Chilli con carne ve dvou podobách

Chilli con carne znamená přesně to, co doslovný překlad. Chilli con carne, čili původně chili con carne, ještě lépe chile con carne, čili chilli papričky s masem. Ovšem bez fazolí, kukuřice, a už vůbec ne se strouhaným sýrem.

Chilli con carne se nepodává s těstovinami, ani s rýží, ale podle místa svého vzniku, amerického Texasu, se vaří, tak jak název dost vemlouvavě ukazuje, pouze z masa a čili papriček, s malým přispěním česneku, cibule a římského kmínu. Mexický vliv však toto jídlo nezapře. Dalo by se říct, že opravdové chilli con carne je exotická obdoba guláše, tedy hovězí maso dušené na chilli papričkách.

Jelikož nejsme ani v Mexiku, ani v Texasu, ale ve zbytku světa, kde se po mexicku vaří tak, že se vezme dost fazolí, sýra a tortilových chipsů, i já vám teď odprezentuji recept, který není puristický, zato je tu nejrozšířenější.

Chilli con carne potřebuje maso

Pokud rádi zařazujete věci do škatulek, šuplíčků a přihrádek, chilli con carne si prosím uložte do kategorie dušených jídel. Tedy jídel, která potřebují práci jen zpočátku, pak si v klidu hoví na plotýnce a měknou a zvolna se zdokonalují v chuti i vůni.

Dušení masa

Počáteční práce spočívá v tom, že je třeba maso pořádně opéct na tuku. Bez opečení nedostanete do jídla dost chuti, takže ji pak nezvládnete na závěr dohnat ani solí, ani kořením, ani všemožnými zaříkávadly.

Jakmile v kastrůlku podlijete maso, které se ještě nestačilo opéct, pořídíte si bledou barvu na talíři i v obličeji a obstaráte si mdlou chuť.

Postup na opečení mletého masa najdete v receptu níže. Podstatné je, abyste věděli, že po přidání do kastrůlku a počátečním zahřátí maso pustí tekutinu, která okamžitě ukončí opékání. Maso se místo opékání bude vařit, což je tepelná úprava, která na chuti dvakrát nepřidává. Takže je třeba trpělivě vyčkat, až se všechna tahle uvolněná voda odpaří, a teprve potom konečně za občasného prskání a promíchávání maso opéct do co nejvíc zlaté, v tuku se blyštící barvy.

Za ty poprskané obklady vedle sporáku to rozhodně stojí, věřte mi.

Chilli con carne potřebuje čas

Vyčkávací práce u dušení masa spočívá v tom, že maso pobytem v mírném teple nejen změkne, ale i zjemní.

Je to takové nenápadné kouzlo, kterého si nemusíte na první pohled vůbec všimnout. Mleté maso se totiž dá jíst už po pár minutách v teple, vůbec není uvnitř syrové díky tomu, že se jedná o maličkaté kousky masa.

To, že je něco jedlé, však neznamená, že to má tu nejlepší možnou chuť. Teprve časem se z hrubě chutnajícího, tuhého a suchého mletého masa stane jemný šťavnatý zázrak.

Na mletí se používá horší, prorostlejší maso a to v sobě tedy obsahuje i méně libové části než jen čistou svalovinu. Tyhle prorosty, i když jsou semleté najemno a nepotřebují proto žádné dlouhé vaření, změní teprve po hodině nebo dvou svou konzistenci, téměř se rozpadnou, rozplynou a zjemní.

Proto má smysl mleté maso dusit celkem dlouho, i když už je dávno provařené a měkké.

Netýká se to jen mletého masa. Obecně klidně shrnu, že se nesmíte časového údaje u dušených jídel děsit. U plotny z toho strávíte deset nebo patnáct minut, po zbytek času si můžete tajně prohlížet časopisy a tvářit se velmi zaměstnaně, kdyby náhodou někdo přišel do kuchyně. Určitě vám tu spoustu práce všichni uvěří, až jim něco báječného naservírujete na talíř.

Chilli con carne potřebuje chilli papričky

Známý britský botanik John Gerard už počátkem 17. století o chilli papričkách napsal, odkazujíc ještě dále do minulosti na slovutného Avicenu, že mohou zabít psa, a musí proto být používány podobně jako šafrán – tedy po špetkách. Potom ovšem působí příznivě, neboť zahřejí žaludek a skvěle napomohou trávení masa.

Dnes si naopak sem tam někdo zakládá na tom, že má ústa i hrdlo ze železa, neboť si ke svačině zakousne některou z nejpálivějších chilli papriček, třeba habanero. Bez ohledu na to, co si o tom kdysi myslel Avicena.

Úrověň pálivosti si přizpůsobte svým potřebám, moje chilli je velmi umírněné především s ohledem na děti. Zvýšit můžete jak množství sušené pálivé papriky, tak i množství a pálivost čerstvého chilli.

Chilli con carne sluší zapečení s tortilami a sýrem

Mnoho jídel tuto úpravu nesnese, vlastně nevím, zda vůbec některé. U chilli con carne se jedná o skvělou obměnu, jak toto jídlo podávat i na druhý den.

Vyberte si tortilové chipsy bez jakékoli další příchuti, zejména se vyhněte výrazné sýrové. Naskládejte je po obvodu do misky, přidejte dušené chilli con carne, posypte strouhaným sýrem.

Já osobně k zapékání ráda používám středně vyzrálý cheddar s nezaměnitelnou oranžovou barvou. Nějakým tajemným způsobem totiž skvěle ladí s chutí dušeného masa, fazolí a s jemnou pálivostí.

Po pár minutách (doslova) v troubě s grilem rozehřátým na 200 stupňů máte originálně laděné jídlo. Než ho svěříte strávníkům, doprovoďte přání dobré chuti upozorněním, že horkých misek není radno se příliš dotýkat, bez ohledu na míru citového pohnutí, kterou před jídlem, v průběhu jídla nebo po jídle vyvolají.

 

Chilli con carne

Množství: Pro 6-8 osob (čili pro 4 osoby nadvakrát, jednou zapečené, jednou třeba zabalené do tortilových placek s dalšími přísadami nebo jen tak s chlebem)

Chilli con carne

Suroviny

  • 400 g středně velkých, strakatých suchých fazolí
  • 2 cibule
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušené pálivé nebo jemně pálivé papriky
  • 1 čerstvé červené chilli - pálivé podle vašeho gusta
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • zhruba 2 lžičky soli
  • 200 ml rajčatového pyré (passata)

Postup

  1. Fazole přeberte, propláchněte na cedníku a namočte přes noc do studené vody - té by mělo být zhruba 3 cm nad fazole. Druhý den fazole slijte, doplňte novou vodou opět 3 cm nad fazole a ve větším hrnci přivěďte k varu. Seberte pěnu, která se v počátečních minutách tvoří, pak ztlumte plamen, přidejte jednu celou očištěnou, ale neoloupanou cibuli, zakryjte pokličkou a zvolna vařte 30 minut.
  2. Fazole osolte jednou lžičkou soli a pokračujte v pozvolném vaření dalších 30 minut, nebo dokud nezměknou.
  3. Zatímco se fazole dovářejí, oloupejte druhou cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Opláchněte chilli papričku, rozkrojte ji podél a vyřízněte bílá žebra se semínky. Očištěnou dužinu nakrájejte na malé kostičky a snažte se přitom nesáhnout si rukou do oka, neboť pálivost by vám náhle mohla přijít k pláči, a to velmi.
  4. V pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a zprudka ho opečte, oddělujte přitom od sebe slepené kousky, aby se zcela rozpadlo. Jakmile se vydusí veškerá tekutina, kterou maso pustilo, a maso se opět začne opékat na tuku, přidejte pokrájenou cibuli a chilli. Vytrvejte ještě chvíli v míchání, poté odstavte.
  5. Koření, bylinky a sůl (tu v množství podle toho, jak je slané opečené maso) rozdrťte v hmoždíři najemno a přisypte k masu. Rozmíchejte, koření se tak rozpustí a rozvoní v teplém tuku. Zalijte rajčatovým pyré, vraťte zpět na plotýnku, zakryjte a nechte velmi jemně pobublávat, dokud se fazole nedovaří téměř doměkka. Nemusíte je dovářet úplně, ještě budou mít šanci změknout.
  6. Fazole sceďte, a pokud chcete, zachyťte jeden hrnek vody, ve které se vařily. Cibuli vyhoďte a podušenou masovou směs vmíchejte k fazolím. Přilijte buď vodu z fazolí, anebo hrnek horké vody, a nechte ještě společně nejméne půl hodiny až hodinu, na přesném čase nesejde, zakryté dusit. Chutě se tak spojí, fazole trochu rozvaří (aniž by to někdo poznal a začal protestovat), zahustí se volná tekutina a maso o něco zjemní. Nakonec znovu dochuťte podle potřeby solí.
  7. Podávejte s dušenou rýží, anebo velmi netradičně, nezapomenutelně a pochvalně zapečené s tortilovými chipsy a strouhaným cheddarem.

 

Zapojte se do diskuze

  1. kateřina says:

    Ahoj Flo, tak jsem zaplesala radostí, když jsem si přečetla úvod, že do chilli con carne nepatří fazole. A pak jsem zase hodila koutky dolů, když jsem si přečetla hned v úvodu receptu: 400 g fazolí. Vím, že je to iracionální a hloupé, ale nedokážu za žádnou cenu pozřít fazole. Fazolkové lusky, zelenou to věc, většinou mraženou, ano. Ne s úplným jásavým hurá, ale jako dobrý. Ale fazole, tu věc tvaru ledvinky, tu ne. Vadí mi už pohled na ně. S jinými luštěninami problém nemám, dokonce je mám velmi ráda. Takže se ptám: co místo fazolí? díky k

    1. Eliška says:

      Přítel miluje cizrnu, tak občas vařím chilli con carne právě s cizrnou a je to také moc dobré ????

    2. Nic, prostě je vynechej 🙂 Anebo si jídlo doplň dobrou mraženou kukuřicí, ta je uvařená za deset minut, tak dokonce uspoříš spoustu času.

  2. Pavlíček Škarpa says:

    chili con carne.

  3. Magdalena says:

    Milá FLO tvůj RECEPT NA PIKANTNÍ JÍDLO JE PRO MNĚ JAKO STVOŘENY, MÁM RÁDA JÍDLA KDE JSOU PAPRIČKY,DĚTI A VNUCI ŘÍKAJÍ,NAŠE BABKA BY DALA PAPRIČKY AJ DO SLADKÉHO JÍDLA,HNED TO VYZKOUŠÍM

    1. U mě je to taky tak a proto mě v restauraci rozčílí když napíší že jídlo je pálivé ale když ho přinesou tak to šlo jen kolem.

    2. Eliška says:

      Souhlas. Jednou jsme objednávali v čínské restauraci porci jídla pro sedmiletou dceru a číšník nás upozornil, že je to velmi pálivé a zda radši nechceme pro dceru objednat nepálivou variantu. My jsme říkali, že chceme normální porci dle jídelního lístku. Když jídlo přinesli, ochunali jsme, zda to přece jenom nebude pálivé příliš. Nepálilo to vůbec. Tak jsme si postěžovali, že jsme nechtěli nepálivou variantu a číšník nám sdělil, že je to ta pálivá, dospělácká porce :-((

  4. Ladislav says:

    Ahoj Florentinko.Vůbec neupadáš v nelibost,ale tvůj recept mě potešil.Kus masa je pro mě velká radost.Jelikož odjíždím na chatu,nemám mnoho času na přípravu toho receptu,ale jakmile se vrátím tak si jej uvařím.Přejí hezký víkend.

  5. Miluju, tohle jídlo je má láska. Mohla bych jo jíst pořád ať už s tortilou nebo barbarsky s rýží ale vždy se lžící zakysané smetany, kopou chedaru a jarní cibulkou. Vařím ho z černých fazolí a neodpustím si kukuřici jinak vařím stejně jako Vy.????

    1. Monika says:

      Dobrý deň Katka,

      aj ja som sa snažila uvariť čierne fazule, ale varila som ich skoro 2,5 hodiny a stále boli nedovarené…Ako dlho ich varíte? Alebo nepoznám dáky fígeľ na tieto malé potvorky? 🙂

      Poraďte prosím. Ďakujem.

      1. Moniko, pokud fazole nechtějí měknout, buď jsou moc staré, nebo máte příliš tvrdou vodu. První případ se vyřešit nedá, ten druhý se dá zmírnit přidáním špetky jedlé sody do vody na vaření.

  6. Katarina says:

    Milá Flo…tak to je recept, na ktorý sa veľmi teším 😀 ( len bez tej fazulky )

  7. Já mám recept na chilli con carne od strejdy, který byl několikrát v Mexiku. Přidává do něj jako koření i kakao. I tak bylo nutné mexický recept uzpůsobit evropským chutím, tu jejich verzi bychom prý nebyli schopni pozřít.
    Přiměřeně ostrá jídla mám moc ráda, o víkendu jsem měla v restauraci skvělé kuřecí kari a zeleninovou quessadilu s jalapeňos papričkami. Sice jsem se u toho potila, ale po jídle mi pak vůbec nebylo horko:o)

  8. Ahoj Flo,
    toto jídlo vařím poměrně často, tak si dovolím přidat jednu malou radu pro všechny, kterým luštěniny způsobují obecně známý problém. Po 5 minutách varu slít vodu, ve které se vaří, a nahradit ji čistou vařící vodou. Tento postup ještě jednou zopakovat a pak postupovat tak, jak je uvedeno v receptu.

    1. Díky, Evi, spoustě lidem to hodně pomůže. Flo.

  9. Děkuji za super recept. Ostrá jídla mám ráda, stejně jako můj taťka.
    Když doma dělám podobné mexické fazole, dávám ještě na kousky nakrájenou pálivou klobásu. Sobě vždy odeberu a přidám sušené chilli nebo chilli omáčku, v případě nouze alespoň pálivý kečup. Přítel ostrá moc nemusí, tomu tam stačí ta klobása 😀

  10. Hurá, mé oblíbené jídlo, byť z Lidlu, ale nyní konečně Tvou zásluhou tak, jak má být. Samozřejmě i s Tvým obvyklým vtipným podáním.
    Na Tvé skvělé nápady se vždy těším, protože to je pro mne zábava od rána. Děkuji moc a také dodatečně za okurkovou omáčku.

  11. Mé oblíbené jídlo. Já přidávám k masu i kapie na jemno nakrájené. Kukuřice nesmí chybět. A na dochucení hořká čokoláda. Dusit dlouho a dochutit hořkou čokoládou. Sýr nedávám, i tak je to velmi syté jídlo. Po rozležení druhý, třetí den je snad ještě lepší. Mňam.

  12. prokle says:

    Díky za recept. Konečně recept, ve kterém nenajdu plechovku sterilovaných fazolí. Ráda tento recept vyzkouším. Myslím, že zvláště u manžela bude úspěch.

  13. Hanasuch says:

    Ahoj Florentýno, díky za tenhle recept. Mám moc ráda pálivá jídla i fazole a kombinace obého je skvělá. Tohle jsem vařila jen jednou v životě, povedlo se a teď ráda vyzkouším tvůj recept. Zdraví Hana

  14. Eliška says:

    Tak tohle je u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. Uvařím 5-ti litrový hrnec a do dvou dnů je pryč. Jíme ho i k svačině a klidně i v horkém létě ????
    Přidávám ještě červenou papriku, kukuřici a nastrouhanou hořkou čokoládu. Recept mě tak navnadil, že asi hned zase uvařím ????

  15. Milá Flo, ty jsi prostě skvělá,jedinečná a výjimečná!!! Fazole jsou namočené,běžím pro maso,zítra mám návštěvu, problém s jídlem vyřešen. Díky moc,Anna

    1. Aničko, tak to je ovšem fofr! Držím palce.

  16. Je několik mýtů o tomhle jídle.
    1) to vůbec není mexické, ale Texas, přesněji jak si Američané představují Mexické jídlo
    2) Sutěže ve vaření mají kategorie s fazolemi nabo bez, čili obé je správné
    3) Vůbec to nemusí být jen hovězí, ale je kategorie i krůtího, vepřového, skopového.
    4) Maso by nemělo být mleté, ale nasekané na malé kousky, v nejhorším umleté na hrubé šajbě. Řeznik ví co to je, ale bude vzdorovat, musí našpinit jiný kus mlýnku.
    5) Podává se posypané cibulí na kostičky a strouhaným žlutým čedarem.
    6)Nikdy s rýží, když tak s bílým chlebem, oni stejně jiný neznají, nebo s kukuřičnými chipsy.
    Na závěr přidám i pár dalších receptů z mé kuchařky:
    http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=2657
    http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=2656
    http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=2655
    http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t=914
    Ale už dost.

  17. Vladimíra says:

    Mňam!!!

  18. Ahojky, do přečteni receptu jsem vařila podle mého milovaného Colomba, který nejí nic jiného a byla jsem na sebe pyšná jak to všem chutná.Teď skusím trochu jinou verzi, podle mě taky skvělou.Uvidím jaký bude ohlas.Děkuji moc za recepty, přeji pohodové dny.

  19. Ahoj Flo,
    Toto jidlo varim,ale ne tak sofistikovane,tedy kratsi dobu,fazole z plechovky a kousek horke cokolady. Urcite se polepsim,vyzkousim,ale ne hned.Jedu ted s Vasickem tyden na chalupu pod Ripem :-))
    P-S. Mohou byt fazole cerne nebo vinove,kdyz nesezenu strakate,ze?
    Zdravim.

    1. Jasně, v podstatě jakékoli fazole jsou fajn. Ale spíš bych aspoň volila drobnější odrůdu.

  20. Ahoj Flo, užila jsem si jako vždy už jen báječným počteníčkem (musím si to vždy nechat až po obědě…). Chilli con carne dělám ráda a se všeobecným úspěchem, zvláště na chalupě, kde se snažím minimalizovat čas strávený v kuchyni. Přidávám „barbarsky“ mraženou kukuřici a čerstvou červenou papriku pro barevné „rozveselení“ a zvýšení nutriční hodnoty. Nápad se zapečením 2. den je skvělý, byť se se sýrem z něj stává kalorická bomba. Naštěstí máme zahradu na svahu a tak to budeme muset vyběhat… Těším se na příští čtvrtek.

  21. Jiřinka says:

    Úžasný nápad, chytrá Florentýno 🙂
    Chilli papriček máme plný balkon (jalapeňa, serrano orange, thai red, habanero, poblano, padron), denně konzumujeme záchovnou dávku, poněvadž kapsaicin je zkrátka návyková záležitost. Chilli con carne – ideální letní pokrm!!! Děkuju za připomenutí! Jiřinka

    1. Jiřinko, to jako doopravdy? Kapsaicin je návykový? To by mě nikdy nenapadlo, díky za obohacení.

  22. Mila Flo, dekuji za recept!
    Je to pro mne letni jidlo. Delam ho dost casto a vetsinou podavam s tortilami a kazdy si da lzici kysane smetany a hlavne cerstvou okurku nakrajenou na kosticky. Ta to podle mne hrozne osvezi. Ze zacatku jsem balila do tortil, byla to ale dost cuncarna, tak ted se tortila jenom prikusuje.
    Dale preji krasne prazdniny!
    Katka

    1. To se mi moc líbí, díky! Flo.

  23. Jaroslav Schmidt says:

    Dobrý den, Flo,
    mexické fazole mám na jídelníčku, který dostávám každou středu, právě na zítra. Byly již několikrát, k mé spokojenosti stačilo dochucení švýcarským „Red Chili Spice“, dostal jsem kompletní sadu koření od mé starší vnučky, moc si to pochvaluji.Ušetřený čas jsem věnoval „vařením do foroty“ na sobotu a neděli – bude telecí na hrášku a poté/nebo naopak/ hovězí závitky. Přílohy mám“našetřené“, porce rýže, brambor , těstovin i knedlíků jsou nad schopnost jednorázové konzumace nejen „bábiny“, ale i mojí /a to jsem stále ještě dobrý jedlík. /. Díky hodné paní sousedce a její“latifundii“ nechybí v tyto dny na stole čerstvá rajčata a okurky – obé bez chemie… Vaše rady ovšem stále sleduji, předávám dál potomkům i vnoučatům.
    Přeji hezké dny, snad toho vedra by mohlo být méně, mám za poknem pětatřicet ve stínu – kdysí to byla písnička, snad Jardy Štercla – pokud to Vám, mladým něco říká.
    Ještě jednou zdravím a děkuji – Jarda

  24. Chilli con carne mame doma moc radi. Vzdycky uvarim ohromne mnozstvi a nikdy nic nezbyde 🙂 musim zase brzo uvarit, nejspis o vikendu 🙂

  25. Jaroslav Schmidt says:

    Flo,Tak ta písnička je o něco mladší a byl to Josef Laufer…
    Promiňte starci, již zapomínám /tak to zapomínání je od Miroslava Horníčka/ Jarda

    1. Jaroslave, myslím, že paměť máte zcela výtečnou. To zmíněné koření od vnučky musí být určitě moc prima, jsem ráda, že si občas ještě s chutí zavaříte.

  26. Jarmila says:

    tenhle recept ocení manžel,ne že by ho vařil, ale má rád ostrá jídla,tak mu to o víkendu připravím. Možná mě i pochválí,tak dík Flo za recept.

    1. A to by bylo, aby tě nepochválil! 🙂

  27. Martin says:

    Jo,supr!Vařím to poměrně často.Maso ne mletý,ale nakrájený na malé kousky ,nejlépe hovězí plemeno angus . Miluju všechno koření,ale římský kmín ne.Sám se tomu divím proč!Lol!Fazole jo a kukuřici taky.Pokud možno čerstvou z pole.A papričky pořádně hot!A taky česnek,ale zase ne tunu.V žádným případě to ale ve výsledku není žádný ,,kaťák,, jak by řek Zděnda P.Přeju Všem krásný léto!!!Mějte se ,bando!

  28. Vlasta says:

    Ahoj Flo, tak chilli con carne jsem ještě nikdy nevařila, ale fazole a chilli papričky miluji, dokonce si ráno dávám do kávy špetku kajenského pepře. U nás maso nemelou, tak si ho musím namlýt sama na hrubo, ale nevím, jaké maso mám koupit. Určitě zkusím !!!

    1. Vlasto, jakékoli hovězí přední by mělo dát dobrý výsledek. Místo mletí ho můžeš jen nakrájet na droboučké kostky, i to bude stačit.

  29. Eva Becherová says:

    Ahoj Flo,
    Tohle jídlo prostě miluju,díky za inspiraci a o víkendu se dám do toho????????????

  30. Božena Krejčová says:

    Milá Flo, tak jak jsem urychlená tak tady je ta chyba že já nemám trpělivost dělat dlouho mleté maso a pak mně to jinde chutná ale u sebe ne. Takže moc děkuji, dám si na to pozor a tvůj skvěle podaný recept rozhodně vyzkouším Boža

    1. Božo, tak to se rozhodně vyplatí, uvidíš.

  31. Kate.t says:

    Ahoj Flo 🙂
    mám moc ráda chilli con carne. Vyzkouším.
    Musím kouknout na tvou okurkovou omáčku. Znám jí od doslechu a vždy jen s knedlíkem. Poradíš alternativu? S knedlema to mám trochu na štíru.
    Dík, mějs e krásně…
    Tereza

    1. Myslím, že už sis odpověděla u článku s okurkovou omáčkou 🙂

  32. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, díky za recept, chilli con carne jsem ještě nedělala, přestože fazole máme rádi. Dlouho mě ale toto jídlo láká kvůli své pikantnosti a proto ho díky tobě nyní ráda uvařím. Vlasta

  33. Vůbec jsi neupadla v nemilost,já prostě feferonky miluji a přidávám je skoro do každého jídla.Pěstuji si je doma na balkoně.Tak za recept velké díky.

  34. Ahoj Flo. No jak se to vezme,část rodiny papričky konzumuje a manžel s dcerou je moc nemusí. V jídle s nimi šetřím. Ale do tohoto jídla feferonky patří. Zkusím to a budu papričky přidávat,část masíčka okořením a část odeberu a dám tam jen trochu toho pálivého zázraku. Lákají mě fazole,ty u nás jíme všichni.
    Hezké dny všem. Alča

  35. Vlasta says:

    Milá Flo,
    toto jídlo jsem nikdy nevařila. Fazole milujeme, važím je také mírně ostré ale bez masa, nejraději s vajíčke a pečivem. Tento tvůj recept bude asi dobrůtka. Díky, jdu na to.
    Vlasta

  36. Věrka says:

    Ahojda, Flo,
    minulý víkend jsem podle tvého receptu dělala bazalkové a petrželkové pesto. Téměř jsem zavařila díky tomu oba mixéry, co mám????. Vývar po blanšírování bylinek šel do okurkové omáčky a nádherně ji obohatil. Prostě super sobota, ještě mátový sirup jsem matlala…. Mám to ráda, když je to vaření jen tak pro radost, když se mi chce.
    Cilli con carne máme moc rádi, ala popravdě, vařím ho spíš na pozim a v zimě. Připadá mi takové záhřivné. A dělám ho takové voňavější. Do hmoždíře přidám ke kmínu i skořici, badyán a hřebíček. A ke konci trošku dobré čokolády. A kukuřice mi tam taky nevadí….
    Díky za tvé čtvrtky, moc se mi líbí:-)

    1. Věrko, tak to je parádní nápad s tím zužitkováním vody po blanšírování. Jsi hvězda 🙂

  37. Ahoj Flo,mám tu teď dceru s vnoučaty na prázdninách a přiletí i zeť a už se těším,jak si uvaříme chilli. Děkuji za recept,určitě bude fajnový.

    1. Jani, tak ať z něj máte všichni radost. Flo.

  38. Chilli con carne jsem ještě nevařila ale asi brzy budu, poslední dobou mám chuť na něco ostřejšího a žádná chilli paprička co mám doma není dost pálivá. Už se těším. Díky!

  39. Mirka Škramlíková says:

    Díky za recept. Toto jídlo vařím dost často, více na podzim a v zimě. Je mé oblíbené, ale nikdy nevydrží do druhého, natož třetího dne. U nás se po něm jen zapráší.

  40. JItka says:

    Ano, chilli con carne! Recept jsem kdysi dostala od kamaráda- gurmána, sice používám fazole v plechovce,ale je to rychlé,výborné, vděčné.Maso použiji i králičí,není li jiné. Dochutím a vždycky je pryč okamžitě.Prostě super!

  41. Štěpánka Slámová says:

    Za tenhle recept jsem opravdu ráda. Nikdy jsme doma pálivé jídlo nevařili, a tak zkusím něco nového. Už se moc těším, až budu tohle jídlo tvořit.

    1. Štěpánko, tak ať chutná. Flo.

  42. Ahoj FLO.
    Děkuji za čtvrteční článek.
    I když nevařím ostrá jídla,myslím, že jedna chilli paprička není žádná hrůza.
    Jídlo určitě vyzkouším, ale musím vynechat fazole.
    U nás to nikdo nejí. Iveta.

  43. Jaruška says:

    Ahoj Flo.
    Recept jako stvořený na letní oběd 🙂
    Já hovězí krájím na malé kostičky, ale fazole používám ty největší, co jen můžou být. U nás se jim říká ,,švábi.“ Toto jídlo máme rádi a po obědě máme v bříšku jako v pokojíčku .-))))

    1. To je parádní pojmenování fazolí, zkusím si zapamatovat 🙂

    2. Píšeš že používáte ty největší fazole co jsou u nás.Mně jedna seniorka řekla, že je dělají jako přílohu ke kuřeti na smetaně a když chci změnu tak to jednou za čas udělám a chutná nám to. Nechceš to taky vyzkoušet ?

  44. Marcela says:

    Ahoj Flo, teprve dnes jsem se dostala k Tvému receptu na chilli con carne a díky moc za něj. Už dlouho jsem se chystala ho udělat, protože jsem ho ještě nikdy nevařila. Letos se nám na zahrádce vydařily chilli papričky a feferonky a tak je používám do ledačeho, ale na chilli con carne ještě nedošlo. Hned udělám a těším se na to. Mým chlapům doma určitě bude chutnat, mají rádi pálivé. Prý čím víc, tím líp. Super a díky za typ!

  45. Jitulka says:

    Milá Flo,
    hned jak jsem objevila Tvůj recept na chilli con carne, zaradovala jsem, protože ho mám moc ráda, ale ještě jsem ho nevařila. Teď už bublá na plotně a moc se na tu dobrotu těším…..nenápadně po lžičkách si kradu do pusy :-). Fazole miluju, ale protože nemám na vaření moc času, přihodím do toho červené fazole z plechovky (ty, co jsou ve sladkokyselém nálevu). A příště to zkusím přesně tak, jak píšeš. Děkuji Jitulka

    1. Jitko, tak pevně věřím, že se vše zadařilo a všem chutnalo.

  46. Drahomíra Semančíková says:

    Florentýnko, ty u mne neupadneš v nemilost.Mám tě moc ráda a vždycky se na tvé recepty těším. Miluji chili con carne a kde ho v restouraci mají, dám si ho. Tvé chilli si na 100% připravím a už se těším. Měj se hezky a krásné letní podvečery ti přeje Drahuška

  47. K návykovosti na kapsaicin i já mám zkušenost, že přejdeš-li na papričková jídla, organismus požaduje postupně zvyšující se frekvenci i množství. Což je dost dobrá definice závislosti ne?
    Mimo jiné mám zkušenost, že funguje i jako slušné analgetikum na stařecké problémy.
    Zdraví Eva

  48. … a skočíš tak, že papričku si budeš dávat i do hovězího vývaru

    1. Tak to je moc prima vědět, co mě čeká, díky 🙂

  49. Jirka N says:

    Super 🙂 toto jídlo miluju a dávám si ho u nás v jedné restauraci. Konečně si ho budu moci udělat taky. Moc děkuji za tento recept i za ostatní,Použiji trošičku zakysané smetany na zjemnění.
    Jirka

  50. Ahoj Flo,i když recepty od tebe mi nejsou neznámé,přece si je ráda přečtu. Obdivuji vtipnou formu,jakou jim dáváš a nejvíc DETAILY,které vždy uvádíš. A někdy si na tom detailu uvědomím,kde co vylepšit. Protože to je právě to,co dělá mistra. Drobnosti,detaily a ty si tzv. „velcí“ kuchaři nechávají pro sebe.
    Rozhodně se tak nejen dcery a vnučky naučí více,než z většiny i mistrovských kuchařek.
    Díky. A ať ti vydrží inspirace i vtip.

  51. Úplně jste mě dostala větou: „U plotny z toho strávíte deset nebo patnáct minut, po zbytek času si můžete tajně prohlížet časopisy a tvářit se velmi zaměstnaně, kdyby náhodou někdo přišel do kuchyně“ To je ta nejlepší kuchařská rada, kterou jsem kdy slyšel. Držím Vám palce a přeju hodně inspirace do dalších výborných receptů.

  52. Lenka says:

    Dotaz: Kam a jak mam vyhodit tu cibuli? Mám ji najemno a smíchanou s masem…?

  53. V receptu mě zarazila ta očištěná, ale neoloupaná cibule, která se má přidat k vaření fazolí a následně vyhodit… slyším/čtu něco takového poprvé a ani v článku, ani v receptu, ani v komentářích jsem žádné vysvětlení nenašla… z jakého důvodu se to má takto vařit, příp. je to nutné nebo stačí klasicky bez cibule? 🙂

  54. Milá Florentýno,
    máš neuvěřitelný talent nejen na vaření. Ráda se sem vracím.
    Tvoje recepty a postupy jsou jasné, dostupné, krásně vysvětlené a přitom se člověk ještě vzdělá a pobaví. Moc Ti děkuji. To co děláš, je báječné.

    K receptu Chilli con carne: Vařila jsem včera poprvé. Fazole jsem dala bílé. Tortily jsem po smotání ještě na minutku zapekla v grilu.
    Naplnila jsem 8 tortil. To, že je tohle jídlo naprosto božské, vím jenom z vyprávění. Moji 3 chlapy je totiž vdechli ještě dřív, než jsem si stačila uvědomit, že jsem zapomněla na chedar. Ale sklidila jsem takové ovace, že mě chedar vůbec nedokázal rozházet 🙂

    1. Tak to mám velkou radost, díky za ohlasy! Flo.

  55. Dominika says:

    Milá Flo, šlo by to uvařit jako chilli sin carne, Jen vynecháním masa? Díky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close