Nakládané citrony (pro podzimní čaj s terapeutickými účinky)

Díky počasí teď stále častěji sahám spíš po rychlovarné konvici než po běžeckých botách, když se chci trochu zahřát. Mám totiž svou tajnou, doma vyrobenou zbraň proti chladu: nakládané citrony.

Netvrdím, že se chlad proniklý do morku kostí nedá vyřešit čajem s citronem. Samozřejmě že dá. Taky se dá vyřešit něčím, čemu říkám horké mojito – složené z čerstvé máty, limetky, třtinového cukru a vroucí vody.

Ale když dojde na přípravu čaje, který má být hotový do tří vteřin od odemknutí vstupních dveří, tohle byste nikdy nestihli, kdybyste si předtím museli sundat bundu a nakrájet citron.

Nakládané citrony

Vyjmenuju jako obvykle všechny přednosti tohoto minireceptu. Nakládané citrony se dělají tak, že se kolečka citronu prosypou cukrem, zavřou do sklenice a mohou se po následující týden spotřebovávat a ujídat, jak je libo. Citrony naložené do cukru příjemně voní, pustí svůj vlastní sirup a navíc se dají parádně kombinovat se zázvorem a s kořením.

V základní verzi tedy nepotřebujete na nakládané citrony nic víc, než dva až tři citrony a trochu krupicového cukru.

Citrony je potřeba oloupat škrabkou a tím je zbavit chemicky ošetřené kůry. Nebojte se loupat pořádně, bílé podkoří pod žlutou slupkou je hořké – když se ho zbavíte, citlivé jazýčky to uvítají.

loupání citronů před nakládáním do cukru

Pokud máte možnost použít neošetřené citrony v bio kvalitě, pak je loupat nemusíte, stačí je důkladně umýt. Neošetřené citrony doma velmi rychle vysychají, takže tenhle recept vám může přijít vhod ve chvíli, kdy pro ně nemáte jiné využití.

Dále pak citrony nakrájejte hodně ostrým nožem na plátky silné nanejvýš půl centimetru. Čím tupější nůž, tím víc budete citrony mačkat a tím víc šťávy vám při krájení vyteče.

Kromě citronu můžete přidat zázvor, opět potřebuje nejprve oloupat a následně nakrájet na menší kousky. Na jednu skleničku nakládaných citronů stačí třícentimetrový kousek zázvoru.

Co se týká koření, klidně použijte pár kousků hřebíčku nebo pár semínek kardamomu. Na fotce je nevidíte, protože je ve své dočasné kuchyni nemám a večerka na rohu tyhle moje výmysly moc nepodporuje.

Jakmile máte loupací a krájecí přípravy za sebou, vezměte šroubovací sklenici o objemu 300-350 ml a na dno nasypte trochu cukru. Přidejte pár koleček citronu, pár kousků zázvoru, od každého koření jeden kousek a opět prosypte cukrem, a to v dávce zrhuba půl lžíce.

suroviny na nakládané citrony
 

postup nakládání citronů

Takto postupujte, dokud nenaplníte sklenici. Nebojte se citrony trochu stlačit a upěchovat, je potřeba, aby pusitily šťávu. Takovéto ne úplně jemné zacházení tomu pomůže.

citrony těsně po naložení

Nechte do druhého dne rozležet v lednici.

Když zítra odoláte pokušení sníst nakládané citrony ve večerní chvilce slabosti jen tak ze skleničky, nastojáka, rovnou u otevřené lednice a v noční košili, můžete je použít do jakéhokoli čaje, grogu, svařáku, punče a tak podobně.

Taky jim stačí jen tak je zalít vroucí vodou. Promíchejte a nechte chvíli vyluhovat, asi dvě minuty. Mezitím si sundejte bundu, odložte tašku z práce, čaj doslaďte podle chuti medem a dejte si povzbuzující pauzu.

Pokud se chcete obzvlášť rozmazlit a máte-li pocit, že si to opravdu zasloužíte, přihoďte pár sušených rozinek nebo brusinek. Ale to už se u tak jednoduchého receptu docela pouštím ze řetězu, takže pro dnešek raději stačí.

čaj s naloženými citrony

 

Zapojte se do diskuze

  1. Vypadá to zajímavě, koupím citrony jdu dotoho Děkuji

  2. Pavlína says:

    Už se na čaj moc těším, snad díky němu vezmu na milost i sychravý podzim, díky a měj krásné dny.

  3. Ja vrelo odporúčam nahradiť cukor medom a zázvoru viac… Bude to skôr zázvor – citrón a med nie len citrón ochutený trochou zázvoru. Korenie podľa chuti kľudne tiež. No a v chladničke to vydrží mesiace…. Pije se to kľudne samostatné….

    1. Palo, se zázvorem se samozřejmě dá přitvrdit, o tom žádná, ale potom už to není odpolední čaj. Zázvor mimořádně povzbuzuje, odpoledne bych s ním byla v čaji opatrná.

    2. no na ten med jsem taky myslela vyzkouším

    3. Dominika says:

      Taky mě napadlo nahradit cukr medem, ale zatímco cukr konzervuje, med s tekutinou má tendenci kvasit. I když při rychlé spotřebě a uložení v lednici by to vadit nemělo. Chuť bych očekávala lepší. Co na to Florentýna?

  4. Ahoj Flo, ….tak to si nejpozději o víkendu teda udělám….co kdybych ty rozinky a brusinky dala rovnou do sklenice, místo až do hrnku? Nebude to kvasit nebo? Jak dlouho to vydrží? Mohl by to být dobrý dárek pro širší rodinu…
    Děkuji za tip

    1. Moniko, myslím, že rozinky ti to zabarví dohněda. Já bych je opravdu dala až do hrnku. Co se týká trvanlivosti, viz odpověď pro Dášu o pár řádků níž.

  5. Ahoj Flo, to je moc hezké a rychlé a efektní.. – a mně napadá otázka, jak na to, aby vydržely? Protože tohle je super jednoduchý a užitný jedlý vánoční dárek – ale to by chtělo, aby vydržel. Já si tedy myslím, že cukr a kyselina v citronu kažení zabrání, ale stejně se radši ptám (než nakoupím a naložím pět kilo citronů s kdečím).
    Díky!

    1. Dášo, podle mě má tohle trvanlivost asi tak týden. Zas tak moc tam toho cukru není, aby účinně konzervoval.

    2. Dášo, pro delší výdrž citronů, zkuste recept pro jejich dlouhodobější uchování – přivezla jsem si jej z Maroka. V podstatě podobný postup, jako popsala Flo, jen potřebujete navíc citronovou šťávu, místo cukru sůl a jako koření bobkový list. Biocitrony (kvůli slupce) celé naříznete na čtvrtky až ke stopce, prosolíte, proložíte bobkovým listem a zalijete citronovou šťávou. Vydrží v lednici i půl roku. Použití samozřejmě ne do čaje, ale na vaření. Například dušené kuře na citronech, na různé rybí recepty atp. Super na delší uchovávání když jsou citrony levné a kvalitní v jejich sezoně.

    3. Naděžda says:

      Babička to sterilizuje a vydrží.

  6. jo, a použiji asi hnědý cukr
    🙂

  7. Dobrý den,

    po napěchování do sklenice mám citrony zalít vodou nebo to nechat jen tak?

    1. Vodu ne, nechat jen tak, pustí šťávy tak akorát.

  8. Daniela says:

    Obdivuji ten plecháček. Domácí výroba, co?

    1. Plecháček není můj, ale je úžasný a opravdu to je domácí výroba.

  9. Já raději bez toho zázvoru, je to zdravé, to ano, ale moc ho nemusím, jen když se o mne pokouší něco nedobrého…..ale s medem je to moc dobré.

  10. Citrony v cukru,dobrý nápad,děkuji.Citrony nikdy nespotřebujeme rychle,takže se část vždy zkazí.Začala jsem tedy dávat čtvrtky citronů ,v mikrotenovém pytlíku do mrazničky.Čaj se tím trochu zchladí a může se rychleji vypít,když spěchám.

  11. Krásný den,právě jsem přišla z obchodu a koupila si citrony, jdu na to.Dám hnědý cukr.

  12. My, co jsme v létě nevěděly co s drobným ovocem ze zahrádky a napekly spoustu čaje, přidáním citronu podle dnešního receptu se dostaneme na vyšší úroveň. Díky.

  13. Veronika says:

    dobrý nápad, já jsem vloni nakládala jen zázvor do medu. Zázvor pustí dost šťávy, dostane to konzistenci spíš vody než medu. Pak jsem do čaje přidala čerstvý citron. Ale takhle kompletní to bude rychlejší na spotřebu, hlavně pro lenochy (to jsem já).
    Trochu zázvoru si dávám denně a zdá se, že to proti nachlazením docela dobře funguje.

  14. Milá Flo,
    moc děkuji za nápad. Ta chvíle přípravy stojí za to, jelikož nejhorší na čaji s citronem je úkon, kdy musím ručně citron vymačkávat do hrnku….takže to mi odpadne a ještě si pochutnám na sladkokyselé dužině. Skvělé!

  15. Ahoj všem – moc děkuji za tip, jak vyzrát na tyhle dny – začíná se objevovat „nepříjemná“ nenálada, takže snad tohle pomůže překonat všechny ty „tmavé stránky podzimu“ :-).
    Ať ji i vám všem lépe :-).

  16. Tak já jsem nelenila….jako testovací skleničku – tenoučké plátky biocitronu, limetky, prosypáno cukrem demerara a trochou nastrouhaného zázvoru, napěchováno, odloženo do lednice. Tuším větší potenciál než jen horký nápoj/čaj….Sosem pokapat panna cottu a obložit plátky těch citrusů….I když samozřejmě – v té původní verzi dle Flo to asi zažene bacily v okruhu 100 metrů a to se teď bude hodit 🙂

  17. Vypadá to dobře, jenom jak se znám, na poslední chvíli mi cukne ruka, protože nebudu mít srdce zalít citrony vařící vodou, sním to z hrnku syrové a vařící vodou zaliju čaj v jiném hrnku.

  18. Ahoj Flo! díky za skvělý nápad! představa sklenice s nakládanými citrony v lednici mě nadchla, dnes se těším až ji naplním a uvařím čaj a grog dle Tvé receptury! Krásné podzimní dny Ti přeje
    Zuzka

  19. Milá Florentýnko,
    nevím, jak to déláš, ale vždycky mi ve čtvrtek přineseš spoustu dobré nálady a tepla do mé studené kuchyně???? ! Díky za dnešní super nápad i za ty všechny předešlé!

  20. Antonie says:

    Možná to vydrží déle s přidáním trošky rumu 🙂

    1. To bych si nebyla tak jistá, tady hrozí, že to z té skleničky bude ubývat rychlejším tempem 🙂

  21. Kateřina says:

    Flo, díky moc, už se sbíhají sliny (a že jsem to nevěděla dřív! Každé ráno si dělám čaj na cestu do práce a dávám si citron a potom dobíhám spoje, ráno každá minuta dobrá…).
    A pokud byste kdokoli měl cestu do pražské Holešovické tržnice, bio sicilské citrony, ode dneška, vřelé doporučení.
    (Čekám na ně, minulý rok měla marmeláda z citronu a kdoulí velký úspěch. Kdoule čekají ve špajzu :-)).
    Krásné podzimní dny, K

    1. Kateřina says:

      Páteční ahoj,
      bohužel sicilské citrony ještě nepřijely… budou až příští čtvrtek. Pokud se někdo těšil a vypravil do tržnice, omlouvám se. Kateřina

  22. Adriana says:

    Děkuji za skvělý Tip, padl mi jako ulitý:))). Zdravím Flo „kouzelnici“ a ať je oběma – Duši i Tělu – co nejlépe!!!!

  23. Ahoj Flo. Ďakujem veľmi pekne za úžasný nápad. Určite vyskúšam.
    Táňa

  24. Hanka k says:

    Ahoj Florentýnko i ostatní,
    moc díky za další inspiraci, v těchto ufoukaných zatažených dnech obzvlášť. Určitě to vyzkouším! Přeji Tobě i všem ostatním požehnané dny navzdory všemu! I počasí!

  25. MagdaCh says:

    Supér recept. Já citrony dosud mrazila. Mám naloženo a čekám na výsledek. Zítra bude ochutnávka. Díky Flo!

  26. Milá Flo, přišla jsi mně s receptem na citron v cukru náramně vhod. Ráda mám turecké citrony, které jsou plné šťávy a právě je mají u nás k dostání.
    Stále jsem nevěděla, jak takový výborný citron uchovat aspoň týden
    a hle, jsi ti Ty, kdo přišel s výborným nápadem. Jdu na to.

  27. Ahoj Florentýnko , moc děkuji za super nápad a recept jak dostat vitamíny do lidí ,kteří nemají rádi kyselé je to paráda určitě vyzkouším děkuji moc .

  28. Milá Flo, díky za další skvělý tip do kuchyně i do sychravých podzimních dní. Shledávám, že nějak podezřele často ovlivňuješ jídelníček v naší rodině. Zatím ale vždy s úspěchem:-) Před 10 dny jsem si vyrobila sirup do svařáku a předevčírem vyzkoušela. Je naprosto fantastický. Totéž si slibuji od nakládaných citrónů, na které po cestě z práce nakoupím přísady a hned vyzkouším. Krásné a barevné podzimní dny všem.

    1. Tak to mám radost 🙂

  29. Ahoj Flo,jednoduché a perfektní,taky to úžasně vypadá.Vyzkouším,ale bez zázvoru,ten moc nemusíme.Díky za receptík,už mám nachystanou skleničku, běžím pro citrony a už se těším.

  30. michaela says:

    to je úžasný recept, hned ho vyzkoušim. Škoda, že nevydrží déle, byl by to fakt krásný jedlý dárek

  31. Dobrý den Florentýno. Chtěla bych se zeptat, sklenice naplněna takto citrony je tedy na jedno použití, když ji zaleju horkou vodou? Nebo z ní odebírám části do hrnku a je to vlastně zásobárna? Nepraskla by šroubovací sklenice při zalití horkou vodou? Jinak je to výborný nápad.. Díky Erika 🙂

    1. Eriko, neeee, ta sklenice se plní až po hrdlo, takže už v ní není prostor dolévat horkou vodu. Klasicky odebrat lžičkou citron se zázvorem do hrnku, zalít vodou, dosladit nebo doladit alkoholem podle potřeby 🙂

  32. To je moc dobrý nápad! Díky, Flo, zkusím.

  33. Super recept na současné počasí, jdu fo nej, díky moc.

  34. Alžběta says:

    Tak tohle dělávala moje maminka, a já jsem už na to téměř zapomla. Srdečně děkuji za připomenutí a s patřičnou dávkou nostalgie jdu na to.

  35. Hned po přečtení receptu jsem vše udělala.Krásně to voní.Teď jdu cvičit a po cvičení ochutnám.Díky Flo za recept

  36. No to je super. Tak dneska jdu pro citrony. Pořád řešíme vyschlé citrony v lednici a takhle budou pořád čerstvé a lákavé. A navíc konečně použiju tu krásnou sklenici s patentem na zavírání co jsem si jen tak z rozmaru koupila, že se jednou bude hodit. A je to tu.
    Díky Flo 🙂

  37. Milá Jani, určitě vyzkouším nastává čajový čas , letošní léto jsem ho taky měla , voda z kohoutků tekla teplá -to bylo tím vroucím létem, tak se vařil čaj a chladil škoda , byl by lepší s tím citrónem naloženým , moc děkuji a zdravím K.

  38. Vlasta Krestová says:

    Děkuji za velmi zajímavý a lákavý recept. Ráda ho vyzkouším.

  39. Tak do tohoto receptu jdu taky hned☺.

  40. Florentina says:

    Ja to robim s medom,je to super nielen na zohriatie,ale aj ako prevecia proti chripke.pa,pa

  41. Jitkakytka says:

    Milá Flo, to je bezva nápad – obvykle si dělám citronovou kůru do těsta a pak zbydou citrony a ty osychají = a vida je tu řešení. Už se těším, až si takovou skleničku vyrobím, hned zítra. Zdravím***

  42. Miroslava says:

    Ahoj Flo!
    Genialita pozůstává z jednoduchostí ale genialita není jednoduchost…
    Tvůj recept na nakládaný citron mě tak ohromil svou geniální jednoduchostí, že jsem OKAMŽITĚ !vyskočila od PC a IHNED ! jej běžela vyrobit. A také samozřejmě konzumovat. Výborné, DÍKY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    (Jakkoli všechny Tvé recepty mám ve velké vážnosti, tento mě dokázal bleskově vymrštit ze židle a kmitat po kuchyni a to je v mých 79 letech co říci !)

  43. Báječný recept! Citrony mám doma, zítra koupím zázvor a mlsku vyrobím. Budu přidávat do pečeného čaje, nebo rodině nabídnu v nové podobě. Díky, Flo.

  44. Šárka says:

    Milá Florentýno, tak toto je skvělý nápad, hned zítra jdu nakoupit citrony a zázvor.Díky!

  45. veľmi ma to zaujalo, chystám sa vyskúšať:)

  46. Jaroslava says:

    Úžasný nápad, nakoupené citrony mám, tak už jen pár minut a budu se těšit na výsledek. Díky JaKo

  47. Príma nápad. To ufoukané povětří si takovou obranu vyžaduje. Zítra budu nakládat citrony. Zdraví Alena

  48. Šárka says:

    To je báječný tip! Děkuji

  49. Nápad úžasný, už jsem naložila, i pro dceru, a budeme se těšit na konzumaci 🙂
    Moc děkuju za skvělý tip!

  50. Jankakell says:

    Ahoj Florentýnko,děkuji za skvělý recept,teď u nás zrovna řádí nemoc,tak vyzkouším.????

  51. Eva Somrová says:

    Ahoj,Flori, na tieto dni naozaj dobrý typ. Dík.Eva

  52. Skvělý nápad. Já nakládám citrony s cukrem také, ale ještě prokládám cibulí.Je to výborné na kašel a ještě dobré. Už to po vylouhování ničím neředím- je to sirup.
    Moc děkuji za všechny recepty. Vlasta

  53. vypadá to super, zázvor je v pohodě, ale nezničí horká voda vitamín C v citronu? Mám dojem, že ani medu nesvědčí teploty kolem bodu varu. Nemělo by se to zalívat spíš vodou kolem 60-70 stupňů jako zelený čaj?

  54. Díky. Citrony, to je moje.

  55. Jednoduché věci někdy jen tak samy necvrnknou do nosu, díky za super nápad. A inspiruje mně to dál … určitě vyzkouším i s pomeranči a jiným ovocem 🙂

  56. Anička says:

    Ahoj Flo, moc děkuji za nápad. Citrony i zázvor miluji. Zítra nakoupím a zásobím celou širokou rodinu. Snad to letos pomůže proti všem nachlazením. Ještě jednou díky.

  57. Wow, Dekuji , Dekuji ????. V nedeli jsem pozvána na oslavu narozenin a takový dárek , který donesu , bych sama rada dostala . Budu mít velikansky úspěch s naloženymi citrony . A okamžitě preposilam dceři do Německa , děti tam věcně posmrkavaji a každý vitamin je důležitý . Proste vynikající nápad , recept , ten se u mě zabydli. Věra

  58. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Je to zajímavé,stojí to za vyskoušení.

  59. Bohouš says:

    Dobrý nápad, ale já čaj nesladím a proto jsme s manželkou vynalezly jiný způsob jak na citron. Vymačkám citron na mačkátku a připravím si sáčky na led.Pomocí malého trychtýře naplním sáček. Ten pak po zabalení uložím do mrazáku a druhý den rozřežu na jednotlivé kousky a dám zpět do mrazu. Pak jen stačí vyndat z mrazáku potřebný počet kousků a hodit do čaje. podobně se zázvorem. Očistit, nastrouhat nebo na mixeru trošku rozsekat a potom podložku na vajíčka vyložit folií, do každého kalíšku nasypat trošku zázvoru a dát zmrazit. Potom rozřezat a dát zpět do mrazu

    1. Tak to je velká paráda, díky za nápady!

  60. Ahoj Florentýno, skvělý nápad, určitě udělám, dárek jen tak pro radost kamarádce bude fajn (nemusí být zrovna vánoce) a já si také ráda pochutnám na dobrém čaji.
    Hezký víkend a opět ve čtvrtek

  61. Miloslava Blatakova says:

    Ahojky, Flo. Tento recept mamka dělá trošku jinak, ale také ho máme moc rádi pro rychlost k ochucení čaje a výrobek vydrží v lednici do využívání. Vymačkáme cca 1kg citronů, ale dá se dělat i do menší skleničky a dát méně citronů, a přes sítko nalejeme do zavařovací sklenice a potom dosypeme do plna sklinky cukr krupicí. Zamícháme, zašroubujeme víčkem a uložíme do lednice. Pak jen uvaříme kdykoliv čaj a do čaje dáváme po 2-3 lžičkách tohoto produktu. Manžel má raději sladší čaj, dávám mu více cukru než tekutiny a já si dávám spíš tu šťávu s méně cukrem.

  62. Hana B. says:

    Skvělé,skvělé.Určitě udělám děkuji Flo za inspiraci

  63. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, opět prima recept pro sychravé dny. Naložím citrony dle krásného návodu a budu mít milé překvapení pro kolegyně do práce. Stále hledají nějaké ovocné čaje v krabičkách po skříňkách, pokašlávají, tak tohle určitě zabere. Čaj v práci vaříme do skleněného džbánku s přidáním citronu to bude nejen chutné, ale i dekorativně lákavé.
    Díky za nápad! Zdena

  64. Nakládané citrony nám dělával tatínek, ještě dřív než se z toho stal hit. Když jsem to někomu řekla, tak si klepal na čelo, ,, nakládaný citrony??? a to si jako dáváte do čaje??“ Tatínek před rokem zemřel, tak letos musím naložit já sama, děkuju za připomenutí, už je nejvyšší čas 🙂

  65. Ľubica says:

    Ahoj Flo.
    Robievam kombináciu zázvor /nastrúhaný/, med a citrón /vyžmýkaný/.V chladničke vydrží aj dva týždne. Tento Tvoj je rozhodne viac oku lahodiaci, zvlášť ako darček. Ďakujem za inšpiráciu.

  66. Citron,zazvor zality medem.Neni nic lepsiho:))6.let jsem nedostal chripku ani nic podobneho)Flo a vsem ctenarum a ctenarkam pevne zdravi….

  67. Gabina says:

    Super nápad, hned vyzkouším. Mám dva tipy na využití kůry. Můžeme ji naložit do oleje a nechat vylouhovat, pak olejem masíruje bolavé klouby. Druhá možnost je kůru zalít octem a máme voňavý čistič. Po zředění napůl s vodou používám na čištění povrchu v koupelne a kuchyní.

  68. Super recept škoda že jsem si to už aspoň před týdnem nepřipravila nemusela jsem teď bojovat s kašlem a rýmou. Dělávala jsem v jiném složení a vždy to byla v případě potřeby rychlá pomoc – šťáva z citronů, med, zázvor a zalila dobrým lihem. Nechala jsem uležet v ledničce. Nic se nezkazilo ani to nekvasilo. Ale pak po požití nikam autem! Teď jsem neměla doma citrony a přípravu jsem odkládala. Jdu na to v Kauflandu mívají citrony bez chemického postřiku. Děkuji za recept a přeji všem dobré zdraví.

  69. Milá Flo,jednoduchý ale SUPER nápad a bezva návod.Jedu za týden k dceři,tak vyrobím,dám do nějaké hezké skleničky a přikoupím hrníček a dáreček je na světě.Moc dík.

  70. A také dík paní Gábině ,za návody na další využití

  71. Karel N. says:

    Nakládaný citron – je to príma rychlovka k ochucení čaje – citrony již dlouhodobě ostrouhávám škrabkou , uříznu konce, rozčtvrtím a se zázvorem rozsekám – rozdrtím v mixeru. Ve sklenici rozmíchám s medem a je připraveno k používaní.
    A přidám recept na bolesti v krku :
    Říká se tomu “ Šedý vlk “
    Jeden díl citronové šťávy, jeden díl medu a jeden díl slivovice ,
    vše zamíchat a pomalu užívat.
    Dobrou chuť .

  72. Čaj s medem a citronem je jistě při nachlazení výborný; pokud ale se nepotřebujeme jen prohřát, je třeba použít čaj s léčivou složkou, a tou nejlepší je právě zmiňovaný zázvor. Takže uvařit zázvorový čaj a přidat citron a med (pokud už cukr z naložených citronů nestačí). Výborně také funguje podobný nápoj na bázi mléka – ohřát hrníček mléka do horka, přidat nastrouhaný zázvor a med; máme to osvědčené.
    Omlouvám se, že jsem zavedl řeč od nakládaných citronů jinam.

  73. Moc to nechápu.
    Když je venku hnusně, udělám si přece čaj s medem a citrónem rovnou za čerstva. Nebo grog, v extrému červený svařák s panákem rumu.
    Stojí to zlomek času a práce.
    Pro vitamín C kdyžtak sežeru misku domácího kysanýho zelí.
    Zázvor doma macerujeme ve vodce s nějakým tím kořením, je to nepoměrně zábavnější se pak léčit, pokud není člověk trubka a nevypije to najednou.
    Hezkej podzim
    Codo

  74. Včera naloženo, tak jsem zvědavá jak bude chutnat :-). Moc děkuji za recept. Milá Flo, ráda bych se zeptala jestli takto naložené mohu zavařit? Děkuji Jana

  75. Super recept Flo, určitě vyzkouším. Je nás doma hodně určitě přijde k chuti i ostatním.
    Děkuji za receptík.

  76. Ahoj Flo,
    také nakládám bio citrony se zázvorem, ale používám místo cukru med. A je to výborné, rozhodně zmizí z lednice dříve, než by se stačilo zkazit!!!
    Přeji krásné podzimní a zimní dny bez bacilů????
    Lenka

  77. Ahoj Flo, díky za skvělý recept – dvě skleničky už jsou na vyzkoušení naloženy 🙂 Ještě mě napadlo – šlo by podobným způsobem naložit i pomeranče? Třeba se skořicí? A máte někdo zkušenost s přidáním čerstvé máty do nákladných citronů – nezačne se to rychleji kazit?
    Jinak jako dárek mi to přijde dokonalé – do Vánoc budu zkoušet různé varianty a těsně před Vánoci vyrobím 🙂
    Díky všem za inspiraci,
    Bára

    1. Já myslím, že šlo, ta pomerančová verze se mi líbí 🙂

      Máta v citronech podle mě zhnědne až zčerná, dala bych ji do čaje čerstvou.

  78. Maruska says:

    Tento recept u mě způsobil posun od „citron nepozřu“ k „citron nepozřu jinak než takhle“. Děkuji!

  79. Ahoj, hlásím, že pokud přidáte cukru více, tak citrony vydrží celou zimu. Je ale nutné skladovat v ledničce v naprosto čisté skleničce, kde nic nesmí vykukovat ze sirupu a odebírat vždycky čistou lžičkou. Mám takhle naložené i limetky od léta a zatím jsou naprosto v pořádku.

  80. Můj malý příběh. Jelikož jsem měla zažívací potíže, tak jsem požádala bratra s manželkou, aby mi něco málo nakoupili. Tak se stalo ,že na nákupním lístku četli ne 2ks ,ale 2 kg citronů. Z tohoto důvodu jse vyhledala zpracování citronů a dostala se opět k vám naše Flo. Už mám hotovo,část citronů jsem takto naložila. Děkuji za inspiraci.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close