Ledová káva a její rozmanité podoby pro léto

Ledová káva mi už dávno uvízla v hlavě jako ta věc do skleničky, kterou si vychutnám při jakémkoli letním posezení. Na zahradě, na výletě, u rybníka, na pláži, v horách. Ledově chadná a přitom osvěžující, nabíjející, jako předzvěst dalších odpoledních událostí.

Vtipné na tom celé je, že ledová káva má mnoho podob a mnoho způsobů přípravy, takže každý si může najít tu svoji, která se hodí do jeho kuchyně, která si rozumí s jeho vybavením, tudíž se žádné nákupní výpravy do obchodu s domácími potřebami nemusí konat.

Pojďme se na ně maličko podívat.

Ledová káva a její podoby

Základní cesty, jak přivést kávu do studeného stavu, jsou dvě.

Ten první začíná horkou kávou, která se následně pomocí ledu zchladí. Tím se pochopitelně částečně naředí chuť, takže horká káva může vyžadovat jiný poměr vody a kávy než obvykle.

Druhý způsob kolem horké kávy vůbec nevede, nýbrž si už od samého začátku zahrává pouze se studenou vodou, pomocí které donutí kávu předat ji svou chuť, barvu a povzbuzující účinky.

Podstatně jednodušší na přípravu je horký způsob, u kterého můžete využít jakékoli zařízení, kterým si kávu vaříte v těch méně teplých obdobích roku. Kávovar, moka konvičku, espresso, překapávač, varnou konvici, sporák, prostě co máte.

1. Ledová káva z espressa

Pokud máte možnost připravit si malý šálek silného espressa (30 ml kávy), výborná ledová káva z něj vznikne takto:

  1. Do servírovací skleničky o objemu kolem 200-250 ml nasypte 4-5 kostek ledu.
  2. Na led nalijte horké espresso; pokud chcete mít ledovou kávu sladkou, je potřeba nejprve v horkém espressu rozmíchat cukr (ve studené kávě by se špatně rozpouštěl).
  3. Dlouhou lžičkou míchejte kávu s ledem tak dlouho, až káva zcela vychladne, nebude to určitě trvat déle než 20-30 vteřin. Za tu chvilku se led skoro rozpustí.
  4. Přisypte tolik nového ledu, kolik je vám libo. Klidně až po okraj.
  5. Kávu dolijte studeným mlékem a podávejte.
2. Ledová káva z instantní kávy

Postupujte úplně stejně, jako v předchozím případě. Místo espressa z kávovaru si však připravte maličký šálek velmi intenzivní kávy, který vznikne rozpuštěním jedné lžičky vaší oblíbené značky instantní kávy v 30-40 ml horké vody.

3. Affogato čili ledová káva se zmrzlinou

Tato svůdnější a delikátní ledová káva vznikne zcela primitivním, zato účinným způsobem. Potřebujete šálek na kávu, kopeček vanilkové zmrzliny a jedno maličké, silné espresso. Čím menší, tím lepší, ideální míra je tu opět klasických 30 ml:

  1. Do kávového hrníčku vložte jeden kopeček vanilkové zmrzliny.
  2. Zmrzlinu přelijte horkou kávou. Nic víc není potřeba; žádný led, cukr ani mléko.
  3. Podávejte okamžitě. První doušek této kávy je příjemně teplý, druhý vlivem rozpouštějící se zmrzliny vlažný, třetí studený, smetanový, sladký.

Vím docela přesně, kdy jsem si affogato zamilovala. Bylo to letos v červnu v jedné zapadlé pobaltské kavárně v Polsku, kde mi milá servírka vysvětlila, že určitě nechci jen obyčejnou ledovou kávu, kterou jsem si objednala. Že si místo ní chci dát affogato. Po prvním doušku jsem si byla jistá, že naprosto přesně věděla, jakou neléčitelnou závislost mi tím způsobí.

ledová káva affogato

4. Kávové ledové kostky

Pokud nevyhledáváte silné espresso, ale potrpíte si spíš na vodnatější a objemnější druhy kávy, nejspíš máte doma překapávač nebo moka konvičku, anebo si vaříte klasického turka či instantní kávu do většího hrnku.

V takovém případě je příprava ledové kávy o něco složitější, protože velký objem horké vody se hůř chladí a trvá to déle. Kdybyste trochu téhle horké kávy nalili na ledové kostky jako v případě receptu číslo 1 na ledovou kávu z espressa, dostanete velmi nevýraznou, řídkou, chuťově nezajímavou ledovou kávu, protože chuť už tak vodnaté kávy se ještě víc naředí velkým množstvím ledu a případně i mléka.

U instantní kávy i u turka můžete postupovat podle návodu číslo 2 o kousek výš a připravit si z nich intenzivní kávový nápoj, který zchladíte ledem. U mokka konvičky a překapávače to ale udělat dost dobře nejde. Nepomůže ani vychlazení kávy v lednici, protože pak do ní stejně ještě přijde led (čili další voda) a mléko.

Jediný rozumný způsob je vychladit kávu (nebo třeba jen její přebytky, tak jak je průběžně nacházíte v kuchyni), rozlít ji do tvořítek na led a zmrazit. Pokud chcete mít ledovou kávu sladkou, opět je potřeba nejprve v teplé kávě rozmíchat cukr a teprve potom chladit a mrazit.

Ledová káva pak vznikne takto:

  1. Do skleničky odměřte zmražené ledové kostky. Měli byste vědět, kolik kostek odpovídá vaší obvyklé porci kávy, to zjistíte snadno tím, že si spočítáte, do kolika kostek v ledovém tvořítku rozlijete váš oblíbený hrnek kafe.
  2. Kávové kostky zalijte studeným mlékem a podávejte. V horkém dni se ledové kávové kostky začnou vcelku rychle rozpouštět, čímž ochutí mléko.

A nyní ještě o dvou podobách ledové kávy, které vůbec nepotřebují horkou vodu.

5. Frappé

Frappé údajně vzniklo v Řecku v roce 1957, když si na mezinárodním veletrhu v Soluni zaměstnanec firmy Nestlé chtěl během pauzy připravit kávu, ale neměl možnost si ohřát vodu. Nasypal tedy instantní kávu do šejkru, zalil studenou vodou, zasypal ledem a pořádně protřepal, aby se káva rozpustila. Vzniklo to, co si nyní v Řecku vychutnává snad každý turista: hustá, smetanově krémová studená kávová pěna, která po ochucení cukrem a mlékem poskytuje snad ten největší požitek z ledové kávy vůbec.

Abyste si frappé doma mohli připravit, potřebujete další vybavení. Může to být:

  • barmanský šejkr (či aspoň sklenička se zavíracím víčkem, větší sklenička je lepší než malá)
  • ponorný srandamixér s pidi spirálkou, který dokáže sudenou vodu s instantní kávou napěnit rovnou v servírovací skleničce. Prodává se pod označením mixér na frappé, stojí kolem 300 Kč nebo 10 Euro a je buď na baterky, nebo do zásuvky. Je velmi skladný a dovede s vámi cestovat kamkoli. Led přidáte až po promixování, nikoli předtím.
  • jakýkoli smoothie mixér nebo i stolní mixér

Příprava frappé vypadá takto:

  1. Do šejkru nebo do mixéru nalijte ledově studenou vodu, přidejte lžičku instantní kávy, cukr podle chuti, 5 kostek ledu a protřepejte nebo rozmixujte tak dlouho, až vznikne světlá hustá pěna. V případě frappé mixéru rozmixujte jen studenou vodu, kávu a případný cukr.
  2. Do servírovací sklenice dejte dalších pár kostek ledu, na ně nalijte připravenou kávovou pěnu a navrch zalijte malou trochou mléka, úplně stačí jen asi půl deci. Pokud používáte frappé mixér, led vhoďte rovnou do kávové pěny a dolijte mlékem.

K frappé ještě jedna libůstka: určitě víte, že se v obchodě dají koupit dva různě vypadající druhy instatntní kávy. Jeden se vyrábí tak, že se kapky kávy rozstřikují do prostoru, kde se teplem a vzuchem prudce vysuší, ten má podobu tmavších a hrubších instantních zrnek. Druhý se vyrábí vymražováním, tedy odstraněním vody pomocí mrazu. Instantní káva takto vyrobená má hezčí, hladší, větší a světlejší zrnka a taky chutná podstatně líp, čili je dražší. A tahle lepší instantní káva bohužel hůř pění, takže na frappé klidně používejte tu levnější, budete mít hustší a bohatší pěnu.

6. Káva připravovaná za studena

Káva vyluhovaná ve studené vodě, tak zvané cold brew coffee, je hit posledních let. Mletá kvalitní káva se nechává ve studené vodě louhovat 12-24 hodin, čímž vznikne zajímavě chutnající, studený, kofeinem nabitý nápoj. Obvykle je k tomu potřeba speciální vybavení, které přípravu usnadní, ale pokud si to chcete jen tak z legrace zkusit, stačí zavírací sklenice a jemné sítko.

Čerstvě namletou kávu nasypte do zavírací sklenice a zalijte studenou vodou. Uložte do lednice do druhého dne, aby kávová chuť měla dost času dostat se do vody. Další den studený nápoj slijte přes jakékoli jemné sítko a podávejte jako obvykle: s ledem a třeba i cukrem a mlékem. Pokud ledovou kávu sladíte, buď budete trpěliví při rozmíchávání cukru ve studeném nápoji, nebo si můžete doma vyrobit obyčejný cukrový rozvar svařením vody s cukrem v poměru 1:1.

Co se týká dávkování, první pokus zahajte tím, že mletou kávu dáte do poměru s vodou tak, jako byste si vařili turka. Po vylouhování a ochutnání upravte poměr tím směrem, který vám bude vyhovovat.

Jak se dá ledová káva dál vylepšit

Nenechte se zmást dojmem, že když se postaráte o dost chladu a dost intenzivní chuť, že máte navždycky vystaráno. Ve vylepšování se dá ještě docela slušně pokračovat:

  • Zmrzlina. Kopeček vanilkové zmrzliny vhozený do sklenice s ledovou kávou nemůže nic pokazit. S výjimkou affogata, to už v sobě jednu zmrzlinu má a druhou by neuneslo.
  • Šlehačka na ozdobení. Čili další snadný způsob, jak dostat někoho svou pohostinností do kolen.
  • Ochucené kávové sirupy. Ať už se rozhodnete je vyrobit doma nebo koupit, můžete je klidně použít na oslazení namísto obyčejného cukru. Favorité jsou sirup karamelový, čokoládový, oříškový a vanilkový. Pro domácí karamelový sirup stačí zkaramelizovat cukr rozpustit ho ve smetaně. V podstatě je to něco podobného, jako můj recept na karamelovou omáčku, až na to, že vynecháte máslo a sůl a smetany naopak klidně můžete přilít trochu víc.
  • Kondenzované mléko. Zejména frappé je s ním velmi působivé, protože ho na rozdíl od obyčejného mléka stačí přilít ještě menší troška. Slazené kondenzované mléko se zase dá použít na oslazení kávy v těch případech, kdy by se cukr ve studeném prostředí špatně rozpouštěl.
  • Káva. Kvalitnější zrnková káva z menších pražíren, doma namletá, doma uvařená – jednoduchý způsob, jak kávě, nejen ledové, propadnout ještě víc.

A co vy, léto a ledová káva? Vychutnáváte si obojí plnými doušky?

 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo,
    my doma v létě děláme už několik let frappé z instantní kávy, ale asi poslední 2 léta si připravujeme „grepové kafe“. Je to jen 100% grepový džus s vodou, v poměru cca 1:1, instantní káva a led. My nesladíme, ale jinak do toho patří ještě cukrový sirup. Připadne nám, že grep příjemně doplňuje chuť kávy, ale jsou lidé, kterým to nechutná.
    Zdraví Petra

    1. Veronika says:

      Velice zajímavá kombinace, děkuji za tip, určitě vyzkoušíme! 🙂

  2. Milá Flo, tvrdím o sobě, že kafe nepiju. Ale jakmile přijde léto, je tu moje sezona v podobě kávy ledové. K vychutnávání tohoto nápoje někde na zahrádce ať už vlastní nebo v kavárně patří pohoda, klídek a pocity volna. Nadcházející víkend bude patřit k testování Tvých receptů. Děkuji a pěkné léto.

  3. Ledovou kávu si delame teď každý den. Je to osvezujici a v tom vedru určite lepší jak horká káva. My ji rozmichame se studenou vodou. Diky za inspirace i na jinou prípravu ledove kavy????????. Preji ti krásný den.

  4. Na ledovou kávu si vystačím s jedinou „specialitou“ a sice s prázdnou PETkou o objemu 0,5 l. Nasypu do ní dvě lžičky instantní kávy, naliji hrnek studeného mléka, lahev zavřu a asi 1-2 minuty protřepávám – dokud se tam nevytvoří mléčná pěna. A hotovo 🙂

  5. Ledovou kávu děláme přes léto hodně často. Dělám ji úplně podobně jak píšeš. Na léto skvělá věc. Měj se pěkně Florentýnko.

  6. Blanka says:

    Na cold brew se doporučuje poměr 1:10, což odpovídá i mým zkušenostem -tj. na 50 g čerstvě namleté kávy 500 ml vody, což dám do omnia šroubovací lahve, zavřu a dám na 24 h do lednice. Je poměrně silná, jemné delikátní chuti a obsahuje dost kofeinu.

    Frapé miluji a není na něj potřeba nic speciálního. Stačí jen větší lahev, třeba od mléka (ale klidně i jiná nádoba s těsnícím víčkem, např. od džemu apod.), ve které je i po přidání potřebného množství mléka a vody do instantní kávy dost prostoru nad hladinou. Ideálně rovnou přidat i led. Stačí zašroubovat a pořádně protřepat. Takhle si uděláte frapé s parádní pěnou opravdu kdekoli. Když pěna spadne, protřepete znovu 🙂 Mixovací spirálku jsem kdysi měla, ale připadla mi na nic, tohle je mnohem jednodušší a skvěle to funguje. Doma mám i plastovou nádobku, která má uvnitř vloženou síťku, s tou se to našlehá taky skvěle a může se to rovnou z ní i pít a vzít kamkoli s sebou (např. https://www.biooo.cz/sejkr_naturalis-p-10847.html?).

  7. Zdena601 says:

    Zdravím,
    už spoustu let připravuji všem doma i návštěvám ledovou kávu tak, že nasypu do mixéru (doporučuji skleněný, plast by to asi nevydržel) na 1 porci velkou lžíci rozpustné kávy, 4 kostky ledu a podle velikosti sklenice (používám kelímky, do kterých to dávají běžně na koupališti i s víčkem a brčkem) mléko (nutné vyzkoušet podle velikosti kelímku) a vše pořádně rozmixuju. Pokud sladíte, doporučuji dát cukr také do mixéru, aby se rozpustil. Vznikne super nápoj s hóóódně hustou pěnou.

  8. U nás doma už roky okrem frappé fičí akože „colová ľadová káva“. Už neviem, kde sme to vzali, ale robíme to takto: do vysokého pohára dám do cca polovice alebo tretiny malé kocky ľadu, na to instatnú kávu, dolejem colou. Pení to riadne, alebo to treba liať po okrajoch pohára, vtedy to ide lepšie. Je to taká kofeínová bomba 🙂

  9. Dáša says:

    Moc děkuji Flo, za tento článek. Jsem zas o velký kus chytřejší ;o). Zjistila jsem, že já nedělám ledovou kávu, ale frapé. ;o)
    Cold brew coffee vidím na každém rohu, ale stále jsem nevěděla, co to je. Hned jsem to šla vyzkoušet. Tak uvidím zítra.
    A Petře děkuji za skvělou inspiraci. Grepové kafe zní skvěle. Je pravda, že jsem pila v jedné kavárně něco podobného – tuším, že s višňovým moštem. A bylo to opravdu moc dobré.

  10. Ahoj Flo,
    Díky za nové recepty na ledovou kávu. Zatím dělám je frappé a ráda vyzkouším další možnosti. Hezké léto.

  11. Milá Florentýnko,
    do kolen jsi mě dostala už jen tou bohatou nabídkou – a teď jen přemýšlím, kterou „ledovou kávu“ si odpoledne udělám. Vypadá to na frappé s kapkou kondenzovaného mléka a se lžičkou rumu a šlehačkou navrch. 🙂
    Krásné odpoledne vám všem.

  12. Jsem labužník, miluji silnou dobrou kávu a také silný pravý čaj – zelený nebo černý. Ledovou kávu a ledový čaj připravuji tak, že udělám kávu nebo čaj a ihned, okamžitě přeliji přes větší množství ledových kostek. Dojde k tepelnému šoku, káva či čaj si zachovají původní chuť a jsou chladné. Nezředí se, když tak jen nepatrně.

    1. U nás v pražírně dělají espresso na ledu. Tj. do šálku dají tři kostky a na to horké espresso. Chuť se naředí, takže vlastně vznikne ledové lungo. Je to skvělé, já totiž kafe nepiju ani s mlíkem, ani s cukrem, takže pro mě ideální.

  13. Markéta says:

    Frappé miluji, právě v Řecku jsem ho před lety ochutnala poprvé. Od té doby v létě zkouším různé podoby ledové kávy. Díky za recepty. Konečně to bude mít nějaký řád.????

  14. Zuzana says:

    Studenou kávu znám a doporučuji, tzv. cold brew coffee jsem si připravila na cestu busem do Chorvatska. Nechutná mi káva připravovaná řidiči. Piji běžně turka a toto byla báječná a osvěžující náhrada.
    Jen místo sítka jsem výsledek přefiltrovala 2x přes husté plátýnko.

  15. velryba says:

    Minulý týden mi byla nabídnuta ledová káva s tonicem …. s nedůvěrou jsem ochutnala a byla skvělá – tonic, kostky ledu a přes ně přelít espresso

  16. Krása! Miluju kafe, ristretto, jen tak bez ničeho, silné, že ohne lžičku.
    Nikdy mi nestačilo vychladnout.
    Nové obzory? Proč ne… 🙂
    Díky C.

  17. Díky Flo,
    ledovou kávu miluji a z espressa nemá chybu 🙂

  18. Milá Flo. Tak jsem se právě dočkala čtvrtečního „majlíku“ a s takovou BOMBOU. Miluju ledovou kávu, miluju AFFOGATO. Dnešní recepty jsou úžasné, celé léto je budu střídat a vychutnávat. Sem – tam se i podělím… Krásné léto, přeji pěknou dovolenou a prázdniny.

  19. Martina says:

    Ahoj Flo,

    děkuji za inspiraci na kávy. Kávu miluji a teď mi připadá na ledové kávy, či frappé trochu chladno, ale až se oteplí 🙂 jdu do toho 🙂

    Krásné dny

    Martina

  20. Ahoj Flo, frappé jsme ochutnali v Řecku na dovolených, ale doma jsem ji nikdy nedělala, možná to i zkusím podle tvých rad a nápadů, ahoj a přeji krásnou dovolenou.

  21. Michaela says:

    Kavu za studena uz mam v lednici, ledovou jakkoliv, ale nikdy z instantni. Kdyz kava, tak silna, hodne prazena. Skvele popisy, dik!

  22. Ahojky milá Flo, ledovou kávu mám ráda, ale jen v létě na zahradě, Zdena V.

  23. Kocourek Bodík says:

    Milá Florentýnko, je pěkné, že se tak o nás staráš i v parné době letních prázdnin.
    Ledovou (přesněji řádně vychlazenou) kávu jsem ochutnal poprvé před téměř padesáti lety, kdy jsem si na prázdninovou brigádu nosíval v plechové bandasce maminčinu žitnou kávu. Téměř na každém poli, kde jsme pracovli, byl nějaký stroužek vody, odtékající z drenáže a tak hned ráno se bandaska ocitla pod tímhle mírným studeným čůrkem vody.
    Kolem desáté, kdy byla svačinová pauza, už byla žitovka vychlazená a byl to učiněný zázrak!
    Dnes se sice do kávy dává led, zmrzlina a ledově vychlazené mléko, ale mohu ujistit, že ten čůrek vody z podzemní drenáže měl i v parném létě svých šest stupňů Celsia a s nimi by bylo spokojeno i pivo pana Pávka z Vesničky střediskový.
    Navíc ani panu Pávkovi, ani mně nebylo k vychlazení zapotřebí žádné elektřiny …
    😀

  24. Káva!! Stačí jen říct, a okamžitě mám na ni chuť. Nejlépe turek, instantní jen na návštěvě a pro návštěvu….a vychlazený, zcezený turek se šlehačkou nemá chybu!
    Ale vyzkoušet se prý má všechno, tak jdu na to????

  25. Milá Flo,

    já, na rozdíl od Tebe i předchozích komentářů, jsem na chuť ledové kávě nepřišla.
    Ať už byla se zmrzlinou nebo bez. Pro mě káva musí být horká či aspoň teplá.

    Pravda je, že se mi stává, že se zaberu do práce, zapomenu, že jsem si dělala kávu,
    ale studen mně opravdu nechutná.
    Nicméně recept předám mojí dceři, která si ji určitě dá.

    Přeju moc hezkou přímořskou dovolenou.

    Lída

    1. Jsi mne pobavila – pro mne káva horká, sladká a černá jak noc 🙂
      A ani Flo mne nenaláká…
      Ledový čaj je jiný příběh – hodně silný neslazený zelený čaj vychlazený, s kostkami ledu a šťávou nebo klidně kousky jakéhokoli citrusu, ideálně kombinace, třeba pomeranč a limeta….

  26. Milá Flo,
    málokdy člověk u nás v létě narazí na kavárnu, kde podávají espresso tonic. Není to nic pro ty, kteří mají rádi mléko, zmrzlinu a šlehačku. Velmi osvěžující a teď připravuji i doma.
    Jana

  27. Jiří says:

    Vážená Florentýnko,
    Děkuji za Vaši vstřícnost,nápady a rady pro člověka,který nevařil kromě snídaně ,večeře….zkrátka takové jednoduché rychlovky.Umím dle hodnocení synů a jejich rodin prima bábovky a koláče.U koláčů mám zlepšovák při použit kvasnic na pěkné nakynutí : spočívá v tom ,že těsto naleju hned co ho udělám na vymaštěný plech,aby vykynulo,ale pod plech dám elektrickou dečku a tím vykynutí podpořím a podstatně urychlím(samozřejmě zakryté plachetkou).Koláč je po upečení vysoký.Tak tedy i já s trochou do mlýna ač nejsem mlynář.Hezký den Vám i čitatelům.

  28. Ahoj Flo,
    Díky za nové recepty ???? já dělám ráda zmrzlinové ledové café latté – dám do sklenice do půlky led, zaliji mlékem a přes led doliji velmi silnou kávou. Na to ještě kopeček zmrzliny a šlehačku. Je to moc dobré a navíc to vypadá moc pěkně, protože jednotlivé vrstvy zůstanou oddělené. A nechá se připravit i bezkofeinová verze třeba pro kojící maminky, jen se místo silné kávy použije velmi silné Caro ????

  29. Martina says:

    Tentokrát nemohu souhlasit s tou částí o ledové kávě z moka konvičky – už několik let si připravujeme ledovou kávu tak, že uvaříme ráno v moka konvičce, necháme vychladnout chvíli na lince, pak zbytek dopoledne v lednici a odpoledne po obědě je už krásně vychlazená, nalijeme do skleniček, přidáme mléko a pár kostek ledu (káva je už tak vychlazená, že se kostky jen tak nerozpustí). No a někdy ještě přidáme štamprličku baileys (okoukali jsme na Zakynthosu) 🙂 Nikde jinde mi ledová káva nechutná tak jako ta naše, nemám ráda pěnu, zmrzlinu, šlehačku, to vše tu kávu v mých očích pokazí…

  30. První a nedostižitelné affogato jsem pila ve Slavonicích v kavárně pod věží, kromě Florentinou popsaných ingrediencí totiž obsahovalo grappu, zmrzlinu si dělal pan kavárník sám.

  31. Mila Flo, nevim jak to dokazes, ale me se temer vzdy trefis do noty:) A specielne dnes. Dekuji a preji ti krasne leto! Dana

  32. Dominika says:

    Bez kafe nežiju a ledovou miluju, ale přiznám se, letos jsem ji ještě nedělala, což je ostuda. Dělám ji, jak píšeš, z instatní kávy, kterou naliju do ledovače a pak jen kostky zalévám mlékem..mám ráda, že jsou pak rychle k dispozici:) Tak jdu hned na to a tobě přeji krásnou dovolenou:)

  33. Markéta says:

    Zdravím všechny 🙂
    Flo, děkuji za článek. Já miluju kávu, ale můžu si dopřát jen jednu denně, jinak je mi zle, tlak mám sice v pořádku, ale káva mi ho hrozně zvedá. Musím si tedy vybrat, jestli teplou nebo ledovou a protože máme kávovar, volím tu teplou.
    Přišla jsem ale na to, že jde ledovou „kávu“ udělat i z cara a mám to bez kofeinu. Jestli máte někdo stejný problém, vyzkoušejte, je to dobré 🙂

  34. Milá Flo,

    frappe mě naučil dělat táta, který to odkoukal v Řecku. Používám k tomu obyčejnou instantní kávu, protože přesně jak píšeš, tak ty kvalitnější tolik nepění, ale jde to s nimi také (když je nouze) pokud používáš ponorný minimixér do zásuvky s prohýbaným, či prolamovaným okrajem rotujícího disku.
    Do vysoké širší sklenice dám vrchovatou lžičku inst.kávy, lžičku cukru a zaliji tak 1cm ledové vody a ihned spustím minimixér a pomalým pohybem ze zdola nahoru vytahuji kávovou pěnu. Následně přihodím pár kostek ledu a doliji ledovou vodou a mlékem dle chuti. Lze též místo mléka přidat kopeček vanilkové zmrzliny. Dobrou chuť a krásné léto!

  35. Milá Florentýnko, děkuji za hezkou čtvrteční inspiraci a přeji tobě i tvým blízkým krásné léto!

  36. Klára z Modré says:

    Drahá Flo, v létě ledové kávy milujeme. Ale pořádné osvěžení a kofeinovou bombu si dopřáváme v opravdo parných dnech a to nescafe s kolou a ledem(kola se musi nalévat pomalu pač to hodně pění) fakt dos dobrý…..Pěkné léto

  37. Ahoj Flo,
    moc díky za tyto recepty, rozšířím repertoár, doposud jsem dělala pouze frapé.
    Užijte si celá rodinka pohodovou dovolenou
    Eva

  38. Kauerová Zdenka says:

    Díky Flo, ledovou kávu z espressa přímo zbožňuji. Pro letní dny, ideální nápoj.
    Vyzkouším i další recepty, které neznám. Přeji krásnou přímořskou dovolenou. Zdena

  39. Helena says:

    Ahoj Flo,
    ledovou kávu jsem poprvé ochutnala před mnoha lety na předváděčce Tupperware. Dělají na to takový plastový šejkr s mřížkou uvnitř, ve kterém se instantní káva s vodou a ledem, případně cukrem, úžasně našlehá. Mléko dolévám až do sklenice, s ním není pěna tak hustá. Mám ho dodnes a ledová káva v horkém počasí je top! A jde docela dobře udělat i v zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem :))

  40. Halina says:

    Ahoj Flo,
    Kava v lete jak ji mam rada ja:
    Do sklenicky dam 2-3 kostky ledu+ pro ty kdo sladi tak trochu cukru, prelit silnym horkym espressem a posypat cerstve strouhanym muskatovym oriskem .

  41. Zdravím z Brna, milá Flo. Já jsem poprvé ochutnala něco na způsob ledové kávy tak před více jak třiceti roky. Tehdy mi do kanceláře ten zázrak přinesla moje kolegyně. Recept dostala od své řecké kamarádky. Protože ale v té době u nás nebyla běžně k mání instantní káva, nahradila ji VITAKÁVOU, která byla na trhu. Dodnes si pokaždé, když popíjím frappe, vzpomenu, jak jsme tenkrát při upíjení cítily závan světa, kam jsme z různých důvodů nemohly.

  42. Pavel Blažek says:

    Milá Flo,
    děkuji za inspiraci. Mám rád ledové nápoje a tak některý z návodů rád vyzkouším. Už při čtení jsem cítil tu vůni a chuť výborné kávy. Přeji krásný zbytek dovolené. Pavel

  43. vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za inspiraci, některé recepty budou moje oblíbené.

  44. Simona says:

    Já jsem se Frappe naučila dělat v Řecku přesně, jak píše IjaSv. Ale předcházela tomu vtipná situace, protože jsme za komunismu nevěděli, že máme použít kávu rozpustnou a mixovali jsme normální mletou. A strašně jsme se divili, že nejde udělat pěna?.

  45. Věrka says:

    Mě přijde dokonalá ledová káva takto :
    12 velkých kostek ledu do mixéru, zalít espresem horkým, rozmixovat do stavu ledové tříště a přemístit do vysoké sklenice s trochou studeného mléka. Brčko do toho.
    Naučila mě to paní u nás v čajovno-kafírně. Nemůžu v létě projít okolo, abych si ho nedala na cestu a doma už to taky nejde jinak.

  46. K tomu cold brew se určitě vyplatí říct, že je lepší ho připravit s hodně nahrubo namletou kávou, jinak některým chutná jako „nevymáchanej hadr“ 😀 Jinak super tipy, díky!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close