Trhané kuřecí maso – vlastně nejen maso kuřecí, ale i vepřové nebo hovězí – se dá čím dál častěji potkat v soudobém rychlém občerstvení, při cyklostezkách a jiných turisticky živějších trasách, v podnicích s burgery, a samozřejmě taky u domácího grilu.
Letním výletům a letnímu grilování téměř odzvonilo školním zvonkem, ale to neznamená, že se pro trhané kuřecí maso zase najde čas až o prázdninách.
Naopak. Ve školní rok víc než kdy jindy přijde vhod rychlovka k večeři, která navíc ještě zužitkuje maso zbylé z předchozího vaření.
Za pár minut máte hotovo.
Kuchařské chmaty na rychlé trhané kuřecí maso
Je jedno, zda použijete kuřecí maso vařené, dušené, pečené nebo smažené, bude to fungovat se všemi jeho úpravami.
Bude to fungovat i na kuřecí maso přinesené ze stánku s grilovanými kuřaty.
Bude to fungovat na kuřecí prsa i na kuřecí stehna a bude to fungovat i na jejich kombinaci.
Potřebovat budete maso obrané z kostí, zbavené včerejší i předvčerejší kůže a případně vyproštěné z trojobalu, ve kterém se smažilo. Prostě čisté maso, nic víc. Pokud k němu máte trochu omáčky nebo vývaru, tím líp, ale nezbytné to není.
Tepelně upravené maso se dá snadno roztrhat rukama nebo vidličkou po vláknech, a to na kousky velikosti sousta. Od té chvíle se tomu může říkat trhané maso.
Aby udělalo radost na talíři, musí se ještě výrazně ochutit a musí se mu doplnit šťavnatost, kterou mohlo nočním pobytem v lednici ztratit.
Výsledkem je úplně jiný chuťový zážitek, než se odehrával u stolu včera nebo předevčírem.
Ochucení pro trhané kuřecí maso
V mém receptu jsem sice popsala několik návrhů k volbě koření, ale vůbec se jich nemusíte držet.
Maso můžete ochutit tak, jak to máte rádi. Třeba k němu přidejte vaši oblíbenou domácí směs grilovacího koření, anebo uzenou papriku s římským kmínem, anebo papriku, pepř, drcený kmín a sušený česnek.
Nechte se klidně unést. Pro začátek však zachovávejte ty kombinace koření, které budou fungovat dohromady – ideálně, když už je znáte z jiných jídel.
Šťavnatost pro trhané kuřecí maso
Roztrhané kuřecí maso, až ho smícháte s kořením a s trochou tuku, potřebuje ještě docela dost tekutiny. S tou ho zahřejte a krátce povaříte, až se všechna vstřebá do masa.
Může to být vývar, může to být výpek z masa, může to být trocha rajčatové šťávy nebo protlaku nebo grilovací omáčky. Když toho je málo, přidáte vodu.
A to je celé. Na trhaném kuřecím masu vůbec nic není.
Použití
Trhané kuřecí maso se hodí jako náplň do sendvičů, do chleba, do hotdogových housek a hamburgerových housek, do malých tortillových placek jako tacos a do velkých tortillových placek na způsob burrita, k tortillovým chipsům, vaječným omeletám, do salátů, do rýžových misek.
Každý kousek kuřecího masa, který vám zbude, může dostat úplně nový smysl.
PS. Pokud by vás zajímala výroba domácích tortillových placek, kterými můžete trhané maso parádně doprovodit, můj recept najdete zde: Domácí tortilly.
Suroviny
- 200 g kuřecího masa, tepelně upraveného a obraného z kostí, kůže a chrupavek
- 1 lžička vaší oblíbené směsi koření - například grilovacího koření bez soli, koření na fajitas, anebo půl na půl uzená paprika a drcený římský kmín
- 1 lžíce tuku z výpeku, sádla nebo olivového oleje
- 100 ml slabšího kuřecího nebo zeleninového vývaru (můžete nahradit lžící protlaku doplněného do 100 ml vodou, výpekem z masa doplněného do 100 ml vodou, dvěma lžícemi grilovací omáčky doplněné do 100 ml vodou a tak dále)
- sůl pouze podle potřeby
Postup
- Maso roztrhejte rukama nebo pomocí dvou vidliček po vláknech na kousky velikosti sousta. Vhoďte je do kastrůlku, zasypte kořením, přidejte tuk a promíchejte.
- Zalijte tekutinou, znovu promíchejte, a spíše zvolna přiveďte k varu. Pomalu vařte 1-2 minuty, nebo tak dlouho, až se veškerá tekutina vstřebá do masa a odpaří. Pokud je to nezbytné, dosolte. Maso musí chutnat poměrně výrazně.
- Promíchejte a podávejte – nejčastěji jako náplň do nejrůznějšího pečiva.
Florentýno, zdravím ( i všechny ostatní) a děkuji za nápad. Příští týden budou tortily plněné trhaným kuř. masem .
Milá Flo, jako vždy super recept s krásným povídáním.
Zdravím a moc děkuji. Věra ?
Skvělý nápad, díky Flo a přeji hezký víkend
Trhané maso dělám už dlouho, ale je ho cíleně peču, abych ho mohla trhat. Je to vlastně taková téměř bezpracná příprava – maso se zeleninou a ostatním šoupnu do trouby a nechám péct několik hodin podle druhu masa. Pak natrhám a moje „sarančata“ už ví, co s tím.
Milá Flo, děkuji za šikovný nápad 🙂 Jarka
Milá Florentýno,
děkuji za dobrý nápad, přeji ti hezký víkend.
Milá Flo, děkuji za prima nápad.
Hezký den všem. M.
Děkuji za recept,mám kuřecí maso a vyzkouším
Krásne a jednoducho popísaný postup. Je dobre si zopakovať osvedčené veci. Najmä keď začal školský rok a príprava „desiaty“ sa stáva znovu nočnou morou?. Vďaka Flo??? …Maj pekný deň
Florentýno,
děkuji za tip na využití zbytků. V housce s lupenem salátu a plátkem rajčete to bude luxusní večeře.
Jarka
Ahoj Flo, to je super nápad a rychlá večeře, díky.
Nu, já jsem udělal kuřátko ala bažant a byla by škoda ho natrhat.
Tak snad příště….
Přeju prima den!
Děkuji za dobrý nápad na rychlé : vaření; skvělý nápad
Jak jednoduché určitě vyzkouším.
Vidíš, jak to funguje? Jednoduchý recept, jednoduché a krátké komentáře.
Tak i ode mě – díky za jednoduchou rychlovku, kterou musí mít rád každý.
Zdravím a Dekuji za perfektni nápad. Přeji hezke dny.
Petra
Milá Flo, děkuji za super nápad. Jarka
Zdravím Fló,
ty umíš tedy naladit chuťové buňky 🙂
Kdyby nebylo už tak pozdě, asi bych se ještě pustila do přípravy tohoto dobrého jídla.
Takže se odkládá na sobotu.
Děkuji Jana
Milá Florentino, tvé povídání a recepty jsou super, děkuji
Milá Flo, to je výborný nápad na večeři, určitě ho udělám. Eva
Dobrý den, můžu poprosit o podrobný postup jak mám udělat omáčku na trhané maso. Mnohokrát děkuji.
Nazdárek vespolek,
když se tu tenhle recept objevil, ohrnula jsem nad ním nos. A to byla veliká, veliká chyba.
U nás doma je tenhle recept prakticky neproveditelný, protože my máme maso rádi tvrdé. Pěkně tuhé, ať je do čeho kousnout, nejlépe prorostlé šlachami, čili například hovězí kližku, nebo krůtí stehna. Je to takové rodinné motto: Hlavně to nerozvař na kaši! Takže maso které lze rukama nebo vidličkou roztrhat po vláknech, je „zločin“
Ovšem je jedna příprava jídla, která i u nás doma rozvaří maso na požadovanou měkkost. Modří už vědí, je to samozřejmě vývar. A po léta končilo maso z uvařeného vývaru jediným možným způsobem – namleté do sekané. Samozřejmě na kilo hovězího minimálně dvě kila tučnějšího vepřového, takže kdykoliv se u nás do zásoby vaří vývar, celý následující týden je jídelníček jasný.
No a v sobotu byl ten den. Den vývaru. Tak jsem to riskla a žádná sekaná. Trhané hovězí okořeněné Argentinou, dostatek čerstvé zeleniny, nějaký ten dresing, housky z naší oblíbené pekárny a ejhle, mlsouni snědli rozvařené maso, ani nepíplí 😀
Fuj, to jsem se tu rozkecala.
Takže kdyby za nic jiného, tak za tenhle recept, milá Flo, to máš u mě nadosmrti dobrý. Odpustím ti zemlbábu a klidně i rýžový nákyp 😉
Ahoj Florentýno, protože se blíží sv. Martin, chtěla bych se zeptat, zda lze toto provést i s kachnou (husou), popřípadě zda je tam potřeba použít nějaký jiný chvat…