Letní drinky: alkoholické pokračování

Nechali byste si zaplevelit zahrádku mátou? Mně se to v mladické zahradnické nerozvážnosti podařilo, když jsem chtěla svému drahému a milovanému dokázat, že mi záleží na jeho blahu a tudíž i na pravidelném přísunu mojita během horkých letních večerů na terase.

V zájmu mojita i ostatních bylinek se máta natrvalo přesunula do samostatného květináče a já do obchodu s domácími spotřebiči, kde obhlížím lednici s dávkovačem ledových kostek, ledové tříště a ledové vody. Je to poměrně napínavé, řeknu vám.

Tím se tedy problém s letními drinky přesunul od plevelení máty k dostatečné pohotovostní zásobě ledu. Tvořítka na led pochopitelně kapcitně nestačí a jsou velmi nepraktická – stačí jedna návštěva dítěte v mrazáku v době, kdy má voda v klidu tuhnout, a může se začít znovu.

Sáčky na ledové kuličky mají podobné nevýhody, a tak občas mrazím celé jeden a půl litrové PET lahve, ze kterých předem odliju jednu malou skleničku vody, aby se led měl kam rozpínat. Když potřebuju led, plastový obal rozříznu, kulatý blok ledu vyndám na velké kuchyňské prkénko a sekáčkem na led odsekávám třpytivé chladné kousky. Sharon Stone sice zdaleka nejsem, ale napínavé to je. Velmi.

Pokud se ve vás žádný základní instinkt co do odsekávání ledu neprobudil, zkuste velké balení hotových ledových kostek prodávané na některých benzínkách a v samoobsluhách. Nese označení party led a je ho dobrých 5-8 kg. Když si pohotově do auta ještě doma naložíte termoizolační tašku, led bez problémů přežije transport do domácího mrazáku a nechá vás užívat si horka bez starostí. Alespoň bez těch, zda někdo nezapomněl dát namrazit led.

Tolik ledově chladný úvod, a nyní k drinkům. K těm, které jsem si za pár předchozích let oblíbila.

Mojito

Dobré mojito vyžaduje dobrý karibský rum. Vyberte si takový, který omamně voní a na váš jazyk vysílá záblesky nasládlé chuti, ideálně s prokazatelným karibským původem. Inertní evropské napodobeniny bez vůně a chuti nemají v mojitu co pohledávat. Nedají mu jiskru, kterou hledáte.

Mojito

O tom, jak udělat mojito krok za krokem jsem už psala loni, takže vás odkazuji na příslušný článek, který obsahuje i ovocné a nealkoholické a grilované obměny mojita.

Bezový drink

Nevím, jak líp ho nazvat. Ale pokud máte po ruce gin, ať už tradiční Beefeater nebo třeba OMG od Žufánků, zkuste a bavte se.

Další důležitou součástí tohoto drinku je sirup z bezových květů. Možná jste si ho letos vyrobili, anebo určitě víte, kdo ho koupit.

Bezový drink

Na 1 sklenici
1/4 citronu
2 cl bezového sirupu
2 cl domácího mátového sirupu (viz níže)
4 cl ginu
sodovka

Na mátový sirup:
350 ml vody
1 hrnek cukru
6 snítek máty
1 citron

Nejprve si (do zásoby) připravte mátový sirup. Citron důkladně omyjte a škrabkou z něj oloupejte kůru. Vhoďte ji do kastrůlku společně s mátou a cukrem. Ze zbytku citronu odstraňte a zahďte bílé hořké podkoří, takže vnitřek odhalíte až k šťavnaté dužině. Takto obnažený citron rozkrojte na čtvrtinky a přidejte do kastrůlku. Zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte zvolna 30 minut táhnout. Nakonec sceďte a po vychladnutí uložte v uzavřené nádobě do lednice, kde vydrží až dva týdny.

Do skleničky odměřte gin, bezový sirup, mátový sirup a zasypte ledem. Krátce promíchejte, dolijte sodovkou, ozdobte mátou. Na drink vymáčkněte čtvrtku citronu a přihoďte ho do skleničky. Ihned podávejte.

Melounovo-okurkové osvěžení

Zde výborně spojíte dva velké letní nositele osvěžení: okurku a meloun. O té vodce, kterou drink ukrývá, můžete prohlásit, že dělá celek lepším, než je součet jeho částí.

okurkovo melounové osvěžení

Pro 4 osoby
1 kg melounové dužiny, nakrájené na kostičky a zbavené semínek
1 velká salátová okurka
2 limetky
2 lžíce hnědého třinového cukru
160 ml vodky (4 velké panáky)

Okurku oloupejte, podélně rozpulte a lžící z ní odstraňte semínka. Nakrájejte ji na větší kousky a v mixéru ji společně s melounem rozmixujte na pyré. Přeceďte a propasírujte přes síto.

Limetky vymačkejte a společně s cukrem přidejte k pyré. Zalijte vodkou a vše dobře promíchejte. Pokud je to třeba, doslaďte nebo dokyselte.

Čtyři skleničky naplňte ledem a zalijte touto směsí. Ozdobte tenkými plátky nebo spirálkami okurky.

Aperol Spritz

Návod sice najdete na každé lahvi Aperolu, ale občas se hodí mít všechno po ruce pro referenční účely.

Aperol Spritz

Tak tedy:

Na 1 Spritz:
(pozn. 1 malý panák = 2 cl = 20 ml)
1 malý panák (střik) sody
3 malé panáky šumivého vína, ideálně prosecca
2 malé panáky Aperolu
5 kostek ledu
brčko a půl plátku pomeranče na ozdobu

Do vinné sklenky vhoďte led. Zalijte sodou a proseccem, vezměte si dlouhou lžičku a za pomalého rozvážného míchání přilijte nakonec i Aperol.

Ozdobte brčkem, pomerančem a hned podávejte. Skvěle ladí se západem slunce.

K tomu ještě jedna odbočka zpět k bezovému sirupu. Když smícháte bezový sirup, prosecco, sodu, citron a pár ledových kostek, dostanete něco podobného jako Aperol Spritz, jen bez té oranžové barvy a nahořklé chuťové linky. Říká se mu Hugo a zamilovat se do něj dá taky snadno.

Tak pozor na všechny svůdníky 🙂

Otázka do pranice: poraďte mi další letní drink. Ráda si rozšířím repertoár.

Join the Conversation

  1. EvaBen says:

    Miluji melounové daiquiri 🙂
    zralý sladký meloun zbavím semínek, dužinu pokrájím na kostky, vložím do sklenice a paličkou na mojito podrtím. Zakápnu limetou, přidám panáka bílého rumu,hrst kostek ledu a doleji mírně perlivou vodou a hmmmmmmm užívám letního večera na balkoně s nožkama nahoře 🙂
    Jinak jak tu Jani píšeš o mojitu a aperolu….. miluji je. Léto mě baví právě v tom že míchám nezvyklé drinky. Daiquiri se dá skvěle obměnit třeba jahodami, ale i borůvkami nebo černým rybízem….

    1. Och, úplně tu pohodu a daiquiri vidím 🙂

  2. Jaroslav Schmidt says:

    Dobrý den, Flo, drinky asi moc nevyužiju, zato falešný tatarák, tedy bramborovou lutenicí z dnes získaného magazínu“ ČD pro vás“ je to pravé, co se pokusím v době blízké „zrealizovat“
    Ten text je zajímavě záhadný, styl mi připomíná mou oblíbenou autorku, paní Irenu Fuchsovou /taky by to mohlo být něco od paní Haliny P./Tak či onak, pokusím se hodit očko na jejich povídání z oněch let/.
    Přeji hezké dny “ ujíždím“ na malinách, rozrostly se na synově zahradě/mám na ní dohled/ od sousedů, jsem jako ti ptáci nebeští, co nezaseli, přesto sklízí. Nejlepší je bublanina, pro fajnšmekra se šlehačkou navrch.
    Takže, ergo kladívko /rčení, nevím odkud/ brzo bude lutenice podle Flo…
    Jaroslav S.

    1. Zajímavě záhadný text s lutenicí? A prozradíte mi, v čem je takový? 🙂

  3. Milá Flor,
    vím, že píšeš o koktejlech, ale já mám na tebe prosbu. Nemohla bys poradit jak na rychlokvašené okurky a na kvašenou zeleninu. Hlavně jak nechat kvasit, když nemám sklep, jak dlouho apod..
    Přeji krásné léto
    Ali

    1. Ali, rozkvašení je nejlepší v teple, tedy v pokojové teplotě, a pak bych se to nebála uložit v lednici. Ale myslím, že pro přesné recepty bude lepší, když se obrátíš na větší odborníky, určitě na tohle téma existují specializované weby.

  4. Monika says:

    A co takhle „Beton“. Resp. Beton s kouskem salátové okurky? 🙂

  5. Kristýna says:

    na drinky moc nejsem ale az budu mit prilezitost chtela bych vyzkouset ten aperol spritz ten me laka uz od te reklamy a vy jste me jeste vic navnadila :D….ale jestli muzu poradit skvelou pripravu domaci ledove kavy? doma si delame jednu davku na pullitr ale davku muzete nastavit vodou….na jednu ledovou kavu potrebujete jen par veci ktere ma jiste kazdy doma: rozpustnou kavu, cukr, studenou vodu, studene mleko a led. do sejkru (da se to delat i v zavarovaci sklenici s vickem) nasypte jednu kavovou lzicku rozpustne kavy, dve a kousek kavovych lzicek cukru to zalit studenou vodou (na pullitr kavy naplnte sklenici do poloviny) a poradne protrepejte. potom nalijte do sklenice ze ktere budete kavu pit, zalijte az po okraj studenym mlekem, prisypte par kostek ledu a brcko a pak uz muzete podavat 😉

    1. Kristýno, a když do toho šejkru ještě přidáte led, a taky vezmete tu levnější instantní kávu (čili ne vymražovanou s těmi pěknými, světlými, hladkými granulemi), bude ta pěna ještě hustší a bohatší a větší a tak 🙂

    2. Martina says:

      to je bezva tip, Kristýno, hlavně ta zavařovačka jako šejkr, díky. teď už nemusím čekat, až budu mít cestu do kavárny dát si ledovou kávu;)

  6. U NÁS SE PIJE KVALITNÍ VÍNO.KDYŽ JE HORKO TAK SI UDĚLÁM STŘIK A HODÍM TAM KOSTKY LEDU KDE JE ZAMRAŽENÉ OVOCE.NO A KDYŽ JE ZIMA TAK SE PODÁVÁ SLIVOVIČKA.TU NEŘEDÍME NIČÍM A JE TO TAKY FAJN. TĚŠÍM SE ZASE ZÍTRA. JITKA

    1. Také dobrý nápad s tím vínem, střikem a mraženými kostkami. Hned jdu zamrazit ovoce. Děláte střik s vodou, nebo sodovkou?
      A že jste mi připoměla slivovici, musím ji pořídit, mám vyhlídnuté opilé švestky z Vánoční kuchařky 🙂

    2. Ty kostky s ovocem už tu jsou po tolikáté, že je vážně musím zkusit 🙂

  7. Milá Flo,
    jeden z mých oblíbených drinků je ,že svařím půl litru vody s 200g cukru a 10 větviček tymiánu dokud se cukr nerozpustí.přecedím a nechám v lednici vychladnout.Do skleniček na dno naliji citronovou štávu,podle chuti tymiánový sirup,kostky ledu,doleji vodou nebo minerálkou,dám dětem a pro dospěláky ještě dle chuti vodku nebo gin.

    Jinak mě mrzí,že ti nemohu poradit s tím úryvkem ,rozhodila jsem i sítě ,moje vnučky jsou velké čtenářky,ale zatím žádná odezva.

    1. Díky, jsi moc milá! Flo.

  8. Z koktejlů mám kromě mojita ráda ještě Piňa Coladu. Ale obojí mi bohatě stačí v nealko verzi, vyjde to levněji, osvěží to stejně, vyhnu se chuti rumu, který moc nemusím a můžu si to dopřát i jako těhotná nebo kojící (což se mi poslední čtyři roky pořád střídá, alkohol už jsem neměla ani nepamatuju).
    Další můj oblíbený drink je Bloody Mary, čím ostřejší, tím lepší :-). Ale tu už jsem taky dlouho neměla, mládě by asi mléko s příchutí tabasca moc neocenilo :-))

    1. Střídání těhotné a kojící mě pobavilo, tak se drž 🙂 Jinak chuť pravého karibského rumu je jemná a určitě v dobrých koktejlech neruší, možná jsi měla smůlu na koktejly se špatným alkoholem, dost možná jen s tuzemákem, který v těchto drincích nemá co dělat?

  9. MILÁ ZDENO DO VÍNA LEJU CO JE V DOSAHU RUKY,ALE TO OVOCE NEMÁ CHYBU.NESTAČÍM DOMRAŽOVAT.JITKA

  10. Hitem letošního léta je u nás limonáda ze zázvorového sirupu – s kostkami ledu a míchátkem z citronové trávy se dá přežít i tropické poledne. Petky vody v mrazáku jsou skvělý nápad, jen jak to sekáš, aby okolí tří metrů nebylo poseté ledovou tříští? Chytře jsem se do toho pustila na kuchyňském stole…

    1. Danielo, jak to dělám? Říkám si: vždyť je to jen voda a navíc je teplo 🙂

  11. Vašek says:

    Nevím jestli sem právě patří, ale můj oblíbený letní nápoj je
    do třetinkové sklenky lžička instantní kávy, panáček rumu, nebo koňaku, ledu podle intenzity slunce a chuti a dolít kolovým nápojem. Pozor na vyšumění…

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close