Toto pečené vepřové maso na houbách by se klidně mohlo jmenovat rychlé, snadné a přesto sváteční pečené vepřové maso na houbách.
Konec konců, houby nejsou v receptu až tak zásadní. Klidně si je vyměňte za slaninu. Za kapary. Za ančovičky. Za hrubozrnnou hořčici. Za cibuli. Za česnek. Za pórek. Za cuketu. Za pastinák. Za kakao z Tuzexu. I když…
Rychlost a snadnost se u tohoto receptu zakládá na výhradním použití vepřové pečeně. Ano, přesně toho kousku masa, který každý druhý řezník označí za zcela nevhodný k pečení. Nenechte se tím nikterak rozhodit.
Pokud byste použili jiný kus vepřového masa, dostanete snadné pečené vepřové maso, ale už nebude rychlé. Budete si muset na jeho dopečení déle počkat.
Pečené vepřové maso rychlé vs. pomalé
Na pečení se dá z vepřového masa využít ledacos a když se to upeče, může se tomu de facto říkat vepřová pečeně. Za syrova se však jako vepřová pečeně v obchodech a v řeznictví označuje pouze a jedině jeden konkrétní sval podél páteře.
Někdy s kostí (pak se jí též říká kotleta), někdy bez kosti (pak se odborně nazývá karé), ale vždycky se tím myslí maso od páteře.
Vepřová pečeně je kousek libový, bez náznaku vnitřního tuku a bez jakýchkoli tuhých šlachovitých prorostů, takže se dá poměrně snadno a bez velké námahy připravit do tuhé, smutné, vysušené podoby. Ostatně se tak velmi často děje, čímž si vepřová pečeně získala pověst neoblíbeného masa.
Vepřová pečeně je (stejně jako vepřová panenka) maso minutkové. Musí se na ni s teplem opatrně. Každá minuta v teple musí být předem dvakrát zvážena, zda je vůbec ještě potřeba. Minutková masa jsou hotová přesně v tom okamžiku, kdy se prohřejí. Cokoli navíc jim ubírá na křehkosti, měkkosti a šťavnatosti, maso při delším pobytu v teple tvrdne a vysychá. Nedá se to vrátit.
Všechno ostatní vepřové maso potřebuje přesně opačný přístup: zahřátí mu nestačí, maso musí v teplém prostředí nějakou dobu pobýt, teprve potom změkne do požadované podoby.
Pokud se chcete pustit do tohoto receptu, dejte si velký pozor, abyste použili ten kus masa, který se už v obchodě nazývá vepřová pečeně. Když vezmete kus kýty nebo dokonce kus krkovice, který se tváří mile, vypadá jako krásný váleček na pečení a vyloženě k takovému zákroku svádí, nebude vám recept fungovat. Maso zůstane tuhé, protože bude nedopečené. Bude mu chybět teplo. Ani kýta, ani krkovice nejsou minutková masa.
Prostě rozlišujte vepřovou pečeni a vepřové na pečení.
Pro důkladnější seznámení s tímto kouskem masa tu mám zcela základní recept na jeho pečení. Pokud jste ho ještě nezkusili, určitě byste to aspoň jednou měli udělat, otevře vám to úplně nové kuchařské obzory:
Rychlé pečené vepřové maso krok za krokem
Jestliže tedy jste se mnou zajedno v tom, že do tohoto receptu patří výhradně vepřová pečeně a nikdy jinak, můžeme přistoupit k realizaci záměru.
Nafotila jsem vám to mobilem, takže se zdržím zbytečných slov a popisků a nechám mluvit obrázky.
Pokud má maso na povrchu zbytky jakéhokoli tuku, nechte ho tam. Tuk poslouží jako ochranná vrstva, přidá šťavnatost, a komu se nelíbí, ten si ho odstraní na talíři. Tuk pouze mělce nařízněte ve dvoucentimetrových rozestupech.
Maso osolte a celkem zprudka (ne však na plné koule) ho opečte v pánvi. Na každé straně 3-4 minuty. Buďte přitom trpěliví, pod maso nenahlížejte, nepošťuchujte ho, pootočte ho teprve ve chvíli, kdy hezky zezlátne a v podstatě se skoro samo odlepí ode dna pánve. Na nepřilnavém povrchu nikdy nedosáhnete tak výrazného a chutného opečení, volte proto nerezové nádobí.
K téměř opečenému masu vhoďte houby (nebo jiné suroviny). Na rozdíl od masa je občas pošťouchněte vařečkou, aby měly možnost zezlátnou ze všech stran.
K opečeným surovinám vlijte smetanu, přiveďte k varu a jen kratičce odvařte, sotva minutu. V tomto stavu přesuňte do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Ať už v pánvi, nebo přemístěné do pekáčku. Maso se rozhodně peče spíše mírně, aby nehrozilo, že ho horká trouba příliš rychle dovede do příliš propečeného (a tedy příliš vysušeného a příliš tuhého) stavu.
Upečené maso ještě potřebuje krátký, pětiminutový odpočinek, než ho rozkrájíte, ale to je asi tak celé.
Suroviny
- 700 g vepřové pečeně bez kosti, v celku
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 250-300 g hnědých žampionů
- 1 lžíce másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 150 stupňů, horkovzduch nezapínejte. Omyté maso na povrchu, kde jsou zbytky tuku, nařízněte v centimetrových rozestupech. Po celém povrchu maso osolte.
- V pánvi na středním plameni rozehřejte sádlo nebo olej, vložte do něj maso tukovou stranou dolů a opékejte 3-4 minuty, až zezlátne, odlepí se a půjde snadno otočit. Než se maso opeče, očistěte houby a nakrájejte je na čtvrtky.
- Opečené maso otočte a přidejte k němu do pánve houby. Dál opékejte, masem nehýbejte, houby občas pošťouchněte vařečkou. Během dalších 3 minut by maso mělo být opečené. Vyjměte ho stranou, do pánve přidejte máslo a ještě na něm nechte houby kratičce dopéct, aby získaly ještě výraznější barvu.
- Do pánve k houbám vlijte smetanu, přiveďte k varu a nechte půl minutky pobublávat. Do této omáčky vraťte zpátky maso tukovou vrstvou nahoru, anebo houby, omáčku i maso naaranžujte do pekáčku. Nezakrývejte, maso se peče odkryté. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 35-40 minut, podle toho, zda chcete masu ponechat více či méně růžový střed.
- Upečené maso nechte 5 minut odpočinout, než ho nakrájíte na tenké plátky. Šťávu, která při krájení vyteče, smíchejte s houbovou omáčkou, která vznikla během pečení. Podávejte s čímkoli, hlavně však slavnostně.
Dobré ránko paní mamko….dotaz je jak to bude když použijí vepřovou panenku ? Určitě ne na 35minut do trouby?
Tady bude záležet na tom, jaký má váleček masa průměr. Čím menší, tím kratší čas pečení. Nedá se říct: vždycky to bude o 5 minut méně. Bude to někde v rozmezí 10-20 minut a nejlépe to půjde poznat dotykem.
Ty jsi věděla, že mi manžel včera z masny přivezl karé místo krkovice, se kterou jsem měla plány???
Takže děkuji za recept, je jasné, co s ním podniknu…
🙂
Milá Florentýna!
Vďaka za inšpiráciu, vyzerá to výborne a určite to aj výborne chutí! Idem nakúpiť a hneď sa pustím do varenia.
Merendy mám kúpené, vytiahnem zasa aj Tvoju vianočnú kuchárku, veď čas tak kvapí…
Prajem krasne dni a všetko dobré!
Jana
Tobě taky, Jani!
To se mi hzrovna hodí! Šlo by to i s nakládanými? Zrovna jsem v lednici objevila darovanou skleničku z roku 2018 🙂
Asi ano, jen to bude mít jinou chuť a taky trochu hrozí zdrcnutí smetany v kyselém prostředí. Já bych asi nakládané houby použila jinak nebo upravila recept, aby byl bez smetany.
Neskutečné 🙂 Měla jsem stejný nápad Byl to rychlý a sváteční oběd, jen jsem použila sušené houby
Děkuji Flo tohle vypadá velmi dobře už to vidím v neděli na talíři
Ahoj Flo,
jsi vtipná:-)). Vepřovou pečení podle tebe dělám už dlouho a pravidelně a sklízím s ní velké úspěchy! Často ji dělám místo kupované šunky svým 3 dětem do chlebů na svačinu. Tento recept je další výborný tip, až si nadávám, že mě to taky nenapadlo…ještě že tě máme. Nová kuchařka je také fajn, díky. Věnovala jsem ji svým nejlepším kamarádkám.
❤️
Vepřové na houbách dělám kapku jinak, je na čase vyzkoušet tohle..
Moc děkuju, je tam všechno, co můžu, a s čím mám také úspěch.
Milá Florentýnko,když mám chutě na houby nemohu si je nasbírat,u nás to je s houbami poslední dobou špatné. Nerostou. Ale chutnají mi žampiony,takže problém je zažehnán. Ty teď bývají v řetězci dost často. A dokonce i ty tmavé nebo hlíva. Já si na snížení cukru ráda kupuji ty bílé. Jsou fakt dobrá volba. Masíčko na houbách dělám skoro stejně,máš to zase vychytané. Tak už se těším,dělám to podle tebe. Ahoj a piš dál. Čtvrtek je hned celý ,když přijde receptík od Tebe. Alča
❤️
Když jsem uviděla obrázek, první myšlenka byla – takto luxusně vypadající pečeni nikdy nemůžu zvládnout připravit. Z vepřového masa obecně mám respekt a moc ho nedělám. Ale jak říká moje oblíbená Pipi Dlouhá punčocha: To jsem nikdy nedělala, to mi určitě půjde! Takže vstříc další kuchařské výzvě a díky za recept!
Pipi to měla vychytané 🙂
Držím palce!
Ahoj Flo a opět díky za poučení, jak na libové vepřové maso. Na houbách dělávám spíše hovězí, ale proti vepřovému nic nemám. Tak že vyzkouším.
Co se týče sbírání a třídění hub, tak u nás se říkalo, že všechny houby jsou jedlé – ale některé z nich jen jednou … 😉
🙂
Zase krásný recept, u nás se dělá králík na houbách, máme to moc rádi. Ještě jednou děkuji, srdečný pozdrav a těším se na příští čtvrtek JITKA a děda
Děkuji za dobrý nápad, vypadá to výborně a vyzkouším v neděli!!!!
Florentýnko. To vypadá skvěle a ještě lépe určitě chutná, tak už vím co bude v sobotu k obědu. Díky za typ.
Jana
Milá Flo, děkuji za recept. Kotlety připravuji docela často, tohle je další príma tip. M.
Také o vikendu vyzkoušim. Vaše recepty jsou bezvadne!
Děkuji za recept prima pečínka to si mužíček pochutná. Přeji hezký víkend.
Pro nedostatek času v den kdy chci pečeni podávat potřebuji si ji upéct den předem. Přemýšlím jak nejlepe ji potom ohřát. Jestli celou, pri nízké teplotě 120 C nebo již naporcovanou. Kloním se k tomu, ohřát pečeni v celku i když to bude trvat déle.
Lado, žádnému minutkovému masu nesluší ohřívání. To nikdy nemůže dopadnout na jedničku. Bude to nanejvýš průměrné. Jediná moje rada je vzít jiný recept na jiné maso, které není minutkové, upéct ho pěkně doměkka, a druhý den pozvolna ohřát s vědomím, že mu to nijak neublíží.
Zdravím Florentýnko, skvělý recept za který děkuji. Vepřové i houby máme rádi a ještě když jsou k tomu brambory, tak to vítězí. Tuto mňamku určitě uvařím. Přeji hezký víkend. Vlasta
To je taková krása, až se srdce směje 🙂
Paráda, přesně tohle je postup, kterej jsem hledal. Díky Flo!!
C.
Milá Flo, hezký a vtipný úvodník, děkujeme. Do receptu bych šla hned, pokud bychom jedli vepřové. Postupně se z nás stali vegetariáni, zkusím vymyslet obdobu s nějakou vhodnou zeleninou, třeba se zadaří :).
Florentýno,
s vepřovou pečení mám ty nejhorší zkušenosti, každý pokus dopadl katastrofálně. Maso vypadalo úhledně, ale bylo tvrdé a suché a teď vím proč. Dám zavrhovaným kotletám šanci a Tvůj rychlý recept vyzkouším.
Jarka
Držím všechny palce, ať se u tebe začne mít pečeně výtečně 🙂
Milá Florentýnko,
jako vždy to vypadá nádherně, šmakózně a voňavě. Tak jako většina Tvých příznivců i já se těším, jak se do toho o víkendu vrhnu.
Přeji krásný, barevný podzim. Pavel
výborný nápad, děkuji moc.
Ahoj Flo, děkuji za nápad 🙂 Dělám obdobně, ale kotletku mám na plátky,Jinak stejně-žampiony, či jiné houby a smetana. Je pravda, že leckdy jsou plátky masa tužšší. Zkusím tvůj receptík 🙂
U těch plátků se mnohem hůř hlídá, aby zůstaly uvnitř jen prohřáté, ale nic víc. Určitě bych je už nedávala do trouby, stačí opéct a dost.
Ahoj Florentýnko,
moc děkuji za další úžasný recept.I když každý čtvrtek na tvé povídání a recepty nereaguji odpovědí, tak se těším čím mne překvapíš.Díky za to a ať se daří. Zdravím Jana ?
Ahoj Flo, zkoušela jsem dneska Tvůj receptík na pečení na houbách, jen výsledek bohužel nebylo ono křehké masíčko. ? bylo jakoby takové bez šťávy, tužší… prosím, kde by mohla nastat chyba? Mas masíčko tak krásně narůžovělé…?
Jak jsem psala v textu: buď maso dostalo příliš mnoho tepla (vyšší teplota v troubě, než si myslíš, případně moc dlouhý čas), anebo jsi nepoužila vepřovou pečeni, ale jiný kus vepře.
Moje milá Flo už se těším na neděli a vím co upeču skvělý recept vždy jsem měla obavy že karé bude suché ale dle Tvého receptu už se nebojím vždy se těším na čtrvtek ač je mi už 77 ráda se naučím nové recepty hezký den
❤️
Milá Flo, pečené vepřové maso na houbách mám ráda, také to dělávám. Mám pár balíčků zamraženo, ale poslední dobou musím opatrně s houbami, někdy mi dělají těžkosti. Krásný den přeji
Milá Florentýno,
vepřové na houbách dělám také, jen jsem ho nezkoušel s tmavými žampiony. Jinak opět ukázkový recept.
Úžasné, mňam mňam. Díky moc.
Zdraván Florentýno, zkusila jsem a nepochybila. Jídlo se mi podařilo, všem chutnalo a budu péct znovu. Děkuji za recept, vždycky jsem se větších kusů masa bála, vše jsem nějak krájela a pak pekla. Tvé recepty, pokud se dodrží, vždy vyjdou.
Milá Jani, vypadá to skvěle, ale já mám doma dva nejedlíky hub. Čím by se daly nahradit?
Namátkou třeba cibulí se slaninou. Nebo pórkem. Cuketou. Paprikou. Česnekem, petrželkou a dvěma sardelkami.
Ako urobiť pecene maso s horcicou? Potriet po opečení alebo je na to iny figel?
Ano, takto by to bylo nejlepší. Potřít po opečení, ale před pečením.
Ahoj, uvařeno na včerejší Státní svátek. Dodržela jsem body1-3, pak jsem dala do pomalého hrnce, abych se mohla věnovat malému marodovi. Výborné, I marod snědla celou porci :-).
Oh, vďaka, skvelý recept, dopadol už davkrát perfektne a mäsko pripomínalo rostbeef…ak nechcem použiť huby ale niečo iné, môžem aj šľahačku nahradiť vývarom…?
Dělala jsem přesně podle receptu. Jednoduché a moc dobré. Objevila jsem tyto stránky teprve nedávno a jsou super. Děkuji. Lucie
Vraciam sa k tomuto rcp zas a znova, a dnes to bolo naozaj dokonalé… Som vďačná za Váš blog. Želám Vám, aby všetko, čo budete robiť – aj teraz v tejto novej situácii – Vám slúžilo na dobré… Alica