Kuře zelí brambory – recept z jednoho pekáčku

Když se v jedné nádobě zapeče kuře, zelí, brambory, navíc ještě přelité smetanou, tak z toho může vzniknout naprosto skvělá večeře.

Může, ale taky nemusí. Protože i tak jednoduché jídlo chce trochu kuchařského fištronu. Ten vám níže posílám, takže vám nic nebrání si tohle kuře zapečené v zelí společně s brambory nadmíru užít.

Večeře do 30 minut

Požadavek na rychlou večeři obvykle končí někde u 30 minut. To se dá snadno pochopit. Kdo by chtěl po náročném dni dvě hodiny vyvařovat a pak jen v němém a vyčerpaném úžasu sledovat, jak to během dvou minut nenávratně zmizí do žaludků těch, které milujeme nade vše? Tohle není ten správný recept na šťastné manželství.

Jenomže kterákoli třicetiminutová večeře má spoustu omezení. Například maso: není moc druhů mas, která za půl hodiny stihnete nakrájet a uvařit doměkka. Obvykle se do kategorie rychlovek dá počítat jen maso minutkové – tedy to nejdražší. Do půlhodiny též nezměkne spousta luštěnin a ani červená řepa.

Proto kudy chodím, tudy tvrdím, že by až tak nemělo jít o dobu, za kterou bude večeře komplet hotová, ale o dobu, kterou kvůli jídlu musí člověk strávit v kuchyni. Když během deseti minut naskládám suroviny do pekáčku a pak je nechám, aby se hodinu bez jakékoli další námahy pekly v troubě, je to snadná a rychlá večeře? Pro mě rozhodně ano. Jediné omezení má v tom, abych byla včas doma a zavřela jídlo do trouby.

K přesně takovému jídlu patří tento recept, které se nedá nazvat jinak než kuře zelí brambory. Upozornila mě na něj letos v zimě kamarádka při jízdě lanovkou nahoru na kopec, když jsme si pohled na zasněženou přírodu ještě vylepšovaly líčením nápadů na snadné večeře.

vrstvení do pekáče zelí cibule brambory kuře

Jak správně upéct kuře, zelí a brambory v jednom pekáčku

I u tak tohoto jednoduchého jídla existuje několik věcí, na které byste si měli dávat pozor, protože jinak nemusí být výsledek perfektní.

Kysané zelí

Možná víte, že syrové brambory a kysané zelí se v jedné nádobě společně nesnesou, protože ať vaříte, jak dlouho chcete, brambory v kyselém prostředí nezměknou. I na zelňačku se brambory vaří zvlášť, a teprve když jsou měkké, smí se přidat do hrnce k zelí a ostatním surovinám.

Takže když se obojí sejde v jednom pekáčku, je třeba trochu obezřetnosti. Dá se to vyřešit například tím, že vrstvu kysaného zelí oddělíte od brambor dostatečným množstvím cibule.

Brambory

Brambory tvoří prostřední vrstvu, protože na ně ještě přijde maso. Rozhodně na ně tedy nepůsobí dost tepla ani shora, ani zespodu. Kdybyste čekali, než se dostatečně zahřejí a změknou, bude ráno.

Ke změknutí jim pomůže tekutina a pára. Nesmíte tohle jídlo péct jen tak, nasucho, ničím nepodlité. Zde se nebojte velkého množství šlehačky, protože ke všem surovinám perfektně ladí a udělá skvělou šťávu.

Další věc, která pomůže bramborám změknout, je důsledné zakrytí masem. Čím méně budou zpočátku vykukovat, tím líp.

Slanina

Slaninou pokrájenou na kostičky v receptu zasypávám kuřecí maso. Dělám to proto, že se z ní při pečení postupně uvolňuje tuk a ten dělá maso šťavnatým. Nemusí se potom tak často přelévat, což je v zakrytém pekáčku vždycky trochu obtíž. Jak jsem slíbila v úvodu, jde nám všem přece o recepty pokud možno bezpracné, vhodné pro všední den.

S tím souvisí závěrečné doporučení. Za nedělní oběd tohle jídlo vydávat nemůžete, protože porušuje základní gastronomické pravidlo. To říká, že každá součást talíře by měla vzniknout jiným druhem tepelné úpravy. Pečené kuře, dušené zelí, vařený knedlík – znáte to. Na všední den je však výsledek perfektní.

 

Kuře zelí brambory

Celkový čas: 1 hour, 30 minutes

Množství: 4 porce

Kuře zelí brambory

Suroviny

  • 4 kuřecí stehna
  • 500 g kysaného zelí (nezaměňte za kyselé sterilované)
  • 1 kg brambor
  • 2 velké cibule
  • 100 g slaniny
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů a vemte si k ruce pekáček tak velký, aby se do něj kuřecí maso vešlo natěsno. Velké mezery mezi kuřecími stehny tu nejsou žádoucí.
  2. Zelí, pokud je příliš kyselé, propláchněte jemně na cedníku, nechte okapat a rozprostřete na dno pekáčku.
  3. Cibuli a brambory oloupejte a obojí nakrájejte na tenké plátky. Cibuli rozeberte na jednotlivá kolečka a rozložte na zelí, tím od něj brambory dostatečně oddělíte a umožníte jim lépe změknout. Na cibuli rozložte všechny brambory a jemně je osolte. Zalijte vše smetanou.
  4. Kuřecí čtvrtky opláchněte, jemně je ze všech stran osolte, okmínujte a zlehka poprašte paprikou. Položte je na bramborovou vrstvu, pochopitelně kůží nahoru. Čím lépe maso pokryje brambory, tím budou měkčí. Slaninu rozkrájejte na drobné kostičky a rozložte je na maso.
  5. Pekáček zakryjte poklicí nebo dvěma vrstvami alobalu a vložte do horké trouby. Pečte 45 minut bez povšimnutí.
  6. Sejměte víko, teplotu snižte na 180 stupňů a ještě 30-45 dopékejte do krásné zlaté barvy. O maso se v druhé polovině pečení můžete starat, zejména mu pomůže přelévání tukem a šťávou, které se hromadí u stěn pekáčku.
  7. Vyjměte z trouby, maso rozdělte na talíře, přidejte k němu brambory. Následně promíchejte to, co zbylo v pekáčku, tedy zelí a smetanovou omáčku. Smetana se místy vlivem horka a kyselého prostředí srazila, ale promíchání ji vrátí zpět do kondice. Pokud se vám zelí s omáčkou zdá příliš vodovaté a řídké, můžete omáčku slít a v malém kastrůlku rychle a zprudka svařit na hustší konzistenci. Do té doby udržujte maso, brambory a zelí v teple, například ve vychládající troubě. Konečně na talíře rozdělte zelí s omáčkou a hned podávejte.

 
 
Moje dnešní zvědavá otázka na vás: co všechno pečete v zelí? Bůček? Klobásy? Celé kuře? Králíka? Dejte mi vědět.
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo,
    děkuji moc za dnešní recept – dneska tedy bude dle Tvého receptu vepřové v mrkvi, ale už vím, co bude zítra – jde se pro kuře!
    A co ještě peču v troubě? Na konkurenčním webu jsem kdysi našla recept na segedín v troubě – jídlo ve své podstatě bezpracné, a u nás často vařené. K němu domácí knedlík (také bezpracný, protože těsto zadělá domácí pekárna – pomocník k nezaplacení na všechna kynutá těsta).
    Jinak, co se svátečních jídel z trouby týče, vzpomínám na vynikající kotletky mé maminky – den předem naložit v pekáčku do šlehačky (osolit, opepřit, přidat česnek), na to kousek sýra, a nahoru brambory – a zapéct. Ke konci možno přidat sýr i na brambory. Sice je to opět jídlo typu eintopf – vzhled neodpovídá foodstylingovým pravidlům, ale chuť byla naprosto božská.
    V létě jsou fajn i zapečené brambory – nakrájet na kostky, přidat zeleninu co dům dal, včetně rajčat, podlít bílým vínem, okořenit, trošku olivového oleje. Jednou za čas promíchat, a ke konci přidat nahoru jen na zapečení trošku lrozdrobené učiny či jiného smetanového sýra (šel by i labneh? musím vyzkoušet!). Samozřejmě se dá s různými obměnami – třeba s kousky kuřecího masa.
    Tak, a zas tu sedím a slintám 🙂

    1. Zapečené brambory a kotlety se šlehačkou – jasná klasika 🙂 Díky za připomenutí. Labneh jsem zapékat nezkoušela, nejsem si jistá, zda se nebude chtít srážet, přece jen je to pořád jogurt a ten tepelnou úpravu vůbec nesnáší dobře.

  2. Lenka K. says:

    Hmmm, teď před obědem taková dobrota. Už mám hlad.
    Na zelí peču kuře také, ale bez brambor a cibule. Jen zelí, kuře, trocha koření a vody.
    Než se mi to upeče, uvařím si těstoviny. Nejlépe vrtule, které potom smíchám se zelím.
    Nejdůležitější je oškrábat pořádně boky pekáčku, protože to trošku připečené zelí udělá barvu a hlavně skvělou chuť. Ve finále nepotřebuju ani to kuře. Není to sice vše v jednom, ale uvařit těstoviny je zase snadnější, než loupat a krájet cibuli a brambory 🙂

    1. Bezvadná finta, kterou hodlám brzy vyzkoušet. Díky, Leni.

  3. Václav Knébl says:

    Ahoj Flo, velké poděkování za recept. Máme doma mámu a tak rychlovky jsou teď moje záchrana. To oddělení toho zelí je supr, to by mně nenapadlo. Už se těším, jak to udělám. A k Tvé otázce, většinou je to bůček, nebo klobásy. Kysané zelí většinou do kyselice a nebo segedin. Pěkný den a ještě jednou díky. 🙂

    1. Děláš mi chutě, Vašku. Takové pěkně valašské chutě 🙂

  4. Ladislav says:

    Ahoj Flo na zelí a smetaně jsem zkoušel karbanátky ale musím přiznat nebylo to ono a to slovo nebylo to ono je opravdu jemně řečeno 🙂 🙂 🙂

    1. haha 🙂 Stejně tě obdivuju, do čeho všeho se v kuchyni pouštíš.

  5. rosnička says:

    Milá Flo,

    mluvíš mi z duše, posledních 14 dní mám pocit, že jsem špatná matka, manželka, zaměstnankyně, sportovkyně -nějak mi nevychází „timemanagement“, ono si to sedne, ale už aby to bylo!

    Jojo, včera jsem se tak po strastiplném kličkování Prahou 6(jednou za týden musím auto ve městě použít k odvezení dětí z Kulaťáku do Hvězdy na trénink, protože zaměstnavatel mi holt dvě hodiny času navíc nedá), kdy opět zavřeli tunely (moc prší, nebo je nehoda, nebo je údržba), ocitla v klidu Obory a krásně si v tom sychravém počasí taky zaběhala! A rázem všechny starosti všedních dnů se zdají býti jaksi lehčí..pravda, doma nás, vymrzlé, očekávala z víkendu upečená kachna se zelím a knedlíkem a fungující MW a kotel s teplou vodou!

    Děkuji za hřejivé recepty a hezká slova! Ono, když se to vezme kolem, takový večer u svíček a opečený chleba, buřt či co se najde třeba venku na ohni, taky nakonec není k zahození (viděno zpětně s plným žaludkem z vyhřátého domova;-)

    1. A ponaučení z toho všeho je, že i špatné věci umí přinést něco dobrého 🙂 Díky, Zuzi.

  6. Ahoj Flo. Děkuji za dnešní recept. Já miluji tyhle recepty z jednoho pekáčku. Kuře na zelí dělám. Někde se tomu říká Kuře alá kachna. Já peču kuře na zelí se slaninou ale ještě jsem to nezkoušela s bramborama a ani se šlehačkou. Ráda vyzkouším. Měj se krásně a přeji hezký den.

    1. A já se zase těším na tvou verzi bez šlehačky a brambor, zato se slaninou. Už aby to bylo v troubě.

  7. Ahoj Flo, teď před obědem si číst recepty je stejně těžké jako hladový nakupovat. Miluji recepty z jednoho pekáče. Se zelím a bramborami dělám ještě mleté předem ochucené a orestované mleté maso i s tou šlehačkou. Trochu jiné jsou buď přírodní vepřové lépe jehněčí, které po orestování dám do pekáčku a navrch patří brambory. Ovšem ty už musí být předem ochucené (cibulka, česnek, rajčata, rozmarýn,…) a podušené. Pak jenom zapeču se sýrem. Pěkný den

  8. Ovečka says:

    Milá Florentýno, za tenhle recept jsem ti blahořečila v úterý – sice ještě nemám svoje kysané zelí, ale koupila jsem půlkilový balíček. A byla to taková dobrota, že jsem měla strach, že mi nezbude do krabičky do práce…… Kuře na zelí a la kachna, jak o něm píše Blanka, taky máme rádi, ale tohle bylo zase něco jiného…. Děkuji!

    1. Tak od tebe mě taková chvála těší mnohonásobně. Díky, Ovečko.

  9. Pěkný recept, určitě udělám.
    Když se blíží radost?pohroma? vellké oslavy, pak dám do pekáče – nebo hlubokého plechu- mírně oprané kysané zelí, do zelí vtlačím kusy různého masa (vepřové, kuřecí) – mírně posoleného a pokmínovaného, mezi to vložím na kousky nakrájenou kvalitní ostřejší klobásku, kousky uzeného. Přidám cibuli, stroužky česneku a pomalu peču. Vše se krásně propojí a k tomu podávám nejlépe domácí chleba. Servírujeme na stole přímo z pekáče. Hezké dny přeji všem.

    1. Po takovém komentáři mám hned chuť svolat nějakou větší společnost ke stolu 🙂

  10. Milá Flo, život tropí hlouposti a někdy se toho „semele“ až dost. Ale situace se vyřešila – a my jsme nepřišli o nádherný recept a inspiraci na rychlovku. Díky. Recepty z jednoho pekáčku jsou úžasné a ten čas, který si tím vyšetříme, můžeme využít i JEN TAK PRO SEBE. No, není to nádhera. Krásný a pohodový den všem.
    P.S. už se těším na překvápko …

    1. Je to nádhera, Ivo. Jednoznačně.

  11. Přeji pěkný den Flo! Sedám k PC – bude dnes recept. V kuchyni na mě čekají dvě kuřecí stehna. Co k ním – rýži, těstoviny nebo brambory? Stehna upéci nebo obalit? Po přečtení tvého receptu je jasno. Dokonce jsem právě pekáček strčila do trouby a mám 45 minut pro sebe.
    Díky

    1. Tomu teda říkám rychlost! 🙂

  12. Ahoj Flo,
    kuře na zelí dělávám už hodně dlouho. Někdy dělám s bramborami, někdy bez brambor a jako přílohu dávám knedlík. Když dělávám s bramborami, dávám slité a propláchnuté bílé sterilované zelí, na něj rozprostřu brambory na plátky a na ně dám okořeněné porce kuřete. Většinou jenom sůl a grilovací koření. Brambory nesolím, protože šťáva z kuřete je ochutí. Smetanu nedávám, protože zelí pustí dost šťávy a brambory se krásně podusí i na tom zelí, aniž bych je musela oddělovat cibulí… Zkus a uvidíš 😉

    1. Leni, trochu se obávám, že úspěch takového receptu značně souvisí s kyselostí zelí. Myslím, že děláš dobře, že sterilované zelí proplachuješ, to hodně sníží jeho kyselost, protože se do něj při výrobě přidává ocet. Ale vyzkouším, to víš že ano.

  13. Ahojky Flori,kyselé zelí miluji a tohle jídlo dělávám,ale nedávám smetanu,takže si ho vylepším. Dopoledne jsem si naložila zelí v nádobě pickles a k obědu dělám bramborové knelíky se zelím pak otevřu e-mail a tam kuře na zelí, musela jsem se zasmát.Přeji hezký a pohodový den

    1. Jsou to krásné náhody a shody 🙂

  14. Milá Florentýnko,
    taky mě dnes potkala dobrá náhoda, jsem nemocná, ležím v posteli a potím se. V lednici (mimo jiné) čeká kuře, kysané zelí, v přepravce brambory a cibule a já přemýšlím, co s tím vším. A najednou přilítne první recept (jsem v emailovém klubu teprve dva dny!) a tam tohle 🙂 paráda. Jen pošlu manžela dokoupit slaninu a smetanu…
    Moc díky a krásný den!

    1. Na to se nedá odpovědět nic jiného, než co jsem napsala v předchozím komentáři 🙂

  15. kateřina says:

    Ahoj Flo, díky za recept. Do nedávna mi kombinace čehokoli mléčného s kysaným zelím přišla nepatřičná, ovšem ochutnala jsem kyselicu a olizovala se až za ušima. A pochopila, že ono to jde. Já peču kuře alá kachna, tedy do pekáčku zelí, na to osolené a okmínované kuře, zasypat slaninou. K tomu bramborové knedlíky nebo brambory. Jediné, co mi na tomhle receptu vadí, je, že pečením se z kuřete uvolňuje štáva se solí a zelí potom bývá slanější než bych si přála. Ale ještě jsem nezjistila, jak tomu zabránit.

    1. Můžeš zkusit nasolit kuře jen na horní části s kůží, mohlo by to trochu pomoci. Anebo předem lehce propláchnout zelí v cedníku pod tekoucí vodou.

  16. Mirka Škramlíková says:

    Ahoj Flo. Právě jsem vyndala kuřecí stehna a zelí z tašky. Tak již vím, co bude k večeři. Díky za vynikající recepty. Přeji hezký den i vlastně celý víkend.

    1. Tak to jsem ráda, že jsem pomohla s nápadem, co k večeři. Snad se vše zadařilo.

  17. Lucia G. says:

    Ahoj Flo, tento recept prisiel prave vcas, prave som rozmyslala co spravim zajtra na obed, take aby to bolo chutne aj na veceru, lebo zajtra vecer idem konecne po dlhej dlhej dobe ku kadernicke a na varenie cas nebude.
    Dakujem za zachranu a sice predcasne ale o to viac zo srdca zelam vsetko najlepsie k narodeninam a aj ku krasnym knizkam, ktore sa okolo tohoto datumu posledne dva roky tocia :-).
    Ani sa mi nechce verit ze to bude rok co vyslo piate vydanie KPD. Varenie z nej beriem poctivo, odkedy som si dala zavazok ze sa nou prevarim od zaciatku do konca, vari sa mi este jednoduchsie, lebo dlhe rozmyslanie co uvarim je prec. Proste prelistujem knihu a do minuty je menu vymyslene.
    Prajem vela zdravia, energie a elektriny 😉 🙂 🙂

    1. Luci, za tvá slova a za přání ti mnohokrát děkuju. A mimochodem – dostatek elektřiny mi doposud nikdo k narozeninám nepřál.

  18. Milá Fló,
    na zelí jsem ještě nic nepekla, tak si mě naladila , že jdu koupit kuře a zítra máme večeři.A také po přečtení komentářů jsem si vzpomněla, že maminka zapékala kotlety v troubě.Vyzkouším i ten segedín.
    Děkuji za nápady, přeji krásné dny Lidka

    1. Takové naladění mě tedy těší. Díky a ať se daří.

  19. Ahoj Flo,
    ono to má něco do sebe, takový večer při svíčkách, i když nedobrovolný :). Možná jej budeš zařazovat pravidelně…Nějak jsme si odvykli při neustálém shonu trochu přibrzdit a vnímat jen sami sebe a povinnosti aspoň na pár hodin nechat za dveřmi. Jinak opět dík za supr recept. Je rychlý a skvělý 🙂

    1. Pravda pravdoucí. Zastavení se není občas na škodu.

  20. Sloupova Ludad says:

    Cauky Flo, kdyz jsem nepsala neznamena, ze Te nesleduji, opak je pravdou. Jejku, jsem „uchvacena“ :zeli, cibule, brambory,slehacka,kure a slanina. Znam bez brambor a slehacky (mezi nama ,nic moc),tak tohle skladani bude v sobotu. Velke diky uz se tesim na namnu! Ahojky z Plzne LUDA

    1. Díky a ahoj do Plzně 🙂

  21. Ahoj Flo!
    Akurát som vložila kura do rúry (bez kapusty (zelí) a bez zemiakov) a otvorila mail…
    Dokonca som rozmýšľala, či upečiem kuriatko na zemiakoch, ako to máme radi. Ale rozhodla som sa, že menej času i práce zaberie uvariť ryžu. A k tomu kapustový šalát. Zo surovej kapusty – to by bolo škoda piecť.

    My pečieme rôzne mäso na zemiakoch. Kuracie, rybu… Ale na (kyslej) kapuste tuším nie.

    Ten tvoj recept vyzerá fakt dobre. Musíme kúpiť kyslú kapustu.

    1. V kuchyni se dá tak snadno stále něco objevovat, Leti 🙂 Věřím, že pečení se zelím bude pro tebe milá novinka. Flo.

  22. No, snad by to šlo i s vepřovým. A dát i trochu porku. Zkusím.

    1. Určitě, proč ne, princip je podobný.

  23. Anna Stredová says:

    Ahoj Florentyno ???? dekuji za super recept vypadá to moc dobre. Vyzkousim. Ja jsem nic jine na zeli nezkousela krome kurete ale bez brambor. Včera jsem varila pečene maso ale.s kedlubnovym zelim a s.knedlikem. nikdy jsem to z tech kedluben nejedla ale bylo to vynikajici.a nejvic mam rada zabijackovou kapustu (zeli) ktera se vari na Slovensku to je mnaaam.mej se krásne. Ahoj

    1. Zabíjačkovou kapustu vůbec neznám, co to je, Aničko? Prozradíš prosím?

  24. Vladimíra says:

    Milá Flo,
    moc Tě zdravím a doufám, že se Ti dobře daří 🙂
    Tvůj recept určitě vyzkouším, jelikož jsem o této kombinaci již v minulosti slyšela, ale zatím jsem se do něho nepustila. Nicméně receptu od Tebe se nedá odolat, určitě to bude mňamka, a jen tak mimochodem Flo, já budu zřejmě dle Tebe velmi odvážná, neboť servírovat nebudu v den všední, jak jsi zmiňovala, ale nedělní 🙂
    Měj se moc prima a děkuji za vše !!!
    Vladimíra

    1. Vladimíro, znáš to přece: někdy je neděle i ve všední den a někdy je zase neděle příliš všednodenní. Rozdíly se občas stírají 🙂

  25. Šárka says:

    Ahoj Flo, můžu použít krůtí prsa s kůží? Moje (naivní) představa je, že nechám dýl pokličku a tím se nevysuší… nebo je to nesmysl?
    Jsem takový věčný začátečník 😀 tak nevím co s tím, aby mě s tím manžel neposlal k šípku…
    Moc díky za inspiraci a rady tady na webu i v knížkách!

    1. Já bych to nedělala, Šárko. Budeš je mít zbytečně suchá.

  26. Alžběta says:

    Skvělý a přitom jednoduchý recept. Díky za inspiraci .

  27. Florentynko
    Děkuji, vypadá to opět velmi lákavě co nejdříve vyzkousim. 🙂

    1. Díky a dej vědět, jak jsi dopadla.

  28. Mila Flo, díky za inspiraci – úplně se mi sbíhají sliny jen asi ten recept nevyzkousim. Znáš děti jeden sní špenát a druhy raději bude hladovět než aby si něco takového strčil do pusy. No a s kyselým zelím je to u obou stejně – takže tyto recepty bohužel vynechavam a to kysele zelí miluji, ale vařit pro každého zvlášť je asi blbost . A nějaký „timemanagment“ mi nevychází už dávno, takze i to jsem tak trochu vzdala :-). No a ted i tablet si píše co chce, takže to vypadá, ze nedavam pravopis :-). Přeji krásný a pohodovy den :-D.

    1. Milo, vařit pro každého zvlášť je rozhodně blbost. U nás je vždy jen jedno stejné jídlo pro všechny a kdo ho nechce, vždycky si může dát místo toho chleba. Zatím nepamatuju, že by i přes protesty stran použitých surovin někdy někdo chlebovou variantu zvolil.

  29. Flo, ty se kazíš, jak horká je horká trouba?

    1. Píšu to v receptu, bod 1 🙂 Ale trochu jsi mě vylekala, to zas jo, hned jsem se musela přesvědčit, že jsem teplotu v nějakém zápalu boje nevynechala.

  30. Julianna says:

    Milá Flo kuře na zelí děláváme ale bez brambor teď přidám i brambory.K otázce děláme na kyselém zelí kačenu tu pečeme nejdřív samostatně,a když je napůl udělaná vyndáme kačenu a dáme kyselé zelí a znova uložíme kačenu podlijeme a pečeme hodně doměkka k tomu děláme bramborový knedlík prostě mňamka.Z kyselého zelí dělám segedín,zelňačku a moje milované strapačky s kyselým zelím a špekem.Už se těším na další čtvrtek.

    1. Tvoje kachna se zelím zní naprosto božsky. Díky za tip.

  31. Martina says:

    Ahoj Flo,
    jsem ráda, že jsi bez topení nezmrzla a že je na světě nový recept. Recept vypadá výborně. Určitě ho brzy vyzkouším na svém drahém 🙂 jen budu muset upravovat množství – ve dvou lidech rozhodně nezvládneme sníst 4 kuřecí stehna 🙂 Ale poloviční množství by mohlo být tak akorát. Už se těším, že bude zase něco jiného, nového… Jestli se podaří, tak dám vědět.

    Ahoj Martina

    1. Tenhle recept se skvěle přepočítává na menší porce, takže bez obav. Věřím, že to klaplo.

  32. Martina says:

    Tenhle recept jsem zrovna nedávno dělala podle Večeře u Florentýny. Všichni strávníci byli spokojení, takže určitě ne naposled. Bylo to příjemné zpestření našich kuřecích večeří. Jak mám totiž doma kuřecí stehna, mám tendenci péct je pořád dokola na jeden a ten samý způsob.

    1. Když ono je to tak jednoduché, vzít stehna, okořenit je a zavřít do trouby, ať si nějak poradí 🙂 V zájmu rychlých večeří na tom nevidím nic špatného. Flo.

  33. Vlasta Krestova says:

    Ahoj Florentýnko, díky za vynikající recept. Peču na zelí vepřové maso, bůček nebo plec. Brambory vařím samostatně. Dle tvého receptu budu od nynějška dělat vše v jednom pekáčku a vyzkouším i kuře nebo králíka.

    1. Vlasto, oba dva způsoby mají své kouzlo, v tom mém receptu navíc ještě figuruje smetana, která to zase posune někam jinam. Prostě skvělý důkaz, jak ze stejných surovin jiným postupem vykouzlit pokaždé různou chuť a nový zážitek.

  34. Tak o tomhle receptu jsem si docela dost dlouho myslel, že jsem ho vymyslel já. Tedy než mě nějaký, nepamatuju jaký, časopis vyvedl z omylu. Jo a do vrstvy zelí ještě přidávám houby, nejlépe čerstvé, ale i ty z mrazáku jdou…

  35. Libuše M. says:

    Stejný recept dělám už dlouho,nebo jen kuře na kys.zelí.Dobré je i vepřové na kys.zelí. Známa dělá dokonce i filé na kys.zelí a je to ku podivu taky dobré.Myslím že podobných-chutných receptu je bezpočet a to je dobře.Těším se na další hezké čtení….

    1. Ano, Libuše, máš pravdu, ryba a zelí jdou taky skvěle dohromady. Díky za další nápad do sbírky.

  36. Kateřina says:

    Dobrý den, Flo,
    dostala jsem po přečtení na kuře se zelím takovou chuť, že šly všechny ostatní kuchařské plány stranou a šlo se na věc. Bohužel se mi brambory nepropekly. Postupovala jsem podle návodu (fakt:-)) a po skoro 2 hodinách byly pořád nedodělané. Ale nevadí, sundala jsem je na extra pekáček a dopekla zvlášť. Takže se podávalo kuře se zelím a křupavé bramborové plátky. Příště už to společně dělat nebudu. Ale i tak, díky za tip na další jídlo (pro nás večerní a klidně i polední:-))

    1. Katko, jsi skvělá, jak sis poradila. Brambory evidentně nezměkly kvůli kyselému prostředí, je možné, že zelí v sobě mělo kyseliny až příliš a ochranná vrstva cibule to už nezachránila, jak šťáva postupně probublávala pekáčkem. Mrzí mě ty komplikace. Flo.

  37. Přeji hezký den, jsem tady nová a tak dnes jsem poprvé vařila kuře,zelí+brambory a JUPÍÍÍÍ velká pochvala. Recept okamžitě ukládám, mám ráda takové vaření z jednoho pekáče, je to rychlé a hodně,hodně dobré děkuji.

    1. Aničko, tak vítej a ať se ti tu stále líbí. Díky za vyzkoušení receptu, jsem ráda, že měl úspěch.

  38. Jitka says:

    Zavádějící nadpis ,,Večeře do 30 minut“ – následně se dočítáme, že 30 minut je jen příprava, že celkově to bude trvat dvě hodiny. Kdybych naletěla na nadpis, tak hosté čekají do půlnoci. Myslím, že by bylo fajn mít nadpis reálný a ne jen takový, aby nalákal co nejvíce lidí.

  39. Michaela says:

    Mila Flo, moc děkuji za skvělý recept mazel si to nemohl vynachválit určitě ho budu delat častěji.. A vaše kniha Hovory s řezníkem je též skvělá. Michaela.

  40. Jiřina says:

    Milá Florentynko,nejdřív musím říct,že obecně moc na internetu nekomentuji,teda spíš vůbec..ale toto je už několikátý recept,který si o to vyloženě říká!
    Díky moc za téměř každodenní inspiraci! Vaření mě díky novým receptům od Tebe zase baví! A navíc se většinou trefuješ i do chuti mého muže 😉
    Dnes premiéra kuře+zelí+brambor a dopadlo to na jedničku (si myslím teda..) – dala jsem nové brambůrky i se slupkou a byly mekoučké a místo 4 stehen jen dvě a k tomu dvě prsa (já radši prsa než stehna) a byla to mňamka! Určitě budu vařit znovu a také pro svoje rodiče.
    Ještě jednou díky a hezké letní dny! 🙂
    Jiřina

    1. Jiřinko, děkuju za takové srdečné ohlasy, moc si jich vážím a přeju další velkou spoustu vydařených jídel. Flo.

  41. Lucie Mládková says:

    Milá Flo,

    opět děkuji za úžasnou inspiraci. Musela jsem vařit v neděli na pondělí a moc se mi nechtělo stát dlouho za plotnou, ale měla jsem zálusk na tento recept. A tak jsem všechno dala pěkně do pekáčku a nechala troubu pracovat za mě. Odměnou je můj oblizující se manžel, který toto jídlo označil za hodné dobré restaurace. No nezahřeje to u srdce?
    Takže ještě jednou díky za tento úžasný web a těším se na další recepty.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close