Kuřecí křídla: měkká, křupavá, lepkavá a pikantní

Jakmile v kuchyni dojde na kuřecí křídla, jsem všechno, jen ne nenáročná. Pokud z nich mám mít u stolu radost, chci, aby křídla nabídla všechno tohle dohromady:

  • Uvnitř měkoučké šťavnaté maso volně odpadávající od kosti, protože kostí a kostiček je tady vcelku dost a kdo se s tím má okusovat.
  • Kůže, které je na tomto druhu masa požehnaně ze všech stran, musí být komplet vypečená, tenoučká, s občasnými puchýřky na důkaz, že líp už to nejde, a pochopitelně v rámci možností křupavá. Houbovité měkké kousky kůže považuju za nejedlé a za chybu při přípravě křídel.
  • Marinádu na kuřecí křídla mám ráda pikantně výraznou a sladko-slanou, protože právě cukr způsobuje lepkavost křidýlek na povrchu a stojí za tím správným nespolečenským požitkem při jídle.
  • A konečně mi dělá dobře, když si kuchař dá tu práci a křídla, která při nákupu vypadají jako třídílná harmonika s dvěma klouby, rozporcuje na jednotlivé části. Zahnutá křidýlka totiž jinak při jídle sahají až za ucho. Sice si za ucho občas nějaké věci strkám, třeba vlasy nebo brejle, ale ulepené kuřecí křídlo tam opravdu mít nechci.

Jak se kuřecí křídla porcují

Kuřecí křídýlko se obvykle skládá ze tří částí.

První je masitá s jednou krátkou silnější kostí, ta přiléhá přímo k prsnímu masu. Druhá část obsahuje víc kostí, ale pořád ještě poskytuje maso, do kterého se lze zakousnout. Zato poslední část, špička, by se dala popsat jako kosti potažené kůží. Není na ní pořádně co sníst, navíc se při pečení začne jako první připalovat.

kuřecí křídla porcování

Z toho vyplývá, že na pečená nebo grilovaná kuřecí křidýlka se hodí jen první dvě masitější části, špička je neužitečný ořez. Tím neříkám, že patří vyhodit! Špičky nasypte do sáčku, uložte do mrazáku a až příště budete vařit kuřecí vývar, tak si na ně vzpomeňte.

Nemusíte se bát, že oddělením špiček přijdete o velkou část jídla. Z jednoho a půl kila kuřecích křídel budete mít malou hrstičku špiček – tenhle ořez je tedy opravdu malý, obnáší zhruba 10 % hmotnosti koupeného masa.

Rozdělení křídel je snadné. Řez musíte vést kloubem. Klidně si pro začátek pomozte tím, že křídlo v každém kloubu násilím rozevřete a ohnete do protisměru, tím se vykloubí a vznikne prostor k nenásilnému proříznutí. Postupem času zjistíte, kde přesně musíte říznout, aby nůž projel měkkými chrupavčitými tkáněmi kloubu, takže vám to půjde i bez vykloubení.

Jak se kuřecí křídla pečou

Pečení křidýlek má dvě fáze:

  1. Fáze pomalého změknutí masa a vypečení kůže, kdy jde o to dostat maso do příjemně poživatelného stavu
  2. Fáze rychlého a prudkého zapečení s marinádou, kdy jde o vytvoření výrazné chuti a lepkavého povrchu

První fáze vyžaduje málo práce a spoustu času, druhá fáze vyžaduje pečlivou pozornost a krátkodobou neustálou přítomnost poblíž trouby.

Z toho vyplývá, že nasládlá marináda přijde na maso až ve druhé fázi pečení, protože cukry v ní obsažené by dělaly při pečení neplechu, karamelizovaly, připalovaly by se, hnědly by až černaly, a nutily by vás vytáhnout maso z trouby dřív, než se dostane do toho správného rozpoložení.

Fáze 1

I když budou mít křidýlka nakonec hodně výraznou chuť, pro začátek pečení úplně stačí promíchat je s trochou oleje, soli a pepře.

Já jsem si na ně připravila směs ze sladké papriky, špetky drceného chilli, římského kmínu a soli; takže i vy se klidně nechte unést svou oblíbenou směsí koření. Každopádně platí, že v této chvíli na kuřecí křídla ještě nepřijde nic tekutého kromě oleje, aby se pekly nasucho. Tím kůže dostane šanci se parádně vypéct.

koření na kuřecí křídla

Můj oblíbený úskok je nechat péct kuřecí křídla zcela bez zásahu 2 hodiny při 120 stupních. Nezakrývám, nepodlévám, prostě je jenom vyskládám na plech a vložím do trouby.

kuřecí křídla před pečením

Pokud by po dvou hodinách vypadaly pořád ještě bledě, zvýším teplotu na 150 stupňů a krátce, asi 10-15 minut, je na povrchu vypeču. Maso už je touto dobou zcela jistě měkké a rádo by odpadávalo od kosti, kdyby k tomu dostalo příležitost. Upečená křídla vypadají zhruba takhle:

kuřecí křídla po pečení

Kdybyste neměli dvě hodiny času, můžete knoflík nastavit rovnou na 150 stupňů a péct je zhruba hodinu. Po této době doporučuju jedno křídlo zkušebně otestovat, zda je maso dost měkké a jde bez násilí odejmout od kosti. Pokud ne, pokračujte ještě zhruba čtvrt hodiny v pečení.

Fáze 2

Nyní přijde na řadu potření nasládlou marinádou a prudké zapečení pod bedlivým dohledem.

V mém receptu najdete marinádu svařenou ze sójové omáčky, medu, zázvoru a česneku, ale opět můžete místo toho použít svou vlastní fantazii. Často se na křidýlka používá například svařená směs rajčatového protlaku, třtinového cukru, sójové omáčky nebo worchestru, cibule a česneku, lze přidat i trochu kečupu, ideálně domácího.

A kdyby vám zrovna nápaditost nesloužila, klidně sáhněte po nějaké kupované grilovací omáčce, máte-li v ni důvěru a jste v pohodě s jejím složením.

Na předpečená křídla lžící pečlivě rozlijte připravenou marinádu a vraťte je do trouby. Teplotu zvyšte na 200 stupňů a nikam daleko neodcházejte.

Po pěti minutách přiskočte, vytvořte si na plechu místo, kam se dostanete lžící, plech nahněte, ať vám do uvolněného místa může stéct uvolněná marináda, a znovu jí křídla přelijte.

Po dalších pěti minutách by měla být křídla hotová. Poznáte to tak, že na dně plechu už zbývá jen málo uvolněné marinády a to málo, co najdete, stačilo poněkud zhoustnout.

Plech s kuřecími křídly vytáhněte ven, každé křídlo uvolněte ode dna a obsah plechu jemně promíchejte. Cílem tohoto snažení je obalit křidýlka ze všech stran ve zbylé zhoustlé marinádě. Nechte pět minut odpočívat, znovu promíchejte a pak rovnou servírujte.

kuřecí křídla v marinádě

Podávejte s čím chcete a k čemu chcete, hlavně však s miskou na mytí prstů a dostatkem ubrousků.

 

Kuřecí křídla

Množství: 4 pořádné porce

Kuřecí křídla

Suroviny

  • 1,2 kg kuřecích křídel
  • 2 lžíce oleje
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu (celého)
  • špetka drceného chilli
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • Na marinádu:
  • 6 odměrných lžic (90 ml) sojové omáčky
  • 6 lžic medu
  • 6 stroužků česneku
  • 3cm kousek čerstvého zázvoru

Postup

  1. Kuřecí křídla opláchněte ve studené vodě, nechte okapat a oschnout, případně je jemně osušte papírovými utěrkami.
  2. V kloubech každý kus křídla rozdělte na jednotlivé části. Tenké špičky, tedy koncovou část křídel, dávejte po oddělení stranou, pro tento recept se nehodí. Nemáte-li pro ně hned využití do vývaru, uložte je do mrazáku, kde můžou počkat, až tato příležitost nastane.
  3. Rozdělená křídla vložte do misky, zakápněte olejem a promíchejte. Koření a sůl smíchejte na suchou směs, nasypte na křídla a rukama míchejte, dokud nebudete mít pocit, že je každý kus masa rovnoměrně pokrytý kořením.
  4. Troubu rozehřejte na 120 stupňů. Pokud chcete, plech na pečení vyložte alobalem, ale není to nutné. Ochucená křídla naskládejte na plech kůží nahoru a s maličkými rozestupy, rozhodně v jedné vrstvě, žádné překrývání. Potřebujete, aby horký vzduch mohl k masu ze všech stran.
  5. Pečte bez zakrývání, podlévání, přelévání a nahlížení do trouby 2 hodiny. Po této době maso zkontrolujte: mělo by jít celkem snadno uvolnit od kosti a kůže by měla vypadat tence a vypečeně. Není-li tomu tak, zvyšte teplotu na 150-160 stupňů a 15 minut dopečte do tohoto stavu.
  6. Těsně předtím, než se křídla upečou, si připravte marinádu. Do kastrůlku odměřte sójovou omáčku a med, přidejte prolisovaný česnek a zázvor, ze kterého jste odkrojili slupku a nastrouhali ho na jemném struhadle. Dvě minuty zvolna povařte, hlídejte a míchejte – při prudkém varu má marináda tendenci vypěnit.
  7. Horkou marinádu rovnoměrně lžící nalijte na upečená křídla, zvyšte teplotu v troubě na 200 stupňů a pečte 5 minut.
  8. Po této době maso znovu přelijte uvolněnou marinádou z plechu a pečte dalších 5 minut. Pokud by se vám maso z jedné strany v troubě připékalo, nebojte se otočit plech nebo na něm udělat částečnou rošádu jednotlivých ohrožených kousků.
  9. Po dopečení vyjměte plech z trouby a každý kousek masa uvolněte ode dna. Promíchejte, aby se maso obalilo ve výpeku, a nechte pět minut odpočívat. Marináda tím ještě trochu zhoustne a líp přilne k masu. Naposledy promíchejte a pak už nedočkavě servírujte. Pro efekt se nebojte sypat sezamem a korandrovou natí, obojí sluší asijsky laděným chutím.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Kristina says:

    Vypadají nádherně 🙂

  2. Nádhera. Je 10.29 mám hlad „jako herec“ a do toho ta nádherná kuřecí křidélka. V kuchyni voní čočková polévka a budou švestkové knedlíky. Odpoledne vlítnu pro křidélka a budou hned zítra. Sliním. Díky za připomenutí, už jsme je dlouho neměli.

  3. vlasta šilhánová says:

    uRČITĚ ZKUSÍM.

  4. A je tady čtvrtek a já se klidně nechám pozvat na báječná křidélka. Opravdu,dobrý nápad,po dlouhé době zálivkově napršelo,není sice zima,ale teplo taky vypadá jinak. Tak nám zatopí trouba. Bude tepleji a voňavá atmosféra z pečených křídel a příjemné loučení s prázdninami. Ahoj Alča

  5. rosnicka says:

    Flo,

    díky, ta připomínka školy, teď už vlastně realita (dnes mi v mailu přistály všechny možné přihlášky dětí), mně děsí..ufff, konec sladké prázdniny;-) A já ještě nevyprala tašku starší dcery…to raději upeču ta křidýlka, jen nevím, zda prorazím u našeho prvňáčka ze sojovkou.

  6. Miroslava Gemelová says:

    Ahoj Florentýnko. Kuřecí křídla děláme často, ale dosud jsem je jen smažila ve vysoké vrstvě sádla. A tak to udělám podle tebe. A je mi jasné, že až přijedou děti na návštěvu, tak zase bude babička stoprocentní 1. A tvůj termix – prostě nemá chybu. Ten z obchodu se nedá jíst (kdysi jsme jej měli rádi) a tvého je pořád a pořád MÁLO. Přeji ti brzký návrat domů. Zdraví Mirka

  7. Ahojky Flo, já už ty křidýlka udělám už jen pro jejich sexy názvu, Zdena V.

  8. Zdravím Flori,

    dodnes se mi 1.září zdá o zkouškách a prázdné hlavě. Ale vy to hravě zvládnete, pravda.
    Termix jsem „uvařila“ – dobrota. A protože křidélka můžu, přijdou brzy taky na řadu. Takže šup s nimi na nákupní seznam. Přeji pěkné dny plné pohody.

  9. Ahoj Florentýnko
    Křídla vypadají báječně. Určitě vyzkouším. Nikdy jsem takto dlouho kuřecí maso nepekla ale člověk se pořád učí a jsem moc zvědavá na výsledek.-) Děkuji

  10. Ahoj Flo,

    křidýlka peču poměrně často. Jen dám pod ně máslo, okořením a nechám tam ty konce (dcera i já rády chroupeme ty propečené kostičky…:). Určitě je zkusím i s marinádou od Tebe 🙂

    Přeju úspěšný začátek školního roku.

  11. Jarča says:

    Celý týden přemýšlím, co udělám v pátek kamarádkám k večeři. Dnes přišel email s těmito nádhernými křidélky a problém je vyřešen… K tomu nějaký salátek, dresink a pečivo a pak už jen výbornou sangrii a bude nám SKVĚLE 🙂 děkuji Floo

  12. adamos says:

    Ahoj – vypadá to pěkně,ale co takhle kuřecí paličky? Tam je toho masíčka přece jen o trochu víc. zdr.ad

  13. Tý jo Flo, pomoooooooc 😀
    To mi nemůžeš dělat, takovéhle pokušení a dobrota. Tak takhle to s naší dietou brzy dopadne špatně. Kuřecí křídla taky milujeme, ale takhle připravené ještě nikdy. Takže už vidím mužíčka až dojde v 15 hodin z práce domů a zeptá se co nového, ukážu mu monitor s tímto receptem. Přesně vím co bude následovat : “ Jdeme nakupovat“ 😀
    Akorát budu muset vymyslet na kolik stupňů to dám do toho mého krematoria, co mám místo trouby. Mám vestavěnou s horkovzduchem a místo 180stupňů tam musím dát tak 110 a navíc přikrýt, jinak z jídla udělá uhel za pár minut.
    Díky za inspiraci a přeji pohodový začátek školního roku 🙂

  14. Helena says:

    Milá Florentýnko, dnes jsi mě dostala. Tuhle si můj muž stýskal, že už dlouho neviděl dobrá grilovaná kuřecí křidélka. A tak mu je upeču podle tvého receptu. Při čtení jsem na ně i já dostala chuť. Hlídám vnoučata, než jim začne škola a tak dnes byly řízky a zítra chtějí švestkové knedlíky. Čokoládový Termix chtějí na svačinu. Tak děkuji za recept a přeji hezký začátek školního roku a hlavně už šťastný návrat domů. Hela.

  15. Paráda! Jen si dovolím jednu úpravu:
    do směsi dle receptu přidat ještě citronovou šťávu.
    Kyselá složka ke grilování patří a redukuje navíc právě tu hodně sladkou chuť – ocení zejména chlapi, kterým někdy sladké maso nejde pod fousy.
    Kdo nechce pálivé ani příliš sladké, pak vřele doporučuji místo pálivých složek a sójovky smíchat med, citrónovou šťávu (smíchat do přísně sladkokysela!) a kousek másla, rozehřát do tekuta, křídla do toho naložit min. 2 hodiny předem, pak péct takto naložené (opatrně – med!), tak 5 minut před dopečením posypat na tenko naplátkovaným česnekem a dopéct, jen tak, aby se při dopečení „zatáhl“, ne spálil nebo zůstal skoro syrový. To je pak úplně úžasná chuť!! Odzkoušeno snad stokrát…
    Křídlům zdar Codo

    1. taky velmi inspirativní, stojí za zkoušku, díky ;.)

    2. Ještě poznámka: čím blíže k dopečení, tím častěji přelévat výpekem!!
      Jako příloha je výborný měkký chleba, nebo rýže.
      Hlavně však nezapomenout na ten česnek navrch ke konci pečení, jinak to můžete přenechat svému psovi… Jo a nasolení křídel před naložením je samozřejmé, výrazné opepření k tomu mohu jen doporučit. Křídla pak nepálí, ale nejsou nudná – dostanou šmrnc.

  16. Naděžda says:

    Tak jsme grilovali kde co, ale na křidélka si nikdo nevzpomněl. Ještě to napravíme v září, taky bude pěkně. Děkuji Flo

  17. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Už od pohledu mám na ně chuť.Recept je jednoduchý a srozumitelný ,proto je třeba se do něj pustit.Musím to stihnout ještě do konce týdne,déle bych to už nevydržel.Dík za recept.

  18. Tak tohle rozhodně dělat nebudu. Kdybych pro trošku masa, který je na křídlech , zapínala troubu na 2 hodiny, musela bych mít vlastní elektrárnu. Existuje mnoho receptů na marinovaná křidélka, která jsou i na pánvi hotová za pár minut. Tak snad se dočkám něčeho energeticky nenáročného příště.

    1. Tak jich do ty trouby dejte víc ????

  19. Vlasta Krestová says:

    Křidélka vypadají úžasně, pokusím se je také udělat, snad se mi povedou. Díky za podrobný popis.

  20. Ta křidélka vypadají nádherně, ale takové by ty moje mlsné huby doma nejedly. Já upeču křidélka celá, včetně toho konečku, kde je jen kost a kůže. Upeču v pekáčku klasicky jako kuře. A potom – potom ta křidélka vyndám a dám je na chvilinku do rozpáleného friťáku. Křidélka jsou v tu ránu krásně křupavá a vy jen sedíte a jíte a jíte a jíte…. No, tak já si jdu ukrojit chleba.. 🙂 🙂 🙂 🙂

    1. hihi , chleba je taky fajn 😀 😀 😀

  21. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět inspirativní recept! Určitě vyzkouším, kuřecí křídla mám moc ráda, upeču je pomalým pečením, marinádu nemusím, jako přílohu si dám své oblíbené kvašáky.

  22. Dnes jsem přišla pozdě domů a s chutí jsem dojedla ten výborný Termix co jsem dělala včera klukům po obědě.Hrozně jim chutnal že se s kupovaným nedá srovnat. Ta křidélka jsou lákavá a také zkusím podle Tvého receptu.Jednou jsem je dělala a asi že jsem dala marinádu hned ze začátku tak to nebylo nic moc.Tvé recepty jsou přesné a srozumitelné snad se povedou. Děkuji a srdečně zdravím.

  23. Zuzana says:

    Ahoj Flo, my krídelká milujeme – mám svoj osvedčený recept, ale určite vyskúšam aj ten tvoj, pretože vyzerajú ozaj skvelo. 😉

  24. V sobotu se budeme loučit zase se nás sejde hodně.Večer si posedíme a při té příležitosti uděláme tvoje křidylka.

  25. Ahoj Florentýnko, křidýlka vypadají báječně a podle tvého receptu to musí zvládnout každý. Termix jsem udělala a byl opravdu vynikající.

  26. julianna says:

    Vypadají božsky křidýlka zbožňuji a vždy máme v zásobě

  27. Miluše Dvořáková says:

    Milá Flo, tys mě tak naladila těmi křidýlky, že už uháním do obchodu pro tu dobrotu, která bude za chvíli vonět celou kuchyní. Jen to chili musím vynechat, nedělá mi dobře, ale jinak super, díky za typ. Zdravím na konci prázdnin Míša????

  28. Petr Lábus says:

    Díky za recept. Měl bych skromný dotaz. Troubu při pečení křidélek nastavit v režimu ohřevu horní/spodní topné těleso (ventilátor vypnutý) nebo horký vzduch a spodní topné těleso (ventilátor zapnutý) či v nějakém jiném režimu.

    Mám dojem, že jste kdysi psala, že maso pečete v troubě zásadně bez horkého vzduchu či zapnutého ventilátoru, ale nejsem si zcela jist.

    1. George says:

      Dělám v horkovzdušné a jsou přesně takové, jak podle receptu mají být.

      PS: perfektní recept. Děkuji

  29. Díky za recept, konečně to budou ta pravá křidýlka, která jsme ochutnali a několikrát snažili upéct a výsledek nebyl nic moc. Tentokrát si ostudu neudělám. Díky.

  30. Dïky za recept, potěšila jsem s ním všechny své známé, o kterých vím, že křidélka rádi. Jedna z nich mi napsala, že křidélka jsou vždycky mňamózní, a neocení je jen exoti, co neradi drůbež. Ještě nikdo mě tak hezky nepojmenoval….????????????

  31. Iveta says:

    Ahoj Flo, díky za recept, povedly se parádně! Pěkné dny, Iveta

  32. Slávek says:

    Tak jsem upekl křidélka přesně podle receptu, byla“famózní“. Žena říkala, že by mohla být méně sladká, ona je ale zvrhlík, neb nejí sladkosti. Vůbec.Sláva

  33. Věra says:

    Ahojky, to vypadá nááááádherně. To musím také vyzkoušet. Díky Flo
    V.

  34. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, super recept. Přiznám se, že to byla zase prima inspirace a také to, že jsem kuřecí křidélka jedla poprvé. Nikdy jsem to nekoupila, leda tak na polévku. Dle Tvého návodu krok za krokem jsem pekla. Vše se náramně povedlo a jak to chutnalo.To je dobrot na tom světě, když se to umí!! Díky Zdena

  35. Iva Karásková says:

    Milá Florentýno, moc děkuji za úžasné rady, „jak na to“. Křidýlka podle Tebe jsme měli v neděli a doma jsem byla za bohyni 🙂 🙂 :-).
    Děkuji za tento i za všechny další recepty, které posíláš!!!
    Iva

  36. Děkuji za naprosto úžasný recept! Křidýlka jsem ovšem nepoužila, masosauři by hledali maso… :), koupila jsem kuřecí horní kousky… bylo to excelentní!
    Hezké dny, milá Flo… a těším se s Tebou na novou kuchyň!
    🙂

  37. šárka says:

    Ahoj Flo děkuji za receptík mňamix

  38. Milá Florentýno, dnes jsem vyzkoušela, všem doma se dělaly boule za ušima, výborná chuť, a to jsem ani neměla po ruce zázvor. Bezvadně tebou popsaný návod krok za krokem, vše šlo parádně a výsledný efekt přesně jako na obrázku.
    Děkuji moc za návod na jiné zpracování kuřecích křídel, které jsem dosud připravovala jen velmi zřídka, a to grilováním.
    Přeji ti krásný podzim!
    Hana

  39. Jiřina Chaja Mai says:

    Velmi srdečně zdravím, milá Flo i ostatní vařiči-čtevci.Tak jsem se poprala s křidélky a to poměrně statečně,ale ještě stále se v duchu směju, až řehtám.Kdybych tak milá Flo dodržela VŠE dle receptu.Zakoupila jsem křidélka, rozporcovala (moc díky, byl to objev), upekla, pak byla nucená přestávka, další den jsem mohla pokračovat,i musela trochu dopéct při 150 stupních, neb se mi nějak nezdála kůžička hotová, pak jsem svařila marinádu (miluji sladké, ale i tak dám příště medu trochu méně) a naložila jí na kousky a pak jsem jen čekala na 5minut, abych mohla přelít a pokračovat dál v závěrečné exhibici u sporáku. A ejhle, nebylo možno již pokračovat. Jak jsem byla nucena proces po 2 hodinách pečení přerušit, tak jsem pak neodolala a všechnu tu
    vypečenou šťávu při přendavání křidýlek do lednice, co na plechu tak krásně ztuhla do želé, jsem sežrala. No, tak to vážně bylo a ten druhý den mi na plechu chyběla
    a dost se mi pak křidýlka připekla, tedy vlastně to okolo nich.takže koncert skončil o 5minutek dřív.A korunu všemu, a proto jsem se stále ještě nepřestala smát, jsem dala tím, že jsem se nezamyslela při výběru toho hlavního, tedy křídélek a koupila jsem komoditu zvící KŘIDÉLKA SLONÍ t.j. 4 kusy vážící přes 950g v jednom
    balení a ve druhém 5 kusů cca 1,1kg.Tak mi až po všem došlo, že k dokonalosti nechyběl krůček jeden, nýbrž tři, a že ty 2 hodiny pečení mamutům stačit nemohly.
    Od kosti neodpadaly, ale i tak jsme se s nimi poprali a okousávali je statečně. A já pro příště vím, že dobu pečení je třeba lehce konzultoval se vstupní surovinou.
    Jinak jsou báječná, miluji chuť všeho, co recept obsahuje,
    Flo, jsi BÁJEČNÁ!!!!!!!

    1. Naopak, ty jsi báječná, že sis všechno tak logicky zdůvodnila a že víš, co příště uděláš jinak a proč a co se se surovinami děje. Klobouk dolů.

  40. Radomil Šustr says:

    Kůží nahoru?☺Já měl celý život zato, že křídla mají všude kůži????????

    1. :-))) Tak aspoň řekněme, že z jedné strany je té kůže o něco víc, protože je tam i víc masa, ok?

  41. Ahoj Flo,
    naslibovala jsem doma kuřecí křidýlka a pak jsem je nesehnala. No co, měli aspoň paličky. Zaimprovizovala jsem a vše dopadlo na výbornou. Moc nám chutnalo.
    A taky jsem měla konečně připečený pekáč jako z reklamy na myčku 🙂 Jen tu myčku nemám, ale stačilo to odmočit a pekáč je jako nový. Recept ukládám k osvědčeným a děkuji za něj. Měj se krásně.

  42. Štěpánka says:

    Ahoj Flo,
    tak jsem zkoušela tyto tvoje křídla a jsou famózní.
    Miluji kdyz jidlo vyjde podle receptu, tak jak ma. A to presne se stalo. Navsteva se oblizovala az za usima. Uz se tesim, az je znovu udelam.
    Moc dekuji za tento recept ????
    Š.

  43. Veronika says:

    Panenko skákavá, právě jsme dojedli a s chlapem jsme vylízali i talíře 😀 Moc a moc děkuji za perfektní recept, podle kterého by se měla řídit nejedna restaurace!!!
    A jak všichni psali již přede mnou, recept vyšel prostě perfektně dle popisu!

  44. Dobrý večer Flo, plánuji domácí oslavu a lámu si hlavu čím hosty pohostit a narazila jsem na Váš recept, který mě nadchl. Ale křidélka nejsou zcela má oblíbená vzhledem k tomu minimu masa. Můžu použít i kuř.paličky? Případně je potřeba péct na více C ?

    1. Určitě to půjde. Flo.

  45. Martina says:

    Flo, děkuju za další úžasný recept! Vždycky jsem se u pečení kuřete snažila o tenhle mazlavý křupavý zázrak a nikdy se mi to nepovedlo jako teď. Doplnila jsem to batátovými hranolkami a dipem z nivy, můžu jen doporučit!

  46. Kateřina says:

    Ahoj Flo, prosím poraď. Marináda mi z křídel stekla na plech a naprosto se přiškvařila. Píšeš „zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte 5 minut“, mojí troubě docela trvá, než zvýší teplotu ze 120 na 200 stupňů a za 5 minut to ani nestihne. Mám teda křídla vyndat a čekat až tam bude 200? A jak je možné, že se ti med se sojovkou se ani po 10 minutách v 200 stupních na plech nepřiškvaří? Díky moc.

    1. Kači, možná příště zkus teplotu zvyšovat postupně ke konci té pomalejší fáze. Třeba 15 minut před koncem na 140, 10 minut před koncem na 160, 5 minut před koncem na 180. Pak plynuleji uvidíš, jestli třeba tvoje trouba už při 180 nedosahuje vyšších vnitřních teplot, než se tváří. Pracuj s tou marinádou, neboj se každé 2-3 minuty přelévat, pokud se připaluje moc rychle, budeš i ty muset být rychlejší a trouba trochu mírnější.

  47. Dobrý den, můžu se prosím zeptat, mám vaše tři kuchařky a v žádné z nich jsem nenašla tento recept, ani podle surovin, ani podle názvu. Mohla by jste mě prosím navést, jak ho najít. Mám raději tištěné recepty než ho pořád hledat na netu.
    Děkuji za odpověď.

    1. Jani, v žádné kuchařce tato křídla nejsou. Není možné, aby obsah blogu a knížek byl stejný – naopak se snažím, aby byl rozdílný. Nepřijde mi fér, aby obsah, který je tu zadarmo, byl zároveň v placené podobě v knihách. To bych se hodně styděla a navíc to nedává logiku.

      Na blogu se můžu jednomu jídlu věnovat do nejmenšího detailu, to by kniha neunesla; a naopak v knihách je větší rozmanitost receptů, poskládaných do logických celků, které jsou založené na nějaké společné myšlence a navíc jsou provázané i navzájem, každá moje kniha vede čtenáře odněkud někam a snaží se mu pomoci s konkrétním problémem – to zase nejde na blogu.

      Čili takových receptů, které se neshodují, je tu většina. Blog a knihy se doplňují a nekopírují. Na blogu je kolem 250 receptů, zatímco v knihách přes 800. Pokud máte raději tištěné recepty, právě proto je u každého blogového receptu tlačítko vytisknout, které vytiskne pouze recept bez doprovodného textu, navíc recept správně naformátovaný a bez plýtvání tonerem.

  48. Veronika says:

    Dnes jsem křídla dělala vůbec poprvé. A protože Vaše recepty mě ještě nikdy nezklamaly zkusila jsem tyto. No… jsou famózní. Přítel se oblizoval až za ušima. Děkuji!!!

    1. Děkuju za ohlasy, Veroniko. Flo.

  49. Jitka Jirda says:

    Milá Flo, dneska jsem křidélka upekla a jsou jedním slovem FAMÓZNÍ? mám je jako překvapení pro kamarádku k narozeninám a vím, že jsem je nedělala naposledy. Děti tady okolo nich tanci a vím, že kdybych je nehlídala, pro kamarádku mi nic nezbyde. Chutnají skvěle, vypadají skvěle a voní taky skvěle.
    Peču k nim ještě domácí chléb a mám i bbq omáčku pikantní a jemnou a dip že zakysané smetany a už se na ně vážně těším.

  50. Moje poprvé a hned trefa. Manžel chválil několikrát a to je vážně poklona. Když pro recepty chodím sem nebo do tvé knížky, je to sázka na jistotu. Je to super pocit, být královnou kuchyně 🙂 Díky Flo.

  51. Můj naprosto nejoblíbenější recept a už jsem to dovedl k dokonalosti ?? Zjištění: určitě doporučuji domácí med. S kupovaným marináda na konci zůstává řídká a zážitek není takový jako s marinádou zhuštěnou… Děkuji!!

  52. Zdravim, kridla jsem delal a mela velky uspech. Abych porad ale neopakoval tu samou omacku, mohu dostat tip na nejake jine? Takove, ktere staci pridat ke kridlum az ke konci peceni, presne jako v receptu. nerad bych neco spalil nebo pripravil ve zlych pomerech. Dekuji krasne a preji hezky den 🙂

  53. Dobrý večer Flo,
    Křídla vypadají velice lákavě, ale zaujala mě spíše ta druhá marinada. Bylo by mozne dopsat postup jak na ni? Pomery surovin? Moc dekuji

    1. Terezie says:

      Měli jsme v mrazáku pár křídel a když jsem rozhodla,že je upeču, tak bylo jasné že jedině podle vás, to je vždy sázka na jistotu! Byly skvělý, snad nejlepší co jsem kdy měla! Už nemusím hledat další recepty na křídla, lepší už totiž nenajdu, díky 🧡

  54. Dnes budou k večeři z domácích brojlerů + 11 Krakonoš, už se těším. Dík za recepty.

  55. Eliška says:

    Dobrý den,
    Vaše recepty jsou proste geniální, doma už nevařím podle ničeho jiného ?.

    Chtěla bych se zeptat, zda se da varianta křidélek bez marinady pect i v horkovzdusne friteze?

    Děkuji za vše co děláte ☺️

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close