Zkusím vám odpovědět na otázku, která trápí lidstvo od té doby, co byla vynalezena fritéza:
Jsou domácí hranolky lepší než mražené?
Mám na mysli výhradně a pouze hranolky smažené, nadýchané uvnitř, křupavé zvenku, tak akorát slané a tak akorát mastné. Prostě ty nejlepší hranolky na světě. Má smysl na ně hledat recept, nebo vždycky vyhrají ty mražené?
(Aby nedošlo k mýlce, vůbec se teď nehodlám zabývat hranolky pečenými v troubě — jakkoli mohou být skvělé. Je to jako péct v troubě řízek. Ušetříte tím pár kalorií a zvýšíte tak výživnou hodnotu, ale není to ten pravý řízek.)
Pokud je vaše volba jasná a po předchozích zážitcích s vlastní výrobou jdete raději po mražených hranolkách, dejte si aspoň pozor, abyste pokaždé četli složení. Do hranolek se dá schovat ledacos, takže vždy kupujte jen ty, které jsou ze stoprocentní brambory. V té nemá například pšeničná mouka co dělat. A vůbec se za tohle nákupní rozhodnutí nestyďte, protože v tom nejste sami. I dobré restaurace, které si jinak potrpí na domácí stravě, kupují hranolky mražené.
Překvapení? Důvodů pro tuhle volbu je mnoho. Takhle totiž vypadají peripetie odhodlaného restauratéra, který si chce dělat hranolky vlastní, protože programově slovo domácí přidává za každou položku na jídelním lístku:
Domácí hranolky v restauraci
Brambory se musí nejprve někde uskladnit, a to mimo chladící místnost standardně vychlazenou na 2 až 4 stupně nad nulou, to už je pro ně příliš málo. Brambory potřebují být ve tmě a v nižší než pokojové teplotě, ideální je samozřejmě chladný sklep. Brambory se při následném zpracování namočí, omyjí, oškrábou, a to na přípravném místě speciálně vyhrazeném a vybaveném pro neočištěnou zeleninu. Skladování i čištění tedy stojí kus měsíčního nájmu, takže kdo je na tom špatně s rozpočtem, tohle raději oželí ve prospěch polotovarů.
Rozkrájené brambory se musí udržovat ve studené vodě, protože jinak rychle hnědnou. Nyní se musí předsmažit, a to zhruba 5 až 7 minut při nízké teplotě oleje. Pokud víte, kolik se vejde litrů oleje do fritézy (hodně), jak málo olej vydrží, když do něj dáváte syrové brambory (po několika dávkách měníte olej) a vynásobíte si to cenou za litr dobrého fritovacího oleje (přes 30 Kč bez DPH, i když je v akci), protáčí se vám už touhle dobou panenky a mění se na skrblíkovský symbol dolaru.
Ale to ještě není konec. Předsmažené hranolky potřebují dobře vychladnout, dokonce jim v tomhle stádiu dělá dobře zmražení. Teprve až přijde objednávka, putují podruhé do fritézy, tentokrát už pořádně horké, a dosmaží se. Pokud podnikem proběhne dost hostů za den, zřejmě bude kuchyně potřebovat dvě fritézy, každou nastavenou na jinou teplotu, aby se hranolky mohly připravovat průběžně bez nějakých záseků.
Každý restauratér proto dřív nebo později začne uvažovat o tom, jestli mu tahle bramborová osina v zadku za to stojí. Zatímco mražené hranolky dodavatel doveze, naskládají se do mrazáku a zase se jich někdo dotkne až v okamžiku, kdy si je host objednal. Žádné složité skladování, čistění, loupání, krájení, předsmažování, odvoz použitého oleje, žádné dodatečné náklady na pracovní sílu. Pokud se fritéza nastaví na příslušnou teplotu, budou hranolky pokaždé stejné, vydrží dostatečně dlouho křupavé a nebude potřeba nikoho dlouho zaučovat, jak to vlastně má dělat.
Tolik na téma případné realizace domácích hranolků v restaurační kuchyni.
Proč dvojí smažení hranolků?
Proč je to takhle složité? Proč prostě nestačí brambory vydrhnout, nakrájet na hranolky i se slupkou, neboť na to existuje sympatické hranolkovací udělátko, a rovnou usmažit?
Možná jste to zkoušeli a už to víte. Hranolky takto usmažené vydrží křupavé a skvělé asi tak jednu minutu. V restauraci proto nemají moc velkou šanci dostat se k hostům dřív, než změknou, zvlhnou, zgumovatí, slepí se a stanou se mastným, slaným, špatně poživatelným čímsi. A to se nehodlám zabývat takovými detaily, jako je rozdílná kvalita brambor při každé dodávce zboží do restaurace a vliv sezóny na kvalitu a nabídku brambor.
Dobrá hranolka musí vydržet křupavá aspoň deset minut a toho prostě nejde docílit jinak než dvojím smažením s pořádným časem na vychladnutí mezi nimi.
Proto se leckdy stává, že kvalitní mražená hranolka může být podstatně lepší než domácí, připravená s tím nejlepším úmyslem. A ruku na srdce, když si v drahé restauraci dáte dobré maso a domácí hranolky k němu, jistě nechcete, abyste pak nad talířem se sentimentem vzpomínali na hranolky z McDonald’s. Proto všechna čest restauracím, které zvládají domácí hranolky ve stále stejné, dobré kvalitě.
Přes to všechno si myslím, že hranolky nejsou na jídelních lístcích proto, aby si děti měly v restauraci co objednat. Že domácí, křupavé, skvělé bramborové hranolky by aspoň čas od času měly vzniknout i ve vaší kuchyni.
Existuje celá řada téměř vědeckých rozborů, jak dlouho a při jaké teplotě smažit, na jak silné kousky brambory nakrájet, problém je, že bez teploměru se v nich v podstatě neobejdete. Naštěstí máte mě, já mám Danielu, která mě na tyhle hranolky navedla, a tak už vám nic nebrání, abyste se do nich pustili.
První předsmažení je v tomhle kouzelném postupu nahrazeno předvařením, čímž si ušetříte spoustu starostí s olejem, jeho teplotou a tak vůbec. Závěrečné smažení se dá zvládnout i bez teploměru, ukážu vám, jak.
Umíte si představit stylovější způsob, jak přivítat novou bramborovou sezónu?
Nakrájet brambory na špalíčky, usmažit v oleji, osolit a vydávat za hranolky? Jestliže se spokojíte s gumovým čímsi a spoustou zničeného oleje, vyzkoušejte to. Tímhle způsobem totiž připravíte jen podřadné hranolky. Ty nejdokonalejší hranolky na světě se nejprve vaří ve vodě a teprve potom smaží. Je to celkem dost práce, takže se dobře rozmyslete, zda tohle břemeno na sebe vezmete. Jakmile ochutnáte, neexistuje už cesta zpět; rozdíl mezi kupovanými a domácími je nepopsatelný. Pokud si rukou k receptu dopíšete poznámku "hranolkové prokletí" a přizdobíte třemi vykřičníky a pirátskou lebkou, jsem první, kdo vás pochopí.
Suroviny
- 4 středně velké brambory, varný typ C (vhodné na kaši)
- sůl
- 1 litr oleje na smažení
Postup
- Brambory oloupejte a podélně nakrájejte na hranolky silné 1 cm. V několika vodách je propláchněte, protože pouští hodně škrobu. Nasypte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby dosahovala 2 cm nad brambory, osolte 1 zarovnanou lžičkou soli a přiveďte k varu.
- Vařte 10-12 minut, dokud zcela nezměknou, dokonce by měly vypadat, že se téměř rozpadají. Buďte za jejich otřepaný vzhled vděční a nebraňte se mu, později se promění v něco báječně křupavého. Pokud brambory pouze uvaříte doměkka a trochu nepřevaříte, připravíte se o velkou část závěrečného požitku.
- Uvařené brambory opatrně vylovte lžící na plech vyložený čistou utěrkou a nechte zcela vychladnout. Naprosté zchladnutí je tak důležité, že ho klidně můžete uskutečnit den předem.
- Ve vyšším kastrůlku rozehřejte olej na 180 stupňů, to je teplota, při které se hranolky smaží dost zprudka a zběsile, trocha pobublávání a prskání to rozhodně není. Pokud máte kuchařský teploměr nebo fritézu, použijte je, ale nedělejte si hlavu, když vám tohle vybavení chybí.
- Hranolky postupně v několika dávkách usmažte dozlatova, trvá jim to 3-5 minut podle teploty olejte. Vyjměte je děrovanou lžící na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které ochotně nasají odkapávající tuk.
- Podávejte co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už mají hranolky jen polovinu své čerstvé křupavosti. Doprovoďte domácí majonézou - neboť když už domácí, tak pochopitelně se vším všudy.
Moje kuchařská výzva: Když budete o vaření jenom číst a nezačnete hned v kuchyni něco zkoušet, celkem vám to nebude moc k užitku. Uvařte jídlo podle dnešního článku a přijďte se pochlubit s fotkou svého výtvoru na facebookovou stránku Kuchařky pro dceru. Vaše fotky jsou vřele očekávány.
PS. Stejně jako jindy, nezapomeňte mi tu nechat svůj milý komentář. Jak dopadly vaše první pokusy o bramborové hranolky? Kupujete raději mražené, nebo jste machři v přípravě domácích? Jaké jsou vaše tajné finty a zaříkávadla?
PPS. Víte o někom, kdo potřebuje podstatně zvýšit úroveň svých hranolek? Klik na sdílecí tlačítko níže, ať se do toho může hned pustit.
Dobrý den Flo,
hlas pro blog jsem poslal již před týdnem, stran hranolků – to jde už mimo mne, jsem za svůj, dosti dlouhý život už „přehranolkovanej“, takže nyní tak štouchané brambory s cibulkou a se škvarkama, máslovou bramborovou kaši, brambory – jen tak – se šťávou z masa. Tím nechci říci, že jsem si recept nepřečetl, to ano, ale realizaci nechám, milá mládeži, na Vás a vaše vrstevníky.
Jo, abych nezapomněl, taky někdy hřeším s restovanými čtvrtkami brambor, protaženými drceným česnekem…
Přeji hezký den! Jaroslav S.
Jaroslave, zmiňovat tu brambory s česnekem! To je těžký kalibr, když se tu člověk snaží o hranolkovou osvětu 🙂
A samozřejmě i šťouchaná variace s domácí slaninou a šalotkou, když jsem to naposled udělal své drahé, ládovala se jako malá holka. Na druhou stranu fish&chips bez french potatos nejdou.
🙂
Milá Flo, hlas pro blog jsem posílala tento týden a pevně doufám, že vyhraješ. Já si na hranolky moc nepotrpím, ale kvůli svým dvěma raubířům je vyzkouším, jen si budou muset počkat do víkendu. Brambory máme prvotřídní od dědy, tak teď už jen přiložit ruce k dílu. A shodnu se s panem Jaroslavem, taky mám nejraději mám šťouchané brambory (se zelím) a máslovou bramborou kaši. Pěkný den! Markéta S.
Markéto, děkuju moc za hlas, jde zatím o postup do finálové desítky a i tak si dělám jen pramalé naděje, protože blog Kuchařky pro dceru existuje sotva půl roku – začínala jsem tu letos v dubnu, do té doby to byly spíš statické stránky ke knížkám, kde se moc nového neobjevovalo.
I já mám raději jiné podoby brambor, především bramborák, ale na hranolky prostě čas od času dojít musí. A z domácích brambor budou určitě dokonalé. Tak ať se podaří!
Já předsmažuju v podstatě odjakživa, ale předvařené mě nenapadly. A přitom se smaží zbylé brambory odjakziva. Dnes je moda tomu rikat americke 🙂 Jak jednoduché, milý Watsone, že?
Tak tak, jak prosté 🙂 I když americké brambory jsou spíš brambory vařené ve slupce, nakrájené na měsíčky, usmažené a ještě vydatně okořeněné, princip je hodně podobný.
Mimochodem, úplné dokonalosti člověk dosáhne, když hranolky předvaří, předsmaží a pak teprve dosmaží. Ale to už ztrácí kouzlo jednoduchosti.
Ahoj, myslím, že tady mohu přispět svou troškou do mlýna. 🙂 Pokud z jakéhokoliv důvodu preferujete mražené hranolky, neprohloupíte s těmi od McCain. Jejich varianty, určené ke smažení v oleji, jsou velmi chutné, vyráběné z pečlivě vybraných brambor a bez konzervantů. A ačkoliv o těch do trouby nebyla řeč, tak přece jen zmíním, že jejich 123 Hranolky mají jen 5 % tuku a jsou součástí programu Vím, co jím.
Zuzko, díky, nejsi první, od koho slyším chválu na tuhle značku. Už jsem nekoupila hranolky asi tak dva roky, ale až je jednou budu opravdu potřebovat, určitě se kouknu i na tyhle, zda mají složení stoprocentně bramborové.
Domácí hranolky dělám také. Nakrájím brambory přes mřížku, aby byly všechny stejně velké a několikrát propláchnu. Vařím pouze 4-5 minut.Nechám na utěrce vychladit a dám do ledničky. Někdy připravím ráno a večer smažíme dozlatova. Běžně majolku ani tatarku nejím, ale v tomto případě neodolám. I mé děti (už větší) které vyznávají zdravou výživu neodolají. Prý jsou skvělé i celerové, ale ty jsem ještě nezkoušela. Pouze celerovou kaši a ta nemá chybu.
Ivanko, taky jsem už zahlídla celerové hranolky potulovat se po internetu, a ačkoli myslím, že bývají především pečené, myslím, že by stály za vyzkoušení i ve smažené verzi. Vždyť i smažený celer v trojobalu je moc dobrý.
Tak si nejsem jistá, jestli jsi uvedla i tip, jak bez teploměru, nebo ne…
Vzhledem k množství oleje se do toho při svém omezeném studentském vaření pouštět nebudu, ale jak si to tak čtu o tom předvaření, najednou mi došlo, že je to stejný princip jako pečené brambory de luxe z tvojí první kuchařky. Trik na ně využívám ráda. 🙂
(A češtinská poznámka víceméně profesionální, byť dobrovolnické korektorky: před než se nepíše čárka, když nenásleduje sloveso.)
Hani, uvedla, v receptu píšu, že olej při té správné teplotě bublá celkem překotně, nikoli umírněně. Měřila jsem to teploměrem a ten vizuální rozdíl je opravdu dobře znát, takže pro odhad to stačí. Brambory de luxe jsou trochu málo něco jiného, nemusí vychladnout a ani nemusí být uvařené naskrz, ale ta jejich kůrčička asi vzniká na podobném principu.
(Čárku před než nechávám od jisté doby na úsudku korektora, protože čím víc se o češtině dozvídám, tím víc zjišťuju, že o ní nic nevím. Texty na blog mi nikdo nekontroluje, ale máš pravdu, jazyková poradna říká něco podobného. Asi se nad sebou vážně zamyslím a odevzdám vysvědčení z gymplu. Díky, že nade mnou bdíš!)
Zdravim Flo… jsem nadsena z receptu a rad. Knizky teprve procitam a obcas neco i zkusim. Hranolky se mi nepovedly, rozvarila jsem je 🙁 ale brambory (krajim z duvodu uspory casu na mensi kousky) z predesleho dne byly luxusni. Priste zadbe hranoly, ale kostky 😉 Diky moc! Hani
Hani, není to báječné, jak sis poradila, i když brambory nespolupracovaly? Ony v jednu chvíli trochu můžou vypadat jako dost rozvařené, ale kupodivu se to podstatně spraví po vychladnutí, zase zpátky zpevní. Ale zase je fakt, že ze stádia kaše už cesta zpět nevede… 🙂
Je milé být veden autorkou která umí a zná jak na to….mám brambory odrůdy Laura črvenoslupkaté typ B-C které všem doporučuji….z nich to budu dělat.děkuji za poučení ZH
Díky! Flo.
Tak dnes jsem hranolky připravila k obědu a paráda! Jinak je už dělat nebudu 🙂
Výborně, Jitko, jsi šikovná! Gratuluju k parádnímu jídlu.
první várka – čekal jsem pecku do zad, ale byly to obyčejné hranolky… Podruhé s ještě větší teplotou oleje (i předtím to však dobře bublalo) už lepší. No a potřetí už super. A to vše s varným typem B. Jaké asi bude Cčko… Díky za recept, schovávám na ty nejslavnostnější příležitosti. Takže vlastně každý den.
Petře, super, díky za vyzkoušení a podrobnou analýzu 🙂
Vyzkoušel jsem několik způsobů přípravy hranolků a zdá se,že jsem konečně našel ten pravý.Tento recept je bezkonkurenční,hlavně v poměru pracnost/výsledek.Jediná úskalí jsou nerozvařil hranolky a udržet dostatečně vysokou teplotu při smažení.Myslím,že hranolky už nebudu dělat jinak.
Hurá! Jsem ráda, díky za vyzkoušení. Flo.
Pokud vám zbudou brambory uvařené od včerejšího oběda klidně
je ofritujte jak bylo uvedeno v receptu.A že to nejsou pravidelné
hranolky ale různé nepravidelné tvary vůbec nevadí – chutnají stejně
dobře
Prima nápad, díky 🙂 Jen si myslím, že se salátovými bramborami to nebude ono a že to bude chtít aspoň varný typ B, ale lépe B/C.
Tož já nevím. Zahřívala jsem olej (řepkový) hodinu a půl a pak mě to přestalo bavit, vůbec to nezačalo ani malinko bublat. Kde jsem mohla udělat chybu?
Evi, pokud to nebublalo (samozřejmě po vložení hranolek, samotné to bublat nebude — teda bude, ale pak to hned může začít hořet!), tak byla plotýnka málo horká. Máš sporák v pořádku?
Děkuji za odpověď! Já čekala, že to začne bublat samotné, bez hranolek… 🙂 Už jsem chytřejší.
Bože, Evi, vždyť jsi mohla vyhořet! Příště bublat jedině s hranolkama! 🙂 Flo.
Ahoj Flo, dekujeme za recept, nikdy jsme tak dobré hranolky nejedli. Nápad me drahé půlky, že to vyzkoušíme, neb je moc nejíme a myslím, ze to teď bude těžké. Když jsem přišla s první dávkou nechtěla jsem se s dětmi dělit, no a na druhou se mě chodili do kuchyně ptát asi 100krat, no a když jsem nesla třetí dávku málem me utrhli ruce. Takže fakt díky 😀 ještě, že má drahá půlka se vším pomohl. Ráda bych ti poslala foto, ale nějak se nedaří. Tak paaa Vendy
Vendy, to jsou zážitky s hranolkama, kdo by to tušil, že? 🙂
Foto se tady vložit nedá, jedině poslat e-mailem nebo vložit na Facebookovou stránku Kuchařky pro dceru či do facebookové skupiny Kuchařky pro dceru. Budu ráda, když se tam stavíš a pochlubíš se i ostatním.
Dobry vecer. Byla jsem zvědavá jak udelat ty nej hranolky. Mam svůj způsob. A musim rict ze ja je delam stejne. Tedy skoro. Kdyz uvařim brambory, tak je pak hodím na mrazák aby fakt ztuhy( díky bohu za super rychle prvni šuplíky v mrazáku) a pak do oleje. Musim rict ze je to moooc dobre. Jednou za cas. A kdyz je hranolka plna brambory tak je nej.
To je skvělý nápad s tím mražákem, díky Alíšo!
Váš návod je super, funguje, ale objevila jsem něco mnohem jednoduššího a rychlejšího…oloupané a nakrájené brambory dáme do vody, osolíme a přidáme trochu octa…..brambory pak bereme rovnou z hrnce a smažíme 🙂 recept na křupavé brambory pochází z Konga 🙂
hohó, to zní tak dobře, že to budu muset vyzkoušet 🙂
Výborný recept! Dneska jsem uvařila mámě, která na mě koukala jako na blázna, že se ženu do dělání domácích hranolek a tvrdila, že to bude katastrofa. No nakonec jsem jí k tomu připravila kuřecí na medu a skoro se na mě ani nedostalo, jak jí to chutnalo. 🙂
Zazu, bezva práce! Díky za důvěru i za vyzkoušení.
No koukam ze uz jsem nekde uplne jinde , klasicke hranolky sem uz nemel asi 20 let , ovšem smazene bramborove „kostry“ mam alespoň jenou za mesic , zrejme muj objev a zcela nahodny , vezmu bramboru , speciálním udelatkem do ni nadelam diry “ udleatko je obycejna tenkostena antikorova trubička asi 1 cm prumer “ , diry stejnomerne vyrobim v cele brambore, ( podobne jako když vykrajujete testo ) aby dira byla ve stejne vzdalenosti jako stena , taky cca 1 cm , no a pak vykrajene valecky nahazim do fritaku rozpaleneho na 180 stupnu , okamzite po nasypani stahuju teplotu na 160 a dosmazim do zlatova , valecky jsou stejne zlatave po celem obvodu , nemaj téměř zadnou hranu která by se dělala dřív , a potom proces opakuju s deravejma bramborama , opet 180 , mrsknu je tam a stahnu na 160 , výsledek je vždycky uzasnej a i to zajimave vypada na taliri 🙂
Dando, pane jo, ráda bych to někdy viděla!
Děkuju za hranolkovou osvětu. Nikdy dřív se mi hranolky nepovedly tak, abych byla s výsledkem spokojená. Doma jásali☺ málem na mě nezbylo..
Hurá, dobrá práce, děkuju za vyzkoušení.
mate tu chybu
rozdílná kvaita brambor
spravne je kvalita
Díky, máte bystré oko, opravím.
Dnes večer jsem měla obrovskou chuť na hranolky, ale všechny obchody již byly zavřené (bydlím na malém městě) a tak jsem jsi říkala, že zkusím najít nějaký recept jak si udělat hranolky domácí. Přítel byl ze začátku skeptický jelikož naše zkušenost s domácími hranolkami se pojí s měkou a polosyrovou hranolkou, rozhodně ne s tou krásně zlatavou a křupavou. Nicméně po snězení první hranolky podle Vašeho receptu, kdy jsme uvařené hranolky chladili odloupnutým ledem z mrázáku :), mi přítel sdělil, proč vlastně ty hranolky kupujem v obchodě … 😀 Takže co dodat.
Mockrát Vám děkuji za inspiraci, kterou čerpám z ašeho blogu ale i z vašich kuchařek. Jste skvělá!!
To je krásné, díky, mám radost!
Dobrý den pani Jana, mám rada hlivu na hocijaký sposob, napr. ako rezen ,albo držky , guláš,či soté Poradte ak máte aj iné recepty . Ludmila, Trenčín
Ludmila, zdravím do Trenčína! Slibuju, že jednoho dne o hlívě napíšu celý článek s několika nápady, tady u bramborových hranolků by to zapadlo. Myslím, že jste ale vystihla ty nejlepší z nejlepších.
Ahoj Flo, jen chci poděkovat za super rychlý recept na vynikající hranolky! netuším, jaký varný typ jsem měla (z Kauflandu za 5,5,- kg….) a můj manžel jen prohlásil, hmm, máš je moc dobře ochucené….Ochucené? Jsou to prostě super hranolky, ty se už ochucovat nemusí 🙂 a jak byly křupavé…Díky 🙂
:-)))
Tak mám vyzkoušené a musím pochválit, vynikající a křupavoučké. Už odzkoušeno dvakrát.
Děkuju!
Milá Flo, hranolky podle tohoto receptu jsem zatím nezkoušela, ale určitě na něj brzy přijde řada. Zatím vždy peču hranolky v troubě, a to jednak z důvodu úspory kalorií, a hlavně proto, že jich tak připravím větší množství najednou. Vařím pro 5 lidí (někdy i 6, když s námi jí moje mamka), fritézu nemám, takže bych musela smažit postupně po troškách na pánvi, a bojím se, že než dosmažím poslední porci, tak ty první už budou studené a gumové. Prosím, máš na to nějaký fígl, jak urychlit přípravu většího množství hranolek? Případně nějakou radu, jak připravit stejně skvělé hranolky i v troubě. Předem mnohokrát děkuji za radu.
Iveto, mezi pečením a smažením je technologický rozdíl, takže hranolky z trouby budou vždycky chutnat jako pečené brambory a hranolkám z friťáku se nevyrovnají. Pokud potřebuješ opravdu velké množství hranolek, není moc dostupných řešení, než si někde na jeden den půjčit velký fritovací hrnec.
já také moc hranolky nesmažím dělám v troubě a už párkrát mi zůstaly od oběda vařené tak jsem je udělala v troubě nakrájela jsem je na menší měsíčky dala na ně asi jednu lžíci oleje posypala bylinkami a promíchala dala do rozpálené trouby na 220 stupňů a upekla do zlatova asi třikrát jsem je obracela byly moc dobré z domácí tatarkou perfektní večeře jen tak teď vždy oloupu pár brambor navíc a na druhý den je dělám.
Juliannko, zní to přímo božsky. Hned bych si s chutí dala.
Jen si nejsem jistá vhodností tohoto jídla coby večeře. Je to jídlo plné sacharidů, které, pokud je nevyvážíš ještě ten samý den pořádnou dávkou sportu, jdou na tloušťku. Pokud ti doktor nenakázal přibrat na váze, tak bych takové hranolky podávala raději k obědu, kdy je větší šance energii z nich spotřebovat aktivitou a pohybem, a postarala bych se o to, že je k jídlu zároveň dost zeleniny.
Lepší hranolky jsem v životě nejedla!
A tak to má být 🙂 Díky za vyzkoušení! Flo.
V tomhle jsem asi barbar- stejně jako klasický řízek mi příjde jako jedna z nejsmutnějších úprav masa (už jako malá jsem měla tendenci z toho tu strouhanku nenápadně sundavat), hranolky z fritézy také nemám ráda. Máme takovou tu horkovzdušnou fritézu s vrtulkou, kde se hranolky spíš pečou a to je dobrota, ale klasické fakt nemusím, to radši pečený brambory…
Barboro, každý má jiné chutě a je to tak zcela v pořádku, aspoň je na světě i v kuchyni víc zábavy 🙂
Na oslavu jsme k masu koupili hranolky, usmažili je a vyhodili… nedaly se jíst. Takže děkuji za recept, určitě ty Tvé v brzké době vyzkouším.
Přeci jen se ale zeptám, protože v naší rodině jsou skoro všichni příznivci spíše bramborových kroket, nemáš náhodou, milá Flo, nějaký osvědčený recept také na ně? Ráda bych také zkusila. Samozřejmě vím, že receptů je plný internet, ale Ty jsi pro mě taková záruka toho, že to bude opravdu dobré, tak to zkouším! 🙂
Petricie, zveřejněný ho zatím nemám, ale časem se pokusím napravit. Díky za nápad.
Taky přidám trošku do mlýna: Tchán míval rychlé občerstvení. Dělal hranolky z čerstvých brambor, nakrájel, uchoval pod vodou, vodu vyměnil, předsmažil je doma večer, ráno donesl na prodejnu. A tam jsem koukal kuchařkám pod ruku: Jedna naplnila košíček fritézy plný, ponořila do rozpáleného oleje a tam smažila. Teplota oleje po vložení hranolek klesla a vznikly hranolky gumové. Stará paní to dělala jinak: Pokud se dalo košíčku jen 1/3, tak fritéza stihnula dohřívat, teplota neklesla tolika, vše krásně bublalo a produkt byl krásně křupavý. Takže radím nespěchat, protože běžná fritéza má jen 2000W a nestihne dostatečně prudce odpařit přebytečnou vodu. Ve velkokuchyni tento problém nemají. Tož tak.
Výborný postřeh, díky za něj. Flo.
Ahoj Flo!
Díky za úžasné stránky. Asi jsem se díky tobě zamilovala do vaření!
Dneska jsem zkoušela hranolky. Nebyly špatné, ale čekala jsem lepší. Možná byl malý rozdíl teploty mezi hranolkami a olejem. Zkusím to znovu.
Chtěla bych se zeptat, proč je dobré brambory k vaření zalévat studenou vodou? Cokoli vařím, zalévám (zatím, dokud nezjistím, co je na tom špatně 🙂 ) vodou vařenou v rychlovarce.
Jani, horká voda z rychlovarné konvice ti urychlí počátek vaření (navařovací dobu), děláš to dobře, je to pro brambory o něco lepší. Já to obvykle – aspoň v malém množství brambor – neřeším a dávám do studené.
Zdravím,
moc ráda navštěvuji tyto stránky, naučila jsem se díky nim mj. péct rostbíf a okamžitě ho zařadila mezi svá nejoblíbenější jídla (a zaujal i naše děti od tří do osmi let, hlavně ve studené formě, což mu přidává další plusové body) a pomalu pečenou vepřovou pečeni. Zvlášť oceňuji autorčin styl psaní, vždycky se kromě poučení také skvěle bavím 🙂
Naposled jsem se rozhodla vyzkoušet tyto hranolky, akorát jsem si myslela, že si ještě trochu zjednoduším práci a zkusím brambory předvařit ve slupce a pak nakrájet mřížkou na bramborový salát… Kdyby to někoho napadlo také, nedoporučuji to (aspoň ne na první pokus). Předvařené oloupané brambory jsem pak smažila nadvakrát a po první zkušenosti s mřížkou (hranolky byly chuťově dobré, ale moc tenké a při krájení a dělení se hodně drobily, takže olej pak bylo potřeba před další dávkou přecedit; taky jsem je asi smažila v moc velkých dávkách – 400 g brambor v litru oleje – , takže se opékaly pomalu a byly pak relativně tvrdé) jsem další část nakrájela nožem na silnější kousky a zmenšila dávku na 300 g a dosáhla podstatně lepšího výsledku – manipulace s kousky brambor byla podstatně lepší, byly odolnější a následně se i lépe vybíraly z oleje, a pod křupavou kůrkou zbyl i měkký bramborový střed… Prostě skvělé, za tu trošku práce „navíc“ s krájením to určitě stálo (a navíc z nich nezbyl v oleji téměř žádný „odpad“). Při dalším pokusu jsem vyzkoušela i původní postup, tj. předvařit už nakrájené hranolky, a ačkoli jsem se bála, že se mi při cezení a následné manipulaci rozpadnou, šlo to lépe, než jsem čekala. A výsledek byl opět famózní, možná ještě lepší (pravděpodobně díky tomu, že jsem ještě dál snížila množství hranolků na jednu dávku – 200 g – a nebála se olej opravdu rozpálit). Pravděpodobně budeme i dál spíš péct brambory v troubě (mám pořád pocit, že je to trochu zdravější), ale nejspíš občas neodoláme…
Dobry den,
Delam domaci hranolky dost podobne. Kupovane uz nikdo jist nechce.. Rano oskrabu a nakrajim brambory,dam do hrnce s vodou,kde je necham 5 minut odstat aby se vyplavil skrob. Sleju,dam cistou vodou,pridam lzici octa a varim cca 10 minut. Necham zchladnout a potom davam na 2hod do lednice a az potom smazim a solim az po usmazeni..a jsou luxusni;) urcite je zkusim i podle Vas,nejsou tak casove narocne.
Milá Flo,
ráda bych vyzkoušela, jen mě děsí ten litr oleje na 4 brambory. Opravdu je ho potřeba tolik ? Dá se potom ještě použít nebo raději ne ?
Děkuji za odpověď.
Mn. č. hranolky, a j. č. hranolek. Něco jako hranolka se sice občas píše, ale nic takového není a ještě to zní divně. Asi je patrné, proč.. Berme to za dobrý základ pro tu hranolkovou osvětu.
Tak nevím, jestli jsem někde udělala chybu, nebo jestli to tak mělo být.
Brambory céčka, ještě navíc předvařené – výsledek chutnal skoro stejně jako smažená bramborová kaše. Já ji mám ráda, takže mi to nějak moc nevadilo – ale chuťová podobnost s hranolky byla minimální až žádná.
A nepřehnala jste to s tím vařením? Nebo … vychladila jste je kvalitně před smažením?
Zdravím srdečně.
Manžel donesl pár červených řep a já se těšila na pomazánku ZA SYROVA!!!
Domnívala jsem se, že vařením či jinou úpravou se veškeré vitamíny zničí.
Ale jedna pomazánka za syrova tam je,tak povede-li se ,napíšu.
Hezký večer přeje
Mgr.Alena Foltýnová
Myslíte, že tímto způsobem můžu udělat i hranolky z mrkve?
Děkuji za odpověď,
RS
Robine, mrkev nemá tolik škrobu jako brambory, myslím, že líp budou chutnat mrkvové hranolky zprudka pečené v troubě při 220 stupních.
Dík, hranolky jsou výborné.
https://www.zonerama.com/Photo/245546/263075572
Dobrý den. Pokud chci dělat hranolky z batátů, budu postupovat stejně? Včetně času vaření? Děkuji
Dobrý den,
osobně dělám domácí hranolky tak, že je povařím a pak pokapu olejem a posypu rozmarýnem a upeču v troubě. Nemám ráda smažení.
nevím nevím. ty předvařené jsou divné. zkoušela jsem to, ale fakt to není žádná sláva. nejlepší jsou snad upečené v horkovzdušné troubě pod fénem, postříkané olejem.
Milá Flo,
moc děkuji za Tvoje rady, postupně se tím pročítám.
Hranolky určitě zkusím, já je jím tak 2x za rok, ale můj vnuk nejí (kromě syrové zeleniny, ovoce a sladkých koláčů, co upeče sám) skoro nic jiného než hranolky. Takže v létě určitě vyzkouším.
Katarína
Dobry den,
Jsem mile prekvapen a nadsen z vaseho navodu.
Po serii zkousek dochazim ke zcela shodnemu zaveru, jeste nez jsem si vas precetl.
Nicmene, predvareni, zachlazeni je pro me optimalni cesta a ja se chci zeptat, zdali mate zkusenost s africkou cestou, predvarit v octove vode. Moc me to zajima a Fred Cesnau tvrdi, ze ke to top. Mate nejakou zlusenostt? Dekuji mnohokrat za odpoved
Jiri kopal