Drazí mí milovaní čtenáři!

Rok se s rokem sešel, přichází čas bilancování. Třeba na téma, kolik lidí přede mnou už tuhle frázi vypustilo z úst. Anebo raději o tom, co se povedlo, co se povedlo míň a co se při troše snahy dožene v příštím roce.

Často mi píšete, že jste náhodou objevili stránky Kuchařky pro dceru a že je v kuse čtete už tři dny. Že se nemůžete odpoutat, protože stále nacházíte nové a nové poklady.

A tak si říkám, že by vám třeba ušetřilo čas (který se letos už opravdu krátí), kdybych ty největší perly roku 2015 všechny pěkně shrnula do jednoho článku. Ukážu vám, co patří mezi deset nejlepších a nejčtenějších.

Úklid a plán

Abyste si nemysleli, že jsem se tentokrát snadno vyvlékla z psaní pravidelného čtvrtečního článku, musím se vám přiznat ke dvěma věcem.

Za prvé: udělala jsem si z toho pořádné duševní cvičení. Jsem totiž plánovací typ. Pokud by někde vznikl spolek plánovačů internetových stránek, budu patřit k jeho prvním členům. Když už jsem tedy hodnotila uplynulý rok a vybírala ty nejčtenější a nejnavštěvovanější články, rovnou jsem se stihla zamyslet nad tím, čím vás budu zásobovat příští rok. V tuhle chvíli už mám před sebou působivou tabulku (rozumějte plachtu) se všemi dny roku 2016, které jsem poctivě vyplnila divokými představami, co v nich vytvořím a přivedu na svět.

Ač plánovací typ, přece jen nejsem diktátor. To znamená, že plán je pěkná věc, ale realita je věc důležitější a plán ji musí poslouchat. Vy jste moje čtenářská realita, a tak vám dám ráda prostor, abyste do mého plánu zasáhli a pomohli mi ho vyladit. Co by vás příští rok zajímalo? Co vám v kuchyni nejde, na co nemáte odvahu a co byste si ode mě chtěli přečíst? Komentáře pod dnešním článkem jsou vám pro tato přání zcela k dispozici.

Za druhé: S tím diktátorem to není tak docela pravda. Upletla jsem si na sebe ještě jeden bič. Celý tento článek totiž diktuju slovo za slovem a nechávám počítač, aby pochopil, co chci říct, a převedl to na psaná slova.

Je to docela vtipné. Když řeknu “tečka,” udělá tečku za větou. A když nahlas řeknu “nový odstavec,” ukončí se věta a provede se odřádkování. Není to báječné? Na druhou stranu si teď zkuste představit, kolik práce mi dalo přemluvit počítač, aby slovy napsal “nový odstavec” a neprovedl odřádkování. Je to jako stavět se na hlavu, abyste si mohli přečíst knížku, když vám spadne na zem a obrátí se vzhůru nohama.

Přiznávám, zatím mi diktování práci neusnadňuje. Celé moje psací myšlení, všechny moje mozkové pochody, to všechno se odehrává v rytmu ťukání do klávesnice. Každé slovo pro mě zní jako klávesový akord. Má své tempo, svůj čas a dává mi prostor vymyslet slovo následující. Ale mluvení je podstatně rychlejší, takže jsem najednou ztracená, dochází mi slova a nervózně klepu prsty do stolu. Propadám propadám panice, že to nemám pod kontrolou.

Jediné, co mám v tuhle chvíli pod kontrolou, je povel “nový odstavec”. Tak tedy nový odstavec a jdeme na to.

Nejlepší články roku 2015

1. Recept na kuskus, díky kterému už nikdy nebudete vařit jiný

Kuskus příprava

Článek pro všechny, kdo kuskus nikdy nepřipravovali nebo se jim to ještě nikdy nepovedlo. Užijí si ho nejen ti, kdo se už pokoušeli kuskus uvařit ve vodě jako těstoviny, i ti, kdo si myslí, že jde o malá semínka rostliny zvané kuskusovník, a vlastně i ti, kdo se domnívají, že je kuskus podstatou zdravé stravy a s jeho pomocí zhubnou 20 kilo.

2. Nejlepší vepřová pečeně: recept, který z vás udělá hvězdu

vepřová pečeně - nejlepší recept, který z vás udělá hvězdu

To nejtěžší, co můžete chtít udělat vepřové pečení, jen zkusit ji upéct. V tomto článku jsem spoustě z vás ukázala, že upéct vepřovou pečeni je naopak ta nejjednodušší věc v kuchyni. Podle mého postupu ji budete mít krásně šťavnatou, měkkou a nevysušenou a ani se u toho nezapotíte.

3. Jak na bramborový knedlík – recept pro bezradné

Bramborový knedlík recept

Vytvořit knedlík tak, aby zůstal a) nerozvařený, b) měkký, c) poživatelný je sice úkol, který se v kuchařkách dá vtěstnat do dvou řádků, ale já jsem mu raději věnovala celý dlouhý článek i s názorným videem. Vypadá to, že úspěšnost je stoprocentní – na rozdíl od dvouřádkových postupů.

4. Svíčková na smetaně – recept krok za krokem

Svíčková krok za krokem

I když se správně říká hovězí pečeně na smetaně, tento článek už nalezla spousta hledačů osvědčeného receptu na svíčkovou. Vypadá to, že tahle svíčková je lepší než od maminky, od babičky, od dědečka, prostě od veškeré přízně dohromady.
PS. Ona možná není lepší, ale rozhodně je spolehlivější a z výsledku budete mít radost.

5. Jak se plete vánočka

Jak se plete vánočka recept

Já a můj milovaný webmaster jsme s napětím těsně před Vánocemi sledovali, zda ustojíme nával všech zájemců o vánočku. Server jel naplno, stejně jako vaše trouby.

6. Jak z jednoho kuřete uvařit čtyři večeře aneb základní recepty z kuřecího masa

Recepty z kuřecího masa

Kuřecí maso je maso první volby pro rychlé všednodenní večeře. Nedivím se, že je o takový článek velký zájem. Jenomže tenhle článek vám ukáže ještě něco dalšího: jak z jednoho kuřete uvařit rovnou čtyři večeře.

7. Která boloňská omářka je ta jediná správná?

Bolonska omacka

Velmi oblíbená boloňská omáčka se dá uvařit na mnoho způsobů. Některé jsou lepší, některé horší, já vám ukážu, co si o nich myslí dva známí šéfkuchaři a co si z jejich mouder můžete odnést do domácího vaření.

8. Jak uvařit vejce

Jak uvařit vejce natvrdo, nahniličko, naměkko

V kuchyni není nic banálního. I na vaření vajec se dá najít spoustu napínavého a zajímavého. Natvrdo, naměkko, nahniličko, do skla. To všechno jsou triky, které by každý kuchař měl umět.

9. Dva způsoby, jak udělat lívance po ránu i bez předčasného vstávání

lívance recept - nekynuté i kynuté lívance

Lívance k snídani? Samozřejmě. I bez předčasného vstávání. Dobré ráno.

10. Zálivka na salát aneb Sedmero salátové bohyně

Zalivka na salat

Když jsem psala tento článek, kladla jsem vám srdce, abyste nehledali žádnou zázračnou zálivku, která všechno vytrhne. Kuchyňská kouzla se dají dělat i ze zcela obyčejných surovin, jako je jen olej a ocet. To, co dělá zálivku zálivkou, jsou dobře umyté a hlavně dobře usušené listy.

Bonus

Těší mě, jak bouřlivě články komentujete. Někdy s vámi ani nestíhám držet krok. Přesto se stalo, že jeden článek nazvaný Pomoc, jsem nešikovná! zůstal zcela bez komentářů. Pravda, je to jeden z prvních na tomto webu. Myslím si, že by si přesto aspoň jeden komentář zasloužil. Najde se mezi vámi hrdinný zachránce?

Bonus 2

Ať je váš vstup do nového roku šťastný, veselý, uvědomělý, a odvážný.

Florentýna

PS. Nezapomeňte mi do komentářů napsat, o čem bych měla příští rok napsat.

Zapojte se do diskuze

  1. Dobrý den,
    přeji také krásný a báječný příští rok. Musím se přiznat, že vepřovou pečínku, kuskus a další nedělám jinak než podle vašich postupů. moc se těším na další v příštím roce. Iva

    1. Ivo, děkuju, to je krásné vědět, že jsem součástí i jiných domácností než jen té mojí. Tak ať se vše i nadále daří. Flo.

  2. Flo, přeji Ti ze srdce v příštím roce – kromě zdraví a spokojenosti celé rodiny – neutuchající elán a inspiraci. I když to možná přeji spíš nám/sobě – Tebou vymyšlený kontakt každý týden je zdrojem poučení a je silně návykový.

    1. Ejo, děkuju a tobě taky!

  3. Vladimíra says:

    Milá Flo,je od Tebe moc hezké,že jsi nám vybrala své nejlepší stránky,ale stejně…. Zcela náhodou jsem narazila na Tvůj blog a četla a četla a četla. A tak to bude i nadále,protože nejlepší jsou všechny. Moc Ti za ně děkuji a přeji Tobě hodně zdraví a inspirace a nám krásné počtení.

  4. Marcela says:

    Přeji Ti Florentýno hodně štěstí do nového roku 2016 tobě a Tvé rodině :o))
    Děkuji za neustálou inspiraci v kuchyni a už se těším na další tvou nápaditost.

    1. Marcelo, děkuju a hodně štěstí i tobě a tvým blízkým! Flo.

  5. Milá Jani Flo, chtěla bych Ti poděkovat za to, že jsi na úplném začátku toho všeho napnula svoje síly, abys přišla na kloub vaření, které tě strašilo. Překonala jsi strach z neznámého, neznámé se ti stalo známým a známé milým. A napadla tě krásná myšlenka – podělit se s ostatními ustrašenými hospodyňkami o svoje zkušenosti!

    Kolika z násse podařilo čtením článků od Flo zbavit se strachu a záporného postoje k vaření? Přiznejte se:)

    Krásný šťastný nový rok plný zdraví a rodinné pohody přeji všem!

    1. Jani, je to zvláštní, ale psaní pomáhá i mně znovu si uspořádat myšlenky a přijít třeba na další souvislosti. Tak jsem ráda, že z toho máme vespolek radost a užitek všichni. Krásný nový rok! Flo.

  6. vlaďka says:

    Hodně zdraví a štěstí do nového roku Vám milá kuchařinko,ale i všem
    vašim příznivcům přeje Vlaďka.

  7. Jaroslav S. says:

    Milá Flo, ač světem protřelý kmet, přece jen i pro mne byly mnohé Vaše recepty a rady novinkou, nebo připomínkou již zapomenutého. K těm novinkám patří Vámi právem do čela tabulky využití k u s k u s u. Naučil jsem se / i svou ženu/ péci vepřovou pečeni šťavnatější při podstaně nižší teplotě, než jsem to činil dříve. Vrátil jsem se k jídlům, která si pamatuji s dětství /tady využívám i Vašich rad v mnou měsíčně sledovaném ajzboňáckém magazínu – ČD pro vás – budete tam i napřesrok?
    A vůbec, každočtvrteční počtení Vašich příspěvků české gastronomii, patří již nezbytně k mé návštěvě na, pro mne mnohdy záhadném zařízení, jako je tenhle můj počítač…
    Vařím, jak víte, již jen svátečně, sobotonedělně, o to víc si mohu vybírat – vybírám si tedy hlavně z Vašich rad a tím pádem jsem „za machra“, vlastně vaší zásluhou.
    Budiž Vám tedy mnou děkováno v závěru tohoto roku, s přáním úspěšného roku následujícího – i let dalších – Poznámka – teď jsem si o pár řádek nahoře všimnul, že i přítelkyně Iva je vysazená na kuskus a vepřovou, namouduši, nic jsem neopsal, jsme asi u Vás naladěni na stejnou vlnu.
    Docela rád bych se s Vámi na těchro stránkách setkával i napřesrok, snad to vyjde, trochu mne zaráží, že dle nedávnou uveřejněné statistiky bych tu, při stanoveném průměru, už čtyři roky měl „nebejt“- jsem tedy, neskromně řečeno „nadprůměrný“…
    Zase jsem se rozkecal, končím ,ještě jednou děkuji, ,přeji a těším se na přečtenou – Jaroslav S.

    1. Jaroslave, když to dobře dopadne, tak i ajznboňácké recepty budou. Zatím mám domluvené články do května. Jsem ráda, že jste tu a že jste nadprůměrný. A že machrujete v kuchyni. Tak ať vám to ještě dlouho zůstane! Flo.

  8. Veronika says:

    Krásný,pohodový rok 2016 Tobě i všem ostatním čtenářkám a čtenářům a těším se na další nové nápady a rady při vaření☺️
    Veronika

    1. Děkuju ti, Veroniko, krásný rok i tobě.

  9. Milá Flo i já ti chci poděkovat za to,že jsi mě posunula zase o kus dál. Sice vařím už 18 let pro ty své chlapy,ale tady jsem se naučila spoustu nového. Tvůj kuskus miluje má nevěsta . Taky bych ti chtěla popřát do nového roku jen vše nej,ať se ti daří nejen v osobním, ale i pracovním životě.A budu se těšit na další recepty a kuchařky. Zdraví Alena

    1. Aleno, díky za milá slova, moc jsi mě potěšila. Krásný nový rok i tobě přeju.

  10. Dobrý den mila Jano Flo,
    rovněž chci poděkoval za Vaši obrovskou invenci s jakou nás seznamujete nejen s ruznymi taji vaření, ale i s událostmi spojenymi s Vašim soukromym životem.Preji Vam hodně zdraví, pohody a úspěchů v každé činnosti, kterou se budete zabývat.
    Eva

    1. Evi, i vám velké díky a nápodobně! Flo.

  11. Milá Florentýnko!
    Asi takhle,na další rok s Tebou jsem natěšená,což mluví za vše.
    Do nadcházejícího roku přeji Tobě a celé rodině a všem dobrým lidem hlavně zdravíčko.

    A je mně s Tebou fajn!!????

    1. Broňo, též jsem natěšená, rukávy neustále vyhrnuté, zápisník a klávesnice v pohotovosti, tak ať nám to tu všem dobře vaří 🙂

  12. Milá Flo,
    jsem tu krátce, nejsem začínající kuchařka, ale stálo to za to. Líbí se mi co vaříš a jak to vaříš a taky mám ráda Tvoje moudra. Např. se sekanou se musí mlátit. Přeji Tobě a Vám všem dobrý rok a hlavně hodně zdraví. A co nejvíce povedených jídel.
    Vaše Zuzana

    1. Zuzano, díky a vydařený rok i tobě, nejen po kuchařské stránce! Flo.

  13. Milá Flo,i Tobě přeji z celého srdce do Nového roku štěstí,klid a pohodu a hlavně to zdravíčko a aby jsi pro nás byla stále zdroj inspirace a nápadů jako dosud.Co jsem objevila tvoje stránky hodně jsem se od tebe přiučila a tvoje recepty co jsem vyzkoušela dopadli na jedničku.Dnes např.vepřové v mrkvi nemělo chybu a zařadím opět do svého vaření,taky svíčková byla mnamozní a díky tobě již nemusím kupovat formu na vánočku,nebotˇjsem se ji konečně naučila plést!Ještě jednou díky.!A co bych se ráda naučila na 1-asi ražniči aby nebylo suché,nebo roštěnou anebo obyčejné rizoto se mi stále nedaří dle mých představ.Tak ještě jednou vše nej v Novém roce..

    1. Ivano, díky za nápady, už jsem si je poznamenala. Moc mě těší, že se ti v kuchyni daří, tak držím palce i do dalšího vaření. Hodně štěstí a zdraví a pohody, Flo.

  14. Ahoj, chci Tobě i všem kuchařinkám popřát do nového roku hodně
    pohody, zdravíčka a štěstíčka.
    Vařte s láskou a chutí pro sebe i své jedlíky.

    1. Alenko, to je krásné, díky a tobě též!

  15. Milá, milá Florentýno,
    – i já děkuji za každý čtvrtek ,za vtipné fejetony ,za rady ,které jsem dostala a snažím se podle nich podnikat v kuchyni.Přeji tobě i tvým blízkým dobrý a veselý rok 2016 a těším se na další vtipné komentáře.A ještě něco,děkuji ,že mě říkáš Jaruško,to mě říkala jen moje matka.Jinak nikdo. Jaruška

    1. Jaruško, dobrý a veselý rok i tobě, stále dobrou náladu, užívej si i nadále všechno, co Kuchařka pro dceru přináší, Flo.

  16. Jarmila says:

    Milá Flo,at´ se ti daří vše na co sáhneš a taky hodně zdravíčka.
    Moc se mi líbí tvůj pohled na vaření.A co bych ráda,jak na mořské potvůrky. Jarmila

    1. Jarmilo, píšu si, a ať se v roce 2016 daří i tobě!

  17. Milá Flo, moc děkujeme za všechnu práci a zájem o nás! Přejeme nový rok naplněný radostí a láskou! Jinak- za sebe bych uvítala častěji články o vaření se sezónní zeleninou..

    1. Hanko, jelikož na tohle téma připravuju celou velkou kuchařku, tak si myslím, že tvé přání je už dávno vyslyšeno 🙂

  18. Jiřina says:

    Milá Flo přeji do nového roku hlavně hodně zdraví pro celou rodinku. Nám čtenářům další spoustu skvělých článků a rad o vaření. Vařím už sice několik desítek let, ale pořád mě nepřestává bavit se učit nové a nové věci a zrovna ten kuskus, který miluju už dělám jenom podle Tebe. No a bramborový knedlík ze sáčku už má utrum 🙂
    Ten můj miluje ryby – mám tedy jistotu, že i mě :), proto bych uvítala jako Jarmila recepty na mořské potvůrky, které si dávám jenom v restauraci, páč nevím jaké koupit a jak je udělat.
    Krásný poslední den roku 2015 a do dalších 366 dnů roku 2016 všechno dobré !

    1. Jiřinko, ryby si píšu na seznam, a ať je i tvých 366 dní roku 2016 co nejbáječnějších! Flo.

  19. Milá Florentynko,
    děkuji za krásná slova a stejně jako všichni tvoji čtenáři ti přeji v roce 2016 hodně úspěchů, hodně nápadů, kterými nás obohacujes, klidné a radostné dny. Buď stále takovou tvůrčí osobou, jakou tě známe a jsme ti za to vděčni. Těším se na další tvoje komentáře a rady do kuchyně. Vlasta

    1. Vlasto, velikánské díky za překrásná slova. Po všech stránkách vydařený rok 2016 ti přeju. Flo.

  20. Krásné čtvrtky!!Díky za ně!!Dnes manžel pekl kuře a dala jsem na výběr-brambor(pečeme pod masem ve šťávě) a nebo nově zakoupený kuskus (abychom ho také zkusili když se o něm hodně píše a povídá).No jasně!Zvítězili brambory! ALE zítra bude hokus-pokus.Doufám že příjemný.Jinak VŠEM přeji do nového roku zdraví,štěstí a spokojenosti!!

    1. Eviku, to je dobře, že dáš kuskusu šanci. Doufám, že se vydařil, jak měl! Flo.

  21. Milá Flo, sama sobě jsi nasadila velmi vysokou laťku, protože když jsem se zamyslela, co by bylo fajn od Tebe ještě číst… a protože mám všechny Tvé kuchařky a čtu Tvé články i FB… a cokoliv mě v kuchyni napadne, tak tam vyčtu… jsem velmi zvědavá o čem budeš psát, protože já mám do konce nejen příštího roku reálně co dělat ;).
    Ať se Ti i rodině v 2016 daří.

    1. Moniko, tak ti přeju, ať kuchařský plán naplníš a ještě překročíš 🙂 Díky. Krásný rok 2016 i tobě. Flo.

  22. Libuše says:

    Některé věci děláme stejně,někte se přiučím.Ale za pletení vá nočky moc děkuji.Je to můj první spodek vánočky ,
    spletený se 4 pruhů těsta.Samozřejmě podle vašeho skvělého videa.
    Přeji v Novém roce hodně zdraví,úspěchů a nových népadů. L.

    1. Libuško, díky a Vám taky tak! Flo.

  23. Veronika says:

    Milá Flo, do nového roku přeji hodně zdraví, štěstí, lásky a spoustu nápadů 🙂

    1. Veroniko, děkuju, tobě též, Flo.

  24. MILÁ FLO A OSTATNÍ PŘÁTELÉ CO NÁS FLO DALA DOHROMADY.JÁ VÍM ŽE OPAKOVAT VŠECHNO CO JSTE NAPSALI JE JAKO NOSIT DŘÍVÍ DO LESA.NO CO SE DÁ DĚLAT PŘEJI TO VÁM VŠEM JEŠTĚ JEDNOU.JE BÁJEČNÉ KAŽDÝ TÝDEN SI TAKHLE POČÍST A NĚČEMU SE PŘIUČIT.MOC ZA TO DĚKUJI.A UŽ SE TĚŠÍM NA DALŠÍ ČTENÍ OD TEBE.SRDEČNÝ POZDRAV VÁM VŠEM PŘEJE JITKA A DĚDA

    1. Milá Jitko, jak to děláš, že jsi vždy takový báječný závan pozitivní energie a nadšení? Ať ti to vydrží po celý rok 2016 a ještě mnohem dál! Flo.

  25. Samá vzájemná pozitiva! Je velmi příjemné, jak se tu všichni rádi setkáváme, jak zvědavě každý čtvrtek nakukujeme a těšíme se, že se něco dozvíme a pak zkusíme a pochlubíme, jak „to“ šlo?!
    Flo, ať se Ti daří po všech stránkách!
    Těšíme se na Tvoje dvě plánované další kuchařky… (kruciš, potřebuji nutně do příštích Vánoc 3 ks Vánočních kuchařek pro dceru, mám jich 2+1 (těch dcer), tak moc prosím o dotisk!… a to si myslím, že nejsem sama, kdo se pídí po dotiscích… :)…).
    A i proto vše zde uvedené se těším/e na rok 2016!

    1. Neboj, dotisk (resp. nové, upravené vydání) je v plánu a na nové knížce pracuju od prvního dne letošního roku 🙂
      Tak ať se ti rok 2016 vydaří po všech stránkách, nejen po těch knižních. Flo.

  26. Milá Flo,
    i já Vám přeji hlavně zdraví, sílu a energii do dalšího roku 2016, ať se Vám daří v životě to, co si přejete! Pokud bych za sebe měla říct, co bych uvítala, tak snad třeba nové tipy na pomazánky (těch není nikdy dost) nebo třeba více receptů na české ryby. A ještě jako zastánce zdravých chutných pokrmů mě potěší recepty na bulgur, polentu nebo mé oblíbené jáhly.
    PS: Na Vánoce jsem dostala knížku od Vás a moooc se těším, až se pustím do čtení! Byl to jeden z nejlepších dárků!

    1. Zapsáno, Maruško, děkuju za nápady. Tak ať se knížka líbí a uvařená jídla též. Jsem moc potěšená. Flo.

  27. Martina says:

    Milá Flo,teprve teď se dostávám k tomu,abych si pořádně přečetla tvůj článek.Vždy se na ně moc těším.
    I komentář už jsem nepřidávala,protože zachránci se už našli 🙂
    Takže alespoň tady
    Chtěla bych ti moc poděkovat za každý příspěvek, recept ,reakci,odpověď …jsi člověk na správném místě.Kdybych měla šestnáct let,tak bych se moc ráda,krůček po krůčku učila tajům kuchyně.Jsem už starší a trošičku malinko zkušenější a přesto hltám informace od tebe,protože vždy najdu něco nového,inspirativního,něco,co chci zkusit.Naučila jsi mě moc.A hlavně si připouštím,že díky tobě u vaření daleko víc přemýšlím.
    Jsi skvělý člověk a jsem moc ráda, že se s tebou můžu setkávat,třeba právě u nových receptů a úžasných článků
    Děkuji za tento rok s tebou a přeji ti i celé Tvé rodině hodně zdraví,pohody a lásky,spoustu inspirace a spokojených čtenářů
    Krásný nový rok, Jani 🙂

    1. Martino, máš báječné srdce a dobré nálady na rozdávání. Jsem tak ráda, že jsme se loni našly, sešly, poznaly a zůstaly si 🙂
      Krásný rok 2016 i tobě. Flo.

  28. Milá Flo,

    dovařila jsem svíčkovou omáčku podle Tvých doporučení, dopekla další vánočku, zase podle Tvého článku. K tomu knedlíky, polévku, dezert. Zítra mi přijde rodina, tak je chci pohostit a těšit se z toho, jak jim bude chutnat.
    Rok sleduji Tvůj web a očekávám každý čtvrtek Tvoje recepty.
    I když jsem již ta babička, která vaří prý nejlíp, stále se mám co učit a podle Tebe vylaďuji i osvědčené rodinné recepty.
    Za všechno, co děláš, moc děkuji a přeji krásný a pohodový nový rok. Všem Tvým blízkým a celému okruhu Tvých příznivců pevné zdraví.

    Lenka

    1. Lenko, tak to vypadá, že jsi měla úspěšný rok 2015. Tak ať se ti nejen v kuchyni tak báječně daří i nadále. Jsem ráda, že tě web baví. Flo.

  29. Milá Florentýnko,
    přeji Tobě i celé rodině ,,Šťastný ,úspěšný ,pohodový a krásný Nový rok 2016.
    Lidka

    1. Lidko, totéž i tobě a ať se ti daří, na co sáhneš! Pozdravy Julii. Flo.

  30. MIlá Florentýnko,
    moc Ti děkuji za všechno, co pro nás všechny děláš a přeji Tobě, celé Tvojí rodině a všem Tvým čtenářům hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a spoustu dobrých nápadů do nového roku.
    Hana

    1. Hanko, díky a tobě též! Flo.

  31. Vlaďka K. says:

    Milá Flo, přeji vše nej nej nej v novém roce. Dnešní článek o desítce nejčtenějších, kopíruje téměř přesně můj postup tvým blogem, a já jsem prostě také z těch: „náhodou jsem objevila tvůj blog a už třetí den se od něj nemohu odtrhnout“.
    Pročetla jsem i krásné komentáře a jsou hlavně hodně od lidí, kteří v kuchyni nejsou žádnýmí nováčky, no prostě nás posunuješ ve vaření o level výš! Díky

    1. Vlaďko, a přesně to mě těší, že z webu, který byl původně zamýšlen pro úplné kuchařské začátečníky, si odnášejí rady i ti největší a ostřílení domácí borci. Nikdy bych tomu předem nevěřila a stále je to pro mě trochu nepochopitelné.

      Tak ať se ti tu líbí i nadále a v roce 2016 se ti daří. Flo.

  32. Zdravím milá Flo. Přeji do nového roku jen to nej a moc děkuji za tvoje stránky. I když nejsem žádná velká kuchta,ráda se u tebe inspiruji a něco málo jsem už vyzkoušela a bylo to moc dobré. Hlavně děkuji za to,že jsi ochotná a nesobecká podělit se o všechny finty a fígle. Tak jen pokračuj dál,držím palce. JanaM.

    1. Jani, děkuju, tak ať tu i v roce 2016 najdeš spoustu nové inspirace. Flo.

  33. Milá Flo dovol aj mne popriať ti do nového roku len to najlepšie, hlavne zdravie, vela nových nápadov a celej rodine pohodu
    Irena

    1. Irena, díky a tobě též!

  34. Díky za přání Flo a já tobě dekuji za to, co jsem z tvých článků pochopila nově, co mi usnadnilo vaření, co mi obohatilo jídelníček, co mi usnadnilo práci.
    Přeji ti v novém roce spoustu nápadů, pohody, zdraví pro tebe i celou rodinu
    Květa

    1. Květo, krásný rok 2016 i tobě a děkuju! Flo.

  35. Milá Flo,
    děkuji za všechny dosavadní informace a rady do kuchyně, stále se dá i po letech, něco vylepšovat. A já tak činím.
    Přeju Ti pohodový vstup do roku 2016, pevné zdraví Tobě i Tvým blízkým. Hodně inspirace do dalších čtvrtků, na které se určitě těším nejen já, ale i mnoho dalších zájemců.
    Co bych si přála – naučit se MAKRONKY. Moje vnučka by byla šťastná a já bych měla radost z toho, že by se konečně povedly.
    Hezký rok nám všem!

    1. Ivo, makronky napsány na seznam, třeba na ně dojde. Je to krásná výzva 🙂

      Vydařený rok 2016,

      Flo.

  36. Libuše L. says:

    Milá Jano Florentýno, bylo toho tady tolik řečeno a samá hezká slova. A pravdivá. Všechno to můžu podepsat i za sebe. Chci jen dodat – snad Tě potěšǐm – že jsem snad malinko přispěla k tomu, aby 5. vydáni Tvé Kuchařky bylo brzy vyprodáno, protože jsem koupila šest bytisků. Jeden pro sebe, další dcerám. Dvě jsou sice neteře a dvě snachy (skoro snachy), ale vsech pět mladých žen je mému srdci milých.
    A při příští příležitosti nebudu muset přemýšlet, jaké dárky vybrat.
    Ted už dobrou noc a dobrý tento rok!
    Libuše L

    1. Libuško, pokud byl tvůj záměr přispět k vyprodání 5. vydání, tak se ti to nejspíš povedlo 🙂 Snad ty mladé ženy měly z knížky radost a ty taky.

      Dobrý rok 2016 ti přeju, Flo.

  37. irena says:

    Milá Florentýnko,
    i já přeji Tobě i celé rodině v novém roce vše dobré ! Hodně radosti, spokojnosti i lásky, hodně zdraví.
    I já jsem se nechala od Ježíška obdarovat krásnou knihou – Kuchařka pro dceru – a to i přes to. že žádnou dceru nemám / jen tři velké syny/ a pomalu a jistě se blížím do důchodového věku. Čtu, pročítám, listuji……a děkuji.
    irena

    1. Ireno, já děkuju. Z celého srdce – nejen z toho, které je na obálce. Všechno dobré v novém roce i tobě. Flo.

  38. Iveta says:

    Ahoj FLO. Tvé recepty si vytisknu, abych je časem někde nezaložila.
    I když vařím nějaký ten pátek, přinesly mi hodně nového a když si s něčím
    nevím rady jdu se podívat na tvůj recept.
    Tak přeju hezký den a Nový rok. Iveta.

    1. Iveto, děkuju, jsem ráda, že i tak zkušené kuchařce jsou některé mé rady užitečné. Tak vydařený celý rok 2016 i tobě. Flo.

  39. Ireenka says:

    Krásný a pohodový nový rok milé Flo i jejím čtenářům!
    Těším se na recepty odpolední kuchařky neb někdy stále chybí inspirace na (rychlou večeři). Časem by se mi hodily i tipy na nějaká dětská jídla, která ani dospěláka neurazí, ale počítám, že je využiju až od roku 2017 :).

    1. To jsou pěkné plány, Ireenko 🙂
      Tak ať se ti vše daří, jak si plánuješ. Flo.

  40. Alžběta says:

    Přeju Ti všechno nejlepší do Nového roku. Díky za mnoho inspirace. Seš dobrá,zůstaň.

    1. Alžběto, všechno nejlepší i tobě a děkuju. Flo.

  41. Monik says:

    Tak přeci bych jen věděla co bych ráda věděla, kdybys Ty čirou náhodou nevěděla o čem napsat 🙂
    – Kuchařka pro dceru je (třeba) i pro dceru, která si buduje svojí vlastní kuchyň a dříve nebo později i vlastní rodinu. Tak co třeba článek o vaření pro malé děti? A třeba i trochu vědečtěji – jako co se týká množství vlákniny, bílkovin, vitamínů apod. (podle věku), v jakých potravinách to všechno nejlíp sehnat, jak uvařit aby to tam taky zůstalo atd..
    – V článku o vybavení kuchyně jsi se zmínila třeba o litinových pánvích a jejich údržbě. Mně osobně by moc zajímaly jaké si myslíš jejich výhody a jak se o tohle trochu „jiné“ nádobí starat.
    – Jak po tom skvělém vaření si udržuješ figuru :). To mě napadlo při čtení nedávného článku focení jídla vs šatník. Něco je i ve Snídaňové kuchařce, ale tak článek by se četl taky určitě dobře :). I když přiznávám, tohle je spíš téma pro jiné weby. (ale co se týká toho šatníku, je to jedna z nejlepších inspirací co jsem na českých stránkách našla)
    Šťasný nový rok 🙂

    1. Moniko, díky za bezvadné nápady, všechno to jsou velmi praktické a pro začátečníka přitom skoro neřešitelné věci. Všechno si píšu. Šťasný nový rok! Flo.

    2. Monika says:

      Tak děkuju :). Zrovna jsem zase narazila na tu litinovou/nerezovou pánev. Ze Snídaňové kuchařky se na mě chvíli smějou tadiční bramborové placky, nebo omeleta do trouby a další..
      Ono se všechno dá najít na netu, jenže to recepty a postupy taky… a když něco hledám, tak hledám rovnou v Tvých kuchařkách.

      1. Moniko, pane jo, díky za takovou důvěru!

  42. Milá Florentýnko.
    Také se přidávám k přání všeho nej v novém roce. Moc ráda si čtu všechny články na Tvém webu, ale dlouho jsem nevěděla jak to vše uchopit a převést do mé kuchyně. Až najednou jsem zjistila jak na to, ani nevím kdy, a najednou mám inspiraci (možná schéma), jak tvořit jídelníček. Tak nějak mezi řádky to vyskočilo a jsem moc ráda. Už nevymýšlím v deset hodin, co budu dnes vařit. V příštím roce bych chtěla poprosit o vegetariánské recepty. To znamená, bezmasá jídla, ale aby se v nich nevyskytovaly ani uzeniny a nemusely by to být slaké pokrmy. Díky moc za vše. Irča.

    1. Milá Irko, mám radost, že jsi to všechno pochopila. Každému se to může stát a ani to netrvá tak dlouho. Měj se báječně, Flo.

  43. Alena says:

    Ahoj Florentýnko,děkuji za tvůj blog a do roku 2016 přeji hodně nápadů
    a životních úspěchů .

    1. Aleno, díky a tobě taky! Flo.

  44. Anička says:

    Milá Florentýnko,
    jsem moc ráda, že jsem objevila Tvůj blog, je to úžasné počteníčko a Tvoje rady jsou nad zlato. Do Nového roku Ti přeji hodně zdraví, štěstí a pohody a hlavně dalších skvělých nápadů, abychom se měli na co těšit. Máš kolem sebe velikou rodinu, která Tě má ráda.
    Anička

    1. Aničko, máš pravdu, té velké čtenářské rodiny si moc vážím a těším se na další společné zážitky. Díky a hodně zdraví a štěstí i tobě. Flo.

  45. Jindřiška says:

    Milá Flo,dík za krásné,lehké a inspirativní čtení.Přeji Ti pohodový a plodný rok plný nových zajímavých nápadů.A jeden námět mám i já: jak uvařit sníh,aby se určitě povedl? Někdy se mi stane,že stáním zřídne a teče z něj cukrový sirup. Ještě jsem nepřišla na to,čím to je,že se X-krát povede a najednou ne.

    1. Jindřiško, námět si píšu, děkuju, pohodový a vydařený rok i tobě přeju. Flo.

  46. Jitka says:

    Milá Flo,do roku 2016 přeji jen to nejlepší,zdraví a spokojenost a DĚKUJI.Jitka.

    1. Jitko, díky a tobě též! Flo.

  47. V novom roku želám šťastie, zdravie, lásku.
    Teším sa na ďalšie zaujímavé recepty.

    1. Evi, děkuju a nápodobně. Flo.

  48. Jarka says:

    Milá Florentýno,
    tak ještě jednou dobrý rok Tobě i Tvé rodině. Já se taky ráda něco přiučím, i když praxi mám. Možná právě proto. Včera jsem dělala podruhé svíčkovou podle tebe a musím uznat, je lepší. Rodina hodnotila velmi kladně. Já tedy mám pořád problém s biftekem, už to doma ani nedělám, jen v létě na grilu manžel udělá maso správně akorát (jo, je to tak). Rostbíf podle „Hovorů“ dopadl skvěle, to funguje, ale minutku nějak nedám. Děkuji a zdravím. Jarka

    1. Jarko, tak to mám radost, že rodina měla radost. S tím biftekem třeba něco postupně taky uděláme 🙂
      Hodně nejen kuchařských úspěchů v roce 2016 přeju, Flo.

  49. Bára says:

    Milá Florentýno přeji pohodový rok 2016.
    A jaké rady/recepty/pomoc bych uvítala? Možná už to tu zaznělo nebo jsi recepty třeba i posílal, ale ráda bych vytvořila krásné tenké palačinky, do kterých bych upotřebila všechnu úžasnou (meruňkovou, malinovou, ostružinovou, rybízovou, jahodovou) marmeládu, kterou nás zásobuje naše úžasná babička. Palačinky v mém podání jsou dost tlusté a děti mají rády tenké malé. Nevím co dělám špatně:-( Případně jak jinak marmeládu využít při sladkém pečení, když marmeládu neradi mažeme na chleba:-( Pak jsme také dost polívková rodina, ale nějak se opakuji – no pravda mohla bych už změnit můj polévkový repertoár rajská, kuřecí vývar s domácími nudlemi (recept podle tebe je fakt úžasný), hrachová či dýňová… A pak by se hodila nějaká inspirace na úpravu krůtího masa, to máme také moc rádi.
    Díky a ať se daří! Bára
    P.S. nejlepší články 2015 jsou i naše oblíbená jídla:-)

    1. Báro, máš knižní Kuchařku pro dceru? Tam podrobný návod na ty nejtenčí palačinky na světě je 🙂
      Ale abych to shrunula: základem je používat trošičku sádla a nepoužívat teflonovou pánev. Právě ta dělá z palačinek houbu.

      Pohodový rok 2016 i tobě,

      Flo.

    2. Monika says:

      Dočetla jsem komentáře k článku – no a je to tady zase. „neteflonová“ pánev :).

      1. :-)))

        Nerezová je základ a řekla bych povinnost, litinová jen milý doplněk.

  50. Neplecha says:

    Kuskus je prostě top!

    NEPLECHA NA PLECHU

  51. Betty says:

    Milá Flo,
    pokud ještě přijímáš přání na tento rok, tak za naši domácnost bych prosila nějaké pomazánky, vím, že se zdají primitivní (pro ostatní, ne pro mne), ale kdesi jsem četla o lehkých (a levných) luštěninových pomazánkách, ale neříká mi to prakticky nic. Líbil by se mi nějaký vzorec, třeba jako na zimní teplé večeře. Oceňuji články o různých druzích masa, kdybys měla další, budu ráda.
    Jsem ale i tak moc vděčná a spokojená.
    B.

    1. Betty, píšu si, o pomazánkách jsem zrovna tuhle přemýšlela. Něco s tím udělám.
      Vydařený rok 2016 ti přeju, Flo.

  52. petra says:

    Vše nejlepší do nového roku přeju.
    Jestli je dotaz stále aktuální, uvítala bych článek o koření. Jak používat, kombinovat atd. Zasekla jsem se na soli a pepři.

  53. Klára says:

    Flo, opožděně přeji také vše nej do nového roku a děkuji za vše, co pro nás děláš. Svůj kuchařský život si dělím na „před Florentýnou“ a nyní „s Flo <3". To, co děláš, má obrovský smysl. Letošní vánočku (popré podle Tebe) označil manžel za nejlepší vánočku, jakou kdy jedl (a že on je náročný, co se kynutého pečiva týča). Svíčková byla lepší než od všech babiček, prostě – díky Ti. A pokud to nebude moc troufalé, mám tip na článek: Docela teď řeším, kde nakupovat. Co se dá ještě v uspokojivé kvalitě sehnat v supermarketu? Na co jít do speciálních obchodů? Je nutné mít svého řezníka (asi zbytečná otázka – vím, že je :-)), kde sehnat dobré máslo (vyrobit, že?), co se ještě vyplatí koupit a co si raději dělat sama… A co fenomén fresh bedýnek… A tak… 🙂

    1. Klárko, moc ti děkuju! Za přízeň, za tvou odhodlanost, za tvé pokroky, za milá slova, i za nápady, o čem by sis ráda přečetla. Jsi skvělá, jsem moc ráda, že tu jsi.

  54. Milá Flo 🙂
    Ve 30ti začínat mi přišlo trochu ostudné-ale povzbudila mě Tvá hecující slova. Od doby, kdy vařím podle Tebe a s Tebou (stále mám totiž neodbytný pocit, který jsi zmínila-totiž že stojíš vedle mě), je to až mile zarážející, že se VŠECHNO(na mou duši na psí uši) POVEDLO. Můj- ohledně mých kulinářských pokusů velice tolerantní muž- je naprosto udiven, s ním já, syn, mamka, sestry, řemeslníci opravující nám dům.. Prostě pokud někdo něco dělá s přesvědčením, láskou a pečlivostí, nese to ovoce!!!
    Máš můj velký dík a obdiv! Protože právě s Tebou jsem došla ke Kolumbovskému závěru, že dobrá krmě se na náladě rodiny okamžitě projeví. Mnoho radosti ze života a naplnění 🙂
    Ana

    1. Aničko, to je tak krásné! Díky, že jsi ve mě vložila svou důvěru, je krásné si pak přečíst, jak se ti všechno daří a hlavně jak se všichni kolem tebe mají skvěle – a to jen díky tobě a tvé práci v kuchyni. Jsi skvělá. Tak ať ti to jde tak báječně i dál.

  55. Dena Rich says:

    Ahoj Flo,
    Tvoje pečeně měla neskutečný úspěch – o svátcích nám přišla návštěva s malými chlapci. Jeden z nich byl příliš malý na ochutnávání Tvojí vepřové pečeně (je starý necelý rok), ale další si pořád přidával – měla jsem radost a nechápala jsem kamarádku-jejich mámu, která se toho staršího pořád vyptávala „Vážně chceš přidat? Sníš to?“ a až když odcházeli všichni z návštěvy, tak se mi kamarádka přiznala proč se tak vyptávala – ten chlapec totiž začal chodit do školky a odmítá už dva měsíce vzít maso do pusy – a tak byla v šoku, že ne jen že ochutnal, ale i si třikrát přidal 🙂 Takže doporučení na Kuchařku pro dceru putovalo na lístek, který si kamarádka odnesla s sebou:)

    1. Tak to je výstavní komentář. Udělala jsi mi obrovskou radost a tomu malému chlapci, hádám, ještě větší 🙂 Dobrá práce! Flo.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close