Šunkofleky, které ohromí i návštěvu

Šunkofleky došly takového zjednodušení, že už snad ani víc zjednodušit nejdou. Tak víte co? Já jim tentokrát vrátím trochu složitosti, protože si myslím, že se s nimi klidně můžete vytáhnout před návštěvou.

Dovedete si to představit? Nemyslím ten nepředstavitelný nápad, že návštěvu uctíte něčím tak obyčejným, jako jsou šunkofleky. Myslím celou tu situaci, která kolem toho vznikne. Udivená návštěva, udiveně ochutnávající a pak ještě udiveně žádající o recept. Škemrající o vaše tajemství. Proč? Protože takhle dobré šunkofleky ještě nejedla.

Dál vám mohu slíbit, že návštěva bude udivená ještě jednou, neboť podle seznamu surovin to bude vypadat, že se váš recept nijak zvlášť neliší od těch ostatních.

Jako obvykle, celé tajemství receptu není v tom, co se smíchá dohromady, ale jak se to smíchá dohromady.

Jak smíchat šunkofleky, aby byly hodny údivu?

Vzpomenete si, jak se dělá nákyp? Jak to všechno začíná nějakou kaší, do které se přidají žloutky a úplně nakonec se vmíchá sníh, čímž se stane nákyp nákypem?

Stejným způsobem se dají připravit i šunkofleky.

Určitě si říkáte – proč by to někdo dělal? Proč si přidělávat práci, když se k uvařeným těstovinám můžou přidat celá vejce rozkvedlaná v mléce? Proč se trápit šleháním sněhu, když šunkofleky mají být umístěné v pekáči za pár minut?

Má to několik důvodů.

Ponoření těstovin

Zejména ten, že u šunkofleků je zásadní – podobně jako u francouzských brambor – aby směs vajec a mléka, kterou se suroviny před pečením polévají, sahala aspoň tak vysoko jako těstoviny. Prostě aby z ní těstoviny moc nevyčnívaly.

Není nic horšího, než když to přeženete s těstovinami a vzniknou vám šunkofleky s podobou hutné spečené vaječné omelety, ze které jako diamanty vyčnívají vypečené kousky nebohých fleků. Vypadají sice stejně svůdně, ale k jídlu moc nejsou, neboť dosahují podobné tvrdosti. Když se pro tento běžný postup rozhodnete, jste jednou nohou sice ne v kriminálu, ale v situaci, že výsledný produkt nepůjde krájet.

Pokud se bílky z vajec vyšlehají na sníh, dost podstatně se tím zvětší objem vaječné směsi. Asi tak na dvojnásobek, nebo spíš ještě víc. Taková hmota naprosto bez problému pojme všechny uvařené těstoviny. To samo o sobě už stojí za úvahu.

Odlehčení

Dále pak je zřejmé, že sníh, který obsahuje spoustu vzduchu, bude působit jako kypřidlo. Šunkofleky ve výsledku budou mnohem jemnější, nadýchanější, vláčnější, ne tak hutné a spláclé. To taky stojí za úvahu, obzvlášť když si v kontrastu s tím vzpomenete na nějaké méně šťastnější šunkoflekové experimenty.

Méně těstovin

V důsledku toho si můžete dokonce dovolit použít méně těstovin. Nemusíte se bát, že toho bude k jídlu málo. Zatímco běžné recepty uvádějí 400-500 g suchých těstovin pro 4 strávníky, zde vám bude pro stejný počet osob stačit polovina. Méně sacharidů znamená méně kalorií.

Výraznější chuť

Když se do směsi přidá jen polovina množství těstovin, než bývá zvykem, mnohem lépe vynikne chuť dalších surovin, tedy především uzeného masa.

Otázka původu

Šunkofleky pocházejí z rakousko-uherské monarchie a i v dnešní době jsou v Rakousku a Německu oblíbené. Proto dává smysl pootevřít dveře (nebo kuchařku) a nakouknout k sousedním národům, jak se liší jejich recepty od toho našeho. Já jsem tedy nahlédla ke známému vídeňskému šéfkuchaři Plachuttovi. Jeho recept byl ten, co mi vnuknul nápad přistupovat k šunkoflekům jako k nákypu.

Ovšem tím jeho vylepšení nekončí. V tuzemsku je běžnou věcí zalévat těstoviny v pekáčku mlékem s vejci. Plachutta místo mléka používá tučnou smetanu a kromě ní přidává i smetanu zakysanou. Zní to neobvykle, ale věřte mi, bude se vám to líbit. Aby tekutina nebyla moc smetanová, přidává do ní trochu strouhanky. I to je zajímavý chvat, který stojí za povšimnutí.

Česká inspirace

Další z mých oblíbených receptů na šunkofleky je ten od Romana Vaňka. V jedné z kuchařek má krásný recept, ve kterém místo mléka používá smetanu – a na to já vždycky slyším. Dál pak šunkofleky ochucuje česnekem a zelenou petrželkou, což je chuťová kombinace hodná Nobelovy ceny míru. U stolu se vždycky nachází klid a mír, když jsou jeho šunkofleky na pořadu dne.

Můj recept na šunkofleky je to nejlepší od obou šéfkuchařů. Proto se v něm nachází smetana i zakysaná smetana, proto je v něm trochu strouhanky, proto obsahuje hodně žloutků a méně těstovin a proto se v něm šlehá sníh z bílků.

Další posuny

Vyšlehaný sníh, smetana, zakysaná smetana a strouhanka nebrání tomu, aby se daly šunkofleky dál doladit. Máte rádi podušenou cibulku pro chuť? Nebo u vás nesmí chybět muškátový oříšek? Berete šunku místo uzeného masa a opékáte ji nejprve na pánvi? Neobejdete se bez zeleného hrášku? Nedovedete si pomoct, ale musíte mít nahoře zapečený sýr? A kdyby jenom nahoře, raději ho přidáte i do těstovin?

To všechno je v pořádku a rozhodně se tomu nebraňte. Bude to v mém receptu fungovat taky.

šunkofleky recept

Teď už všechno víte a nebudete se mému receptu divit. Údiv si nechte až ke stolu. Dobrou chuť!

PS. Recept vyžaduje uvařené uzené maso. Uzené maso se vaří tak, že se vloží do studené vody, přivede k varu, voda se slije (odplaví nečistoty), nalije se nová a teprve v ní se maso uvaří doměkka. Počítá se 1 hodina času na 1 kg váhy masa. Vývar z uzeného masa lze použít výhradně tehdy, pokud se jedná o maso s dobrým původem a poctivě uzené. Vývar z éček, která imitují uzenou chuť, jíst myslím nechcete.

 

Šunkofleky

Celkový čas: 1 hour, 30 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 250 g fleků (nevařených)
  • 250 g vařeného a obraného uzeného masa
  • 4 vejce
  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 1 kelímek (200 g) zakysané smetany
  • 2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 5 snítek hladkolisté petrželky
  • 15 g strouhanky (vrchovatá lžíce)
  • Na přípravu pekáčku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce strouhanky

Postup

  1. Dejte vařit 2,5 litrů vody. Jakmile začnou vřít, osolte lžičkou soli, přisypte fleky a podle návodu na obalu je uvařte úplně doměkka. Sceďte, propláchněte studenou vodou a to tak, že důkladně, a nechte je odpočívat. Do dalšího postupu je potřebujete vychladlé, nanejvýš vlažné.
  2. Oddělte žloutky od bílků. V míse metličkou smíchejte žloutky, půl lžičky soli a zakysanou smetanu. Jakmile vznikne hladká směs, přilijte smetanu a znovu promíchejte. Ochuťte rozetřeným česnekem a nahrubo nasekanými lístky petrželky. Maso nakrájejte na centimetrové kostky a společně se strouhankou, téměř vším zbytkem soli a těstovinami vmíchejte ke smetanovému základu.
  3. Troubu začněte předehřívat na 190 stupňů s horkovzduchem (nebo 210 bez něj). Střední pekáček (na 4 porce šunkofleků) vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Bílky a zbývající špetku soli vyšlehejte na sníh, který je sice tuhý, ale ne suchý a drolivý, prostě nezapomeňte přestat šlehat včas.
  4. Třetinu sněhu vyklopte k těstovinové směsi a velkou lžící velkými tahy jemně promíchejte ode dna, aby se vše co nejlépe spojilo. Na dokonalost nehleďte. Jakmile už nebudete vidět velké bílé kusy sněhu, přidejte i zbytek a pokračujte dál v míchání. Přestaňte hned, jak směs začne vypadat stejnoměrně. Čím déle budete míchat, tím méně vzduchu ve sněhu zbude, protože sníh ztužený pouze solí je dost nestabilní.
  5. Směs rozetřete do pekáčku a ten pečlivě zakryjte alobalem. Vložte do nahřáté trouby a pečte 45 minut.
  6. Po uplynutí času sejměte z pekáčku alobal. Pokud máte rádi šunkofleky zapečené se sýrem, teď je ten správný čas posypat jim povrch kouskem dobrého strouhaného sýra. Zapékejte ještě 10-15 minut při stejném nastavení trouby, až povrch zezlátne, jak to máte rádi.
  7. Před rozkrájením nechte 5 minut vychládat ve vypnuté a pootevřené troubě a pak ještě 5 minut na lince. Podávejte s kyselou okurkou nebo s okurkovým salátem.

 
 

Join the Conversation

  1. Krásný recept, Flo. Vylepšení se zakysanou smetanou mě nenapadlo. Prosím, kde jsi sehnala ten modrý kvetovany talíř na fotce? Vypadá báječně.

    1. To jsou dezertní talířky z IKEA 🙂 Snad nevadí, že jsem odpověděla.

    2. Leni, jak píše Jana – to jsou talířky z IKEA, je to sada čtyř různých vzorů, mám je už několik let. A myslím, že existují i v zelené barvě.

  2. To zní skvěle, musím vyzkoušet!
    U nás doma také používám smetanu místo mléka, přidávám chuť. Mám ještě jednu svojí specialitku – přidávám jednu cibuli, kterou opeču na másle na pánvi a k ní přidám uvařené uzené, aby se prohřálo a získalo ještě lepší chuť. Tuto cibulovo-masovou směs pak dám k těstovinám a směsi smetany, vejce, apod.

    1. Dělám to stejně a to má potom panečku šmak! Tak to milujeme nejvíce.

    2. Taky přidávám osmaženou cibulku a uzená mám vlastní , domácí

    3. Dáša says:

      Pavlo, moc děkuju za tip… taky zkusím

  3. Dáša says:

    Milá Flo, dneska jste mi udělala obrovskou radost, protože já šunkofleky miluju a už dlouho na ně mám chuť, takže jste mi pomohla vyřešit, co budu vařit o víkendu. Moc Vám děkuju a rozhodně podle Vašeho receptu.

  4. Už dlouho nebyly, a při čtení receptu jsem na ně dostala nezřízenou chuť. Taky dávám cibulku a brzy to zkusím podle tohoto receptu. Díky!

  5. Děkuji za super recept.Zítra budu vařit podle něj.Přeji krásný den.

  6. Tak už vím, co budu jíst o víkendu. Kysaná smetana a česnek mě dodnes nenapadl 🙂
    Děkuji za inspiraci.

  7. Tak to vypadá báječně!!! Dělám podobně, ale bez sněhu a zakysané smetany, toto je zase vyšší level! Díky.

  8. Veronika says:

    Doma vaříme těstoviny na šunkofleky ve vývaru z uzeného. Jednou to byla jakási z nouze cnost a pak jsme to začali dělat cíleně. Smetanu dáváme též, babička ji dávala všude, kde bylo v receptu mléko. Proto byla její a mámina kuchyně je táák dobrá. A proto můj manžel, evidentně s jiným metabolismem než má naše rodina, přibral asi dvacet kilo… Ale už se to snažím redukovat. Tedy spíše vyvažovat. Jednou kalorická bomba, druhý den hezky odlehčeně se spoustou zeleniny. Protože šidit na ingrediencích to neumím. Třeba naše žemlovka je s tou spoustou smetany, vajec a másla, ořechy a tvarohem, z domácí máslové veky či toastového chleba, nejen kalorickou, ale i finančně náročnou záležitostí… Ale ta chuť! ??

    1. Veroniko zkus místo veky vánočku.Je to taky lahoda

  9. Tak jsem se právě dostala k přečtení dnešního mailu a vykouzlilo mi to úsměv na tváři. No představte si, dnes byly k obědu šunkofleky,já je teda máma dost ráda, jen se s manželem dohadujeme, já je potřebuji lehce zapečené a manžel by je nejraději jen zavřené…

  10. Drahomíra Vogelová says:

    Díky za inspiraci. Takhle jsem šunkofleky nikdy nedělala, určitě zkusím.❤️

  11. Moje nejoblíbenější jídlo z dětství,ale vždy z domácích nudlí jak je dělala moje máma.A já je dělám také.Od tchyně jsem okoukala další variantu,kde se uvařené,oloupané brambory lekce opečou spolu s cibulkou a je to další chut a zpestření tohoto bajecneho jídla.Hezky den vsem

  12. Děkuji bza recept i krásné povídání, šunkofleky mám ráda,ale tvůj recept vyzkouším

  13. Dobrý den,
    Tak toto musím zkusit,neb to co, Flo, píšete,že jsou slabé stránky obecně vžitých ŠF, je to, proč je nemám ráda a NIKDY je nedělám.
    Tento postup by mohl vést ke krmi, jež budu s láskou připravovat i jíst. Díky!

  14. Šunkofleky mám ráda,jen tam nesmí být moc masa.Spíš miluji ty těstoviny.Ale ty jedině domácí.

  15. Milá Florentýnko, šunkofleky vypadají úžasně,děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším

  16. Vypadá to velice lákavé. Určitě vyzkouším ?

  17. Vlasta says:

    Joo,domácí flíčky. Také dělám domácí těstoviny,z kupovaných mi nechutna,jsou silnější a není to ono. Babička mne učila válet pěkně na tenko. Vařím v osolené vodě,ale pak do pekáčku přidám hrnek vývaru z masa,cibulku na sádle,maso,uhladím a po chvilce pečení nakonec zalévám rozšlehanými vajíčky se solí a pepřem. Pravda, nejsou nadýchané, ale s vývarem, který se ještě vsákne ,pěkně šťavnaté.
    Nákyp občas dělám, do velikonoční nádivky také šlehám, ale do flíčků mne nenapadlo šlehat žloutky a bílky. Nevadí,maso už je v lednici, zkusím i s tou smetanou o víkendu.

  18. Som dojatá. Spomienka na moju Brnenskú babičku a vôňu šunkoflekov … Flo, ďakujem.

  19. Šunkofleky miluju celý život, takže se odvážím tvrdit, že na jinou verzi než tu, kterou mě naučila maminka, mě nikdy nikdo nepřeučí, dokonce ani Ty. Naopak ale díky tomu můžu posdílet zas pár svých osvědčených taktik:

    Uzené maso beru zásadně od kosti, takže z žeber, pomalu vařených s kořením na vývar (nové, pepř, bobkové listy atd. a hlavně sůl). Vývar následně nechám v hrnci a uvařím v něm i těstoviny. Ušetří se tak voda a vzájemné předání chutí se děje od počátku.

    Z vajec nedělám sníh a ani to mléko tam není úplná nutnost – jde jen o to, aby se kupka masa a těstovin propojila v rozprostíratelnou směs. Místo jakéhokoliv kypření přidávám rovnou mezi maso a fleky na pekáči třetí ingredienci, a tou je nakrájená cibule. Ve výsledném zapečenci doslova zmizí, zato dokonale dotáhne už tak skvělou chuť.

    Do tvrda vypečených flíčků na povrchu a krajích se nebojím, naopak – jejich křupavost přidá každému soustu úplně novou texturu a vše udělá zajímavějším. Nesmí se to samozřejmě přehnat, ale to u žádného jídla. Při pečení se taky právě podle nich orientuji, co se týče času – jakmile se dočervena opečené hrany vynoří po celém povrchu, je hotovo.

    Při podávání žádný okurkový salát ani sterilované okurky, svatý grál je tu úplně něco jiného – sterilovaná řepa. To je vyloženě nutnost. Kousky řepy patří ke každému soustu, kdy příjemně zchladí horkou hmotu na poživatelnou teplotu a už tak vyladěné těstoviny s masem ještě doplní o svou lahodně sladkou, jemně kořenitou chuť. Dvěma nebo třemi lžícemi šťávy z řepy zároveň pokapu i samotný blok těstovin na talíři. Jestli se tak dosud nestalo, vřele doporučuji vyzkoušet! Je-li na k šunkoflekům řepa, jakože být fakt musí, na žádnou jinou přílohu si pak u nás nikdo ani nevzpomene.

    Takhle jím šunkofleky celý život a jednou za čas je vždycky musím mít. Tohle jednoduché jídlo je prostě láska. 🙂

    1. Tamara says:

      Ó já vám rozumím … šunkofleky jsou mé nejmilejší jídlo a na jinou verzi mne taky nikdo nepřeučí :o)

  20. A ještě doplňující věc k těstovinám – vždycky to musí být fleky (jakmile je to cokoliv jiného, už se tomu nesmí říkat šunkofleky, ale zapečené těstoviny! To mi taky nikdo nevymluví :)) a jak už tu někdo zmínil, nejlíp domácí, jenže s tím je spousta práce. Mamka tradičně domácí fleky dělala a já jí s tím pomáhala, takže to dobře vím.

    Nicméně za svých vysokoškolských let, kdy jsem měla ukrutnou chuť na šunkofleky, jenže na vlastní fleky nebyly podmínky ani čas, jsem objevila jednu konkrétní značku, která umí fleky tak dobré, že jsou s domácími doopravdy srovnatelné. Pro korektnost jen řeknu, že mají v názvu strážce lesa z Krkonoškých pohádek.

    Není zač! 🙂

  21. Daniela says:

    Šunkofleky patří od dětství k mým nejoblíbenějším jídlům. Dávám mléko a to hodně mléka, půl litru i více. Vodu z uzeného zredukuji na minimum a neleji k mléku. Moje fleky jsou vyhlášené

  22. Tereza says:

    Tak mléko do vajec dávám, křupavé okraje milujeme (ale jen decentně, ne jako ze školní jídelny ;-)), také osmažím cibulku pod uzené – ale hlavně MAJORÁNKU! To je pro mě taková základní vůně a chuť šunkafleků 😀
    Ale myslím, že na česnekovou smetanovou variantu (s majoránkou) budou doma taky slyšet, takže mileráda recept vyzkouším!

  23. Lenka Šustková says:

    Úžasny recept . Doposud jsem šunkofleky nemela rada , ale po tvem vylepseni je urcite zacnu konzumovat . A s domacim uzenym od soukromeho reznika . Diky za inspiraci Lenka.

  24. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    šunkofleky já rád. Tvůj recept je zajímavý, hned jdu na to!

  25. Šunkofleky, stejně jako francouzské brambory vůbec nemusím. Ale šunkofleky takto připravené si mě asi získají. Děkuji za recept, o víkendu hned vyzkouším.

  26. Franta says:

    Řekl bych že je to vymazlený recept. Kdysi se u nás šunkofleky dělaly spíše jako likvidace zbytků. Pak jsem objevil podobný recept, jako zde uvedený od Florentýnky. Jen s tím rozdílem, že k tomu přidávám ještě smažené houby a cibulku. Uvařím uzenou krkovici z bio farmy a ve stejném vývaru pak vařím těstoviny. S tím sněhem je to bomba a jinak už to nedělám.

  27. Ahoj Flo,
    Jako obvykle mě recept zaujal a už plánuju, kdy naň půjdu.
    Hezke dny a stále dobre recepty!
    Petra

  28. Úžasné. :)))

  29. Barbora says:

    Krásný den vespolek,
    tak tohle bude výzva. Šunkafleky nemám příliš v lásce a zapečené už vůbec ne. Bez kečupu, který mám jednak ráda a jednak přehluší jakoukoliv jinou chuť, příchuť, nechuť a pachuť, je nejím, nebo jen ze slušnosti a se sebezapřením jako „hmotu“
    Zkusím je hned zítra a jsem fakt zvědavá. Moc zvědavá.

  30. Milá Florentýnko děkuji za krásné povídání i recept

  31. To mi padlo do noty. Mám v lednici kus domácího uzeného a nějak se s ním úplně nekamarádím. Tohle je ale skvělá inspirace.
    Děkuji Jana

  32. Perfektní musím zkusit podle Tebe Flo.A zkusím uvařit těstoviny ve vodě po uzeným to je dobrý nápad.Hold člověk se učí v každém věku přeji všem krásný den Hana

  33. Veronika says:

    Dobrý den, ahoj,

    jaké uzené maso je na tento recept nejlepší? Které na to používáte? V našem řeznictví mají uzeného větší výběr, tak ať vím, co koupit. Klidně i víc tipů.
    Šunkofleky jsem vždy přebíjela kečupem, okurkama atd., ale protože recepty od Flo nám vždy chutnali, půjdu i do tohoto receptu. Předem děkuji za tip.

  34. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    ŠUNKOFLEKY VYPADAJÍ BÁJEČNĚ A URČITĚ TAK I CHUTNAJÍ A VONÍÍÍÍÍÍÍ NA DÁLKU!!!
    MĚJ SE KRÁSNĚ!!!
    TĚŠÍM SE NA PŘÍŠTÍ INSPIRACI Z TVOJÍ SKVĚLÉ KUCHYNĚ!!!

  35. Šunkafleky mi chutnají až od doby, kdy si děláme sami domácí těstoviny. Není s tím žádná zvláštní práce pokud máte strojek nebo robota, můj recept je že na 100 gramů mouky /polovina hladké, polovina polohrubé/ použiji jedno vejce, jednu lžíci oleje a lžíci vody, ale to poslední je relativní, podle mouky. Přidám sůl, mletý kmín, pepř a muškátový květ. Těsto by mělo mít konzistenci ještě vláčnou, aby se dalo tvarovat, ale ne moc, jinak se těsto na strojek lepí. Na strojku udělám pláty, které ještě jednou znovu projedu, ale nastavím tenčí otvor. Pomůže když se pláty před novým projetím lehce pomoučí. Třetí cesta strojkem vede ke kráječi. Vaříme v osolené vodě cca 7 minut a pak už se postupuje jako s ostatními těstovinami. Máme je nejraději s dušenými houbami, když nejsou tak s žampiony.

  36. Nadezda says:

    Milá Flo
    Bezva změna už se těším na tu chuť.
    Děkuji a pěkný víkend.

  37. Evžen says:

    Uf, tohle je vysoká škola šunkofleků !!!
    A uznávám, že i kmeta, jenž 60 let se úspěšně motá po kuchyni, lze poučit.
    Nehledě na to, že jakákoli pečínka mně imponuje, dávám místo čím dál častěji těm Tebou zmiňovaným „obyčejným“ jídlům. Tímhle opět boduješ, milá Florentýnko. Děkuju a přeju DOBROU CHUŤ!!! Evžen

  38. Milá Flo, šunkofleky jsou u nás oblíbeným jídlem. Vždy jsme měli ty klasické zapečené. Nedávno jsem však na internetu trefil na recept „vídeňské šunkofleky“; dělají se se zelím a jen na pánvi, nezapékají se v troubě (nebo v remosce). Jsou moc dobré, všem u nás chutnají a musel jsem je nedávno zopakovat.

  39. Ahoj Flo.
    Šunkofleky mám moc ráda ,kvůli nim si pořídím nový pekáček.
    Už vím co na víkend připravit.
    Jenom podle tvého receptu.
    Děkuji Iveta.

    1. Jarmila says:

      Iveto,
      možná bych radila z varného skla, škoda, byla v jednom obchodě akce za dobrou cenu české varné sklo,zapékací miska i s poklicí, máte přehled a pohled do trouby potěší a naláká?.

    2. Tamara says:

      Ano, pekáček s poklicí z varného skla je skvělý. Na šunkofleky i na maso. Používám sama velmi často a doporučuji koupit.

  40. Hana - Marmota says:

    Nevím, jestli tohle byly ty šunkofleky, které předložila kdysi dědečkovi při jeho návštěvě jeho teta; každopádně je prý jako kluk neměl rád a na návštěvě se nad nimi ofrnil, za což mu teta vyplísnila, donutila ho je ochutnat, a to byly takové šunkofleky, že je od té doby rád má. 😀 Takhle mi to jednou povídal, když mi je taky na návštěvě předkládal. 🙂 Děda totiž vaří. Aspoň občas.
    Myslím, že tolik vychytávek nepoužívá. Každopádně ale – díky za recept na šunkofleky, za který by se moje prateta, kterou jsem nikdy nepoznala, jistě nestyděla. 🙂

  41. Blanka says:

    Ahoj Florentynko,
    Ta zakysana smetana, snih a cesnek se mi moc libi. Uz jdu na to. Diky a preju vsem hezky den!

  42. Luciie says:

    Milá Flo!
    Děkuji za inspiraci. Jak zvláštní náhoda. Než mi přišel do mailu tento Tvůj velmi lákavý recept, už jsem měla naplánovaný víkendový oběd-šunkafleky?. Určitě vyzkouším vmíchat sníh, ale ostaní postup a ingredience použiji ten svůj. Vždy si na sádle zpěním cibulku, po chvíli vmíchám červenou papriku kapii, nakrájenou na větší kousky, přidám mražený hrášek a kukuřici a vše pár minut restuji. V této směsi ještě krátce prohřeji vařené uzené maso a to vše vmíchám k těstovinám. Sýr na povrchu těsně před dopečením nemůže chybět. Kapie dodá jídlu zajímavou chuť. Díky červené, zelené a žluté zelenině jsou tyto šunkafleky i krásné na pohled?.

  43. Jarmila says:

    Iveto,
    možná bych radila z varného skla, škoda, byla v jednom obchodě akce za dobrou cenu české varné sklo,zapékací miska i s poklicí, máte přehled a pohled do trouby potěší a naláká?.

  44. Tamara says:

    Milá Flo, ráda se inspituji Tvými recepty, ale tady ne, ne a ne …
    Nezpochybňuji, že Tvé šunkofleky budou skvělé, ale já miluju ty od své maminky a babičky. Vždy zásadně a jedině z uzeného kolena a nakrájím tam sakumprásk celé i s kůží a tukem. Fleky uvařené ve vývaru z kolena smíchám s masem, dosolím, opepřím a už nic nepřidávám. Jen tak vynikne uzená chuť a vůně. 2 syrová vejce zamíchám do směsi před pečením, 2 rozšlehaná vejce s mlékem naliju na povrch v půlce pečení. A ty křupavé opečené kousky na povrchu přímo vyžaduju :o)

  45. Monika says:

    Ahoj Flo. Já hlavně vařím fleky ve vývaru z uzeného masa, pak mají mnohem lepší chuť. Vejce většinou důkladně rozšlehám, ale neodděluji bílek zvlášť. Jen pokud mám dost času se s tím „patlat“. Ale vyzkouším to. Ušlehám sníh a ke žloutkům přidám zakysanku a bylinky. Česnek tam mít nemusím…. A šoupnu to do pekáčku z varného skla, samozřejmě s poklicí, co mi přinesl Ježíšek. 🙂

  46. 😀 😀 😀

    To vyzerá super… Hádajte, čo bude u nás zajtra na obed ???

  47. Šárka says:

    Šunkofleky dlouho jsem nepřipravovala tento recept ale už jsou v troubě podle tohoto receptu, děkuji za recept který to ozvláštní.. Šárka

  48. Šárka says:

    Znova, potvrzuji šunklfleky jsou opravdu moc dobré v kategorii šunkofleků jsou famózní..

  49. Dnes poprvé takhle vyšperkované šunkofleky… už jsou v troubě. Jsem zvědavá a těším se 🙂

  50. Monika says:

    Milá Flo,
    hotovo! Běžně nepíšu, ale dnes jsem musela – měla jsi slyšet to mlaskání dětí i muže, občas křupnutí domácí okurčičky, jinak ticho 🙂 Mám skvělé strávníky, ale ty tvrdé těstoviny na klasice vždy zůstaly a úplně v oblibě nebyly….až do dneška:-)
    Díky za tvé pravidelné dávky skvělých receptů a inspirací!

  51. Zkusím. Změna je život.

  52. Takto dělaly šunkofleky moje babička i maminka (jen nedávaly zakysanou smetanu). Dělám je také tak. U nás se místo sýra nahoru sypala strouhanka, udělá krásně křupavý povrch.
    A díky za vaše recepty na poctivou českou kuchyni. Vždycky se těším ve čtvrtek na další e-mail od vás.

  53. Miroslav says:

    Vyzkoušeno.
    Většinou tohle nejím, ale když jsem si to uvařil, tak jsem to taky snědl.
    Asi přeberu z diskuse ta uzená žebra a vaření fleků ve vývaru. A jak doma málo solíme, tak tady by to asi chtělo solit maličko víc, než málo.

    Díky za zajímavou inspiraci.

    Jo, a pekáček mám skleněný a poklici také, takže odpadá alobal a optická kontrola je stálá.

  54. Milá Florentýno,
    dnes jsem vyzkoušela Tvůj recept a musím říct, že šunkofleky jsou luxusní, vláčné, nadýchané. Žádné tvrdé kousky těstovin. Děkuji za recept 🙂

  55. Zdeňka says:

    Milá Flo, tak během pár dní je to druhý recept, který jsem měla od mládí na black liště. Tím prvnim byla Žemlovka. Musím říct, že díky Tobě jsem obě jidla nejen hned vyzkoušela a dala jim šanci, ale zároveň je ze seznamu jidel, která „nemusim“, vyřadila 🙂 Rodina si pochutnala a (coz jsem byla prekvapena víc) ja taky.
    Jsem zvedava, které dalsi neoblibene „klasice“ vratis jeji reputaci 🙂
    Drzim palce, protože to děláš skvěle.

  56. Milá Florentino,
    tvoje šunkofleky fakt bomba,pochutnali jsme si ?.

  57. Sníh a zbývající špetku soli vyšlehejte na sníh…? Mrkněte na tuhle větu, Flo. 😉

    1. Adriana says:

      Proč by mrkala? Každý pochopí, že je to překlep. A co má být. Není to důležité.

  58. Ilona says:

    Včera jsem dělala a lepší šunkofleky jsem nejedla. Jen jsem vyměnila za bezlepkové těstoviny. Moc děkuji za recept.

  59. Lepší šunkofleky jsem nejedla.Jen jsem vymenila těstoviny za bezlepkové,jsem celiak.
    Děkuji za recept.

  60. Adriana says:

    Jako je to dobré, zkusila jsem,. ale já mám stejně nejraději ty klasické. Tu zapečenou hroudu s vejcem a špičatými, tvrdým, ožehnutými fleky. Ty jsou moje nej.

  61. Vyzkoušeno, ale bohužel nám tento způsob vůbec nechutnal. Škoda vajec, domácích těstovin a dobrého uzeného.Raději se vrátím ke svému, lety ověřenému způsobu. Vejce, sůl, pepř, trochu smetany, vyšlehat. Smíchané těstoviny s uzeným masem, které pokladu plátky másla a dám na 15 minut rozpéct do trouby. Na horkou směs nalít vaječnou směs a zapéct do křupava.

  62. Pokud zrovna nedělám z vývaru po vaření uzeného masa polévku, vařím v tom vývaru fleky. Chuť, kterou z uzeného vývaru získají je prostě famozní.

  63. Markéta says:

    Šunkofleky byly vynikající hned po upečení a na druhý den ještě lepší. Moc jsme si pochutnali.

  64. Ahoj.Tak já se přidám.Fleky jedině domácí.Take je vařím ve vodě po uzenem masu.Co je pro mě hodně neznámé , přidat sníh z vaječných bílků .A to zkusím.Dekuju za radu.

  65. Petra says:

    Děkuji za opravdu výborný recept na šunkofleky. Nikdy jsem je neměla ráda, protože byly vždycky suché, ale takhle jsou krásně vláčné a vůbec ne suché. Ještě jednou děkuji
    Peťa

  66. Děkuji za krásný článek, vyzkoušela jsem a recept je opravdu moc chutný???

  67. Já přidávám trochu bílého hlávkového zelí, tak jak moje maminka. Nakrájené a spařené vřelou vodou. To propojení všech chutí je prostě geniální!

  68. Zbyšek says:

    Dobrý den, dnes jsem dělal téměř totéž. Místo fleků jsem použil vřetena (konkrétně torti, to je ale fuk, jde o ten tvar, ve kterém zůstává vzduch). Namísto vaření jsem těstoviny přibližně dvě hodiny předem namočil a pak jsem je dal bez vaření rovnou péct. Výsledek byl možná lepší, než kdybych je před tím vařil. V podstatě s tím zacházím stejně, jako bych si dělal vlastní čerstvé těstoviny – není třeba je předem vařit. Uspoří to čas, hrnec a energii. 🙂
    Uzené pak spolu se slaninou (raději vlastní než kupované chemické) osmahnu na pánvi s cibulí, zásadně je nevařím.

  69. Mohu-li být upřímný, moc mne to nenadchlo, ale to neznamená,že je to špatné, jen to byylo na můj vkus příliš nadýchané. Jsem prostě zvyklý na klasiku.

  70. Dobrý den, tak tuto verzi šunkofleků rozhodně zařazuji do svých receptů, všem moc chutnalo.

  71. Mně se tak líbí, jakým stylem, milá Flo, recepty píšeš, jak i otrocky známé postupy dokážeš vysvětlit, nebo ještě lépe – vylepšit. Pomáhá mi v kuchyni, když vím, co dělám a proč. Ne, že bych to bez toho neuměla, ostatně bude mi 50 a živím čtyři krky, ale nikdy to nebylo moje hobby. Ale vařit s Tvými zábavnými recepty (a přitom takové základní české pokrmy) mě prostě baví, užívám si to. Musím Ti za to poděkovat.
    Mimochodem, právě jsem vytáhla z trouby a snědla první sousto Tvých šunkofleků – jsou úžasné, nesrovnatelně lahodnější. Konec hlášení. ?

  72. Ahoj Flo. Dneska se na ně chystám podruhé. Jsou vynikající a ty obyčejné už mi tak moc nechutnají ? Ája

  73. Marta says:

    Milá Florentynko,přeji Vám do nového roku hlavně hodně zdraví ,štěstí, pohody , zkrátka všechno nej nej nej. Děkuji
    za všechny recepty. Marta

  74. Martin says:

    Na vašichh receptech miluju, že to není jen výčet surovin a množství, ale váhu kladete na postup, techniky, triky… V tom je IMHO kouzlo vaření… Tak vše dobré i v roce 2024 a hodně dalších recetů…

    1. To je přesně ono!!! Jestli mohu citovat svoji oblíbenou kuchařku: „tajemství receptu není v tom, co se smíchá dohromady, ale jak se to smíchá dohromady“ 🙂

  75. Bumelak says:

    Ahoj Flo, fleky miluji od té doby co jsem byl malej a hoodně je vždy dělal. Uzené osmahnu s cibulkou, přidávám do směsi ještě černé olivy a restované žampiony. To s tím sněhem mě nenapadlo, tak jsem to zkusil. Dle švagra jsou fleky omilostněny a zase už je bude jíst! btw do vajec jsem dal muškátový květ, pepř a limetková kůra z jedné limetky to uplně vyTOPovala.. tak dííík za sníííh

  76. Martin says:

    Nejlepsi sunkofleky, co jsem kdy jedl. Diky za inspiraci! Petrzelku jsem nahradil koprem a funguje to skvele, ac jsem si to puvodne s testovinama moc predstavit nedokazal.

  77. Mirka says:

    Děkuji za recepty

  78. Ahoj Flo.
    Děkuji za další recept. Je přímo vynikající. Podle paní Ivety si pořídím nový pakáček
    a dle dalších rad, bude z varného skla .Iveta.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close