Pečená ricotta mě na seznamu kuchařských nápadů pronásledovala už nějakou dobu. Dostala jsem se k ní až teď, v postním období, a jak už to tak u dobrých a vydařených věcí bývá, pochopitelně lituju, že jsem se s ní nepotkala mnohem dřív.
Tenhle jednoduchý skvost vám proto běžím naservírovat hezky zatepla. Ale i kdyby mi po cestě vychladnul, stejně zůstane dobrý. Trápí mě jediná věc. Recept je tak jednoduchý, snadný a přímočarý, že k němu v podstatě nemám co dodat.
Pečená ricotta je prostě jen upečená ricotta
Přesněji řečeno, pečená ricotta je ricotta smíchaná s pár vajíčky, špetkou soli a malou trochou něčeho voňavého až pikantního, co ji chuťově obohatí. A to je vše.
Nic se nešlehá, netře, dokonce ani nepotřebujete metličku. Směs se může smíchat lžící nebo vařečkou.
Tahle směs se zapeče v troubě, až na povrchu zezlátne a nafoukne se. Tohle nafouknutí pečené ricottě samozřejmě nevydrží, po vytažení z trouby zase klesne na původní objem.
Pečená ricotta se může podávat horká, vlažná i studená, jako lehký předkrm i jako lehká večeře.
Pokud vás baví sýry rozpečené v troubě, tento recept má podobnou úroveň obtížnosti. I kuchařský novic si bude říkat, že je to podezřele jednoduché. Ale ono to opravdu je takhle jednoduché a není už na tom co vylepšovat.
Pečená ricotta má stejně jemnou strukturu, jako ricotta čerstvá, nepečená. Za tepla se netáhne jako zahřáté tvrdé sýry, netvoří sýrová vlákna, ale přesto nabídne podobně uspokojivé opojení, až ji ochutnáte.
Co to je ricotta
Protože k receptu samotnému opravdu nemám co dodat, aspoň vám napíšu, co to ta ricotta je vlastně zač a jestli je dobrý nápad vyměnit ji třeba za tvaroh nebo za mascarpone.
Ricotta je čerstvý, krémový italský sýr vyrobený nejčastěji z mléka kravského, ale existuje i ricotta z mléka ovčího, bůvolího nebo kozího.
Vlastně je to vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Pokud tušíte, jak sýry vznikají, bude se vám to lépe představovat. To se vezme mléko, šikovně se do něj přidá syřidlo či něco kyselého, taky se šikovně pracuje s teplem, a tím se mléko srazí a sraženiny se zachytí a scedí. Z nich postupně vznikne sýr. To, co odteče, je syrovátka.
Právě z této syrovátky se vyrábí ricotta. Vzniká tedy z tekutiny, ze které už byla odstraněna většina mléčných bílkovin. Syrovátka se nechá zkysnout, zahřeje se skoro k varu a sraženiny, které tím objeví, se opět klasicky scedí.
Díky tomu má ricotta jinou chuť i strukturu než většina čerstvých sýrů. Prostě obsahuje jiný druh mléčných bílkovin. Obvykle se nenechává uzrát a jí se především čerstvá.
V teple se ricotta neroztéká, ale drží si tvar.
Asi tedy tušíte, jak odpovím na otázku, zda by se ricotta dala nahradit něčím jiným.
Záměna za tvaroh
Tvaroh se jako záměna ricotty sám nabízí, protože má podobnou barvu a podobnou hustotu. Ovšem chuťově to fungovat nebude.
Zatímco v ricotta je nasládlá a téměř v ní neucítíte kyselé tóny, tvaroh je oproti tomu kyselý dost. I když se to třeba na první pohled nezdá. Pokud někdy můžete obě dvě suroviny ochutnat najednou, vyzkoušejte to, hned poznáte rozdíl. Po upečení kyselost tvarohu ještě vystoupí, takže výsledek bude o hodně jiný.
Záměna za mascarpone
To, že některé suroviny mají italský název, ještě neznamená, že se dají libovolně zaměňovat.
Zatímco ricotta má blíž k měkkému tvarohu z vaničky, mascarpone připomíná hustou, tuhou vrstvu na povrchu smetany ke šlehání. Je to zhruba jako srovnávat máslo a tvaroh. Někdy, zcela výjimečně, se zaměnit dají, ale tady to smysl nedává. Do pomazánky si je klidně vyměňte, zde to nedělejte.
Pečená ricotta se dá ochutit na mnoho a mnoho způsobů
V základní verzi stačí smíchat pouze ricottu, vejce a sůl. Já mám ovšem ráda, když se k ricottě ještě přimíchá trocha parmazánu, dojem zapečeného sýra se tím umocní. Tuhle verzi tedy najdete i v přiloženém receptu.
Ovšem dochucovat můžete i jinak. Zde je pár možností:
- sušené bylinky
- nasekané čerstvé bylinky
- nasekaná sušená rajčata
- pesto rosso
- nastrouhaná citronová kůra
- drcené chilli
- muškátový oříšek
- olivová pasta
- nasekané olivy
- pecorino namísto parmazánu
- česnek
- jarní cibulka
Vždycky se však snažte, aby suroviny vybrané na dochucení ladily dohromady. Méně je někdy více.
Suroviny
- 500 g ricotty (obvykle 2 kelímky po 250 g)
- 2 vejce
- 30 g strouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička másla na vymazání malého pekáčku nebo zapékací misky
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů bez horkovzduchu. Zapékací misku o objemu pouze kolem 700 ml vymažte máslem.
- V misce smíchejte ricottu, celá vejce, strouhaný parmazán a sůl. Můžete přidat sušené bylinky na dochucení, zejména tymián nebo oregano, ale opatrně, jsou velmi aromatické. Směs nepotřebuje nic jiného, než promíchat, aby se vše spojilo dohromady. Nic víc.
- Ricottovou směs přendejte do připravené zapékací misky, uhlaďte a zakápněte olivovým olejem.
- Vložte do horké trouby a pečte 30-35 minut, až směs trochu povyskočí a hlavně začne zlátnout na povrchu. Nemusíte se bát, že byste pečenou ricottu přepekli, pár minut navíc jí určitě neublíží.
- Po vyjmutí z trouby pečená ricotta opět klesne zpátky na původní objem, protože ji nemá co udržet nakypřenou. Můžete ji podávat horkou, teplou, vlažnou i studenou, nejlépe s krekry nebo tenkými plátky pečiva a trochou zeleniny.
Nádherně lákavé. A vůbec neznám. Díky moc…
Děkuji za tip. Je to něco úplně nového, to musím zkusit.
Hezký den?️?
Moc děkuji, něco takového zrovna potřebuji, doktorka se na mne zlobila, že mám vysoký cukr a cholesterol a tohle vypadá docela dietně. 🙂
P.S.
K tomu pánovi, co jste o něm psala v mailu dodám, že když jdou bubáci spát, dívají se pod postel, jestli tam náhodou není. 😉
To vypadá moc lákavě. Díky za zajímavý tip
Výborný nápad! Dík za tip 😉
Už se těším , no z nějakého důvodu trpím představou , že u pečení ( zapékají atd ) délka a výsledek závisí i na výšce nádoby resp té pečené hmoty 😉 málokdy se ale v receptech setkám s velikosti nádoby ( v anglických výrazně častěji – asi jsou anglicky mluvící ženy stejně málo zdatné jako já a potřebuji vše hodně blbuvzdorné)…
Můžu tedy poprosit o cca míry ? 🙂
Je to uvedeno v Postupu u receptu, cca 700 ml
Zdravím, v receptu je uvedeno 700 ml. Pravda, rozměry tam nejsou. Vzala bych malý, např. skleněný pekáček a odměřenou vodou z odměrky nalila těch 700 ml. Pak uvidíte, kam až ta hmota dosáhne.
Hned vyzkouším!
Dnes jsem se hodně pobavila 🙂 ke známénu/neznámému můžu přidat, že už napočítal do nedokonečna. A to dokonce dvakrát 🙂
recept je úžasně jednoduchý (tedy zdá se), vůbec neznám a určitě vyzkouším. S tou velikostí nádoby jsem někdy také ráda, když se v receptu objeví. když je to něco neobvyklého, nemusí člověk tolik přemýšlet.
Jéje, to mám ve svém půstovém plánu na víkend. Jen s tím rozdílem, že já tu ricotovou hmotu nepeču, ale smažím jako placičky či karbanátky, jak je libo. Pouze na malé lžíci přepuštěného másla na pánvi osmažím lžící nabrané bochánky do zlatova.
Zkuste do toho nastrouhat citrónovou kůru, pak je to tak svěží! A sýr pecorino místo parmazánu je také jedinečný. Těch možností je mnoho, souhlasím. Pokaždé si člověk připraví jinou variantu.
Já osobně to jím s nějakým dobrým salátem, to si fakt pochutnám.
Tak to ráda zkusím. Mně totiž ricota zatím moc neoslovila , přišla mi zcela bez chuti . Takhle ji třeba vezmu na milost.
Díky za nápad.
Vůbec mi nedochází, kdo 10.3. jubiluje a to jsem si několikrát poposedla, abych uvolnila dlouhé vedení. Marně.
Stačí se optat strejdy Googla, o kterém herci koluje nejvíce vtipů. 🙂
Určitě zkusím. Zatím jsem si s ní moc nerozumněla, připadala mi fádní. Doufám, že se to změní.
Dobrý den, Flo,
zase jste mne nachytala na něco, o čem jsem dosud neměl „ani šajna“ /pojem obšlehnutý od Jiřího Suchého, já jako syn ajznboňáka jsem používal „ani páru“/. Ani po své šestaosmdesátce holt mám mezery ve znalostech, což by se jubilantovi, panu Ch.N, rozhodně stát nemohlo.
Přeji hezký čas předjarní – Jarda S.
To vypadá senzačně, jako vylepšení „studené“ večeře úplně ideální. Díky
Florentýno,
s ricottou nemám žádné zkušenosti, ale mám ráda sýry a vše zapékané. To, že je recept jednoduchý, považuji za bonus. Určitě vyzkouším se sušenými rajčaty.
Děkuji Jarka
Milá Florentýno,
nemám teď mooc prostoru zkoušet, ale tohle MUSÍM! Jak recept zavání geniální jednoduchostí, už ho vidím u nás zdomácnět. Moc děkuju!
P.S. Dnešní e-mail byl prostě skvělý! Děkuju. Jak také neobdivovat toho, kdo dal kyklopovi mezi oči 🙂
To vypadá skvěle!! Třeba ozkoušet…díky Flo!
Přiznávám se bez mučení, že zapékat ricottu by mě nenapadlo. Mám tenhle sýr ráda právě pro jeho nasládlost, tak proto mi to přijde zvláštní. Ale určitě vyzkouším, teplý sýr to je moje.
A gratulace vámi zmiňovanému, co umí rozkoupnout otáčecí dveře a vypít vodu z kohoutku na jeden zátah 🙂
Milá Florentýnko,
to vypadá tak skvěle a jednoduše, že se v brzku do pečené ricotty pustím i já, věčný začátečník. Krásné jaro.
Pavel
Krásný den,
jen pro upřesnění, ten dnešní jubilant, je to ten, který se narodil ve srubu, který si sám postavil?
Jinak sýr mi teda nikdy nepřipadal moc dietní, takže mi úplně neseděl k pojmu „půst,“ ale to bude tím, že jsem neznala ricottu – toho netučného „chudáčka ze zbytků“
Takže určitě vyzkouším.
To jsem ještě neslyšela, určitě vyzkouším! Díky Flo!
Milá Flo, opět super recept! Vyzkouším, jen co si koupím ricotu. Určitě bude s česnekem, ten u nás frčí.
Riccotu neznám , nikdy jsem ji neochutnala, ale ta jednoduchost přípravy mne nadchla, o víkendu vyzkouším , asi se salátem, bude to dietní večeře, díky za nápady.
Flo, moc děkuji za úžasné odlehčení na úvod emailu :-)) tento humor mám moc ráda a teď je ho třeba. Přeji všem krásné sluníčkové dny. PS: Recept mě moc zaujal, určitě vyzkouším!
Nejsem si úplně jistá – neumí ten dotyčný ze strouhanky poskládat rohlík?
Zkusím, vypadá to geniálně ?, protože dobré, zdravé, jednoduché a rychlé. Kdo z vás to má?
Opět trefa, děkuji, vyzkouším!
Neznám, určitě vyzkouším. Pozdrav posílá JITKA a děda
Ricottu si občas koupím,ale ještě jsem ji nezapékala. To je pro mě úplná novinka. Tak mám další námět na pústovou večeři. Jdu do toho. Alča
Ricottu jsem párkrát koupila, v receptu byla možnost záměny za mascarpone.. až jednou jsemm koupila a byla slaná! Možná to jednou zkusím…děkuju.
Tak to je jak na zavolanou, tohle určitě vyzkouším ricotu a pecorino. Snad s tím uspeji i u dětí co, furt chodí, že mají hlad a o novinky v jídelníčku je už nouze. Chce to změnu. Už se těším!
Díky za recept. Nově jsem si pořídila cukrovku a tohle je recept přesně pro mě. O víkendu hned vyzkouším, díky ??
A zapomněla bych…ten pán má narozeniny ve stejný den jako já ?.
Tak u nás bohužel bez úspěchu. Děti to odložily se slovy „je to dobré, ale jíst to nebudu“, manžel po prvotním nadšení, že mu předkládám creme brulle sice snědl, ale bez komentáře, což není dobré znamení. Nevadí, zkusit se musí přece vše 🙂
Milá Flo,
nemáš zkušenost s pečenou ricottou nasladko?
Mám ji mo ráda, určitě vyzkouším.Dekuji za recept
Ahoj Florentýno,
Děkuji za recept, vyzkouším a uvidím.
Ricottu jsem jedla jen jednou a nic moc,
ale toto určitě vyzkouším
Milá Flo, díky za nevšední recept, aspoň pro mne to bude premiéra 🙂
Děkuji za inspiraci. Objednany ingredience a jako příloha budou rozbité brambory. Bezlepkové krekry nejsou úplně laskominka.
Zdravím Fló, tohle vůbec neznám 🙂
Ráda vyzkouším, Jana
Vyzkouseno (s parmazanem a trosickou cesneku), vynikajici! diky
Moc děkuji milá Flo za mně nezvámý recept .Určitě vyzkouším.
Tak už je v troubě 😉 Jsem zvědavá, jak dopadne 🙂 už se moooooc těším – mňam….
Pěju ódy pro chuťové buňky 🙂 přidala jsem pro chuť pesto z medvědího česneku, který nám roste za“humny“ a dlabala společně s mixem salátů – doporučuji! Flo, moc děkuji! I chlap nadšený, není to těžké na večer a velmi jemné (ricottu mám moc ráda ❤️)