Grilovaná příloha na pět způsobů

S grilem se dá kouzlit, a to doslova. Stačí si k tomu uvědomit naprosto jednoduchou a přitom jedinečnou věc: když má gril poklop, chová se v podstatě jako rozpálená trouba. Tudíž se v něm dá upéct buchta, pizza i zeleninová nebo jiná grilovaná příloha, kterou zrovna potřebujete k masu a klobáskám.

Proto než nás teplo pro letošek definitivně opustí a uděláme grilu na nějakou dobu pá-pá (což vlastně není až tak třeba, neboť grilovat se dá i v zimě, jen to má zase jiné kouzlo), dovoluji si vám naservírovat pár mých letošních venkovních oblíbenců, kteří se ochotně stali hitem spřátelených posezení.


grilovací party

1. grilovaná příloha: Kořeněný květák

Pokud milujete smažený květák, pak vás tento recept zavede na podobnou chuťovou linku. On totiž i pečený květák dokáže chutnat podobně jako to, co se skrývá v trojobalu. Tady je to ale vše ještě umocněno kořením a polechtáno kouřem z grilu.

Základem je jedna hlávka květáku, jedna lžíce oleje a jedna hliníková miska na gril. Je jedno, zda bude mít otvory ve dnu či nikoli, funguje obojí. Plus trocha koření a můžete kouzlit podle následujícícho zaříkávadla:

  1. Květák rozeberte na růžičky, ty větší klidně ještě překrojte na poloviny nebo dokonce čtvrtiny. Čím stejnoměrnější budete mít kousky, tím líp.
  2. V oleji rozmíchejte půl lžičky uzené papriky (nemáte-li, vezměte obyčejnou sladkou nebo jemně pálivou, ale o hodně přijdete), půl lžičky čerstvě podrceného římského kmínu a třetinu lžičky soli. V tomto oleji pak rázně promíchejte růžičky květáku, až budete mít pocit, že lépe obalit a ochutit už nejdou.
  3. Následně růžičky květáku rozprostřete v jedné vrstvě do hliníkové grilovací misky, vložte na horký gril, zakryjte poklopem a pečte 10-15 minut, podle toho, jak měkký květák máte rádi. Mně klidně stačí i méně, ráda si ho vychutnám ještě trochu syrově křupavý. Nezapomeňte v průběhu květák občas pootočit nebo aspoň promíchat, ať se dostane spodní stranou nahoru a vice versa.

kořeněný květák gilovaná příloha

2. grilovaná příloha: Fazolkové balíčky

Na tenhle zázrak budete potřebovat buď čerstvé, předem 3 minuty povařené a prudce v ledové vodě zchlazené fazolkové lusky, nebo si klidně vstačíte i s mraženými lusky, které necháte v lednici povolit (předvařovat je pak už nemusíte). Jen si v takovém případě dejte pozor, ať pořídíte mražené lusky celé a nikoli sekané.

Na každých 5-7 dlouhých fazolek vezmete jeden plátek slaniny a lusky uprostřed obalíte tak, aby vznikla otýpka. Jeden svazeček vedle druhého naskládejte opět do hliníkové misky a grilujte pod poklopem tak dlouho, až se slanina trochu vypeče, podle žáru grilu to bude trvat 5-10 minut.

plněná paprika grilovaná příloha

3. grilovaná příloha: Papriky s kukuřicí

Loni jsem psala o paprikách plněných sýrem (odkaz na recept najdete na konci tohoto článku), takže letos jsem si řekla, že je čas na změnu. Vyzrála jsem na ni snadno, mozarellu a fetu jsem vyměnila za mraženou (a při pokojové teplotě povolenou) kukuřici, ochucenou bazalkovým pestem a chili papričkou. Žádosti o recept opět zaručeny.

Na jeden balíček rozmražené kukuřice budete potřebovat 2 vrchovaté lžíce bazalkového pesta (recept třeba zde: LINK bazalkové pesto, které neztrácí zelenou barvu), 1 malou chilli papričku – případně méně nebo více podle chuti – a 200 g strouhaného sýra, bohatě stačí eidam.

Následně rozkrojíte napůl, a to i se stopkou a semeníkem, několik paprik. Netroufám si uvádět vám přesná množství, protože v létě je velikost paprik tak rozmanitá, že by vám to stejně podle mého receptu nevyšlo. Odhadem se jedná o 4 papriky, ovšem plus mínus.

Z paprikových lodiček šikovně pomocí lžíce vydlábněte semeník, dejte ale pozor, aby část se stopkou zůstala na místě a omylem jste ji neodtrhli. Jakmile přijdete o tu část papriky, kde vrůstá stopka, bude vám náplň vypadávat.

Smíchejte kukuřici s pestem a chili papričkou a touto směsí paprikové lodičky naplňte. Na závěr zasypte sýrem, naskládejte do hliníkové grilovací misky a opět vložte do grilu, který můžete zakrýt poklopem.

Grilujte poměrně zprudka, 8-10 minut, tentokrát nic neotáčejte. Pokud se na spodu paprik vytvoří černý spálený flek, nechte ho být, vůbec to nevadí, naopak je to známka dobře rozpáleného grilu.

pizza kolečka grilovaná příloha

4. grilovaná příloha: Pizza kolečka

Tahle finta je též v grilovací společnosti velmi oblíbená. Stačí na ni plát kupovaného chlazeného těsta na pizzu, který jemně a tence potřete protlakem, tedy nikoli kečupem, pokladete šunkou nebo slaninou, která vám zbyla z fazolek, a posypete strouhaným sýrem, který vám pro změnu zbyl z plněných paprik. Pak musíte vše opatrně stočit do těsného závinu, a to tak, aby výsledný váleček byl spíš delší a tenčí než kratší a tlustší.

Naplněný váleček těsta nyní směle nakrájejte na plátky silné 2-3 cm. Nic si nedělejte z toho, že se tím váleček poněkud zploští a nevznikají úhledná kolečka, nýbrž jakési šišoidy. Konejšivě je vezměte do ruky a skládejte s několikacentimetrovými rozestupy do olejem vymazané nebo papírem na pečení vyložené hliníkové grilovací misky, která má rovné dno bez otvorů. Jemně můžete upravit tvar, aby víc připomínal kolo, pokud o to stojíte.

Pečte 15-20 minut v grilu zakrytém poklopem, spíše na středně silném žáru, až těsto jemně zezlátne. Nečekejte na absolutní zezlátnutí, jednak by vám to bylo dlouhé a jednak byste těsto zbytečně vysušovali a trápili. Není nad to, když jeden kousek na zkoušku vyjmete a prohlásíte, že jen provádíte chuťový test, ať ostatní laskavě ještě vydrží, že se určitě dočkají.

česneková bageta z grilu

5. grilovaná příloha: Česneková bageta

Skončím tento článek s těžkým kalibrem v ruce. Pokud máte své hosty obzvlášť rádi, můžete jim dopřát svěží česnekový dech nevídané razance, protože tahle bageta se nedá přestat ujídat a přitom se jedná o zcela primitivní kuchařský počin.

Nechte si změknout dvě lžíce másla, aby se dalo snadno roztírat. Smíchejte ho s jedním stroužkem česneku, který jste předem prolisovali nebo rozetřeli, velkou špetkou soli a půl lžičkou sušených bylinek, skvělá je provensálská směs, která voní především oreganem.

Bagetu nařízněte, jako byste se ji snažili rozrájet na plátky, ale nedokrojte. Měla by zůstat v jednom kuse. Do zářezů, které jste vytvořili, nožem vetřete ochucené máslo a zbytkem másla ještě potřete bagetu napovrchu. Následně ji zabalte do alobalu a položte na rošt grilu. Pečte 5 minut po spodní straně a pak ještě dalších 3-5 minut po straně horní. Když bagetu vybalíte, měla by být horká a neuvěřitelně vonět (a taky chutnat).

Tím končím hitparádu mých pěti letošních grilovacích příloh. Jen prosím pěkně samým nadšením nezapomeňte, že to jsou především přílohy a že by s tedy měly k něčemu přikládat. Obvykle k masu.

příloha ke grilovanému masu

Nechte si chutnat a nezapomeňte, že vše, co jsem jmenovala, lze v případě nepřízně počasí upéct doma v troubě, poslušně vyhřáté na 200 stupňů, nebo klidně i o maličko víc, pokud jste připraveni být ve střehu a hlídat.

A zde ještě odkazy na mé starší články, ve kterých se též producíruje něco lehkého a grilovaného:

Tak ať vám chutná a vašemu grilu to pálí.
 

Zapojte se do diskuze

  1. To jsou super mňamky….škoda že léto už pomalu končí.

  2. tornado-lou says:

    už tři dny mám v lednici květák a přemýšlím co s ním udělat. to je znamení!

  3. Ladislav says:

    Ahoj. Určiťe něco vyskoušim.

  4. Jarmila Ročáková says:

    úžasné, fakticky. Jen se divím, že tě ještě nepozvali do televize a nenazvali tento pořad třeba: S Florentýnkou v kuchyni nebo Jak šmakuje Florentýnka anebo Florentýnka v akci
    🙂

  5. Mila Flo! Hm, narobila si mi chute, slinky sa zbiehaju, vikend to isti!
    Si skvela, len tak dalej.
    Vsetka dobre!
    Jana

  6. Flo , moc děkuji za všechny recepty , které mi posíláš . Ty dnešní jsou úžasné .

  7. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, opět skvělé recepty na grilované přílohy. Určitě dojde na jejich vyzkoušení ještě v této sezóně a potom budou zařazeny do oblíbených jídel.
    Díky a hezký víkend. Vlasta

  8. Maruška says:

    To vypadá naprosto úžasně! Určitě něco vyzkouším, moc děkuju♥ M.

  9. Díky za výborný a již vyzkoušený nápad. V létě by mi bylo nad grilem horko, udělám si grilovačku v zimě.

  10. Ten květák vypadá fakt lákavě. Flo,jdu do toho a třebaže prázdniny končí ,mě to je fuk. Jsem důchodkyně a ta může grilovat i v září. Aspoň budu mít na příští rok náskok.
    Díky za skvělý nápad. Alena

  11. Julianna says:

    Milá Flo jako obyčejně zase skvělé nápady jen kdyby to měl kdo grilovat nějak prostě nejsme grilovací nadšenci,ale chutně vše vypadá a kuchařky už mám všechny dvě jsem dostala pod stromeček a tři jsem si postupně koupila pomalu pročítám a zkouším recepty vánoční ještě ne,ale také se na ni dostane.

  12. Vypadá to skvěle, když nestihnu gril, vyzkouším v troubě.
    Díky Florentýnko za skvělý nápad.

  13. Marta says:

    Milá Florentýno,

    sdílením se radosti násobí, děkuji, a Tobě k té třetí blahopřeji!

  14. Veronika says:

    Květák jsem dnes grilovala v troubě jako přílohu k obědu a byl naprosto vynikající….dostala jsem svolení takový obidek opakovat častěji.

  15. Florentýno,

    ňam! Nemáš někde povídání o grilech nebo venkovních kuchyních?

    Díky 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close