Masové kuličky v rajčatové omáčce

Masové kuličky na sebe mohou vzít spoustu podob, chutí a příchutí, a vždycky dosáhnou vřelého přijetí u stolu. Zejména tyto, které plavou v rajčatové omáčce a nejčastěji jsou k vidění ve společnosti špaget nebo jiných protáhlých těstovin.

Masové kuličky požívají tak velké obliby u dospělých i dětí, že se radost z jídla vrátí jako bumerang tomu, kdo je pro tuto příležitost připravoval. Příště je bude chtít mít ještě lepší, voňavější, měkčí, připravené s ještě vroucnější láskou.

Jde to vůbec vylepšit?

Masové kuličky třikrát vylepšené

Masové kuličky, stejně jako celá italská kuchyně, jsou velmi ležérní.

Začíná to tím, že si vezmete směs mletého masa (vepřové a hovězí půl napůl), ochutíte solí, parmazánem a zelenou petrželkou, zjemníte vajíčkem a zahustíte strouhankou, aby se vám se směsí dobře pracovalo, uválíte kuličky a vhodíte je do omáčky z rajčatového pyré z konzervy.

V obvyklém případě za půl hodiny servírujete vonící večeři, obnášející tuhle jednoduchost společně s čerstvě uvařenými těstovinami a závějí právě nastrouhaného parmazánu. Chvála je v podstatě už nyní zaručena.

Z tohoto základního tábora (pardon, postupu) lze stoupat do výšin, kam se vydá už jen málokdo. Mohu-li být pro tento výstup vaším průvodcem, vezmeme to následující cestou:

1. Nákup mletého masa na masové kuličky

Pokud jste odkázáni na maso předem namleté a balené, myslete na to, že už může být ledasčím ochucené. V lepším případě pouze solí, v horším obsahuje i nějaké další, méně přírodní konzervanty, anebo dokonce nežádoucí ochucovadla.

Bez protestů a bez výhrad čtěte složení na obalu. Soli se nebojte, tomu ostatnímu se pokud možno vyhněte a dochucené zakonzervované maso zásadně nekupujte – je jako cizí vzdorovité dítě, se kterým se nedá dělat nic jiného, než ho minout s kamennou tváří a dělat, že tam vůbec není. Náš pes toto chování praktikuje, pokud na procházce potká psa většího, silnějšího, nebezpečnějšího. Nevidí, neslyší, neohlíží se, neštěká, nezastavuje se a vyklidí prostor. Větší pes prostě neexistuje, i kdyby se vzteky mínil utrhnout ze řetězu. Směsi mletého masa, které mají v názvu polotovar, taky neexistují. Alespoň ne pro kuchaře, kteří to myslí s domácím vařením vážně.

Dost možná zjistíte, že se ve vašem obchodě s potravinami nedá koupit nic, co by prošlo tímto testem. I můj oblíbený obchod mi tohle dělá.

Máte-li po ruce řeznictví, kupte si neochucené a čerstvě namleté maso tam. Nebo ještě lépe: nechte si ho namlít. Budete potřebovat směs hovězího a vepřového v poměru 1:1. K mletí se hodí všechna masa, která jsou prorostlá, ale zároveň nemají přehnaně vysoký obsah tuku. Nemusíte nutně vědět, o které kousky k mletí si máte říct, řezník vám s výběrem pomůže.

Pokud byste chtěli patřit k informovaným nakupujícím, pak si prostě zapamatujte, že libové maso, když ho semelete a uvaříte, bude suché, tuhé, rozpadavé, málo šťavnaté. Oproti tomu tučné maso se bude projevovat vysokou šťavnatostí i soudržností, ale taky mastným dojmem, omáčkou s vysokou vrstvou tuku a následnými těžkostmi v oblasti žlučníku. Maso prorostlé šlachami a blánami je proto nejlepší materiál k mletí, neboť se všechny tyto tužší části rozmělní a zároveň během vaření poskytnou šťavnatost i chuť, aniž by vedly k přehnané tučnosti.

K mletí jsou tedy například vhodná masa z předních nohou, jako ramínko (plec) či kližka. Také krk, a dále i méně sádelnatá část bůčku. Též se dá semlít všechen ořez, který zbývá po vykostění nebo očištění masa.

Jestliže si melete maso sami doma, vyplatí se koupit masa víc, semlít si ho do zásoby a namleté uložit do mrazáku. Špinit mlýnek kvůli půl kilogramu masa vás příliš velkým nadšením z následného úklidu nenaplní.

Anebo rovnou uvařte kuliček víc, o tolik práce navíc to není, a zamrazte si hotové jídlo.

2. Nenechte se zmýlit, že je mleté maso měkké hned

Když něco připravíte z mletého masa, zjistíte, že jíst se to dá už po 10-15 minutách v teple. Mleté maso je rozsekané na tak malé kousky, že teplo nemá problém do nich okamžitě proniknout, takže je jejich konzumace možná na-to-ta-ta.

To ale neznamená, že takto si na mletém mase nejvíc pochutnáte a že se tedy hodí na večerní rychlovky. Jelikož jsem právě zmínila, že k mletí se hodí masa prorostlá, dává smysl držet i mleté maso v teple déle, než by se na první pohled zdálo potřebné.

Klihovaté části řádně změknou až za delší čas v teple, a je úplně jedno, jak moc nadrobno byly nasekané. Velikost tu nehraje skoro žádnou roli.

Čím déle se dusí i tyto jednoduché masové kuličky, tím líp. Takže po 15-20 minutách je sice můžete podávat jako celkem fajn večeři, ale teprve delší dušení v rajčatovém prostředí přiměje strávníky na chvíli přerušit práci s nožem a vidličkou, užít si dojem z jídla a vyslovit pochvalu kuchaři. Často se jedná o výroky tohoto ražení: Ty máš nějaký nový recept?

Klidně se můžete držet svého osvědčeného receptu na masové kuličky, abyste tuhle větu zaslechli. Stačí jen prodloužit čas pobytu masa v teple. Delší dušení kuličkám nesmírně prospívá a zvyšuje lahodnost.

Je to tak důležitý prvek receptu, že ho raději zopakuji ještě jednou:

Šlachy a blány a prorosty v mase vždycky potřebují delší čas, aby z nich vzniklo něco šťavnatého, měkkého, téměř se rozplývajícího. Rozsekáním masa na malé kousky se tato doba nijak zvlášť nezkrátí. Krátký pobyt v teple povede k suššímu, tužšímu, rozsýpavému výsledku. Teprve čas a pomalé teplo přimějí maso vydat ze sebe to nejlepší.

Hodina dušení je fajn a měli byste k ní směřovat, dvě hodiny luxus. Tak jako tak, na přesné odpočítávání času si tu v žádném případě nikdo nehraje, je to jen na vás, v jakém shonu zrovna vaříte.

3. Do masových kuliček raději strouhanku než mouku

Pokud dodržíte vše, co jsem uvedla, ještě pořád je tu jeden malý prostor pro zlepšení jemnosti a hebkosti a svým způsobem i nadýchanosti masových kuliček.

Nejlepší, nejjemnější masové kuličky vzniknou ze směsi, která nebyla nijak zvlášť zahuštěná. Sice se s ní může trochu hůř zacházet, ale to spraví ruce namočené ve studené vodě.

Tvárnost masové směsi a lepší práci s ní, když je ještě syrová, může zlepšit strouhanka nebo mouka. Díky nim se kuličky líp vyvalují rukama a taky se nemusí hned rozpadat, když je vložíte do omáčky. Ale ony se nebudou rozpadat ani tak, stačí, aby omáčka vařila a pobublávala jen hezky zvolna a usilovně nebušila do syrových kuliček ze všech stran.

Vyhýbejte se proto receptům, kde je strouhanky nebo mouky k zahuštění zbytečně moc. Když už, přisypte jí jen nezbytně nutné množství, a snažte se kuličky uválet navzdory nepohodlnému pocitu, že je směs příliš měkká. Je to jen pocit. Zkuste se mu ubránit. Pokud to jen trochu jde a ve směsi není přehnaně moc vajec nebo jiných tekutin, dá se dodatečnému zahuštění vyhnout.

A můžete-li si vybrat, raději volte strouhanku než mouku.

Tímto jsem řekla vše, co jsem měla na jazyku i na srdci, a můžu přejít ke zcela snadnému a přesto impozantnímu receptu na masové kuličky v rajčatové omáčce.

PS. Všechny tři zmíněné důležité poznatky můžete využít také u jiných jídel z mletého masa. Tyhle zákonitosti neznají hranic jednotlivých receptů.

masové kuličky v rajčatové omáčce recept

 

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Celkový čas: 2 hours

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • 1 vajíčko
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 lžička strouhaného parmazánu (lze vynechat)
  • 1 konzerva (zhruba 400 ml) rajčatového pyré – tzv. passata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru (tedy ne celý řapíkatý celer – pokud nemáte pro zbytek využití, klidně vynechte)
  • ½ lžíce hladké mouky
  • ½–1 lžička soli

Postup

  1. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ze stonků petrželky otrhejte lístky a nasekejte je nožem. Čím větší nůž, tím lépe a rychleji lístky nasekáte, přičemž na ladnosti nikterak nezáleží. Nejúčinnější jsou kolébavé pohyby cikcak po prkénku.
  2. Maso smíchejte s vajíčkem, česnekem, petrželkou, parmazánem a velkou špetkou soli (odpovídá zhruba ¼ lžičky) a pečlivě promíchejte. Odkrojte asi lžičku hotové směsi, uválejte z ní kuličku a jakkoli tepelně opracujte – usmažte na malé pánvi, vhoďte do téměř vroucí vody odstavené mimo plotýnku, nebo pozvolna, na poloviční výkon, asi minutu vlňte v mikrovlnce. Ochutnejte, a na základě chuťového verdiktu upravte slanost masové směsi. Pokud nejste spokojeni, klidně celé cvičení několikrát opakujte.
  3. Ze směsi utvořte kuličky o průměru 2-3 centimetry, budete k tomu potřebovat lžíci nebo lžičku, kterou pokaždé udloubnete přibližně stejné množství masa, a misku se studenou vodou na letmé navlhčení rukou. Na mokré ruce se maso nelepí, a ani se tolik nepřichytí k talíři, na který si zatím hotové kuličky budete odkládat.
  4. Cibuli, mrkev i řapíkatý celer oloupejte. Co se celeru týká, vezměte obyčejnou škrabku a stonek oškrábejte alespoň z vnější zaoblené strany, kde je to snazší. Používá se pouze rovná široká část bez listů, nať použijte třeba do polévky nebo do vývaru. Veškerou zeleninu nakrájejte na malé, řekněme půlcentimetrové kostičky. Pokud nemáte velký ostrý nůž a dostatečně rozměrné prkénko, upřímně vám tento úkon nezávidím.
  5. V pánvi nebo širším mělkém kastrůlku rozehřejte na středně silném žáru olej, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte špetkou soli a tři minuty pozvolna opékejte, občas promíchejte. Cílem vašeho snažení je lesklá, sklovitá, částečně změklá zelenina, která však nemusí nijak zvlášť zezlátnout. Poprašte ji v tomto stavu moukou, vydržte ještě půl minuty míchat, aby mouka dostala šanci v tuku zpěnit, načež přelijte rajčatovou šťávou. Opět řádně rozmíchejte, tím se hrudky moučné jíšky rozpustí do omáčky. Metlička a jistá míra energičnosti jsou v tomto směru nejlepší pomocníci.
  6. Základ omáčky nechte 5 minut povařit, poté ztlumte plotýnku na minimum, do omáčky vložte kuličky, a to jen v jedné vrstvě hezky jednu vedle druhé, snítku rozmarýnu, zakryjte poklicí a nechte půl hodiny svému osudu. Občas můžete zkontrolovat, zda to v kastrůlku nebublá příliš divoce, a vypustit do domácnosti trochu lákavé vůně, aby se všichni mohli začít těšit.
  7. Pokud vás tlačí čas, můžete kuličky hned servírovat, klasicky s čerstvě uvařenými špagetami a popraškem parmazánu. Jestliže ale toužíte po vyšších metách a do večeře vám ještě nějaký čas zbývá, vyjměte vyvařený rozmarýn a lehce protřeste kastrůlkem, aby se obsah trochu promíchal, případně ho s veškerou jemností zamíchejte vařečkou. Duste dalších 30 minut. Nebo hodinu. Nebo dokonce hodinu a půl. Každá půlhodina navíc posune chuť jídla i vaši radost z něj o kousek dál.

 
 

Join the Conversation

  1. Ahoj Flo, výborný recept, který používám už léta a vždycky se setká s úspěchem u malých i velkých.

  2. Mňam!! 🙂

  3. Milá Flo, teď už vím, kde jsem udělala minule chybu, když jsem dělala chilli con carne, to mleté maso jsem nenechala skoro dusit a bylo to suché a nedobré… u kuliček si dám majzla a budou mňam 🙂

    1. Taky to mohlo být libovým masem, já takový bohužel jendou použila na kuličky a okamžitě se rozpadly.

  4. Petr S. says:

    Dělám něco podobného, ale osvědčily se mi navíc dvě věci:
    1) předem osmahnout masové kuličky, než je dám dusit, osmahnutí masa vždy dodá chuť
    2) na závěr špagety s parmazánem a třeba ještě bazalkou vmíchat do směsi… krásně se to všechno spojí.

    1. To osmahnutí je za jiných okolností výborný nápad, ale tyhle kuličky mají tak jemnou konzistenci, že by se při tomto úkonu rozpadly. Leda tak na nepřilnavé pánvi, ale tam zase nedostanou stejný chuťový odpich. To už bych je spíš dala prudce zapéct do trouby.

      A bazalku chválím, to je jasné, jen v zimě je to s ní trochu horší 🙂

  5. Tereza says:

    K tomu se zrovna chystám, takže tipy pro vylepšení přišly v pravou chvíli. Jen se trochu bojím toho silného bublání. Už jsem vařila klasické boloňské ragů a musela jsem ho neustále podlévat, protože i na nejmenší hořák vřelo jak divé.

    1. Pokud nemůžeš plynový hořák ztlumit ještě trochu víc, tak to budeš mít komplikovanější. Určitě to chce kastrol s dobrým těžkým silným dnem, které to teplo rozvede, rozptýlí a udrží, a asi si ho budeš muset postavit na menší a tedy slabší plotýnku. A samozřejmě hlídat. Anebo upéct v troubě při 120 stupních, zakryté. Bude to trochu jiné, ale účel světí prostředky. Teda pokud troubu taky nemáš plynovou a taky to nepřehání s teplem.

    2. Zdravím, tento komentář už tu nějakou dobu je, ale dnes jsem na něj narazila a dovolím si ještě reagovat. Stávalo se mi úplně to stejné. Máme doma plynový sporák, moje hrnce nemají dost silné dno a věčně jsem měla jídlo ve středu hrnce připálené a i vodu vyvařenou. Začala jsem pod hrnce používat staré litinové plotýnky, co jsem našla v našem sporáku, pokud máte možnost, zkuste. Prostě šoupnu jednu pod hrnec, ta plotýnka víceméně supluje to chybějící silné dno. Používám ty plotýnky na vše možné – kuličky, ragú, rýži, zkusila jsem i na pizzu (nemám kámen),… funguje to dobře.

  6. Dík Flo už jsem nevěděl co vařit super dobrý nápad

  7. Kamila says:

    Milá Flo, kuličky dcera sní s čímkoliv, takže jsou už trvale zabydleny v našem jídelníčku a mrazáku. Roky je dělám v troubě – 40 ks na plech jen na pečící papír, 15 min z každé strany na 200 °C. Plotýnky volné pro další čarování, nikde neprská olej. Ovace zaručeny. I maso na hamburgery nebo karbanátky lze takto upéct, jen je potřeba vychytat si ideální čas pečení.

  8. Ahoj,Floretinka!
    Superrrr recept, receptek mňam, čoskoro vyskúšam.
    S pozdravom Edita

  9. Ahoj Flo, děkuji, zkusím při nejbližší příležitosti ?

  10. Naše malá miluje omáčky, dělám dost často i s knedlíkem

  11. Simča says:

    Milá Flo
    V úvodu receptu píšeš: „Začíná to tím, že si vezmete směs mletého masa (vepřové a hovězí půl napůl), ochutíte solí, parmazánem a zelenou petrželkou… “. Fajn, ale v popisu postupu pak ochucení kuliček parmezánem není. Jde o maličkost, ale mne právě ten parmezán V KULIČKÁCH zaujal, protože ho tam nedávám a tak jsem bedlivě hledala, kolik že ho tam mám dát, abych chuť kuliček povýšila na delikatesu… Jde o překlep v úvodu, nebo chybí parmezán v receptu? Díky za odpověď a také díky za každý nový recept :-).
    Simča

    1. Pardon, vyklouzl mi z receptu, už tam je. On teda není nezbytný; ty kuličky fungují dokonale i bez něj.

  12. Ahoj Flo, tyhle kuličky milovaly už moje děti a chutnají i dnes, výborný recept Hanka

  13. Michaela says:

    Tak u nás se podle babiččiny kuchařky do sekané i „karbenátků“ přidává 33% smetana… Zkuste a nebudete litovat, kuličky s touto vložkou jsou zase z jiné dimenze 🙂

  14. Alena Svobodová says:

    Pro mě skoro zapomenuté jídlo. Tak teď už vím co zase brzo uvařím. Děkuji za popis přípravy kuliček. Nikdy jsem nedávala parmezán,ale proč nezkusit něco nového. Alča

  15. Miroslav Kolombo says:

    Když čtu dlouho zvolna dusit, vidím za tím: „vezmi pomalý hrnec“ 🙂

    Myslím tak ráno si v kastólu připravit omáčkový základ, kuličky až do pomaláku, tak 2-3 hodiny LOW a pak jen dohřev až do podávání.

    Uvidíme, třebas to zkusím o víkendu.

  16. Také jsme milovníci kuliček. Sýr nestrouhám, ale kostičku sýra obalím masem, orestuji v pánvi podliji šťávou z rajčat a dusím pomalu. Sýry spíše ty tvrdší, chedar, parmazán.. miluji ty různé chutě, když rozkrojím uličky.

  17. Roman Vetešník says:

    Milá Flo, zdravím z Bohnic přes údolí do Zdib! Mám zásadní dotaz! Neměla by jste tento recept v bezmasé variantě? Seitan? Ale jak to dochutit?
    Díky! Pěkné blátivé sny!

    1. Romane, neměla, ale asi bych to nejprve zkoušela s luštěninami. Koukněte na můj vegetariánský burger, tudy nějak bych do toho šla. Je to tam popsané včetně ochucení, u těchto kuliček bych se s tím ale trochu mírnila.

      Mávám přes spoustu bláta do Bohnic!

  18. Milena says:

    Už se těším na víkend, pěkná inspirace ?

  19. Zdravím Fló, díky tobě se u nás zpestřil jídelníček a snažím se zlákat k odběru i přátele, kteří stále naříkají, že už neví co vařit, že je to u nich stále dokola. Jednu kamarádku jsem už zlákala a je ráda, že máš vše podrobně napsané, rady, vychytávky, čeho se při přípravě jídla vyvarovat a čeho se nebát. A těch receptů co tady máš.
    Masové kuličky jsem ještě takhle nepřipravovala, už se těším na sobotu. To je taková úleva, když nemusím vymýšlet co budu vařit ? Ty to vymyslíš za mě ?
    Děkuji a měj se krásně, Jana

  20. Věrka says:

    Nikdy by mě nenapadlo dát masové kuličky vařit do omáčky jen tak, řekněme, zasyrova. Vždy je opeču na pánvi nebo v troubě, to podle toho, kolik jich hodlám připravit. A potom nejlépe dusím společně v pomalém hrnci, jak už tu bylo řečeno výše. Myslím, že i ty přípečky ze smažení či pečení, které beze zbytku dám do základu omáčky jí předají dobro chuť.
    Ale teď jsem pochopila, čemu můj známý říká čufty nebo klopsy v rajské.
    A ještě něco, vařím k tomu ne těstoviny, ale rýži a když mám, tak ji místo strouhanky dám trochu do těch kuliček.
    Tak dobro chuť všem.

    1. Jak už jsem psala v odpovědi Petrovi, osmahnutí před dušením je za většiny okolností naprosto bezvadný nápad, ale v případě tohoto receptu by se musela směs mnohem víc zahustit strouhankou, aby byly kuličky tužší a pevnější, a nejlépe by se taky měl vynechat parmazán, který bude při opékání tropit neplechu. Pokud bych to měla k něčemu přirovnat, bylo by to jako opékat jemné játrové knedlíčky do polévky, které jsou rády, že si aspoň pět vteřin podrží svůj kulatý tvar, než jsou vhozeny do vroucí vody. Masová směs je u těchto kuliček ochucená tak, aby chybějící opékání nevadilo. Po hodině a půl až dvou hodinách dušení se z toho všeho vyloupne takový malý zázrak.

  21. Ahoj Jani. Zrovna tento recept jsme měli na oběd v sobotu. Masové kuličky před vložením do omáčky jsem nejdříve osmažila. Všem moc chutnalo. Děkuji za recept, příště vyzkouším Tvoji variantu. Zdravím.

  22. Zdravím! U nás do rajské vždycky kuličky – jen je osmažím a teprve pak do omáčky. Rajský protlak mám domácí, takže jídlo mizí a talíře skoro netřeba umývat? těstoviny, rýži, někdy i knedlík.. zaujal mne rten parmazán..

  23. Nu, zrovna včera jsem dělala, máme rádi hodně omáčky, což se hodí spíš k rýži či knedlíkům. Měli jsme každý něco. A stále se dozvídám něco nového – nikdy mě nenapadlo oloupat či oškrábat řapíkatý celer. Vyzkouším.

  24. Ladislav says:

    Ahoj všichni už delší dobu se na ně chystám a je to tady dík.

  25. Katarína says:

    Tyhle mám vyhlídnutý z tvojí kuchařky (zatím jen pujčený, hrozilo by, že nebudu mít z čeho koupit suroviny ?) ale protože mi maso stačí opravdu jen občas a mamka ho teď kupuje neobvykle často a hodně, jsem nucena vybírat recept podle masa a na nějaký dle vlastního výběru mi už nezbývá chuť… Tak snad se k nim někdy dostanu ?
    A všimla jsem si, že v tý kuchařce máš kuličky vždy ze směsi hovězí + vepřoví nebo z čistě vepřovího či jinýho masa ale nikdy samotný hovězí, proč? Je možný udělat i čistě hovězí kuličky? Děkuji

  26. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, rajčatovou šťávu si dělám sama, když je čas rajčat a tak mám vždy zásobu šťávy i pokrájených rajčat. Knedlíčky jsou príma nápad, určitě ty svoje žrouty potěším. Díky za tip a měj se pěkně.

  27. Alžběta says:

    Ano, další prima recept. Já, ale obdivuji ještě něco jiného. To s jakou s jakou lehkostí a při tom detailně a srozumitelně vysvětluješ postup.

  28. Milá Flo, výborný recept na masové kuličky , určitě je vyzkouším . Máme rádi všechna jídla z mletého masa a já dávám zakysanou smetanu, nejlepší je v sekané. Eva

  29. Šárka says:

    Udivil mě recept tedy já kuličky neumím, vyjdou mi vždy placky neboli karbanátky. Nedusila jsem je totiž v rajčatové omáčce kterou máme moc rádi. Tohle se musí vyzkoušet. Děkuji milá Flo

  30. Ahoj Jani,
    opět výborný nápad, až se chuťové buňky bouří. Co nejdříve ho vyzkouším.
    Přeji krásné dny. Pavel

  31. Dnes jsem udělala k obědu a všem chutnalo. Díky za recept! Už se těším na další inspiraci na vaření.

  32. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Je to dobrý nápad s tím parmezánem, musím vyzkoušet!

  33. yannka says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za dodání odvahy k vyzkoušení této klasiky – věřila jsem, že Tvůj recept bude jistě důvěryhodný, a byl:) Mohu potvrdit velký chuťový posun po delší době dušení – mláďatům jsem kuličky z časových důvodů podávala již po půl hodině a nestěžovali si, zbytek jsem ale nechala vařit ještě skoro hodinu a rozdíl ve šťavnatosti tam opravdu byl. A rovněž mohu potvrdit, že opečení v chuti nijak nechybí. Příště možná zkusím snížit podíl vepřového pro ještě výraznější chuť.
    A teď přiznání: při vaření jsem se odchýlila od receptu ve dvou bodech:
    1. Jelikož máme rádi dost omáčky, udělala jsem jí rovnou víc, skoro dvojnásobek. A neumím si představit, že bych to množství kuliček bývala nacpala do omáčky ze 400 ml a že by na konci zbyla nějaká tekutina, pokud bych teda nepřidávala např. hrnek vody. I takhle jsem nějakou dolévala – použila jsem tu z paralelně se vařících těstovin, čímž jsem trochu napravila vynechání mouky:) – viz bod 2. Ale zjevně to všichni ostatní vaří z té jedné konzervy, tak asi bude chyba na mé straně:)
    2. Zarazila mě mouka v základu omáčky- jednak ne zcela běžná u rajčatových omáček tohoto typu, ale hlavně jsem se jí bála z toho důvodu, že se omáčkou po přidání kuliček nesmí moc míchat. Mouku jsem tedy vynechala. Mohu se zeptat, jakou tu má mít roli? Dohusta se to dost zredukuje i bez ní… Je to tak velký chuťový rozdíl, že to stojí za riziko připálení?
    A nakonec mám jeden (nevyzkoušený) tip, který Tě možná zaujme: tým ze seriouseats.com ve své honbě za těmi NEJ kuličkami používá do masové směsi (mimo jiné) najemno pokrájenou želatinu – právě z toho důvodu šťavnatosti. Tj. u příliš libového masa by se takto možná mohl dohnat nedostatek kolagenu?

    Zdravím a moc děkuji za recept, příště podle Tebe zkusím švédské kuličky:)

  34. Milá Flo,
    tak právě minulý víkend vonely kuličky v rajské omáčce v naší kuchyni.
    Bylo jich opravdu hodně, takže jsem použila dva plechy a pekla v troubě.
    Měla jsem strach že tam byly příliš dlouho, ale teď je mi jasné, že právě naopak..krátce.
    děkuji za rady a pozdravuji

  35. Upravila jsem si mírně recept – místo kořenové zeleniny jsem použila červenou papriku, přidala jsem do masa čerstvě mletý pepř a do omáčky směs Sbohem, soli provensálskou od Sonnentoru. Voní to tu úžasně, jako plněné papriky po výbuchu, už se těším na zítřejší oběd!

  36. Michaela says:

    Famózne, dnes sme to robili prvýkrát a určite nie posledný.

  37. OliStim says:

    Milá Flo,
    dnes jsem vařila a sklidily ohromný úspěch.
    Děkuji za skvělý recept, jako vždy 🙂
    Přeji krásný víkend!!
    Oli

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close