Jak vykostit kuře

Víte, jak vykostit kuře za 17 vteřin? Ne? To nevadí, já taky ne. Ale vykostit ho umím. Co na tom, že někomu to bude trvat 3 minuty a někomu pětkrát tolik.

Každé kuře se dá vykostit. Cíl snažení je jasný: velký, rovnoměrný plát kuřecího masa, který lze naplnit a zatočit do rolády. Pokud se všechno podaří, bude upečená roláda na řezu svůdná a usměvavá a vy můžete pod tíhou chvály ledabyle prohlásit: vždyť to nic nebylo!

A proč byste měli vědět, jak vykostit kuře, když se dá v některých řeznictvích koupit připravené kuřecí maso na roládu? Pochopitelně proto, že výběr značky či původu kuřete je zcela na vás. A za druhé: všechny kosti a odřezky se použijí na vývar. Tentokrát jich budete mít podstatně víc než při porcování kuřete.

Sympatické na celé záležitosti je nejen vítězný pocit, ale též dosažený počet porcí, neboť z jednoho kuřete nakrmíte šest až osm stolovníků. Příště budete rychlejší a šikovnější, nikdy už vám to nebude trvat tak dlouho. Tedy vás nakonec čeká hraní s nádivkami a náplněmi, jejichž seznam má, jak správně tušíte, o pár položek víc, než stihnete vyzkoušet.

Napoprvé si neplánujte kuřecí roládu jako všednodenní večeři, nechte si na ni raději víkendový čas a pro jistotu pošlete všechny pryč. V některých fázích vykosťování to totiž může vypadat, že na prkénku vládne chaos a že se to nikdy nemůže podařit, takže se vyvarujete naprosto zbytečných dotazů od přihlížejících.

Jak vykostit kuře krok za krokem

Nebudu vám lhát. Pokud vás opravdu zajímá, jak vykostit kuře, věřte, že napoprvé se u toho celkem zdržíte, možná i potrápíte. Třeba se budete chvílemi cítit ztraceni, ale buďte si jisti, že pomáhá, když kuře zdoláte kost za kostí. Co kost, to stejný chvat, stále znovu dokola. Stačí vědět, kde ty kosti hledat.

Vezměte si do ruky malý, ostrý, šikovný nožík a pojďme na to.

Páteř a hrudní koš

Položte omyté kuře prsíčky dolů na co největší prkénko. Zatímco při porcování kuřete se začíná páteří dolů, tady je to obráceně.

jak vykostit kuře krok za krokem páteř 1

Prořízněte kůži od bývalého krku k zadečku po jedné straně páteře dolů.

jak vykostit kuře krok za krokem páteř 2

Do cesty se vám připlete jedno silně kritické místo: Tam, kde má kuře kyčelní kloub. Stehenní kost musíte od kostry trupu oddělit v kloubu, protože kost nožem nepřeříznete a kloub je to nejslabší a jediné místo, kudy můžete postupovat.

Rozhodně pomůže, když nejprve uchopíte do ruky celé stehno a tlakem vzhůru ho od páteře vykloubíte, tím se kloub uvolní, lépe ho najdete a taky ho lépe proříznete.

jak vykostit kuře krok za krokem páteř 4

Jakmile se po jedné straně dostanete dolů, totéž učiňte i po druhé straně páteře.

jak vykostit kuře krok za krokem páteř 3

Tak se stane, že páteř komplet vyjmete.

jak vykostit kuře krok za krokem páteř 5

Kuře rozevřete naplocho a stehna otočte tak, aby kloub, který se nachází mezi horním a dolním stehnem (paličkou), směřoval dovnitř. Odhalí se vám pohled na žebra. Z pravé i levé strany je plochými tahy nožem oddělte od masa.

jak vykostit kuře krok za krokem hrudní koš 7

Uprostřed se to maličko zkomplikuje hrudní kostí, která z naší strany vypadá, že je placatá, ovšem směrem dolů k prkénku má vysoký tenký výběžek. Jako kdyby měla tvar písmene T. Podél výběžku musíte kost oddělit od masa, což je trochu piplačka a akrobacie s nožem, ale jde to.

Jakmile se vám podaří uvolnit hrudní kost od masa, zvedněte ji za spodní konec vzhůru. Nahoře u krku k ní ještě přiléhají dvě kosti. Jdou oddělit snadno v kloubu, většinou ani nepotřebují nejprve odlomit.

Tím máte tu nejpracnější část za sebou.

jak vykostit kuře krok za krokem hrudní koš 8

[Kdyby vám to opravdu nešlo, můžete zkusit placatou horní část hrudní kosti odříznout a v masu prozatím nechat její spodní výběžek. Tím ho posléze líp uvidíte a snadněji vypreparujete. Chce to ovšem ostrý nůž, který chrupavčitou kost umožní překrojit.]

Nakonec ještě odřízněte dva vnější díly křidélek, pěkně v kloubu, který si napřed rozlomíte rukama.

jak vykostit kuře krok za krokem vnější křídla 6

Vůbec se v téhle fázi nelekejte toho, že vám na kostech zůstává nějak moc masa a že zbytek kuřete vypadá takový trochu opižlaný a vyzobaný. To se všechno ještě spraví a uhladí. Ať vás ani nenapadne se trápit, jak vypadají tyhle mezikroky. Jsem zastánce přístupu, že je lepší strávit vykosťováním jenom 5 minut a raději mít víc surovin na vývar, než se s tím babrat půl hodiny, ztatit náladu do dalšího vaření, ale získat co nejlíp oškrábané kosti.

Jakmile se kuřecí plát stočí do rolády, nikdy nikdo už nepozná, jak to předtím vypadalo. Takže se opravdu, opravdu nebojte.

Stehna

Kuře nyní před vámi leží téměř vykostěné kůží dolů, kosti mu zbývají v podstatě jen v končetinách. Začněte je vyndávat nejdřív u stehen.

Nejprve rukou přes maso nahmatejte kost, která byla blíž k bývalé páteři. Je dost možné, že na konci zůstaly zbytky pánevní kosti, záleží na tom, jak se vám povedl řez podél páteře hned na začátku. Pokud tam něco nahmatáte, prostě to odkrojte.

jak vykostit kuře krok za krokem stehna 9

Nyní se můžete plně soustředit na první dlouhou kost. Nožem maso nařízněte přesně na ní, abyste ji odhalili.

jak vykostit kuře krok za krokem stehna 10

Pak se přes tento otvor pokuste nožíkem dostat zespodu pod kost – vždycky tak, aby ostří směřovalo pryč od vás i od přihlížejících (ačkoliv jsem vám je zakázala), protože když za nůž zaberete a případný odpor se náhle uvolní, nůž, co i s rukou rychle vystřelí z masa, vám neublíží.

jak vykostit kuře krok za krokem stehna 11

Zespodu obřízněte volný kloubní konec kosti, uvolněte ho, uchopte kost za něj, zvedejte a postupným seškrabáváním a odřezáváním masa kost postupně vyndejte až ke kloubu, který vede k další části stehýnka – k paličce, tak oblíbené při grilování.

Jak už to znáte z dřívějška, kloub rozlomte a prořízněte, kost vyndejte.

U stehna vám teď zbývá už jen poslední kost v paličce. Takže si postup zopakujte: maso podél kosti shora nařízněte, otvorem vsuňte nožík pod kost, a kost uvolněte směrem tam, kde ještě před chvílí byla první stehenní kost.

jak vykostit kuře krok za krokem stehna 12

Kost nazdvedněte za uvolněný konec a maso od ní seškrabujte, kam až to půjde. Zastaví vás baculatá chrupavka i s kůží, takže ji zvenku obřízněte kolem dokola a ponechte na kosti. Tím kost uvolníte a vyjmete.

jak vykostit kuře krok za krokem stehna 13

Totéž proveďte zrcadlově u druhého stehna.

jak vykostit kuře krok za krokem prsa 14

Prsíčka

Pletenec kostí, který se v zatím nevykostěném prsíčku vyskytuje, se zhruba skládá ze tří kostí sbíhajících se do jednoho místa. Dvě z nich se dají od masa velmi snadno odříznout najednou, jsou to ty, které se nacházejí nahoře.

jak vykostit kuře krok za krokem prsa 15

Takže je nahmatejte a odřízněte.

jak vykostit kuře krok za krokem prsa 16

Zbývá třetí kost a to je ta z křidýlka. Vykostěte ji stejně jako kost ze stehna, nic víc na tom nehledejte. (Pro zopakování tohoto důležitého kroku: naříznout maso podél kosti, otvorem vnořit nožík pod kost, kost uvolnit k volnému konci, kost zvednout a doškrábat se podél ní k jejímu druhému konci).

jak vykostit kuře krok za krokem prsa 17

Nakonec ještě prohmatejte tu část prsou, která byla u krku. Najdete tam v prsní svalovině malou tenkou kostičku ve tvaru písmene V, takže ji vyřízněte. Řez veďte zprava, následně zleva, a pak ji z masa snadno ostraníte.

jak vykostit kuře krok za krokem prsa 18

Závěrečná úprava pro krásu

Sice jste se právě zbavili všech kostí, ale pořád to nevypadá k světu. Odřízněte ty největší přečnívající kusy kůže – především z krku, a shlédněte své zatím ještě nedokonalé dílo.

jak vykostit kuře krok za krokem závěr 19

V místech, kde jsou prsíčka, je masa až příliš, zatímco u stehen a na pomezí mezi prsy a stehny se mohou vyskytovat úplně prázdná místa, kde prosvítá kůže. Seřízněte proto vnitřní část prsou – tu, která se obvykle skoro sama odděluje a odpadává, když si koupíte jen samotná kuřecí prsa.

jak vykostit kuře krok za krokem závěr 20

Položte ji do míst, kde prso přechází ve stehno a kde se masa nedostává.

jak vykostit kuře krok za krokem závěr 21

Anebo můžete tuto část masa jen nakrojit a přehnout, ona se do volného prostoru vejde zcela přirozeně.

Zároveň už začněte tvarovat plát masa tak, aby co nejvíce připomínal obdélník, s prsním masem podél horní strany a stehenním masem podél té spodní, kterou máte blíž k sobě. Čím přesnější a stejnoměrnější obdélníkový tvar, tím hezčí a rovnoměrnější vaše budoucí roláda.

Vůbec se neděste případných nedokonalostí, nyní máte možnost je zamaskovat – klidně občas něco odřízněte a přendejte na místo, kde je to potřeba, pouze dbejte na to, abyste neporušili kůži.

jak vykostit kuře krok za krokem hotový plát 22

Nakonec vezměte kus potravinářské fólie nebo rozstřihněte igelitový sáček, položte přes celé maso a jemně skrz fólii maso naklepejte paličkou, aby se nesrovnalosti srovnaly a spojily a sjednotila se výška masa. Fólii sejměte, maso osolte, případně opepřete, a začněte se věnovat nádivce.

Ale to už je zase jiný příběh, který si budeme vyprávět příště.

PS. Ani nemusím čekat na první komentář, aby mi bylo jasné, že se od počítačů ozývají výkřiky: a co teď teda s tím masem? Do příštího týdne nevydrží!

Tak prosím pěkně: přeneste ho na kus alobalu, osolte ho, opepřete, posypte sušenými bylinkami (třeba provensálskými), poklaďte ho kousky másla (30 g by mělo stačit na celé kuře), zarolujte směrem od prsní strany, tedy tak, aby stehenní maso zůstalo zvenku, zabalte do alobalu a konce utáhněte, ať se nic nerozbalí. Vložte do pekáčku a při 200 stupních pečte hodinu.

Opatrně otevřete alobal, neopařte se párou, vyklopte maso do pekáčku, nalijte k němu uvolněnou šťávu a ještě ho chvilčiku, 5-10 minut, zprudka zapečte kvůli barvě. Před rozkrájením na plátky nechte roládu aspoň 5 minut odpočinout. Jelikož asi nebudete mít dost šťávy na omáčku, pomozte si nějakou studenou, zvlášť připravenou. Psala jsem o tomto problému třeba tady: rychlé omáčky k masu.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Florentynko ty otázky na mnohorukost pri foceni mne pobavily ?. Dekuji za krásný foto návod jak vykostit kúre a recept na roladku. Preji krásný den.

  2. Florentýnko, děkujeme…
    Nebo potřít taveným sýrem s česnekem… dobrota…
    🙂

    1. Katka says:

      Taveny syr je nieco,co by som si do kuchyne dobrovolne nepustila.https://www.televizeseznam.cz/video/peklonataliri/tavenaky-189867

  3. Zuzana says:

    Florentýnko krásně vtipně popsané a dokonale zdokumentované. Už se mi sbíhají sliny 🙂
    Přeji krásný den!

  4. MILA FLO, VYNIKAJICI POPIS. DEKUJEME.

    TVOJE NAPADY O CEM PSAT JSOU OSVEZUJICI. HLEDAME NEKDE RECEPT NA ORIGINALNI „SULC“, TAK JAK TO DELALY NASE BABICKY. MOZNA, ZES UZ TO NEKDE POPSALA.

    MAME NEDALEKO REZNIKA, U KTEREHO KUPUJEM PRASECI KOSTI, A JIZ JSME V MINULYCH LETECH DELALI SULC NEKOLIKRAT. PRESTO BYCHOM SI PRALI TVOJE ODBORNE VEDENI. DIKY.

    BRENT

  5. Waw, jako vždy radost číst:-) snad budu někdy natolik statečná a vykostím si své první kuře:-)) hmmm a dobrý nápad si ji upéct, aspoň vím co vařit o víkendu:-))

  6. Ladislav says:

    Ahoj všichni 23 fotek musel manžel nacvakat a musím uznat že kvalitně.Takže kuře máme vykostěné a počkáme týden aby jsme ho mohli naplnit.Je to samozdřejmě trochu jinák,ale rádi si počkáme.

  7. Ano ano, to jsou ty pravé postupy! A ne po samodomo vytváření kuřecích odřezků, marně slepovaných dohromady kousky kůže a provázků 😉
    Díky C.

    1. Ty provázky tam být nemusí. Roláda se dá péct zabalená do pevného alobalu, pak ho odstraníte a dotahnete jen barvu.

  8. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za ukázku, máš to dokonale nafocené.

  9. Díky za návod,ještě jsem nezkusila porcovat podle minulého návodu a už musím vykosťovat:)),na krájení a porcování mám naštěstí lidi! Manžela.

  10. Hana B. says:

    Paráda krásně popsané, ale stejně jsem ráda,že na vykoštění mám manžela.Hana B.

  11. Naděžda says:

    Suprovni

  12. Dobrý postup. U nás celé kuře nekupujeme. Jinak super nápad, někomu to pomůže.

  13. Je to krásně nafocené, popsané, ale přiznám se, že radši budu dělat, že jsem tov životě neviděla a nadále se spolehnu na kuchaře… Zkusím možná pod jeho dohledem.

  14. Ahojky, to je super takhle to mít pohromadě! Několikrát jsem se trapně snažila vykostit kuře, no podařilo se to, že roláda neměla kosti ale byla všelijak poflikovaná a já spocená. Porcování jsem si vyzkoušela před týdnem, blíží se víkend co tak kuřecí roláda podle návodu? Moc děkuji a posílám všem pozdrav ze Slovenska. Jirka

  15. Milá Flo,
    děkuji opět za perfektní recept. Musím se přiznat, že tuto fázy mám už šťastně za sebou. Kdysi mě na ní přivedla paní Helena Růžičková. Říkala, že i pokud nepočítá s plněním -tedy roládou, stojí za to kuře upéci takto i jen s máslem a různým kořením. Nejenže, jak si zmínila, se zvětší počet porcí, ale zůstanou prsíčka krásně šťavnatá, protože jsou uvnitř, ale odpadá i věčné hašteření strávníků, já chci kousek toho a toho…..kařdý má od všeho kousek.

  16. Miriam says:

    Milá Flo
    moc děkuji za návod vykoštění kuřete,kdysi jsem to uměla a lehce pozapomněla. Teď to tedy vyzkouším,nejradši máme roládku vystlanou anglickou slaninou( samozřejme osolit, opepřit,posypat bazalkou) a na ni vaječnou omeletu se zeleninou.Na Vánoce jsem si zjednodušila práci a dělala jsem ji z krůtích prsou,já vím,chuť není stejná,ale podle tradice máme na Štěpána vždycky krůtu. A pro Brenta – moje babička dělávala sulc,na chuť si moc nepamatuji ale tu vůni mám pořád v paměti. Vždycky ho byl plný pekáč,chladil se ve studené komoře na zemi a voněl krásně. Krásný den přeji Miriam

  17. Velice hezky zdokumentované a podrobně popsané.Doufám,že se mi to také podaří.Krásný den Marie

  18. Pěkná práce!
    Myslím že roláda se má balit zespodu nahoru, aby bylo v každé porci jak maso z prsou, tak že stehen. Je to tak?

  19. Ahoj Flo, porcování kuřete jsem zvládla už před časem, ale vykostit kuře, jsem si nikdy netroufla, většinou jsem koupila již vykoštěné kuře na roládu. S tvým návodem a fotografiemi se k tomu někdy uvolím, zdravím a přeji mnoho nápadů.

  20. Vlasta says:

    Perfektní, zkusím to podle tvého návodu. Kuřecí roládu dělám už dlouho a přiznám se, že jsem kuře vykosťovala obráceně, začínala jsem u prsní kosti a šlo to taky. Na osolený a opepřený plát masa položím plátky šunky nebo mor. uzené apod., na to dám smaženici
    udělanou na cibulce a může se zarolovat, nebo ještě přidat kousky kuřecích jater.
    Ještě osolím okmínuji a na másle peču dozlatova.

  21. Olga Gottwaldova says:

    Ahoj Flo, moc děkuji za krásně popsané. O vikendu hned vyzkouším. Bylo to mé přání a ty jsi my ho splnila. Velké díky.

  22. Super nafocené.
    Já radši začínám vykosťovat kuře naříznutím kolem hrudní kosti. Záda mají větší plochu kůže a tak se roláda lépe plní. Na „prázdnou“ kůži na zádech seřínu maso z prsou.
    Přeji hezký den

  23. Tak to je paráda, děkujeme celá rodinka 🙂
    Jana

  24. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, velice se mi líbí postup vykostění kuřete, je to perfektně provedený postup pro všechny, kteří kuře ještě nevykosťovali. I když kuřata a dokonce i holoubata, které chová manžel, vykosťuji, ráda jsem se na tvůj postup podívala. Děkuji

  25. Ahoj Flo.
    Děkuji za pěkné nafocení, jak vykostit kuře. Snad se mi to podle tvého návodu podaří.
    Zkusím na neděly.
    Přeji hezký večer.
    Iveta

  26. Zdravím Tě Florentýnko, to je báječné,fotky a popis práce jsou suprové. Kuře máme všichni rádi,tak se těším na roládu,snad zaboduji. Ahoj Alča

  27. Ahoj Flo, pěkně napsané a fotky užasné. Ahoj Soňa

  28. Milá Flo, moc děkuji. PŘESNĚ TAKTO SI PŘEDSTAVUJI NÁVOD, JAK NĚCO UDĚLAT. NÁZORNÉ, PŘEHLEDNÉ, STRUČNÝ PŘESNÝ POPIS A K TOMU FOTO, ABY BYLO FAKT JASNO.
    U nás se tomu říká POLOPATĚ . MÓÓÓC DĚKUJI.
    A s vykostěným kuřetem by mne nenapadlo dělat roládu tak, že zatočím prsa dovnitř a stehna nahoru. Skvělé.. Pustím se do toho… DÍKY

  29. Veľmi dobrý návod aj ked ja tiež začínam od prsnej kosti, nabudúce vyskúšam tvoj návod …a náplne sú na výber …
    Pozdrav pre pána manžela, je dobrý a trpezlivý fotograf a navýšenie porcie je na mieste
    Zdravím Irena

  30. Simča S. says:

    Moc moc moc děkuji, já jsem byla jedna z těch, kdo minule prosili o tento návod. A muž zítra odjíždí na celý víkend pryč, takže mám celý pátek na to, abych sbírala odvahu, celou sobotu na to, abych pipku vykostila a celou neděli na to, abych vymyslela, vyrobila a naplnila tu nej nej nej nádivku (tuším něco s houbami nebo kuřecími játry). A pak večer přivítala manžela s luxusní kuřecí roládkou a nonšalantně mávla rukou jako že – to nic, to bylo hned hotové…
    Taky ti naši drahoušci nemusí vědět, že se člověk něčeho v kuchyni bojí, či že se s něčím pere… Hlavní je lákavý výsledek ne?
    (Nekoupím ta kuřata pro jistotu hned dvě???)

  31. No, tak to je masakr, to nikdy nedám. Vždycky vyřežu kosti jak to jde a maso nakrájím na kostičky, ale plát na roládu? NIKDY. Nemám na to buňky.

  32. To nemá chybu. Jsi prostě úžasnááááá.

  33. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, dokonalá práce a nádherné kuře. Postupovala jsem vždy opačně, vyzkouším nový způsob.

  34. Úžasný návod, úžasná Flo, Tisíceré díky, o víkendu si to zkusím.

  35. Mila Flo,moc dekuji za vsechny Vase rady a recepty,kure urcite zkusim,je to nadherne nafocene,chtela bych Vas take poprosit o recept jak udelat spravny sulc s pratelskym pozdravem Eva

  36. Milá Flo, jsi prostě skvělá a Tvoje návody miluju! Kuře jsem ještě nikdy nevykosťovala a že mě jich za 69 let prošlo rukama nepočítaně 🙂 Nikdy jsem nenašla odvahu, ale podle tohoto návodu to musím dát. Jak psala Simča S. i já na to budu mít celý víkend, tak snad se dílo podaří! Díky za krásně popsaný a vyfocený návod!

  37. Milá Flo. Přidávám se k těm, co prosí o recept na sulc. Recepty jsou, známí dělají. Jsou to dobré sulce, pevné, s masem.
    ALE – u manžela doma dělávali sulc, že se fakt třepal, skoro žádné maso – dělali jen z nožiček při zabíjačce. Dali jen to, co obrali z nožiček a zeleninu.
    Mně to nikdy nechutnalo, tak jsem se ani nezajímala, jak se to dělá.
    A teď dlouhá léta manžel touží po tom „jejich sulci“.
    Uměla bys poradit?
    Děkuji moc a sulc – to je čistý kolagen, nic špatného…

  38. Eva 70 says:

    Ahoj všichni,
    milá Flo,moc děkuji za tento postup jak vykostit kuře, přestože mám všechny tvoje knihy koupené, až na toho „Řezníka“, tak se stejně těším na Tvůj a můj čtvrtek. Moc děkuji.
    Pro ty co chtějí sulc, tak ho najdete v receptech – 2/19.
    Flo moc a moc děkuji

  39. Zdravím všechny co jsou v této velké rodině,děkuji za ukázku jak vykostit kuře.Flo jsi úžasná

  40. Šárka says:

    Tááák a mám zase inspiraci na prima baštu, kuřecí roládu z alobalu a následně upečenou. Dle návodu jak postupovat při vykostění kuřátka to vypadá že se to dá hravě zvládnout, děkuji za názorné foto. Šárka

  41. kauerová says:

    Ahoj Flo, děkuji za návod, až najdu dostatek odvahy to udělat a neznehodnotit kuře, dám se dle foto do toho. Zdena

  42. Drahomíra says:

    Děkuji, hezky popsané, tak se brzy pustim do díla. Roládu jsem vlastně pekla všehovšudy dvakrát a to hotovou od řezníka. Byla celkem dobrá, ale moje bude chutnější. To vím už teď, citim to v kostech:) Přeji hezký den dámy a ať nám zůstanou při vykošťování prsty zdravé!

  43. Jarmila says:

    Letim pro kure a jdu na to! Diky.

  44. Ahoj Flo, tak takhle má vypadat návod, jak něco udělat. Dokonale antiblbózní i s ilustračními obrázky ;-)). Přiznám se, že vykošťování mi nejde, když už jsem k něčemu takovému donucena okolnostmi, tak to většinou končí spíše rozsápáním ;-). Ale s návodem od Tebe to přece jen ještě vyzkouším!

  45. Milá Flo, velmi stojím o recept na tu nádivku, ale nemohu jej tady najít. Vykosťování mne naučil kdysi tatínek, ale teď mi ani tak nejde o roládu, jako že chci děti na své narozeninové oslavě překvapit těmi malinkými kuřátky, samozřejmě nadívanými. A protože je to už za měsíc, je nejvyšší čas na to, abych si to o samotě vyzkoušela na nečisto. Prosím, prosím, dejte nám ten recept na nádivku. Vím, že jsou určitě někde na netu, ale stála bych víc o recept od vás. S přáním všeho nejlepšího v novém roce zdraví Eva. 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close