Proč jsem první guláš vařila tři dny

Paní Zatloukalová, jak to bylo s tím vaším prvním gulášem? Opravdu jste ho vařila tři dny? Není to na guláš trochu moc?

KPD gulas

Kdysi dávno jsem se v jednom rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přiznala, že mé první opravdové uvařené jídlo byl guláš. Že jsem vůbec netušila, jak ho uvařit, takže jsem dlouho, předlouho hledala podrobný recept, porovnávala postupy, ptala se, řešila důležité rady do života.

Cibule přijde dvakrát víc, než masa, nebo dvakrát míň? A dává se do hrnce před masem, nebo až po něm? Podlít do poloviny, nebo úplně zalít? Bude stačit voda místo vývaru, který nemám? Jak dlouho bude trvat, než to maso změkne? Jaké hovězí mám koupit? Zahustit jíškou, chlebem, moukou, nebo nezahušťovat vůbec? Dochutit česnekem na začátku, nebo až nakonec? Mám si na to vzít dovolenou, nebo to zvládnu za večer?

Tahle nezbytná počáteční rešerše, pramenící z nejistoty, tenhle můj soukromý výzkum, který měl aspoň trochu zaplašit strach, že jsem nikdy nikoho neviděla vařit guláš, tohle vyptávání a hledání mi zabralo přesně tři dny. Uvařit guláš podle svých poznámek pak další tři hodiny. Protože se mi fakt povedl, dalo mi to jistotu: podobným postupem zvládnu jakékoli jídlo!

Jak uvařit guláš

Dnes to máte jednodušší, kouknete na YouTube, podíváte se nějakému profíkovi pod ruce a víte. Nebo si zajdete do nějaké kuchařské školy na kurz guláše. Případně si koupíte Kuchařku pro dceru, protože tam jsem všechno svoje počáteční kuchařské objevování zapsala, abyste to nemuseli hledat znovu.

Jenomže já jsem tehdy takové zdroje neměla – a není to zas tak dávno, abyste si třeba nemysleli, že už jsem stará! Měla jsem jen kuchařky, kde se instrukce na guláš smrskly do dvou krátkých řádek, z toho jeden byl na výčet surovin. Diskuze o vaření na internetu se teprve rozjížděly. Videa neexistovala. A moje máma hovězí guláš nikdy nevařila.

Čekáte, jaké ponaučení z toho na vás vybafne?

Doteď jsem se za svou začátečnickou neznalost a nezkušenost nezačala stydět. No tak jsem se doma nenaučila vařit, a co má být? Zase umím dobře integrovat a baví mě sčítat nekonečné řady. Sínus, kosínus, jsem promovaná inženýrka, tak nemůžu hned umět všechno, ne? Najděte mi ženskou, která už v šestnácti letech obrací palačinky ve vzduchu, tříchodovou večeři zvládne během jedné hodiny, a která si jen tak pro zábavu jezdí na krajská kola jakýchkoli vědomostních olympiád nebo hraje v symfonickém tělese většího než vesnického významu. Pochybuju, že o nějaké takové víte.

Je to buď duševní strava, nebo pozemská strava, ale těžko se v jedné osobě sejde obojí v mladickém věku.

Důležité je, že jsem se nebála s tím něco dělat.

Důležité je, že jsem hledala rady tak dlouho, až jsem je našla.

Důležité je, že mě napadlo věci zkoušet, a ne jen listovat kuchařkami a říkat si, jaké by to bylo krásné, kdybych uměla tohle a ještě támhle to.

Takže se, prosím pěkně, nestyďte, když něco nevíte nebo neumíte. I kdyby všichni kolem dávno věděli a uměli. I oni se narodili nazí a bez zkušeností. I je to musel někdo naučit. Nevěřte jim, když říkají, že vařit je přece snadné a nemusí se o tom vůbec přemýšlet.

Máte oproti nim jednu velkou výhodu. Vaše hlava je teď otevřená a připravená učit se nové věci. Oni mají naopak pocit, že už všechno umí. Za pár dní, týdnů nebo měsíců poznáte, že zas tak moc toho třeba neumí a že dost možná opakují pět stejných jídel pořád dokola. Sice s jistotou, ale bez invence a inspirace. A že jste je předběhli.

Abyste teď nasytili svou hlavu, přidávám seznam svých oblíbených zdrojů, kam jsem se ráda obracela pro radu a pro povzbuzení, když jsem potřebovala:

  • Velká domácí kuchařka – Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů (Slovart Praha 2002)
  • Basic Cooking – Sabine Sälzerová, Sebastian Dickhaut (Ikar Praha 2002)
  • Kuchařka pro nekuchařky – Gisela Krahlová (Albatros Praha 2003)
  • Péťa Vařič – Petr Hora (Práce Praha 1979)
  • Nigella Lawson se svou svůdnou lehkostí ve vaření (všechny její knížky a videa)
  • Jamie Oliver se svým přístupem k čerstvým surovinám (všechny jeho knížky a videa)
  • Silver Spoon (Phaidon Press Londýn 2005)
  • Step-by-Step Cooking – Gary Rhodes (Ebury Press Londýn 2001)

Budu ráda, když i vy se se mnou podělíte o místa, knížky a osobnosti, které vám vždy poradí, když to potřebujete. Kde se inspirujete, když tápete, nevíte a potřebujete nakopnout?

Já vám za to prozradím můj recept na guláš, který se stal slavným, protože jsem ho vařila tři dny.

Guláš podle Kuchařky pro dceru

Množství: 4 porce

Mnoho lidí přísahá na holý vystrčený pupek, že skvělou chuť guláše dělá velké množství cibule. Všemožná doporučení se točí kolem jistého poměru: dva díly masa na jeden díl cibule. Máte-li v úmyslu zpracovat jedno kilo masa, vezměte tedy půl kila cibule. Cibule s sebou ale přináší nasládlou chuť, a tak mnozí pro změnu tvrdí, že jí guláše snese mnohem méně, nanejvýš jednu na celý hrnec. Také jsem si na tuto záležitost potřebovala udělat vlastní názor, po troše experimentování jsem však kauzu gulášové cibule uzavřela s překvapivým závěrem. To, co se na chuti nejvíce podepíše, vůbec není cibule, ale způsob osmahnutí masa. Sledujte postup a guláš budete mít jedna báseň.

Suroviny

  • 750 g hovězí kližky
  • 3 velké cibule
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 vrchovaté lžičky dobré mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso omyjte pod studenou tekoucí vodou, osušte papírovou kuchyňskou utěrkou a nakrájejte na dvoucentimetrové kostičky. Silné šlachy a kusy tuku přitom odstraňte pryč, stejně jako veškeré případné úlomky kostí. Přiveďte k varu půl litru vody a udržujte ji horkou.
  2. Ve velkém hlubokém hrnci začněte rozehřívat sádlo. Jakmile se v něm začnou na dně objevovat malé bublinky, přidejte nakrájenou cibuli. Míchejte vařečkou asi dvě minuty, a to pouze na středně silném plameni, tuk by měl kolem cibule lehce pěnit a způsobit, že za tuto dobu cibule změkne a začne průsvitnět. Zvyšte žár plotýnky na maximum a přidejte maso. Občas promíchejte, aby se nepřipálilo a nepřichytilo ke dnu. Zpočátku se z několika stran osmahne dohněda, avšak poté začne pouštět šťávu a bude se v ní dusit. Nechejte stále silný plamen a občas maso promíchejte, tekutina se postupně odpaří. Čím méně jí bude v hrnci, o to usilovněji míchejte. Nakonec se začne maso lesknout tukem, to když už se veškerá voda vypařila. Míchejte ještě nejméně minutu, ale raději víc, aby se co nejvíc ze všech stran osmahlo. Vypněte plotýnku a postavte hrnec stranou.
  3. Na osmahnuté maso nasypte papriku a dobře promíchejte, aby se rozpustila v tuku. Kdybyste tento krok uskutečnili na rozpálené plotýnce, hrozí, že se paprika začne smažit a rychle zhořkne. Opaprikované maso zalijte hned vzápětí horkou vodou, mělo by být ponořené jen o trochu více než do poloviny. Přidejte sůl a kmín. Zakryjte poklicí a nechte na velmi mírném ohni dvě hodiny dusit. Pokud poté maso ještě nebude dostatečně měkké, pokračujte v dušení další půl hodiny až hodinu, popřípadě i déle podle potřeby a kvality masa. Není nic výjimečného, když guláš na plotýnce stráví i čtyři hodiny. Pokud ani potom nebude maso podle vašich představ, vzdejte to. Koupili jste si maso z dost starého zvířete a změknutí se tentokrát konat nebude.
  4. Mouku odměřte do hrnku a do dvou třetin zalijte studenou vodou. Vidličkou nebo malou metličkou rozmíchejte všechny žmolky. Přidejte dvě až tři lžíce horké šťávy z masa, zamíchejte a přes malý cedník vlijte do guláše. Ihned dobře rozmíchejte a nechte vařit ještě 15 minut na mírném ohni. Nezapomeňte poté nejpozději každých pět minut zahuštěný guláš promíchávat, jinak se bude připalovat ke dnu hrnce.
  5. Prolisujte česnek a společně s majoránkou přidejte do hotového guláše. Důkladně promíchejte a pokud je to třeba, ještě přisolte.
  6. Guláš nechte částečně přikrytý (ne úplně, jinak může zkysnout) v chladu uležet do druhého dne. Podávejte tradičně s pečivem nebo houskovým knedlíkem.

 
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Veronika Kamarádová says:

    Guláš jsem už zvládla, připravuji samuraj a je náš oblíbený

    Verča

    1. Veroniko, to je zajímavé, jak se dělá guláš – samuraj? Prozradíte?

  2. Co prosím přesně znamená, že by maso po zalití mělo být ponořené jen o trochu víc než do poloviny? Poloviny čeho? Výšky sloupce masa, poloviny vrchních kousků, nebo naopak by mělo být vody nad masem ještě polovina jejího objemu? Díky za recept.

    1. Do poloviny výšky, kterou v hrnci dosahuje maso.

  3. HanušKA says:

    Dobrý den, paní Zatloukalová,
    i přesto, že mám dva Vaše knížky načtené, se zájmem jsem si přečetla tento recept na guláš. Ne sice hovězí, ale vepřový guláš, bylo jedno z prvních jídel z masa, které jsem se naučila vařit.
    Do guláše nedávám kmín (nemám ráda) ale pepř (mám moc ráda), moji strávníci si už zvykli.

    1. Do guláše se zcela jistě dá schovat mnoho věcí. Pokaždé je jiný a pokaždé se dá přizpůsobit chutím rodiny. Přesně jak píšete. Guláš je jídlo, který si každý musí doladit po svém, proto neexistuje nejlepší recept na něj. Existuje jen základní rámcový postup, který je třeba dodržet. Pak už se chuť a barva jídla vylíhnou takřka samy.

  4. Vendula says:

    Hmmm, dělám guláš trošku jinak, možná složitěji, vznikne víc nádobí, ale přijde mi, že z něj takto vyždímám opravdu maximum. Dám si festovně rozehřát velkou pánev (nebo v mám případě raději dvě střední), přidám trochu sádla nebo oleje (co se brzy nepřepálí – řepkový, arašídový), a očištěné a osušené maso(zavčas vytažené z lednice, aspoň 30min, aby nemělo teplotní šok) na něm velmi prudce zatáhnu a nechám vybarvit skoro dohněda. Pokaždé na pánev dávám zároveň jen pár kostek, aby se maso opravdu opékalo a nedusilo v puštěné šťávě. Pak ho vyndavám a nechám odpočinout na talíři vedle (nejlíp přiklopené). Pánve vytřu papírovou utěrkou. Pak teprv rozehřívám další tuk a na něm cibulku, pak papriku, trošku kmínu, vrátím maso, přidávám podrcených pár kuliček pepře a nového koření (nebo lze dát do kovového sítka a nechat „louhovat) aby strávníci nemuseli lovit kuličky. Dál už postupuji jak je v receptu, tedy krom majoránky a česneku, ten u nás nedáváme 🙂 Jo a u nás se říkává kolik masa, tolik cibule (já teda ale toto nedodržuji, protože u krájení cibule opravdu silně brečím); a známý ze Slovenska, expert na maso, zas říká že cibulka na guláš by se měla úplně rozpustit – takže ten ji opravdu nechá úplně zkaramelizovat a pak teprv pokračuje s masem.

    1. Vendulo,
      to, co píšeš, je samozřejmě ten úplně nejlepší možný postup, díky, že jsi ho zmínila. Každý kousek masa dostane šanci se zprudka opéct ze všech stran. A když se maso předem obalí v hladké mouce, získá ještě o něco lepší odpich a navíc pak není potřeba řešit konečné zahušťování.

      Pokud dělám kotel guláše, tak se mi u toho nechce tak dlouho stát a raději maso nahážu do hrnce najednou a čekám, až se vydusí na tuk. Alternativně ho velmi zprudka opeču v troubě, protože tam se dá rozložit v jedné vrstvě na velký a hluboký plech.

    2. Vendula says:

      ááá, finta s troubou, to mě nenapadlo, připíšu si k poznámkám 🙂

    3. :-)))
      maso do trouby samozřejmě předem nasolit a potřít tukem, aby se líp opeklo.

    4. Markéta says:

      Dobrý den, osmahnout kostky po pár kusech je dobrý nápad. Vrtá mi ale v hlavě, proč vytíráte pánev před smažením cibulky. Nedal by konečnému guláši tento olej od masa taky trochu chuti?

      1. Markéto, máte pravdu, není třeba se tohoto dogmatu držet a tuk může v pánvi zůstat. Vadit totiž můžou přípečky z masa, které se začnou připalovat, pokud to člověk neuhlídá, proto to vytírání pánve.

  5. Dobrý den, Flo,
    musím začít psát komentář znovu, neboť jsem se nad povídání o guláši tak rozdováděl, že jsem si kolenem vypnul počítač. V úvodu předešlého jsem konstatoval, že bývalo kdysi pověděno, nejlépe se prý pozná kvalita hospody či restaurace podle toho, jaký mají guláš…
    Vzpomínám, že před, jak pravím, bratru počítáno, pětapadesáti lety, fajnšmekři, projíždějící stanicí Suchdol nad Odrou, zde vystoupili z vlaku, v tamní nádražní restauraci si dali guláš /pochopitelně s pivem navrch/ a pokračovali dále dalším spojem.
    Stejně tak houbaři, vracející se ze slovenských hor, zase využívali ke gulášovému potěšení restauraci hotelu v Mostech u Jablunkova – smůlu měli řidiči v době, kdy nebylo k mání nealkoholické pivo.
    Tolik ke guláši odjinud, teď k tomu vlastnímu. Tedy, když guláš, tak z kližky. Cibule dávám skoro tolik, co masa, rozhodně na sádle, zesklovatět, nebo, jak správně praví Vewndulin expert, až zkaramelizovat. Nevěřím na gulášová koření a dochucovadla, poctivá paprika, hrubší sůl, další koření jak kdy, pepř, nové koření, zkusila jste někdy kuličky jalovce?
    Maso maximálně vydusit, hlídat, míchat. Onehdá jsem si přidal malilinkatou vysušenou ostrou „svíčičku“, bez jader, někdy experimentuji, tu s kapií, jindy s rajčetem. Nezahušťuji, není třeba, cibule udělá své, někdo doporučuje chlebovou kůrku. Co nemohu opomenout, je na hotový guláš další cibuli, tentokrát na kolečka, syrovou, zkusil jsem i kroužky osmažené, zase na sádle. Příloha? dávám přednost dobrému, domácímu chlebu, nebo se takovému aspoň podobajícímu /jednou za tři týdny jej vozí k nám na farmářský trh/, jinak má žena na mé úsilné žádání/ znáte tu pohádku, tam bylo ještě štičí rozkázání/ udělá domácí dalamánky s chlebové mouky.
    A ještě poznatek, dělat guláše raději víc, nejlepší je prý ten ohřívaný, co jsme si nechali na zítra.
    Přeji hezký den!

    1. Děkuju za nádherný komentář!!! Škoda, že jsem tu gulášovou turistiku nezažila na vlastní kůži. Flo.

  6. Flo, zapomněl jsem se zmínit, „objevil“ jsem Vás také v mém oblíbeném magazínu „ČD pro Vás“, ač příliš vlakem nejezdím, nelituji času a pro tento zajímavý měsíčník se rád projdu na naše nádraží, navíc o to raději, že tu nacházím i Vaše další, zajímavé recepty .

    1. 🙂 a jak to tak vypadá, příští rok budou pokračovat, právě s redakcí ČD pro vás jednám o tématech na rok 2015.

  7. Dnes jsme měli k obědu guláš podle tohoto receptu a byl opravdu luxusní!! Kdysi jsem ho dělala podobně, hlavně dlouho, ale musela jsem přidávat směs gulášového koření nebo masox, a už to nebylo ono…ale tady jen čistě koření a sůl a bylo to vynikající…Děkuju za recept a už se těším, až vyzkouším další.

    1. Petro, rádo se stalo, je to jeden ze základních okamžiků v kuchyni, když si člověk uvědomí, jak udělat tmavý a silný guláš bez průmyslové pomoci. Jsi šikovná! Flo.

  8. Jarka Kanová says:

    Ahojky, tak z guláše jsem osobně měla docela respekt a dlouhou dobu jsem si na něj netroufla. Měla jsem v podvědomí ten lehce pikantní od babičky….
    První pokusy nebyly nic moc, ale teď už jsem se hodně zlepšila. K tomu mám vyzkoušený karlovarský knedlík 🙁https://www.dommo.cz/Magazin/Recepty/Recept-na-pripravu-Karlovarskeho-knedliku)
    A v neděli je vždycky v bříšku jako v pokojíčku :-))

    1. Jarko, no vidíš, a taky jsi to zvládla. Díky za odkaz na dobré knedlíky.

  9. Petra says:

    Flo,
    guláš podle Kuchařky pro dceru mám za sebou a musím pochválit tipy 🙂 Tak tmavý guláš se mi ještě nepovedl jako ten podle tvého receptu.
    … jen knedlík musím ještě vyladit …
    Jinak já miluju mamčin guláš – „svratečák“ , z vepřového, s kolečky cibule a hlavně s bramboráčky. Mňamka.
    P.

    1. Och, úplně ten svratečák s bramboráčkama vidím! Řekla bych, že spadá do kategorie jídel „dvě porce jednomu nikdy nestačí“.

  10. Stanislav says:

    Dobrý den, vylepšuji si své kuchařské dovednosti a kuchařka pro dceru je mi cenným zdrojem informací. Oceňuji, že někoho konečně napadlo spolu s receptem uvádět i kuchařskou technologii přípravy. Co se týče receptu na guláš, mě přijde rozmíchat mouku s vodou bez hrudek poměrně pracné – spíše tedy moukou zapráším guláš a pak rozmíchám.

    1. Stanislave, a to tam při tomhle postupu nemáte hrudky? Když něco zaprášíte a rozmícháte a je v tom nejen tuk, ale i tekutina, tak jsou hrudky obvykle zaručeny.

  11. Milá Flo, tak i já se konečně přidám k tématu guláš:-).Sice jsem dělala houbový, ale dělala jsem ho jako ten klasiký. Akorát při odstavení jsem místo papriky přidala houby. Ani majoránku s česnekem jsem nedávala i když, teď když se nad tím zamyslím, česnek by mi tam asi nevadil.
    Maso okořenit až po nějákem čase co už je v hrnci, by mne nenapadlo. Byla jsem zvědavá, jaké to pak bude. I kousky masa jsem dělávala menší a jelikož děti maso nikdy moc nevyžadovali, dávala jsem ho méně. Cibuli dělat pozvolna jsem také neznala a vždy jsem zalévala maso více než píšeš Ty. A taky jsem automaticky používala bujony. Všichni to jedli a fakt myslím, že jim to i chutnalo jako mě. Ale jak už jsem se Ti jednou zmínila v emailu, říkala jsem, že neumím vařit bez bujonu. Takhle jsem se to naučila od mamky, tchýně a vůbec všude v okolí a až poslední dobou zjišťuji, že kromě toho, že to není zdravé, že jsou i lidi co vaří bez nich a že to tedy jde. V tu chvíli jsem si uvědomila, že já bez nich vařít neumím :-(. Taky jsem se Ti přiznala na Tvůj dotaz, co od Tebe a emailového klubu očekávám, že to je právě tohle. Naučit se vařit bez bujónů. A toto byl můj první guláš bez něj. A ještě k tomu měl velký úspěch a ohlas. Dokonce bylo řečeno, že lepší guláš snad nejedli. Přemýšlela jsem, v čem to vězí a myslím, že je tam spousta důležitých věcí, které jsem nedělala a tedy jinak než s bujonem, jsem to dochutit ani nemohla. Například málo masa a moc vody při dušení…..a vůbec moc vody i na konci.Co jsem měla akorát nyní problém, kolik mám dát vody na zahuštění toho guláše. Tak jsem udělala trochu a postupně to ladila…………A povedlo se.Díky Tobě. Příště zkusím ten s paprikou.

    1. Takový guláš je oči otevírající, viď? 🙂

      S tou vodou jsi to udělala dobře. Zkoušela jsi a přišla jsi na to sama, kdy přestat přilévat. Nesmíš si zkazit ani chuť, ani hustotu.

  12. Tak milá Flo jinak jsem už dělala i ten opravdový podle receptu výše uvedeného a byl opět skvělý. 🙂

  13. Patricie says:

    Děkuji za recept na guláš, chci se pouze zeptat, může se dolévat voda během dušení masa? Jak je obecně známo, při dušení se část vody totiž odpaří, to by guláše moc nebylo. 🙂

    Děkuji za odpověď.

    1. Patricie, samozřejmě se dolívat může. Když ale budete dusit pod pokličkou, jak se to tak už obvykle dělá, tak se nemá voda kam odpařit a dolévání není potřeba.

  14. Tak a je hotovo. Zpočátku jsem si myslela, že se mi to nepovede. Ale v momentě, kdy maso konečně pustilo šťávu a já míchala a pozorovala, jak se tekutina odpařuje, mě ten guláš začal bavit. Malinko víc jsem navršila lžičku se solí, ale stačilo přidat trochu vroucí vody na konec a je to parádní gulášek. Přidala jsem pár kuliček pepře a bobkový list. Je hrozné, že tu dobrotu budeme jíst až zítra…Dám ho vychládnout a začnu se chystat na noční službu. Ráno muž vytáhne z mražáku můj domácí knedlík a v poledne se do gulášku pustíme. Už aby bylo zítra…

    1. No páni! Zní to jako úplné umělecké dílo. Tak si nechte chutnat.

  15. Patricie says:

    Dobrý den,

    v září jsem se tu ptala na dolévání vody během dušení. Nenechala jsem se zlákat svou představou a udělala jsem guláš přesně podle Vás. Moc často se nechválím, ale měl opravdu úspěch a všem moc chutnal. 🙂
    Teď jeden oříšek, který bych chtěla také rozlousknout, protože se mi zatím nedařilo. Jak na opravdu dobrou, gulášovou polévku? Píši Vám sem, protože si myslím, že se bude dělat podobně, jako právě guláš, ale jedla jsem gulášovou polévku i s mletým masem a také nebyla špatná.
    Jak ji, prosím, děláte Vy? 🙂

    1. Patricie,
      tak to jsem ráda, že se guláš takhle skvěle zadařil.

      Co se týká polévky, tam je to trochu složitější, protože neobsahuje dost surovin, které by jí daly silnou a výraznou chuť. Je bezpodmínečně potřeba použít vývar. Dost často se nahrazuje bujónem v kostce, ale podle toho to potom taky chutná. To mleté maso občas dost pomůže a pokud se dobře opeče do základu, není ten vývar nakonec ani potřeba. Třeba o tom jednou napíšu článek. Určitě jsem buřtgulášovou polévku zařadila do některé ze svých kuchařek, jen teď přesně nevím, do které.

  16. Flo.
    Včera jsem vařila vepřový guláš a zvolila jsem stejný postup přípravy.
    Ale zřejmě mi ujela ruka s moukou byl dost hustý, ale jinak chutnal.

    1. Iveto, tak to jsi šikovná, mám radost, že sis poradila se záměnou masa. Jasně, že to funguje i na jiné druhy.

  17. Ahoj Flo,
    Mas nejaky trik, jak nalozit s masem zmrazenym? Reznici tu v Holandsku jsou totiz pomalu, tak nakupujeme v Nemecku a hodne mrazime. Masova jidla nemam zmaknuta, jsem priznivce zeleniny, ale zbytek rodiny to vidi jinak :-))) predem dekuji za tip…

    1. Ivano, rozmrazit přes noc v lednici. Někdy to chce noc a den, pokud je maso hodně velké a lednice dost vychlazená.

  18. Guláš děláme často, postup mám stejný, a navíc se mi osvědčil pomalý hrnec, do kterého maso přemístím po pořádném osmahnutí s cibulí na sádle a maďarskou paprikou
    . V pomaláči ho dělám buďto 4 hodiny na high nebo 8 hodin na low( vyšší a nižží stupeň) . Musím dělat vždycky várku jako pro regiment, neboť sníst guláš už první den by byl hřích, nejlíp chutná odleželý. A nemusí k němu být ani knedlík, i když domácí hrnkový taky není k zahození.:-)
    Věra

  19. Tak jsem dnes vyzkoušela guláš podle tohoto receptu a dobrý :-). Dosud jsem hovězí guláš vždycky vařila podle osvědčeného receptu od táty, mimo jiné se tam do základu dává ještě rajský protlak a taková naše rodinná specialita „ňahňo“ (lepší název nemáme, je to z rajčat, jablek, cibule a koření, nejvíc se to blíží asi nějakému čatní), dává to zase trochu jinou chuť. Ale tenhle „základní“ je taky moc dobrý, podobně ho dělám z vepřového. Jen na zahuštění nepoužívám mouku, nýbrž chlebovou strouhanku, to se mi osvědčilo nejlépe.

    1. Ňahňo mě moc pobavilo, musí to být parádní rodinná surovina, Jani.

  20. Taky se chystám udělat tenhle guláš,věřím že bude minimálně dobrý…Zatím jsem ho vždycky dělala v tlakovém hrnci,bez vody,jen maso,cibule koření,nemusel se ani ničím zahuštˇovat.Tak by mě zajímalo pokud by se tvůj guláš dělal v tlakáči,jesli by v tom byl pak rozdíl?

    1. Evi, pokud by se přizpůsobila doba dušení, tedy podstatně zkrátila, tak v tom až tak velký rozdíl nebude. Maso se může začít vlivem velkého tlaku uvnitř hrnce dřív rozpadat na vlákna, ale jinak to bude k jídlu, to nemusíš mít obavy. Jen to závěrečné provaření mouky už musíš hlídat a nemůžeš zavřít zahuštěný guláš znovu do papiňáku, jinak se mouka chytne.

  21. Dovoluji si podotknout, kdo vezmu guláši tuk, vezme mu duši.

  22. Nevím jestli se to smí, ale přidám ale Link na Bunteruv guláš, jak se vaříval v dřívějších dobách.
    http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=74&t=837

    1. To je milá vzpomínka a milé doplnění, díky! Flo.

  23. Radek Král says:

    Zdravím všechny milovníky vaření a guláše zvláště. Popíšu co možná nejsrozumitelněji můj guláš. Kmín v guláši by vám neodpustil ani ten nejsmířlivější maďar. Maďaři říkají, že to co nazýváme gulášem je vlastně perkelt. Původně guláš bylo něco jako ragú, jídlo z jednoho hrnce a byly v něm i brambory.
    Takže, opepřenou a osolenou hovězí kližku na kostky opékám na sádle v kastrolu a vydusím do tuku. Pak zaleju troškou vroucí vody, aby se odvařil přípek a znovu vydusím. Tímto postupem dosáhnu opravdu silného základu pro guláš. Mezitím si na jiném kastrolu osmažím cibuli tak akorát do zlatova. Současným opracováním masa i cibule v jednom kastrolu nelze uhlídat jedno nebo druhé. Zpravidla dojde ke zuhelnatění části cibule. Do hotového základu vmíchám červenou papriku nejvyšší kvality. Orestuju cca 20 sec., aby se změnila syrová chuť práškové papriky. Přidám hotovou cibuli, a celé to dusím do měkkého stavu. Nakonec přidám na proužky zelenou slovenskou papriku, česnek a majoránku. Nechám ještě asi 15 minut táhnout a silný tmavý guláš je hotov. Pro žlučníkáře jest toto jídlo jedem.

    1. Díky za vaši verzi guláše a za doplnění souvislostí, Radku. S čerstvou paprikou to musí být lahoda.

  24. Vlaďka says:

    Flo, tenhle recept někdy zkusím, až budu sama doma. Guláš u nás vaří muž, dává tolik cibule, kolik je masa a pokaždé ho uvaří tak sladký, že se nedá jíst.

    1. Jo, to chápu, když se cibule pořádně opeče, tak je sladká skoro jako džem 🙂 Tak ať se ti guláš zadaří přesně podle představ! Flo.

  25. Milá Flo,

    budu asi za barbara, ale můžu zkusit Tvůj guláš i se zadním hovězím ? Vím, že se správný guláš dělá z kližky, ale já mám raději libové maso ????Děkuji.

    1. Lenko, samozřejmě! Vůbec nebudeš za barbara. Jde to. Já to mám taky tak raději, pssst 🙂
      Jen pozor, pokud už budeš mít maso až příliš libové, tak bude ve výsledku chutnat suše.

  26. Hello,guláš je moje chlouba 🙂 Na 1kg kližky dávám max jednu větší cibuli…víc ani ťuk !! kousky masa nejprve smažím na železné pánvy a to tak,že každý kousek masa musí mít své místo,aby se krásně osmahl…do zlatava,až skoro černa.Tento proces proběhne z 1kg masa i 5x a pokaždé vyvařím připečeninu a naleji rovnou do připraveného hrnce.Pak klasika…osmahnout cibulku též do skoro černa,přisypat trošku maďarské papriky a podlít troškou dobrého piva…po té se nechá vše provařit,aby se všechna cibulka obarvila…dál jedu asi klasicky.Do hrnce přidám nakrájený chleba (hlavně i tmavou kůrku….vařím na mírném ohni asi 2,5-3 hodiny.Nakonec se dochutí…česnek,majoránka (dobrý je někdy mlýnek 7 barev pepře místo klasického černého,dodá jinou chuť) čau a někdy se někdo stavte na pánskej guláš,který je příjemně pikantní. čáááu 🙂

    1. Moc pěkně, Marku. Čáááu 🙂

  27. Veronika says:

    Děkuji za tento recept. Vařím sice od dvanácti let, ale tak nějak lepidlově, jak jste popsala v jiném článku. S tímto receptem jsem ale guláš u nás v rodině povýšila na jinou úroveň. I maminka si moc pochutnala.
    Děkuji a hodně štěstí

    1. Veroniko, krásná zpráva, děkuju a ať se ti totéž podaří i s jinými jídly.

  28. Miriam says:

    mila Flo,
    gulasek podle tveho receptu je zatim nejlepsi co se nam doma povedl, uz jsme zkouseli nekolik receptu a podle tveho se nam varilo nejlip…no porad to neni ten krasne tmavej a chutnej jako pravej gulas v hospode nebo od maminky ;-( nevim kde jsme udelali krok vedle…dobre, asi to nebude nikdy chutnat jako u maminky protoze nepouzivam gulasove koreni nebo jine ochucovadla ale ani ta barva neni jeste uplne vytunena, no neni to ten gulas jak mas tady na ilustracnim obr. …
    Take se chci zeptat, maso jsem podlila do trochu vic jak pulky vodou a dusila celou dobu pod poklickou a pozvolna na nizkem plamenu – nevyparila se ale zacla tak nejak houstnout a prislo mi ze by to bylo malo omacky tak jsem jeste asi dvakrat dolila trochu horke prevarene vody (nevadi to?) .
    Jinak moc moc dekuji za tak „krasne“ recepty, dodavaji mi odvahu varit (v nejblizsi dobe se chystam na svickovou) a uz vim co chci k vanocum pod stromecek – kucharku pro dceru 😉

    1. Miriam, podlévání podle potřeby rozhodně nevadí! Tmavou barvu dodává dobře opečená cibule a dobře opečené maso. Nic jiného za tím není. Tak ať se ti stále v kuchyni daří.

  29. Milá Flo,
    včera se mi podařilo poprvé vyzkoušet Tvůj recept. Měla jsem kančí na guláš, tak jsem to riskla. Vlastně jsem tam ještě přidala prvním zatažení masa mrkev a řapík. celer, inspirována Jamie Oliverem a jeho zvěřinovým kotlíkem. Nicméně jsem postupovala dle Tvých pokynů a to mi jistě zachránilo společně se sestry poznámkou „když to dusíš, tak bys u toho měla být a míchat“ 🙂 Myslím, že je to můj první „guláš“.
    Troufám si říci, že výsledek je moc dobrý, ještě tedy čekám na odezvu. Ještě si musím vyzkoušet jak na koření, je docela jemný a také v téhle podobě ten jalovec by byl jistě přínos. Stejně jako Miriam jsem také lehce tápala nakolik přílívat/nepřilívat vodu při dušení. To si musím ještě „osahat“. Tentokráte jsem byla velice sporadická a guláš je spíše kašovité konzistence. Zmiňuješ rovnováhu mezi přidáním vody a udržením chuti. Asi jediné, co mohu je přidávat vodu pomalu a prostě si to vyzkoušet, že?
    Děkuji za Tvou inspiraci, nedocenitelnou pomoc a podporu..
    P..

    1. Pavlo, přesně tak. Maso se dá zalít nejvýš do té výšky, aby ho voda těsně zakryla, a při odpaření dolévat. Když ho zaliješ víc, naředí se chuť. Pokud chceš víc šťávy, je potřeba dolévat vývarem, který sám o sobě už nějakou chuť má.

  30. Martin Tuma says:

    Prave ted ho varim a dusim a dusim a dusim,uz ted vypada uzasne a krasne voni,dekuji za uzasnou inspiraci,vsem preji krasny den.

    1. Martine, díky za důvěru v recept a přeju spoustu dalších, notně vydařených gulášů.

    2. Prosím, jak postupovat, kdybych chtěla zahustit chlebem?

      1. Dovolím si odpovědět za Martina, třeba mě doplní, pokud dotaz uvidí. Z krajíce chleba okrájet a odstranit kůrky, střídku natrhat na kousky, vhodit na závěr do guláše a povařit, dokud se chleba nerozvaří a nespojí se šťávou. Takto zahuštěný guláš rychle kysne, pozor na to při chlazení a skladování. Chladit co nejrychleji, občas přitom míchat (neolíznutou!) lžící, skladovat opravdu v chladu, nespoléhat jen na teplotu na chodbě nebo ve sklepě.

  31. Julianna says:

    Milá Flo já doma guláš moc nedělám protože ho nějak nedokážu dochutit,ale s tvým postupem to zkusím už se těším jestli bude chutnat příteli protože on ho dělá jen přes léto jako kotlíkový a ten je perfektní jenom přidáváme pálivou papričku nebo čili a samozřejmě je tam pár větších kousku brambor nezahušťuje.

    1. Věřím, že to skvěle dopadne a budeš mít úspěch. Flo.

  32. Papaaja says:

    Dobrý den, pokud bych chtěla recept připravit pro bezlepkáře (návštěva-hlídačka dětí) a mám doma jen kukuřičnou krupici/polentu, rýžovou a cizrnovou mouku, jde něco z toho možné použít pro zahuštění? A je vůbec zahušťování nutné? My vždycky vařili guláš maso-cibule 1/1 a to se jaksi zahustilo samo 🙂 Ale zase vzhledem k tomu, že kojím, ráda vyzkouším něco, kde je té cibule méně.

    1. Jana L. says:

      Dobry den, nahodou jsem varila bezlepkovou verzi a pouzila jsem dve lzice mouky „Doves Farm“ (verze plain white flour – Tesco, Kaufland). Chut super. Jen pozor, zda se, ze nezahustuje, ale opak je pravdou. Staci dve poradne plne lzice na 150 ml vodu (mnozstvi porci cca 4 az 6).

      1. Díky za bezvadný postřeh ohledně bezlepkové verze, Jani.

    2. Já bych se zahušťování v tomto případě vyhnula. Výslednou konzistenci bych maximálně tak upravila tím, že bych vyjmula všechno maso a zbylou cibuli bych lehce rozmixovala. Hodně to pomůže.

  33. Jana L. says:

    Ja ten gulas fakt zvladla:) (ted jeste ten knedlik) Rodina sjela vlastni porce + nasup. Moc dekuji za uzasne rady v postupu.

    1. Jani, obrovská gratulace!!!

  34. Přítelovi guláš tak chutnal, že ho pochválil celkem asi 5x! A jednou řekl,že je ohromen a hodně dlouho tak dobrý guláš neměl + se chlubil ještě kamarádovi, jakej guláš umím udělat :)) takže díky, hlavně za naprosto přesný popis pro začátečníky, bez něj bych to vzdala! Šlo to celkem hladce, dusila jsem 2,5h. Mám každopádně dotaz. Bylo by dobrý na konci tu omáčku ještě rozmixovat tyčovým mixérem? A taky jsem se trochu chtěla vyhnout mouce jako zahuštění (kvůli lepku), ale asi to bez ní nejde… Díky ,ať se Vám daří! (PS. Známe se osobně, zpovídala jsem Vás na diplomku před cca 8 měsíci 🙂 )

    1. Míšo, když se dělá vídeňský guláš z telecího masa, tak se nakonec mixuje a nezahušťuje jíškou. Předtím si ovšem musí člověk zahrát na Popelku a vybrat z omáčky každý kousek masa. Ale v tomto vídeňském guláši jsou docela jiné poměry surovin, takže tam takový způsob zahuštění projde. Klidně to zkuste, uvidíte sama, co vám vyhovuje a co je lepší. Já bych to nedělala, protože guláš nezahuštěný jíškou se bude vpíjet do knedlíků moc rychle a nevzhledně.

      Přeju spoustu úspěchů s diplomkou, pokud je stále ještě ve hře.

  35. Petr Vladyka says:

    Gulas v troubje ? Kdyz jo nakolik stupnu ? Merci

    1. 120-160, podle toho, jak je maso prorostlé. Libovější snese vyšší teplotu a je rychleji hotové.

  36. Patricie says:

    Když chci něco jiného, než klasický guláš, dám do základu také trochu rajského protlaku a tak v půlce dušení sterilovaný hrášek. Jinak se dělá úplně stejně a říkáme tomu doma mexický guláš. 🙂 Nejlepší je s těstovinami a posypaný trochou nastrouhaného sýra. 🙂

    1. A nebyl by ten hrášek lepší a zelenější a chutnější, kdyby nebyl sterilovaný, nýbrž mražený a přidaný až na poslední minutu dušení? Jen návrh, jinak to zní skvěle 🙂

  37. Ivana says:

    Milá Flo, právě jsem dovařila. Guláš je naprosto úžasný, a to jsem tvrdila, že nikdy neuvařím lepší guláš než maminka. Uvařím, a to díky Tobě! Super recept – žádné složité ingredience, podrobně napsaný postup, no prostě díky Tobě se to nedalo zkazit. Není to první recept od Tebe, který jsem vyzkoušela, ale tohle se povedlo na jedničku. Děkuji za úžasné recepty! Mimochodem – když jsem si přečetla, že máš 4 děti – nechápala jsem jak to všechno zvládáš. Já mám 3 a často mám pocit, že nestíhám vůbec nic. Jsi má velká inspirace! Ivana

    1. Ivano, jsi borec, díky za vyzkoušení. Mám radost, že jsi se přestala guláše obávat a že vidíš, že na něm kromě trochy práce vlastně nic není. Moje děti už jsou trochu odrostlejší, takže mi dávají víc času, než dřív. To je možná ten důvod, proč máš pocit, že toho zvládám tolik, ale věř, že mi přesto někdy tento pocit chybí 🙂

  38. Štěpánka says:

    Milá Flo,

    nešlo to jinak a pustila jsem se do svého prvního guláše. Tak jednou až dvakrát do roka míváme se spolužačkami ze střední takové naše domácí Prostřeno, je nás pět a většinou to vyžaduje docela práce pro pět strávníků vymyslet a hlavně ukuchtit tří až čtyř-chodové menu… Tentokrát jsem si řekla, že jedním z mých chodů bude hovězí guláš a kde jinde hledat inspiraci, než u Tebe.
    Maso jsem, narozdíl od receptu, opekla každý kousek pěkně zvlášt, inspirace s dušeným masem na mrkvi 😉 a pak dál pokračovala dle tvých pokynů. Akorát na závěr nebylo ani třeba zahušťovat, zdálo se mi to husté dost. Nastala noc trápení a ochraňování dobroty před mým mlsným mužem, který nechtěl slyšet, že stále není hotovo a guláš musí odpočívat. Druhý den jsem přidala ještě celou maďarskou papričku, aby byl trochu pikantní a úspěch byl na světě. Všichni strávníci se olizovali až za ušima. Díky Š.

    1. Super! Konečně Prostřeno, které má úroveň 🙂

  39. Kristyna ♡ says:

    Mila Flo,
    gulas jsem podle Tveho receptu varila o vikendu a chutove byl super. Jen tam nebyla skoro zadna stava a to jsem minimalne 4x dolevala vyvarem. Vzdycky se to rychle vyvarilo. Tak to musim priste vychytat, ale aspon nebylo potreba zahustovat 🙂
    Jo a taky jsem k nemu poprve varila kynuty houskovy knedlik a dopadl na jednicku!
    Diky a tesim se na dalsi recepty.
    Kristyna

    1. Kristyno, a měla jsi guláš přikrytý pokličkou? Jinak jsi samozřejmě skvělá, mám radost, že se ti vše podařilo na jedničku.

  40. Hana Š. says:

    Milá Flo, sleduji tvé recepty i seriál základů. Chtěla bych se zeptat, v části o dušení píšeš, že se opeče nejprve maso a potom do výpeku se přidá základ na šťávu (cibule atd.)
    U tohoto guláše dáváš maso na cibuli. Je v tom rozdíl, nebo je to jedno? Děkuji za rady. Vařím už nějakou dobu, ale tvoje inspirace je velkou pomocí.

  41. Tak jsem si přečetl ten postup vaření guláše od začátku. Tak kližku na guláš dávám hlavně kvůli šlachům a ne vykrájet a vyhodit. Kdo to nejí dá se to ořezat a do guláše dát dusit. Právě to dělá guláš gulášem. Na cibuli se maso dává až bude cibulka pomalu skoro tmavě hnědnout a ne až karamelizuje. To dělá barvu guláše. A paprika do guláše hovězího??? No snad jen trochet na konec ale hovězí guláš má být hnědý a ne červený. To je už opravdu nastavované snad i s kečupem. No nevím . No ,ale třba chutná dobře. To je vaše věc. Zahuštovat hovězí guláš moukou to je taky tak věc V. hospodské skupiny aby byl 1000% zisk.

    1. Radku,

      1. Kližka je věc osobních preferencí. Když se rozdusí, je úžasná, ale guláš lze udělat z jakéhokoli jiného prorostlejšího, nikoli libového masa.
      2. Když se dá maso až na pořádně opečenou cibuli, už to maso nikdy neopečete do dostatečně zlatavé barvy, protože cibule by se mezitím spálila, takže pak budete dohánět silnou chuť guláše nějakou jinou berličkou.
      3. Paprika přidaná na konec vaření je hádám jen nějaký fórek, že jo?
      4. O správném zahušťování jsem psala jinde (zde: zahušťování jíškou), máte pravdu, amerika je na guláš nejhorší možné řešení, nebohé začátečnici však vytrhne trn z paty.
      5. Předpokládám, že jste v hospodě nikdy nepracoval a ani jste žádnou po ekonomické stránce neřídil, jinak byste věděl, že 1000% zisk (dokonce i 1000% marže) je chiméra a žádné zahuštění moukou ji nepřivede do reality všedních dní.

    2. dobry den,

      zajimave nazory. Jen bych chtel take malinko pridat k diskuzi.
      Gulas je prapuvodem madarsky pokrm, nebot stari Hunove prinesli pokrmy, kde je zakladem smazena cibule ( obecne zelenina na tuku ).
      Jelikoz jsem hodne casto na madarske zemi a jejich gulas je fakt gulas, naucil jsem se par jejich „fintam“.
      Za prve: cibule se opravdu opeka skoro do hneda.
      Za druhe: maso se NIKDY po pridani k cibuli NEOPEKA !!! Prave proto, ze je to dusene jidlo. To je velka mylka. Gulas je duseny ve vlastni stave. Jde o to, ze maso se prida k cibuli. Stahne se teplota asi na 1/3 vykonu, maso se nesoli, jen okoreni ( pepr, bobkovy list (?), kmin, ), a zasype se na 2kg masa 5-to PL cervene sladke papriky (!). Maso se jen lehce promicha, aby koreni bylo stejnomerne rozlozene ( POZOR – NESOLIT !!! ).
      Za treti: VODA… pouze na zacatku a to na 1kg masa 4 PL vody. Voda neni nutna, hovezi aso obsahuje dostatecne mnozstvi vody.
      Za ctvrte. Gulas se pri duseni NEMICHA !!! Zajimave ale funguje to.
      Za pate: Zahusteni …. toto je krajove. Original gulas je jen o mase a stave z duseni. Na cesky gulas se az na konci doda trocha varici vody a zahusti se. Ja osobne zahustuji nastrouhanou chlebovou hurkou…
      Za seste: gulas jen s chlebem a na gulas nakrajenou ciguli

      p.s …. gulas se soli az uplne na konec !!! … a urcite nepouzivat zadnou vegetu :- )

      pekny den

      jaro

  42. Mila Flo, jak je videt tak se stale mam co ucit i kdyz vsichni tvrdi, ze varim perfektne (ale tomu ja neverim).Tentokrat jsem zkusila udelat gulas dle tohoto receptu.Tak dobry gulas jsem snad nikdy bez masoxu neudelala. Delala jsem gulas ze 4kg veproveho a 2kg cibule a doladila domaci madarskou paprikou,Jedine co jsem na recepru pozmenila je, ze kdyz jsem osmazila postupne vsechnu cibuli tak jsem ji rozemlela a pridala ke krasne opecenemu masu a papriku osmahla par vterin na rozpustenem masle a vlila do gulase, byl nadherne zahusteny a v troube se krasne udelal jen moje rodina nakonec chtela vice omacky a tak jse prilila trochu vody a malicko zahustila moukou rozkvedlanou ve vode.Vysledek fantasticky.Nyni se chystam upect hlavicku a casti naplnit kruti rolady.Cekame navstevu na oslavu mych 60 narozenin a tak se musim vytahnou Ceskou kuchyni, kterou tady v USA zna malo kdo.Jelikoz Tve recepty jsou fantasticke nebojim se, ze by se neco nezdarilo.Omlouvam se za tykani ale obcas mam problem vykat *tady se pouze tyka).Jinak bych chtela poprat krasne vanoce i Tve rodine, hlavne zdravi, stesti a Tobe hlavne mnoho krasnych receptu a obdivovatelu za Tve kucharske umeni S pozdravem Eva K
    P.S.Uz varim nyni, abych vse zvladla nebot od 21.12 do 2412 mame u nas pokazde navstevu. Jen 24 na vanoce pouze rodina Jidla musim navarit spoustu

  43. Pavel Štumpf says:

    Ahoj Flo !

    Nejsem v kuchyni úplný začátečník . Již jsem leccos udusil i usmažil, zapekl i za stálého míchání vylil do ….
    Ale zajímalo by mě jak se dopracovati k hladké šťávě u hov. guláše ? Mám na závěr kdy je maso měkké odebrat a omáčku rozmixovat !?!
    Vždy mě ve šťávě zůstanou kousky (i když malé) cibule a mám pocit né úplně hodnotné šťávy i když chuťově tato šťáva naší rodině vyhovuje.
    Jestli mohu se svou troškou do mlýna… já se domnívám, že maso na guláš by se nemělo opéct, ale po oprání, osušení a nakrájení pozvolna dusit aby pustilo šťávu, která podle mě, dělá chuť. Opravdu dusím 2 – 3 hodiny a podlévám max.1-2 lžícemi horkého “ ideálně“ vývaru, ale vždy se nezadaří; pak stačí i horká H2O.
    Zahušťuji nastrouhanou bramborou i 2my neb jeden člen rodiny má problém s lepkem.
    Nepoužívám ani masox, ani guláš.koření; papriky obě, pepř a sůl. Co komu chutná ať je jeho guláš jen jeho – ORIGINÁL !!!
    S pozdravem „Vařím špatně – vařím rád“ Pavel Štumpf

    1. Pavle, guláš nemá mít hladkou šťávu, v tom je asi jádro pudla 🙂 Šťáva ke guláši by měla mít svou vlastní strukturu, danou právě tou cibulkou.

      Pokud by měl být guláš hladký, což není úplně typické, doporučuju postupovat jako v případě vídeňského telecího guláše: https://www.kucharkaprodceru.cz/vidensky-gulas-teleci/.

  44. Pavla says:

    Flo prosím, není tam té vody málo? A to pak vůbec nepodlíváte v průběhu vaření? Zdá se mi, že tam pak zůstane spousta masa a žádná „šťáva“. Pokud jsem něco prehlídla, tak se omlouvám 🙂 Děkuji

  45. Vlaďka says:

    Paní Flo,

    jen jsem Vám chtěla poděkovat, občas podle vašeho webu něco uvařím a obvykle úspěšně, a ještě se u Vašich textů dobře bavím a směju. Tak ať se Vám pěkně daří

    Vla

  46. Denisa says:

    Konečně! Konečně recept, podle kterého se mi guláš povedl! 🙂

  47. Díky za recept,

    guláš se povedl a tento týden se chystám ho uvařit pro naši párty (10 lidí).

    Petr

  48. Guláš vypadá dobře, ale jak mám udělat, když potřebuju plný obrovský hrnec guláše?? i když mám masa 2 kg, tak tak pak musím přilít hodně vody, aby byl hrnec plný a tím zároveň asi guláš ztratí chuť.

    1. Jani, ale to je u vaření normální, že když potřebuju větší množství porcí, tak musím vzít rovnoměrně víc od všech surovin. Přece nejde uvařit kotel guláše stejným způsobem z jednoho kila masa, ze dvou kil masa nebo z deseti kil masa. Vždycky to bude chutnat jinak právě díky množství přilité vody. Prostě zachovávat poměry ze základního receptu je naprostá nezbytnost.

  49. Markéta says:

    Zkusila jsem tento recept dle knížky Kuchařka pro dceru (která je bezkonkurenčně nejlepší kuchařka), ale měla jsem jen vepřovou plec, tak jsem dala tu a dvakrát tolik papriky. A světe div se! Manžel mi sklonil poklonu takového kalibru! Prý je lepší než od jeho maminky! Jupííííííí!!!! Děkuji moc za recept!

  50. Jedna poznámka do diskuse. Finta s obalením masa v hladké mouce před opékáním, kdy se potom nemusí později guláš zahušťovat, se mi neosvědčila. Mrška mouka se pochopitelně chytá ke dnu rychleji, než se stačí pořádně opéct maso. Maso pak nejde udělat dostatečně do tmava a ve výsledné chuti to je potom znát. Doufal jsem, že se třeba mýlím a půjde to – ne ne. Vrátím se zpátky k variantě „klasické“, tj.zahuštění před koncem vaření – viz recept. Naopak zase raději opékám maso v hlubší nádobě a ne na pánvi – kvůli prskání kolem.

  51. ahoj Florentýnko, tak tento guláš jsem vařila pro přítele již dvakrát a říkal, že lepší nikdy nejedl. A to musím říct,že jsem začátečník. První krok k úspěchu je dobrá kvalita masa a ta druhá délka vaření. Vařila jsem přes 2 hod. Musí se ještě doladit barva, protože není nikdy tak tmavý,jak bych očekávala, asi musím dát více papriky. Děkuji za recept.

  52. Daniela says:

    Milá Flo,
    k svátku jsem si udělala radost a koupila si Tvé knihy. Večeře, snídaně a vánoční kuchařku. Díky ní se už teď těším na vánoce ☺ a v knihách nacházím inspirace na snídaně, svačiny do školy i večeře . Prostě paráda ☺

    Dnes jsem poprvé v životě uvařila hovězí guláš bez papiňáku. Hodně masa se mi rozpadlo na kousíčky, ale chuťově je moc dobrý a to je večer do zítra se ještě proleží. Děkuji za recept.
    Daniela

  53. Daniela says:

    Guláš snědený. Dokonce mi jej pochválila i 7- letá dcerka a snědla vše ???? . Super

  54. Michal says:

    Díky za podrobný a srozumitelný recept, výborný gulášek. Akorát bych příště ocenil více omáčky (klidně i jednou tolik), jenže netuším jak toho docílit, abych nepřišel o výraznou chuť a hustotu. Jsem začátečník a uvítám každou radu.

    1. Michale, pokud chceš víc omáčky, je potřeba přilít vývar, nikoli vodu. Jinak se naředí chuť a guláš bude mdlejšího rázu.

  55. Ahoj Flo,

    dnes jsem guláš vařila dle Tvého receptu, opravdu poctivě dle tveho receptu, bohužel tvůj recept na guláš má hodně daleko, jak k domácímu, a už vůbec ne k hospodskému guláši. Jana

    1. Jani, přesto díky, že jsi dala mému receptu šanci. Mohla bys mi prosím napsat, v čem měl tenhle guláš daleko k domácímu guláši? CO by podle tebe mělo dopadnout jinak? Moc by mě to zajímalo.

  56. Ahoj Flo!
    Včera jsem vařila guláš podle tohoto receptu na blogu a je vynikající!! Je to moje třetí jídlo, které vařím dle těchto stránek, a které se mi báječně povedlo. Z radosti, jak krásně se vaří dle tvých receptů, jsem je chtěla mít všechny pohromadě a hlavně při ruce, i když budu offline, a tak jsem si objednala tvou knihu Kuchařka pro dceru. Hledala jsem, zda v ní jsou stejné repcepty, které jsem jit vyzkoušela dle receptů z blogu. Byly to svíčková, koprovka a tento guláš. U receptu na guláš jsem našla rozdíl v postupu: na blogu píšeš, že nejprve pomalu osmahneš cibuli, pak na ní zprudka maso až pustí šťávu a vydusí se..a v knize nejdříve opečeš zprudka maso, necháš vydusit šťávu a teprve pak dáváš cibuli.. Která z variant je tedy lepší? 🙂
    Anna

    1. Aničko, díky za upozornění, kouknu na to. K dobrému guláši dojdeš v podstatě oběma způsoby, cílem je vytvořit chuťově výrazný základ. Při postupu nejdřív maso a pak cibule se obojí zvládne krásně propéct, při postupu nejdřív cibule a pak maso je lepší cibuli po opečení vyjmout, aby se nespálila, než se důsledně opeče maso.

  57. Parina says:

    Dobrý den,
    jelikož je to kuchařka pro dceru, dovolím se zeptat.
    Mami, kdy mohu pridat vic vody nebo vývaru, aby toho guláše bylo víc?
    Děkuji 😀

    1. Pavli, voda nebo vývar se dá dolít v podstatě kdykoli. Nejvhodnější okamžik je na konci dušení, ještě před zahuštěním. Jen je potřeba myslet na to, že voda – na rozdíl od vývaru – chuť guláše naředí a výsledek pak nemusí být podle představ.

  58. Sarinka says:

    Ahoj! Vcera jsem ho uvarila a musim rict naprosta pecka!!!!!! Nikdy a HLAVNE NIKDE jsme nejedli lepsi gulas. Miluju tve recepty.

  59. Mila Flo, Gulas je vynikajici. Dodrzeli jsme vse dle pokynu. Prekvapuje me jen, ze nikdo v komentarich nade mnou nepouziva papinak. My jsme zvykli v nem varit hodne. Varime v nem bezne brambory, ryzi, cocku, vyvary atd. I tentokrat pomohl, coz je jedina odchylka od tvych rad. Po zaliti masa horkou vodou a pridani koreni jsme prikryli, stacilo 40min a maso je vyborne a mekoucke. Jake mas s papinakem zkusenosti ty? Jana

  60. Ahoj Flo,

    podle tvého receptu vaříme guláš na penzionu už několik let , 10 kg masa dáváme dusit na osmaženou cibuli, když vařím doma, nejprve osmažím maso, zvlášť cibuli , obojí guláš je mňamka !!

  61. Marek says:

    Skvely recept, skoro se ho drzim az na mouku. Zahustuji chlebem nebo davam stejny pomer cibule jako maso, potom uz zpravidla neni treba nic zahustovat. Jednou jsem videl gulas s povidly. Docela me tahle kombinace laka 🙂 Bohuzel recept nemam.

  62. Petra says:

    Dobrý den, musím poděkovat za perfektní recept 🙂 Srozumitelný a jednoduchý i pro začátečníka.
    Konečně se mi podařil GULÁŠ co chutná jako guláš, maso měkounké a bez papiňáku, ve kterém mám tendenci vařit vše…
    Děkuji!!! Určitě budu opakovat 🙂

  63. Lukáš says:

    Díky za recept.

    Poprvé když jsem dělal guláš, tak v receptu bylo zahuštění namočeným, rozmixovaným, starším chlebem bez kůrky a držím se toho. Většinou to ani nepotřebuje, někdy stačí jenom trochu.

  64. Šárka says:

    Dnes jsem zkusila guláš podle vašeho receptu. Jen maso mám z daňka, tak jsem ho přes noc naložila do jalovce, koriandru, šalvěje a dala pár lístků bobkového listu. Právě se dusí, tak jsem zvědavá, jak dopadne. 🙂 Dám vědět. Krásný den přeji

  65. Šárka says:

    Jo, málem jsem zapomněla… Podlévám Cabernetem polosladkym. 🙂

  66. Děkuji moc za recept. Napoprvé se mi guláš povedl. Akorát jsem ho teď dělala v jiném hrnci a na jiné plotýnce a po cca 45 minutách se mi odpařila všechna voda a guláš se začal připalovat. Je v takovém případě lepší dát na počátku více vody, nebo guláš v průběhu podlévat?
    Předem díky za radu a ještě jednou děkuji za velmi dobře pochopitelný recept.

  67. Michaela says:

    Vím, že je to již starší článek, ale přesto musím poděkovat. Můj přítel neustále vzpomíná na jídlo od svoji babičky (byla opravdu expert přes vaření a pečení, zatímco já moc vařit neumím, doma jsme jedli více méně jen suchou rýži a neochucené kuře z trouby), ale tenhle recept si nemůže vynachválit. Zrovna včera říkal, jak má šílenou chuť na „ten můj“ guláš. To je snad poprvé, co někdo má fakt chuť na něco ode mě. A to díky tobě! Teď už se mi dělá na plotně a co jsem ochutnávala opět super chuť. Díky moc!

  68. Pavlína says:

    Dá se guláš udělat i bez cibule? Z dietních důvodů ji nemůžu. Vařím vše bez cibule a guláši se proto vyhýbám ?.

  69. Lukáš says:

    Cca jak dlouho dusíte maso ve vlastní šťávě, než ho podlejete? (Jak dlouho běžně trvá dokud se šťáva neodpaří) Nechtěl bych to přehnat, ale ani se unáhlit:)

  70. Ahoj Flo, jen vám chci napsat, že vás asi miluju. Kromě toho, že na vás spoléhám jako na jistotu, když potřebuju radu ohledně vaření (protože co si budem, jako kuchařka stojím za pendrek), tak se u toho ještě parádně pobavím. Děkuju 🙂

  71. Starý post, stále však aktuální:) Dovolím si krátký koment. Dokonalý guláš už nějaký pátek ladím, stále jsem ale hodně daleko na cestě k dokonalosti…
    1) jednoznačně nezahušťovat-stačí dát dost cibule, ta potom udělá svoji práci. Žádná mouka na obalení masa, ani chleba netřeba…
    2) cibuli je třeba věnovat velkou pozornost, nesmí jen “zesklovatět”, je třeba “zhnědnout”-to trvá dlouho, klidně 45-60min na mírném ohni. Cibule dávám stejně jak masa (hmotnost). Hodne se odpaří, ve finále moc nezbyde.
    2) maso zprudka nechám zatáhnout na pánvi vedle, pak teprve přidávám do hrnce s cibulí. Zbylý výpek-naliju nějakou brandy, co je zrovna po ruce, může posloužit i rum nebo koňak. Nechám odpařit a vše zbylé slévám do hrnce s celým “dílem”
    3) je třeba táhnout na nízkou teplotu a dlouho. Receptům na 2 hodiny nevěřte. Guláš trvá dýl. Dle použitého masa i mnoho hodin. Zásadně nesouhlasím s tvrzením, že pokud to trvá několik hodin, tak “to vzdejte”. Takto uděláte jakékoliv maso, staré/mladé, hovězí/vepřové/zvěřina…

  72. ahoj, přečetl jsem hodně Vašich receptů, jsou velmi propracované a velmi inspirativní, ale z receptu na guláš jsem zklamaný.

  73. Markéta says:

    Milá Flo,

    guláš podle vašeho návodu se povedl na jedničku, ale lámu si hlavu s jednou věcí. Když dám vody „do pulky masa“, tak mám te vody na omáčku ve finále málo. Jak mám teda udělat kotel omáčky, když se dává takto málo vody? V jaké fázi přilít vodu a naředit gulas? Moc to nechápu ? předem děkuji za odpověď.

  74. Vojta says:

    Zdravím, chci se zeptat zda lze dělat guláš ze dvou druhů masa. Hovězí kližka / vepřové…napadla mě krkovice. Zkoušel někdo? Zajímá mě zda jdou obě masa vařit současně? A jaký je výsledek? Děkuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close