Ovesné vločky ve třech báječných podobách k snídani

Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času, nebo oboje.

Je mi jasné, že se tenhle požadavek ne vždy slučuje s rychlou snídaní v poklusu mezi makeupovým zrcátkem a žehlícím prknem s čistou košilí do práce. Je mnohdy jednodušší spolknout kus rohlíku, pak si to po cestě do práce vyčítat a dávat si předsevzetí, že zítra už si určitě přivstanete a ovesné vločky uvaříte. Jenomže jediný akční den v týdnu, kdy můžete něco skutečně udělat a dokázat, je jen a pouze dnešek.

Ovesné vločky k snídani

Takže co s tím, aby se ovesné vločky mohly uhnízdit i na vašem snídaňovém jídelníčku? Je to jednodušší, než se na první pohled zdá.

Ale nejdřív vám vysvětlím, proč nejsou ovesné vločky za syrova, vysypané rovnou z pytlíku, úplně nejšťastnější řešení. Vy je možná ještě sníte, protože vás motivuje vědomí, že děláte něco pro své zdraví, ale ostatní členové rodiny vám v šesti případech z pěti vyhlásí bojkot.

Jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo se skoro všechna potlačí dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.

To poměrně dobře vysvětluje, proč si nezapečené směsi ovesných vloček a sušeného ovoce pravidelně kupují jen ti nejzapřísáhlejší propadlíci té nejzdravější stravy. Do dětí a mužných drahých poloviček to obvykle nedostanete.

Klidně před nimi můžete argumentovat vlákninou, vitamíny a poměrně vysokým obsahem železa a dalších minerálů, nepomůže to. Klidně jim můžete vykládat o tom, že sacharidy v ovesných vločkách jsou poměrně složité, takže tělu pak trvá celé dopoledne, než je rozloží na jednoduché cukry, a že tedy dodají energii po mnoho hodin bez pocitu hladu. Nic nepomůže, pokud budete nadále trvat na tom, že vločky zůstanou syrové.

Takže se pojďme konečně podívat na rychlá a dostupná řešení, která vám nebudou komplikovat ráno a přitom vám umožní užít si ovesných vloček a všech jejich nutričních přínosů.

Varianta 1: Dostatek tepla a tekutiny

Slyšeli jste už někdy o vtipné kaši? Tak tady ji máte — vtipnou kaši, čili kaši s vtipem.

Tahle blesková ovesná kaše je základním prototypem všech snídaňových kaší. Od ní už se můžete pouze zlepšovat. Rozhodně není dokonalá a vyžaduje mikrovlnku, ale odvozenou verzi pro jeden kastrůlek a jednu plotýnku z ní bez problémů vydedukujete sami.

Bezpodmínečně budete potřebovat drcené ovesné vločky, protože s těmi celými už byste se při přípravě zbytečně zdrželi a ani v té rychlosti nedosáhli tak krémového výsledku. Potřebovat dále budete jednu misku vhodnou do mikrovlnky a jednu menší misku, do které si hotovou kaši naservírujete.

V tomto vás prosím na kolenou: stejně jako nejíte jídlo rovnou z kastrůlku (viďte?!?), tak byste ani neměli podávat jídlo v misce, ve které jste kaši vlnili. Kaše musí přejít varem, aby získala výslednou podobu, takže značně zpění a vystoupá a ušpiní mísu po celém jejím vnitřním povrchu. A měli byste vědět, že výborně ušpiní i vnitřek vaší mikrovlnky, pokud nepoužijete misku dostatečně velkou.

Stále čekáte, jak že z vás tahle vtipná kaše učiní chytřejšího člověka? Lidský mozek spotřebuje během dne mnoho energie, aby správně fungoval. Intenzivně bádající vědci mají stejný kalorický výdej, jako těžce pracující horníci v dole. Takže nezapomeňte, prosím pěkně, jíst i s ohledem na váš mozek, ať jste celý den v duševní kondici. Na otázky, kolik přijatého cukru mne stálo napsání mé poslední knížky Snídaně u Florentýny, do které jsem zařadila i tento recept, však nebudu odpovídat.
 
 

Ovesná kaše z mikrovlnky, tzv. vtipná

51

Množství: Na 1 porci (protože v jednoporocových jídlech spočívá jedno z mála kouzel mikrovlnky)

Ovesná kaše z mikrovlnky, tzv. vtipná

Suroviny

  • 30 g drcených ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka, podle toho, jak hustou kaši máte rádi
  • špetka soli
  • cokoli na ozdobení a ochucení kaše: kakao, strouhaná čokoláda, vanilkový cukr, strouhané ořechy, máslo, zavařenina, ovocný sirup, čerstvé ovoce a tak podobně

Postup

  1. Ovesné vločky osolte a smíchejte se 150 ml mléka. Vložte do mikrovlnky a v dostatečně velké misce (aspoň s třikrát větším objemem, než zaujímají vločky s mlékem) při plném výkonu přiveďte k varu. Trvá to zhruba 2 minuty, podle výkonu tohoto kuchyňského zázraku. Akci nenápadně sledujte přes dvířka, jakmile vločky zpění v celém svém objemu, nechte je vařit jen 5-10 sekund, pak jim nemilosrdně vypněte mikrovlnný příkon a vyjměte je ven.
  2. Přilijte k nim zbytek mléka, rozmíchejte a nechte chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Zatím se třeba osprchujte nebo si uvařte kávu a čaj.
  3. Po pěti minutách znovu vložte uvařené vločky do mikrovlnky, tentokrát už jen prohřát na teplotu, jaká je vám příjemná. Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte a popřejte si krásné ráno.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 
 

Varianta 2: Dostatek času a tekutiny

Další možností je ovesná kaše přes noc, která bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte. Poprvé s tímhle konceptem přišel pán, jehož jméno jistě znáte. Chtěl kvůli výživným látkám ponechat ovesné vločky syrové, ale zároveň věděl, že jim musí nějak zlepšit chuť.

Uležení přes noc v lednici je u tohoto receptu naprostá nezbytnost. Už asi tušíte, že ten pán byl švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Na svou dobu vcelku průlomově začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Udělal tak z obyčejných surovin manu nebeskou, byť byl teprve čas na snídani.
 
 

Bircher müsli klasik

Množství: Pro 2 osoby

Bircher müsli klasik

Suroviny

  • 40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • zhruba 1/2 citronu
  • 1 lžíce medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup

  1. V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
  2. Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.
  3. K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli. Jezte obratem.

Poznámky, rady, nápady:

Běžný jogurt směle zaměňte za jogurt řecký (tedy tučnější) či dokonce za ušlehanou šlehačku: podle toho, na jaké výkony se dnes cítíte. Vyhnout se můžete i namočení do mléka, jde to i s jablečným nebo pomerančovým džusem.


 
 

Varianta 3: Dostatek suchého tepla

Už jsem napsala, že zapečené müsli rozhodně chuťově vyhrává nad müsli nezapečeným. V některých domácnostech dokonce kontumačně. Bylo by však bláhové se domnívat, že se tak stalo především na základě přidaného cukru. Ono to totiž jde i bez něj. Důvod, proč je zapečené müsli vždycky lepší, je ten, že se teplem některé sacharidy rozloží, müsli zesládne a ztratí syrovou příchuť.

Z vloček a pár dalších surovin velmi snadno připravíte hromady a hromady domácího zapékaného müsli (také se mu říká granola). Je jen na vás, kolik do něj přidáte cukru, oříšků a sušeného ovoce, jak ho dochutíte kořením a zda se vrhnete směrem k dekadentním čokoládovým variantám. Možné je tu všechno.

Základní kuchařská dávka na jeden plech činí čtvrt kila vloček a asi tak stejné množství oříšků, semínek a sušeného ovoce. Máte-li horkovzdušný oběh v troubě, snadno si najednou poradíte se dvěmi nebo třemi dávkami, každou jiného ochucení. Počítejte však se zvýšenými nároky na skladovací prostory následně.

Tohle müsli jezte jen tak, nasypané na jogurt, v doprovodu trochy čerstvého ovoce, když zrovna nějaké bude poblíž. Anebo zalité teplým mlékem. Víc vaření se od vás neočekává, to už jste si odbyli při pečení.

A ještě jedno upozornění. Tohle domácí müsli je tak dobré, že se vám bude vypařovat i ze vzduchotěsné nádoby, do které ho zavřete.

Recept můžete brát jako své vlastní soukromé východisko pro další a další varianty. Vyměňte semínka za jiná, mandle nahraďte ořechy, koření zaměňte za jiné své oblíbené. Nebojte se soli, na tohle množství surovin je jí přesně akorát.
 
 

Kořeněné zapečené müsli

Kořeněné zapečené müsli

Možná vám přijde divné, proč veškeré suroviny potřebné pro tohle müsli vážím na váze, a to i ty tekuté, leč vysvětlení je prosté: když jde o husté tekutiny, odměříte je lžící nebo odměrkou jen velmi nepřesně. Týká se to medu, smetany ke šlehání, kondenzovaného mléka a třeba i oleje. A pak, když už máte stejně váhu vytaženou, proč ji nevyužít naplno.

Suroviny

  • 250 g ovesných vloček
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g dýňových semínek
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 50 g třtinového přírodního cukru
  • 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g sušeného mletého zázvoru (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g mleté skořice (1 zarovnaná lžička)
  • 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
  • 25 g oleje
  • 70 g tekutého medu
  • 100 g sušených brusinek

Postup

  1. Trochou oleje vymažte mělký plech na pečení a troubu začněte vyhřívat na 160 stupňů.
  2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
  3. Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pokud máte horkovzdušný oběh, zapněte ho a teplotu snižte na 150 stupňů. Pečte celkem 30-35 minut. V polovině doby pečení začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Po uplynutí půl hodiny, jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi nezřetelená, buďte ke konci pečení rychlí a stále ve střehu.
  4. Müsli nechte dobře vychladnout a smíchejte s brusinkami. Obratem vyexpedujte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne postupně vlhnout, ztrácet křupavost a kazit se.

 
 
Samozřejmě, že existují další chuťové varianty zapečeného müsli. Samozřejmě, že se dá müsli zapéct i bez cukru. Samozřejmě, že není problém si doma udělat své vlastní müsli tyčinky. Samozřejmě, že jsem zdaleka nevyčerpala téma obilninových kaší ke snídani nebo způsoby, jak využít ovesné vločky.

Snídaně u Florentýny pdf

Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace.


 
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Láďa says:

    Ahoj Florentýno, ovesné vločky mám moc rád a snídani bez nich si ani nedokážu představit .) , nejraději z nich dělám ovesnou kaši z vloček, bílého jogurtu, chia semínek a medu-vše smíchám dohromady, děkuji ti za tento skvělý článek o ovesných vločkách, už vím, že jíst vysypané vločky z pytlíku není úplně to pravé 😀 a určitě vyzkouším tvé tipy na vtipnou kaši a ovesnou kaši s uleželými vločkami v lednici přes noc. 🙂

    1. Alžběta says:

      Ahoj Florentýno, ovesné vločky mám celkem ráda a občas si je dám k snídani.
      Děkuji za další variace,které celkom jistě vyzkouším.

    2. Láďo, tak to jsem ráda, že jsem ti článkem ukázala něco nového. Díky za milý komentář.

    3. Alžběto, i tobě díky za milý komentář a případné další vyzkoušení 🙂
      Flo.

  2. Markéta says:

    Milá Flo, díky knížce Snídaně u Florentýny mám již ovesné kaše v malíku a často mě zachraňují i v práci, když mám pocit, že už nestíhám vůbec nic, natož se najíst. Díky za ně!

    1. Jojo, jsou to dobré vyprošťováky. A je od nich kousek k dalším druhům vloček, nejen ovesných. To aby to neměl člověk pořád stejné 🙂

  3. Díky za recepty, Flo, určitě něco vyzkouším. Já dělám z ovesných vloček palačinky, namočím si je předem do mléka, rozmixuju tyčovým mixerem a přidám vejce. Podle potřeby pak ještě přidám mléko, abych dosáhla konzistence palačinkového těsta. Smažím jako obyčejně a používám na sladko i na slano. Pěkné dny, Iveta

    1. Zajímavý nápad! Palačinky miluji, tak je asi vyzkouším.. Jsou pak dostatečně jemné?

    2. Iveto, to je opravdu super nápad! Díky, díky, díky. Samozřejmě vyzkouším.

    3. Zlata says:

      Tak takové palačinky musím vyzkoušet a už teď si myslím, že budou super 🙂 Díky za receptík Ivetko.

  4. Marcela says:

    Diky za bajecny recept,hned ho vyzkousim.

    1. Rádo se stalo, Marcelo. Ať ti chutná.

  5. Milena Longová says:

    Ahoj přátelé ve vaření, ahoj Flo,
    dnes mám obzvláštní radost, protože jsem rozhodla vařit ještě „zdravěji“. Díky za rady a postřehy, myslím, že tyto snídaně se mi stanou oblíbenými.
    Já rozdrcenými vločkami zahušťuji a dávám i do sekané místo bílého pečiva.
    A chio semínka m taky nenapadla, víc lidí víc ví.
    Díky za dobré nápady.
    Flo, doufám, že sis dovolenou pěkně užila a jsi zase připravena na nás „hladové“ po tvém umění.
    Díky, Milena

    1. Mileno, díky, ona to ani tak nebyla dovolená, jako pracovní cesta. Potřebovala jsem velmi intenzivně psát a chtělo to velmi intenzivní odstup od všeho. Ale užila jsem si to, to zas jo, dokonce i nějaké nové opálení by se našlo 🙂

      Zahušťování ovesnými vločkami mám taky moc ráda, jen mi to ty moje domácí mlsné jazýčky obvykle velmi snadno identifikují a mají dost zbytečné dotazy 🙂

  6. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, díky za inspiraci, líbí se mi ten:“večer nachystám, ráno s chutí sním“, jablka si nahrubo strouhám i s tou slupkou velmi často, někdy přidám mrkev, ba i strouhanou ředkvičku. Kořeněné, zapečené…musí být dobré, pro mne ale dosti složité, přenechám jako inspiraci mladším členklám rozsáhlého rodu.
    Těším se na regionální recept v ČD, vyjde asi příští týden, kaldoun jsem dělal, povedl se, chutnal…
    Vše dobré přeje Jaroslav S.

    1. Jaroslave, tak to jsem ráda, že ten kaldoun i přes redakční zásahy dopadl dobře, docela se mi ulevilo 🙂 Zapečené müsli se jen tváří složitě, ve skutečnosti to je jednodušší než polívka: Smíchat, upéct, přidat sušené ovoce 🙂

  7. To zapečené müsli budu muset zkusit, to vypadá velmi dobře 🙂
    Ovesnou kaši snídáme s dětmi už nějaký ten pátek, našla jsem si vlastní rychlou variantu: hrnek jemných vloček v kastrůlku zaleju 1,5 hrnkem vody a nechám chvilku nasáknout, mezitím třeba ustelu nebo obleču děti. Pak zapnu sporák a kaši uvařím do zhoustnutí a odpaření přebytečné tekutiny, je to pár minut. A pak už jen rozděluju – pro skoro roční dcerku pár lžic samotné kaše, dvouapůlletá ji má ráda s medem a kokosem a sobě do kaše zamíchám hrst rozinek, oříšků a kokosu. Jen se teda přiznám, že já tu svoji porci jím rovnou z toho kastrůlku, ani ne tak kvůli úspoře nádobí, jako spíš že jsem přišla na to, že to je jediný způsob, jak mi kaše vydrží aspoň chvíli teplá, když u jídla ještě obsluhuju ratolesti 🙂 (hlavně tedy tu malou, starší jí sama).

    1. Jani, máš pravdu, vločky, když mají čas nasáknout, zjemní a líp se vaří. To je prostě ten čas, o kterém jsem psala jako o jedné z důležitých přísad.

      U kastrůlku jsem se upřímně pobavila, jsem ta poslední, kdo by tohle mohl odsuzovat 🙂

  8. Mila Flo, ja se picnu!!:-) Ty tady nekde u nas musis byt schovana, ne? Posledne ses mi trefila do vareni s omackami a dnes zase s vlockami:-)
    Dnes totiz zkousim dalsi variantu chleba ze zitneho kvasku. A hadej s cim? Ano,s predem namocenymi ovesnymi vlockami:-) Nevim, jaky bude, jelikoz ho prave pecu, ale vypada bozsky… Jen jsem trochu prehnala mnozstvi surovin a je nejaky velky:-)
    U cteni tveho clanku obedvam a musela jsem se smat, kdyz jsem cetla to:stejně jako nejíte jídlo rovnou z kastrůlku (viďte?!?):-):-):-):-) Ano, jim to rovnou z jidlonosice ( nosim si 2x tydne jidlo ze skoly), protoze jsem tu sama a nikdo me nevidi:-):-):-)
    A to mi pripomina jednu prosbu. S manzelem si 3x tydne varime radoby zdravejsi obedy. Nemela bys nejake rady na rychle a zdrave obedy? Pokud to tu uz nekde je, tak se omlouvam:-)
    Mej se krasne, dovolenou zavidim, at uz byla kdekoliv a preji krasy vikend vsem!!
    Katka z Brna

    1. Katko, o rychlých obědech, ideálně do krabičky, jsem tu ještě nepsala, ale mám to časem v plánu. Pokud to spěchá, tak tě odkážu na dnes zmíněnou knížku Snídaně u Florentýny, je tam totiž celá velká kapitola věnovaná obědům do práce.

    2. Diky za tip, tvou Kucharku pro dceru jsem dostala od maminky s predstihem k narozeninam, tak jeste poslu tip tchyni na tu snidanovou:-)

  9. Jo a jeste dodatek. Ja uz par tydnu snidam jen kase z ovesnych vlocek. Jsou od jedne firmy ze Stareho mesta p. Sneznikem, s ruznymi prichutemi a ja do nich jeste dam bily jogurt a namackam banan. Mnam!:-)

  10. Helena says:

    Ovesné vločky jím jedině nevařené, večer si do krabičky přeliju půlku velkého kelímku jogurtu, třetinu netučného tvarohu a stylem přiměřeně,přiměřeně doplním směs vločkami. Krabičku zavřu, dám do lednice a ráno polovinu odjím k snídani a druhou nechám na svačinu nebo na snídaní druhý den. Tohle se dá jíst ,když se snažíte o přiměřenou váhu. Koukám, že slovo přiměřeně je mé oblíbené :o) Nechci tu dělat reklamu, ale v prodejnách výživy pro sportovce se prodávají i ochucená sladidla v tabletách nebo v prášku, koupila jsem si ananas, broskev, když mě honí mlsná tak mám tiramisu .
    Pokud vám rodina odmítá vločky jako takové, dá se to ošidit tím, že mletými vločkamizahustíte polévku místo zásmažky

    1. Helenko, vločky namočené přes noc do čehokoli jsou mnohem lepší, než vločky ráno vysypané z pytlíku a jezené zasyrova, takže to děláš úplně skvěle. S tím tvarohem je to bezva nápad.

  11. A kromě kaší jsou super i v drožďové polévce! 🙂

    1. Vážně? Nejsem si jistá, zda to vyzkouším 🙂

  12. Renata says:

    Dobrý den, kořeněné musli vypadá lákavě, vyzkouším. Nemáte nějakou variantu i nepečeného musli? Děkuji. Jinak to vločkám sluší i v brokolicové polévce.

    1. Renato, nepečené müsli je jednoduché, prostě ovesné vločky smícháš s oříšky, semínky, sušeným ovocem, drcenou čokoládou podle chuti. Ale pořád v něm zůstanou ty syrové ovesné vločky, které je třeba buď uvařit, nebo aspoň dlouze namočit, aby byly dobré.

    2. Renata says:

      Děkuji za radu 🙂

  13. Evísek says:

    Milá Flo a všichni okolo. K těm kastrůlkům: když ono to z nich občas chutná nejlíp a taky jak jinak sníst i ten úplně poslední drobeček? Rychlou ovesnou kaši ke snídani nebo do práce či školy dělám večer do skleniček – odhadem vločky, jogurt i mléko, ostatní suroviny doplním podle chuti každého. Označím jménem a šoupnu do lednice. Ráno vyskládám na linku a každý popadne tu svojí (případně se to dá i ohřát v mikrovlnce, pokud někdo vyžaduje teplou snídani). Kupodivu mám zatím všechny skleničky i lžičky, což se u kupovaných jogurtů nestávalo nikdy – lžičky jaksi postrádaly nožičky nebo orientační smysl, aby dorazily zpátky domů. Zapečené müsli asi zkusím taky, jenom ho do skla budu muset házet až ráno, aby se nenamočilo. Krásné sluníčkové odpoledne aspoň za oknem. Evísek

    1. Evísku, mně podobným způsobem odešlo z domova tolik vodotěsných misek, tolik lžiček a dalších příborů, že se to už pomalu bojím dál riskovat. Teď, když potřebuju malou misku, tak se jí musím doprošovat, aby se mi vůbec v kuchyni ukázala 🙂 Ale nápad s večerní přípravou do skleniček se mi strašně líbí, i s tou sámoškou na lince! Flo.

  14. Hezký den Florentýno….ovesným vločkám jsem přišla na chuť až před nedávnem,nikdy mi nechutnaly a nyní je sypu snad do všeho.Do polívek i
    mletého masa.Na snídani si je dělám jako kaši- večer si odměřím asi 30g vloček,dám do hrnce a zaliju vodou,nemůžu mléko.Přidám hrozinky a nechám do rána stát.Ráno jen mírně zavařím a přidám kokos,chia semínka a osladím agávovým nebo javorovým sirupem a teplá snídaně je hotová.Děkuji za další inspiraci….

    1. Jitko, díky za tvůj recept! Flo.

  15. Milá Flo,
    bez ovesné kaše si už snídani neumím představit.Tvé recepty jsou zajimavé určitě vyzkouším.Jelikož mě nedělají mléčné výrobky dobře tak je vařím tak,že ovesné instantní vločky spařím vařicí vodou a přidám rozinky nebo
    brusinky,med,chio seminka sezamové sem. mleté ořechy nebo ml.mandle,lžičku tuhého kokosového oleje.Ovoce jím k svačině.Děkuji Jitka.
    .

    1. Ovesné vločky naštěstí mléko nepotřebují, v tom je jejich velká výhoda. Udělají krásně hustou kaši i bez něj. Máš to pěkně vyladěné, jen co je pravda 🙂

    2. Jarka Pecková says:

      Ach jo. Hezky se to čte, ale pro „bezlepka“ to není. Škoda

      1. Jarko, a neexistují nějaké bezlepkové vločky? Co třeba rýžové?

  16. Martina says:

    Milá Flo, děkuji za recept na zapečené müsli. Ráda bych je vyzkoušela, především pro syna, který má alergii na ořechy, mandle, semínka, takže kupované nemůže. Pokud bych vynechala semínka a mandle a nahradila je vločkami (např. pohankovými), jaké množství bys doporučila, aby to mělo potřebnou konzistenci? Děkuji. Kaše máme kromě manžela 🙂 na snídani moc rádi. Většinou namočím přes noc do lednice a ráno jen ohřeji – máme rádi teplou.

    1. Martino, když vynecháš semínka a ořechy, prostě to nahraď jinými vločkami, ale jen asi z třetiny až z poloviny — vločky totiž sají tekutinu, na rozdíl od těch mandlí a spol. Tak ať tam máš co zapékat. Pak to můžeš po upečení doladit nejrůznějším sušeným ovocem.

  17. Mila Flo, diky za další mily a uzitecny clanek. Ve vlockach uz nejaky cas ‚jedu‘ a to z části i diky tve knížce Snidane u Florentyny. Zrovna dnes jsme meli brokolicove placky s vlockami, coz je jedinna šance a jak manzel tak syn tyto dvě suroviny snedi bez remcani. Vlocky k snidani delaji radost zatim jen mne, ale vlockove maslove susenky oslazene jen s medem basti cela rodina. Na pecene musli se teprve tedy chystam a ted si jdu namocit vlocky na rano a to do ovesneho mleka 😉 (kvuli kojeni nemuzu to kravske a dzus mi prijde moc sladky) a rano jen prohreji a osladim javorovym sirupem, pridam hrozinky nebo hrozno vino. Mejte se krasne.

    1. Och, to jsou super kombinace…

  18. Ahoj Flo, uz nejaku dobu sledujem tvoj blog a som nim nadsena! Dnesny clanok o ovsenych vlockach je ale uplna bomba!
    Ja ovsenu kasu na ranajky milujem, pred niekolkymi tyzdnami sa mi ale narodil druhy syn, a teraz ju nejak nestiham kazde rano pripravovat a ranajky vacsinou odbijem narychlo pecivom natretym maslom. Vyzera to ale ze tvoje rady ma zachrania – uz sa tesim na zajtrajsie ranajky, prave som totiz dala do chladnicky odpocivat vlocky v mlieku, neviem sa dockat zajtrajsieho vysledku v podobe klasiky pana Birchera 🙂
    Moj najoblubenejsi recept na ovsenu kasu, ktoru si zvyknem pripravovat ked mam cas, je povarit drvene vlocky v mlieku, pre mna tak maju lahodnejsiu chut ako varene vo vode. Pridam biely jogurt, dosladim medom alebo javorovym sirupom, pridam postruhane jablko a mletu skoricu a je to 🙂
    Moji stari rodicia ranajkuju ovsenu kasu odkedy ich poznam – oni vlocky varia vo vode, pridaju biely jogurt, tvaroh, domaci dzem a sezonne ovocie. Na zahradke im rastie rakytnik, ktory si mrazia do zasoby a zopar bobuliek si vzdy pridaju aj do kase. Mozno aj preto sa dozili krasneho veku 95 a 84 rokov 🙂 🙂 🙂
    Maj krasne dni a zelam vela pohody pri pisani dalsich clankov 🙂

    1. Lucia, tak to jsem ráda, že ti článek přišel vhod, a doufám, že Bircher nezklamal 🙂

  19. Ahoj Flo,
    druhou variantu si dělám k snídani už několik let. Jen je namáčím do vody a ne do mléka. Jablko strouhám i se slupkou. Pak med a hodně nasekaných vlašských ořechů a nebo jakékoliv ovoce, které momentálně najdu doma (jahody, maliny, meruňky… v nouzi stačí i dětská přesnídávka) a luxusní jarně – letní snídaně je hotová. Müsli určitě zkusím, můj muž to miluje. Díky za tip. Jarka

    1. Jarko, taky to máš pěkně vyladěné, díky, že jsi se podělila. Flo.

  20. Ahoj Flo u nás se vždy dělalo buď zapečené müsli ve velkém na tábory pro děti ke snídani nebo jen tak na zobání a potom sušenky z vloček. Anna

    1. Aničko, tak to byly děti na táboře evidentně ve správných rukou 🙂

  21. Pekný deň Flo, i všetci prítomní.
    U nás si vločky na raňajky obľúbili všetci malí i veľkí, a to vo verzii podobnej tej od dr. Birchera. Večer si každý nachystá a dá do chladničky svoju veľkosť porcie a ráno si ju už upravuje každý podľa vlastnej chute. Maminka si vločky obvykle namáča do mlieka a občas i zohreje alebo povarí, synovia a ja mlieko nemusíme – uprednostňujeme vodu a úpravu za studena. Do rána sú vločky krásne mäkké a nasleduje individuálna úprava. Čo obvykle predstavujú najemno nastrúhané jabĺčka, hrozienka, jogurt, med alebo lyžička džemu, rozdrvený alebo nastrúhaný banán, mango, jahody alebo iné ovocie, mleté oriešky a pod. Osobitne zaujímavú chuť tomu dodá najmä prídavok medu, použitie kokosového mlieka alebo vanilky.
    Niekedy, a to najmä v pracovné dni, keď je času neraz veľmi málo používame rýchlovku vo forme mixu dávky hotovej detskej výživy a jogurtu (popr. šľahačky zo spreja), alebo dokonca iba detskej výživy samotnej…

  22. Hanka M. says:

    Tak jak koukám mám doma exota. Můj manžel každý den snídá ovesné vločky s rozinkami- jen tak suché nebo je zalije mlékem. Když jsem se pokoušela vytvářet jakékoli zapečené směsi, říkal že je má nejraději suché, tvrdé.. Kaši ať prý ani nezkouším 🙂

  23. Zdeňka says:

    Moc se mi líbí různé návrhy na využití vloček Jsou skutečně výborné, rozhodně zařadím do svého jídelníčku a do mých receptů. Mám je moc ráda na snídani ve formě vločky – jogurt – ovoce – javorový sirup. Co však také mám moc ráda je jednoduchá výživná vločková polévka. Nastrouhanou zeleninu, t.j. mrkev, celer, event, petržel orestuji na oleji, přidám 3 lžíce vloček, zaleji vodou, přidám bujon a vařím asi 15-2O min.. Výborná pro děti, a pro ty kteří mají rádi hustější polévky. Dávám jí přednost před vývary. Těším se na další výborné nápady. Ať Vám to vaří a chutná.

    1. Zdeňko, ta polívka zní jako výborná rychlovka, ale já bych se trochu bála, že chuť bujonu přebije všechny ostatní jemné suroviny. Určitě bych sáhla raději po domácím vývaru.

  24. PĚKNÝ DEN FLO,TAK UŽ JSEM SE VRÁTILA Z DOVOLENÉ.BYLA JENOM TAKOVÁ TOULAVÁ,ALE KRÁSNÁ,.ÚPLNĚ JSI SE TREFILA DO CHUTĚ NAŠÍ RODINY.VLOČKY VOZÍME I NA DOVOLENOU.MÁME JE NA SNÍDANI A NEBO JEN JAKO MLSÁNÍ S OŘECHY ,ROZINKAMA ,OVOCEM A ČOKOLÁDOU.DOMA VAŘÍM KAŠI,OSLADÍM MEDEM A OVOCE SI KAŽDÝ DÁ PODLE CHUTI.MANŽEL MÁ RÁD OVOCNÝ SALÁT DO KTERÉHO DÁVÁM OŘECHY ,ROZINKY A NAMOČENÉ VLOČKY.KDYŽ DĚLÁM PEČENÉ TAK MUSÍM VE VELKÉM.VNOUČATA SI JE ODNÁŠEJÍ DOMŮ.NO JE TO PROSTĚ BAŠTA.UŽ SE TĚŠÍM NA TVOJE DALŠÍ RECEPTY.ZDRAVÍM VŠECHNY PŘÍZNIVCE NAŠEHO KLUBU A PŘEJI KRÁSNÝ ČAS DO PRÍŠTÍHO POČTENÍČKA JITKA

    1. Jitko, vítej zpátky, máš to s těmi vločkami pěkně vymyšlené! Flo.

  25. Ahoj Flo,s těmi vločkami jsi mi udělala radost,přidávám je skoro všude,to zapečené musli podle tvého receptu určitě vyzkouším,dělávám ho také ale láká mě tam ta přesnídávka.Co nejdříve to udělám,už se těším.Majka

    1. Majko, tak já se těším, že se ti to povede a že dáš vědět, že se to povedlo.

  26. Milá Jano,díky za to,že jsi nám připravila recepty z ovesných vloček.Já je mám velmi ráda,ale manžela k nim nedonutím.Mě to nevadí,že si je dělám jen pro sebe.Ale palačinky z ovesných vloček,které dělám chutnají i manželovi.Ovesné vločky dělám v mikrovlnce,nebo si je vařím ve vodě a k tomu čerstvé nebo mražené ovoce s medem.Zkusím Tvé recepty,aspon bude změna.Já si ovesné vločky střídám s jáhlovou kaší do které dávám med a ovoce.Je to také výborné a zdravé.Díky za nové recepty a budu se těšit co nového nám nachystáš na čtvrtek.Byla jsem na kontrole v nemocnici,tak jsem se až dnes dostala na nové recepty a protože je zítra neděle,tak si hned nějaký Tvůj recept udělám,ještě jednou díky Lída

    1. Lído, díky za milou zprávu, to už je další zmínka o palačinkách z vloček, budu je evidentně muset vyzkoušet.

  27. Korektor says:

    Který poměr surovin v Bircher müsli platí?

    V rozpisu surovin stojí
    40–50 g ovesných vloček na cca cca 120–150 ml mléka.

    V postupu doporučujete smíchat
    40–50 g vloček s trojnásobkem váhy čtenáře
    (odhaduji nad 150 kg mléka).

    ———
    Oceňuji originální způsob dávkování surovin a fascinuje
    mne autorčin přehled o hmotnosti tenářek/čtenářů i o velikosti (obsahu) jejich misek a lednic.

    Nebo jde v Bircher müsli „jenom“ o chybu v přivlastňování podmětu (správně: s trojnásobkem jejich hmotnosti)?

    Přehlédli chybu i korektoři (je chyba i v knize)?

    1. Milý Korektore, máte pravdu, špatná volba zájmena tu má zcela zásadní dopad na dávkování surovin. Naštěstí jsou zdejší čtenáři velmi inteligentní a nebudou se hned stavět na kuchyňskou váhu, aby se převážili. Raději to ani nebudu opravovat a nechám to tu pro výstrahu podobně troufalým autorům, jako jsem já.

      (V knize chyba samozřejmě není.)

    2. Zlata says:

      Vždycky se najde někdo, kdo něco zkritizuje. Co takhle, korektore, hledat to dobré a na překlep max. jemně a s humorem upozornit?

  28. Klára S. says:

    Milá Flo,díky za recepty z ovesných vloček. Ty kořeněné zapečené doma zkusím. Doma si vlastní müsli míchám ze žitných, špaldový a ovesných vloček. Přidám nalámané sušené banánové chipsy, slunečnicová semínka (někdy plátky z mandlí), krájené sušené meruňky (někdy pro obměnu švestky nebo brusinky) a ještě nesolené a neslazené kukuřičné cornflakes. Míchám s mlékem nebo s jogurtem. Kaše dělám instantní s mlékem a pokapu sirupem (datlový,hruškovojablečný) nebo v kaši nechám změknout dětské piškoty. S kakaem taky dobrota. Muž v pracovním týdnu nesnídá roky nic jiného a dětem müsli i kaši taky občas naservíruji a s úspěchem. Za což jsem ráda 🙂 Zkusím i recept na palačinky z komentáře 🙂 A ještě se podělím o radost, kterou mi udělala Tvoje kniha se srdíčkem na přebalu. Dostala jsem ji k narozeninám. Do domácnosti určitě pořídím i „Snídaně u Florentýny“. Měj se krásně.

    1. Tak zpětně všechno nejlepší k narozeninám a díky za důvěru! Flo.

  29. Zdeňka says:

    Milá Florentýnko,
    vrátila jsem se k otázce vloček a jejich receptům. Potěšilo mne, že jste zareagovala na můj příspěvek s vločkovou polévkou. Máte pravdu, že bujon by jste tam nedávala, spíše vývar. Je to samozřejmě na každém jak si to upraví, máte v podstatě pravdu vždy nemá člověk vývar po ruce. Jak sleduji i televizní programy o vaření např. na Tv paprika, používají kuchaři hotové tekuté vývary, které se dají zakoupit v obchodech.Jaká je jejich kvalita, nemohu posoudit. U nás jsou pouze bujony v kostkách a nebo si musíme vývar uvařit. To jsem se rozepsala. Omlouvám se. Ale stojí za vyzkoušení si polévku uvařit. Já jsem tento recept našla v době, kdy se narodila vnučka a její mamince jsem ji uvařila, aby měla výživnou polévku. Už je to 12 let, kdy ji vařím a nedám na ni já dopustit.

    1. To jemoc krásně řečeno, Zdeňko. Děkuju.

  30. Jana Rašínová says:

    Minulý týden jsme si s manželem udělali třídenní výlet do Olomouckého kraje. V penzionu Davidův mlýn (doporučuji 🙂 nám k snídani nabídli mimo jiné i ovesnou kaši. Ochutnala jsem (vzpomněla jsem si na tvůj článek) a musím říct, že byla naprosto výborná. Recept je totožný s tím, který uvádíš ty a vařím si ji prakticky každý den k snídani nebo i odpoledne jako mls, vločky mám prostě pořád namočené v mléce. Sypu skořicí a cukrem a teď, když dozrávají jahody, tak jimi kaši ozdobím a je to moc dobré. Těším se, až budou borůvky, to bude taky lahoda. Neměla jsem k této kaši důvěru, ale teď musím uznat, že je to vynikající mňamka. Přeji všem krásný a slunečný víkend. J.

    1. Jani, tak to jsou samé skvělé zprávy 🙂

  31. Vločky přes noc je nejlepší snídaně do práce, kterou znám. Mám na to i krásnou skleničku s kostičkovaným víčkem. A je to jednoduché – pořád stejné a pokaždé jiné. Základ jsou ovesné vločky, kupuji v Lidlu, že jsou jemné. Bílý jogurt, mléko a 1 lžíce chia semínek. A pak přidávám co dům dal, nejčastěji skořici, kakao, ovoce, med. Pak zatřesu sklenicí a vrazím do lednice. A když chci změnu šoupnu do sklenice pár piškotů, co ukradnu pejskovi z pytlíku, na to silnou kávu, tvaroh, kakao. A máte tiramisu do práce. Ovesnou kaši teplou z mw ráda vyzkouším a zapečené musli také vypadají nádherně, Nu což, jdu do toho 🙂

    1. Jojo, v podstatě jsi popsala další recept, který na ranní vločky mám ve Snídani u Florentýny. Chia semínka jsou po ránu pěkně nabíjecí. S těmi piškoty je to ovšem pro mě novinka, děkuju za inspiraci. Flo.

  32. Tak já děkuji za inspiraci, bircher mysli 🙂 klasik mám dnes do práce na snídani ve skleničce!

    1. Super, potěšení je na mé straně. Tak ať ti chutná.

  33. Moc děkuji za tento článek ! 🙂 Ušetřila jsi mi spoustu času u receptu na tu vtipnou kaši i mým jedlíkům moc chutnala 🙂

    1. Rádo se stalo. A díky.

  34. Alžběta says:

    Vlocky jakekoliv ci smisene miluji jako snidanovou kasi. K tomu lzici rakytnikoveho sirupu. Da se uvarit i pri rannim vypravovani rodiny. Diky za dalsi bajecne tipy ????

    1. Alžběto, potěšení na mé straně. Tak krásná rána přeju.

  35. Zdravím všechny příznivce vloček :-). V naší rodině se zabydlely před pár lety a dnes si už neumíme s manželem představit jinou snídani. Večer namočíme do vody vločky, rozinky, slunečnicová semínka, ráno chvilku povaříme a doplníme buď čerstvým nebo mraženým ovocem, ještě různě dochutíme (kokos, skořice, oříšky, chia semínka), trošku javorového sirupu a hodujeme :-). V létě si speciálně na zimu do kaše zamražujeme borůvky, brusinky, jahody, ostružiny – zkusili jsme i vypeckované třešně – výborné. Horkou kaši to ochladí a ovoce je jak čerstvé.

  36. Začetla jsem se do ovesných vloček a jen bych pro úplnost přidala zmínku o vločkách namočených přes noc (8-12 hodin) ve vodě při pokojové teplotě. Samotné chuťově jen pro silné nátury, ale s přidaným jogurtem a naškrábaným banánem velice slušná snídaně. Fermentace se jmenuje to, co se za tu dobu s ovsem stane a je to skvěle popsané na http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/10/oves.html
    a hlavně, z čeho jde hlava kolem, co fermentovaný oves zase tady
    http://hpb.cz/index.php?pId=94-2
    Závěrem snad, že pokud se nechci připravit o tom, co mi mohou ovesné vločky dát, fermentuji .-)

    1. Díky za doplnění, hanal.

    2. Tolik zajímavých receptů se zkvašeným octem. Děkuji za ně. Ve fermentování jsem teprve začátečník. Znám možná kysané zelí a jednou se mi při namáčení vlašských ořechů povedlo je asi také zfermentovat, ale byly dobré 🙂

      Jo a pokud by se vám hodila pořádná zásoba ovesných vloček, tak jsem našel 3kg balení tady: https://www.rawmarket.cz/obiloviny/ovesne-vlocky

      Přeji pěkný den.
      Marek

      1. Díky za dobrý tip na vločky, Marku.

  37. Nikola says:

    Ahoj, super článek! S ovesnými vločkami se teprve „seznamuji“ a proto uvítám jakoukoli radu a typ. Domácí pečené určitě vyzkouším, hlavně chci přijít na něco natolik lahodného aby to začal jíst i přítel. nápad na domácí musli tyčinky je super!! měl byste někdo konkrétní recept? 🙂

    1. NIkolo, konkrétní recept je v mé snídaňové kuchařce nazvané Snídaně u Florentýny. Koukni se na něj třeba v nejbližší knihovně.

  38. Martin says:

    Nejsem si jist, chápu to správně z článku, že ovesné vločky necháváte v mléku přes noc, jen díky chuti?? Nebo je v tom i něco víc?
    U Květákových placiček kde se ovesné vločky opraží na pánvi zřejmě tenhle problém odpadá 🙂

    1. Martine, delší namočení trochu zbaví vločky jejich syrové chuti. Totéž provede i opečení na pánvi, uvaření, upečení v troubě na zapékané müsli. Prostě chce to čas a tekutinu nebo teplo. Nebo klidně obojí. Nejméně chutné jsou proto syrové, zalité a hned snězené vločky.

  39. Kathys says:

    Ahoj Flo,

    ráda bych se zeptala, zda je možné připravit zapékané musli bez medu. Na med mám silnou alergii a nemohu jej tedy použít. Existuje nějaká surovina jako náhrada nebo lze med pouze vynechat?

    1. Kathys, ano, jde to i bez medu. Znáš invertovaný cukr neboli cukrový sirup (golden sirup)? Má to velmi podobnou konzistenci jako med.

  40. Romana says:

    Dobrý den,
    stále jsem nebyla spokojená s výsledkem ovesné kaše z mikrovlnky, až teď …myslím, že fígl je to odležení před konečným ohřátím.
    Moc děkuji , vyzkouším samozřejmě i ostatní recepty.

    1. Romano, samozřejmě, že ten fígl je rozhodující. Vločky povolí a změknou a zhoustnou a pak teprve jsou dokonalé. Ať se daří i další ovesná jídla, Flo.

  41. Monika says:

    Přeji pěkné odpoledne,
    na ovesné vločky mám asi nějakou úchylku, začalo to už v dětství kdy mne mámin přítel krmil vločkovou kaší, kterou vlastnoručně dělal v papiňáku a já jí proto říkala papučová 🙂 teď ji vařím vnukovi, sice už jen v obyč. kastrolku a nápad s mikrovlnkou mi přijde dokonalý! Proto taky vždy zbystřím, když v titulku vidím slovo „vločky“, a díky článku z tohoto týdne na Lidovkách jsem našla tento blog – oni tam totiž zveřejnili jen půlku receptu na Domácí kořeněné müsli, a já hledala kde má ta pochoutka své „doma“ 🙂 díky za super stránky, mám zase co zkoušet.

    1. Moniko, tak to jsem ráda, že jste našla druhou půlku receptu. Netuším, kde se Lidovkám ztratila, redakce mě ani neinformovala, že budou mé podklady, které jsem jim kdysi poskytla pro jiný článek, používat znovu. Jinak bych to víc ohlídala.

  42. Alík says:

    Všechny recepty jsou OK, jen bych doporučoval nezvykat si na tu sůl. Je pravda, že s ní jsou recepty chutnější / výraznější. Poto také i ve sladkých sušenkách, které koupíte v obchodě najdete soli až až. Tady se ale bavíme o zdravém vaření. Takže protože je sůl návyková tak já podobné recepty zásadně nesolím. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že po nějakém čase se bez ní, hlavně ve sladkých pokrmech, obejdete.
    Dobrou chuť.

    1. Alíku, to je velká pravda, že se na sůl dá snadno navyknout a že by k ní měl člověk přistupovat s rozumem. Na druhou stranu si myslím, že vztah k soli si každý musí najít sám a že není potřeba něco striktně odmítat. Souhlasím, že se kupované hotové výrobky a polotovary solí zbytečně moc, ale tady se bavíme o domácím vaření. Pokud člověk jí jen poctivě připravené domácí jídlo a nepřehání to se solí a nachází další možnosti dochucení, tak se snad špetky soli nemusí obávat. Kynuté těsto bez soli je dokonce nedobré. A pak je též třeba brát ohledy na jiný zdroj jódu, jak jsem psala.

  43. Helena Kollárová says:

    Ahoj Flo,

    na ovsené vločky som si zvykala dosť ťažko. Nech som ich pripravila akokoľvek, nechutili mi. Ale už aj ja mám svoju verziu, ktorú si nakoniec obľúbil aj môj syn. V poslednom čase sú ovsené vločky pomerne častými raňajkami, predovšetkým v dňoch keď je málo času. Jednoducho do misky dám 4 – 5 lyžíc jemných ovsených vločiek, pridám cca 20 g kvalitnej horkej čokolády, trošku škorice, hrozienka a zalejem horúcou vodou. Osladím medom alebo javorovým sirupom. Je to jedlé už v tejto podobe, ale väčšinou si do vločiek ešte nastrúhame jedno celé jablko. Ak náhodou nie je doma čokoláda, pridáme k vločkám banán, trošku kokosu a trochu pomarančovej alebo citrónovej šťavy. Hrozienka dávam do každej verzie raňajok. Dá sa to urobiť aj z klasických vločiek, len vtedy je dobré nádobu prikryť a 5-10 minút počkať, kým zmäknú.
    Vločky ma dosť často zachránili v práci, keď nebol čas na jedlo. Niekedy to boli len vločky, voda, káva a med, ale keď je hlad …. 🙂

    1. Heleno, díky za bezvadný tip! Flo.

  44. Ahoj,
    omlouvam se, jestli se to tu uz resilo, ale mam takovy problem. Posledni mesic snidam vetsinou ovesne vlocky. Jen je rano na 10 minut zaleju varici vodou a pak pridam jogurt a ovoce. Kazdopadne skoro stejnou dubu mam najednou docela problemy ( nadymaní, atd atd) Je mozné, ze to je tím, ze vlocky nevarim, ci nejsou v tekutine dost dlouho? Vím, že jste psala, že kdyz je budu jist „primo z pytliku“, ze mi rodina nepodekuje, ale nevim, jestli to ma byt prave treba muj priklad 🙂 Nadymani, bolest bricha atd.

    Diky moc za radu! Dnes je zkusim nalozit pres noc do mleka.

    Honza

    1. Honzo, vůbec si netroufám diagnostikovat, v čem by tyhle potíže mohly spočívat, ale není nic snazšího, než vločky takto připravené na pár dní vysadit a zjisit, zda nadýmání přestane. Ve vločkách je vláknina, která čistí střeva a rozhodně může mít vliv na plynatost, ale bez vlákniny to dost dobře nejde, je ve stravě potřeba. Každopádně si myslím, že je to problém zralý na konzultaci s lékařem.

  45. HanaKazdova says:

    Objednala a zaplatila jsem si váš i novou knihu večeře,kucharka pro dceru 12.7. Do dne jsem ji neobdržel a.zaplaceno bankovním převodem 12.7.Hana Kazdová.

    1. Hanko, jak stálo v pokynech k předobjednání, knížky jsme dostali z tiskárny 18. července a začali odesílat hned následující den, tedy 19. července. Váš balíček jsme vyexpedovali 20.7., vyřizovali jsme zásilky v pořadí dle došlých plateb. Pevně věřím, že už máte touto dobou knížku v ruce. Flo.

  46. Lukáš says:

    Skotové mají svůj pověstný porridge. Nikdy jsem moc nepřišel na chuť české ovesné kaši ani té skotské, dokud jsem neochutnal porridge v jednom zapadlém penzionu, který stál osamocený uprostřed zelených zamlžených pastvin, po kterých pobíhaly chundelaté ovce. Možná to bylo jen tou atmosférou jak z Burnsových básní a možná to prostě bylo tím, že paní domácí nejdříve opražila vločky na sucho, dokud nezačali vonět a pak teprve je zalila a povařila s mlékem (doufám, že ne ovčím). Snídaně byla na stole za 10 minut a byla naprosto fantastická. V životě si téměř nic nevyčítám, ale to, že jsem se nezeptal na přesný recept a že jsem zapomněl, kde ten penzion byl, to si budu vyčítat až do konce života. Našel jsem po dlouhém pátrání podobný recept Jamieho Olivera a tak občas uvařím porridge podle něho. Ale přeci jen tomu cosi chybí. Asi ten Burns.

    1. To je krása, Lukáši! Taky mám ráda, když se v obyčejném jídle dá objevit poezie. Díky za takové milé vzpomínky na kaši.

  47. Dobrý den paní Flo, děkuji za spoustu skvělých receptů a návodů.
    Napsala bych více pochval a hodně superlativ, zasloužíte si je, ale pak bych se už nedostala k vločkám. 🙂
    Tak tedy: už jsem pročetla pár diskuzí k snídaňovým kaším a začínám se cítit jak exot – to opravdu nikdo nesnídá ovesnou kaši na slano? s vývarem? s masem?
    Poučena z dětství z knih o kovbojích, kteří vždy pojídali kaši s cibulí a špekem, jsem to celý svůj dlouhý život považovala za normální, a až vlastně před pár lety jsem zjistila, že téměř všichni jedí vločky na sladko. Já tedy také, ale jen občas jako dezert s tvarohem nebo zakysanou smetanou (na mléko a pogurt mám psychický blok), zato slanou variantu považuji za skvělou a téměř každodenní snídani ….
    Tak nějak nevím …
    Svojí kaše se samozřejmě nevzdám, jen ta zvědavost … :-)))

    1. Taito, je to opravdu hodně neobvyklé, ale to neznamená, že to nestojí za to. Díky za další rozšíření vločkového repertoáru a rozhodně si svoji kovbojskou kaši nenechte nikým vzít.

  48. Lucie Hrbáčková says:

    Dobrý den,
    Já začala dělat na snídani vločky tak, že rozehřeji na pánvi med, vložím vločky, potom ořechy a smažím. Nakonec přidám ovoce například jahody a jakmile jsou teplé tak to nasypu do misky a jím. Teplé vločky jsou pro mě tou nejchytřejší verzí 🙂

    1. To je zajímavé, díky!

  49. Jitka says:

    Ovesné vločky jsou moje oblíbná snídaně již několik let. Já to mám vyzkoušené tak, že smíchám drcené vločky s různými semínky a sekanými iřechy a vše zaleju horkým lékem, nechám cca +é- +ř minut odstát, jen občas jemně promíchám. nakonec přidám právě dostupné ovoce, různé druhy. Mám ráda černý ry íz, jahody, banán, ale vždy tam musí být najemno nakrájené jablko. Cukr ani med nepřidávám ,jenobčas nějaký jogurt, podle nálady a chuti, Mám toho poctivnou misku , ale stala jsme se na téhle kašičce přímo závislou a nedovedu si představit jinou snídani. Ty palačinyk jsou super nápad, určitě vyzkouším. Pa. Pa

    1. Krásný ranní rituál 🙂

  50. Jitka says:

    Mám tu mizernou lampičku tak nyní koukám, že tam mám plno překlepů, tak sorry. v tom mléce to je cca 10 – 15 minut, krásně to všenabobtná a chtě se spojí, kašička je pak vlažná, ovoce neztratí vitamíny..

  51. Marky says:

    Ovesné vločky s trouby-super,super,super!

  52. Kynčlová Ilona says:

    Ovesné vločky jako kaše k snídani NE, ale přidávám je třeba do zeleninových polévek. jeden čas jsem si dávala musli do jogurtu, ale musela jsem to sníst dřív než se vločky rozmočily a ještě křupaly.

    1. Když vločky zapečeš, tak se v jogurtu tak rychle nerozmočí a umožní ti to klidně i pomalejší ranní starty 🙂

  53. Iva Mokrá says:

    Tak už tu asi hodinu čtu vaše recepty a komentáře a úplně jsem z toho dostala dobrou náladu a chuť vařit víc z ovesných vloček……vše jsem si pilně opsala na papír a budu zkoušet,co bude nejvíc chutnat.děkuji za príma tipy a tobě,Florentýnko,děkuji,že mohu být ve vaší „partě“.

    1. Ivo, mám velkou radost, že jsem ti přinesla dobrou náladu – a to jsi teprve jen u čtení. Počkej, až začneš vařit a ochutnávat 🙂

  54. Vlasta says:

    Já snídám vločky pravidelně, ale nikdy mě nenapadlo je namáčet, nová zkušenost. Dávám si 1L jemných ovesných vloček s klíčky, 1čl namočených chia semínak, 1 čl namočené goji, 5čl bílého jogurtu, 1čl rakytníkové št’ávy a 1 rozmačkaný banán. To je moje pravidelná snídaně.Děkuji za další pěkné recepty, budu zkoušet. Jsem diabetička, tak to mám trochu komplikované, Hezký den přeji Všem !!!

  55. Já měla problémy se zažíváním a snidaněmi. Pak mi kamarádka poradila vločky i s receptem. Samozřejmě jsem jej musela vypilovat protože i co je psáno není dáno. Takže:
    do kastrolku dám 1/4l vody a půlku masoxu. Po rozvaření 2-3 minuty, přidám 5 velkých lžic těch nejobyčejnějších vloček. Nechám 2x přejít varem aby nabraly vůni masoxu – a dám scedit. Mezitím dám už na vypnutou ploténku -do kastrolku či pánev – lžičku domácího sádla, po rozpuštění vyklopím z cedníku vločky, nechám krapet opražit a zamíchám 1 osolené vajíčko. Pak jen párkrát promíchám aby se rozdělily a můžu servírovat. Žaloudek se uklidnil, už neprotestuje , , Na el. vařiči spotřeba jen těch pár minut varu a pak vše už jen při vypnutém. Takže i šetření EE. Celkem příprava tak 5-8 minut.
    Nenutím, jen má zkušenost pro ty co nemohou sladké… /DIA a další/.

    1. Em, slaná verze kaše ke snídaní zní parádně a inspirativně. Jen letmý dotaz – po tom masoxu problém se zažíváním nemáte?

  56. Urszula says:

    Ahoj Flo,
    jen se chci zeptat, proč ve většině receptů někdo píše, že hrozinky se mají proplachnout. Napřiklad, když je dáváme do jablečného závinu. Má to nějaké opodstatnění???
    Díky za odpověď.

  57. Kamila says:

    Ovesné vločky snídám už 2 roky. Večer je zaleju vodou a přidám brusinky.Ráno zavařím a přidám lžičku medu , někdy ani to ne , protože tím namočením pustí cukr.Někdy dávám jablka ,ořechy a skořici . Dělám i vločkové karbenátky s droždím , ty máme rádi celá rodina, a mleté přidávám do placiček ze směsi mletého krůtího masa s jemně strouhanou kořenovou zeleninou.

  58. Zdravim Flo,
    muzu se zeptat na nejakou variantu bez mleka (mam problem s laktosovou intoleranci 🙁 )?
    Predem dekuji
    Petr

    1. Viděla bych to prostě a jednoduše na záměnu s rostlinným mlékem. Flo.

  59. Adéla says:

    Flo, moc děkuju za recept na Bircher müsli klasik. Vyzkoušela jsem ho při minulé prázdnidnové výzvě a je geniální. Zatím mám vyzkoušené variace jablka+rozinky+skořice, banán+hořká čokoláda, pomeranč+hořká čokoláda, jahody+vanilka+mandlové lupínky. A už se těším, až bude sezóna malin, meruněk a borůvek. =)

  60. zkousim ruzne recepty s vlockami,vyzkousim snad kazdy recept ktery najdu.vyzkousela jsem vlockove mugcake od firmy fit-day. priprava je velice rychla. dozdobite a dochutite jogurtem a cerstvym ovocem dle sve fantazie. doporucuji!!!!

  61. Flo prosim, daju sa zaslat emailom tie tipy na 12 snidani?

  62. Ivana says:

    Take delam z vlocek palacinky a jsou opravdu skvele. I ti, kteri nejprve ohrnovali nos se olizovali. Necham pul hodky namacet vlocky ve vode, pote pridam dalsi vodu nebo alternativni mleko, vejce, cukr nebo sirup a celozrnnou mouku. Trochu rozmixuji a sup na panev.
    Jinak i ovesna kase jen na vode je dobra. Nechavam vlocky pres noc namacet a pak je kratce povarim. Samozrejme, ze nejlahodnejsi je z mleka ????

  63. Annika says:

    Je to sice detinske, ale musím říct, že u instrukce „V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka“ jsem vybuchla smíchy.

    A přemýšlím, jak se objednává cisterna z mlékárny, jestli by mi protahli hadici oknem a jestli se celá ta sranda vejde aspoň do vany, nebo bude potřeba zase rozhodit bazén… Každopádně na zítřejší snídani mám asi smůlu, protože do večera to hrubě nestíhám 🙂

    Každopádně díky hlavně za vysvětlení, co páchají skroby, moje noční můra z dětství byly takové ty obří zatuchle vločky rozblemcane přes noc v mléku, do toho lžíci džemu a hotovo. Dlouho mi trvalo, než jsem vločky rehabilitovala a zjistila, jak výborné kaše z nich můžou být.

    Teď se chci vrhnout na ozkouseni domácí instantní kaše, ta by mi do hektických rán bodla… Nemáš tam něco osvědčeného? 🙂

  64. Kateřina says:

    Milá Flo,moc děkuji za úžasné recepty!Prosím nejde mi ale odkaz na další snídaně,lze se k nim nějak dostat?Měj se usměvavě!

  65. Lucie says:

    Dobry den. Diky za zajimave informace. Ja delam ovesnou kasi podle Jamieho Olivera. Do velke sklenice si v robotu nasekam smes vlocek, orechu, seminek a suseneho ovoce podle nalady a chuti. Rano povarim 4 lzice teto smesi v 200ml mleka asi 5 min a je hotovo. Sklenice mi vydrzi na tyden a rano je rychle hotovo, protoze smes je skoro na prasek nasekana. Jen jsem premyslela, jestli se tim predbeznym nasekanim a ulozenim ve sklenici neztraceji ziviny. Co myslite?

    1. Pokud směs nemá šanci zoxidovat (jde hlavně o tuky z ořechů), tak se živiny nemají rozemletím kam ztratit.

  66. Ovesné kaše zbožňuji, občas si je přidávám i do jogurtu.
    Ráda bych si ochutnala i to zapečené, ale není to stavěné na moje zuby 🙁

  67. Lenka says:

    Milá Flo,
    prosím, nejde mi stáhnout odkaz na další snídaně, lze se k nim nějak dostat? Děkuji za odpověď. Lenka

  68. Také mi nefunguje odkaz na e-knihu o snídaních zdarma 🙁

  69. takyjana says:

    Stále nefunuje odkaz na stažení e-knihy. Je možno opravit?

  70. Klára says:

    Granola je skvělá! Celou dózu vyčistil můj drahý, který by si vedle ovesné vločky ani nesedl 😀 A ani nic neřekl – přijdu a není! Zázrak!

  71. Kateřina says:

    Hezký večer Flo,ani mně bohužel nejde odkaz na stažení dalších tipů na snídaně.Mohla by si prosím poradit jak na to? Děkuji moc

  72. Veronika says:

    Veronika 11 let,
    jsem sice ještě malá na to abych vařila, ale přesto bych se chtěla zeptat. Když chci mamce udělat radost snídaní a potřebuju udělat něco na cestu ať si to může sníst třeba za hoďku, v praci a ať to může převážet,tak co bych ji mohla udělat??
    Napadly mě míchané vajíčka, ale ty nejsou dobré studené. Jsem zoufalá pomůže někdo prosím? ?
    Chci jen udělat mamce radost ale nevím co uvařit. Může to být něco úplně jednoduchého a primitivního, ale já fakt nevím ???

    Díky ♥️
    Veva

    1. Veroniko, a co třeba ovesná kaše přes noc? Ta se udělá večer, zavře do skleničky s víčkem, uloží do lednice a ráno je připravena na odnesení s sebou.

      Stáhni si toto pdf s mými recepty, jedná se o recept na Letní ovesnou kaši:
      12 snídaňových receptů

      Držím palce.

  73. Petra says:

    Milá Flo, zajímalo by mě, proč jsou vločky přes noc celé a ne drcené. Má to nějaký vliv na chuť? Zkusila jsem drcené jenom s vodou (a spoustou lyofilizovaného ovce, skořice atd .) Nicméně chutná to jako mouka navzdory velkému množství medu. Chtěli bychom si je dělat na treku místo teplé kaše ale zatím teda nic moc.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close