Domácí majonéza krok za krokem

Má domácí majonéza doma své místo, když se dá koupit úplně všude? Má smysl se ji učit? A když ne učit, tak se o ni aspoň jednou v životě pokusit?

Po pravdě řečeno, na obě dvě tyhle otázky si musíte odpovědět sami. Já vám pouze můžu poodhalit, jak to udělat, aby ve vás domácí majonéza nevyvolávala zbytečné otazníky, ale spíš vykřičníky předcházené citoslovci úžasu.

Věděli jste například, že jeden jediný žloutek stačí skoro na 500 ml majonézy? Dovedete si představit, jak velkou pojivou schopnost má a jaká nebezpečná síla se tedy skrývá v jednom platu vajec?

Pokud se vám nechce dělat pokusy na nevinných obětech a žloutcích, dám vám ještě jeden důvod, proč by se vám sem tam mohla domácí majonéza hodit: Dovede skoro z libovolné kombinace čehokoli udělat vynikající salát. Stačí, když to nakrájíte na podobně velké kousky a promícháte s majonézou. Je to tedy vyprošťovák největšího kalibru. A to i tehdy, když se zrovna v lednici nenachází sklenice s vaší oblíbenou značkou majonézy.

Domácí majonéza krok za krokem

Půjdu na to ručně stručně a nechám stát kuchařské roboty a mixéry stranou. Proč? Protože majonéza z mixéru je sice hotová za 5 vteřin a v podstatě bez práce, ale nebude vás z přípravy bolet ruka a ani si u toho nestihnete všimnout, jak žloutek funguje jako emulgátor, který spojí nespojitelné, totiž olej a tekutinu dohromady do jedné husté směsi. A hlavně taková majonéza nebude stejně stabilní jako majonéza připravená metličkou pěkně postaru v misce, takže může stáním nebo při pokusu o ochucení postupně ztrácet objem.

Příprava žloutku

Vajíčko, ze kterého odebíráte žloutek, by mělo mít pokojovou teplotu. Ne vždy se podaří vzpomenout si na tento předpoklad včas, naštěstí stačí provést následující záchranný chvat: žloutek vyklepněte do mísy a mísu postavte do dřezu, kam jste napustili trochu horké vody z kohoutku. Intenzivně pár vteřin míchejte metličkou, mísa se zahřeje a předá své teplo žloutku. Nepřežeňte to, 5–10 vteřin stačí.

Žloutek lehce osolte a misku postavte na vlhkou, složenou utěrku nebo hadřík – nebude vám při šlehání tolik klouzat a poskakovat po kuchyňské lince.

žloutek na domácí majonézu

První majonézová fáze

Z celého množství oleje kápněte ke žloutku jenom jednu jedinou kapku (dobře, můžete víc, ale nanejvýš tři) a metličkou promíchejte. Totéž proveďte ještě asi pětkrát.

Kdybyste v počátku přilili víc oleje najednou, žloutek ho nedokáže vstřebat a už nikdy nevyšleháte hustou majonézu. Tuto chybu byste po chvíli snadno poznali, žloutek by vypadal jako drobná zrnka písku rozptýlená v oleji.

Buďte proto zpočátku hodně trpěliví. I poté, co překonáte fázi prvních několika kapek, dál pokračujte stále po miniaturních dávkách přilévaného oleje, tedy nejvýš pár kapek najednou. Vždy je důkladně vmíchejte, aby olej zmizel beze stopy, než přilijete další.

Žloutek bude postupně houstnout. Jakmile pojme 1-2 lžíce oleje, začne být podivně hustý a v misce to bude vypadat, jako byste připravovali odpalované těsto, které se odtahuje od stěn nádoby. Majonéza se bude držet na metličce a dostanete ji z ní dolů jedině sklepnutím.

domácí majonéza 1. fáze

Tím jste se dostali na konec první majonézové fáze.

Znovu opakuji: Pokud vám vznikající domácí majonéza zničehonic zřídla, místo aby houstla, a při pohledu zblízka vypadá jako drobná zrnka písku rozmíchaná v oleji, dejte tuto várku zatím stranou a začněte znovu s novým žloutkem. Buď jste přilili mnoho oleje najednou, nebo teplota přilévaného oleje neodpovídala teplotě žloutku a ten se tím pádem odmítá s olejem spojit. Tuhle sraženou tekutinu vmíchejte k nové vznikající majonéze až během druhé fáze, měla by se s ní spojit bez dalších podobných protestů.

Naředění

Tenkým pramínkem přilijte k hustému prvnímu stupni majonézy ocet a promíchejte. Nyní majonéza zřídne, skoro až děsivě, a má to tak být.

okyselení domácí majonézy

Místo octa můžete použít i ocet s vodou, anebo vezměte lák z okurek, je v majonéze perfektní.

Druhá majonézová fáze

Vraťte se opět k přilévání oleje, teď už nemusíte tak opatrně. Přilévejte a stále šlehejte a všímejte si majonézového kouzla: čím víc oleje přilijete, tím víc to v misce zhoustne.

domácí majonéza 2. fáze

Ještě jednou to zopakuji: Pokud chcete majonézu hustší, přilijte a vmíchejte další olej. Klidně víc, než je uvedeno v receptu, ten má dostatečné rezervy. Záleží jen na vás, na jakou hustotu chcete majonézu vyšlehat. Na druhou stranu byste měli vědět, že toto přilévání a houstnutí má své meze a že ve chvíli, kdy už žloutek víc oleje neunese, se majonéza rozdělí na složky podobně, jako hrozilo v první fázi.

Dochucení

Nakonec znovu dochuťte solí, případně pepřem, často se používá bílý pepř, aby nekazil vzhled hotové majonézy.

Nemusíte se taky bát majonézu dokyselit. Buď přilijte ještě trochu láku z okurek, vinného octa, nebo pár kapek citronové šťávy, je to na vás. Majonéza je z 90 % olej, takže kyselý přídavek podstatně zlepší pocit při ochutnávání.

Zdálo-li by se, že majonéza přilitím tekutiny znovu trochu zřídla, nápravu jistě víte: ano, stačí přilít olej.

Hotovou majonézu (a konec konců i sebe po takovém výkonu) uložte v chladu.

domácí majonéza recept
 

Domácí majonéza

Celkový čas: 10 minutes

Množství: 2–4 porce, podle způsobu použití

Suroviny

  • 1 žloutek z velkého vejce
  • 1 lžíce jemného vinného bílého octa
  • 250 ml rostlinného oleje
  • zhruba 2 špetky soli

Postup

  1. Žloutek pokojové teploty vyklepněte do misky, osolte ho a misku postavte na vlhkou, složenou utěrku nebo hadřík – nebude vám při šlehání klouzat po pracovní desce.
  2. Z celého množství oleje kápněte ke žloutku jenom jednu jedinou kapku a metličkou promíchejte. Totéž proveďte ještě asi pětkrát. Pokud byste přilili víc oleje najednou, žloutek ho nedokáže vstřebat a majonéza se hned zpočátku srazí – bude vypadat jako drobná zrnka písku rozptýlená v oleji.
  3. Poté, co překonáte fázi prvních několika kapek, dál pokračujte po miniaturních dávkách přilévaného oleje, tedy nejvýš pár kapek najednou. Vždy je důkladně metličkou vmíchejte, aby olej zmizel beze stopy, než přilijete další. Žloutek bude postupně houstnout. Jakmile pojme 2–3 lžíce oleje, začne být hustý, nabalí se na metličku a bude se odtahovat od stěn nádoby.
  4. Tenkým pramínkem přilijte k majonéze ocet a promíchejte, majonéza tím značně zřídne. Vraťte se opět k přilévání oleje, teď už nemusíte tak opatrně. Čím víc oleje postupně přilijete, tím víc majonéza zhoustne. Až spotřebujete všechen olej, můžete pokračovat přiléváním dalšího, záleží, na jakou hustotu chcete majonézu vyšlehat.
  5. Hotovou majonézu znovu dochuťte solí, případně bílým pepřem, a můžete ji taky znovu dokyselit, pokud vám přijde málo navinulá.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Marcela flair says:

    Milá Flo, na majonézu jsem si troufla asi jen jednou v životě a žádná hitparáda se asi nekonala, neb jsem si to už nezopakovala. Ne že bych si nevzpomněla, když to někde v receptu čtu… jen mi pořád straší v hlavě ten syrový žloutek. Jak moc velké riziko představuje – tušíš? Přece jen mám ještě malé děti a nechci, aby po mých pokusech majonézu definitivně škrtly ze svého života (jak to udělal můj muž). Díky a krásné májové dny Ti přeji. Marcela

    1. Jedno vejce z 20 ti tisic ma Salmonelu, takze kdyz snite za zivot 20 tisic vajec, nakazite se jednou.

  2. MILA FLO, DEKUJI ZA VYNIKAJICI RECEPT NA MAJONEZU. TEN UZ JSEM SI DAVNO PRAL, ALE JAK VIS, NA INTERNETU JSOU RUZNE RECEPTURY. DNES ZKUSIM TVUJ RECEPT, KTERY SE MI URCITE POVEDE. PREJI HEZKY VIKEND. BRENT

    1. jaroslav says:

      Brente – zkus psát normálně malými písmeny – nebo máš „velké“ auto a “ malého“ pindíka ? (nic ve zlém) zdr ad

  3. Eva S. says:

    Super, pamätám si na jej výrobu z detstva,maminka to vedela. Osobne som to ešte nikdy neskúšala, takže sa hodí! Ďakujem. Eva

  4. Jana Vařáková says:

    Milá Flo, recept inspirující, ale nebojíš se salmonely?
    Jana

    1. Pokud jde o vejce z kontrolovaných chovů, tak nebojím.

  5. Franta says:

    Milá Flo děkuji za připomenutí, že je dobré si i tu majonézu udělat doma. Občas jsem ji dělával, ale pohodlnost většinou zvítězila a ta koupená byla rychlejší …..
    Od jisté doby se snažím nekupovat průmyslově zpracovávané potraviny a raději se spolehnout na domácí kuchyni. Tudíž k tomu patří i ta majonéza.
    Už jsem vyzkoušel více druhů. Jak se žloutkem, tak s celým vejcem. To samé různé druhy olejů. Většinou se doporučuje slunečnicový, ale nám více vyhovuje olivový. Rovněž různé přísady. Například francouzská hořčice, citron, kurkuma apod..

    Ovšem ručně jsem to nikdy nedělal, tak že vyzkoušíme

  6. Ja delam majonezu tycovym mixerem. Dam do uzke vysoke nadoby 1 cele vejce, trochu octa a soli a 300 ml oleje. Ponorim a pustim. Za par vterin hotovo.

  7. Milá Flo a všichni ostatní,
    babička dělala majonézu z celého vejce – postupovala podobně, jako je uvedeno v receptu. Proč se nyní dělá majonéza pouze ze žloutku?

  8. Florentýno, dávám Ti za pravdu, že pracně ručně vyšlehaná majonéza má svoje plusy, já jsem vyzkoušela i ponorný mixér, přiznávám i několik pokusů, kdy jsem začínala znova, i dvakrát až třikrát. Nezjistila jsem, zda byla na vině rozdílná teplota vejce a oleje, nebo jiná příčíina. Za dlouhá léta se mně nikdy nestalo, že by surové vejce ve vlastní kuchyni bylo zdrojem nákazy. Je tady ještě možnost přípravy majonézy vařené ze smetany a žloutků – je velmi jemná a bezpečná. Pro začínající a zkoušející hospodyňky je Tvůj perfektní recept zárukou dobrého výsledku. Děkuji.

  9. Milá Florentýnko,
    díky moc za návod! Vždy jsem se bála toho sražení, tak teď to zkusím podle tebe hoooodně pomaličku! Ale mám stejný problém jako Marcelka, jak velký je risk zdravotní? A pak ješté kdybys mohla néco vymyslet na manžela, také odmítá…..? Pevné zdraví přejímá díky za všechno!

  10. Simča says:

    Milá Flo
    docela mne zaujala tvá rada zkusit si uděla majonézu ručně. Nevím, jestli to není zbytečná námaha ;-)…
    Dělám si ji doma běžně, často už se skoro nese oběd na stůl a nás napadne „ještě uděláme majonézu“. Je to šup-šup, dělám ji tyčákem a to nejen že z celého vajíčka, ale dokonce jsem zjistila, že nám nejvíce chutná majonéza z jednoho vajíčka plus jednoho bílku do kterého se zašlehá olej, dochutí solí, octem a lžičkou dijonské hořčice a opět došlehá s olejem do potřebné hustoty. Takovouto majonézu dělám přímo v malé zavařovačce s patentním uzávěrem, v ní si ji pak dám do lednice a používáme podle potřeby. Dokud jsem dělala jen z jednoho celého vajíčka, stávalo se mi, že mi vrchní vrstva ve sklenici trochu jakoby žlukla. teď, když dělám ze dvou bílků a jednoho žloutku, je majonéze lehčí a trvanlivější.
    Nevím, jestli se odhodlám k tomu, zkusi majonézu jen ze žloutků, možná…

  11. hezký den Flo, majonezy jsem se vždy bála. Až jsem objevila recept kde do nádoby pro tyčák dáš jedno celé vejce (já domácí), 250 ml oleje slunečnicového (řepkový nefunguje), sůl, pepř, hořčice a vsunu tyčový mixér a pomalu mixérem vyjíždím ven. A jednoduchá a skvělá majonéza je na světe. Pomalé míchání nedávám 🙂 ale děkuji, každý tvůj nápad a popis mne posouvá. Jana

    1. Zdravím, dělám ji stejně, je prima, přidat bílek mě nenapadlo, ani ta zavařovačka, ušetřím nádobí, díky za tip.

    2. Antonie says:

      Řepkový olej funguje!!! Dělám zásadně z řepkového, na doporučení lékaře už nepoužívám slunečnicový olej vůbec, 1 vejce celé, 200 ml oleje, lžička hořčice, sůl, 2 lžičky octa, tyčák ponořit na dno, spustit, pomaličku táhnout nahoru a během pár vteřin je hotovo! A tuhá tak, že nejde vyklopit z nádoby, ta zavařovací sklenice s víčkem je skvělý nápad, budu odteď také používat. A z tyčáku nejde ani oklepat, musím opatrně otřít prstem. A spojování vejce s olejem také můžu při tomto postupu krásně sledovat a obdivovat, je to úchvatné, jak ponorák cestuje vzhůru a pod ním zůstává něco tak skvělého!!!

  12. Florentýnko, díky za připomenutí jaké kouzlo se skrývá v relativně obyčejné domácí majonéze. Chutná dokonale 🙂

  13. Moc rada bych zkusila doma udělat zdravou verzi majonezy. Nemate náhodou tip na nějakou, ve ktere nejsou rostlinné oleje :)?

  14. Hezký den Florentýnko. Musím reagovat na výrobu domácí majonézy. Dělám si ji už několik let a přesně ,jak napsala Jana, ale funguje jakýkoliv olej. Je moc dobrá a vždy se povede. Hezký den. Hana

  15. Milá Flo, majonézu dělám často a hodně…a nejen ze žloutku – ručně, též z mléka a oleje – tyčovým mixerem….moje maminka říkávala :“Miluška, keď urobíš 100x majonézu a 100x sa Ti podarí, tak možeš povedať, že si trpezlivá“. A měla pravdu…je to o trpělivosti – teda podle mne. Když sme na chatě, tak dokonce nasekám mladý šťovík a přidám ho k majonéze. To k čemu se dá použít majonéza a jak ji ochutit je podle české vynalézavosti na samostatnou knihu.

  16. Blanka Oborská says:

    Děkuji za tento recept!
    Další stupeň majonézy je pak „tatarka“ – dávám miniaturní kostičky nakládaných okurek, kaparů, ještě trochu citronové šťávy a pažitku. Strávníci vždy velebí 🙂

  17. Martin says:

    Přesto, že majonézu nekonzumuji vůbec ,tak jsem si dnešní recept přečetl až do konce.
    Jinak si vyrábím místo majonézy omáčku z kysané smetany a tvarohu plus různé ingredience a jsem spokojen.Ale proti gustu žádnej dišputát!!!
    Dobrou chuť!!!?

  18. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, majonézu zařadím do zázraků své kuchyně.
    P.S. – zkusila jsem Ti poslat email, ale vrátil se mi, tak to pošlu veřejně.

    Zdravím Florentýno, mrzí mě, že jsem Ti nepoblahopřála k sedmému výročí tvůrčí práce (smutné události v rodině). Proto dodatečně gratuluji.
    Ovšem musím Ti napráskat rozšafnou dámu, která tě kopíruje i s vlasama. Zahlédla jsem barvu tvých vlasů a nějakou mísu, tak jsem na to hned klepla . Vyskočila na mě výřečná parodie. Posílám ti odkaz na stránku, jen doufám, že to není tvá matka, nerada bych si jí rozházela.

    https://www.televizeseznam.cz/…242

    Ahoj Višnja.

    1. Milena says:

      Váš odkaz nefunguje, ale předpokládám, že máte na mysli Mirku van Gils Slavíkovou. Mirka nikoho nekopíruje, je to známá a úspěšná cukrářka, která získala několik světových cen. Pro pořádek.

  19. Ach ano, jinou už nepoužívám, kupovaná ke mně nesmí. Ale vyzkouším tvůj postup, musí se povést, děkuji a prima den ?

  20. Dobrý den Florentýno, tvůj recept na domácí majonézu, je super, vzpomněla jsem na dívčí léta kdy jsem se dívala na mojí maminku jak na vánoce dělala plnou misku této majonézy na bramborový salát a tatínek si to pochvaloval a pochutnával. Občas jí taky dělám.
    Přeji hezké dny ?
    Nina

  21. Děkuji moc, zatím jsem vyráběla ve šlehači – teď tak maximálně 3x do roka (napůl s ušlehanou šlehačkou) – zvykli jsme si na zakysanou, ale ta se do všeho dát nedá, tak majonéza přijde také někdy na řadu..

  22. vera fajfrlikova says:

    Mi se vas recept libi,mam ovsem i svuj,misto redeni necim octovym, redim po spetickach klasickou ceskou horcici a sdeluji,ze z 1 zloutku,ev.i prosleho kratkym varenim ve sve puvodni verzi,mam majonezy 750 g.
    T.j., na hned ci pristi dny,zalitou chladim ve chladnicce : na bramb.salat,vlassky apod salat,vajickovy,tatarku….ochucuji tedy ruzne.aha,to pecu okamzite „nase“ spec. kolace z kynuteho testa s majonezou…..
    Mily pozdrav vam vsem!

  23. Ahoj Jani, děkuji za skvělý recept. Už delší dobu sháním nějaký dobrý a osvědčený na majonézu. Moc děkuji. Vyzkouším. Přeji vše dobré.

  24. Ahoj Týnko,
    to je velice zajímavý recept. Tvůj popis na výrobu majonézy je tak poutavý a tajuplný, že to musím vyzkoušet. Budu si připadat jako magistr Kelly. Doufám, že neskončím jen u těch zrnek písku.
    Přeji krásné rozvolňování a spoustu skvělých nápadů.
    Pavel

    1. Kocourek Bodík says:

      Nezapomeňte – poprvé pouze tři kapky! 🙂

  25. Jojo, milá Flo, domácí majonéza je úplně jiná a nechápu, co na ní kdo vidí za složitosti. Ta krása, jak se pod metličkou mění konzistence a barva. A ve variaci s olivovým olejem, vinným octem, česnekem a ančovičkami jako zálivka na salát nicois je tak božská, že mám vždycky co dělat, abych ji nesnědla jen tak 🙂 veliká škoda, že se ukládá už při pomyšlení 🙂 Děkuji za krásná čtvrteční počtení.

  26. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, super recept, majonézu si dělám sama a stejným způsobem . Díky a hezký víkend. Vlasta

  27. Když jsem byla malá, jinou než domácí majonézu či tatarku jsem neznala. Uměla jsem ji udělat už jako malá holka, dělali jsme ji v mixéru z domácích vajíček a láku od okurek. Teď ji kupuji, ale vlastně proč? Díky za připomenutí.

  28. Kdysi jsem dělal domácí. Třikrát. Řekl bych, že pokaždý stejnej postup, suroviny, podmínky.
    Poprvé: krásná výborná majonéza
    Podruhý: hrůza, vyhozeno
    Potřetí: viz podruhý.

    Jestli seberu odvahu, s tímhle receptem to ještě zkusím 🙂
    Díky C.

  29. Martin says:

    Dost dobrý…..ďýk

  30. Milá Florentýno, zkoušela jsem majonézu podle nějakého receptu jen jednou v životě a vyšlo mi z toho něco řídkého, nechutného a nepodobného majonéze, ale protože s tvými recepty mám výborné zkušenosti, tak se toho přestanu bát, Navíc mám k dispozici domácí vajíčka, tak mi drž palce, ať to nezkazím.

  31. Květa says:

    Milá Florentýnko, majonézu jsem zkoušela několikrát, chutově výborná , ale nikdy jsem nedokázala aby 1 vajíčko vstřebalo tolik oleje takže jsem měla velikou spotřebu vajíček .
    Jdu do toho znovu máš to krásně popsané takže moc děkuji zítra jdu na to .

  32. Milá Flo, tak tohle je přesně ten recept, kterému se vyhýbám a nemám odvahu jej vyzkoušet, ale díky Tobě vyzkouším. Já ji dělám ve starém, ale stále zachovalém mixéru
    ws raz dva tři, možná si ho ještě někdo pamatuje a majonéza je z něj skvělá, hustá a nikdy nebyla řídká. Potom ji přidat do domácího pařížského nebo pochoutkového salátu a jsem o 20 let zpátky. No žádná hotová kupovaná majonéza nenahradí. Tak ještě dnes vyzkouším. Mějte se všichni tady moc hezky, Jana

  33. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    domácí majonézu nedělám ručně, ale má to jistě svoje kouzlo. Navíc je o mnoho chutnější než z obchodu.

  34. Kocourek Bodík says:

    Majonéza, viděno okem vědce, je v podstatě koloidní roztok, čili heterogenní disperzní soustava dvou nesourodých látek. Částice v tomto rozmezí udělují danému systému specifické vlastnosti, vykonávají slabší tepelný pohyb a vyvolávají slabší osmotický tlak.
    Nejcharakterističtější vlastností tohoto systému je tvorba gelů. Což je v daném případě majonéza.
    P.S.: můj předek Honza Skoták byl jako dvorní alchymista Jeroným Alessandro Scotta v angažmá císaře Rudolfa II., kde proslul vynálezem jiného koloidu – leštidla na parkety. Uklouzla na něm řada příslušníků císařského svora, císařovu milenku hráběnku Stradovou nevyjímaje. 😀

  35. Junová says:

    Milá Flo,

    majonéza super, jako řemen. Mám z ní velkou radost.
    Znám také recept s mixerem a celým vajíčkem , ale tvůj recept je vyšší level. Hezký den. Iva

  36. Zdravím a radím. Pod cokoli co při práci na lince klouže používám kousky podložek do šuplíků. Prkýnka, misky atd . Kdo to zná, určitě potvrdí. A majonéza super, díky.Olga?

    1. Díky za skvělý nápad. Podložky mám, nenapadlo mne. Další skvělé doporučení. M.

  37. Děkuji za krásný návod na majonézu. Mohla bych poprosit ještě i o dobrou tatarku?
    Předem díky moc
    Jana

  38. No teda. Cestovala jsem a teprve nyní – pátek večer – čtu čtvrteční příděl receptů.
    DOMÁCÍ MAJONÉZA. Jejda, jsem o desítky let zpátky, kdy jsme přesně takto dělali majonézu doma. Maminka seděla, misku držela na klíně, já jsem dle jejích instrukcí OPATRNĚ kapku a zase kapku oleje kapala do misky… tak , jak to popisuješ. To je přesně ono. A dodnes cítím tu majonézu, tu chuť a tu konzistenci. Byla taková nejdříve hutná, potom se upravovala, ale pořád měla i po naředění takovou jinou hustotu, než kupovaná a také než ta, kterou dle nových rad dělám v mixeru. V mixeru skvělé, opravdu pár sekund. Akorát nostalgická vzpomínka na tu z dětství – že to není ono. Myslela jsem si, že je to tím časem, že vše ve vzpomínkách je lepší. Ale tentokrát asi to je „těma rukama“.
    HNED ZÍTRA VYZKOUŠÍM. Budu dělat pochoutkový salát na chlebíčky pro domácí oslavu. A první, co ráno udělám, bude MAJONÉZA.
    Vzpomínám si, že to byla fakt alchymie, to napětí, aby se nesrazila.. Na moc maličkostí se muselo myslet. Ale to napětí, ta spolupráce… mělo to také něco do sebe. Úplně to vidím, jak jsme s maminkou nakloněny nad tou mísou, hlavy u sebe a doufáme v dobrý výsledek..

    A NEBOJTE SE ZDRAVOTNÍHO RIZIKA. Majonézu jsme dělávali tenkrát doma všichni, ze syrových žloutků a nikomu koho znám, se nic nestalo. Ze syrových bílků jsme zase dělali ovocnou pěnu a také skvělé a bez následků.

    A myslím si, že ta vajíčka tenkrát nebyla tak zdravotně hlídaná jako dnes. Ani ty domácí chovy nebyly bezrizikové. A šlo to. Spíš asi byly zdravotní potíže špatným skladováním hotové majonézy..

    Zdravím a přeji radost a méně obav. Marie

  39. Šárka says:

    Domácí je vždy nejlepší a takovou majonézu doma připravenou je prima, bohužel je z mastného a tak využiji tento recept jen jednou za rok.. Děkuji za recept. Přeji hezký víkend Šárka

  40. Kupka says:

    Je pravda, že majonéza, ta domácí obzvlášť, je žloutek a potom už jen olej. Pochutnáváme si na ochuceném oleji, dá se říct. To je fakt. Ale na druhé straně,když majonézou ochutíme všechny možné druhy zeleniny, TAK JE TO DOBŘE. Říká se, že zeleninu – např. mrkev – je vhodné doplnit tukem, aby se rozpustily užitečné složky a tělo to využilo… Takže… Nebát se, občas..Nebojíme se používat olivový olej – ten je zdraví prospěšný, říká se. A používáme ho mnohdy velkoryse na zálivky. A také je to tuk. Marie.

  41. Dobruška says:

    Zdravotních rizik čerstvých vajec se bát nemusíte. Velkochovy jsou pravidelně kontrolované a v místě s menší koncentrací zvířat v domácím chovu je riziko minimální. Opatrnost je na místě u kachních vajec a vajec od slepic, které jsou chovány společně s kachnami, tam bych použila jenom vejce max. 12hodin od snesení. Jen nevím, jak se takhle čerstvé vejce bude chovat při šlehání…
    Jinak se u nás majonéza nikdy, nikdy nekoupila, používáme tyčový mixér a celé vejce. Jednou v záchvatu mladistvé nerozvážnosti jsem dělala metličkou podle receptu od Florentýny, výsledek byl fenomenální, namožené svaly bohužel taky.

  42. Ilona says:

    Domácí majonézu jsem nikdy nezkusila, právě pro obavy ze sražení surovin, zkrátka nikde nebyl tak podrobný, vyčerpávají a přesný popis, jak na věc… Děkuji moc za tento recept, dnes bude konečně ke steaku domácí majonéza!

  43. Květoslava says:

    Maminka vždy dělala domácí majonézu, a tak v tradici pokračuji i já. Do ručního mixeru dám jen žloutky, lžíci hořčice, sůl a pepř, míchám a pak opatrně přilévám olej. Ředím lákem na okurky. Vždy se podaří. Kdysi jsem zkoušela v elektrickém mixéru, a to se mi srazila, tak jen v ručním.

  44. Radomil Šustr says:

    Na 1 žloutek čtvrt litru oleje?! Na dva stačí 200 ml a je hustá jak blázen.

    1. Patrik says:

      Ahoj, zcela souhlasím, mě přijde jako dostatečně hustá i při použití 150ml oleje.
      Mimochodem, nevidím důvod proč nepoužít celé vejce. Nejlepší recepty jsou takové, kde se zužitkuje vše a tady se dá bez problémů použít vejce celé, jediný rozdíl bude v barvě a ta se dá doladit malou špetkou kurkumy (Hellman’s to dělá zrovna tak, na chuti to prakticky není poznat).

  45. Milá Flo!
    Těším se,až majonézu vyzkouším!Děkuju za detailní popis postupu,ostatně jako u všech Tvých báječných receptů!

  46. Milá Florentýnko,
    díky, za jako vždy super recept. Mně také občas dostane perfektní jídlo ,které připravím s láskou a péčí a největší odměnou jsou zářící oči lidiček pro které vařím.
    Jinak k zítřejšímu svátku ti přeji hodně zdravíčka a štestíčka.Jana??

  47. Přeji ti krásné putování s baťůžkem 🙂 Florentýno, a hodně sluníčka na tu cestu!

  48. Milá Flo,

    děkuji za zprávu o plánované přestávce v pravidelném přísunu receptů. Těším se velice na Tvou novou knihu. Vánoce jsem všem našim třem snachám zpříjemnila Tvými „Hovory“ a při každé sešlosti si sdělujeme zkušenosti s Tvými recepty. Užij si objevování s batohem na zádech a zasloužený relax ve zdraví.
    Olga

  49. Krásný článek i tradiční způsob výroby.
    Pro všechny kdo se bojí a občas se jim majonéze nezdaří navrhuji tento postup:
    Do úzké vysoké nádoby, dáme celé vejce ( kdo chce dá jen žloutky), olej ( 200ml/vejce), sůl, pepř, citr.šťávu. Do nádoby ponoříme tyčový mixer, zapneme na max pomalu táhneme mixer odspodu nahoru, čímž se vyrobí majonéza, cca 5vteřin. Stability se nebojte, dva dny v ledničce vydrží.
    Za postup ručím, reklamace přijímám :-).
    Najdete to třeba i tady:
    https://www.cuketka.cz/?p=3230

    Pro Fionu za tento web klobouček!

    1. Patrik says:

      Ahoj, nepotřebujete ani tyčový mixér. On ve výsledku může být i horší, jelikož potřebujete skutečně úzkou nádobu jen o něco málo širší, než průměr hlavice, což každý doma nemá.
      Stačí použít normální mixér, případně k tyčovému mixéru s výměnnou hlavicí někdy prodávají v setu takový „sekáček“ (nádoba se sekací hlavicí na sekání třeba ořechů apod.). Postup potom spočívá v tomto:
      1. Do nádoby dejte vejce, sůl, ocet, případně hořčici a asi 1/4 oleje
      2. Mixujte 10 vteřin na nejvyší výkon
      3. Dolijte další čtvrtinu oleje a znovu mixujte asi 10 vteřin. Tento postup opakujte se zbylými čtvrtinami oleje.

      Celý proces vytvoří krásně hutnou majonézu za ani ne minutu a bez práce 🙂

      TIP: pokud se vám stane, že na konci jste dali moc oleje a ten plave na povrchu majonézy, buďte v klidu, i taková věc se dá snadno zachránit. Stačí dolít trochu tekutiny (např. vody, citronové šťávy nebo octa ale s tím opatrně) a znovu zamixovat – olej se potřebuje navázat do emulze a k tomu právě potřebuje tekutinu.

      Nevidím žádný důvod proč se s tím patlat kdovíjak dlouho ručně, výsledek je úplně stejný, takže tak 🙂

  50. Ahoj Flo? s tebou se prostě vše povede. I moji strašáci jako chřest, vepřová pečeně a teď majonéza. Dopadla skvěle!? hned na poprvé. Místo octa jsem dala lák z okurek a je mňamózní. Děkuji ?

  51. Ahoj. Tak já na tom byla jako Codo. Poprvé fajn, podruhé i potřetí na vylití. Teď jsem tedy zkusila ruční recept od Flo. Ještě při 200ml oleje byla fajn. Ale po přilití další trošky oleje totálně zřídla 🙁 Takže zase nic. No, stejně nám z olivového oleje nechutnala. Tak další pokus vidím zase za pár let… 😉

  52. Alena says:

    Jste zlatíčko, konečně se mi po několika nezdařených pokusech tyčovým mixerem povedla domácí majonéza. Perfektně vysvětleno, povedlo se. Děkuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close