Hovězí po burgundsku získalo svou nadpozemskou auru mimo jiné i díky filmu Julie a Julia. Ve filmu se prolíná příběh Julie Childové, autorky slavné americké kuchařky Umění francouzské kuchyně, a Julie Powellové, která píše blog o tom, jak všech 542 receptů z této knihy uvaří během jednoho roku.
Mezi všemi hvězdnými jídly, která se ve filmu vaří, je hovězí po burgundsku nejčastěji zmiňované. Krom toho přijde nezapomenutelná scéna, jak Julie peče hovězí po burgundsku a nechá ho spálit v troubě, protože zaspí okamžik, kdy je potřeba rendlík vyndat ven. Mám takové podezření, že jakmile se film dostal do v roce 2009 do české distribuce, bylo díky němu hovězí po burgundsku nejčastěji vyhledávaným a vařeným jídlem.
Hovězí po burgundsku jako maso na víně
O Julii Childové by se dalo říct, že se stala MasterChefem ještě dřív, než existoval pořad MasterChef.
V šedesátých letech se coby nudící se manželka amerického diplomata ve Francii dostala k vaření, beznadějně mu propadla a nakonec o francouzské kuchyni napsala pro americké hospodyně perfektně návodnou a detailní kuchařku Umění francouzské kuchyně (Mastering the Art of French Cooking). Recepty dostala možnost ukázat ve vlastním televizním pořadu o vaření a tím se sláva francouzské kuchyně navždy zabydlela v srdcích amerických hospodyněk.
A tak se taky stalo, že když už někdo doma vaří hovězí po burgundsku, tak pokud možno tak, jak ho dokonale popsala Julia Childová.
Ještě předtím, než se dostanu k jejímu receptu na hovězí po burgundsku, vám ale musím říct jednu podstatnou věc.
Český přístup k masu na víně je zhruba ten, že se maso podusí ve voňavém základu s kořenovou zeleninou, divokým kořením, protlakem, citronem a octem, přičemž dojem vína v jídle se navodí douškem vinného moku přilitého na samý závěr vaření. Prostě se tam nakonec cvrnkne hlt vína pro chuť.
Francouzský přístup k masu na víně nemůže být víc odlišný. Maso se už od začátku dusí ve velkém množství vína. Někdy dokonce ani není žádná jiná tekutina potřeba. Představuju si to tak, že pokud při takovém vaření vyvstávají nějaké otázky, pak jedině – bude jedna lahev tohoto skvělého burgundského vína stačit?
Přiznávám, že je mi tato velkorysost blízká.
Pokud se do podobného experimentu chcete někdy pustit, budete potřebovat pár dobrých věcí: pořádný rendlík nebo pánev, které se mohou použít v troubě, kus hovězího na dušení a lahev suchého červeného vína.
Když pořádný rendlík nemáte, ještě není všechno ztraceno: až suroviny opečete, celý základ na dušení přendáte do vhodné zapékací nádoby, kterou můžete uzavřít a svěřit troubě.
Opékání surovin na hovězí po burgundsku
Silná chuť a tmavá barva tohoto jídla vzniká pečlivou kuchařskou prací. Nestojí za tím žádná tajná přísada, ale čas strávený u horké plotýnky. Když tohle podceníte, ošulíte nebo násilím urychlíte, nikdy svým hovězím po burgundsku nedostanete nikoho do kolen a hlava se mu zatočí nanejvýš tak z přebytku vína ve sklenici.
Bez pečlivého a poctivého opékání to tady nejde. A protože důkladné opečení není možné na vůbec žádném nepřilnavém povrchu (ten totiž nesnese patřičně vysoké teploty a ani se nemůže použít v troubě), vezměte na tyto účely buď nádobí nerezové, nebo litinové.
Jakmile si odpracujete úvodní část postupu, o zbytek se postará trouba. Na závěr si sice budete muset ke sporáku ještě jednou stoupnout, abyste opekli houby a cibulky, ale to už bude hračka.
Postup opékání
Všechno to začíná špekem. Julia ho chce mít pokrájený na nudličky, takže budiž.
Nechávám plotýnku zapnutou jen zhruba na čtvrtinu výkonu, špek vhodím do prázdného rendlíku a nechám ho, aby se pomaličku zahřál, povolil, a začal pouštět své vlastní sádlo. Kdybych spěchala, špek se začne nasucho připalovat a budu to muset jít zachraňovat, takhle se zatím můžu věnovat krájení masa a ostatních surovin.
Jakmile je v kastrolu dost vypečeného sádla a slanina se trochu nafoukla a zrůžověla, už má dost a může jít zatím čekat vedle do mísy. Vyškvařené sádlo v kastrolu zůstane, protože se na něm bude opékat nakrájené a jemně osolené maso.
Při opékání masa musí mít tuk dost vysokou teplotu, aby způsobil prudké zhnědnutí, takže se plotýnka zapne na vyšší výkon. Dál taky dbejte na to, aby maso mělo kolem sebe dost místa, budete tedy kousky opékat postupně. Každému dopřejte dost času na zhnědnutí ze všech stran, to znamená masem nemíchat, nepostrkovat, pouze otočit, když už krásně zhnědlo.
Jak půjde čas, nezapomeňte plotýnku sem tam o vlásek ztlumit, pánev nebo rendlík budou mít čím dál víc svého vlastního tepla, takže to z plotýnky už nebude muset být tak intenzivní.
Pokud se ptáte, zda je správně, že při opékání maso prská, tak ano, je. Pokud neprská, neopeče se dobře. Nesnažte se proti tomu bojovat, jediné, co lze udělat, je neslibovat, že uvaříte hovězí na víně. Dejte z dosahu vše, co máte rádi a na čem vám záleží, a po opečení masa si v klidu pracovní plochu a plotýnku utřete. Kuchyň je na omývání stavěná, materiály jsou vůči tuku odolné, nebojte se trochy prskání. Sklokeramické a indukční varné desky jsou v tomto směru k nezaplacení, neboť mají jednoduchou údržbu.
Opečené maso odkládejte stranou stejně jako prve slaninu. Po masu přijde do pánve nakrájená mrkev, a až trochu získá barvu, tak i cibule. Může se stát, že než ji opečete do pěkné zlatavé barvy, budou vás možná trápit ohniska připálení. V takovém případě je zalijte lžící vody, odvařte přípečky a kochejte se, jak vše, co hrozilo připálením, zmizelo. Voda se vypaří a opékání může pokračovat dál.
K opečené cibuli přijde maličká konzerva protlaku. Ten nebesky zvýrazní chuť a posílí barvu, ale potřebuje k tomu, aby se chvíli proskočil v horkém tuku. Tím ztratí výrazně červenou barvu , naopak získá nazrzlý odstín a lepší chuť.
K protlaku můžete vmíchat mouku a pokusit se ji chvíli opéct. Tahle situace je dlouhodobě neudržitelná, jakmile se vám podaří zbavit pohledu na bílý moučný prášek, budete muset jednat rychle. Vydržte míchat chuchvalce v pánvi, co nejdéle to bude bez připálení možné, ale pak je rázně podlijte vínem.
Přilévejte ho po třetinách a vždy pečlivě rozmíchejte a přiveďte k varu, než přilijete další. Tím se jíška krásně rozpustí a neudělá žmolky. Do tohoto vinného základu vraťte maso, slaninu, promíchejte, dochuťte bylinkami, zakryjte dobře padnoucí a těsnící poklicí a vložte do trouby na 3 hodiny.
Až se bude blížit konec dušení masa v troubě, bude ta správná chvíle opéct žampiony. Udělejte to úplně stejně jako maso: na rozehřátém másle je pěkně s rozvahou opékejte, až zezlátnou.
K hovězímu po burgundsku dál patří maličké perlové opečené cibulky. Těžko se shání a těžko se loupou, když jich je tolik, ale můžete si zde pomoci fintou, která se používá i na kohoutka na víně: místo čerstvých cibulek, které do kuchyně přinášejí hodiny a hodiny loupání, vzít cibulky naložené. Stačí jich hrstička a používají se bez nálevu. I ty se dají jemně opéct na másle a podusit v malé trošce nějakého vývaru, až se vývar vydusí zpět na tuk. Cibulky si sice zachovají nakyslou příchuť, ale to v kombinaci se zbytkem chutí vůbec nevadí.
Obě tyto upečené suroviny se k udušenému masu vmíchají až na konec. Pokud se ptáte, proč se nepřidaly už na začátku a nešly společně s masem do trouby, odpověď je velmi jednoduchá: protože by chutnaly stejně, jako všechno ostatní, přijaly by chuť omáčky. Takhle budete mít na talíři koncert chutí, které jdou dohromady, ale dají se od sebe rozeznat.
Víc už vědět nepotřebujete.
Bon appétit!
Suroviny
- 100 g špeku
- 1 - 1,2 kg hovězího masa na dušení (přední hovězí)
- 1 větší nebo 2 menší mrkve
- 1 cibule
- 1 zarovnaná lžička soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 maličká konzerva (70 g) rajčatového protlaku
- 1 lžíce mouky
- 500 ml suchého červeného vína
- 1 snítka rozmarýnu nebo 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 stroužek česneku
- 100 g malých naložených cibulek
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml jakéhokoli vývaru
- 400 g žampionů
Postup
- Slaninu nakrájejte na nudličky asi jako zápalky, jen o něco kratší. Maso oproti tomu nakrájejte na kostky o straně 4-5 cm, tedy spíš větší. Mrkev potřebuje oloupat a nakrájet na centimetrová kolečka, cibule též oloupat a nakrájet nahrubo. Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů.
- Ve větším rendlíku vhodném k pečení v troubě nejprve povolte nakrájený špek: vhoďte ho do prázdného rendlíku a na mírném žáru plotýnky asi 10 minut zahřívejte, až se bude koupat v louži sádla a nakonec se začne opékat. Vyjměte špek stranou, sádlo nechte v rendlíku.
- Nakrájené maso zlehka osolte 1/2 lžičkou soli, promíchejte a postupně po několika kouscích důkladně ze všech stran osmahněte. Za tímto účelem zvyšte žár plotýnky zhruba na dvě třetiny výkonu nebo tak, aby se maso opékalo zprudka, ale přitom vám nezaplnilo kuchyň černým dýmem. Nijak jím nemíchejte, pouze ho otáčejte, když bude potřeba. Opečené maso odkládejte ke slanině.
- Ve zbytku tuku opečte ještě připravenou mrkev a po minutě nebo dvou k ní přidejte taky cibuli. Opečte, co to půjde, aby i cibule získala zlatou barvu. Místa, kde se vše začíná připalovat, můžete podlít lžící vody – ta se sice hned odpaří, ale pomůže rozpustit nebezpečné přípečky.
- K mrkvi s cibulí vyškrábněte protlak a kratičce ho rozmíchejte. V teple se mu zlepší chuť a zhědne barva. Na samý závěr opékání přisypte k mrkvovému protlaku mouku, bleskově promíchejte, pár vteřin nechte opékat, ale nedovolte ničemu připálit se. Podlijte třetinou vína, pečlivě rozmíchejte, přiveďte k varu, a jakmile šťáva zhoustne a zabublá, přilijte další třetinu a postup zopakujte. Totéž i se zbytkem vína.
- Do pobublávající šťávy vraťte maso a slaninu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, promíchejte, na hladinu položte bylinky a bobkový list, zakryjte poklicí a vložte na 2 hodiny do trouby.
- Po dvou hodinách odklopte poklici, vyjměte a vyhoďte bylinky a zkontrolujte, jak maso měkne. Pokud už se blíží změknutí, pečte zakryté ještě 30 minut, jinak pokračujte ještě další hodinu, případně i o trochu víc. Maso je hotové, jakmile se dá rozkrojit vidličkou.
- Zatímco se maso dusí, připravte si cibulky a houby. Cibulky sceďte z nálevu a na lžící másla je zhruba 5 minut pomaličku opékejte. Podlijte je vývarem a nezakryté nechte dusit, až se vývar odpaří – ke konci hlídejte a občas promíchejte. Žampiony očistěte, rozčtvrťte a na zbývajícím másle a oleji celkem zprudka osmahněte, trvá to asi 4-5 minut, než získají barvu.
- Jakmile je maso měkké, vyndejte rendlík z trouby a nechte pár minut odpočinout. Na rukojeti hned položte utěrku nebo chňapku, aby vás nenapadlo na ně sáhnout holou rukou, docela dlouho to totiž trvá, než vychladnou natolik, abyste se o ně omylem nespálili. Lžící z hladiny omáčky seberte co nejvíc volného vypečeného tuku. Můžete ho uložit v lednici a použít do základu tmavších polévek nebo omáček.
- K masu přimíchejte opečené cibulky a houby. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, přilijte malou trochu horké vody, ale většinou to není potřeba, pokud poklice v troubě dobře těsnila. Buď ihned podávejte, nebo nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice k rozležení. Jako příloha se hodí brambory na všechny možné způsoby včetně kaše, případně i těstoviny nebo rýže.
Super, dneska jsem asi první. O víkendu jdu na to, všechno mám. Budu kombinovat s pomalým hrncem. Jak já se těším!
Díky.
Jana
Tohle hovězí po burgundsku z kuchařky od Julie Child dělávám jako sváteční jídlo a je to velká dobrota.
Tak tohle vypadá opravdu luxusně.. Uvažuji jen o tom, že mám v mrazáku srnčí a kančí.. Šlo by to určitě i ze zvěřiny? Jen úplně nemám představu, o kolik by se zkrátila doba pečení v troubě?? Co myslíte?
Myslím, že nezkrátila. Nechala bych to tam stejně dlouho jako hovězí 🙂
Dobrý den,zrovna o víkendu jsem dělala hovězí po burgundsku ze srnčího. Recept v kuchařce Dity P. je stejný jako od paní Zatloukalové. Inspirace Julií Child je zřejmá. Mohu srnčí jen doporučit. Byla to delikatesa. A perlové cibulky v nálevu jsem koupila v sýrárně Gurmán .
Záleží na kvalitě masa a věku zvířete, černá cca 2 hod, srnčí cca 1 hod. Ochutnejte a uvidíte…
Přesně to mám v plánu dnes vařit, vyzkouším to podle tohoto receptu a přidám skvělý Merlot (z vlastního sklepa).
no ten merlot, to je výborná volba, lepší víno jsem na tento recept ještě nenašel, víno dá tomuto jídlu top, takže je zapotřeby dát kvalitu, doporučuji u toho vaření, to víno popíjet
No to jsem moc rada, protoze Merlot je jedina lahev cerveneho, kterou jsem dneska rano ve spizi nasla.
U nas vubec vetsina vina konci v jidle… 🙂
Milá Florentýno, včera jsem koupila krásný kousek hovězího a čeká v lednici na zpracování. Dobré suché červené víno je ve spíži stále. Dnes otevřu email a vykoukne na mě tento recept. To mělo být asi popostrčení :). Hovězí po Burgundsku jsem pilovala na podzim a dělám je stejně jako ty, mazlím se s každým kouskem masa aby byl krásně opečený. Také mívám problém s cibulkami, takže když nejsou kulaté, použiji přepůlené šalotky. S těmi sterilovanými to někdy vyzkouším.
Milá Flo, podle Julie jsem vařila hovězí po burgunsku před cca šesti lety a od té doby jsem neměla odvahu a sílu ho vařit znuvu, ale panatuju si pořád tu fantastickou chuť.
Milá Florentýno, zase perfektní recept, burgunské znám, již jsem dělala, ale příště vyzkouším podle Vás.
To je recept, ještě jsem burgunské hovězí nikdy neochutnala tak tedy,,vuala“ na příští víkend mám tedy tento plán.. Děkuji milá Flo
Milá Flo, ani nevíš, jak jsi mě tímto receptem potěšila! Kdysi jsem v devatenácti ve své první kuchyni chtěla přítele překvapit touhle delikatesou, no co ti budu povídat, moc to nedopadlo. Maso tvrdé, chuť jídla kyselá, prostě nic moc. Od té doby jsem tomuhle receptu nedala šanci, což je už dlouhých sedm let. Když jsem si to teď ale přečetla, vypadá to skvěle a sbíhají se mi sliny. V mrazáku je domácí hovězí, dneska dokoupím zbytek surovin a hurá na to! 🙂
Něco podobného vařím spontánně, když mám hovězí a „nevím, co s ním“, obvykle do toho ale přidávám i více „zimní“ zeleniny.. vždycky je to luxusní.
Ráda bych se jenom zeptala na jednu věc: co je to za rendlík, který je na fotkách? Moc se mi líbí! 🙂
Fabini, česká značka.
měla jsem zítra dělat guláš a úplně se mi do něj nechtělo, ráda vyzkouším, těším se
Milá Florentynko, ve Francii jsem v jedné výborně kuchařce četla správný poměr masa a vína. Na kilo masa ASPOŇ litr dobrého vína, protože i kuchař/ka má být při podávání dobře naložen/a.
Děkuji, určitě vyzkouším.
Mla Florentynko, vcera jsem se na ten film divala a shledla paradni komentar rezisera…Doufam, ze jsi u peceni nezaspala…….Jinak mi tento pokrm silne pripomina recke STIFADO: hovezi, cervene vino, spousta salotek, skorice, rebicek…taky uzasny pokrm na zimu…
Krásně popsáno fotky jsou lákavé . Jen ve mě je problém . Cokoliv vařené s alkoholem ať už na víně či pivu mi nechutná
Ať dělám co dělám stále v jídle cítím ten nepříjemný ocas . Tak jó jsem divná.
Milá Florentýno,
děkuji mnohokrát za tento recept. Tvoji variantu s radostí vyzkouším. Tento recept je můj oblíbený, tedy top ten a dlouhodobě vařený o víkendech. Dlouho jsem jej vařila podle Dity Pecháčkové, pak jsem dostala kuchařku od Julie Childové, ale bylo to na mě “ too much“. Prostě na to nemám čas. Takže jsem se vrátila k osvědčenému receptu od Dity. Největší dilema je vždycky s vínem: kolik ho vypiju a kde je únosná hranice, aby to ještě chutnalo tak, jak má. Ze sedmičky vždycky dvojku uliju pro sebe, ale stane se někdy, že je skóre vyrovnané – tedy půl na půl. Nejdříve jsem používala levná řídká červená vína typu Frankovka za 50 káče nebo tak, ale v tom jídle je to prostě poznat. Opravdu se vyplatí dát tam suché! těžké víno. Nemusí být ani tak drahé, ale mělo by mít tu jižanskou tělnatost, kterou česká vína prostě nemají. A ještě jeden poznatek: nekupujte hotové nakrájené maso na guláš, kupte si maso vcelku. Kousky masa totiž bývají namíchané z různých kusů a částí hovězího a pak se stane, že každý kousek chutná jinak a je jinak propečený. My jej teda milujeme s karlovarským knedlíkem. Na pečení používám těžký litinový pekáč s poklicí. Pokud zbyde, je hovězí druhý den ještě lepší rozležené. La vie e’st belle!
Už při čtení receptu a postupu vaření se mi sbíhají sliny na tu dobrotu. Co nejdřív se pokusím uvařit a určitě se nebudu snažit vaření uspěchat….chci si vychutnat tu fantastickou mňamku
Můžu přispět s malou radou?Pokud chcete lehčeji toupat česnek,či malou cibuli.Namočte ji do vody,slupka nabobtná a lehce se sloupne.
Teprve se na tento recept chystám, zajímalo by mě ale.. vadilo by, kdybych vynechala hřiby?.. Přítel je nemůže ani cítít (za to já bych si je dala hned :D).
A ještě jeden dotaz, jakou pánev, prosím, používáte?
Bože to je krása!!! To je ten správnej chlapskej bulgur a kuskus :-))))
Díky moc, moje oblíbený jídlo, a dobrý nový rok přeju!
C.
Jejda! Na tenhle recept jsem na dlouho zapomněla a přitom ho miluje celá rodina. Jsem tady jediná, která si nedělá jídelníček dopředu a tak každé ráno dotáže rodinu: Na co máte chuť? Odpověď asi znáte: „Nám je to jedno! „Když posnídají vtipnou kaši přidají ještě „…my sníme všechno… „. Faktem je, že jsem si celou rodinu rozmazlila a tak čekají další dobrůtku. Já se potom prohrabuji vzpomínkami, internetem a starými kuchařkami, což mi obvykle nějaký čas zabere a tak na samotné vaření tolik času nezbyde (obzvlášť když narazím na některé z videí Julie Child). Ale když mne fakt tlačí čas, vždycky skončím tady. Díky!!!
Ahoj všichni-vyzkouším.
Ten film se mi taky moc líbilo! Inspirací.
To je krása. V mrazáku se mi shodou okolností nachází balíček hovězích líček, takže je jasné, co budu vařit v neděli k obědu. 🙂
Já se přiznám – přepošlu a nechám se pozvat.
Hovězí na víně a kohout na víně – a nebylo to jaksi ono. Tak jiný kuchař a uvidím, kde byla chyba….
A nechat se pohostit není špatný nápa!
Florentýnko, Tobě i všem tady – šťastné vykročení do nového roku ?
Občas ho doma děláme. Vyzkoušela jsem i s jelením masem a je také výborné. Kuchyni zdar!
Děkuji za inspiraci, nechám si na lepší časy, v současné době kuchtím jen o víkendech a navíc jen pro jedenapůl strávníka – sebe a skromnou „bábinu“ – chybí mi tak obdiv širšího okolí, jaksi mi je dosti cizí slogan:“…když se nepochválím sám, kdo to za mne udělá?“, autora si najde ve svém blízkém či vzdálenějším okolí každý , poněkud pozorný pozorovatel.
Vše dobré do začínajícího, poněkud pofiderního roku- Jarda
Ahoj, tento recept vůbec neznám ani jsem snad nikdy nevařila nic na víně, ale velmi mne to láká, ty fotky jsou úžasné a vyvolávají obrovskou chut to zkusit.
Přeji všem tady i Tobě Florentýno v Novém roce hlavně zdraví a není to žádné klišé
a chut stále nás něčím oblažovat.
Ahoj Flo, naposledy jsem rozesmála paní ve vinotéce k slzám, když jsem chtěla 2 dcl červeného pod hovězí líčka. Příště budu velkorysejší. Dáváš takovou delikatesu i dětem? Předpokládám, že se všechen alkohol se vyvaří.
Chtěl jsem dnes Florenýně jako dosud obvykle odpovědět na mejl a poslat PF. Démon Mailer mi to vrátil i oakovaně bez péefky. Prý spam. Holt přituhuje.
Aspoň touto cestou tedy Florentýně a celé nejširší rodině jejích oveček vše nejlepší.
Ahoj Florentýnko, zdravím v novém roce a přeju celé rodině hodně zdraví.
Na tento recept se chystám už hodně dlouho, takže teď konečně vyzkouším.
Hana
Ahoj všichni,ahoj Florentýnko. To je bezva nápad. Nikdy jsem nevěděla kolik dát vína a jaké,to hlavně. Těším se až vyzkouším. Bude příležitost,máme výročí svatby,to se hodí. Zdravím ještě jednou a děkuji za recept. Alča
Milá Flo.
Dneska jsi mi připomněla toto skvělé jídlo, které mne úzce spojuje s Tvou první prázdninovou výzvou tuším roku 2015. Měli jsme za úkol, zkouknout nějaký film o vaření. V jiný den jsme pak měli uvařit něco z toho filmu. Tak nějak to bylo myslím.
Já se koukala právě na zmiňovaný film v receptu a hned jsem věděla, co budu tedy vařit.
Zhlédla jsem tedy několik receptů na netu, včetně videi a hlavně i originál černobílého videa s Julii Childovou. Byl v angličtině, ale já měla pocit, že jí rozumím.
Bylo to skvělé a nezapomenutelné. Několik dní jsem neustále na tuto mňamku myslela, až za mnou přišla dcera a říká: ,, Mami, kdy zase uvaříš to úžasné jídlo. Furt na něj nemůžu přestat myslet „. ???
„sqělý receptík a dobře napsaný.Dnes jsem koupil u řezníka „veverku “ – je prý to něco jako líčka – znáte to někdo a kde to na té kravičce roste ? díky za odp. zdr ad
Jaroslave, „Veverka“ je řeznický termín pro brániční pilíř. Silně krvený a neustále pracující sval. Podle mě je ještě lepší, než líčka.
Milá Flo.
Dneska jsi mi připomněla toto skvělé jídlo, které mne úzce spojuje s Tvou první prázdninovou výzvou tuším roku 2015. Měli jsme za úkol, podívat se na nějaký film o vaření. V jiný den jsme pak měli uvařit něco z toho filmu. Tak nějak to bylo myslím.
Já se koukala právě na zmiňovaný film v receptu a hned jsem věděla, co budu tedy vařit.
Zhlédla jsem tedy několik receptů na netu, včetně videi a hlavně i originál černobílého videa s Julii Childovou. Byl v angličtině, ale já měla pocit, že jí rozumím.
Bylo to skvělé a nezapomenutelné. Několik dní jsem neustále na tuto mňamku myslela, až za mnou přišla dcera a říká: ,, Mami, kdy zase uvaříš to úžasné jídlo. Furt na něj nemůžu přestat myslet „. ???
Florentýno,
hovězí líčka po burgunsku patří v mojí rodině k nejsvátečnějším jídlům. Zjišťuji, že co se množství vína týká, mám co napravovat, příště vynechám vývar. Děkuji za tip se zavařenými cibulkami.
Přeji šťastný nový rok. Jarka
AHOJKY FLO!!!
DĚKUJI ZA PŘIPOMENUTÍ BÁJEČNÉHO RECEPTU – HOVĚZÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ!!! UŽ JSEM DLOUHO NEPEKLA A DOSTALA JSEM CHUŤ NA TUTO SKVĚLOU DOBRŮTKU!!! TAK PŘÍŠTĚ!!!
PŘEJU TI KRÁSNÉ DNY I NOCI V NOVÉM ROCE 2021 PLNÉ LAHŮDEK!!!
Milá báječná Florentýnko,
já věděla, že jednou přijde recept, kterému fakt neodolám. Julie a Julia je můj oblíbený film – ale zatím ani ten mě nepřinutil uvařit do nebes vynášené hovězí po burgundsku, ač jsem film viděla mnohokrát a přečetla i knížky. Tak tento víkend je program jasný a není vyhnutí. I přesto, že nevařím ráda, je to stále nutnost, ač mnoho Tvých receptů jsem již vyzkoušela, o mnohém jsi mě poučila, recepty jsou srozumitelné, fígle fungují, jídla chutnají, rodina je spokojená, kuchyň lecčíms dovybavená, ale – žádná láska k vaření se nedostavuje, spíš smíření se – ale aspoň to, dříve mě vaření vyloženě otravovalo. Ale to je i věkem a trošinku zmoudřením, s čím se nedá nic dělat, to přijmi, pořídila sis rodinu hospodyni nemaje, tak se (aspoň občas) čiň. Někde níže v komentářích jsem četla, že recept bude přeposlán a pak přijde pozvání – to je můj ideál! 🙂
Moc děkuji za recept, přeji vše nej do nového roku Tobě a celé rodině a díky, že svojí lásku k vaření dáváš i nám. Inka
Teda!!!! Měla jsem na víkend už plán, jenže TAKOVÝ RECEPT….. je výzva. Kolem mých uší hovězí po burgundsku proletělo, ale obavy a strach z neznámého byly silnější. Vzhledem k tomu, že recepty od Flo jsou skvěle vysvětlené od A do Z a co jsem zkusila, to klaplo, se na tuto, pro mě novinku už těším. Díky!
Krásný recept, určitě vyzkouším.
Milá Florentýnko, ještě jsem burgundské hovězí nevařila, ale určitě to zkusím příští týden, můj manžel má narozeniny,tak ho snad potěšim.
Zdravím, tak tomu se říká dežaví nebo osud nebo kouzlo?! Zrovna minulý týden jsem brouzdala na Netflixu a náhodou natrefila na ten film Julie a Julia a zůstal ve mě silný zážitek(hlavně díky Meryl). Hned jsem se koukala na netu jestli je u nás k mání ta kuchařka a hledala jsem recept v kuchařce pro dceru a ….ejhle je tady 😉
Moc děkuji Flo :-*
Milá Flo,
Tenhle recept jsem u Tebe hledala minulý týden…no tak příště už to bude podle Tebe 🙂 moc díky.
Omáčka vyzerá tak luxusne, jemná, určite vyskúšam.
Vypadá to luxusně až se mi zbíhají sliny . Nádherně popsané a vyfocené určitě vyzkouším
Hmm, vypadá to moc dobře. Jdu na to.
Díky za recept
Krásný den všem, v pondělí jsem uvařila ,,stifado,, je to podobné a taky úžasná dobrota, tak chvilku počkám a uvařím i toto )))
Vzhledem k tomu že film Julie a Julia je můj oblíbený film a když jsem ho sledovala poprvé, tak se mi sbíhaly sliny při pohledu na připravovaná jídla, tak po přečtení tohoto receptu mám konečně impuls jít do přípravy hovězího masa, děkuji moc za recept, určitě ho vyzkoušim
Ešte som to ani nedočítal a už mi začali tiecť sliny ako Pavlovovmu psovi. Vyzerá to super!
Dobrý večer, hovězí po burgundsku mám v plánu už docela dlouho, jen bych to napoprvé zkusila raději z polovičního množství masa. Myslíte, že i množství ostatních surovin včetně červeného vína mám snížit na polovinu? Děkuji, Magda.
Samozřejmě, jinak se rozhodí poměry surovin a tedy i vyváženost chutí.
Milá Florentýno,
opět se mi potvrdilo, že při čtení tvých receptů dostávám hlad. Recept je dokonalý, alespoň vím co dnes budu vařit. Hodně štěstí v novém roce.
Ahoj Florentýno, podle kuchařky Umění francouzské kuchyně od Julie Child dělám hovězí po burgundsku pravidelně a je to mé oblíbené jídlo. V receptu se slanina nejprve blanšíruje. Tento krok jsem vždy vynechávala jako zbytečný vopruz. Při posledním vaření ale byla slanina (špek) hodně vyuzená a já jí dala víc, protože šlo o slavnostní oběd pro návštěvu, tak nebudeme šetřit.. Po celou dobu přípravy byl uzený pach nepříjemně znát a já jsem se Julii v duchu omluvila. Oběd se nakonec povedl, bylo to vynikající, ale já tam ten zbytečný kouřový ocásek cítila. Je to pro mně poučení pro příště.. Když v jejím receptu něco vošulím a jídlo se mi povede, mám štěstí, protože Julie ví, co píše..
Vyndala jsem z mrazáku kousek divočáka a zítra jdu na to! Bude s bramborovou kaší. I.K.
Ne, tak tohle ne. To mi bylo nabízeno na návštěve v Malmaisonu, a je to pro mě nepoživatelné. To množství vína je odporné, musela jsem se nakonec vymluvit na žlučník ale zdvořile jsem alespoň požádala o recept.
Napsala jsem si ho, je dost podobný, autorka z toho nebyla tak na větvi, jako zde, nepodávala to jako svatý grál, měla dost rozumu, aby pochopila, že ne všem vsechno chutná. Manžel jedl taky zjevně se sebezapřením.
Fakt lahůdka nepřekonatelná. ??
Milá Floretýno,
k Vánocům jsem dostala Tvou knihu Kuchařka pro dceru a už teď se těším, až bude opět k mání kniha Hovory s řezníkem.
Dnes jsem toto jídlo uvařila a sklidila veliké ovace. Použiia jsem hovězí kližku, vynechala cibuli, česnek a žampióny kvůli „vybíravé“ dietě mých milých strávníků. Hodně jsem se dnes ráno rozmýšlela, jestli jídlo uvařím, když někdo snědl špek a neřekl mi to 🙂 Místo toho jsem použila na opékání olej a máslo.
Nakonec to dopadlo skvěle. Můj syn toto jídlo zařadil na první místo ve svém žebříčku nejlepších jídlel 🙂 Těším se na příští opakování receptu tentokrát se špekem a žampióny. Děkuji za něj.
Hezký zbytek víkendu!
Milá Florentýno,
měli jsme doma zrovna zbytek stáčeného červeného vína koupeného na předvánoční svařák, tak jsem ho dnes zužitkovala na hovězí dle Tvého receptu. Bylo to vynikající, skoro jsem nevěřila, že by můj výsledek mohl vypadat úplně stejně jako na fotce 🙂 Lepší využití pro víno bych asi nenašla 😀 Díky!
Milá Jani, dík, za recept. Mám hovězí a většinou skončí jako plátky na houbách nebo guláš. Nic proti, ale ráda bych rodinu oslnila něčím jiným, takže maso přípraveno a budu se modlit, abychom v neděli nemuseli mít k obědu namazány chléb, být domácí.
Krásný čas a díky díky díky.
Bohunka
Milá Jani Flo, díky ještě jednou za recept. Podařilo se, bala jsem se moc, ale pochvala před nastoupenou jednotkou mi byla odměnou ? prilohu jsem zvolila opečené brambory.
Díky díky díky.
Bohunka
Milá Florentynko, nejprve bych chtěla Tobě a všem přítomným popřát do roku 2021 hlavně zdraví a spousty gurmánských zážitků.
Hovězí po Burgundsku mě natolik zaujalo, že se peče už v troubě. Moc jsem zvědavá na výsledek. Dám vědět jak to dopadlo. Jinak moc děkuji za to, co pro nás děláš.
dnes jsem uvařila. Bylo to moc dobré.
Tak musím napsat, že“ víno v hrnci “ bylo moc dobré.
Povedlo se. Dělala jsem přesně podle návodu.
Takže: film jsem neviděl (holčičí), nicméně asi ho skouknu.
Kuchařky od pí. Child jsem koupil mámě. Říkala, že je to dost komplikovaný vaření.
Nicméně, ona říká, že kuchařky nejsou na vaření, ale na čtení. Koupím si je a přečtu.
Měl jsem shodou okolností rozmražené Ossobuco.
Tak jo, ta kost tam může jen prospět. Francouzskej, litinovej hrnec. Měl jsem trochu strach, že se to připálí….rozmarýn, klidně, je v zimní zahradě…tymián, no jasně…jo, ale teď je tam třicet centimetrů sněhu.. Takže ne. Hub mám plnej mrazák.
Ale žampijóny, ..no sorry jako….příště
Obětoval jsem svůj Cabernet.
A dobrý! Ďobrý ty vole.
Ne páni, ale holky fakt dobrý!!
Milá Florentýnko, moc děkuji za tvoje skvělé stránky. Tvoje recepty nejsou jen pohlazením po jazyku, ale i příjemným a milým počtením. Hodně zdraví a pohody do nového roku. J.
Hovězí po burgundsku znám již nějakou dobu, vynikající věc. Nevím, co by tomu řekli rodilí burgunďané, ale jako přílohu bych si dovolil doporučit bramborové noky.
Tak to je nejlahodnější jídlo, které jsem za posledních 10 let, co si vařím jen pro sebe, jedla. A vůbec to není složité. Podle postupu to zvládne i takový ametér, jako já a přitom výsledek je skvostný :-).
Výborné, dlouho jsem uvazovala jestli koupit zampiony, protoze houby do sebe dostanu jen z velkeho hladu nebo donuceni… Koupila jsem raději poloviční množství a vážně mi v téhle úpravě chutnaly. Určitě ještě někdy uvařím.
Když mi přišel e-mail s tímto receptem, hned jsem si vybavila, jak jsem před dvěma lety v Paříži jedla Kohouta na víně, úplně jsem na jazyku cítila tu chuť a věděla jsem, že tohle tedy musím uvařit!
V mé kuchyni je ale pouze dvouvařič a trouba v ní neexistuje. Domluvila jsem se tedy s našima a vařila jsem pro všechny. Což byla docela výzva, protože manžel už pár mých nepovedených pokusů snědl, ale rodiče (a sestra) by nemuseli být tak shovívaví.
Ale! Všem se dělaly boule až za ušima! Recept je úžasný a naprosto srovnatelný s tím Kohoutem na víně (v Paříži akorát nejspíš použili lepší víno…příště se asi více rozšoupnu)!
Mockrát Ti za něj děkuji! Děkuji, že jsem díky němu uvařila své první “opravdové jídlo” (tzn. ne těstoviny)
Dnes vyzkoušeno. Jednoduché, ale přesto luxusní jídlo.
Tak dnes na tuto klasiku konečně došlo. Jelení kližka čekala od vánoc a konečně se dočkala….
Všem přeji úspěšný tento rok, hodně zdraví, Flo další dávku inspirace a jako pozdní vánoční dárek přidávám tip na další „kulinářský“ film. Jmenuje se Z prezidentské kuchyně a je inspirován životním příběhem Hortense Laborie – osobní kuchařky F.Mitteranda. Pohoštění ve francouzském stylu nutná kulisa….
Flo, tohle jídlo moje rodina miluje. Díky Tobě, jak jinak. Dneska k večeři zase snědli všechno, i to, co jsem si myslela zítra na oběd. Tak ti pěkně děkuju. Zdravím, mávám a přeju, ať je ti v tom tajemném procesu dobře.
Děkuji, děkují, děkuji!
❤️
Varim tento recept jiz po nekolikate a nemuzu se nabazit. To vychuceni je naprosto skvele! Ostatne, stejne jako u jinych receptu. Varim dle vasich receptu velmi rad. Dekuji Flo.?
Potěšení je na mé straně. Flo.
Tak dnes jsem toto uvařil poprvé. Malá drobnost – v receptu chybí, kdy se přidává pepř. Dal jsem na začátku dušení, když to šlo do trouby. Správně? Jinak chuťově bych to čekal trošku sladší. Zítra posoudí rodina. Asi se šťouchačkama :-).
Zdravím, recept vypadá lahodne. Ale nikde sa neviem dopátrať na koľko stupňov nastaviť trúbu. Ďakujem za odpoveď
V receptu je to hned v bodě č. 1 🙂
Ahoj Flo,
dnes jsem vyzkoušela poprvé hovězí po burgundsku. Slíbila jsem ho dceři za vysvědčení. Použila jsem litinový pekáč, na kterém mohu jak opékat, tak péct v troubě. Perfektně nachystané maso s omáčkou a bylinkami jsem strčila na 2 hodiny do trouby. Mezitím si nachystala cibulky a žampióny, uvařila oběd a těšila jsem se na dokončení. Když jsem se do pekáče podívala, už tam nebyla žádná tekutina, maso bylo připečené, naštěstí ne do černa. 🙁 Doporučuji proto nahlédnout do pekáče dříve než po 2 hodinách.
Prosim a alkohol se všechen vývari? Kvůli dětem… Dekuji
Nejlepší recept na hovězí! Naprosto úžasná chuť =) Zkoušela jsem poprvé a na to, že si s masem normálně moc nevěřím, to vyšlo doslova božsky.
Mockrát děkuji za recept =))
Děkuji moc za recept, zrovna jsem zvažoval co uvařím z masa koupeného včera. Další recept opět nádherně napsán. Někdy mě baví číst Vaše recepty jen pro radost. Váhal jsem nad plátky na houbách, ale teď mám od Vás inspiraci, akorát chybí vybrat nějaké červené víno a houby budou muset počkat na příští týden. Všiml jsem si poznámky že někdo kraji šalotku místo malých cibulek. Zvolím tuto variantu myslím že to bude lepší než naložené.
Můžu říci, že to bylo skvělé. Zkoušela jsem již dříve podle jiného receptu, ale nebylo to ono. Nyní jsem použila Portské víno, které je mírně nasládlé a místo žampionů, které nám nechutnají jsem použila sušené hříbky, namočené a podušené na másle. Jinak vše podle vašeho receptu. Super. Jana
Vynikající ??? Dělala jsem poprvé. Z nějakých kousků na guláš. A výborné.
Určitě ne naposledy. Díky moc za další skvělý recept ?♥️