Dušená mrkev v poctivé máslové podobě

Jak je možné, že dušená mrkev dovede vyvolat tak vřelé pocity? Kde se v obyčejném jídle z naprosto tuctové suroviny vzalo tohle sebevědomí, kterým si omotalo polovinu Česka kolem prstu?

Není mi jasné, jak to dušená mrkev udělala a jak její kouzlo funguje. Mrkev je obyčejná zelenina. Častá. Objevuje se všude možně. Tady plave kousek v polévce, tady je pasírovaná v omáčce, tady nastrouhaná v salátu, tady nakrájená do zeleninové směsi pod maso.

V podstatě si jí člověk při jídle zrovna dvakrát nevšimne. Ale když se mrkev na talíři objeví jako jediný představitel perfektní dušené přílohy, vonící máslem a muškátovým oříškem, zazáří jako supernova a zanechá ve všech účastnících dojem, že právě zažili hvězdný výbuch něčeho výjimečného.

Myslím, že neexistuje jiný recept, ve kterém by mrkev lámala srdce stejně jako Popelka na svém prvním plese.

Jste už dost naladěni na trochu práce navíc, která se projeví v té nejlepší podobě dušené mrkve, jakou jste kdy jedli?

Dušená mrkev: voda vs. vývar

Když chci zjistit, proč se nějaká osvědčená česká klasika může zprotivit davům, jdu a porovnám recept starý aspoň sto let s receptem normalizačním. Rozdíl, který najdu, mi vždycky vysvětlí úplně všechno. Do posledního zrnka soli.

Možná víte, že ve státem řízených restauračních podnicích bylo možno vařit pouze podle normovaných receptur a ničeho jiného. Co nebylo součástí oficiálních Receptur teplých pokrmů, nemohlo přijít na jídelní lístek.

Jak se zmenšoval sortiment dostupných potravin a jak některé lepší a dražší suroviny dostaly nálepku buržoazních přežitků – to aby po nich nikdo veřejně netoužil – upravovaly se i normy. V podstatě se z receptů a postupů postupně ubíralo všechno, co se dalo. Nejen suroviny, i postupy se šidily a doznaly změnu. Každým dalším vydáním norem se úroveň jídel snižovala. Bohužel se to v knize Receptur už nikdy nezlepšilo, a to ani v současnosti, kdy je tolik možností a příležitostí k rozletu. Naštěstí už tato kniha není pro restaurace a jídelny závazně povinná; stále se však používá k výuce příštích generací kuchařů.

mrkev nakrájená na kostičky

Dušená mrkev podle Receptur teplých pokrmů

A dušená mrkev? Receptura z Receptur obsahuje přesně nula koření, nula cukru, nula zahuštění, nula vývaru. Mrkev se uvaří doměkka v osolené vodě s máslem a po uvaření se přidá ještě trochu másla. A to je všechno.

Takhle nějak si představuju, že by dušenou mrkev mohlo uvařit desetileté dítě. Nebo student v nouzové kuchyňce na koleji. Ale restaurační kuchař? Nebo ten, komu na srdci leží štěstí a blažené úsměvy celé rodiny u stolu? Ti se raději vrátí v čase a nechají se inspirovat českou kuchyní ze začátku minulého století.

Dušená mrkev podle Kuchařské školy M. B. Svobodové

Marie Svobodová v knize Kuchařská škola doporučuje začít pěkně rozpáleným máslem (tak rozpáleným, že už ustalo pěnění způsobené mléčnou tekutinou). Do másla nejprve přidává trochu cukru, aby lehce zkaramelizoval, a teprve potom vkládá nakrájenou zeleninu. Nejraději ji podlévá trochou vývaru a pomalu bez míchání dusí pod pokličkou doměkka. „Zelenina se tak zachová úhlednější a šťáva pod ní je jasná a čistá, mícháním by se rozmíchala,“ píše.

Dušená mrkev má vypadat, že obnáší malou trochu omáčky, čili nejde o sypkou zeleninovou přílohu bez vlastní tekutiny. Logicky. Dušené jídlo bez omáčky není dušené jídlo. Proto nakonec ještě musí přijít zahuštění.

Pokud má mrkev zůstat celistvá a pěkná, pak se z ní nic nerozvaří do šťávy a tedy je třeba učinit opatření proti vodnatosti na talíři. Jako jediná rozumná možnost se nabízí jíška – pouze malá trocha jíšky. „Jíšky jen tolik, aby se jí šťáva zakalila, jinak by byla zelenina neúhledná a nechutná,“ píše Svobodová. Žádnou paniku, ani v době karantény a zákazu zbytečného vycházení se dietního prohřešku bát nemusíte.

A jak jíšku dostat k mrkvi, když se s ní nemá při dušení míchat? Je to úplně jednoduché, jen u toho zašpiníte ještě jeden malý kastrůlek. Ve stejnou dobu, jako dáte dusit mrkev, si v něm připravíte maličko máslové jíšky a zalijete ji vývarem. Než mrkev změkne, vývar se s jíškou provaří na hladkou omáčku.

Vydušenou šťávu ze změklé mrkve nakonec slijete k hustému vývaru, promícháte a ještě chvíli necháte společně svařit na správnou hustotu, načež tenhle skvost nalijete zpět k mrkvi a prohřejete.

dušená mrkev – dokončování omáčky

Výsledek je takový malý mrkvový zázrak na talíři. Chuť povědomá až běžná, avšak provedení noblesní, dokonalé, bezchybné. Zpátky už obvykle cesta nevede, anebo jen s mnoha nelichotivými připomínkami.

Rodině a blízkým řekněte, že pětiminutové ovace vestoje bohatě stačí, že na téhle dušené mrkvi vůbec nic není a že jim rádi tento zážitek brzy dopřejete znovu. Hlavně, když tuhle zeleninu budou jíst.
 
 

Dušená mrkev

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 4 menší přílohové porce

Dušená mrkev

Suroviny

  • 500 g neočištěné mrkve
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl jen podle slanosti vývaru

Postup

  1. Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Tenčí konce mrkve klidně překrojte jen na půlkolečka, jde o to, aby všechny tvary měly podobný objem a při dušení změkly ve stejnou dobu.
  2. V maličkém kastrůlku rozehřejte lžíci másla a jakmile zpění, přisypte mouku. Chvíli, zhruba minutu, na středně silném plameni míchejte a nechte vznikající jíšku, aby si hezky zabublala. V zápětí přilijte polovinu vývaru, důkladně rozmíchejte, přiveďte k mírnému varu a nechte zatím pomaličku nezakryté provářet. (Pokud zvolíte kastrůlek o něco větší, bude se vám vývar příliš rychle odpařovat a je možné, že ho ke konci budete muset pár lžícemi vody podlít, abyste z něj neuvařili klíh.)
  3. Druhou lžíci másla rozehřejte v kastrolu střední velikosti, opět na středně silném plameni. Jakmile zabublá, ještě chvíli vydržte netečně zahřívat, až pěnění skoro ustane. Do takto horkého másla přisypte cukr, promíchejte, a pokračujte dál ještě půl minutu v míchání, cukr se částečně rozpustí a zkaramelizuje, i když to nebude na pohled zcela patrné. Teprve potom k máslu vhoďte všechnu mrkev, bleskově promíchejte, aby se ze všech stran obalila, a zalijte zbytkem vývaru. Dvakrát nebo třikrát zastrouhněte muškátovým oříškem.
  4. Podlitou mrkev přiveďte stejně jako vývar ve vedlejším kastrůlku k mírnému varu. Zakryjte poklicí a opravdu pomaličku nechte dusit 15 minut. Mrkví nemíchejte, nic se jí za tu dobu nestane – jednak je podlitá a jednak má pouze malý přísun tepla. Zato zahuštěným vývarem sem tam promíchejte, abyste zabránili mouce připálit se ke dnu.
  5. Tekutinu z měkké mrkve slijte do kastrůlku k hustému vývaru. Stačí, když si utěrkou přichytíte poklici na kastrolu, ve kterém se mrkev dusila, a malou štěrbinou tekutinu slijete, nemusíte si práci komplikovat cedníkem.
  6. Vývar se šťávou z mrkve promíchejte a nechte dalších 5 minut nezakryté provářet. Udušenou mrkev zatím nechte stát stranou v teplém kastrolu pod pokličkou, aby příliš nevychladla. Nakonec svařenou omáčku ochutnejte, zda nepotřebuje dosolit – bude to záviset pouze na tom, jak slaný byl vývar na začátku.
  7. Svařenou omáčku nalijte zpět k mrkvi, promíchejte a ještě letmo prohřejte, abyste mrkvi vrátili teplo, které mezitím mohla ztratit.
  8. Podávejte s vařenými brambory a pečeným, dušeným nebo vařeným masem.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Vyzerá výborne, určite vyskúšam!

    1. Milá Flo, také děkuji za připomínku receptu z dětství a také vzpomínku na moji maminku, která už bohužel v roce 2015 zemřela. Poslední dobou mám vzpomínky na ni spojené s dobrotami, která tak ráda připravovala.

      Přeji nám všem pevné zdraví a hodně sil v této nelehké době.

      S pozdravem.

      Evča V.

  2. Děkuji za recept. Mohu se zeptat, zda máš, Flo, zkušenost se záměnou hovězího vývaru za zeleninový? Jiný jaksi není po ruce. ?

  3. Mrkev u nás milujeme. Není dne, aby se neobjevila v jakékoli podobě. Tuhle určitě vyzkouším. Díky!!!

  4. Hezké dopoledne, paní Florentýno,
    děkuji za připomínku receptu, který jsem dobrých pětadvacet let nevařil. Zopakuji si to.
    Pokud mne paměť neklame, nedával jsem tehdá muškátový oříšek, ale „mikrošpetku“ skořice, což není podstatné.
    Z receptu i z předmluvy jasně plyne, že trocha práce „navíc“ a „to co tam má být“ se vždy odrazí na výsledku. Díky!
    Stan

  5. MILA FLO, DIKY ZA RECEPT, JE VYBORNE, ZE OZIVUJES STARY POCTIVY ZPUSOB PRIPRAVY.
    DNESNI MRKEV JE SKORO BEZ CHUTI, NEZ PRED 100 LETY.
    NEDAVNO JSME ZKUSILI PRIDAT ZELENINOVY VYVAR, ALE VYSLEDEK CHUTI PORAD NEBYL TO, CO TO BYLO PRED LETY.
    ZKUSIME TVUJ RECEPT S PRIDANIM HOVEZIHO VYVARU. ALE POTOM UZ PRY NENI JIDLO ZASADITE? MOZNA, ZE ZPUSOB A POSTUP PRIPRAVY, JAK NAVRHUJES, PRINESE TU PRAVOU CHUT.

    DEKUJI. BRENT

    1. Dušenou mrkev u nás vaří manžel. Vždy je skvělé chuti. Také jí zahusti troškou maslové jíšky a je vynikajici?

  6. Milá Florentýnko, moc děkuji za skvělý recept, moc se mně líbí, manžel mě stále o to jídlo uhání,tak mu to splním díky Tobě, moc zdravím a měj se hezky, hlavně zdravě.

    Draha

  7. Vlaďka says:

    Milá Florentyno, teď už vím proč jsem nikdy nepochopila proč někdo nemá rád dušenou mrkev, protože takhle přesne ji vařím už od puberty. A ještě něco ti musím prozradit, nedávno moje dcera pronesla krásnou větu kterou by jsi taky měla slyšet,, To všechno jsi mne mami naučila ty a paní Florentýna“Takže mockrát děkuji za pomoc, moje dcera vari skvěle.

  8. Díky za nový postup. Dělávám ji zprudka restovanou na másle (teď zkusím i trochu cukru), osolenou, opepřenou, s pár kapkami vinného octa a hustou kysanou smetanou. Ale dělám to tak vždycky a tohle bude výborně jiné…

  9. Dušenou mrkev mám moc ráda. Pravda je, že jsem ji už dlouho nedělala,
    Díky za připomenutí.

    Lída

  10. Zdravím! Když jsem četla o rozzářených očích při myšlence na dušenou mrkev, musela jsem se zasmát. Tady nikdo takový nepsal, ale já zase neznám nikoho, kdo by se nad tou přílohou neošklíbal. V naší rodině se tradují dokonce dvě významné první návštěvy mládenců v rodině, jimž tato krmě byla bezelstně servírována. Je fakt, že mládenci byli vychovaní, manželství byla uzavřena, ale dušená mrkev už nikdy nebyla nucena konzumovat. Já si vzpomínám na verzi babičky, která to určitě dělala, jak píšeš, s tím minimem máslové jíšky, tu chuť mám na jazyku. Jen mrkev byla strouhána na kolečka.. Díky za ty asociace, které jsi u mě vzbudila. Anna

  11. Ahoj Florentyno, zítra ji uvařím. Už jsme ji dlouho neměli, ani nevím proč. Mám vlastní vypestovanou. Díky za nápad. Hezký den?

  12. Ahoj Flo, zajímavý receptík. Já mám dušenou mrkvičku i dušený hrášek moc ráda, ale dělám je jen občas, protože syn jakoukoliv tepelně upravenou zeleninu odmítá. Mrkev dělám na cibulce a s kmínem, hrášek stejně upravený, jen bez kmínu – tak to dělávala moje maminka.
    Drobně nakrájenou cibuli zesklovatím na másle (jiný tuk nepoužívat!!!), přihodím na tenká půlkolečka nakrájenou mrkev, zasypu trochou kmínu, orestuji a zaliji vývarem nebo vodou, osolím a dusím pod pokličkou doměkka. Ke konci jemně zapráším moukou a nechám provařit. Do hotové vmíchám ještě kousek čerstvého másla. Podávám s vařeným bramborem posypaným něčím zeleným – petrželkou, šnitlíkem, ….
    Přeji Ti krásný den a pevné zdraví.

  13. Ahoj. Musím říct, že mám dušenou mrkev moc ráda, ale tak, jak ji dělá maminka. Je nakrájená na tenká kolečka, ochucená cukrem a citronovou šťávou. Žádný vývar, jen poctivá máslová jíška. My k ní míváme houstičky doma a čerstvě pečené a víc nic. Náramná dobrota. Ten recept je po babičce, která měla ještě vídeňskou školu. Mám ale vyzkoušené, že hodně záleží na mrkvi. Musí být sladká, dobrá, nejlépe domácí karotka. Pak je výsledek perfektní.
    Jinak, co se mě týče, ráda bych znala pár receptů, co zachrání děti před hladem, když se nestíhám vrátit z práce včas. Něco, co nadiktuji do telefonu devítiletému klukovi a on to zvládne uvařit. V dnešní době velmi častá potřeba. Zatím měly nanejvýš toasty.
    Děkuji moc.

    1. Takto připravenou mrkev dělám často, jen nezahušťuji, protože dusim ve vlastní šťávě, kterou mrkev pustí po osoleni. Cukr, citron a petrželka vše doladí. Děti to milují.

  14. Ahoj, vyborná je i mrkev podle Kejřové. Místo jíšky se používá k zahuštení trošku kukuřičneho škrobu a mrkvička se karamelizuje s cukrem hned na začátku. Hezké dny.

  15. Mdlenka says:

    Milá Florentýnko,
    dnes jsi mi udělala velikou radost, mrkev miluju 🙂 Co nejdřív vyzkouším – a taky recepty z komentářů.
    Držte se, všichni!
    Mdl.

  16. Zásadně bez jišky jen podusit na másle zakapat citronem trochu javorového sirupu a někdy špetku skořice na Thanksgivings

  17. Určitě je to výborný recept, ale já jsem si dnes k obědo-snídani přpravila ňamku dle jistého indického studenta: Na olivovém oleji v dosti značném množsví podusím nastrouhanou mrkev. Měla by být nastrouhán jemně. Já, abych hlady šilhala co nejkratší dobu, strouhám hrubě. Osolím a pokud si předem uvařím brambory, které díky vydatně mastné mrkvi již nemastím, si blaženě pochutnávám. Zatím mě nikdo za tento recept nepronásledoval, naopak.

  18. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, opět návod k víkendovému vaření, brambory a vařené hovězí mám, mrkev prodávají přes ulici, ušetřím spoustu času a omezím pochodování s rouškou, druhý den budou halušky ze zelím, ze zelím kyselým /Jiří Šlitr, blahé paměti/a v podvečer „buchtičky se šodó“, bez zapíjení vodó, tu potřeboval výše zmíněný snad jen kvůli rýmu..
    Trochu nostalgické vzpomínání na člověka, který, jako mnozí jiní, odešel příliš brzy…
    Klidné odpoledne v poněkud pošmourném počasí přeje Jarda

  19. Milá Flo, dušenou mrkev připravuji asi stejně, jak píšeš a dcery by jí snědly klidně kilo (jen manžel vždy pár kousíčků – ale to nám moc nevadí, alespoň si jí užijeme:-)). Přeji do každého dne co nejvíc radosti!

  20. Ahoj Flo, díky za recept! Už se na mrkev dlouho chystám. Moc mne mrzí, že jsem si nikdy nenapsala recept, jak to dělal můj otec: vše v jednom hrnci. Podusil vepřové maso, do téměř měkkého přidal rmkev na plátky a potom brambory. Už nikdy se mi tento „mrkvový guláš“ nepodařil stejně.

  21. Krásné odpo Florentýnko, děkuji za skvělý recept, s přítelem děláme dušenou mrkev např. k pečenému bůčku nebo krůtě a místo jíšky používáme hrašku 🙂 Přeji nádherné dny.

  22. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Zrovna minulý týden jsem dělal dušenou mrkev. Moc jsem si pochutnal, jen nedávám oříšek. Jinak ji dělám stejně.

  23. A já prosím, prosím, kdypak mi to přijde na mail?? Kámošky čekají, já čekám a ono nic. Minulý týden jsme si zrovna psaly , že mrkev cpem do všeho…

    1. Sašo, odesílala jsem hned v 10 dopoledne, jako každý týden. Pokud se zpráva někde toulá, tak se obávám, že to není moje vina a ani v mých možnostech jakkoli uspíšit. Nemáš moji zprávu třeba zapadlou ve složce Hromadné?

    2. Mně taky přišel e-mail až v 16:54, ale lepší pozdě než nikdy. Mrkve máme zásoby ze zahrádky, a že letos narostla, tak bude dušená určitě často i jen tak s bramborama. Moje oblíbené jídlo a když zkusím podle Florentýny, tak bude určitě ještě lepší 🙂
      Když jsem ji na jaře sela, tak to vypadalo, že z toho nic nebude… březen, duben sucho a kde nic, tu nic… pak narostla jak nikdy a ze šesti řádků jsou plný bedny ve sklepě. Takže neklesejme na mysli, když to vypadá, že všechno je na nic…

  24. Ahoj lidi.Mrkev milujeme podušenou na másle, trošku osolenou. Krájím jí na podlouhé čtvrtky a přidávám na talíř k masu, sýru nebo jako „dobrůtku“ jen tak. Držte se všichni.

  25. Konečně. Konečně došel očekávaný recept na mrkvičku i k nám. Nemohla jsem se dočkat. Krásný – téměř libový bůček – mám v ledničce. K tomu bude dušená mrkev. Už se těším.
    Opatrujte se, přeji všem pevné zdraví.

  26. Dušená mrkev a zázvor!
    Obyčejná, ale opravdu milovaná. Měli jsme ji teď o víkendu. A náš rodinný recept obsahuje vývar, med, lehce jíšky, muškátový oříšek, ale ještě třený česnek a pár kapek citronu. Jednou jsem ale vařila a doma nebyl česnek, ale čerstvý zázvor a věřte mrkev chutnala taky výborně! Děkuji Flo.

  27. Marcela says:

    Milá Flo, moc děkuji za připomenutí tohoto pokrmu. Přeji pevné zdraví a slunce v duši ? M.

  28. Milá Flo. Moc děkuji za recept.
    Vzdycky se těším na čtvrtek čím nás opět překvapíš. Děkuji. ?J.

  29. Štěpánka says:

    Milá Florentýnko,

    mrkev vařívávám často, jen místo jíšky zahušťuji trochou sladké smetany. V jakési prastaré kuchařce vez vakátu, tedy bez autora a datace, jsem našla recept na kapustu, dušenou jako mrkev, tedy s trochou cukru a zahuštěnou sladkou smetanou. K tomu ručně připsanou poznámku, že je to výborné. Tak jsem to s kouskem kapusty odvážně vyzkoušela a je to pravdu vynikající! Jako příloha k dušenému masu to bude chutnat těm, kdo rádi dušenou mrkev. Zdravím všechny zeleninomily!

  30. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, mrkev máme rádi a připravují ji stejně, nepřidávám pouze cukr a muškátový oříšek. Za recept děkuji a vyzkouším i tuto verzi. Přeji hezký víkend. Vlasta

  31. Marika M says:

    Milá Flo,
    zrovna včera jsme se rozhodli dušenou mrkev vařit na oběd a hledala jsem na Tvém blogu recept na ni. Tak škoda, že se objevil až o den později. 🙂
    Já osobně tenhle oběd moc nemusím, ale po přečtení Tvého receptu si asi nechám říct a příště vyzkouším!
    Díky za inspiraci.
    Marika

  32. Ahoj Flo, mám vepřový vývar……. Může být?

    1. Asi trochu s opatrností, ale ano, mrkev s vepřovým jde dohromady 🙂

  33. Florentýnko, díky za tento rcp., radost s ním udělám hlavně naší Markétce. Mrkev má moc ráda

  34. U nás se vaří mrkev velmi často. Dusím na másle s hráškem a jen pak zaklechtám se smetankou a troškou mouky. Děti toto jídlo milují s vepřovým nebo kuřecím na malé nudličky. Hrášek jídlo osladí a dá tomu ještě krásnější barvičku. Když není maso – je vždy po ruce vajíčko na tvrdo 🙂

  35. Božena says:

    Díky za recept. Mrkev dělám úplně stejně, protože máme rádi omáčky dělám ji s dušeným masem. Rozhodně zkusím s pečeným.
    Díky také za upozornění na kuchařku, zrovna dnes mi přišla s dvěma dalšími a chystám ji jako dárek pro vnučku která začíná právě kuchyň oťukávat. Moc se mně i mému manželovi líbí.

  36. Simča S. says:

    Já dělám mrkev podobně, učila mne ji takto vařit moje babička (ročník 1903). Jen mi v tvém receptu chybí její 3 závěrečné „štychy“ k dokonalosti, každý pro jiný smysl: jakmile mrkvičku odstavím, přidám kávovou lžičku čerstvého másla – mrkev po něm pak nádherně voní. Pak přikápnu cca 5 kapiček citronové šťávy – chuť se tak nějak doladí. A na závěr potěším i zrak, když na každou porci nasypu cca lžičku velejemně nasekané petrželky, nejraději kudrnky (ale když není, může být i hladkolistá).

  37. Děkuji za recept,který prisel poté,co mrkev byla doma snedena s masem a brambory.Pro mě jsou k její přípravě nejdůležitější dvě ingredience,máslo a cukr,ale určitě je vícero možných úprav,např.přidávám kurkumu.
    Bohužel dcera dusenou mrkví opovrhuje,má v sobě zážitky ze školních jídelen a raději chroupe mrkvicku syrovou.
    Milada

  38. Dušená mrkev je prostě pecka. Howgh!!
    Ono se vůbec hodně pozapomnělo na mrkev, chuděrka žije dost stranou zájmu, přitom je to úplně boží plodina! Čerstvej chleba s máslem a k tomu mrkev (nakrájená podle vkusu každého soudruha), jen lehce posolit…tak jednoduchý a přitom dokonalý.
    A mimochodem – upečený pokmínovaný vepřový s knedlíkem a…a podušená, opepřená bejby karotka, do která se vmíchá na másle dozlatova osmažená cibulka – kdo neochutnal, neví, o co přichází!! Skvělá varianta místo obligátního zelí nebo špenátu!
    🙂

  39. když jsem se vdala ptala jsem se manžela která jídla nemusí,slepici na paprice a dušenou mrkev. odchovanec družiny jsem věděla proč tu mrkev. rozvařená na kostičky nakrájená
    z velkých sklenic v nechutném jíškovém šlemu.a tak jsem mu udělala mrkev podle mojí maminky na hrubo nastrouhaná, pochopitelně na máslíčku dušená a lehounce zajíškovaná a pochopitelně výborně ochucená . od požádání o rozvod ustoupil když jsem ho přesvěčila aby ochutnal.dodnes mrkev miluje,ale nesmí být na kostičky,i když je to pomalu 60 let co jsme opustili družinu dodnes mrkev na kostičky a povinost to sníst no brrr

  40. Hana Bělohradská says:

    Dělám dušenou mrkev podle maminky. Na másle osmahnu nakrájenou mrkev, přidám trochu krystal cukru, soli a hlavně HŘEBÍČEK. Mrkev trochu podliji a dusím.

  41. Dobrý večer,ne vlastně dobré ráno. O mrkvi jsem už četla,ale zatím jsem nekomentovala,teď při druhém čtení mi nejde nenapsat taky pár řádek. Mě školní jídelna neublížila,měli jsme úžasnou paní kuchařku. Konkrétně mrkev dělala dobrou a jiná jídla co tady občas připomenete,že vám zkazila chutě,že je zkrátka nemusíte už po zbytek života,tak takovou zkušenost nemám. Mrkev jako přílohu k masu dělávala paní kuchařka asi jako je dnešní recept od Florentýnky,taky na másle. A taky ráda dělám další úpravu mrkve s bešamelem. Nebo dochcenou pažitkou,jen tak jemně přidanou těsně před podáváním.
    Tak v pátek bude dušená mrkev s bramborem a plátek vepřového. Mějte se všichni dobře a buďte zdraví! Alča

  42. Dušenou mrkev máme u nás doma všichni rádi. Dáváme ji také na talíř k lososu s bramborem.
    S přáteli, co ji také milují, si říkáme – dnes si uděláme „dušana“, mňam!

  43. Antonín says:

    Zdravím s úsměvem a krásný slunečný den Florentynko ??
    Už ,včera jsem si koupil mrkev ,že si ji nějak připravím. A ….najednou mi přijde výborný recept od Tebe,
    Děkuji Ti
    hodně štěstí a zdraví
    Tonda (Ostrava)

  44. Šárka says:

    Zdravím milá Flo a děkuji za recept. Miluju mrkev jako salát ,ošťavňuju,na paře jako přílohu,do polévky a konečně i syrovou k zakousnutí. Pečení jako mrkvánky. Dušenou mrkev nerada no ale že bych zkusila tento recept ? Zkusím …Přeji příjemný a zdravý víkend.

  45. Mrkev od syrové po vařenou a dušenou máme rádi,dusim na cibulce s olivvym olejem
    a dochutím soli, pepřem a kari,na závěr přidám čerstvé máslo
    Přeji všem klidný víkend

  46. Libuše says:

    Milá Flo,mám moc ráda tvoje recepty a docela často podle nich vařím. Ale dnes jsem se trochu naštvala. Mám doma normy teplých receptu a podívala jsem se na dušenou mrkev. (tam se jmenuje zadělávaná karotka) a musí říct že ji dělají přesně tak jak ji popisuješ, kromě vývaru. JInak máslová jíška, muškátový ořišek, pomaliu dust v trošce vody atd.
    Jestli ten vývar udělá takou změnu chuti nevím.

    1. Libuško, záleží na vydání, které máš doma. Nerozporuju, že máš v normách jiný postup. Já vlastním jedno z nejnovějších vydání, a tam je to přesně tak, jak jsem popsala.

  47. Růženka says:

    Dušenou mrkev dělám často. Kupuju jí od místního zelináře.
    Mrkev strouhám na kolečka, jde to rychleji, než krájet na kostičky. A na talíři to vypadá lépe. Postup dušení mám stejný, opékám na másle a podlévám zásadně vývarem. Hotovou mrkev nezahušťuju jíškou, ale před koncem přidám zakysanou smetanu. Někdy zkuste tuto variantu, budete překvapení novou chutí. V této podobě se hodí ke všemu.
    Přeji hezký víkend.

  48. Zdravím milá Flo, dušenou mrkev máme všichni rádi, dělávám celkem často . Dávám na cibulku a přidávám zelený hrášek. Mrkev mám nastrouhanou na jemném struhadle, dusím pod pokličkou. Dochucuji cukr, sůl, citron. Zahušťuji trošičku záklechtkou z mléka…. nemá chybu. Vyzkouším i tvůj recept vypadá skvěle. Alena. Přeji všem čtenářům tvých receptů hodně zdraví a trpělivosti s bojem proti covidu. Snad to zvládneme………musíme

  49. Ahoj Flo, dušenou mrkev miluji, dělám jo však trošku jinak, na kostičky nakrájenou uvařím do poloměkka, slabou jíšku z celozrnné mouky rozvařím s e zeleninovým vývarem, přidám mrkev, někdy i hrášek, ochutím solí pepřem a muškátovým oříškem.
    Nasladko ji opravdu nemusím. Zdravím všechny a držte se!

  50. Rosnička says:

    Tak, dušená Mrkvička TFUJTAJKS! Pocit z dětství.. A to jsem vychovaná jist vše.Ale ta nasladka chuť teplé zeleniny.. Uf, vždy jsem ji teda nějak spolykala, ale.. Ani nebudu psát ty asociace.
    Nicméně, Tvůj recept, Flo, vypadá zajímavě a určitě moc dobře chutná! Dnes jsme už zvyklí na tepelnou úpravu všelijaké zeleniny {tím nemyslím rozvarit do těžko identifikovatelne hmoty}…

  51. Ahoj Florentýnto,
    chtěl jsem se jen ujistit, jestli se tu jíška opravdu dělá ze lžíce másla a jen z LŽIČKY mouky.
    Děkuji.

  52. Alžběta says:

    Ten recept se mi moc líbí.

  53. Zdravím Florentýnko.
    Mrkev přesně dle receptu jsem připravila k večeři. Byla vynikající. Jaký cukr se má dát? Použila jsem cukr krupici. Ten se v horkém másle rozpustil jen částečně. Dodatečně mě napadlo, že před sto lety kuchařky cukr roztloukly v hmoždíři na prášek. Moje babička hmoždíř používala. Je to moje vzpomínka z dětství.

  54. Věrka says:

    Jsem včera tu tvoji mrkvičku vyzkoušela k večeři, Jani. Pokrájela jsem na špalíčky baby karotku a udělala podle tvého receptu. Byla moc dobrá, jen mi trochu připomněla Vegetárku z Celetné ulice, kam jsme svého času chodily s kolegyněmi na oběd. Prostě dost „omáčky“ a sladká na můj vkus. Asi si zase udělám tu svoji nastrouhanou na kolečka nebo na hrubo s máslem, solí a tymiánem jen s trošičkou jíšky nebo bez ní a s citronem. Vařené brambory k tomu a nebo klidně jen samotnou ji můžu….
    Chlapi u toho dělají blé, ale ať si trhnou:-D

  55. Milá Týnko,
    skvělý nápad. Je zajímavé, že spousta lidí dušenou mrkev nesnáší. Asi to bude tím, co píšeš v úvodu. Ja ji miluju a co nejdřív Tvůj postup vyzkouším. Těším se na další zajímavá zeleninová jídla.
    Zdravím, Pavel

  56. Pro mě dušená mrkev vždy na kolečka! Ještě tu nikdo nezmínil mrkev grilovanou, opečenou, zas je to jiná chuť. Tlustší mrkve se rozpůlí podél, ostatní nechají vcelku. Hodně se smrsknou. Potřou se olejem a okoření, nesmí chybět něco sladkého ( cukr, med, sirup), aby pečením trochu zkaramelizovaly.

  57. Tak jsem ji dnes vyzkoušel a musím říct, že je fakt vynikající. Celé rodině chutnala. A to jsem ji nesnášel už od školky. Děkujeme

  58. Zdravím tě milá Flo,
    mrkev vyzkouším, jinak ji dělám nastrouhanou nahrubo na másle.
    Mrkev mám moc ráda i jako teplou přílohu k rybě v kombinaci s jinou zeleninou.
    Přeji hezké podzimní dny 🙂
    J.

  59. Milá Flo. Tento týden jsem již dušenou mrkev dělala. Dávám jí na cibulku s trochou drceného kmínu, přidávám i cukr, máslovou jíšku a nakonec pokapu citronem. Takto ji miluji a dělám jí často. Zdravím a přeji inspiraci pro další recepty.

  60. Milá Flo, děkuji za vynikající recept, povedla se mi a opravdu se jedná o noblesu. Přidala jsem k mrkvičce grilovaného hejka, krásně to spolu pasuje. Bříško naprosto spokojené! Krásný víkend přeji ?.

  61. julianna says:

    dušenou mrkev miluji s bramborem a kouskem hovězího masa dělám stejně jen ten oříšek jsem nedávala teď určitě přidám a mrkvičku strouhám na WS krouhači na malinké hranolky líp mi to tak chutná

  62. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, dušená mrkev je nejoblíbenější příloha mého manžela a vnuků. Dělám jí podle tchýně, a to velice jednoduše. Mrkev nastrouhám na struhadle na kolečka, dám na máslo, trochu posolím a orestuji, podliji troškou vody a dusím asi 10-15 minut pod pokličkou, na chvíli bez pokličky, hotovo a všem chutná.Zkoušela jsem i jiné způsoby přípravy, ale neuspěla jsem, tak jsem došla k názoru, proč si přidělávat práci.

  63. Ve školní jídelně dělám společně s vepřovou plecí,příloha brambory.Děti to nejedí,ale je to mňamka.

  64. Evžen says:

    Mrkev „postaru“ a nikdy jinak! Já tam tedy dávám i trochu pepře, na druhou stranu muškátový oříšek jsem zkusil poprvé a ?. A aby to nebylo jen o zdravých očích, tak pooomalinku pečená krkovička to doladila k dokonalosti.

  65. Hilžka says:

    Mila Florentyno, moc dekuji – dnes se totiz u nas konalo to, co naznacujete na konci… Predchazelo tomu zaspineni vsech hrncu, co doma mam (az na jeden), plus jedne panve a v zaveru rev obou hladovych deti, ale kdyz jsem konecne usedla ke stolu i ja, probehl tento rozhovor: „Ty… co je dneska jinak?“ – “ Co mas na mysli?“ – „No… vypada to jako uplne vobycejny jidlo, ale…“
    Aby bylo jasno, muj manzel normalne nechvali, tohle je proste projev maximalniho uznani!

  66. Sandra says:

    Mila Flo,
    dekuji za uzasny recept. Po takovem jsem dlouho touzila. A smim si dovolit dotaz? To nadobi u mrkve je z jakeho materialu?
    Dekuji za vse!

    1. Rendlíky jsou nerezové a talíře kameninové.

  67. Evelína says:

    je vynikajúca. Miesto muškátového oriešku používam pískavici a je to famózne!

  68. Dělávám často jen s bramborem bez masa a rovnou z kila mrkve. Je to rychlovka, když se mi nějak nechce vařit, nebo když si zapomenu vytáhnout maso z mrazáku. Přítelova babička takhle dusí i kedlubnu a hrášek a to je taky mňamka ☺️

  69. Martina says:

    U nás doma je mrkev (na husto, jak jí říkáme) nezbytná.
    Novinkou je pro mě cukr na začátku receptu, to musím zkusit. Protože máme svoji vlastní vypěstovanou mrkev, tak je slaďoučká i bez cukru.
    Ale vždy je důvod se zlepšovat.
    Děkuji za skvělé vymazlené recepty, které se jinde nevidí.

    Ps: Miluji Váš fantastický recept na svíčkovou. Takovou nevaří ani moje máma ? díky díky díky.
    Krásný večer

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close