Já děkuju za vyzkoušení, Hani.
Dobry den Jani 🙂 omlouvam se predem,ze pisu bez diakritiky,ale bude to rychlejsj, z mobilu :).Dekuji za tento clanek :)A vubec za Vase stranky :)Jsem nadsena.. Poprve,kdyz jsem na Vas web narazila jsem mu nevenovala moc pozornosti, protoze muj prvni dojem (chyba!-aniz bych to nejak prostudovala) byl ten,ze se jedna o takovou tu kuchyni bez masa,vajec,mleka no ciste veganskou :)Ani nevim jak jsem na to prisla,mozna ze to dnes vykukuje vsude :)Hrozne rada se zajimam o zdrave stravovani, rada experimentuji a zkousim nove veci,mam dvouleteho synka ale pritele masozravce :)Tudiz jen vege u nas neprojde :)Rada se ale mrknu i na Vase jine recepty,dneska zkusim tofu,ikdyz pipravde ze supermarketu,netusila jsem,ze se da poridit jinak a bohuzel od Prahy jsme daleko tak koupe z trznice nam asi nevyjde :(.Nicmene snazim se nakupovat zdrave a dobre,ale vim ze to neni dokonale..Ted pres zimu je to tezke,protoze trhy zacinaji u nas az na jare pozdeji 🙁 Takze ted opravdu nakupuji v supermarketu,ale snazim se vybirat kvalitni potraviny a nejedu podle akci,ale planuji jidelnicek na cely tyden a podle toho nakupuji :)Pardon za tak dlouhy komentar a ze to neni uplne k tema clanku ale jsem moc rada ze jsem na Vas narazila tak mam potrebu to napsat :)Dekuji a preji Krasny den Petra
Petro, jdete na to skvěle, moc vám fandím a ať se vám stále daří. S tím veganským zaměřením blogu jste mě pobavila 🙂
Krásné sváteční tofu pondělí 🙂 Kupuji taky tofu v supermarketu nebo zdravé výživě, někdy bio a chutná mi, třeba i ochucené bazalkou či chili. Mám ráda i uzené či marinované ale i bílé, které víc ochutím. Moc mi chutná i jen tak pokrájené na plátky a položené třeba na tmavý chléb, který napatlám osoleným avokádem, posypu třeba semínky, u vaření ho přidávám do předpřipraveného základu, kde pak naskákne chutě, neopékám. Chutmá mi to tak, i když to není to pravé asijské vaření. V sapě jsem byla jednou na výborné Pho a pak tak pro zajímavost, ale já se tam nakupovat trošku (asi hloupě) bojím, přeci jen trochu víc důvěřuji zboží, které prošlo nějakou relativní hygienickou a veterinární kontrolou…jaký máte na toto názor? Jinak souhlas, že originální ptraviny od Vietnamců jsou autentické, lepší…Jinak mám doma dobrou sojovku, rybí omajdu, ráda zkouším, ale ze supermarketu radši no… a zkoušela jste také ruské obchody? Miluju pelmeně 🙂
Miri, souhlas, nákup v Sapě je trochu adrenalin a člověk musí chtít věřit tomu, že je vše v pořádku. Jinak tam nemá smysl chodit.
kupuju tofu od firmy Sunfood a je chuťově vynikající, a výrazně se odlišující od všech ostatních značek. To vietnamské jsem nejedla (i když mě to láká). Dozvěděla jsem se nedávno, že to od firmy Sunfood se i vyrábí jinou technologií než činí ostatní výrobci, bližší podrobnosti neznám (a není to propagace této firmy, to jejich tofu je prostě dobré :-).
Milá Florentýnko,
po přečtení článku a diskuze o používání tofu přidám dvě informace:
1/ Rád ochutnávám autentická cizokrajná jídla. Nejlépe při pobytu v cizích krajích, ale také v tuzemsku či třeba v Německu, pokud je připravují kuchaři ze zemí původu a pokud je připravují originálním (původním) postupem. Předloni při pobytu v Praze jsem na Smíchově zašel do čínské (opravdu čínské) restaurace a dal si tam „tofu po sečuánsku“. Dodnes na to vzpomínám jako na jedno z nejlepších jídel, které jsem v poslední době jedl.
2/ Můj kolega Do Van Loc mi kdysi dávno vyprávěl, jak u nich doma ve Vietnamu (u nich na vesnici) rybí omáčku dělají. V tom okamžiku bych ji do huby nevzal. Zvykl jsem si ji ale dávat do japonské polévky miso a používám ji. Několik druhů či značek se dá koupit v Tescu a podle mého názoru jsou kvalitní.
Tonda
sehnat CHIN-SU, nebo jakoukoliv rybí omáčku tady u nás je nemožné snad , jedu do Přerova a snad se mě to tam podaří. jinak dělám jen pomazánku z tofu , zatím a ta nám chutná, jen se musí více ochutit koupím jen tofu v marketu ,a jezdit třeba do Olomouce , kde bych ji snad koupil se mě neviplatí , je to přes 40km ((
Zdravím, Flo, děkuji za informace o tofu. Ještě jsem nezkoušela, ale chystám se na to a tyto rady mi přijdou velmi vhod. Jen mám dotaz k rybí omáčce. Čichat tedy rozhodně nebudu, ale potřebovala bych vědět, jestli je po přidání omáčky jídlo cítit rybinou. Já totiž nesnáším rybí pach. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Jani, samozřejmě trochu to cítit je, obzvlášť, když tuhle vůni snadno identifikujete. Není to pro běžného strávníka nijak dráždivé, ale pokud jste na rybinu vysazená, tak ji tam najdete hned.
Ahoj Florentýnko,
narazila jsem na tento web a jsem nadšená 🙂 Děkuji za tipy, určitě toho spoustu vyzkouším.
Chtěla jsem bych se také podělit o svou zkušenost s tofu. Nedávno jsem připravovala pohoštění pro pár přátel a kromě utopenců jsem naložila i tofu. Byl to ode mě hokus-pokus, ale troufnu si říct, že to dopadlo dobře, přátelům to moc chutnalo – alespoň tedy těm, kteří byli otevření tomu, zkusit něco nového a zdravé stravy se nebojí, ostatní ani neochutnali 🙂 Tofu jsem nakrájela na větší kostičky, použila jsem mletou papriku, pepř, sůl, nové koření, pepř celý, bobkový list. Přidala cibuli na půlměsíčky, pokrájenené kysané zelí a feferonky na kolečka. Zalila jsem to olejem, smíchaným s polévkou lžicí octa. Nechala jsem týden uležet a bylo hotovo 🙂
Ahoj Flo,
ráda bych se zeptala zda se dá tofu dát třeba jako příloha třeba zapečeným bramborám nebo těstovinám se zeleninou. Mám švagrovou, která přestala jíst maso a jelikož budu dělat pečenou kachnu s knedlíkem a zelím tak jí musím taky něco udělat. Napadlo mě tofu, které má ráda, ale kvůli ní rybí omáčku kupovat fakt nechci. Můj manžel tofu nejí a já ho v oblibě taky nemám :-). Budu ráda za každou jinou radu jak naložit ještě s tofu. Díky moc
Peťa
Pěkný den.
Děkuji za Vaše stránky. Vařím často a používám Vaše repty 🙂 A neustále slyším, že vařím jinak, než obvykle (např svíčková). Ale to nic.
Do jemnější omáčky na TOFU jsem dal na radu místních vietnamců sirup z agáve místo cukru. To pak nemá chybu 🙂
Přeji Vám i čtenářům mnoho kulinářských zážitků 🙂
Pavel
Díky za milé ohlasy i za zajímavý tip na tofu, Pavle. Ať se daří! Flo.
Ahoj Flo, tofu mám ráda jak přírodní tak i uzené, používám do studené kuchyně, ale i do zeleninových směsí s pohankou, jáhly nebo těstovinami, zdravím a čekám další inspiraci.
Na základě vašeho článku jsem si koupila rybí omáčku Chin Su a musím říct, že podle tmavé rybí omáčky, kterou jsem kdysi měla, a která smrděla doslova jako chcíplá ryba :), ….je omáčka Chin-Su úplně jiná liga. Skvělá, lahodná, voní … a tofu marinované v ní a v dalších ingrediencích dle vašeho popisu, je ochucené výborně a je opravdu „žravé“ :))
Děkuji, Florentýnko, za skvělý tip i za vaše super stránky, které mám moc ráda ♥
Ivča
Děkuji za skvělé tipy. Já tofu většinou vařím, pak snažím na cibulce, přidám sójovku, barbecue omáčku nebo zázvorovou, trošku pálivé paprikové pasty (pravé z Maďarska), zakapu limetou (nešetřím)a je to taková chuťovka, že vás to vystřelí…hlavně spojení tofu, limetka a
nějaká omáčka nebo např. ořechový olej, opražené oříšky, pistácie…
Zapomněla jsem, že pridavam pečená jablka a pak teprve dochutím, je to bomba.
Jsem moc ráda, že jsem objevila vaše stránky, nabízená omáčka vypadá zajímavě tím, že má ve složení lososovou příchuť,možná proto chutná jinak, ale je v ní moc moc různých přidaných látek a ančoviček jen 44%.(Rybí extrakt (ančovičky, sůl, voda) (44%), voda, sůl (8%), cukr (7%), zlepšovače chuti (E621, E635), regulátory kyselosti (E260, E330), lososová příchuť, konzervanty (E202, E211), zahušťovadlo (E415), barviva (E150a, E120). Zkuste vyzkoušet Squid ta je sice silnější, ale stačí jen víc naředit její složení jen ANČOVIČKY 77%, mořská sůl, cukr, zajímavá je také Megachef rybí omáčka Premium, ale u mě vede Squid. Možná zná někdo také ještě nějakou zajímavou, která by stála za vyzkoušení a nebyla moc chemická 🙂 Hodně sil ve vaší tvořivosti jste skvělá