Čočkový kastrůlek aneb jídlo (skoro) z jednoho hrnce

Jídlo z jednoho hrnce dává jakousi záruku, že se příprava večeře nezvrhne v něco komplikovaného, duševně i fyzicky náročného. Slibuje, že jste na správné cestě zachovat si důstojnost před sebou samými i před ostatními, kteří se případně vyskytnou v blízkosti kuchyně.

Na nikoho nebudete výhružně ukazovat nožem, po nikom nebudete házet struhadlo a nebudete se vztekat, že vám byly od přírody naděleny jen dvě ruce a jedny nervy.

Čočkový kastrůlek můžete bez obav považovat za skoro přesně takové jídlo z jednoho hrnce. Dostatečně zasytí, přiměřeně zahřeje a ještě ho může zbýt dost pro další dny. Netvrdím, že bude hotové za 15 minut, protože některé suroviny si dávají na čas, ale rozhodně si u něj užijete pohodu a nezůstane po vás hromada nádobí.

čočkový kastrůlek jídlo z jednoho hrnce

Jakmile se rozhodnete připravit jakékoli jídlo z jednoho hrnce, včas se zastavte a zamyslete. Byla by velká chyba všechny suroviny naházet do toho zmíněného jednoho hrnce najednou, zalít vodou a snažit se z toho uvařením doměkka získat něco k jídlu.

Suroviny by měly mít své pořadí a svůj čas, ve kterém do hrnce přijdou, a stejně tak jim ještě můžete něco šikovného provést předtím, než je do hrnce naházíte. Obojí bude mít veký vliv na výsledek.

Čočkový kastrůlek a časová osa

Můj čočkový kastrůlek se skládá z malé trochy vepřového masa, klobásek, čočky, brambor a mrkve. Kdybych všechno smíchala v hrnci najednou a dala vařit, maso bude po hodině tuhé, brambory rozvařené, mrkev ztratí chuť, klobásky prasknou a čočka se rozpadne. Takže pokud chci hezčí a chutnější výsledek, budu si muset upravit časovou osu:

čočkový kastrůlek časová osa

S naprosto stejným přístupem můžete připravit i podobná jídla. Vždycky se sami sebe ptejte, jak dlouho suroviny potřebují na změknutí a zda pro ně nemůžete udělat něco, co by jim zlepšilo chuť. Pak si je poskládejte v řadě za sebou a průběžně se těšte, až dojde i na poslední z nich a okamžik dohotovení se přiblíží na dosah.

Těch dalších dvou malých hrnců, které v receptu potřebuju na krátké dílčí odbočky, si nemusíte vůbec všímat. Jde to s drobnou újmou na výsledné podobě jídla i bez nich.

PS. Ještě pár kuchařských poznámek k tomuto receptu:

  1. Drobnozrnou zelenou francouzskou čočku jsem použila proto, že si líp drží svůj tvar, nepotřebuje namáčení předem a tolik se nerozváří jako běžná čočka.
  2. Čočku jsem spařila a zchladila studenou vodou, protože to vede k hezčí barvě jídla. Vysvětlení najdete v článku čočka na kyselo.
  3. Jíšku můžete vynechat, ale připravte se na vodovatý výsledek. Volnou tekutinu nebude mít co držet mezi surovinami. Pokud se jíšky ostýcháte a rádi byste s tím něco udělali, článek o ní je zde: jíška.
  4. Namísto klobásek klidně vezměte vídeňské párky a dejte je do hrnce až 5 minut před dokončením.

 

Čočkový kastrůlek

Množství: 4 vydatné porce

Čočkový kastrůlek

Suroviny

  • 300 g vepřového boku (bez kůže a bez kostí) nebo plece
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 300 g drobnozrnné zelené čočky
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíce másla nebo další lžíce sádla
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • 4 syrové vepřové bílé klobásky
  • 4 velké brambory
  • 1 lžička soli
  • Na dochucení:
  • pokud máte rádi čočku na kyselo, bude se vám hodit bílý vinný ocet
  • nebo lze použít rozetřený česnek (2-3 stroužky) a sušenou majoránkou (1 lžička)
  • anebo nemusíte dochucovat vůbec

Postup

  1. Maso opláchněte a nakrájejte na 2-3 cm velké kostky. Promíchejte s půl lžičkou soli a nechte 5 minut odpočinout. Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Rozehřejte větší kastrol a rozpusťte v něm lžíci sádla.
  2. Jakmile je sádlo horké, vhoďte do něj osolené maso a zprudka nechte dvě minuty opékat. Poté kousky obraťte a opečte i po druhé straně, až získají svůdnou sytě zlatou barvu. Přidejte k nim cibuli a za příležitostného promíchání ji nechte další dvě minuty změknout a chytit pár záblesků zezlátnutí, podobně jako už má maso.
  3. Opečené maso s cibulí podlijte hrnkem (350 ml) vody, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte hodinu a půl zvolna dusit skoro doměkka.
  4. Na konci této doby si připravte čočku. Propláchněte ji na cedníku, vložte do malého hrnce, zalijte vodou tak, aby voda dosahovala 2 cm nad čočku, a přiveďte k varu. Po 3 minutách tuto vodu slijte, čočku znovu propláchněte na cedníku studenou vodou a teprve potom přidejte k masu. Společně s čočkou vlijte do kastrolu dva hrnky (700 ml) studené vody a přidejte i zbytek soli. Pokud nechcete, čočku spařovat nemusíte, pomáhá to hlavně pěkné barvě výsledného jídla.
  5. Opět přiveďte k velmi mírnému varu a nechte vařit zakryté. Do změknutí bude čočka od této chvíle potřebovat 30-35 minut.
  6. Nyní si vezměte do parády mrkev. Oškrábejte ji, nakrájejte na centimetrové kostičky a přidejte k čočce a k masu.
  7. V opravdu malém kastrůlku rozehřejte lžíci másla (nebo sádla) a jakmile zpění, přisypte mouku. Metličkou pečlivě zhruba dvě minuty míchejte, poté odstavte. Smyslem je připravit jíšku s barvou poněkud tmavší než bledou, tedy s aspoň částečnými náznaky zezlátnutí. Ta se víc hodí k tmavému jídlu.
  8. Naběračkou naberte volnou vodu z kastrolu, kterou ještě čočka nestačila vstřebat, a nalijte ji k jíšce. Pečlivě metličkou rozmíchejte dohladka, pak tuhle zahuštěnou tekutinu vraťte zpátky k čočce. Obsah kastrolu jemně promíchejte, znovu přiveďte k mírnému varu a znovu zakryjte poklicí. Teď by vám do konce vaření mělo zbývat 20-25 minut.
  9. 15 minut před koncem propíchetej ostrým nožíkem na několika místech klobásy a přidejte je k čočce. Při té příležitosti obsah kastrolu s citem promíchejte, aby se zahuštěná tekutina nepřipalovala ke dnu.
  10. Brambory opláchněte, oškrábejte, nakrájejte na centimetrové kousky a přidejte k čočce. Opět decentně promíchejte. Zbývá posledních 10 minut vaření.
  11. Jakmile je všechno měkké, máte hotovo. Jídlo na závěr ještě dosolte, jak potřebujete. Pokud máte rádi čočku s nakyslou chutí, nebojte se dochutit čočkový kastrůlek dvěma až třemi lžícemi bílého vinného octa. Čočka se taky dobře snáší s česnekem a majoránkou, takže pokud se rozhodnete nejít kyselou cestou, můžete se realizovat i takto.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Ahoj Flo.

    Moc děkuji za jistě skvělý recept, ale u nás doma nemá čočka své místo. Vůbec mi nechutná a tak jí ani nevařím. Ostatní luštěniny jsou vítány s otevřenou náručí.
    Krásný den a spoustu skvělých receptů v nové kuchyni. Vendy

    1. Martina says:

      Pokud budete mít někdy chuť dát čočce šanci, zkuste ji podle zmiňovaného článku „čočka na kyselo“ spařit horkou vodou, je to na chuti docela poznat. Ale určitě se dá vařit i bez čočky.

    2. ..a zkoušela jste červenou čočku? není tak výrazná..

    3. Vendy, jak už tu padlo, červená čočka je opravdu dobrá volba pro začátek. Já jsem přesvědčená, že na každou surovinu existuje dostatečně dobrá úprava, takže ji dokáže pochválit i její odpůrce. Třeba není všem dnům konec, navíc není čočka jako čočka, ta velkozrnná obyčejná, co se vaří obvykle, je v chuti horší než tahle drobnozrnná 🙂

  2. Mám ráda jídla z jednoho hrnce. Teď třeba na plotně bublá hovězí s mrkví (dělám jako Ty), jenom ještě uvařit brambory.
    Mám ráda pomalý hrnec – naprosto dokonalá záležitost na pomalé vaření. I na výrobu sádla a škvarků.
    Mám ráda všechny své „kuchyňské“ vychytávky.

  3. Ahoj Flo, čočku mám ráda, děkuji za výborný recept. Jen k té jíšce, čerstvě udělaná jíška je horká, tak se má zalít studenou vodou aby se neudělaly hrudky a pak se přidá do jídla. Tak nás to kdysi učili a je to fakt. Dana

    1. Dano, když máš dobrou metličku, tak na vzájemných teplotách tolik nezáleží, dá se pracovat i s horkou jíškou a horkou tekutinou. Víc jsem o tom psala v článku na téma Jíška.

  4. Chtěla bych se zeptat, kde se dají koupit takové úžasné talířky, ve kterých se servíruje? Vypadají krásně. Děkuji.

    1. Evi, tyhle byly z nějakého bonusového programu v Bille, je to tak dva roky, co je měli. Kde je koupit normálně bohužel nevím, jinak bych si hned dokoupila další, mám jich málo 🙂

  5. Báječný recept. Čočka je u nás oblíbená, „kastrůlek“ bude v sobotu. Krásné jaro!

  6. Vlaďka says:

    Čočku zahušťuji tak, že na másle osmažím nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel a vše zamíchám do hotové čočky.

  7. Martina says:

    Ahoj Flo, děkuji za emailový recept, určitě vyzkouším. Luštěniny s manželem milujeme a čočku jí dokonce i náš benjamínek….

  8. Díky, Florentýnko. Zpravidla jsem něco podobného, i když ne tak vymazleného dělala zvlášť, ale tohle je skvělý nápad. brzy ho budu realizovat. Krásný jarní den přeji.

  9. Marcela says:

    Florentýnko, díky za receptík, ještě jsem takový nedělala, jen čočku nakyselo s úzeným, zase prostě něco jiného. Měj se moc hezky a vyzásob nás na jaro úžasnými recepty.

  10. Ahoj Flo, právě jsem přemýšlela co v sobotu na oběd a už vím………………., z luštěnin je to právě čočka co blízcí milují nejvíce, takže bude kastrůlek. Děkuji za recept a přeji hezké jarní dny.

  11. Ahoj Flo, děkuji za tip na zítřejší oběd.

  12. Ahoj Flo, velice smutním, neboť mi dnes nedorazil od Tebe emailík. Provinila jsem se něčím? Pravda všechny Tvoje recepty hned nezkouším, ale krásně se to čte a představuje :0)))))

    1. Alena Urbančíková says:

      Možná jste udělala stejnou chybu jako já. Přeposlala jsem článek kamarádce a ta mě odhlásila. Takže jsem se musela po několika letech zase znovu přihlásit jako nová členka tohoto blogu.

    2. Šárko, viz o kousek níže odpověď pro Lidku.

  13. Ahoj Flo,zrovna včera jsem si říkala,že už jsem dlouho nevařila luštěniny,takže Tvůj recept přišel právě včas. Ráda vyzkouším něco jiného, než klasickou čočku na kyselo,hrachovou kaši nebo u nás oblíbený fazolový guláš.Přeju krásný jarní sluníčkový den. Z.

  14. Dobrý den – u nás dnes kovbojské fazole, tak čočka bude muset pár dní počkat, ale na řadu určitě přijde????

  15. Ahoj Flo, dívám se na tvé stránky – a nejsem jediná komu nedorazil dnešní receptík, je potřeba se nějak znovu přihlásit?
    Jinak za recept na čočku díky – já ji mám ráda, ale většinou si ji dávám „někde“ – tak teď můžu vyzkoušet i doma :-).

    1. Lidko, někdy je potřeba se podívat i do jiných složek, nazvaných třeba Hromadné, Ostatní, občas dokonce i Nevyžádané/Spam. Zejména schránky na Seznamu moje e-maily moc rády schovávají někam jinam než do doručených. Bohužel s tím nemůžu nic udělat. Určitě nikoho jen tak o vlastní vůli neodhlašuju ani nevyřazuju.

  16. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, toto jídlo neznám a ráda vyzkouším. Díky za další obohacení naší kuchyně.

  17. Libuše says:

    Milá Flo.
    Děkuji Ti za hezký článek a zajímavý recept. Čočku i ostatní luštěniny máme rádi. V době půstu je připravuji často a v různých podobách (včetně salátů a pomazánek).
    Tenhle recept vypadá lákavě, ale vyzkouším ho až po Velikonocích. Do té doby se ve své kuchyni ráda obejdu bez masa. Krásné jaro všem. Líba

  18. Ahoj Florentýnko.Super nápad určitě vyzkouším.Asi v sobotu.Přeji krásný den.

  19. Martina says:

    Milá Flo,
    čočku mám moc ráda, a přesto ji dělám jednou ročně na nový rok. Recept mě zaujal takže určitě poruším tradici a co nejdříve vyzkouším, možná už o víkendu:-). jen jsem překvapena z druhu čočky. Nikdy jsev obchodě nepostřehla, že je v nabídce, tak doufám, že koupím a je to jen má neznalost:-)

    1. Martino, ve většině obchodů opravdu není problém ji sehnat. Jmenuje se buď drobnozrnná nebo francouzská čočka a je to pořád v podstatě to samé.

  20. Paráda, přesně tohle potřebuji 🙂

  21. Naděžda says:

    Milá Flo,
    už se těším jak to budu vařit. Děkuji za inspirativní recepty.

  22. Děkuji za recept,určitě vyzkouším,čočku máme rádi.

  23. Eva Školníková says:

    Ahoj Flo, dnešní recept je hoden vyzkoušení, ale musí počkat, dnes jsem měla hutnou fazolovou polévku. Vaření z jednoho hrnce mám velmi ráda, většinou je to rychlá záležitost.
    Přeji krásné slunečné dny a těším se na příště.

    1. Fazolačka je pro tyhle dny taky jako stvořená, dobrá volba 🙂

  24. Hanka.k says:

    Milá Florentýnko,
    děkuji za skvělý recept… zrovínka jsem si po dlouhé době namočila na zítra čočku …. a pak jsem si přečetla dopis a recept od Tebe…. přišel jako “ nazavolanou”
    Přeji Tobě i ostatním moc požehnané jarní dny.

  25. Milá Florentýno,

    na jaro se vždycky moc těším, zrovna tak, jako na Tvoje recepty, které ukládám pro moji
    vnučku Leontýnu.
    Čočku mám moc ráda a doufám, že i ona a její dva bráchové jí přijdou na chuť dle Tvého receptu.
    Přeji všem dobrou chuť.

    ˇ

  26. Všem přeji krásné jarní dny a hlavně Tobě,Florentýnko,protože nás zásobuješ skvělými nápady. Čočku podle receptu brzo udělám. Ještě jsem ji jinak než do polévky a na čočku jako přílohu nevařila. Tak se na tuhletu úpravu docela těším. Neděle se do postních dnů nepočítají tak si na neděli připravím i maso a jdu na čočkový aintopf. Zdraví Alča

  27. Alena Urbančíková says:

    Zaujal mě postup při vaření čočky. Dosud jsem ji oplachovala vlažnou vodou před vařením. Tady se proplachuje po povaření, a to proč?

    1. Aleno, v článku píšu, že podrobnější vysvětlení je v receptu čočka na kyselo. Je to kvůli lepší chuti a lepší barvě.

  28. Višnja says:

    Florentýno, tak ti nevím-nevím, jak dlouho můžeš vydržet to tempo, každý týden na nás neumětelky, valit nové a nové nápady a recepisy. Snad ti to vydrží opravdu dlouho, je to k nezaplacení. Nemusíme myslet a mordovat se s vymýšlením, čím oblbnout rodinu, aby začala věřit, že jsme kreativní kuchty. Tak zdar a nezblázni se z toho. Dík.

    1. Jednou týdně je to docela líné tempo, neboj, zatím zvládám v pohodě 🙂

  29. Jarmila Vodičková says:

    Ahoj Flo,
    čočku můžu na všechny způsoby.Určitě vyzkouším podle Tebe.
    Díky za tip. Krásné jaro.

  30. Ahoj Florentýnko, luštěniny jako takové u nás moc nejdou,. tak občas jako zpestření jídelníčku, aby byla změna Věra

    1. Třeba tohle bude zrovna případ pro to „občas“ 🙂

  31. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    U nás se čočka nejí, ale já si ju připravuju na kyselo.
    Díky za další recept. Přeji hezké jaro. I.

    1. I tobě pěkný začátek jara. Flo.

  32. Romana says:

    Že já ty recepty čtu vždy ráno, ještě před snídaní… Mňam, vypadá to skvěle.

  33. Mirka says:

    Milá Flo,

    děkuji za recept. U nás čočka vede, klidně ji můžu vařit každý týden. Ať už polévku (hodně hustou) nebo jako hlavní jídlo.
    Ale i ostatní luštěníny máme rádi.

    Mirka

  34. Monika says:

    Ta časová osa je super. Nemohla bys ji pro nás vytvářet u všech jídel? :).

    1. Monika says:

      Tedy pro ty z nás, co jsou věční začátečníci, bez větší představivosti. Abych neurazila 😉

  35. Marie says:

    Výborný recept.Mám ráda jídla z jednoho hrnce.Určitě vyzkouším a na čočku už se těším.Ráda vařím podle Tvých návodů.Jsou přesné a tak mám jistotu. Děkuji a krásný den přeje Marie.

  36. Šárka says:

    Děkuji Flo znovu za inspiraci, čočku ráda a s tímto postupem si dám tu práci a vyzkouším. Jednou jsem viděla v časopise recepty

    z jednoho hrnce tenkrát to mělo německý název ,,eintopf“ nějak mě postup nenadchl byl to spíše miš a maš .Tento podle podrobného popisu zkusím. V sobotu má být hezké počasí přeji krásný víkend a taky se těším na voňavé jaro.

  37. Milá Florentýnko, moc děkuji, za Tvé úžasné recepty, na které se vždy moc těším. Čočku všichni milujeme, tak určitě vyzkouším i Tvůj zajímavý recept. Přeji Ti pěkný celý den.

  38. Hezký den všem, my luštěniny nesmíme (hrozící dna) a tak jako rychlé jídlo z 1 hrnce a 1 pánve dělám lečo s bramborem – může být jen zeleninové, nebo s jakoukoliv klobásou.
    Čočku dělám jen na Nový rok – každému tak 1 lžíci, aby tradici bylo učiněno zadost. Maminka dělávala čočku zadělávanou nakyselo, já obvykle dělám salát (vařenou čočku se zeleninou z Moravanky).
    Flo, tou svojí recepturou jsi mne ale navnadila, takže asi bude „čert vem dietu“ a pustím se do malého kotlíku, jen tak pro chuť.

    1. Nadjo, tak snad z toho nebudou zdravotní problémy, držím palce.

  39. Hezký den.Unás milujeme luštěniny a bohužel nas také zlobí ta potvora dna,ale v lékárně nám poradili bylinkový čaj“ Na kosti a klouby“ ,zabírá velmi rychle a tak co to skusit preventivně předem .

    1. S jídelníčkem při dně nemám zkušenosti, takže ani s čajem, ale třeba by to mohlo zafungovat. Flo.

  40. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, čočku i ostatní luštěniny mám ráda, ale tento recept neznám. Nic nebrání tomu, abych jej vyzkoušela. Je tam vše dobré už při přečtení. Tato změna je i přínosem pro sobotní oběd.
    Díky. Zdena

    1. Potěšení je na mé straně 🙂 Flo.

  41. Kristýna says:

    Ahoj Florentýno, čočka s bůčkem mírně bublá a hledám, kdy přidat bobkový list a pepř? Asi jsem už měla do toho bůčku, viď?
    Jinak samotné čočky jsem měla málo, tak jsem přidala mungo a za chvilku dám ještě červenou čočku. Všechny načaté pytlíčky daly dohromady potřebné množství, tak mám blažený pocit čistější spíže. Papa

    1. No jo, vidíš, v receptu to chybí! Přijde do hrnce společně s vodou. Doplním. Jinak schvaluju parádní výběr luštěnin 🙂

  42. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Jako bych to tušil že se bude vařit čočka mám ji dokonce už namočenou a tím pádem mi tenhle recept spadl z nebe.Dik

  43. Ludmila says:

    Ahoj Florentýnko, senzační recept! Dnes jsem ho vyzkoušela a opět jsem byla oslavována 🙂 O to lépe, že je na luštěniny. Rostlinné bílkoviny jsou vždy vítány.
    Přeji krásné jarní dny. Lidka Š.

  44. Hana Vlčková says:

    Čočku mám moc ráda a v nejbližší době udělám podle tohoto receptu. Zdravím Hanka

  45. Monika says:

    Miluju čočku, hlavně belugu a drobnou zelenou, ale i obyčejná je fajn, když si k tomu člověk najde cestu a naučí se s ní pracovat 🙂
    Včera jsem vařila toto, bohužel mi doma po novém roce zbyla jen hrstka čočky, tak jsem použila plechovku cizrny a výsledek byl snad ještě lepší … tak jen pro inspiraci snad…

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close