Piškotová roláda mi kdysi dala pekelně zabrat. Přitom se recept i postup vždycky tváří nevinně, suroviny vypadají nenáročně a fotky dokonalých rolád řvou do světa, že to všechno jenom stačí zarolovat a je hotovo.

Tak vůbec ne.

Mohla bych vyprávět, jak se docela nevinná piškotová roláda dá proklít na tisíc nejrůznějších způsobů a pokaždé z jiného důvodu.

Dovolím si vám ty nejdůležitější důvody vyjmenovat, abyste nemuseli zbytečně chodit v mých stopách a mohli na stůl servírovat hned první pokus o roládu, aniž byste museli předstírat, že jste zamýšleli vyrobit něco jiného.

Jak se piškotová roláda umí pokazit

Nebojte se, nebude to traktát na tisíc stran. Vezmu jen pět nejdůležitějších podmínek, které musí být splněny, aby to s roládou klaplo.

Pružnost těsta

Od rolády se očekává, že bude piškotová. Jenomže piškotové těsto má, jak známo, docela suchou a drobivou strukturu. To úplně neladí s požadavkem, aby se upečený piškotový plát dal po upečení ohnout, aniž by se hned zlomil.

Vláčnost a pružnost piškotu umí zařídit tuk přidaný do těsta. Nesmí ho být moc, to už by ho našlehaná vejce neunesla a vzduch by z nich utekl pryč, ale minimálně jedna lžíce oleje to jistí.

Bublinky v těstě

Mám ráda, když je piškotové těsto na roládu jen málo porézní, tedy když má bublinky co nejmenší. Žádná pěna do koupele. Opět je to logické, velké bubliny = velké praskliny.

Možná víte, že neexistuje jen jeden způsob, jak vyšlehat vejce do pěny na piškot. Dá se začít šleháním celých vajec s cukrem, dá se začít šleháním jen žloutků s cukrem, a taky se dá začít šleháním pouze bílků s cukrem. Právě ta poslední možnost mi přijde na roládu nejlepší.

Postupuje se takto.

Nejdřív se samotné bílky vyšlehají do měkké, tekoucí, řídké pěny. Jde to hodně rychle, tak pozor, ať je nepřešleháte.

šlehání bílků na piškot

Do řídkého sněhu lžíci za lžící zašlehávejte krupicový cukr, až ho spotřebujete všechen. Pak ještě dál pokračujte ve šlehání, až sníh hodně zpevní, ale zároveň má ještě měkké špičky na metličce (to jsou špičky, které se lehce ohýbají dolů, když metličku zvednete). Pokud by se špičky neohýbaly vůbec, už jste šlehali moc.

pevný sníh z bílků

Do tohoto tuhého sněhu vešlehejte žloutky jeden za druhým; ten další až poté, co se předchozí beze zbytku spojí se sněhem.

Do žloutkového sněhu opět lžíci za lžící zašlehejte mouku. Pokud šleháte robotem, musí se tak dít na co nejpomalejší otáčky. Anebo od této chvíle pokračujte ručně, už to bolet nebude.

Nakonec zašlehejte i olej.

piškotové těsto na roládu

Teplé srolování

Až piškot upečete, je potřeba ho ještě teplý aspoň napůl srolovat. Kdybyste ho nechali vychladnout rovný, bude se při pokusu o zatočení o to víc lámat. Teplý piškotový plát je oproti tomu mnohem tvárnější a snese větší ohyb, aniž by se zlomil.

Rolování hned po upečení maličko kazí fakt, že piškotový plát má zespodu nalepený papír na pečení, který nejprve potřebuje uvolnit. A to se dá udělat pouze tak, že plát obrátíte dolní stranou nahoru, abyste se k papíru dostali.

piškotové těsto na roládu po upečení

Vůbec to není složitý chmat. Upečený plát velmi jemně, skoro neznatelně poprašte moukou, která do sebe natáhne případnou vlhkost ze zapaření při chladnutí, a položte na něj kus nového papíru na pečení. Pak to celé převraťte, není to žádná složitá akrobacie a vystačíte si i s pouhýma dvěma rukama.

převrácení piškotu

Tím vyklopíte piškot z plechu ven a dostanete se k té spodní straně.

sloupnutí papíru z piškotu

Teď, když je papír uvolněný, můžete roládu ještě teplou srolovat, a to aspoň do poloviny. Srolujte ji i s papírem, vůbec neřešte, že se zamotal dovnitř, to je naopak v pořádku, zabrání slepení piškotu.

Takto srolovaný plát jakýmkoli způsobem zajistěte proti rozmotání a nechte vychladnout.

zarolování piškotu do rolády

Nebudu vám lhát, vnější strana při stáčení maličko popraská, protože se jí v troubě vytvořila tenoučká křupavá kůrčička, která je suchá a ohyb neunese. Ale piškot se nezlomí, jde jen o povrchové prasklinky a nemusíte se jich bát. Později to uvidíte na řezu, že prasklinky nikam nepokračují a že piškot zůstane celý a nezlomený.

prasklinky na povrchu piškotové rolády

Pokud byste se těmto prasklinkám chtěli vyhnout, museli byste ještě před teplým srolováním znovu překlopit piškot, tentokrát dolní stranou i s uvolněným papírem zpátky dolů. Co před srolováním leží dole, to tvoří vnější stranu rolády. Díky tomu na výsledném produktu uvidíte povrch, ze kterého byl sloupnutý papír. Takže je to buď drobné neškodné prasklinky, anebo stopy po sloupnutém papíru. Já si to nekomplikuju a nechávám horní stranu piškotu z vnější strany, tedy převracím jenom jednou.

Náplň, která nevyteče

Když jsem byla malá, jediné rolády, které přicházely na svět, měly zevnitř i zvenku máslový krém. Ono to totiž dává smysl.

Máslový krém je natolik pevný, že ho při rolování piškotu nevymáčknete ven, tedy že zůstane tam, kde má, čili uvnitř. A navíc krásně a zdobně drží i na povrchu, kde zamaskuje nerovnosti a prasklinky v piškotu. A do třetice, aby těch výhod nebylo málo: roláda, která je potřená a ozdobená krémem i zvenku, má podstatně větší objem a nevypadá jako nějaká chudinka. Když se tedy vzdáte máslového krému, přicházíte taky o všechny jeho přínosy a musíte s tím předem počítat.

Oproti tomu si zkuste uvnitř rolády udržet například ušlehanou šlehačku, ha! To je skoro nemožné; při rolování se šlehačka posunuje k okrajům a vytéká, budete jí tedy muset použít mnohem méně než máslového krému, čímž se roláda stane hubenější a jakoby méně plnější.

Proto hned neodsuzujte máslové krémy. Jak jsem psala u receptu na naked cake, dají se našlehat tak, že v nich máslo skoro necítíte a že jsou hebké a jemné.

Nicméně existuje ještě jedna celkem schůdná možnost a tou je tvarohová náplň ztužená želatinou. Leží někde uprostřed, tedy nedostanete ani vychrtlou piškotovou chudinku, ani máslový zabiják. Navíc se nemusí tolik sladit, takže nakyslá náplň parádně doplňuje sladkou chuť piškotu.

Krému je potřeba vzít tak akorát, ale rozhodně méně, než by vydalo na potření celého plátu. Zóny kolem okrajů by měly zůstat volné, protože se krém přece jenom maličko rozteče a tedy se dostane tam, kam má.

piškotová roláda s náplní

Pokud si jste nejistí při práci s plátkovanou želatinou, přečtěte si můj recept o tom, jak se dělá panna cotta, je to v něm všechno vysvětleno a vyfoceno krok za krokem.

Roláda naplněná tvarohovou náplní musí důkladně ztuhnout v lednici, aby želatina vyzrála, tedy nejlépe do druhého dne. Takhle si můžete roládu zajistit, aby si i s měkkým, polotekutým krémem držela tvar:

tuhnutí náplně v roládě

Krásná na pohled

Aby světlý krém ve světlé roládě vypadal hezky, hodí se piškot před naplněním potřít nějakou červeně kontrastní zavařeninou, nejlépe opět navinulé chuti. Tedy rybízovou, višňovou, malinovou. Kousky ovoce nejsou na škodu, naopak.

piškotová roláda se zavařeninou

Tvarohovým krémem roládu zvenčí neozdobíte, takže si druhý den, až budete roládu podávat, pomozte jinak:

  • dávejte dva plátky rolády na porci
  • roládu poprašte moučkovým cukrem
  • roládu můžete ozdobit ušlehanou smetanou, kterou ovšem budete muset ztužit, pokud má ozdobená roláda čekat
  • použijte drobné bobulové ovoce, které umí rozzářit každý moučník
  • nedokonalé okraje rolády snězte nenápadně k snídani a vůbec je nenoste do společnosti

Rolování zdar!
 

Piškotová roláda

Celkový čas: 1 hour

Množství: 1 roláda (12-16 kousků)

Piškotová roláda

Suroviny

    Na těsto:
  • 5 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 15 ml rostlinného oleje
  • Na náplň:
  • 100 g zavařeniny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 30 g cukru
  • 3 plátky želatiny (tj. celkem 5 g)
  • 1 měkký tvaroh, balený ve fólii
  • ovoce na ozdobení

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 stupňů s horkovzdušným oběhem, případně na 175 stupňů bez něj. Velký plech vyložte papírem na pečení.
  2. Bílky ušlehejte v kuchyňském robotu na měkký sníh. Po lžících zašlehejte cukr a pokračujte ve šlehání, až je hmota velmi hustá a při nadzvednutí metličky se špičky sněhu jen líně ohýbají zpátky dolů.
  3. Rychlost šlehání snižte na minimum a jeden po druhém zašlehejte i žloutky, další přidejte vždycky až ve chvíli, kdy se předchozí beze zbytku vstřebá. Nakonec metličkou jemně vmíchejte mouku, těsto zakápněte olejem a naposledy šetrně promíchejte.
  4. Těsto nalijte na připravený plech, rozetřete do krajů a pečte 20-25 minut. Upečený piškot je pružný, ale ne tekutý, prst se do něj při dotyku nepropadá. Zezlátnutí moc řešit nemusíte.
  5. Po upečení objeďte kraje plechu nožem, aby se plát uvolnil, a nechte 2-3 minuty vychládat, než budete moci vzít plech bez popálení do rukou.
  6. Piškotový plát co nejjemněji poprašte sotva půl lžičkou polohrubé mouky a přikryjte novým kusem pečicího papíru. Plát se spodním i horním papírem zvedněte z plechu, převraťte a položte na pracovní podložku. Dolní strana plátu nyní leží nahoře. Sloupněte papír, na kterém se těsto peklo, a pak ho zase vraťte zpátky na plát. Nyní všechno společně, tedy piškot i oba papíry, zarolujte nejméně do jedné poloviny. Pamatujte, že rolujete ve směru kratší strany, čili tak, aby roláda byla dlouhá a tenká, nikoli krátká a silná. V této pozici roládu stabilizujte, třeba ji obložte konzervami nebo pečicí papíry sepněte kolíčky na prádlo. Účel světí prostředky a vede k pěkné zakulacené roládě. Nechte vychladnout.
  7. Plátky želatiny ponořte jeden po druhém do misky se zhruba 200 ml studené vody, přesné množství není důležité jako to, aby želatina byla ponořená. Smetanu s cukrem přiveďte téměř k varu a mícháním pomozte cukru, aby se rozpustil. Vidličkou vytáhněte namočenou a nabobtnanou želatinu z vody a přeneste ji do horké smetany. Krátce rozmíchejte, až se želatina rozpustí. Nyní ve třech dávkách přidejte tvaroh a vždy pečlivě metličkou rozmíchejte, aby hrudky byly co nejmenší. Nemusíte se bát, malé hrudky nebudou ve výsledné roládě poznat, ale pokud trváte na dokonalosti, klidně hotovou tvarohovou náplň ještě protřete přes síto. Nechte trochu vychladnout, aby náplň byla jen polotekutá, nesmí však zatuhnout úplně.
  8. Roládu rozevřete, odstraňte horní papír a piškot potřete zavařeninou. Na ni rozetřete tvarohový krém, nikoli však zcela do okrajů, a zarolujte zpátky. Pokud chcete, můžete roládě stabilizovat tvar využitím spodního pečicího papíru a několika kolíčky na prádlo. Přeneste na tác, uložte do lednice a vydržte do druhého dne.
  9. Roládu vyprostěte z papíru, odkrojte a zabavte patky, poprašte cukrem, zdobte ovocem a krájejte na plátky.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. No krása, můj muž miluje rolády, a pořádné s máslovým krémem. Že bych se do ní hned odpoledne pustila? Byla by to moje premiéra

  2. Markéta says:

    Milá Florentýno, mám to stejně jako ty. Roláda byla pro mne výzva, kterou se mi teprve nedávno (asi na 10. pokus:-) povedlo zvládnout. Je to vlastně trochu záhada, proč se v ní kloubí komplikovanost a současně jednoduchost a rychlost. A můj tip – pokud někdo trvá na plnění šlehačkou – dost to usnadní vmíchání 2-3 lžic tvarohu do šlehané smetany.
    Rolování zdar.

  3. Libuše R. says:

    Milá Flo,
    kdysi jsem se naučila tuto roládu:
    Nejdřív si připravit plech na pečení, pořádně ho vymazat máslem, posypat jemnou (prosátou sítem) strouhankou, dosypat hrubou moukou tak, aby celý plech byl pořádně připravený. Předehřát troubu na 200C.
    Moje roláda: 5 vajec, 9 dkg polohrubé mouky, 9 dkg cukru krupice. Ušlehat celá vejce s cukrem, přidat mouku, těsto nalít rovnoměrně na vymazaný plech, vložit do horké trouby, péct do zezlátnutí, po vyjmutí z trouby mírně odkrojit kraje, pokud se přichytly k plechu, srolovat, rozrolovat, nechat (trochu) vychladnout, natřít domácí bio rybízovou marmeládou, zarolovat, případně polít polevou, nebo zdobit šlehačkou a ňamka je na světě.
    Vidím, že vylepšení o tvarohovou náplň je moc dobře popsaný návod, příště ji udělám navíc s tvarohovou náplní.
    Díky za všechny perfektní návody, přípravy a recepty, je to radost, když se vše napoprvé povede.
    Přeji pohodové dny.
    Libuše R.

  4. Kristýna says:

    Ta vypadá dobře !
    Doma děláme čokoládovou: na krém svařím 3 šlehačky, 2 vrchovaté lžíce kakao callebaut a 125 g cukr krystal – nechám 10 minut bublat a pak vychladím a rovnou v nádobě od mixeru a uložim do lednice do druhého dne.
    Těsto: 6 žloutků a 125 g cukr moučka utřu do pěny, vmíchám 125 g polohrubé a sníh ze 6 bílků, žádný olej a ani kypřidlo. Pečící papír potřu máslem a posypu hrubou moukou, vyklopím těsto a peču na 170 stupňů, 9 minut, spodní spirála+horký vzduch.
    Když vyndám roládu z trouby – vůbec jí neroluji – počkám až je vlažná, krém vyndám z lednice – vyšlehám, natřu a roluji, vezmu kakao do sítka, posypu navrch, aby se nelepila a je hotovo. Nepraská, možná proto že ta kůrka je v mém případě uvnitř, ale musí se posypat, jinak lepí.
    Všichni se ptají, jestli to uvnitř je nutela 🙂
    Zkusím tu tvou, náplň se želatinou jsem ještě do rolády nedávala.
    Díky za všechny recepty, čtvrtek je můj den 🙂
    ahoj tína

    1. Jitka says:

      Tato náplň je vlastně pařížská šlehačka, ne? Musím to s ní zkusit. Je to skvělý nápad, protože miluji kakao a čokoládu. Jen, není moc sladká? Jitka.

  5. Milá paní Florentýno,
    děkuji Vám za Vaše skvělé návody. Ještě nic jsem zatím nezkazila a to jsem v kuchyni naprostý amatér. Je vidět, že jste technický typ, recepty jsou jednoznačné, bez vynechaných kroků, jejichž absence by pro laika znamenala katastrofu.
    Odkládám helmu a jdu se pustit do rolády:-)
    Srdečně Vás zdravím a držím palce.

  6. Milá Florentinko ,tak tady do toho nepujdu ani náhodou.Já sice sladké nemusím ale roláda je jednou z mých slabostí(a ještě větrníky)ale vím předem že i když tvůj návod snad ani dokonalejší být nemůže bylo by to fiasko.

    1. Martina says:

      Proč ten pesimismus? Zkuste a v nejhorším z toho bude piškotový trhanec s tvarohovým krémem, dobré to určitě bude.

  7. Monika says:

    Krásny dobrý deň,
    veľmi pekne ďakujem za podrobný receptík na tak „jednoduchú“ piškótu. Moja vďaka je aj za to, že mi vždy napíšeš, ale ja neodpisujem (ale v tomto prípade som to porušila)

    Monika

  8. Krásný čtvrtek všem.
    Piškotová roláda mi dlóóóóuho dávala zabrat. Až jsem po létech našla nějaký fígl a teď se mi daří. Peču ji ráda a na každou příležitost. Sklízím za ni pochvalu a mám z toho radost. Trvalo to nějaký čas, ale teď už jsem za vodou. Tak ať se nám všem Florentýnčina roláda podaří!

  9. Ahoj, Florentýno!
    Piškotová roláda se na první pohled zdá složitá, ale vlastně není, stačí znát pár triků, že? 🙂 Tak přidám já ty svoje. S nimi se mi zatím vždycky roláda povedla a neskromně dodávám, že už i ta první. Je to tzv. pětková roláda, snadno se recept pamatuje. Z 5 vajec oddělím bílky od žloutků, bílky vyšlehám do pevného sněhu. Ke žloutkům přidám 5 lžic pískového cukru a vyšlehám doběla. Pak vmíchám 5 lžic polohrubé mouky a nakonec sníh. Pečící papír potřu olejem (to je ten pomocník, jednou jsem to neudělala a papír se špatně sundaval) a na něj rozetřu hmotu. Peču cca 8-10 minut při 180 st.C. Po vyndání z trouby nechám minutku zchladnout a pak tak, jak je, celou roládu stočím a nechám vychladnout. Vtip je v tom, že navrchu pak bude ta strana, která byla na plechu, je tedy rovná a nepopraská. Při roztáčení sundavám papír – jde to krásně.
    Po vychladnutí plním – na stranu, která se začne stáčet jako první, dám náplně více – zarolováním vznikne krásná kulatá roláda.
    Trochu si tu akrobacii s překlápěním rolády usnadňuju. 🙂
    Pěkný den! Jana

    1. přesně stejný recept mám a nikdy nebyl problém! jen nedávám olej na papír a roládu sroluji do utěrky (bez papíru).
      a rychlá náplň:
      mandarinkový kompot včetně šťávy (mandarinky bez slupek rozkrájím) naliji do krabičky, přidám celou šlehačku a nakonec nasypu vanilkový puding za studena OLĚ. Pevně zavřu víčkem a třepu, dokud není náplň tuhá.
      namažu na roládu … a dobrou chuť 🙂

    2. Milá Jana, aj ja to robím tak, ba roláda bol jeden z prvých mojich cukrárskych pokusov, a hneď terno! Robím ju s pridaním kakaa – teda je kakaová, a plním i potieram šľahačkou, môže sa pod ňu natrieť pikantný kyslastý džem. Je skvelá.

    3. Jitka says:

      Takhle to dělám taky, ale upečené těsto se mi přeci jen trošku lepí. Asi budu muset víc vymazat. Jitka.

  10. Marcela says:

    Milá Flo, roládu jsem zkoušela všehovšudy 2x, po každé jasný propadák. Takže si nejsem jista, zda se do toho pustím. Ale tvůj návod je brilantní, takže třeba někdy jednou.., kdo ví.
    Všem odvážlivcům a šikulkám přeji, ať se R podaří.
    Marcela

  11. Ahoj Florentýnko, upřímně, neznám nikoho, kdo by zvládl bezvadnou roládu na první pokus.Také se mi hned nedařila. Jako dítě jsem si k svátku nebo narozeninám nepřála dort, ale roládu, babiččinu roládu s rybízovým džemem, máslovým krémem a obalenou v kokosu. Úžasná dobrota !!!! Milovaná babička už není mezi námi, ale její roládu peču s úspěchem už pár let. Také šlehám nejdříve bílky s cukrem a přidávám žloutky, olej a mouku. (Na 1 vejce dávám lžíci cukru, lžíci mouky + 1 navíc).
    Krásné dny všem.

  12. Nedávám olej dovnitř, ale vymažu máslem pečící papír z obou stran. Stranu plechu i stranu s roládou. Dlouho mi to trvalo než jsem to vychytala, ale teta mi to pak poradila, že jí to radila její maminka,….asi na tom něco bude. Roládám zdar, mňam.

  13. Ahojky Flo, ráda peču rolády, ale tento recept nemám a tak ho hned vyzkouším, děkuji ti Zdena

  14. Eva Somrová says:

    Ahoj, Flori, dnes nereagujem na recept, ale Ti chcem povedať, že som,hoci žijem na Slovensku, počula Tvoj hlas naživo- na čes. rozhlase 2, keď si hovorila recept na pomazánku. Tak ma potešilo, že „moju kamošku“ počujem naživo 🙂 .Prajem pekný deň a nech sa Ti darí dílo! pa. Eva

  15. Roláda se mi ještě nikdy nepodařila.Tak jsem si řekla ,že je škoda vajec Alepo tak odborné instruktáži se možná přemluvím a zkusím. Když vidím ty obrázky tak mám hned na roládu chuť.Tak hodně zdaru s pečením přeji všem a zdravím Marie

    1. Helena says:

      Recept je bezvadný,ale určitě péct maximálně 10 minut.20 až 25 je moc!

  16. Milá Florentýno, piškotová roláda se mi vždycky podařila i s náplní a vždycky slavila úspěch, mám totiž jedno z prvních vydání Kuchařky pro dceru. Hezký den

  17. Roláda je u nás dost často, jak pißkotová, nebo bílková s ořechy.
    Pečící papír potřu máslem, naliju těsto, po upečení nepřeklápím – jemně popráším hladkou moukou – opravdu malinko, a roládu stočím i s papírem.
    Ta bílková mi praskla jen jednou, ale pořádně – dělala jsem z jednoduché dávky, ale ořechů jsem dala dvakrát tolik. Tak jsem to nakrájela na čtverečky, nahoru šlehačku, do šlehačky dolík, a do dolíku kápnout vaječný likér…

  18. Ahoj Flo, roládu jsem nikdy nedělala, mám k ní velký respekt, ale podle tebe by se mi mohla povést, asi o víkendu ji zkusím.

  19. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za sladký recept na roládu. Je to moc pěkně popsané jako vždy. Roládu jsem zatím nedělal, ale tu tvoji zkusím a samozřejmě, že bude s máslovým krémem!

  20. Milá Flo, tak jako že jsem roládu nikdy nedělala, tady do té bych se chtěla s radostí chtěla pustit a to nejen na talířku do hotové, ale i do její přípravy, vždy když roládu jím od jiných lidí, říkám si proč tam mají tak tenkou vrstvu těsta a tady u té to vypadá podle mého gusta.
    Už teď se těším a jestli se povede, tak se ti pochlubím.
    Krásný slunečný den, Jana

  21. Díky za rady. Zvlášť za nápad s tvarohovou náplní. 🙂 Hned teď se do toho určitě pouštět nebudu, ale hurá, mám další námět, co můžu někdy donést ke kafi po kostele! 🙂

  22. Dobrý den ,Florentýnko. Děkuji za recept,je vlastně hodně podobný tomu ,který používám i já. Získala jsem ho asi před rokem od švagrové. Měla jsem podobný problém jako z počátku ty a některé „pekařky“ tady na stránkách. Placka co se nedala zarolovat. Ta finta s tukem byla důležitá,už se mi daří. Někdy použiji místo másla mascarpone,roláda je odlehčená,pro mě dokonce chutnější. Ale to je na každém človíčkovi,co má raději. Děkuji za roládu a přeji další dobré nápady. Alča

  23. Simča S. says:

    Prosím, prosím – napíše mi někdo, kolik je to „plátek želatiny“?
    Já mám želatinu mletou a nevím, kolik jí dát…

    1. Plátková želatina:
      https://www.kitchenetteshop.cz/platkova-zelatina
      Balení 20g obsahuje 12 plátků želatiny. Jeden plátek 1,7 g.

  24. Ahoj Jani, tvoje legendy k receptům se čtou lépe, než Phil Marlowe od Raymonda Chandlera…? Díky…! ???

  25. No ňam, jdu péct!!!!! Díky !!!

  26. Milá Týnko,děkuji moc za recept.Mám svůj odskoušený ale tenhle zkusím moc ráda.Vypadá lxusně.

  27. Milá Florentýnko,velice mě potěšil Tvůj recept na roládu,zrovna před týdnem jsem pekla dvě,poněvadž mi zbyl máslový krém,pekla jsem vnoučkovi dort tak jsem jej využila do rolád.Došel syn a celý nešťastný,že jsem již rolády stihla tak brzy upéct,on je též miluje,takže mi nezbývá,než opět začít.Tak se mi to hodí,zkusím tu Tvoji.Měj se pěkně a budu se těšit na další čtvrtek Olina

  28. Bodík says:

    Na rolády byla světový machr moje maminka – ty její měly po rozkrojení tvar takřka dokonalé kružnice, žádný elipsoid.
    Proto dnes jen smeknu a věnuji jí tichou vzpomínku …

  29. Ahoj, díky za tip na víkendové pečení. Roládu dělám jen bez mouky, s kakaem a uvnitř šlehačka. Zatím se vždycky povedla, v sobotu zkusím šlehačku kokosovou.
    Jana

  30. Milá Flo, taky moc děkuji za receptík – připomněla jsi mi moji babičku, která pravidelně dělávala malinové rolády… O víkendu ji musím vyzkoušet. Už se moc těším.
    Hodně úspěchů za nás všechny, které tě „žereme“ (a to doslova :-D).

  31. Ahojky Flo, roládu dělám stejně jako Ty, jen bez oleje.Moje maminka dělávala tak, že začínala žloutky ušlehanými s cukrem, pak vmíchala mouku a nakonec pevný sníh. Mně se to zdálo složité a s hodně namazaným nádobím, tak jsem to otočila – nejprve tuhý sníh vyšlehaný s cukrem, špetkou soli a trochou citronové šťávy, do něj vešlehám žloutky a ručně vmíchám mouku. Náplň dávám tvarohový krém bez želatiny, jen tvaroh spojený s máslovým krémem. A na krém položím banány vcelku (na okraj, u kterého začínám s rolováním). Tak se banány dostanou doprostřed rolády.
    Dělala jsem i roládu bez cukru, se sladidlem – a také se povedla.

  32. Milá Flo, moc děkuju za recept. Zrovna chvíli před otevřením mejlu jsme uvažovala, co upeču v sobotu na návštěvu raněného a mlsného zetě. Roládu jsem jako malá milovala, moje maminka dělala vynikající a čokoládovým máslovým krémem. Bohužel už se jí nezeptám na recept. A ejhle, mám ho jak na zavolanou a zítra upeču aby se do soboty zaležel. Roládám zdar!!

  33. Milá Flo,
    hrozně mne láká vyzkoušet Tvůj recept na roládu. Moje kámoška ji dělává perfektní a ještě ke všemu má „azbestové“ ruce, takže dokáže rolovat roládu hned, jak ji vyndá z trouby (pracovala v laboratoři, odtamtud asi ta odolnost). Takže se do toho brzy pustím.
    Já Tě taky slyšela „naživo“ na Dvojce, když jsi poskytla recept na vaječnou omeletu a bylo milé slyšet Tvůj hlas.
    Díky za všechny recepty, pořád se učím.
    Věra

  34. Milá Flo., včera jsem upekla roládu z 5 vajec. Peču jí jak to popsala pí. Mirka. Fígl je v tom, že roládu peču maximálně do 12 minut-pak přetočím na pečící papír, ten co byl vespod sundám, tak jako ty a sroluji i s papírem, nechám vystydnout a nemám ani jednu prasklinku. Včera jsem jí namazala jen s malinovou marmeládou a máme na pár dní ke kafíčku. Zdravím Marika

  35. Zdravím Flo,
    Chci ti napsat svoji vychytávku na stočení rolády.Na upečené piškotové těsto hned po vytažení z trouby rozložím mokrou ,hodně vyždímanou utěrku ,otočím piškot i s utěrkou,sloupnu pečící papír a sroluji do rolády. V horkém piškotu s mokrou utěrkou se vytvoří pára a piškot nepopraská.Po vychladnutí roládu opatrně roztočím, ale jen tak aby
    šla vyndat utěrka.Roláda je tak natvarovaná,že po narovnání by praskla.
    Děkuji za tvé recepty,nápady a rady. Alena

  36. Janka D. says:

    Potěšilo mě, že „roláda mě pasuje nad průměr“. Díky! 🙂 S roládou jsem problémy kupodivu nikdy neměla, svou první jsem vytvořila ještě jako puberťačka. Zato bramborové knedlíky, tyť jsou má slabina!

  37. Alžběta says:

    Milá Flo,recept mně velice potěšil. Jako vždy srozumitelně popsáno a zdůvodněno.
    Asi budu péct.

  38. Piškotova rolada bol prvý koláč,ktorý ma mamka naučila piecť..mala som asi 10 rokov:)
    Laska k pečeniu a sladkemu mi zostala dodnes..
    Uz mam vlastné deti:-)

  39. Jiřka says:

    Milá Flo, jsi prostě úúúžasná, pořád vymýšlíš něco nového a podařeného a mě tím ulehčuješ. Taky jsem zkoušela rolády….no můžu říct, že až tak dlouho, až jsem se propekla:))) Takže papír natřu sádlem (polotuhým) a do těsta už tuk nedávám. Tuk na papíře také pomůže, aby se těsto tolik nepřichytlo k papíru a ten se dobře sundával, roládu sádlo při pečení zvláční.
    Po upečení místo mouky posypu (asi stejně jemně jako ty) mletým cukrem a sroluju bez překlápění. Náplň dělám tak, že svařím šlehačky (alespoň 33%) s nugátovou čokoládou (kaštany) + čokoláda na vaření, dám vychladit do lednice aspoň na 2-3h (nejlepší je přes noc). Stuhlé vyšlehám, přidám kostkový (ne vaničkový) tvaroh a naplním roládu a stočím. Tímto samým krémem potřu i roládu na povrchu a posypu mletýma ořechama či kokosem.
    Jsi skvělá, moc a moc díky za to, že jsi :)))

  40. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, já peču roládu jako ty, jen bez oleje, a zatím se vždycky povedla. A pak občas upeču jablečnou. Kdysi jsem našla na netu recept a je fakt skvělá. Na pečící papír se dají strouhaná jablka s cukrem a skořicí, max. 1cm vrstva a celé se to zalije piškotovým těstem. Hned po upečení se obrátí, to je nejhorší, ráda se trhá, a opatrně zaroluje. Pak už stačí jen pocukrovat a je to super šťavnatá mňamka ??

  41. kauerová says:

    Ahoj Flo, parádní recept a ta jeho dokonalost. Roláda, moučník, který mám velmi ráda, ale těch několik životních pokusů byl vždy takový omyl, kdy to nebylo ono. Buď byla přesušená, lámavá, nikdy to ani krém nezamaskoval. Tak jsem to už vzdala, že si ji raději půjdu koupit do Globusu.Recept přišel jako na zavolanou. Teorii jsem dle Tvého receptu zvládla a nyní se s chutí pustím krok po kroku do praxe.Za vše velké poděkování.
    Zdena

  42. Anna Hlávková says:

    Milá Flo, právě jsem dopekla a super. plnila jsem šlehačkou s tvarohem a malinovou smetanovou náplní/Dr. Oetker/. Je to rychlé a dobré pro nečekanou návštěvu. Děkuji a krásný víkend

  43. Jarmila Vodičková says:

    Roláda vypadá skvěle,určitě udélám dle Tvého receptu.
    Rolády mám ráda.
    Jarmila

  44. Jarmila says:

    Ahoj Flo, roládu moje děti milují. Plním ji ještě teplou jen notnou vrstvou domácí zavařeniny nebo povidly. Nikdy jí není dost, přestože syn nikdy nezapomene poznamenat, že babička ji má ještě lepší!

  45. Milá Florentýnko.
    Podle tvého návodu se mi konečně po letech podařila roláda. Moc a moc díky. Manžel byl nadšený, rolády miluje a já je odmítala dělat. Až tvůj čtvrteční mail mne k tomu donutil a úspěch!!

  46. Marie Škvařilová says:

    Milá Florentinko , vždy moc ráda čtu Vaše recepty a musím říct, že i přes mou dlouholetou, víc jak padesátiletou, praxi ve vaření a pečení pro rodinu, často nacházím novou inspiraci a rady ,které mi usnadní zejména moderní výtvory. Chci se podělit o recept na rodinnou roládu, kterou jsem podědila po mamince a sama dělala již nesčíslněkrát. Jednak používám mouku hladkou.Upečenou roládu balím do mokré utěrky.Prvně zapnu troubu na max. teplotu. Plech vytřu máslem, nebo herou nerozpuštěnou a vysypu opět hl. moukou.Namočím a vyždímu čistou utěrku o velikosti větší, než plech a rozprostřu ji na linku vedle trouby. V robotu ušlehám 5 bílků dotuha, pak přihazuji za chodu střídavě žloutek a lžíci krupicového cukru (celkem 5žloutků a 5 lžic cukru). Pak zpomalím chod a postupně pomalu přidávám 5 lžic hladké mouky.Těsto vyliji na plech, rozetřu a peču pár minut. Nemám změřeno. Hotová roláda je, když se začne oddělovat od stěn plechu. Pak ji vyndám, okrojím nožem od stěny plechu a hned překlopím na mokrou utěrku.Sundám plech a I s utěrkou hned zavinu podél delšího okraje a několik vteřin nechám zamotanou do utěrky. Pak rozvinu a nechám vychladnout, pokud budu plnit krémem. Pokud promazávám džemem, tak jej natřu ještě na horký korpus. Lépe se tak vsakuje a roláda je velmi vláčná..Krém máme rádi z másla a karamelového kondenzovaného mléka.Naplněná roláda je vždy kruhového tvaru, protože ji při zamotávání dotahuji pomocí utěrky a nikdy nedělá trhliny. Nesmí se ale při pečení vysušit. Děkuji za všechny Vaše zajímavé recepty a zdravím Vás z Mor. Budějovic i jako krajanku.

  47. Drahomíra says:

    Super, už vim kde jsem dělala chybu. Děkuji milá a vtipná Flo:) Hezký den

  48. Recept mi přišel jak na zavolanou. Zrovna jsem přemýšlela, co bych mohla upéct na jednu oslavu, když mi na mailu přistál tento návod. Jsem sice naprostý začátečník, ale jako snad všechno co jsem zatím z Tvých receptů zkoušela se to moc povedlo a jsem na svůj výtvor hrdá. A návštěvníci oslavy si roládu taky pochvalovali. Moc děkuji.

  49. Krásný den přeji, roládu určitě vyzkouším a doufám, že se povede bude to premiéra 🙂

  50. Šárka says:

    Ahoj pekla jsem ,,někdy“ asi dvakrát odradilo mně přilepení na papír a o další jsem se už nepokoušela ,tak já to tedy zkusím.Děkuji za recept

  51. Ahoj, zaujal mě postup zpracování vajíček, dělám to dost odlišně, ale schválně příště zkusím Tvůj postup – třeba budou rolády ještě lepší. Obecně k roládám jsem se musela propracovat, ale teď je dělám ráda a celkem často, protože je to rychlovka, efektní a dobrá až výborná… Za sebe doporučuji krém z tvarohu a mascarpone. Je pevný skoro jako máslovy, díky čemuž dá se použí i na vnější ozdobení, jemný a chutný v tisíci variantách (karamelový, ovocný, čokoládový, vanilkový…).

  52. Ahoj Florinko,
    to jsi mi zase nadělala chutě. Sladké to je moje, ale jen když mi někdo nabídne. Ještě jsem to nikdy nezkoušel. Ale ta roláda vypadá tak lákavě, že si asi dodám odvahy a vrhnu se na ni. Díky za krásné recepty. Přeju skvěle prožitý zbytek bláznivé zimy. A jaro už je za dvěřmi. Pavel

  53. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, dneska jsem upekla roládu, opravdu rychlovka. Moc se mi podařila, a to jsem ubrala cukru o 50 g, pečící papír jsem si trochu natřela olejem, péct horkovzduchem jsem ještě nezkoušela. Dávno jsem upekla piškotovou roládu jak kámen, ale tato je nadýchaná, heboučká. Naplnila jsem ji pudinkovým krémem a těsto potřela rybízovou marmeládou. Tento recept zakládám do oblíbených. Díky!

  54. Soňa says:

    Dobrý den, Florentýnko,
    pekla jsem dneska Tvoji roládu, ale něco jsem udělala špatně s krémem, neztuhl mi. Potřebovala bych vědět co, abych to příště udělala správně.
    Zahřála jsem smetanu ke šlehání s cukrem k bodu varu, pak jsem ji úplně odstavila z plotny pryč a do horké šlehačky rozmíchané s cukrem jsem zamíchala želatinu namočenou ve vodě. Když byla rozmíchaná, tak jsem přidala po částech kostku tvarohu a rozmíchala vše krásně do hladka, leč neztuhlo to a nedalo se to namazat na roládu. Musela jsem udělat jiný krém. Je možné, že to bylo tím, že tvaroh byl úplně studený ? Zapomněla jsem ho vytáhnout z mrazáku den předem a byl opravdu velmi, velmi studený. Asi měl mít pokojovou teplotu ? Mohlo to způsobit neztuhnutí želatiny ? Nebo se neměla želatina dávat do příliš horké šlehačky ?

  55. Jitka says:

    Ahojte,
    podobnou roládu jsem dělala asi před dvěma měsíci. Desítky let jsem do žloutků s cukrem dávala sníh a v tom receptu to bylo obráceně. Neměla jsem k tomu postupu důvěru, ale řekla jsem si, že to musím vyzkoušet a ono to fungovalo. Navíc se mi zdálo, že s těstem se pracuje mnohem líp. Možná to byl tento recept. Určitě to zkusím znovu. Potřela jsem to i marmeládou, ale bylo to na mne moc sladké. Marmeláda mi v moučnícich nechutná. Díky za skvělý recept. Jitka.

  56. Hezký den
    Tak moje druhá roláda v životě.. Z té první vznikla docela úhledná chutná cihla, poté co jsem usoudil že „tohle“ stočit nedokážu a „řezy“ to jistí.
    Tahle po upečení krásně pružná, po vychladnutí šla dobře stočit i rozbalit.. navrchu spodní plocha původně na pečícím papíře.. žádné trhliny se nekonaly.
    Na potření zbytky pomerančové, borůvkové a černorybízové zavařeniny.. prostě výškrabky spojené několika kapkami citronu.
    Krém tvarohový. Želatiny trochu víc.. Také je potřeba vychytat okamžik, kdy je krém tuhý tak akorát.
    Závěr?.. luxus

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close