Sekaná pečeně vyladěná k dokonalosti

Když se řekne sekaná pečeně, rozhodně vám doporučuju, abyste si její přípravu spojili s víkendem. I když je ze zdánlivě poddajného mletého masa, má v názvu slovo pečeně a to vždycky zavání nedělním obědem.

Pokud se do sekané pečeně pustíte, měli byste mít na paměti aspoň dva kvalitativní požadavky. Jako každá pečeně, i tahle by měla být nehorázně šťavnatá, nikoli suchá nebo dokonce drobivá. A jako každý dobrý výrobek z mletého masa, neměla by při pečení popraskat nebo jinak nekontrolovaně měnit tvar.

Věřte mi, že když jen smícháte suroviny potřebné na sekanou, stane se přesný opak toho, co jsem popisovala. Ač se to nezdá, i v mletém masu je pěkná věda. Naštěstí ne zas taková, abyste zahodili pekáč do kouta a utekli se vyplakat někomu na rameno.

recept na sekanou pečeni

Aby sekaná nepopraskala

Pečeně popraská, když mleté maso nechce držet pohromadě, čili není pojivé. Ještě než maso zavřete do trouby, měli byste provést několik hmatů a chvatů, které v něm zvýší vaznost. Nabízí se jich tu hned několik, navzájem se rozhodně nevylučují, nýbrž podporují, takže si jich pár vyberte a zařaďte do obvyklého postupu:

1. Melte maso už osolené

Vždycky, když už na sebe ušiju bič v podobě domácího mletého masa, ubezpečím se, aby tohle dobrodružství stálo za to. Nejdřív si správně nakrájím maso. Velká část úspěchu totiž spočívá v tvaru krájeného masa.

Nemám profesionální řeznický mlýnek, nýbrž pouze domácí techniku, a ta má své meze, zejména když dojde na šlachy a blány a prorosty v mase. Protlačit skrz mlýnek čistou svalovinu nedá skoro žádnou práci, ale dostat tam vazivo, to už je jiná dimenze.

Vždycky nejřív nakrájím maso tím směrem, kudy vedou vlákna, a připravím si tak dlouhé špalíčky, které mají kolem 3 cm na šířku. Ty potom překrájím zhruba s centimetrovými rozestupy přes vlákno. Čili nekrájím maso na kostky, ale na třetiny kostek.

Tyhle kousky masa potom osolím, promíchám a semelu poprvé. Mlýnek přitom vybavím šajbou s hrubšími oky, protože ty menší se na sekanou zas tak moc nehodí. Sůl se nejen líp rozptýlí do masa, ale začne na vaznosti a lepkavosti a soudržnosti pracovat hned od samého počátku.

mleté maso

2. Maso pořádně propracujte, ale pozor na teplo

Čím víc maso promícháte, tím víc se bude lepit. Tohoto triku se využívá nejen v uzenářství a při výrobě paštik, ale taky v sekané. Má to jednu velkou výhodu a jedno velké úskalí.

Výhoda spočítá v tom, že vazké maso do sebe dokáže absorbovat těžko uvěřitelné množství tekutiny, především vody nebo mléka. Snadno se tak nastaví jeho objem a snadno se mu přidá šťavnatost. Tuhle krásnou výhodu bohužel potravinářský průmysl občas zneužívá a dokonce si k tomu pomáhá dalšími chemickými látkami, které míru absorpce vody dokáží posunout až za hranici neuvěřitelnosti, ale o tom tenhle článek není.

A úskalí spočívá zase v tom, že se mleté maso nesmí při míchání příliš zahřát, jinak dojde k narušení všech emulzí a při pečení se oddělí tuk od zbytku masa, takže výsledek bude suchý, rozsýpavý a bude plavat v sádle. To je důvod, proč se směsi na paštiku ve starých kuchařkách míchaly na ledu nebo proč se do masových hmot někdy radí přidávat drcený led. Míchání je mechanická práce, způsobuje tření a tření zvyšuje teplotu. Proto to nepřežeňte. Stačí míchat třeba jen minutu nebo dvě.

3. Masu svědčí pár dobře mířených ran

Po nasolení a semletí a promíchání naberte směs v misce do dlaní a z výšky třiceti centimetrů ji pusťte zpět do misky. Pleskne to, mlaskne to, a v masu se opět zvýší soudržnost. Zopakujte několikrát a prasknutí nehrozí. Je to podobné, jako když připravujete hamburger.

4. Semelte maso dvakrát

Není to nesmyslné zvyšování pracnosti, nebojte. Pár minut navíc vás to ale stát bude, přiznávám. Dva průchody skrz mlýnek opět pomůžou zlepšit vaznost, a krom toho, když při druhém průchodu mlýnkem už budete mít maso smíchané s rozmočeným pečivem, všechno se vám líp propojí.

co patří do sekané

Šajbu s většími otvory nechávám v mlýnku i na druhé mletí, rozhodně ji nevyměňuju za jemnější.

Aby sekaná byla šťavnatá

Za šťavnatostí v mletém mase obvykle stojí dvě přísady: tuk a voda.

1. Libové maso moc nepomůže

Vůbec se nebojte použít maso prorostlé a přiměřeně tučné, protože právě nelibové části masa se při pečení rozpustí, změknou a zvýší šťavnatost. Platí to pro všechna mletá masa, která berete do vaření.

Jestli hubnete a potřebujete snížit množství tuku, raději si dejte kuřecí prsa nebo upečenou sekanou jen očichejte, ale neochutnávejte. Už vůně samotná je tak libá, že nemůžu vyloučit, že neobsahuje žádné kalorie.

2. Přidejte pečivo a tekutinu

Asi už víte, že do sekané se přidává pečivo rozmočené v mléce nebo ve vodě. Pečivo maso nastaví, zahustí a spojí. Ale je fajn ho využít k tomu, aby do sekané pomohlo propašovat i poměrně dost tekutiny.

Moje metoda je jednoduchá. Ještě než začnu krájet maso na mletí, nakrájím odpovídající počet rohlíků. Patky ostraním a pečivo v misce zaliju studenou vodou, aby bylo pěkně ponořené. Trochu zatížím talířkem, to zabrání vyplavání pečiva, a nechám být aspoň čtvrt hodiny na pokoji. Občasné promíchání není ani na závadu, ale ani nezbytné.

Jakmile semelu maso a začnu se chystat na druhé mletí, pečivo je už dokonale připravené. Opatrně z něj sliju vodu a lehce ho vymačkám, ale ne moc, protože chci, aby se do masa dostalo co nejvíc zbylé vody. Tohle nacucané pečivo pak přidám k masu tak, jak je, společně promíchám a nechám zpracovat mlýnkem. Na rozdíl od jiných receptů tedy pečivo nevymačkávám co nejvíc, ale naopak co nejmíň. Víc vědy v tom není.

3. Chraňte pečeni dalším tukem

Sekaná se peče celkem dlouho a zprudka. Vzhledem k její velikosti to trvá 45-60 minut, takže má dost času na to, aby přišla o část vláčnosti a na povrchu příliš vyschla. Přímo škemrá o to, abychom ji před tím velkým žárem trochu chránili.

Můžete ji třeba pokrýt plátky slaniny, posypat kostičkami špeku nebo zabalit do vepřové síťky, což je tenoučká, průsvitná, tukovými žilkami prorostlá pobřišnice (nikoli bránice, jak se někdy uvádí, protože bránice je sval). Vepřovou síťku seženete za pár korun u některých řezníků, takže stojí za to se na ni zeptat. O tom, jak s ní naložit, vám dnes ale nepovím, protože sekaná má sama o sobě svých problémů dost a tohle by vydalo na další článek.

ochrana pečeně před vysušením

Během pečení nechte nejdřív maso zatáhnout bez dalšího vměšování se do vnitřních záležitostí trouby, v druhé polovině pečení ale buďte nablízku a co pět minut maso pečlivě přelévejte výpekem. Pokud jste postupovali podle mého návodu, sekaná pustí poměrně dost šťávy, takže budete mít čím přelévat.

přelévání pečeně

 Aby sekaná byla dobře ochucená

Do sekané patří cibule, česnek a majoránka. A taky vajíčko, ale to spíš kvůli soudržnosti.

Cibuli a česnek byste měli podusit a nechat změknou na trošce tuku, než je přidáte do masové směsi. A to znamená, že je ještě musíte nechat zchladnout, protože do masa by určitě neměly přijít teplé.

Nikdy, opravdu nikdy, i když vám to bude recept klidně tvrdit do očí, nemelte syrovou cibuli společně s masem. Zhořkne a už to nenapravíte. Jakmile na cibuli vyvinete tlak a sílu, dopadne to špatně.

Vajíčko v syrovém stavu přidá další tekutinu, takže se může stát, že vám masová směs bude připadat řídká. Tak řídká, že ji neudržíte na plechu v jedné šišce. Doporučuju přidávat rozkvedlané vajíčko postupně, abyste to s ním nepřehnali, kdyby to náhodou hrozilo. A pokud by se opravdu stalo, že vám maso nebude držet tvar, vždycky můžete nouzově upéct sekanou v chlebíčkové formě. O vyklopení se nebojte, maso se speče a v pohodě ho vyndáte.

Jak naložit s výpekem ze sekané

Pokud se budete držet mého návodu, sekaná pustí během pečení poměrně dost šťávy, které je škoda nevyužít na omáčku. Jakmile maso dopečete, nechte troubu zapnutou jen na udržovacích 60 stupňů. Maso si tam v klidu odpočine, než doděláte šťávu.

Štávu slijte a proceďte přes cedník. Připravte si jíšku zlaté barvy, postupně ve třech dávkách ji rozřeďte a rozmíchejte se slitou šťávou, a nechte provařit aspoň čtvrt hodiny. Voilá, geniální šťáva k sekané bude na světě vcelku bez námahy a vás se všichni budou ptát, jak jste to dokázali.

(Pokud si s jíškou nejste ještě jistí, přečtěte si můj článek o zadělávání, kde to všechno najdete.)
 

Sekaná pečeně

Množství: 4 porce

Sekaná pečeně

Suroviny

  • 500-600 g směsi mletého masa (1:1 vepřové a hovězí, případně s malou převahou vepřového)
  • 1 lžička soli
  • 2 rohlíky
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
  • 50 g plátků slaniny nebo 50 g špeku v celku

Postup

  1. Z rohlíků odkrojte tvrdé patky a snězte je. Pak rohlíky nakrájejte na plátky, naskládejte do vhodně velké misky a zalijte studenou vodou. Potřebují něčím zatížit, například talířkem, aby zůstaly ponořené. Nechte 10-15 minut zcela nasáknout.
  2. Cibuli i česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrůlku mírně rozehřejte 1 lžíci oleje a cibuli na něm zvolna poduste do změknutí, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a ještě chvíli nechte dusit, až změkne i ten. Odstavte stranou a nechte vychladnout.
  3. Pokud budete připravovat mleté maso doma, nejdřív maso nakrájejte na kostky, osolte ho a semelte. Rohlíky vyjměte z vody a jen zlehka vyždímejte. Přidejte k právě namletému masu, zlehka promíchejte a semelte podruhé.
  4. Pokud už máte maso semleté, namočené a slité rohlíky rukou promněte na kaši, přidejte k masu, osolte a společně důkladně promíchejte.
  5. K masové směsi přidejte vajíčko, zchladlou cibuli s česnekem a majoránku. Dobře propracujte. Jakmile směs vypadá stejnoměrně, vezměte ji do celou do dlaní a z výšky 30 cm pusťte zpět do misky. Opakujte 5-10krát, třeba jako terapii stavu své mysli. Pomůžete to masu i vám.
  6. Dno menšího pekáčku vytřete zbytkem oleje a troubu vyhřejte na 200 stupňů. Masová směs je poměrně řídká, ale přesto se z ní dá vytvarovat velká masová šiška dlouhá kolem 25 cm. Navlčete si pro tento úkon ruce a snažte se, ať pečeně není moc placatá, spíš si ji představujte jako válec. Buď ji můžete připravovat rovnou v pekáčku, anebo na prkénku a pak ji opatrně přenést (přestože se jí nechce, jde to). Na hřbetě ji pokryjte plátky slaniny, anebo posypte špekem nakrájeným na malé kostičky.
  7. Sekanou pečte 45-60 minut, dokud není pevná na dotyk a správně zbarvená do hnědě zlaté barvy. V druhé polovině pečení ji pravidelně přelévejte vypečeným tukem, přinejmenším každých deset minut v druhé polovině pečení.
  8. Sekaná se obvykle podává bez šťávy z pečení, jen s bramborovou kaší přelitou rozpuštěným máslem. V pekáčku však zůstane, bez ohledu na tuto zvyklost, mnoho šťávy, tak ji nenechte bez povšimnutí. Ke konci pečení ji slijte a přeceďte. Rozehřejte jednu lžíci másla, přidejte necelou lžíci hladké mouky a nechte zpěnit. Míchejte na středně silném plameni, dokud jíška nezíská rezavou barvu. Poté postupně ve třech dávkách přilévejte scezenou šťávu z masa a vždy důkladně prošlehejte metličkou. Nebojte se ji naředit vodou nebo vývarem, pokud je omáčka příliš hustá. Přiveďte k mírnému varu a nechte 20 minut zvolna pobublávat. Občas promíchejte, jinak se omáčka připálí. Na závěr dosolte podle chuti. Maso nechte v mezičase odpočívat po pečení ve vlažné troubě.

 
 
Jakmile vaše sekaná pečeně dosáhne dokonalosti, snadno můžete přejít k ještě vyšším cílům: plněné sekané pečeni. Nabízí se tu především vařená vajíčka, která v české i rakouské kuchyni stačí na to, aby pozměnila název na štěpánskou sekanou pečeni. Vmíchat můžete i větší kostky dalších surovin, aby se na řezu vytvořila mozaika: šunku, spařený špek, kapie, okurky. Vždy však dbejte na to, aby základní masová hmota převládala nad vložkou, jinak se změní pojivé vlastnosti natolik, že začnete pečeni ladit od začátku. Popraská a vyschne.
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Michaela says:

    Milá Flo, já mám letitou vychytavku na uskladneni mleteho masa od Arabu!! pracovala jsem u nich nejaky cas a byla i v nekolika domacnostech. Mlete maso pouzivaji k vareni velmi casto a tak bylo na mrazaku v kazde rodine. A vsichni ho meli v plastovych saccich naplacato rozvalene!! Je to velic inteligentni zpusob, protoze jednak tim rozplacnutim se maso zbavi tech vzduchovych bublin a nasledne velmi brzo se zmrazi a pak i rozmrazi!! A take si kdykoliv kus uloupnu a zbytek dam zpatky na mrazak. A v posledni rade, vis kolik se vejde tech placek na sebe a zabare pritom malo mista?
    A tak uskladnuju od te doby naplacato i houby a cokoliv naplaco jde. Uspora mista a rychle rozmrazení !
    Dík za mailika a i za sekanou aby nepraskla. Pecu indickou s makem, je uzasna a ted uz mi nepraskne 🙂

    1. Míšo, to je naprosto skvělý a praktický tip, díky za něj!

  2. Super! Zrovna v sobotu se na sekanou chystám 🙂

  3. Ireenka says:

    Ahoj Flo,
    hlas poslán, držím palce! Sekanou jsme pekli minulý víkend, povedla se moc, byť jsme se v mnoha bodech „prohřešili“ proti Tvému receptu. Aspoň to můžeme vyzkoušet a porovnat. Hezký zbytek týdne!

    1. Děkuju nastotisíckrát! Budu se těšit na porovnávací zkoušku. 🙂 Flo.

  4. Milá Flo, hlas poslán. Moje neteř (absolventka hotelovky) občas přidávala do sekané nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr- prý pro odlehčení. Chutnala nám.

    1. Děkuju! A s tím sýrem je to skvělý nápad. V německy mluvících zemích se do sekané přidává velmi často, určitě to stojí za vyzkoušení.

  5. Potvrzuji pravdivost, toto mi už před mnoha lety říkal jeden uzenář. On ale solil až umleté maso. Jeho postup byl: sůl, tekutina, koření a další přísady. Mezi jednotlivými přísadami řádně promíchat.

    Sice to není k sekané, ale při vaření omáček s mletým masem se mi osvědčilo pomalé zahřívání osoleného masa s tekutinou.

    1. Ivo, díky za další rady! Flo.

  6. Florentýnko – jsi šikulka a chci se zeptat: je možno přidat pro

    nadýchanost a šťavnatost – sodu bikarbonu,nebo prdope ? Dík za odp. ad

    1. Neee! Proč kazit chuť masa něčím takovým? Nadýchanost a šťavnatost bude v sekané i bez toho, protože to velké množství tekutiny se o to v pohodě postará samo.

  7. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    hlas jsem odeslal, sekanou občas dělávám, mám na to fintu, nahrubo si nechám vybraný kousek semlít u řezníka /většinou plecko/, doma doladím mletím na jemnějším mlýnku. Ta vepřová síťka / já, jako neodborník zůstávám u té „bránice“, neboť mé prodavačky „mi rozumějí“ – volně podle W.A.M/
    Včera jsem se vyznamenal – placky podle Florentýny a krkonošská roštěná na houbách podle někdy dávno obšlehnutého receptu.
    Jinak, jak jsem zmínil, ve všední dny nevařím, dnes bylo dovezeno nedietní srdce na smetaně a nadmíra / 5 plátků/ houskového knedlíku – obé chutnalo, česnekačku jsem si nechal “ napotom“.
    Ten dnešní recept nechávám jako inspiraci na následující volné dny.
    Přeji hezké blogerské umístění – Jaroslav S.

    1. Jaroslave, mnohokrát děkuju za váš hlas. Jsem v první desítce i díky vám. Tak ať se sekaná časem zadaří k naprosté spokojenosti.

  8. Milá Flo,
    vzpomínám si na sekanou, kterou dělala moje babička. Do vepřového masa přidávala i králičí, či kousek drůbežího, které chovala. Před pečením ji potírala vajíčkem. Když chtěla udělat svátečnější, doprostřed zabalila uvařené vejce nebo klobásu, či párek. Chutnější jsem nejedla.
    Moje rodina maso moc nemusí a tak do mletého masa dávám vařenou nasekanou kapustu (50/50), trochu mléka, cibuli, česnek, majoránku, sůl, petrželku, vajíčko a místo pečiva spojím hrstí namočených ovesných vloček.

    1. Ivano, to jsou prima nápady, jak sekanou odlehčit, děkuju!

  9. Milá Flo zabudla si dodat „nevzdalovat sa daleko od rúry“ aspon tí čo ich navštevuje strýčko z nemecka…..ked bol u mna na návšteve sekaná sa piekla, piekla a piekla až sa prepiekla :….susedovým mačkám chutnala

    p.s. hlas poslaný, držím palce

    1. Ireno, děkuju ti za hlas, držení palců asi zafungovalo a hlas taky 🙂

      Je to tak, jak píšu v receptu: v druhé polovině pečení hlídat a přelévat. Bez toho to moc nejde.

  10. Sekanou mám načtenou už dvakrát. Podruhé je to odtud a poprvé z mé nové knihy Hovory s řezníkem. Musela jsem si ji koupit, protože mi přijde, že je to logický krok po koupi Kuchařky pro dceru. Ty dvě úžasné knihy jsem prostě musela mít. Udělala jsem mezi kuuchařkami velkou čistku, aby ty dvě mohly být spolu v kuchyni. Dnes jsem dělala na večeři bramboráky a ony dokonce křupaly. Syn si pošmákl. Zítra bude k obědu kuře na kari. Už teď jsem zvědavá, jaké to bude. Já se na to vaření snad pomaličku začínám těšit… 🙂 🙂 🙂

    1. Ty jsi skvělá, tolik báječných jídel za tak krátkou dobu 🙂 Sekaná tady a v Řezníkovi se trochu liší, přeci jen nechci, aby byl obsah knih a webu duplicitní, ale spíš aby se obojí navzájem doplňovalo. Tady mám prostor pro delší vysvětlování, v knížce je zase rozumné zařadit větší rozmanitost. A to tvé těšení na vaření je báječný bonus, no ne? 🙂

  11. Zdravím milá Florentýno(mě se tohle tvoje druhé jméno začíná moc líbít).Ta tvoje sekaná vypadá móóc jedle,dostala jsem na ni strašnou chuť! Mám prodloužený volný víkend a nasadila jsi mi brouka do hlavy.Že bych si tvoji sekanou upekla?Já,odpíračka vaření,no co to se mnou holka děláš?Uvidíme,co zvítězí?Jestli moje lenost nebo chuť na tu tvoji úžasnou sekanou?Dám vědět.JanaM.

  12. Zdeňka says:

    i ja sem poslala hlas pro tebe.
    a dekuji za pekne popsane recepty.
    Zdenka

    1. Zdeni, děkuju ti! Moc si toho vážím. I tvůj hlas pomohl, že se blog Kuchařky pro dceru dostal mezi top 10.

  13. MILÁ FLO,HLAS JSEM SAMOSEBOU POSLALA.SEKANOU JSEM SE UČILA U MAMKY MÉHO MUŽE.NADÍVANOU A NEBO PRÁZDNOU.NO A NAHORU POKAŘDÉ POKLÁDALA PLÁTEK ŠPEKU.NIKDY NEPRASKNE A JE MOC DOBRÁ.DĚLALA JSEM JÍ VE STŘEDU A K TOMU BRAMBOROVOU KAŠI DO KTERÉ ZAŠLEHÁVÁM SMETANOVÝ SÝR.ZDRAVÍM VŠECHNY JITKA

    1. Jitko, děkuju ti mnohokrát!

  14. Iveta J. says:

    Právě jsme doobědvali sekanou podle tvého receptu. Ani jsem nemusela rodinu svolávat a odlákávat od tenisu dlouho, vůně je přitáhla do kuchyně. Díky!

    1. Rádo se stalo, díky za vyzkoušení!

  15. Jarmila says:

    Milá Florentýnka,ďakujem za ďaľšie dobré rady,a ja pridávam tiež jednu,moja starká keď bola mladá,tak slúžila u pánov a potom neskôr robila aj kuchárku a ona ma naučila sekanku pred pečením potrieť horčicou,nielenže nepraskne ale dostane aj peknú farbu a chuť

    1. Jarmilo, máš naprostou pravdu, sekaná s hořčicí je báječné spojení chutí. Nevěřím ale tomu, že by hořčice zabránila prasknutí. Nemá jak sekanou udržet, pokud bude chtít maso popraskat, tak praskne.

  16. Máš i můj hlas, milá Florentýnko. Moje babička dělala sekanou ze stejného dílu vepřového, hovězího a uzeného, rohlíky máčela v mléce a přidávala i hrst krupice. Česnekem nešetřila. Šišku potřela bílkem a lehce obalila v hrubé mouce. Nepraskala a byla moc dobrá.

    1. Zdena, děkuju ti za hlas, za podporu, i za zajímavé rady po babičce. Jsi moc milá. Flo.

  17. Díky moc… konečně jsme se k tomuto receptu dostali a bylo to famózní. Už jsme dělali sekanou dříve a ne že by nebyla dobrá, ale s Tvou se to nedá srovnat.
    Jeden poznatek, na který si musím dát příště pozor a mohlo by se stát i někomu jinému: po půlhodině jsem vyndal pekáč z trouby na kuchyňskou linku, abych začal s přeléváním výpeku. Říkám… hele, vůbec není prasklá… a najednou začala lehce pukat. Takže jsem ji honem strčil zpátky do trouby. Po dalších 5 minutách už jsem na radu své ženy jen povysunul pekáč ven, přelil a hned zase do tepla. Zřejmě rozdíl teplot udělal chvilkový přetlak uvnitř. Ale finálně to bylo zase krásné, výpek to zase spojil a šťavnatost sekané mě úplně dojala:-)

    1. Petře, bezva zjištění! Nikdy by mě nenapadlo vyjmout ven celý pekáček, vždycky ho jen kousek povytáhnu z trouby, tak bych na to asi ani nepřišla. Díky, že jsi se podělil o zkušenost, a hlavně jsem ráda, že chutnalo.

  18. Zdravím Tě, Flo,

    sekaná je v troubě a vypadá neskutečně dobře…. Slaninka nahoře, hmm….. a navíc jsem do sekačky přidala, jak jsem zvyklá, lžičku dijonské hořčice.
    Myslím, že bramborová kaše se šlehačkou k ní bude to pravé 🙂

    1. Hmmmmmm! To muselo být naprosto úžasné, Nikol, děkuju za vyzkoušení.

  19. Jindřich says:

    Milá Florentýnko,

    už jsem podle Tvých receptů dělal svíčkovou, to dopadlo naprosto bezvadně. Dnes jsem pekl sekanou. Všem moc chutnala, jen jsem měl dojem, že moc nedrží pohromadě. Byla šťavnatá, chuťově vynikající, jen to drolení při krájení(teda ne, že by se drobila, hned jak se na ni podívám, ale přece jen..). Mohlo mít vliv to, že jsem měl více masa a dal málo rohlíků? Asi na kilo směsi jsem dal jenom dva, to jsem si včas neuvědomil 🙁
    Ale jinak opravdu výborná, nevysušená. Moje mamka dělá, jak sama říká, více nastavenou, přidává strouhanku. A navrch šišky potírá hořčicí kvůli kůrce…

    1. Jindro, jiný poměr samozřejmě měl dost zásadní vliv.

      A pak ještě dotaz: opravdu jsi směs důkladně propracoval a otloukl?

    2. Jindra says:

      Ano, ano, mlátil jsem s tím o so šest :-))) Nejspíš to bylo opravdu tím poměrem. A taky po vychladnutí držela už docela pěkně. Nejvíc se drolila čerstvá, ještě teplá. Ale ukrojit šla, nerozpadla se hned pod nožem. A podle obrázku to mělo podobnou konzistenci….

      1. Pak ano, je to jediné logické vysvětlení 🙂

  20. Martin says:

    Zdravím

    Tento recept je první, který od Vás testuji. Jinak kuchařku vlastníma a manželka dle ní vaří velice ráda.
    Mám dotaz k pečení. Zakrývate sekanou na pečení a pak třeba jen 10 min. odkrýt pro vytvoření kůrky, nebo pečete celou dobu odkryté. V receptu jsem to nenašel a jako kuchař začátečník si nejsem jist.

    1. Martin says:

      A poprosím ještě druhý dotaz. Podlejete sekanou před vložením do trouby vodou?
      Děkuji

    2. Martine, rozhodně nezakrývám, to bych uvedla v receptu. Kůrka se vytvoří, nebojte. A nepodlévám, taky bych to zmínila, vždycky uvádím v receptu takovéto detaily. Sekaná pustí šťávy dost, má z čeho brát.

  21. Soňa says:

    Dobrý den,
    děkuji za skvělý recept.
    Proti prasknutí dělám následující. Namáčím ruce do studené vody a hladím sekanou a zase namáčím ruce a hladím až se mi na povrchu udělá takový mastný hladký film. Poradila mi to babička. Od té doby mi sekaná nikdy nepraskla. Tak zkuste.

    1. Zajímavá rada, Soňo, nikdy jsem o tom neslyšela. Ale masovou směs máte i tak důkladně propracovanou, že?

    2. Libuše says:

      Heuréka! Díky Soňo, zase někdo, co si pamatuje a udržuje pravidla staré doby.
      Přesně tohle dělávala babička mého muže. Výborná kuchařka. Nutno podotknout, že dědeček byl řezník vyučený ve Vídni a v mase se opravdu vyznal. Měla pro své vaření vždy tu správnou surovinu – ale to jsem odbočila… nostalgie vzpomínek a úcta k předkům.
      Tenhle „hladící“ proces jsem odkoukala a s láskou převzala. Ušetřil mi spoustu starostí a obav v začátcích mého samostatného vaření, zda přece jen nádherně hladká šiška sekané právě vložená do trouby během pečení nepopraská. Nepraskla nikdy !
      Za skoro půl století mého vaření jsem tenhle fígl předala mnohokrát dál. Beru ho tak automaticky jako Flo to, že se pekáček z trouby jen povytahuje. Prostě by mě ani nenapadlo ho normálně popisovat. Díky, že jsi to tu zmínila. Krásný den. S láskou Libuše

    3. Světlana says:

      Tenhle fígl znám taky a taky od babičky – byly to moudré ženy. Jinak teprve po přečtení Tvého článku, Flo, jsem sekanou dovedla k dokonalosti. Díky

  22. Soňa says:

    Vlastně jsem měla odpovědět na dotaz. Takže ještě jednou. Sekanou peču jen odkrytou a podliju trochou vody.

  23. Milá Flo,

    je to hodně špatné, když kupuji namleté maso od řezníka a nemelu si ho doma ? Je mi jasné, že u doma namletého vím, co jsem si tam dala, ale snad i v tom řeznictví tam nedají nic tak špatného. Ty si ho nikdy nekoupíš ? Děkuji za odpověď.

    1. Leni, špatné by bylo, kdyby sis kupovala cosi namletého a předem zabaleného na tácku a nekontrolovala sis složení. Na mletí masa u řezníka není nic špatného, patří to k jeho profesi a rozhodně se nemusíš trápit tím, že by to nebylo v pořádku.

  24. Ještě jsem chtěla napsat, že polévám bramborovou kaši jen tou šťávou z pečení.

  25. Daniela says:

    Mam maly trik na tvarovani. Vezmu si velky igelitovy pytel, rozlozim ho, potru vodou, na to maso, rukama aspon naznacim valecek a cele to zabalim jako bonbon a utahnu. Pak uz jen rozbalim a vyklopim rovnou do pekace.

    1. To je dobré! Díky. Líbí se mi to 🙂

  26. Právě jsem dojedla, tedy přidala jsem si a dojedla… S trochou studu přiznávám, že tohle byla moje nejlepší sekaná ever… a přitom jen pár „detailů“ zřejmě ne zcela nepodstatných. Díky!!

    1. :-))) Rádo se stalo! Flo.

  27. Jiří Šimoňák says:

    Dobrý den,

    vyzkoušel jsem Váš recept a musím konstatovat, že chutnější a krásnější sekaná se mi ještě nikdy nepovedla. Už nikdy nebudu péct jinak než podle Vás. Děkuji za výborný recept.

    Přeji krásný den

    1. Jiří, tak to mám velkou radost, díky za vyzkoušení a jsem ráda, že máte nový recept do rodinné sbírky. Flo.

  28. Ahoj Flo,
    dnes jsem vyzkoušela Tvůj recept na sekanou a musím říci, že po opakovaných neúspěších s praskající a tím pádem nevzhlednou sekanou, se mi konečně povedla sekaná, která při pečení nepraskla a všem strávníkům moc chutnala (přiznám se, že jsem ještě po obědě uždibovala studenou).
    Děkuji za báječný recept.

    1. Jani, to je bezvadná zpráva. Díky za vyzkoušení, jsem ráda, že se tvé problémy se sekanou vyřešily. Flo.

  29. Dobrý den Flo. Dělám sekanou poprvé, právě se mi peče .. .ale… nějak nemá žádnou šťávu. Nevím čím to je, udělala jsem podle vás celý postup. Akorát mám spečené kousíčky masa na pekáčku ale šťáva žádná… nevíte čím to může být? Děkuji

    1. Danielo, je možné, že jste pečivo příliš vyždímala, než jste ho přidala do masa? Pak se v podstatě nic neděje, ale pečeně bude chtít při pečení trochu podlévat, aby se přípečky nepřipékaly až příliš a aby na konci bylo aspoň trochu šťávy v pekáčku.

    2. Dobrý den, to bude asi tím no … 🙂 A čím to mám podlévat – vodou, olejem, vývarem? 🙂 Nebyla jsem si jistá, dala jsem tam kousek másla ale moc to nepomohlo 🙁 ale chuťově byla vynikající! 🙂 Děkuji 🙂

      1. Danielo, máslo je z 80 procent tuk, takže se tím moc dobře podlívat nedá 🙂 Stačí obyčejná voda z kohoutku, maso do ní pustí chuti dost.

  30. Julianna says:

    Ahoj Flo jsem teprve nedávno ve skupince a tak čtu recepty které jsou už od lonského roku sekanou dělávám moc ráda za mlada mi pár krát praskla a já vlastně nevěděla proč řezník mi pak poradil dávat do panenské blány (nevím proč ale u nás se ji tak říká) a od té doby vlastně už nepraskla já nedávám žádné pečivo ale přidávám studenou vodu a řádně promíchávám ale ještě zkusím sekanou házet do mísy přítel si bude myslet,že jsem se zbláznila.Moje maminka přidávala jednu nastrouhanou syrovou bramboru.

    1. Ta blána je pobřišnice, někdo ji občas omylem označuje jako bránice, leč bránice je dýchací sval a tedy maso, nikoli tuková blána. U pečení je pobřišnice moc velká pomocnice, zvyšuje šťavnatost a drží tvar. Takže děkuju za bezva postřeh.

  31. Ladislav says:

    Ahoj přesně takhle peču sekanou už léta, máme v rodině stejný postup už od babičky. Přidávám ještě jedno velké spařené rajské zbavené semínek a peču v remosce, všechny vás zdravím

    1. Láďo, rajče? Opravdu? Je ti jasné, že to musím vyzkoušet?

  32. Ahoj Flo,recept vypadá fajn,já nedávám vejce a raději přidám víc vody a hlavně řádně propracovat,párkrát šiškou bouchnout o stůl,šisky zásadně navlhčenýma rukama tvaruji na pracovní desce a když je maso dobře propracovné,není třeba žádnou vaječnou spojku a nepraská mi to.Důležité je taky podlévání vodou,ale jen jemně,aby to neplavalo jak v moři.Dík za reecept a posílám hlas.

  33. Pierre says:

    Vždycky jsem si myslel,že není nad klasiku jak ji dělala moje babička,tj.plecko, bůček i králík a dovnitř vejce,okurek a párek.
    Italská varianta je plněná sýrem scamorzou a je přímo úžasná.(netuším dáli se v ČR sehnat náhražka,možná i nějaký ovči sýr třeba i uzený).
    Z poloviny mletého masa udělám v sobotu karbenátky s novýma
    bramborama a okurkovým salátem(zakys.sm.),z druhé poloviny uválím
    dvě menší šišky a naplním scamorzou,upeču to na neděli
    a podávám s bramborovou kaší přelitou šťávou a kyselýma okurkama.
    No a v pondělí dojídám co zbylo za studena,s doma pečeným kváskovým chlebem.
    Nejlepší jídlo na světě se mi nikdy nepřejí.

    1. Pierre, zní to přímo skvěle. Určitě je to bezvadná obměna klasické sekané.

  34. Ahoj Flo, tvůj recept na sekanou mám nejradši a vždycky jsem s ní měla úspěch. Ale poslední rok jsme museli přejít na zdravou výživu, takže bez laktozy a bez lepku. Vyzkoušela jsem různé recepty, které jsem našla na netu některé nebyly zas až tak špatné ale pořád to nebylo ono. Dneska jsem se naštvala a oznámila že ať se jim to líbí nebo ne, dělám tu tvoji. Nakonec mi to nedalo, našla jsem aspoň zbytek kukuřičné strouhanky a mouky a tím nahradila rohlíky, slaninu jsem nedávala.. Nic jsem jim neřekla. Sekaná je úplně úžasná. Strašně nám chutná, ani můj druhý syn, který zdravou výživu odsuzuje nic nepoznal. Díky

    1. Lenko, jsi skvělá. Nejsou to jednoduchá dietní omezení, s čím se musíš potýkat, navíc v kombinaci obou dvou z nich. Mám radost, že jsi konečně našla recept, který bude mít doma úspěch. Flo.

  35. Ještě jsem zapomněla dodat, že k sekané byly šťouchané brambory z batátů, mňamka.

    1. Och! A už dost toho provokování 🙂

  36. Zdeněk Starý says:

    Právě vyrábím verzi s rajčetem, jak psal pan Ladislav, to mě vážně zajímá.
    Zítra dám vědět, jak to dopadlo.

  37. Zdeněk Starý says:

    Takže sekaná s oloupaným a nakrájeným rajčetem. Na chuti to nepoznám, na řezu je to rajče chvílemi vidět. Výpek jsem pokazil, tak jsem k tomu jen rozmáčknul brambory s máslem.
    http://www.imagehosting.cz/images/sekandlefl.jpg

    1. Zdeňku, na chuti ty rajčata opravdu nejsou poznat? To mě docela překvapilo. Ale máš ji krásnou, jen zakrojit 🙂

  38. Úžasné! Skvělý recept.

  39. Zdeněk Starý says:

    Rajčata v sekané: podle mého tam chuťově poznat nejsou, ale jako správný výzkumník bych měl udělat sekané dvě, zcela stejné, jen jednu bez rajčat a druhou s nimi a porovnat pořádně. To však v nejbližší době asi nehrozí.

    1. Zdeněk Starý says:

      P. S.: Bodejť bych neměl krásnou sekanou, když mám tak skvělou učitelku! Dík 🙂

  40. Martina says:

    Milá Flo, dneska jsem se „rozšoupla“ a udělala vypečenou sekanou dle Tvého receptu, na kterém mě nejvíc bavilo opakované házení z 30cm zpět do mísy (starší dcera naštěstí v tu chvilku byla zaměstnaná něčím jiným, jinak bych jí to musel a přenechat ;D). Ta chuť, a vzhled! MŇAM MŇAM MŇAM… a to mělo být až k večeři, protože k obědu jsem servírovala asijskou směs s květákem podle Tvých Večeří…PARÁDA! Jen se po ní zaprášilo…díky za skvělé recepty popsané do detailů včetně vychytávek!!!

    1. Paráda, jsem ráda, že máš nové zážitky z vaření i z ochutnávání 🙂

  41. Tamara says:

    Milá Flo,
    dnes se u nás rozvoněla tvoje sekaná. Je úžasná,vláčná,nepraskla. Měla jsem více mletého masa,takže z části je sekaná a z části byly karbanátky. Už nejsou,byly výborné k rajské omáčce a těstovinám. Dokonce jsem jim dopřála kousek anglické napovrchu jako u sekané. Děkuji. Tamara

    1. Díky za připomenutí sekané, už dlouho jsem ji nedělala 🙂

  42. Jusejm says:

    Jen pro upřesnění, vepřová síťka není bránice, ale není to ani pobřišnice, je to omentum, nebo-li závěs, na kterém jsou zavěšeny orgány dutiny břišní 😉

    1. Omentum je viscerální část pobřišnice.

  43. Prosim,jake maso? Kyta,bucek atd.?Dekuji

    1. Plec, bůček, krkovice, ořez, cokoli aspoň trochu prorostlého. Kýta je na mletí příliš libová a výsledek by byl zbytečně suchý.

  44. Klára says:

    Dobrý večer, chystám se na zítra upéct sekanou podle Vašeho receptu, už teď se mi stíhají sliny, ale nikde jsem nenašla na kolik ji mám péct, tak snad to nějak ohladnu. 🙂 Jinak nikdy jsem nenašla tak důkladné recepty, už vařím podle Vás a opravdu se mi vždy vše povede a je to dokonalé a všem moc chutná! Určitě si postupem času odkoupím knihy od Vás. V kuchyni mě to začíná čím dál víc bavit, a už jen když si čtu recept, tak mi tečou sliny, postupně se chystám vyzkoušet všechny recepty, jsou dokonalé! 🙂 Moc děkuji za nejlepší stránky s recepty!!!! 🙂

    1. Klára says:

      Tak jsem si poprvé nevšimla na kolik stupňů má být zapnuta trouba, ale pak jsem to nakonec dohledala 🙂

    2. Kláro, viz bod 6 postupu (v receptu na konci článku).

      Jsem ráda, že Vám důkladnost a podrobnost vyhovuje, těší mě, že se moje jídlo může objevit i ve Vaší kuchyni. Jen tak dál a spoustu další zábavy! Flo.

  45. Milá Flo,
    chtěla jsem poděkovat za Vaše stránky..
    Dnes jsem pekla sekanou podle Vás a nepopraskala. Hurá
    Když jsem Bouchala s masem, bavila se nejenom moje dcera, ale hlavně jsem zaujala
    své tři kočičáky. Co kdyby paničce něco upadlo.:-))
    Dostali přes tím, ale pak měli smůlu.

    Hezkou sobotu.

    1. To je hezké a milé, děkuju, Dano.

  46. Dobrý den,

    my jsme do sekané vždycky rohlíky ždímali a považovali je za náhražku masa, která tam být nemusí.

    Ale měli jsme období, kdy u našeho pracoviště byla prodejna s levnými žampióny a hlívou. A zkoušeli jsme s nimi leccos a dnes sekanou jinak než s hlívou nepečem.
    Mícháme maso s hlívou 4:1 nebo i 3:1 – hlívu proženeme strojkem stejně jako maso.
    A rohlík tam nedáváme vůbec. Tu vodu dodá hlíva.

    Ale hlíva asi nebude fungovat jako pojivo – při pečení sekaná nepraská, ale při krájení se trochu drolí. Ale taky se směsí nemlátíme :-).

    1. Pečivo rozhodně není náhražka maso, ale pojivo, které zároveň dodává šťavnatost. Houby takto opravdu nemůžou zafungovat, to asi vysvětluje záverečnou drolivost. Nicméně chuťově to určitě musí být velmi zajímavé.

  47. Připojuji se ke všem pozitivním komentářům. Sekanou už peču pouze podle Vašeho receptu, vždy se povedla na jedničku. Opravdu recept chválím a jsem nadšená. Děkuji.

    1. Díky, mám radost, Ivo.

  48. Anička says:

    Sekanou jsme vyzkoušeli a všem moc chutnala, kvůli dvouletému synkovi jsem vynechávala špek (slaninu) a maso jsem kupovala již semleté i tak to dobře dopadlo a jen se po ní zaprášilo

    1. Aničko, díky za ohlasy, jsem ráda, že všem chutnalo včetně synka. Flo.

  49. Janula says:

    Dobrý den,
    každá hospodyňka si většinou přinese rady z domova. Já už jsem letitá kuchařka a taky něco přidám. Na nakrájení masa ani tak nezáleží. Když máte ruční mlýnek s ostrým nožíkem,jde všechno. Všechno maso melu jen jednou,ale:vepřový libový bůček na normální „šajbě“ a hovězí maso na prát na extra jemné. To je to správné pojidlo(i v uzenářství).Zbytek je pak kuchařská rutina…

    1. Díky za doplnění, Jani.

  50. Zdravím
    Moc rád vařím a hledal jsem nový recept na sekanou a narazil na Váš blog tak jí rád vyzkouším jen mne mrzí že nemáte v receptu množství soli v gramech.Jak uvádíte v článku Jak solit tak by to hodně začátečníku ocenilo at se daří jen tak dál

    1. Vildo, máte pravdu, to je nedostatek. Příště se můžete řídit obecným pravidlem, že jedna zarovnaná lžička soli = 5 g.

  51. Radka says:

    Hezkou sobotu Flor. Váš web je úžasný. Zvlášť mám ráda tu „omáčku“ kolem, než napíšete suroviny. Krásně se mi to doplňuje s tím receptem. Člověk dělá spoustu věcí tak automaticky, že ni neví proč. (Já teda určitě, prostě tak mě to naučila máma a víc neřeším). Takže recept na sekanou nastudovaný a valím vařit. Doufám, že můj výtvor projde, a že bude srovnatelná s tou kterou dělá máma.

    1. Věřím, že to klaplo, Radko, a moc děkuju!

  52. Libuše says:

    Dobrý den, já dělám sekanou z vepřového, hovězího, popřípadě zvěřiny a uzeného v poměru např. 1 kg masa (1:1 vepř. + hov), 0,5 kg uzeného a místo vajec dávám 30% smetanu ( na tohle množství 2 kelímky). Povrch před pečením potřu obyčejnou hořčicí a rozkvedlaným bílkem. Zkuste to.
    Jinak dávám přesně to co je ve Vašem receptu.

  53. Mája says:

    Přidávám se k chvále. Sekanou jsem dělala dle Tvého receptu a byla vážně výtečná..a ta omáčka!
    Měla bych dotaz- já jí dělala v remosce (nedávno jsme se přestěhovali a stále čekáme na příchod plynařů…) byla výborná, ale z trouby by asi chutnala ještě lépe…
    No můj dotaz zní, mám se bát pečení v plynové troubě? Pro mě je to obrovský strašák, bojím se, že si tam nenastavím přesnou teplotu- u kuřete je to asi dost jedno- + – 20 stupňů, ale takový roastbeef (dneska jsem koukala na Tvůj recept) je asi choulostivější. A to nemluvě o sladkém pečení- cukroví, buchty, koláče…
    Já vždycky měla kombinovaný sporák- nahoře plyn, dole elktřina- což mi maximálně vyhovovalo, ale teď jsem odkázána pouze na plyn a na remosku a mám z toho obavy…
    Tož co myslíš?

    1. Májo, o plynových troubách a obecně o pečení v troubě jsem psala tady, koukni, myslím, že se tam odpověď dozvíš: pečení v troubě.

  54. Michaela says:

    Moje prvni sekana a byla naprosto dokonala! Rohliky jsem nahradila za pul krajicku chleba (jelikoz ty nase ceske zahnute zde v Anglii moc nesezenu) a fungovalo to stejne dobre. Uz se tesim, az ji upecu i doma nasim 🙂

    Kdyz jsem hledala recept na sekanou, vyskocila mi tato stranka a hned jsem vedela, ze je to ta spravna volba.
    Muj otec mi doporucil Kucharku pro dceru (doslova ;)) jiz drive, ted jsem ji znovuobjevila a jsem za to vice nez vdecna. Pravidelne emaily jsou plne vtipu a velmi uzitecnych rad, ze kterych cerpam nejen ja, ale i mi blizci, at uz jsou zkusenimi kuchari nebo se v kuchyni otaceji pravidelne.

    Moc dekuji za skvele odvedenou praci, co se tyce teto velice snadno dostupne kucharky.

    Tesim se, az odsud zase neco vyzkousim.
    Jen tak dal, pani Florentynko!

  55. Dnes jsem dělala úplně poprvé sekanou, zkusila jsem tu podle Vašeho receptu a výsledek byl geniální! Sekaná byla šťavnatá a chutnala výborně, všichni si pochvalovali. A ta vůně, která se linula po celém domě…:)
    V kuchyni se považuji spíše za začátečníka, ale díky Vám postupně nacházím radost z vaření a výsledek se vždycky povede.
    Děkuji.

  56. Prosim je tento recept take ve Vasi knizce? Nemohu ho tam najit. Dekuji, Petra

    1. Ano, je v Hovorech s řezníkem.

  57. Nikol says:

    Milá Florentynko, tip na vaše stránky mi dala maminka. Sama se považuji za kuchařskou nulu. Manžel se raději stravuje v restauraci. Dokonce si pochvaluje kuchyni své tchýně a nechápe, proč jsem stejné vlohy nezdědila. (Ještě štěstí, že mě poznal dřív než svou tchyni, jinak bych ho podezírala, že se ženil jeho mlsný jazyk! ????) Od narození jsem milovnice sladkého, ráda peču, ale manžel je spíš slaný. Od té doby, co se mi narodila dcera snažím se, aby měla domácí stravu. Zpočátku to bylo jednoduché-zelenina na páře a rozmixovaná na kaši. Dcera ale roste a mlsný jazyk zdědila po tatínkovi. Zatím jsem se ještě nevzdala i když k vaření přistupuji s obavami a strachem z neúspěchu. Jídel, které zvládám je málo a když se podaří nový recept tak nikdy ne dvakrát! Už jsem zkoušela vaši sekanou a včera i rohlíky. Sekaná nebyla jako od maminky, na kterou jsem byla doposud zvyklá, ale byla moje. Manželovi chutnalo, dceři také ale já si výsledkem moc jistá nejsem. Včerejší rohlíky jsem tak šikovně rozváděla, že jsme měla problém je nacpat na dva plechy (navíc měl každý rohlík svou velikost). Překvapivě se dobře upekly a chuťově byly výborné, jen si je člověk nesmí moc prohlížet ???? každopádně experimentuji i nadále, vaše stránky zavání velice osobním ci osobitým přístupem. Zvažuji koupi knihy. Přeji Vám hodně zdaru ve vašem počínání. Nikol

  58. Monika Linhartová says:

    Konečně sekaná co mi připomíná moji prababičku, když ji pekla v kamnech na dřevo. A my děti čekaly u kamen a čekaly až bude hotová. Je to luxus, děkuji. Jsem moc ráda, že jsem narazila na Vás a Vaše stánky. Ta láska a píle v receptech je doslova cítit. Monika

  59. Ahoj Flo, chtěla bych se zeptat, jaký druh masa je na sekanou nejvhodnější (hovězí i vepřové)….o jaké nemleté maso mám řezníka požádat? Děkuji

    1. Petro, v obou případech se mi nejvíc osvědčila plec (ramínko). Flo.

  60. Dušan says:

    Som na jednoduché recepty, ako táto sekaná…skvelé jedlo… má úspech…:)

  61. Tomáš says:

    Dobrý den, jelikož přítelkyně má bezlepkovou dietu, máte nějaký fígl jak nahradit rohlíky ?

    Děkuji Tomáš

    1. Bezlepkovým pečivem. Flo.

  62. Dneska jsem udělala svoji první sekanou, podle Tvého receptu samozřejmě, a byla vynikající! Akorát teda nepustila vůbec žádnou šťávu, snažila jsem se rohlíky moc neždímat a i tak byla výsledná hmota dost řídká, neumím si představit, že by tam bylo té vody ještě víc. No polívala jsem tou troškou, co to pustilo a stačilo to. =) Díky za recept!

  63. Babicka, mama a tudiz i ja odjakziva meleme cibuli rovnou s masem. Nikdy nic nezhorklo a lepsi sekanou jsem nejedla.

  64. Katerina says:

    Mila Flo, diky za recept a hlavne presny postup a vychytavky. Dnesni premiera se sekanou se vydarila:-). Doma jsme vzdy davali stouhanou cuketu pro odlehceni, tu jsem tam take dala. Byla to pochoutka. Dekuji a tesim se na dalsi recepty. Katerina

  65. Moc děkuji za recept a jasný návod. Pro věčné začátečníky jako jsem já naprosto ideální!! Dělala jsem ji jen pro sebe z poloviční dávky (místo celého vejce dala jen žloutek, protože bílek jsem použila do jiného receptu) a povedla se moc krásně!! A to jsem ji dělala napoprvé. Dříve jsem dělala jen karbanátky.
    Super recepty, to jsem vždy potřebovala – jasný návod. Instrukce typu „a dáme to do trouby upéct“ bez jakýchkoliv dalších informací či „upeč to dorůžova“ mě odradily od pečení na velmi dlouho..

  66. Děkuji za perfektně napsaný recept, sekaná se mi povedla. Připojuji svou malou radu, třeba někomu přijde vhod. Sekanou tvaruji na prkénku, které nejdřív namočím pod tekoucí studenou vodou. Pak na něj vyklopím z mísy směs masa, vytvaruji šišku, uhladím navlhčenou rukou a pak šišku přenesu do pekáčku, vypláchnutého studenou vodou. Díky navlhčenému prkénku se šiška lehce sesune do pekáčku, případně ji ještě lze jednoduše upravit.
    Jana

  67. Petra says:

    Díky, díky, díky moje první sekaná byla úžasná!!!!

  68. Nejlepší sekča. Doma už jinou dělat nesmím ????

  69. Marika says:

    Milá Florentýnko, dnes jsem dělala sekanou podle Tvého receptu a hned jsem si ho dala do oblíbených – moc mi chutnala, akorát jsem ji na závěr před pečením celou potřela hořčici – podle rady jednoho přítele. Doufám, že bude chutnat i mému manželovi, který má velmi mlsný jazýček – zejména na „novoty“ na které není zvykly. Jinak Ti děkuji za podrobné návody, z kterých čerpám z Tvé knihy i zasílaných emailů. Obdivují Tě kolik energie do těch návodů dáváš a nám méně zkušeným takto bezděčně pomáhaš. Navíc mám novou kombinovanou troubu a tak se musím pořad učit …

  70. Kdysi jsem narazil na super recept-

    Mleté hovězí
    Vejce
    Šalotka
    Cibule
    Česnek
    Žampiony

    Špenát
    Kozí sýr
    Rajčatový protlak

    Dochucení:
    Cayenský pepř
    Oregano
    Sůl
    Pepř
    Rozmarýn

    Suroviny se smíchají ve směs kromě špenátu, kozího sýra a protlaku. Špenát a kozí sýr zabalit do středu válce sekané a potřít rajčatovým protlakem.

    Super s kaší ze sladké brambory.

    Špenát lze vyměnit za sušená rajčata.

  71. Dobrý den Flo, včera jsem upekla sekanou dle vašeho receptu. Měla obrovský úspěch a skutečně nepraskla. Před vsunutím do trouby jsem podle rad z komentářů poctivě hladila 🙂 Takže díky. Ráda bych se zeptala, jestli tu někde najdu recept na domácí tavený sýr. Děkuji

    1. Jani, tady takový recept není, ale je v mé odpolední kuchařce (Večeře u Florentýny).

  72. Dobrý den

    Sekaná byla po zpracování velmi řídká – nedržela tvar. Dal jsem ji tedy do formy a chci se zeptat – musím ji i tehdy přelévat ? A pokud ano, tak čím, když výpek je přikrytý tím masem?
    Díky

  73. Ahoj Flo, chtěla bych se zeptat, jestli si směs komplet i s rohlíkama a vším ostatním můžu namlít a smíchat den dopředu a v den D už to jenom vyklopit, vyformovat na plech a upéct?
    Děkuji za radu, H.

  74. Sekanou jsem dělala včera a byla skvělá, super recept! Jen mám dotaz – pokud bych ji příště pekla s teplotní sondou, jaká by měla být vnitřní teplota? Dělala jsem ji totiž z většího množství masa a byl docela oříšek poznat, kdy je „tak akorát“ propečená. Teploměr by mi ušetřil nervy :-))) Díky!

    1. Katko, já teploměr do masa nepoužívám, ale podle nejrůznějších zdrojů by měla být vnitřní teplota 74-75 stupňů OK.

  75. Bohuslava says:

    Dobrý den, je prosím možné udělat sekanou pouze z hovězího masa?
    P.S. Vaše Kuchařka pro dceru je první kuchařka, podle které se mi daří vařit, mám ji teprve chvíli a už se nemohu dočkat, jak vyzkouším všechny ty dobroty, moc Vám za ni děkuji!

    1. Bohunko, ano, je to možné, ale bude chutnat trochu jinak a hlavně nejspíš bude tužší a ne tak vláčná. Změní se tím chuť i konzistence.
      PS. Děkuju a mám radost <3

  76. Zuzka says:

    Moc moc moc děkuji! Se sekanou jsem bojovala pět roků ( od prvního pokusu) a dle manžela to bylo pořád málo masové, suché, moc strouhanky atd atd. Tentokrát prohlásil, že lepší nejedl ani u maminky ????????

  77. Karel says:

    zítra vyzkouším.

    1. Milan says:

      Děkuji za kulinářský orgasmus. 🙂 Zatím jsem ochutnal jenom verzi Vaší sekané těsně
      po upečení, ale myslím si, že i nastudeno bude skvělá!!!

      Při průběžném ochutnávání se mi směs jevila jalová, ale po upečení a spojení chutí
      je naprosto decentní a maso chuťově nepřebíjející.

      Hlavně jsem se držel Vašeho doporučení – vše dělat za studena. Něcom na tom je.
      Tak jsem všechny ingredience měl z lednice a ani při míchání jsem nepoužíval ruku,
      aby se směs neohřála.

      Pročetl jsem více receptů z Vašich stránek.

      Říká se, že když se muzikant dívá na noty, pak slyší hudbu. Já když čtu Vaše recepty,
      tak vnímám chutě a vůně.
      Ale podobně jako v hudbě záleží na interpretaci a posluchači, tak i na receptech záleží na přísadách, kuchaři a strávníkovi. Teprve realizace Vašich receptů to vše násobí. 🙂

      Asi jsem dobrý strávník. 😉

      Moooc děkuji za Vaši práci a hlavně za pečlivost při popisu, jak recept dotáhnout
      k maximální dokonalosti… Prostě, že nejde jenom o seznam přísad, které je potřeba
      „splácat“ dohromady a hodit do vřící vody, oleje či vzduchu.

      Ještě jednou moc děkuji. 🙂

      MilanP. 🙂

      1. Milane, Vy jste to napsal tak krásně, děkuju! Ať se Vám daří nejen v kuchyni. Flo.

  78. Sekanou jsem dle tohoto receptu připravovala už dvakrát a vždy byla perfektní.
    Díky moc za skvělé recepty a inspiraci v kuchyni.
    Petra.

  79. Vlasta says:

    Ahoj Flo,díky za nápad solit maso před mletím,dnes byla moje sekaná o level výš
    Vlasta 🙂

  80. Aluška says:

    Vařím už 40 let,ale dovést sekanou k dokonalosti se mi podařilo až s vámi Jano. Vždycky jsem rohlíky moc vyždímala a pak byla sekaná drobivější a sušší. Ta dnešní byla nadýchaná a velmi chutná. Nemlela jsem po druhé, nýbrž jsem namočené pečivo propasírovala přes hrubší cedník.Ten trik s tím ,že se musí trochu omlátit používám a při tvarování si pomáhám vlhkou rukou a studenou vodou. Dnes jsem plnila lodičku z cukety. Jen se vás chci ještě zeptat,jestli vidíte rozdíl v tom,jestli se pečivo namočí do vody či do mléka. Já jsem dřív používala mléko a dnes poprvé ve vodě. Dále bych se chtěla zeptat na to ,že vůbec nezmiňujete z koření pepř,papriku,kmín a nebo muškátový květ. To už je asi na každém jak si sekanou dochutí podle zvyklosti. Moc děkuji za další vychytaný recept. V minulosti už jsem podle vašich receptů pár věcí připravila. Též zvažuji koupi některé z vašich kuchařek,možná jako dárek pro nevěstu,ale snad i pro radost a inspiraci sobě.

  81. Před pár lety jsem tento recept zkoušel a pak ho někde doma založil. Minulý víkend přišla chuť na sekanou a já si vzpomněl, vždyť jsem si ji kdysi mlel sám… Našel jsem recept a zkusil to podruhé. Sekaná dopadla výborně, opět si pochutnala celá rodina. Opravdu se potvrzuje, že když se dá jídlu láska a péče, tak jsou nezapomenutelné kulinářské zážitky 🙂 Díky za Vaši práci s tímto webem a těším se na další pokusy se zdejšími recepty.

  82. Jan Šanda says:

    Dobrý den, ať dělám co dělám, tak mi v pekáči nikdy nezůstane dost štávy. Zkoušel jsem housky víc vyždímat, méně vyždímat (to se mi pak sekaná rozpadla), použít tučný bůček, překrýt maso slaninou atd. Štáva se prakticky nevytvoří. Nevíte kde dělám chybu? Děkuji

  83. Bohdan says:

    Léta používám téměř totožný recept a je chuťově vynikající. Peču ale jinak: umíchanou hmotou naplním vaničku domácí pekárny (míchací lopatky vyjmu) a s programem“jen pečení“ peču asi 45 min. (záleží na množství). Nakonec vložím vaničku do trouby rozehřáté na gril a grilují do získání barvy – asi 10 min. Nechám vychladnout a pak vyklopím. Dírky po hřídelkách zamáznu do neviditelna okolní hmotou.
    Máto výhody – není nutné podlévat, šťáva zůstává v mase, nic nepraská, nic není třeba hlídat – pekáč jsme zcela opustili.

  84. Zdravím, mam dotaz na tu omáčku z výpeku – jak má prosím vypadat? Mně se asi fakt nepovedla 🙁

  85. Přidávám se k těm, kteří do sekané přidají 1 střední, nadrobno nakrájené rajče (nebo trochu rajského protlaku), dělala to tak moje stařenka. Na rozdíl od některých diskutujicich si myslím, že chuť rajčat je v sekané poznat a sekanou vylepší. Do sekané na zvýraznění chuti přidávám ještě trochu hořčice a 1 kostku zeleninového bio bujónu bez éček.

  86. Přidávám se k těm, kteří do sekané přidají 1 -2 nadrobno nakrájená rajčata (nebo trochu rajského protlaku), dělala to tak moje stařenka. Na rozdíl od některých diskutujicich si myslím, že chuť rajčat je v sekané poznat a sekanou vylepší. Do sekané na zvýraznění chuti přidávám ještě trochu hořčice a 1 kostku zeleninového bio bujónu bez éček, který se musí dobře rozmíchat s vajíčkem ( před přidáním do masa). Zkuste to 🙂 Jinak děkuji za všechny perfektní návody a inspiraci v kuchyni!

  87. Bohdan Bartoš says:

    Malé doplnění zkušeností s pečením sekané: ručně umíchanou směs na sekanou necháváme krátce odpočinout a pak ji napěchujeme do formy na pečení chleba z domácí pekárny a na program „jen pečení“ pečeme 40 – 50 min. (podle váhy). Pak vložíme formu do trouby pod gril asi na 10 min. a pak necháme vychladnout a vyklopíme.
    Je to skvělé, neuteče ani kapka cenné šťávy.
    A ještě malá zkušenost získaná v Srbsku. V tamějších čevapčičárnách do masové směsi přidávají minerálku nebo 1 zarovnanou lžičku jedlé sody. To výslednou pečeni lehce načechrá.

  88. Milá Flo, vaše recepty mě naprosto uchvátily, co pokus, to balzám v žaludku i na duši 🙂
    Chci se optat k receptu na sekanou – voda stačí pouze z těch rohlíků, nebo se musí přidat větší množství? S pozdravem Katka a ještě jednou velké díky ?

  89. Partner miluje, když do sekané přidám opečená játra na cibulce. Na řezu to vypadá hezky a i chuť je výborná.

  90. Pepa H. says:

    Když se maso zvedá a spouští dolů, tak je třeba recitovat, opravdu to pomáhá:

    „já baba po Bohu, teď masu pomohu,
    a když nepomohu, nechám pánu Bohu“…

    Ale vážně, už před nějakými pětapadesáti lety mi bylo vždy v neděli ráno semlít připravené suroviny a zamíchat (dál už to bylo na dospělých), tak jsem před časem po dlouhých létech jen tak z hlavy sekanou namíchal a upekl a neměla chybu. Tak mi přijde, že z toho děláte zbytečnou vědu. Pravda, ta moje je hutnější, ale stejně se sežere s boulemi za ušima, i kdyby náhodou popraskala, ale to se mi ještě nestalo. Peču na sádle, nějaké dávám i nahoru, ten tip s uzenou slaninou vyzkouším. V minitroubě 70 minut při 180°C, napřed dole, po polovině času zvednout výš, nakonec pár minut shora gril kvůli kůrčičce.

    Ale samozřejmě, nikomu nebráním si s tím hrát dle libosti 🙂 .

  91. Milá Jani Florentýnko,
    vařím celý dospělý život, což už je pár desetiletí, sekanou jsem však mockrát nedělala. Nevařím často českou klasiku. Přítel mi párkrát povídal, jakou sekanou dělala jeho maminka, tak jsem ji radši do repertoáru poslední léta radši nezařadila, abych si neutržila ostudu (maminky to přece uměly nejlépe, že?). Včera jsem však podlehla pokušení Tvého receptu. Akorát jsem ji v pekáči podmazala domácím sádlem místo olejem a uprostřed pečení lehce podlila horkou vodou, jinak postup dodržen. Prý je famózní (takto se teda přítel běžně nevyjadřuje) – velký úspěch! Takže velké díky. Alena

    1. Jsi skvělá, že jsi se do toho pustila!

  92. Váňa says:

    Zdravím,

    já přidávám ješte do masové směsi uzený špek na kostičky, přídá sekané perfektní chuť.

    S pozdravem
    Váňa

  93. Martina says:

    Dobry den, to je neskutecne.
    At od vas zkusim jakykoliv recept, vim, ze vysledek bude fantasticky.
    Bramboraky i palacinky uz nedelam jinak.
    Ryzovy nakyp je doslova sen a tahle sekana? Nemam slov.
    A vanocka? Nepopsatelne.
    Diky za vse!

  94. Markéta says:

    Vynikající sekaná. Dávám do sekané vše co je v tvém receptu a nikdy nebyla tak dobrá. Proč? Nikdo mi neřekl, že mám s masem bouchat a rohlíky jsem maličko polila mlékem. Obrovský rozdíl! Diky

  95. Lucie says:

    Já teda nevím co je špatně,ale všechno sem udělala podle receptu ale sekaná vůbec nepustila žádnou šťávu a to ji peču už 45minut ?

  96. Karolína Maturová says:

    Ahoj, chtěla bych se zeptat, na kolik stupňů se sekaná pečeně? Nemůžu to najít.
    předem díky za odpověď.

  97. Sekanou podle vás dělám už po několikáté,tentokrát jsem přdala sušená rajčata (v oleji) na malé kousíčky a čubricu. Bylo to tak trochu po balkánsku, ale musím říct, že jsme si velmi pochutnali. Děkuji za vaše ponětné inspirace a bezvadné návody.

  98. Výborný recept. Vařila jsem pro zedniky, dostala jsem pochvalu, že tak výbornou sekanou už dlouho nejedli ?

  99. Clairvaux says:

    Mám drobný dotaz.
    Vy píšete, že …“Sekaná se peče celkem dlouho a zprudka.“

    Martin Havlík z asociace kuchařů zase ….“ sekanou byste neměli péct při příliš vysoké teplotě…a sekanou nepečte příliš dlouho“
    https://region.rozhlas.cz/u-sekane-je-zasadni-teplota-peceni-shoduji-se-sefkuchari-8550259

    Polreich tvrdí taky “ Sekaná praská i v případě, že maso pečete na vysokou teplotu. Pečte déle a zvolna“
    https://www.aazdravi.cz/fantasticka-sekana-podle-pohlreicha-sefkuchar-ma-jeden-trik-ktery-zna-malokdo/

    Vaněk tvrdí taky pomalu na 160
    https://www.rohlik.cz/en-CZ/chef/18-sekana

    zajimalo by mne co by udělal sekana v parní troubě 2 hodiny na 120 (se sondou) a pak 15 minut horni gril 🙂

    1. 45 minut na 200 stupňů s tím, že se v druhé polovině pečení o pečení starám, je úplně ok. Ale stejně tak je ok péct sekanou na 150 stupňů skoro 1,5 hodiny. Zejména pokud je maso libovější, tak mu pomalý postup prospěje, navíc se o něj nemusí tolik pečovat. Jenom výpek pak není zlatavě vypečený, je to spíš tekutina se sraženými bílkovinami, tak se z toho hůř dělá případná šťáva k přelévání na talíři.

  100. Dobrý den,
    bohužel s málo vyždímaným pečivem nejde sekaná uhníst.

    1. Jani, a nemohlo to být tím, že už třeba v masu nějaká nechtěná přimíchaná voda byla (už z obchodu)? A jinak maso musí být studené, stejně tak voda pro pečivo, jinak se to propojuje hůř. Často ale stačí chvilka odpočinku a voda se vstřebá.

  101. Jiřina says:

    Ahoj, nečetla jsem úplně celé vlákno, možná tedy nebudu první, ale jednou jsem jedla sekanou, která byla výrazně lepší než všechny, které jsem za svůj život jedla. Připravila ji tchýně mojí kamarádky a její tajemství spočívá v tom, že do mleté směsi si přimele trochu uzeného masa. Byla opravdu skvělá. Bohužel u nás doma mleté maso nikdo nejí, takže nemám moc příležitostí tohle jídlo vařit. Přeji všem krásný den 🙂

  102. Šárka says:

    Ahojky všem,
    tak rohlíky máčím v mléce, a sekanou peču zabalenou v alobale asi 45 min, poté ji shora rozbalím, potřu plnotučnou hořčicí a ještě asi 20 min dopeču ?
    Pěkný den ?

  103. Mirka W. says:

    Milá Flo, Tvoje recepty mi radikálně rozšířily repertoár v kuchyni. Do něčeho bych se bývala vůbec nepouštěla, ale po přečtení Tvého návodu mi všechno připadá jako když už ne jednoduché, tak aspoň zvládnutelné. A ad sekaná: nikdy neochutnávám, sypu tam všechno od oka a za ty roky mám oko zřejmě dobře vycvičené.

  104. Pobavil mě návod na to jak ochutnat mleté maso, než ho upečeme. Já mám spíš problém, jak ho nesníst moc, syrového… 😀 krásný den! Super recepty, ráda si vždy počtu a nechám se inspirovat. 😀

  105. Sekanou pěkně natlačím asi do dvou třetin do formy na biskupský chlebíček. Po upečení je šťavnatá.

  106. Bara R says:

    Mila Flo,
    já zahušťuju místo pečiva pohankou – lámankou, udělá to sekané úplně jinou strukturu.
    Těším se, že zkusím Tvou tradiční sekanou.
    Kromě skvělých nápadu na vaření si vážím Tvé upřímnosti a moc zdravím

  107. Jolana says:

    Moje babička i máma ochutnávaly syrovou směs, já prostě věřím, že to dopadne dobře 🙂
    Maso se totiž na rozdíl od slaného pečiva dá dosolit i na talíři, navíc je samo o sobě trochu slané. Takže prostě solím méně – jeden čas, po narození dětí, jsem nesolila vůbec a taky nebyl problém 🙂
    Koření dávám podle receptu.

    Podle zdejšího receptu jsem pekla sekanou poprvé a sotva před měsícem. Dopadla skvěle!

  108. Ladislav says:

    Ahoj všichni tolik komentářu na recept sekané jsem nečekal,asi je to jedno z nejoblibenějšich jídel.mám několik receptů,ale vyzkouším i tenhle dík za něj.

  109. Jana Š says:

    Sekanou potírám plnotučnou hořčicí a nikdy nepraskne 🙂

  110. Jana Uherová says:

    Dobrý den Flo, recept je skvěle napsaný a funguje výborně. Já jsem si zvykla dělat sekanou bez pečiva/strouhanky/mouky – maso se spojí nakutrováním s ledovou vodou/mlékem a nikdy se nerozpadne. Aby byla sekaná kyprá, „nastavuju“ ji zeleninou – nstrouhanou mrkví (vypadá hezky), celerem (chutná výborně), cuketou – dodá vláhu, chuti moc ne. Dávám hodně bylinek a chuť tedy není typicky česká, někdy abswentuje česnek a majoránka. Ráda dělám i z mletého krůtího. A ještě jeden zdanlivě bizarní recept od brněnské babičky – pomele se kilo bůčku a smíchá s 1/2 litrem studeného mléka. Je to řídké, mícháme dál. Pak se nechá do rána v lednici. Ráno je to spojená masa, se kterou se dá pracovat. Na alobal nebo fólii se navrství placka, rozprostře a naplní podušenou zeleninou, nebo houbami (podušenými) nebo vařenými vejci. A zalojule. Když se ipeče, je to hezké na řezu a vůbec, ale vůbec to není moc tučné. To léko s masem udělá nějakou „chemickou“ reakci a je to zázrak.

  111. Já do sekané dávám jednu až dvě najemno nastrouhané mrkve – na chuti to není téměř poznat, ale sekaná je díky ní šťavnatější. A navíc mám dobrý pocit, že je v tom i zelenina:))
    Zdraví Anna

  112. Já používám klasiku půl na půl hovězí vepřové, ale ten nápad tady s tím sýrem to vyzkouším. Pro mě je hovězí moc suché a vepřové mastné, proto mám rád obě hezky pohromadě a rozhodně se přikláním k jemnější verzi, ale né zase takové aby to vypadalo jako salám

  113. Renata says:

    Zdravím všechny,
    ráda bych se přidala k vylepšením sekané. Odebírám již dlouho zeleninovo-ovocné bedýnky od místního farmáře a hlavně v zimním období, kdy je v bedýnkách především uskladněná zelenina, bývá něčeho více, než stíháme normálně spotřebovat, pak bývá místo k velké kreativitě, abychom každý týden nejedli totéž a tak jsem začala do sekané přidávat třeba kadeřávek, nebo hlávkové zelí, nebo řepu. tuto zeleninu vždy jemně podusím na cibulce. Vypadá to moc hezky a zajímavě na řezu, spolu s mletým masem to výborně chutná i našim dětem a to je pro mě významný faktor. Nepřidávám do sekané rohlíky, ale vločky, pohanku, kuskus.

  114. Ahoj všem,
    Já do sekané přidávám nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, raději prorostlou a na ní opeču nadrobno nakrájenou cibuli, odstavím a přidám utřený česnek. Po vychladnutí přidám k mletému masu a rozmělněnému pečivu namočeném v mléce. Dosolim, přidám vejce, hodně majoránky a špetku chilli, mám se vyhýbat pepři ?
    Podleju cca 2 deci vody.. Nepraská mi!

  115. Evžen says:

    Sekanou my rádi.
    Lepší je ale a’la Štěpánská z mletého krůtího s masovozeleninovou náplní.
    Protože je to dost suché maso, přidávám kromě špíčku a vajíčka i trochu škrobu. Líp se to roluje a drží pohromadě.
    Přeju dobrou chuť!!

  116. Mila Flo,
    tak jsem poctive docetla vsechny komentare jestli nahodou nenarazim na ten ‚muj figl‘ aby sekana nepopraskala. a ne. Takze tady je: na pracovni plochu si rozlozim do rady tesne vedle sebe slaninu, anglickou nebo tady v USA“raw bacon“. doprostred na ni napric polozim sisku a zabaluji, stridam protilehle strany a pokud jde jemne krizim. Vysledek je trochu jako ‚zavinuty cop‘. A nezalezi jestli pecu sekanou na Stepana s klobaskou uvnitr nebo o velikonocich s varenymi vejci uvnitr. Takto zabalenou sekanou prevratim opatrne do pekace, tim spojem/svem dolu. Slanina doda chut, celou dobu mi maso omastuje, mirne se stahne a sekana NIKDY nepraskne. Je vyborna i studena. Za vsechny Tve clanky jako i recepty veliky dik, jsi uzasna inspirace.

  117. Vladimír says:

    Ahoj Flo,

    opakuji moji radost z toho, že ses zase „rozjela“ tak, jak Tě známe. Dává to motivaci a optimismus i nám do řešení našich daleko menších problémů!
    K sekané:
    Díky Tvému staršímu receptu jsem dostal sekanou do ruky, dělám ji často a rád a moji strávníci ji vždyky chválí. Mleté maso nemelu: ale vybral jsem po zkušenostech zdroj, od kterého kupuji (ne každá sekaná…).
    Dodržuji postup a teploty: házím 10x z výšky do mísy, ruce mi při hnětení mohou umrznout, kořenění jsem omezil na sůl, kmín a čubricu (mám balkánský zdroj). Jediné choulostivé místo je solení, ochutnávám syrovou směs s odhadem plynoucím ze zkušenosti – jednou jsem krapet přesolil, většinou mám ale štěstí. Mísu z jenského skla, ve které sekanou s poklopem peču, vymažu trochou sádla a na povrch sekané dávám kabátek z anglické slaniny – v nouzi jsem dal ale i herkules a chutnalo to. Polévám minimálně, protože jsem líný, ale nemyslím, že by to sekaná pod vrstvou slaniny potřebovala. Mimochodem, tu pečenou slaninu mi chodí moji strávníci krást a já ji musím chránit před „rýpáním“. Jediné co mi nevychází podle Tvého receptu je čas pečení, při 200 stupních to bývají (dle velikosti) až dvě hodiny. Spolehlivým ukazatelem je mi míra zhnědnutí vytvořeného na vnitřním povrchu mísy. Zatím jsem se nespletl. Tož tak. Základní recept sekané dle Tvého receptu tedy umím, Tvoje dnešní tipy jsou lákavé dalším rozvinutím.
    Vše nejlepší – Vláďa H.

  118. Sylva Luang-Rathová says:

    Už dlouho dělám sekanou z mletého masa libového vepřového a hovězího, nebo i jen z krůtího. Přidávám polotučný tvaroh z alobalu a zahustím strouhaným kokosem. Jinak vše jako u každé sekané – cibule, česnek, vejce, sůl, pepř a sušené zelené koření. Z masa se neuvolní tolik šťávy, aby z ní byla omáčka, sekaná je sušší, ale přesto šťavnatá. Připadá mi “dietní” a proto mi i více chutná. I celé rodině.

  119. Milá Florentýnko,
    díky za rcp., tentokrát vyzkouším bezlepkovou verzi.

  120. Protože musím dodržovat BLP dietu, dělám sekanou trochu jinak. Doma namleté maso, většinou půl na půl hovězí a vepřové okořením, směsi používám různé, přidám vlažnou vodu, poměrně dost, cca 2 dcl na kilo masové směsi, dále 2 vajíčka a světlou pohanku. Sekaná po upečení má krásně vzdušnou konzistenci a pohanka v ní je skvělá.

    1. Jee, mohla byste, prosím, Hanko, upřesnit použití pohanky do sekané?

    2. Nevím co máte na mysli, ale prostě přidám pohanku do směsi v množství „přiměřeně“ a nechám nějakou dobu stát, aby natáhla vlhkost. Inspirovalo mě složení směsi na karbanátky kterou jsem si jednou koupila pro BLP stravování v řetězci DM.

  121. maruška says:

    přidávám ještě k cibuli slaninu a trochu zelené petrželky. housky máčím v mléku. ráda ale vyzkoušim recept od tebe?

  122. Ahojky…

    housky v mléku, česneku není nikdy dost, slanina uvnitř i na povrchu to nezkazí, majoránka krásně ovoní, kmín taky, trochu pepře ať…?? Cibulka syrová krájená (já si vyhraju nadrobno, „ona“ ne ?), ale varianta podusit se mi líbí, určitě vyzkouším. Osobně dávám přednost čisté sekané bez náplně (suché maso ?/uzenina/vejce) a hlavně ne tepelně upravené kyselé okurky.

    Ať se Ti, Flo, tajnosnubně daří.

    Hezký den všem ?

  123. PS: A jsem čuně, ochutnávám syrové ?

  124. Milá Flo,
    těší mě, že jste se vrátila ke svému blogu, který je pro mne velkou inspirací.
    Co se týká sekané, tak moje maminka mě naučila, že na sekanou je třeba maso 2x umlet, a já zase ráda do směsi přidávám nahrubo nastrouhaný celer.

  125. Ahoj Florentíno, už od maminky jsem se naučila využívat vařené hovězí maso z polévky a syrové vepřové maso do sekané nebo mám ještě raději karbanátky .Máme to takhle rádi. Přeji hodně zdraví. Majka

  126. Andrea says:

    Tvá sekaná je jistě velmi dobrá, já však našel babičkovský recept na sekanou jen ze tří ingrediencí. Kilo bůčku, lžíce podravky (té bez Eček) a 330 ml neslazeného kondenzovaného mléko. Smíchat, nechat alespoň 12 hod. odležet, vytvarovat do dvou šišek a při 180 upéct dozlatova. Již jsem několikrát vyzkoušel a rodina si mlaskala.
    Zdravím Andrea.

  127. Moc děkuji za recept,v sobotu určitě upeču

  128. Nevím, zda je to akceptovatelné, ale já do sekané přidávám tvaroh. Dá se to uznat florentýnko?

  129. Michaela says:

    Sekanou připravuji z pomletého dančího masa, jsou to okrajky, které se pokaždé při vykosťování zvěŕiny najdou a nejdou dobře zpracovat jinak. Mám je také v mrazáku v placce a jenom večer vyndám a ráno podle receptu pro mne jednoduchého pŕipravím.
    Vymažu pekáček sádlem, podle babičky, to je hlavní.
    Pak pŕidám nahrubo nastrouhanou cibuli, protože najemno krájet neumím a nechce se mi, když to strouhání je hned.
    Kromě česneku, soli, vajec , a majoránky odměřím strouhanku na hrstě. Na půl kila dám čtyři velké, pak to zamíchám, uplácám dvě šišky, také důkladně zahladím studenou vodou, vložím do pekáčku a nahoru pokladu anglickou. Podleju asi centimetrem vody a peču zakryté při 160 stupních hodinu. Pak teplotu zvýším na 200 stupňů, odkryté peču do kůrky ani ne půl hodiny. Při změně teplot doleji vodu, pak už na to nesahám.
    Nikdy nepraskla, a pokud by snad trošku u nás se na to až tak nehledí.

  130. Milá Flo, ráda vzpomínám na své kuchařské začátky. Jsem 80+ a tehdy nebyl internet. Rady jsem získávala z kuchařských knih, receptů z časopisů a kdo co poradil. Tvůj recept na sekanou mi oživil na tu dobu radu od řezníka, který nám poradil, když nám mlel maso dle našeho výběru, abychom si k tomu nechali přimlít kus polského salámu. Měl pravdu,
    byla to opravdu úžasná pochoutka. Ten salám se už nevyrábí a tak ho asi moc lidí nebude znát.
    Dnes se také ráda nechám inspirovat a sbírám rady. Moje maminka mi říkávala, že se člověk učí celý život a měla pravdu. Moc ráda zkoučím recepty od Tebe a tak dnes rýži už jinak nevařím. Také smetanové brambory jsou užasné a jinak je už nedělám.
    Přeji Ti moc zdraví a zachovej nám přízeň a posílej nám ještě spousty užitečných rad.

  131. Já sekanou pekla zrovna dnes – teda plnila jsem s ní papriky, dvě větší rajčata a ještě zbylo na dvě malé šišky – velikost jako ty papriky. U nás je to hodně oblíbené jídlo – nedělám k nim rajskou, jen upeču a dávám s bramborem.

  132. My doma vždycky přidávali špalík tvrdého sýru, třeba eidam, a vždycky se tatínek zlobil, že mu sekaná praskla. Dneska se vždycky stejně vztekám já. Nemáte na to někdo nějakou vychytávku ? 🙂 Děkuji.

  133. Václav says:

    Já si pochutnávám a to velice na šťavnatě-krásném českém jazyku Florentýnky. Je to nádhera, právě dělám sekanou bez housek s vložkou z paprik a příště to vyzkouším podle paní Velmistrové kuchyně, které přeji co nejvíce zdravíčka :-)))

  134. Blanka C says:

    Sekanou delam casto, mam temer stejny recept. Take ji nekdy plnim vejci, parkem nebo slaninou. Pecu v chlebove forme a navrch bud pokladu platky slaniny nebo posypu strouhanym syrem. Stavy mam pokazde hodne, ale nezahustuju. Pouzivam ji na opeceni zbylych platku sekane na panvicce. A ochutnavam syrovou smes.
    Hezky konec kvetna vsem…

  135. Sekanou dělám podle, víceméně, uvedeného receptu. Moje maminka však do sekané vždy přidávala trochu mletého nového koření a pepře. Je to mňamka.Přeju všem veselou mysl a zdraví.

  136. Milena says:

    Milá Jano, sekanou u nás máme rádi, takže ji dělám poměrně často, Mám hodně podobný recept. Sekaná mi nikdy nepraskla, ale já mám v kuchyni štěstí. Když něco dělám, nepřipouštím si, že by se mi to nepovedlo a většinou to funguje 🙂 Já hodně propracovávám tu hmotu rukama, pro zvýšení šťavnatosti tam dávám ještě udělanou cibulku, ale ne dokřupava, jen lehce zavadlou. A pak s tím celým párkrát praštím o prkýnko 🙂 A vyrábím si takovou nátěrku, kterou tu sekanou potírám, udělá to pěknou kůrku. Hovězího dávám vždy víc, přijde nám, že je pak mnohem výraznější chuť. A od října vše v bezlepkové verzi kvůli dcerce a funguje to taky. Díky za skvělé recepty a ať se daří. Milena

  137. Jarmila says:

    Milá Florentýno, housky namáčím mléce, taky přidávám trochu pepře. Jinak dělám stejně jako Ty. Krásný květen. Jarka

  138. Sekanou před pečením potřu pln. hořčicí. Chutná nám to.

  139. Zdeněk says:

    Díky za připomínku sekané, musím ji zase udělat. Tvůj postup je perfektní a popsaný do posledního detailu. Já jsem ovšem líny technik, tak k promíchání směsi drze používám hnětač od robota. Ostatní postup přesně podle Tebe a výsledek je vždycky skvělý.

  140. Věrka says:

    Jo jo, léta už míchám sekanou hnětačem. Rohlík jedině do mléka, přidávám hodně bylinek, aktuálně jich mám plný balkon, takže čerstvé a čím víc, tím lépe. Včetně libečku, bazalky a tak.. Do sekané se totiž všeho musí dát hodně, téměř přechutit a pak je to ono. Ochutnávám jen tak, že prstem přejedu po té hmotě a olíznu, to mi stačí. Poslední dobou jsem si zvykla péct v chlebové formě a pomalu, tak na 150 max, klidně delší dobu, ale potom sekaná vážně nepraskne. A zabalená do slaninových plátků, jak píše jedna příspívatelka výš, tak to je fakt největší luxus.
    Tak já jdu na to, jinak není možná ?

  141. Božena says:

    Ahoj! Manžel právě kupuje maso na sekanou.Mám ráda směs, víc vepřového, rohlíky máčím ve vodě, dávám smaženou cibulku ,majoránku a pepř. Hodně propracuju a bouchnu o podložku. Navrch podle tvého receptu slaninku. Už se těším.

  142. Ahoj Flo,
    sekanou máme moc rádi. Nejlépe plněnou vajíčkem. A ochutnávám syrovou směs. Někdy se bojím, že ochutnávám tak intenzivně, že nezůstane na pečení :-). Vím, že se to nemá, ale neodolám.

  143. ¨Ahojky Flo…
    Jejda, no sekana je v podstate pokazde jinak, podle ingredienci, podle masa proste vic nebo mene tucna , nekdy namicham s hovezim nekdy jen veprova, idealne kýta s buckem nebo krkovicka s hovezim, mno a asi uz tak automaticky to delam ala holandan bo vsude cpu syr a zas podle toho jakej mam zrovna po ruce. a koreni se oplatilo to nejbeznejsi takze cesnek , kmin, sul, pepr, nekdy majoranka nekdy provensalske a podle nalady pridam pazitku nebo na jemno cibulku (zena ju nesnasi tak fakt na jemno) no a s hmotou v mise mlatim cca 10 minut at se to zhutni a tak ani nepotrebuju mouku , jen vajicko a maximalne podle potreby trosku strouhanky, zadnej hura recept to neni ale kazdej doma to basti a je spokojenej a kdyz mam chut na zmenu tak dam vajicko na tvrdo a klobasku, zamatlam to dovnitr a nejak jsem se nesetkal z popraskanim nebo jsem si toho nestihl vsimnout 🙂
    s pozdravem Mates

  144. Ahoj Flo.
    Nemám moc co dodat. Příprava a postup stejný 😉, jen míchám v kovové misce, kterou dám na chvilku do mrazáku a ruce při míchání a tvarování máčím v hodně studené vodě, dělala to tak moje maminka. Rohlíky zásadně máčené v mléce. A na co opravdu nedám dopustit – na domácí majoránku. Myslím, že na chuti se to hodně pozná.
    Zdravím Zuzka

  145. Když přišel včera večer manžel do kuchyně, já jsem právě s ohromným gustem házela umletým masem namíchaným s kořením, slaninou, česnekem, opečenou cibulkou, vejcem a máčenou houskou. „Co to s tím proboha děláš?“ „Zhutňuju sekanou podle Kuchařky pro dceru.“ „Slíbila jsi ale karboše.“ „Ok, klidně je z toho udělám“. Dala jsem směs do ledničky, šla koukat na hokej a po první třetině uplácala a na sádle upekla karbanátky. Daly se krásně dělat v ruce (v mokrých rukou kulička a rozplácnout), perfektně držely tvar, po upečení měly vynikající nejen chuť, ale i konzistenci. Dříve se mi upečené karbanátky občas drobily, tentokrát držely perfektně pohromadě. Moc děkuju za skvělou radu, Flo.

  146. Eliška says:

    Milá Flo, tohle ráda zkusím, manžel sekanou moc rád, takže si ji občas i kupuje k rychlému obědu v bile, což já úplně nesnáším, resp. dobrou „nedomácí“ sekanou jsem snad ještě nejedla. Takové ty hotové někde v bistru, jak jsou červené, skoro syrové, z toho se mi zvedá žaludek už od pohledu. Moje máma vždycky peče maso ještě o chvilku dýl než nutno, aby náhodou nezůstalo ani trochu syrové a nebylo nám zle, takže má skoro vždycky všechno vysušený, a bohužel já to mám nějak pod kůží taky, takže to taky často přepísknu. Každopádně se u nás dělají spíš hubené štangle, aby se ta sekaná dobře propekla.
    Jo a místo rohlíků někdy dáváme vločky nebo rýži.

    Ale nejlepší „fašírku“ jsem jedla od bratrance, ten ji vážně uměl, říkala jsem mu, že mě ji musí naučit, ale pořádně vařit jsem začala až po svatbě, jenže jsme se s mužem odstěhovali daleko a v posledních letech jsme se s bratrancem skoro nevídali. A on pak zemřel. V šestatřiceti. Ale sekanou s ním budu mít navždycky spojenou. Tak třeba ta podle tvých rad bude taky taková 🙂

  147. Zdenka says:

    Milá Flo,recept je famózní,něco z vychytávek už používám (jako plácnutí o mísu před finální úpravou) a některé další vyzkouším,milujeme sekanou a tak co nejdříve vyzkouším

  148. Vítězslav says:

    Zdravím všechny a zvláště FLO. Moc sem nepíši, ale protože dělám často domácí zabijačku, tak s malou troškou do mlýna přispěji. Bláně se u nás říká košilka. sekanou dělám při zabijačce plněnou a to tak, že do ná dám panenku. Je nás totiž hodně a z panenky se najím tak možná sám. Se sekanou se nás nají víc. Postup: sekanou umlet s ledem, okořenit majoránkou, solí, česnekem a přidávám lehce sladkou papriku a vejce. Nic víc, ani rohlíky. Je to tedy bezlepkový výrobek. postup míchání mám stejný. Následně rozprostřít košilku, dát polovinu sekané, hustě posypat na měsíčky nakrájenou cibulí, položit panenku, kterou předtím prosolím a hustě posypu kmínem. Opět hustě posypat cibulí na měsíčky, překrýt polovinou sekané a zabalit do košilky. mokrou rukou upravit správný tvar a dát odležet do druhého dne. Sůl a koření se proleží a výrobek je pak lepší. Zkusím to pouštění z výšky. To neznám. Krásné dny

  149. Ladislav says:

    Ahoj všíchni ,sekaná teplá studená vždy chutná .Dělám ji stejně jako FLO a je nejlepší.

  150. Věrka says:

    No super, dnes po práci jdu na to. Cuketová sekaná se mi fakt moc líbí.

  151. Ahoj Flo
    Moc ti děkuji za cuketovou sekanou.
    Na zahrádce mi vyrostli krásné cukýny,
    tak ted vím jak je upotřebit .
    Děkuji za recept.
    Ahoj Iveta

  152. Děkuji za recept,přeji pěkný den

  153. Děkuji Flo, určitě vyzkouším, přiznám se, že v tomhle období nechci moc času trávit v kuchyni. Jitka

  154. Věrka says:

    Tak hlásím, Flo, že cuketová sekaná proběhla a že můj milý, který kolem cukety nechce ani projít, ji zblajzl celou. Chá! Ještě jsem mu neprozradila mé malé tajemství, že třetina té dobroty byla zelená zelenina 😆

  155. Libuška says:

    Ahoj Flo,
    prosím tě z jakého konkrétního kusu masa děláš tu sekanou. Ani, vím, že je to vepřové a hovězí 1:1, ale jestli je to bůček a kližka či jiné? Já totiž vůbec nevím, o jaké maso bych měla v řeznictví žádat.

    Děkuji moc Libuška

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close