Makarony se sýrem na ten nejjednodušší způsob

Makarony se sýrem nepovažujte prosím za těstoviny smíchané se sýrovou omáčkou a pro větší efekt a dalekosáhlejší úspěch zapečené.

Kdepak.

Tady může jít o jídlo poněkud jiného kalibru. Vzdor všem předpokladům a doporučením se těstoviny mohou nasypat do pekáčku zcela nepředvařené. Tedy suché a tvrdé. Podmínka je, že se zalijí takovým množstvím tekutiny, aby ji kompletně nasákly, než změknou.

A co je na tom všem nejlepší – v receptu se dále může nacházet tak nehorázné množství sýra, že spíš než makarony se sýrem by se jídlo mělo jmenovat sýr s makarony. Když jsou ještě těstoviny v suchém stavu, sýr klidně váží dvakrát tolik, co ony.

Abych tuto představu nějak shrnula: do pekáčku se nasypou suché těstoviny, přidá se strouhaný sýr a to se zalije směsí mléka a zakysané smetany. Peče se nejprve zakryté, aby těstoviny dostaly šanci změknout, a následně odkryté, aby sýr měl možnost zezlátnout. Tak jednoduché to je. Pokud ještě přemýšlíte, jaký dárek si nadělit k nadcházejícímu MDŽ, tohle by možná nemusel být špatný nápad.

Ale jestliže byste raději zkusili těstoviny řádně předem uvařené, zalité sýrovou omáčkou, doplněné masem nebo zeleninou a teprve potom zapečené, pak vás odkážu na můj starší článek, kde jsem tento postup popsala do posledního zrnka soli: zapékání.

Jak fungují makarony se sýrem

Původní recept, který tohle všechno způsobil a který jsem kdysi dávno zahlédla v New York Times, mi dlouho vězel v hlavě a trápil moji kulinářskou představivost. Zejména mě zajímalo, jak je možné, že se těstoviny vůbec nemusí předvařovat a jak se to stane, že sýr nevytvoří hrudky, nýbrž hebkou sýrovou směs, která obalí změklé těstoviny a ještě se vypeče do křupavé sýrové krusty.

Vysvětlení toho všeho ani není moc složité. V receptu musí být vhodný poměr tekutiny k těstovinám, to je jasné. Aby jí bylo dost na změknutí těstovin, ale zase ne příliš, aby zůstala na dně pekáčku. Ale dál v receptu potřebuje být taky něco, co způsobí, že se sýr bude chtít poslušně rozpustit.

Čímž se dostávám k té položce na seznamu surovin, která na první pohled vyčnívá svou podivností. Ano, je to hořčice. Nejlépe hořčice dijonská nebo prášková anglická, záleží, kterou máte po ruce. Hořčice společně se zakysanou smetanou a případně ještě i pár kapkami citronové šťávy způsobí, že vznikne kyselé prostředí. To společně se škrobem uvolněným z těstovin pomůže, že ze sýra začne při zahřívání raději vznikat sympatická omáčka než žmolkovitá hmota, která se táhne všemi směry.

Pokud máte po ruce práškovou hořčici, pak citronovou šťávu z receptu nevynechávejte, ona opravdu doplní požadovanou kyselost, aniž by to pak v hotovém jídle nějak překáželo. U dijonské hořčice můžete citron vypustit, prostě trochu hořčice ochutnejte a posuďte sami, že je už tak kyselá dost.

Těstoviny

Makarony jsou kratší trubkoidní těstoviny, ty se na jídlo tohoto typu parádně hodí. Omáčka zprvu zateče dovnitř těstovin a krásně se do nich vpije ze všech stran. Uvedeným parametrům báječně odpovídají i stará dobrá česká kolínka, tak se je nebojte použít. Já se taky nebojím.

Na závěr ještě dodávám, aby nedošlo k mýlce – upečené těstoviny rozhodně v omáčce neplavou, pokrm je kompaktní, snadno se krájí a plně odpovídá svému názvu: jsou to prostě makarony se sýrem. Výborné a sýrové makarony se sýrem. Naprosto ideální doplněk k předjarnímu salátu.

(Recept také najdete v knize Snídaně u Florentýny, strana 260.)

makarony se sýrem recept

 

Makarony se sýrem

Celkový čas: 1 hour

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 200 g tvrdého sýra typu gouda, čedar, madeland apod. (eidam se moc nehodí)
  • 100 g italských makaronů nebo českých kolínek
  • 250 ml mléka nebo vývaru
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička dijonské hořčice (anebo 1 vrchovatá lžička anglické hořčice v prášku plus 1 lžíce citronové šťávy)
  • muškátový oříšek a špetka černého nebo kajenského pepře

Postup

  1. V misce nebo šejkru dobře promíchejte mléko, smetanu, hořčici, citronovou šťávu a koření. Sýr nastrouhejte a čtvrtku ho odeberte stranou. Troubu předehřejte na 190 stupňů.
  2. Máslem vymažte menší zapékací nádobu (já používám kulatou keramickou o průměru 22 cm), nasypte do ní těstoviny, větší díl sýra, promíchejte a přelijte tekutou směsí. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte v troubě 25 minut.
  3. Odkryjte pekáček a lehce promíchejte jeho obsah, těstoviny už by měly být částečně změklé, sýr tahavě rozpuštěný a omáčka poněkud zhoustlá. Povrch posypte odloženým sýrem a už nezakrývejte. Pečte ještě asi 15–20 minut, než povrch zezlátne a bude patrné, že těstoviny bublají v celém svém objemu, nejen po stranách. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut zpevnit a trochu zchladnout, pokud to vydržíte.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Martin says:

    Výzva. Dík.

  2. Petra says:

    To vypadá velmi dobře.
    O víkendu vyzkouším.

  3. kauerová says:

    Ahoj Flo, tak jsem právě uvařila italské těstoviny, že budou jen tak se sýrem. V tom pinkl recept od Tebe, samozřejmě delikates. Suroviny jsou v lednici, dám se do toho. Recept přišel u mě dnes v pravou chvíli. Díky za něj. Přeji Tobě a celé Tvé rodině zdraví. Zdena

  4. Ahoj, Flo, to je úžasný recept, ideální pro mého líného puberťáka, když je (teď bohužel obzvlášť často) sám doma, a tudíž donucen si i sám uvařit 🙂 Ale určitě to ještě dříve zkusím sama. V podstatě jenom strčím pekáček do trouby a vytáhnu hotové jídlo, co víc si přát?

  5. Takové recepty mě baví, zkusím. Třeba do plněných paprik dávám už rýži jen syrovou.

  6. Tomáš Nárovec says:

    To vypadá velmi dobře, jistě brzy vyzkouším. Děkuji.

  7. Barbora says:

    Tak to musím vyzkoušet, jen doufám, že u nás seženu makarony. Ale kolínka to jistí. 🙂

  8. Barbora says:

    Ahoj Flo, napadlo mě, jestli by se dala část sýra nahradit mozzarellou nebo to začne hrudkovatět?

    1. Mně přijde, že tady se uplatní spíš sýry, co mají tendenci se líp rozpouštět, aniž by se tahaly na dlouhá vlákna. Navíc mozzarella, jak je míň výrazná a nevyzrálá, jednak pustí tekutinu (takže výsledek může maličko plavat) a druhak tam může chybět ta silná sýrová chuť.

  9. Díky za super inspiraci, už vím co bude k večeři ??

  10. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    díky za jednoduchý -na přípravu -recept pro dva, rozhodně využiji. Jinak „zatím dobrý“ slyšeli ve druhém patře mrakodrapu chlápka, který vypadl z okna v pětapadesátém…
    Za týden si jdu pro druhou dávku „Pficeru“, či jak se ten antivirus jmenuje, snad to k něčemu bude.
    Přeji pohodu na zdravé procházky – Jarda

  11. Helena says:

    Ahoj Flo….Jdu na to!!!!!!! Vypadá to víc než lákavě

  12. Jednoduché suroviny, perfektní návod, jako vždy! Díky Flo ?

  13. Jitka says:

    Tak to určitě vyzkouším …je to pořádná výzva dat do pekačku suché těstoviny. Maminka by mi dala ?.

  14. Blanka Oborská says:

    Děkuji za další skvělý recept!
    Já podobně připravuji i tarhoňu – nasypu do pekáčku a přidám co je po ruce. Rajčata v plechovce i čerstvá, papriky, pórek, cibuli.. a třeba i kousky marinovaného masa. Spojení chutí tímto způsobem je skvělé!

  15. Super, udělám s kukuřičnými těstovinami. Zase je mlha, takže potřebuju (a my všichni) comfort food.
    Opatrujte se.
    Jana

  16. Jirka says:

    Těstoviny na různé způsoby potěší. Jsou rychlé a oblíbené. Děkuji za nový recept, za chvíli bude na stole. Pozdravuji všechny, Jirka

  17. Lucie Salix says:

    Skvělý nápad, dopodrobna popsáno. Jsme doma s dcerou, tohle zvládne i sama. Děkuji za inspiraci?

  18. Tonda says:

    Milá Flo,

    jídlo je velmi lákavé a recept sem přišel vhod. Jen v jednom je třeba upozornit na nepřesnost; v seznamu surovin totiž předepisuješ „italské makaróny“. Jedná se ale o jiné těstoviny, kterým říkají makaróny jen v Americe. Kdyby si u nás někdo koupil či objednal v e-shopu „makaróny“ či „italské makaróny“ nebo si je objednal u dovozců italských potravin, dostal by úplně jiné těstoviny a Tvůj recept by nefungoval.

    Makarony (ty italské) jsou totiž dlouhé těstoviny provázkového tvaru podobné špagetám, ale na rozdíl od špaget jsou duté a bývají také kratší (ne však krátké). Hodí se k nim husté omáčky, sýrové nebo masové.

    V americkém pojetí se používá termín „macaroni“ pro jiný typ těstovin, jakési rovné duté trubičky (v Itálii penne, pennette rigate apod.). Jejich použití je známé z pokrmu Mac and Cheese, ve kterém se těstoviny zapékají s několika druhy sýra.

    Takže „makarony“ v amerických receptech nejsou v žádném případě „italské makarony“.

    Poznámka na okraj: V USA se v minulosti říkalo „Makaróni“ přistěhovalcům z Itálie. Tak se tento pojem zřejmě přenesl na jejich oblíbené těstoviny. Podobně jako „hamburger“ nemá nic společného se šunkou (ham) ale s přistěhovalci z Evropy, kteří přijížděli převážně z Hamburku (byli nazýváni Hamburčané, tedy Hamburgers) a po přijetí imigrační kontrolou dostali stravu na jeden den – a to karbanátek v housce.

    1. Antonie says:

      No přesně, tohle mě u toho receptu zarazilo, máte stoprocentní pravdu. Penne ale mají naštěstí poněkud větší průměr než u nás zprofanovaná kolínka, ve kterých vždycky zůstávala ve školních i závodních jídelnách voda a UHO k nim podávané bylo touto lepkavou vodou ještě více naředěno. Od počátku mi bylo jasné, že já můžu použít jedině penne, protože kolínka by doma neprošla, a makaróny u nás prodávané bych musela jedině nalámat 🙂
      Hodně zdaru, A.

    2. Dagmar says:

      Díky za dost důležité upřesnění, odstranilo zbytek pochybností.

    3. Díky za komentář, pořád jsem nechápala, jak makarony vsypat do pekáčku a proč není napsáno, že se musí nalámat. Nenapadlo mě, že to je jen špatný překlad (ani že Američané říkají mac těstovinám). Obzvlášť když vím, jak si Italové dávají záležet na tom, jaké těstoviny patří k jaké omáčce. Marie

  19. Silva says:

    Ahoj Flo,

    Tak recept na “Mac and Cheese” jsem dostala na podzim od jednoho známého z New Yorku, ale úplně jsem nevěděla, co si s ním u nás v obchodě počít. K sýru je tam totiž tenhle seznam:
    1) Cut up 2 lbs of Havarti cream cheese in in small pieces.
    2) Cut up 2 lbs of American Cheese white or yellow.
    3) Cut up 1/4 lb of Gouda-Smoked
    4) Cut up 1 lbs of mild sharp cheese
    5) cut up 1lb of Philadelphia Cream Cheese.

    Tvůj recept vypadá podstatně “češtěji” 😀 Jdu na něj.

  20. Lenka says:

    Skvělý nápad, určitě vyzkouším. Pevné zdraví Tobě i celé rodině. Zdraví Lenka

  21. Dáša says:

    ano, anglicky je to mac & cheese, naobrázku ro ae vždy bylo se slaninou, tak mě nenapadlo, že mac jsou ty malarony, nikdy mě toto jídlo nelákalo, dokud jsem neviděla video na seznamu z pořadu Boží jídlo, díky kterému jsem ho vzala namilost.
    Ale Flo ho dotáhla k dokonalosti právě tou horčicí ;o). Díky moc Flo.
    Doporučuje se sýr, který se dobře rozpouští, tak zkusím olomoucké tvarůžky a navrch pak jarní cilulku ;o).

  22. Vlasta says:

    Milá Flo,
    recept vyzkouším hned o víkendu. Moc děkuji za inspiraci. Těstoviny máme rádi.

  23. Vlasta says:

    Ahoj Flo, jsem doma na homeoffice, tak můžeu reagovat hned. Recept vypadá náramně jednoduše, stejně jako ten z minulého týdne a obmění mé zažité postupy. Jsem ti opravdu vděčná, neboť můj postoj k vaření se po seznámení s tebou začal hodně měnit, a také za tvůj vtipný postoj k současné situaci. Ústí nad Labem má asi větší katastr než tvoje bydliště, ale stejně jsou současná omezení hodně svazující.
    Hlavně přežít ve zdraví i duševním a zkoušení nových postupů v kuchyni k tomu může přispět.

  24. Miroslava says:

    Díky moc, v jednoduchosti je krása a když to navíc tak lákavě vyzerá, pustím se do toho.
    Hezké dny ?

  25. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Díky za další recept, který mně potěšil.
    Určitě vyzkouším.
    Přeji hezký zbytek dne.
    Iveta.

  26. Marcela flair says:

    Milá Flo, to vypadá dobře! Vždycky jsem si u zmínky tohoto pokrmu v nějakém americkém filmu říkala, jak na něj. Takže děkuji za recept, který si zatím odkládám. Nemíním se totiž trápit tím, že tu dobrotu budu jen připravovat a neochutnám (bezlepková dieta se snad blíží do poslední fáze, tak si držím pěsti). Dnes byly k obědu uhlířské špagety z Kuchařky pro dceru, taky lahoda a doma všemi oblíbená – u nich je naštěstí bezlepková verze o dost jednodušší. Opatruj(te) se, Marcela

  27. Ahoj , děkuji za recept. Dnes jsme měli šunkofleky dostala jsem pochvalu. Příště bude tvůj recept už se těším. Ráda vařím podle tvých receptů vždy je na ně spoleh. ??

  28. Jirka says:

    Těstoviny nikdy nezklamou a jsou spestřením našeho jídelníčku

  29. Láká mě to velmi, ale mám jeden drobný problém – hořčice ani citron se u nás doma moc neuživí. Mám ve spíži zbytek polotučné, která pomalu vysychá… Můžu ji tam dát? *představte si přemýšlejícího smajlíka*
    🙂

  30. Saša says:

    Jé, moc děkuju! Nadšené budou hlavně tři maminky s pytlem blech místo holčiček.. ?

  31. Petra says:

    Ahoj Flo,
    díky za další super recept – zítra jdu na to – na home office se dokonale hodí – příprava nezabere moc času. Minulý týden jsem s úspěchem udělala tortillový wrap. Jen snad jedna připomínka ke tvým receptům – množství musím vždy násobit 2-3x. Manžel + 2 synové oklolo 20let chtějí svoje :)))
    Správně počítáš, tortilly jsem dělala z kila mouky :)))))
    Petra

  32. Zuzka says:

    Ahoj Jani, děkuji za recept. Dělávám klasické šunkofleky, ale tento mě zaujal jednak svou jednoduchostí a jednak složením surovin. Zajímavé jsou suché těstoviny a hořčice. Určitě vyzkouším. Přeji Ti, aby doba, kterou zrovna prožíváme, byla co možná nejhezčí. Především pak pevné zdraví pro Tebe i Tvé blízké. Brzy bude víc sluníčka, snad se všechno zlepší. Měj se pěkně.

  33. Taťána says:

    Zdravím Flo,
    díky za super recept. Zítra si na něm pochutnám. Že vyskládávám u některých receptů nevařené lasagně jsem si zvykla, ale s jinými těstovinami to bude premiéra.
    S přáním hodně ☀ a neutuchajícího optimismu Táňa

  34. Táňa says:

    Ahoj Flo, recept zní moc dobře, vyzkouším. Díky

  35. Veronika says:

    Dobrý podvečer,
    Právě jsem dočetla Vaš úžasný recept vařím už od svých 10let (gulášová polévka atd.)ale stale se i po 23 letech vaření nepovažuji za kuchařku posledních 5let vařím téměř denně.Kdysi jsem vaší stranku objevila a s láskou se na ní vracím vždy mi doplníte mezery které mám ve svých znalostech svíčkovou dělám vždy podle vas a pokaždé ma veliký sekaná nikdy nebyla lepší zkrátka jste moje kuchaření dovedla k dokonalostí a za to veliké veliké dík. No a hlavně tento neotřelí recept mi udělal velkou radost bude mít jistě opět velký úspěch. Děkuji děkuji děkuji ptz uz opravdu jsem tak vytvářena že už opravdu dlouhé hodiny přemýšlím co vařit aby to nebylo stejné aby to chutnalo aby to bylo pro celou rodinu.
    Prostě mi vas recept opět udělal radost a určitě ho zařadím do stálých jídel naší rodiny.

  36. Lída says:

    Milá Flo, díky za další lákavý recept – určitě v těchto dnech využijeme. Wrap byl skvělý – musela jsem pro velký úspěch opakovat. Tento týden jsem podle Tebe vařila boloňskou z červené čočky – dokonce i manžel si přidal:-) Moc přeji nám všem pevné nervy a co nejvíc zdraví!

  37. Veronika says:

    Omlouvam se za slovo slet a gramatiku obě děti mi neustale připomínají svoji přítomnost a nejsem schopná chvilku v klidu psát vecer. Večer uz je čas jen na sprchu a postel. V noci toho moc nenaspime ? Prostě diky vam chystám se vam napsat uz nekolik let poděkování ?? dnes uz jsem proste musela.

  38. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, dík za jednoduchý a rychlý pekáč.
    Už jsou kolena se sýrem v jídelním plánu. Zdraví a radost z vaření. Ahoj Višnja.

  39. Ahoj, super rychlý recept, děkuji za něj, přeji všem hodně zdraví!

  40. Lenka says:

    Zdravím a děkuji za skvělý recept.

  41. Jarmila says:

    Děkuji za recept, těstoviny mám moc ráda a s kombinací ze sýrem nebo sýrovou omáčkou je top.

  42. No nekeke, takhle jednoduše taková krása…a mně zakázala doktorka tučný… 😉

  43. Drahomíra says:

    Super recept! Ta hořčice je zvláštní nápad. Vyzkouším!

  44. Monika says:

    Tenhle recept vypadá výborně a věřím, že jsou opravdu terapeutické. 🙂 Díky za něj.

  45. Jitka says:

    Ahoj Flo, moc děkuji za inspiraci, akorát koupím goudu a jdu na to. Opatruj se. Jitka

  46. Jé, makarony, na ty jsem už nějak zapomněla, špagety je zcela zastínily 🙂
    Hned zítra se po nich podívám a nevím, jestli je zapeču, ale asi ne, ať je sranda 🙂
    Všem dobrou chuť, Jana

  47. Simča S. says:

    Děkuji za super recept a také za upřesnění druhu těstovin. Celou dobu, co jsem recept četla, jsem si říkala, že nej- by to asi bylo z penne…

  48. Soňa says:

    Ahoj Flo, tento recept zkusím. Vypadá to dobře. Děkuji Soňa

  49. Slintám…..

  50. Milá Flo,jsem nadšená z jednoduchého receptu,který určitě co nejdříve vyzkouším.Vypadá krásně a určitě bude i mňamozní.
    Opatruj se a moc děkuji za tvoje prima recepty,těším se každý čtvrtek na nový receptík.
    Zdraví tě Eva

  51. Jana F. says:

    Sýry miluju. Určitě tvůj recept vyzkouším. Zdraví Jana

  52. Věrka says:

    Tak tahle kalorická bomba mě nejspíš mine:-( promiňte mi všichni, že nejásám. Teda ne že by se mi ta představa nelíbila, ale radši tuhle dobrotu jednoduchou ani nezkusím a myšlenku na ni z hlavy vyháním.

  53. Zdeňka says:

    Ahoj Flo, tak jsem si lámala hlavu, co hladovcům k večeři a Tvou zásluhou je problém vyřešen, paráda, těstoviny a sýr jsou zrovna dvě suroviny, které u nás hladce projdou, takže se to obejde i bez otrávených puberťáckých xichtů 🙂 Díky

  54. Zdravím a děkuji za recept. Tato zapékaná, jednoduchá jídla má rodina nejraději. Udělám k tomu ještě nějaký salát a spokojenost.-)

  55. Ahoj Flo, děkuji za další úžasný recept. Včera jsem makarony uvařila k večeři a s přítelem nám moc chutnaly 🙂

  56. Jarka says:

    Florentýno,
    děkuji za recept, v jednoduchosti je krása. Suroviny mám, jdu vařit.
    Jarka

  57. Skvělé a rychlé jídlo. Díky Flo.

  58. Ahoj Flo, tak to sem mi přímo trefila do chuti. A vše mám doma, takže zítra budou zapečená kolínka. Mňam. Dneska vařím špagety s fenyklem a rajčaty. Mám fenykl ráda, ale moc si s ním nevím rady kam všeude a jak ho požít. Měla bys nějaké recepty? Co se týče posledních dnů a procházek, obnovila jsem své jarní pochůzky po hřbitově, vedle kterého bydlím. Mezi rpzptylovými loučkami mám okruhy na 4 km a téměř nikoho nepotkám 🙂 A jsou tam i lavičky, když svítí slunce. Prostě paráda 🙂 Přeji klidné dny

  59. Marta says:

    Moc děkuji za skvělou inspiraci. Už se těším na zítřejší oběd. Všechny vyzkoušené recepty pozvedly moje vaření a že opravdu nejsem začátečník u plotny. Prostě člověk se učí celý život?. Bohužel nestíhám psát a komentovat. Přeju nám všem at už vykoukne světlo na konci tunelu. Hodně štěstí?.

  60. Markéta says:

    Geniálně jednoduchý recept, nádhera, jdu na to .
    A Tobe přeji, milá Flo, ničím a nikým nerušený rozběh krajinou ??.

  61. Tomáš says:

    Ahoj, dělám něco hodně podobného, ale protože jsme masožravci, nesmí chybět kousek na kostičky nakrájeného domácího uzeného bůčku. Hezký den a hodně zdraví všem.

  62. Maruška says:

    Vynikajici páteční postní oběd, jako že bez masa, jinak klidně povýšen na sváteční jídlo. Děkuji.

  63. Zdenka says:

    Cestovinky vyzerajú úplne mňammňamkovito, zaraďujem do budúcotýždňového jedálnička, k tomu spravím šalátik – ach, už sa teším.

  64. Pavel says:

    Ahoj Jani,
    to je geniální. Už se těším, jak to vyzkouším. Jen vidím tu krásu na obrázku, už slintám jak ti Pavlovovi psi.
    Přeji hodně zdraví a optimizmu v této divné době.
    Pavel

  65. Klára says:

    Tak jsem to zkoušela a bylo to vynikající, akorát tam i po celkem skoro hodině v troubě zůstalo dost tekutiny. Tak nevím, čím to mohlo být. Hořčici jsem dala obyčejnou plnotučnou, ve složení zakysané smetany jsem objevila i sušené mléko a s rodinou jsme se na jídlo vrhli hned po vytažení z trouby – mohlo to být něčím z toho? Ale jak říkám, i tak se po tom jen zaprášilo, těstoviny byly akorát měkké, chuťově nás to úplně nadchlo 🙂

  66. Lidka says:

    Ahoj všem, možná je to tou večerní hodinou, ale jsem trochu zmatená… Tak může se tento recept realizovat z makaronů (z dlouhých dutých špaget) nebo z těch se právě dělat nemá… ?‍♀️?Děkuji….. A děkuji Flo za všechny recepty a rady, zvlášť v téhle době ????

  67. Šárka says:

    Ahoj Flo tak to je zase prima nenáročný snadný recept. Víkend před námi tohle vyzkouším…

  68. Drahomíra says:

    Makaróny jsem nesehnala, tak jsem koupila kolínka. Zrovna jsem to dala do trouby, tak jsem zvědavá. Jsem sama, tak doufám, že toho nebude z téhle dávky moc, abych to nejedla týden.??
    Napíšu jak se povedly.
    Hodně zdraví, covidu zmar!?

  69. Drahomíra says:

    Tak se povedlo! Příště tu tekutou směs trochu přísolim, použila jsem goudu, asi nebyla dost slaná. Přikryté jsem to musela péct o 15 minut déle. Výsledek je super. Musela jsem se držet, abych nezblajzla celý pekáček.
    Díky Flo??

  70. zrovna jsem dojedla, děkuji za novou techniku, je to moc dobré, je tam lahodná ta kyselost, na druhou porci toho moc nezbylo a to jsem tam přidala hlívu a černé olivy!!! Zdravím, milá Florentýnko. Iva

  71. Petra says:

    Ahoj Flo,
    právě jsme dojedli, všem moc chutnalo. Rovnou jsem tvůj recept vynasobila čtyřmi, tak pobyt v troubě se protáhl na 1h a 20min, po vytažení z trouby jsem ještě podle receptu nechala 10min odstát (musela jsem to bránit vlastním tělem, aby to hned nesnědli). Během těch 10min se to krásně zpevnilo a bylo to opravdu lepší, než hned po vytažení z trouby.
    Díky moc
    Petra

  72. Ahoj Flo,
    díky za inspiraci. Trochu jsem Tvůj recept pozměnila. Přidala jsem kousek nadrobno nakrájené Jamón šunky do syrového základu, místo mléka jsem dala vývar a místo smetany mléko. V ostatním jsem se držela receptu. Bylo to moc dobré.
    Děkuji
    Jana

  73. Teda Flo, tomu říkám geniální recept! Nezbyl ani drobeček. Pekla jsem v remosce a skvělé! Díky. Tohle bude stálice

  74. DášaV. says:

    Ahoj Flo, měli jsme dnes bezva oběd, díky Tobě! Žádné dlouhé přípravy, vše bylo doma, tak bylo hned rozhodnuto. Bleskové a snadné jídlo, přitom tak chutné! Dělala jsem z dvouapůlnásobku Tvé dávky, těstoviny jsem měla duté spirály (cavatappi), vše zafungovalo, jak mělo. Po zalití těstovin a sýra v pekáčku mi přišlo, že je tam na tu vrstvu jen tak tak tekutiny, tak jsem tam cmrndla ještě asi deci vody, a bylo to úplně v pohodě, výsledná konzistence tak akorát. Do směsi jsem přidala ještě také bazalku a oregáno. Opatruj se, DášaV.

  75. Ahoj Florentýnko,
    moc tě zdravím a děkuji za super recept který hned zítra vyzkouším.
    Opatruj se ty i tvoje rodinka a věř ,že bude líp.Jana

  76. Lenka says:

    Ahoj Flo,
    hořčice je velmi zajímavá.Kdo by to byl řekl? Tento týden opět přemýšlím co vařit.Tak proč nezkusit tento docela jednoduše vypadající recept.Bude se i hodit, protože otec by měl mít „měkkou stravu“ což bude odpovídat,krom vrchní krusty 🙂

  77. Dobrý den, děkuji za zajímavý recept! Dnes jsem ho vyzkoušela a ty těstoviny se opravdu udělají, to jsou tedy kouzla a čáry! Mám ale dotaz – nechybí v surovinách sůl? Říkala jsem si, že tam není, protože tam je dost sýra, ale kdyby bylo v té tekuté složce trošku soli, tak by to určitě nevadilo. Ale chápu, že asi závisí i na použitém sýru, já dávala „strouhaný sýr švýcarského typu“.

    1. Maruško, záleží na tom, jak je sýr slaný. Samozřejmě pokud je planější, tak sůl určitě ano.

  78. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, určitě si ho uvařím.

  79. Těstoviny a sýr božská kombinace. Určitě vyzkouším. Přeji pevné zdraví Flo i celé Tvé rodině a hodně skvělých receptů H.

  80. Právě se pečou, voní to nádherně.Držte se všichni.

  81. František says:

    Ahoj Flo.
    Došel jsem k poznání, že bych se měl taky začít zapojovat do zdejší diskuse. A tak se budu snažit polepšit a vždy něco připsat. Právě tady u těstovin se to hodí, protože spolu se sýrem jsou moje oblíbené. A hned se tě zeptám. Mám ve zvyku si různé recepty vylepšovat dalšími indigriencemi. Myslíš, že bych mohl tomuto pokrmu ublížit přidáním hub? Třeba žampionů syrovém stavu?
    Otázka druhá: co mám vypsat do pole vebová stránka.

  82. Jana F. says:

    Ahoj Fio. Tak dnes jsem ten tvůj recept vyzkoušela. Tedy s těma dlouhýma dutýma makarónama, a byl výborný. Celé rodině chutnal. A vyvrací se mi tedy domněnka paní z komentářů že na dlouhé italské makaróny nebude fungovat. Zdraví Jana

  83. Milá Flo,
    Protože mám ráda jednoduché recepty a tenhle vypadá moc dobře, zítra jdu na to. Děkuji za inspiraci.
    Anna

  84. Vojtěch Bernovský says:

    Milá Flo!
    Přítelovým koníčkem je jídlo a já nestačím vymýšlet, co nového bych mu zas uvařil (přitom to na něm není nijak vidět – no, někdo má prostě štěstí!)… Takže nejen listuji ve všech Tvých kuchařských knihách, ale také pravidelně „brouzdám“ blogem. Tyhle těstoviny jsem už zkusil, ovšem tentokrát jsem udělal rovnou celý pekáč (musel jsem kvůli tomu všechno třikrát vynásobit a také jsem byl nucen použít bavorskou hořčici, což se po jistém váhání vyplatilo – úplně se do pokrmu vsákla!)… 🙂 Snědli jsme celý pekáč během 24 h! Je to prostě geniální a já znovu a znovu děkuju za vše, co od Tebe čtu – už jsem na Tvůj blog nasměroval řadu známých a divila by ses (nebo asi ne), kolik dalších kamarádek a kamarádů podle Tebe vaří! 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close